Būvniecība un īpašums

Liela daļa būvgružu nonāk dabā, tādēļ veidos to uzskaites sistēmu

Žanete Hāka, 17.09.2013

Jaunākais izdevums

Būvgruži veido ievērojamu daļu no Latvijā saražotajiem atkritumiem, tomēr, sīkāk papētot statistikas datus, ir skaidrs, ka šajā jomā ir problēmas, norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

«Dati liecina, ka Latvijā rodas līdz pat sešām reizēm mazāk būvgružu nekā kaimiņvalstīs, piemēram, Igaunijā. Nav ne mazāko šaubu, ka šī starpība nonāk dabā - mežos un aizbērtos karjeros,» pauž ministrs.

Līdz ar to VARAM virza ieceri būvgružu apritei piemērot tādus pašus likumdošanas, administrēšanas un kontroles principus, kuri jau gadiem ilgi darbojas bīstamo atkritumu jomā.

Patlaban Latvijā nav pilnībā izveidota sistēma, lai varētu nodrošināt precīzu būvniecībā radušos atkritumu un šo atkritumu pārvadājumu uzskaiti. Rezultātā vides aizsardzības kontrolējošām iestādēm nav iespējams nodrošināt tādu būvniecības atkritumu savākšanas un pārvadāšanas kontroli, lai nepieļautu vides aizsardzības prasībām neatbilstošu būvniecības atkritumu apsaimniekošanas praksi, piemēram, nelegālu izgāšanu mežos vai ūdenstilpnēs.

Ministru kabinets otrdien atbalstīja E. Sprūdža priekšlikumu grozīt Atkritumu apsaimniekošanas likumu, lai izveidotu būvgružu uzskaites sistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Būvuzņēmēju apvienība (LBA) izstrādājusi vadlīnijas būvniecības atkritumu apritīgai apsaimniekošanai būvlaukumā, informē LBA pārstāvji.

Lai gan būvdarbu posmā pieņemtie lēmumi apriti ietekmē nedaudz, jo lielākais darbs jāpaveic, izsverot un pieņemot lēmumu par projekta īstenošanu, veicot priekšizpēti un projektējot, tomēr otrreizēji izmantojamu resursu atpazīšana, uzskaite un atdalīšana no būvgružiem var norisināties tieši būvlaukumā.

Vadlīnijas būvniecības atkritumu šķirošanai būvlaukumā komercobjektos un publisko būvdarbu projektos LBA izstrādājusi Eiropas Komisijas "LIFE" Vides programmas integrētā projekta "Atkritumi kā resursi Latvijā - Reģionālās ilgtspējas un aprites veicināšana, ieviešot atkritumu kā resursu izmantošanas koncepciju" ietvaros. Dokumenta sagatavošanā piedalījās virkne būvniecības un vides jautājumos ieinteresētu uzņēmumu un organizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Noslēgusies Būvniecības informācijas sistēmas attīstības projekta pirmā kārta

Db.lv, 28.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiāli noslēgusies Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) īstenotā projekta "Būvniecības procesu un informācijas sistēmas attīstība" I kārta.

Projektam piesaistīts Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums, un uz to balstījusies līdzšinējā Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) attīstība.

Projekts tika īstenots no 2017.gada pakāpeniski, septiņos posmos jeb laidienos, un tā rezultātā Latvijā visas ar būvniecību saistītās formalitātes, sākot no ieceres reģistrēšanas līdz būves nodošanai ekspluatācijā, iespējams veikt attālināti. Vispirms tika pilnveidots būvkomersantu datu pārvaldības process - radīta iespēja sistēmā veikt būvkomersantu klasifikāciju.

Pirmajā laidienā tika pilnveidots ieceres dokumentācijas saskaņošanas process, izveidota tehnisko noteikumu izdevēju darba vieta, ievērojami pārveidota publiskā portāla, kā arī būvvalžu un uzraugošo iestāžu darba vieta. Būtiskākie jaunie e-pakalpojumi, kurus kļuva iespējams veikt procesa ietvaros, bija tehnisko noteikumu pieprasīšana, paralēla ieceres dokumentācijas saskaņošana un saņemšana elektroniski.

Komentāri

Pievienot komentāru