Atpūta

Intervija: Pirmais, grūtākais un svarīgākais solis - biznesu sākt

Anda Asere, 16.10.2015

Jaunākais izdevums

Sieviešu biznesi ir mazāk riskanti, uzskata Elena Donetsa, Telavivas universitātes uzņēmējdarbības centra StarTau vadītāja

Viņa ir dzimusi Kirgizstānā, 16 gadu vecumā pārcēlās uz Izraēlu, kur pabeidza augstskolu un sāka dienēt armijā. Izraēlā dienests bruņotajos spēkos ir obligāts abiem dzimumiem. Pēc obligātā termiņa viņa izvēlējās turpināt karjeru armijā. Vēlāk studiju laikā izveidoja Telavivas universitātes uzņēmējdarbības centru StarTau, ko vada joprojām. Elena ir iesaistījusies arī biznesa portāla StartIsrael, sieviešu biznesa programmas We Dream darbībā, ceļo pa pasauli, daloties savā pieredzē un redzējumā par biznesa veidošanu. Rīgā viņa bija ieradusies, lai piedalītos TechHub Riga organizētajā pasākumā Sievietes un tehnoloģijas (Women and Tech), bet jau pēc dažām dienām tikās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli G7 forumā par sieviešu iesaistīšanos biznesā.

Vai varētu teikt, ka bizness joprojām ir vīriešu pasaule?

Es tā nedomāju. Ticu, ka ikviens, kuram ir nepieciešamās zināšanas un prasmes, var vadīt biznesu, un šīs spējas nav atkarīgas no dzimuma. Piemēram, zinātnieku un mārketinga speciālistu vidū ir gan sievietes, gan vīrieši, viņu panākumi ir atkarīgi no viņu prasmēm.

Ir dažādi vadītāju tipi, un nav svarīgi, vai esi vīrietis, vai sieviete – jāatrod savs ceļš un veids, kā strādāt un sadarboties. Turklāt sievietei nav jāuzvedas kā vīrietim. Viņa nogurs, spēlējot svešu lomu – nav jābūt aktrisei. Protams, dažās valstīs ir grūti būt sievietei - uzņēmējai, piemēram, Krievijā, jo darījumi bieži vien tiek noslēgti pirtī. Sieviete šādā pasākumā, visdrīzāk, nepiedalīsies.

Cik daudz sieviešu Izraēlā iesaistās biznesā, cik daudz uzņēmēju redzat augstskolas uzņēmējdarbības centrā?

10% līdz 20% ir sievietes. Izraēlā ir vairākas iniciatīvas, kas vērstas uz sieviešu īpatsvara palielināšanu biznesā. Viena no programmām ir Google for Moms – programma, kas rosina jaunās māmiņas sākt savu biznesu. Viņas tiek aicinātas uz Google biroja telpām Telavivā uz iedvesmas un motivācijas lekcijām. Tai ir redzami rezultāti.

Vēl mums Girls in Tech kopiena. Sievietes satiekas, kopīgi risina problēmas; viņām ir vieta, kur diskutēt un motivēt citai citu sākt savu biznesu.

Izveidot savu uzņēmumu ir pirmais, grūtākais un svarīgākais solis. Ir jāuzņemas risks, atbildība par savu ģimeni un ienākumiem, jo, lai sāktu biznesu, vajadzīgs laiks, kas jāatņem ģimenei.

Lēmums sākt biznesu nav viegls, tāpēc lielākā daļa tam tuvojas tikai pēc tam, kad ir gūti panākumi karjerā – sievietei ir uzkrājumi un viņa var atļauties īstenot savu sapni, vismaz mēģināt.

Kad karjerā veiksmīga sieviete nāk pie investora, viņa skaidri zina, ko vēlas, viņai ir nopietni nolūki. Statistika liecina, ka uzņēmumi, kuru dibinātāji ir gan vīrietis, gan sieviete, būs veiksmīgāki par uzņēmumu, ko dibinājuši viena dzimuma pārstāvji. Abu dzimumu redzējums ir atšķirīgs, tas palīdz izveidot pareizu stratēģiju un biznesa plānu.

Sabiedrībai vajadzētu palīdzēt sievietēm-uzņēmējām spert pirmo soli. Pēc tam viņas visu var pašas. Kopumā sievietēm-uzņēmējām ir vairāk izaicinājumu, nekā vīriešiem – sabalansēt ģimenes dzīvi, uzņemties lielu atbildību, pienākumus. Sieviete biznesu veido saskaņā ar dzīves un ģimenes mērķiem un biznesu.

Mēs taču dzīvojam XXI gadsimtā, ģimenē pienākumus uzņemas gan vīrietis, gan sieviete.

