Finanses

Nespējot vienoties visiem, atsevišķi apdrošinātāji paši ievieš OCTA ar TZR principu

Žanete Hāka, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā vairākas apdrošināšanas sabiedrības paziņojušas par obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas pakalpojuma papildināšanu ar tiešās zaudējumu regulēšanas (TZR) principu.

TZR sistēma paredz, ka ceļu satiksmes negadījumā cietušie varētu saņemt kompensāciju pie apdrošinātāja, pie kura iegādāta OCTA polise. Tādējādi vispirms zaudējumus aprēķina un tos izmaksā apdrošinātājs, kas apdrošinājis cietušās personas civiltiesisko atbildību, bet pēc tam apdrošināšanas atlīdzība tiek atgūta no vainīgās personas apdrošinātāja.

Grozījumi likumā, kas nosaka apdrošinātājiem iespēju pēc brīvprātības principa vienoties par šādas sistēmas ieviešanu, tika pieņemti aptuveni pirms gada, tomēr šajā laikā visiem apdrošinātājiem Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) nav izdevies vienoties par sistēmas ieviešanu.

Līdz ar to vairāki apdrošinātāji pēdējā laikā ziņo par atsevišķa pakalpojuma ieviešanu ar TZR principu. Pirms pāris gadiem šādu pakalpojumu ieviesa AAS Ergo un uzņēmuma pārstāvji skaidro, ka pēdējā laikā strauji pieaug pieprasījums pēc OCTA polisēm, kas ļauj pieteikt zaudējumu atlīdzības pie sava apdrošinātāja.

Saskaņā ar Ergo datiem, šobrīd vidēji katra sestā OCTA polise tiek iegādāta ar iespēju pēc iekļūšanas ceļu satiksmes negadījumā atlīdzību par nodarītajiem zaudējumiem transportlīdzeklim pieteikt nevis pie vainīgā apdrošinātāja, bet pie savējā. Turklāt zaudējumus var pieteikt par ceļu satiksmes negadījumiem, kas ir notikuši ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā.

Augustā OCTA ar TZR principu ieviesa arī Balta, bet septembrī If Latvia, un šodien par šāda pakalpojuma ieviešanu paziņoja arī BTA.

Apdrošinātāji neizslēdz iespēju, ka nākotnē LTAB atgriezīsies pie jautājuma par vienotu TZR sistēmu, tomēr pagaidām jautājums ir atlikts.

Komentāri

Pievienot komentāru