Jā, tomēr joprojām sievietes vairāk rūpējas par bērniem un ģimeni. Protams, tas mainās, un vīrieši vairāk iesaistās. Paredzams, ka nākamajos piecos gados sievietes uzņemsies lielāku atbildību, nekā iepriekš, sāks biznesu. Tāpēc ir svarīgi, lai viņām būtu atbalsts.

Rīgas pasākums Women and Tech bija lielisks, to apmeklēja daudz cilvēku un bija daudz sieviešu, bet viņas nebija pietiekami drosmīgas pacelt roku un pateikt, ka viņām ir ideja vai radies kāds jautājums. Lielā pasākumā nav viegli saņemties to izdarīt, un ne tikai sievietei, – jebkuram. Paralēli ieteiktu organizēt dažādus mazāka mēroga pasākumus, kur varētu brīvāk dalīties savā pieredzē, domās, izaicinājumos un redzēt, ka līdzīgas problēmas ir ikvienam šajā industrijā. Tad veidosies savstarpēji atbalstošāka sabiedrība.

Kā jums šķiet – kāda ir atšķirība starp sieviešu un vīriešu biznesiem?

Domāju, ka sieviešu biznesi ir mazāk riskanti. Viņām būs precīzāk un labāk izstrādāts biznesa plāns, savukārt vīriešiem patīk uzņemties vairāk riska. Katra nozare ir atšķirīga, piemēram, medicīnas vai zinātnes startup var redzēt daudz sieviešu, jo kopumā medicīnā un zinātnē ir daudz sieviešu. Tehnoloģiju startup uzņēmumos redzams, ka sievietes bieži vien uzņemas mārketinga, administratīvas funkcijas. Ieņemt galveno lomu uzņēmumā prasa atbildību, ir jāpiedalās pasākumos, sapulcēs, tīklošanas aktivitātēs, jālido pie sadarbības partneriem. Turklāt lielākā daļa startup pasākumu notiek vakaros un sievietēm jāizvēlas – veltīt šo laiku ģimenei vai biznesam. Vīrieši par to tik daudz nedomās – viņi izvēlēsies biznesu. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc sieviete biežāk ieņems otro lomu uzņēmumā.

Visu interviju Pirmais, grūtākais un svarīgākais solis - biznesu sākt lasiet 16. oktobra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Kā cilvēki Latvijā grib pelnīt naudu: jaunas biznesa idejas

Lelde Petrāne, 14.11.2017

LU studentu Biznesa inkubatora 6.sezonas dalībnieku biznesa idejas


Endless Ride - elektriskais skrituļdēlis


Idejas autors Austris Mikāvs, Biznesa Augstskola «Turība»

Komandas dalībnieki:

Andris Škutans, LU Fizikas un matemātikas fakultāte

Roberts Kļaviņš, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte

Monika Džigure, LU Humanitāro zinātņu fakultāte

Niklavs Teivans, LU Juridiskā fakultāte

Valters Andersons


Plašāk par biznesa ideju lasāms tālāk galerijā!

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes studentu Biznesa inkubatorā sestajā sezonā darbosies vairāk nekā 100 uzņēmīgi jaunieši, kuri iecerējuši attīstīt 43 biznesa idejas. Šajā sezonā inkubatora dalībniekus sagaida divi jauni akseleratori, kas izstrādāti pēc Telavivas Universitātes uzņēmējdarbības centra «StarTau» pieredzes un palīdzēs jaunajiem uzņēmējiem no idejas nonākt līdz investīciju piesaistei gatavam produktam.

Šogad starp idejām, kuras, iespējams, taps par LU studenta Biznesa inkubatora dalībnieku veiksmes stāstiem, ir iecere izveidot biometrisku un mobilu darbinieku uzskaites sistēmu būvobjektiem, bambusa velosipēdus, virtuālo gidu, elektrisko skeitbordu, velo izsekošanas čipus un vēl citas oriģinālas idejas. Inkubācijas laikā jaunieši, kuri ir tikko sākuši attīstīt savu biznesa ideju, ar Biznesa inkubatora atbalstu varēs nonākt līdz minimālam dzīvotspējīgam produktam un pirmajai pārdošanai.

Plašāk par vairākām biznesa idejām lasāms raksta galerijā!

TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Kā cilvēki Latvijā grib pelnīt naudu: vairāk nekā 20 jaunas biznesa idejas

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Start Up The Season: Sievietes tehnoloģiju biznesā, finanšu tehnoloģijas un animācija

Dienas Bizness, 09.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties septembrim kā oficiālajam stārtapu mēnesim Latvijā, ikvienam interesentam tiek piedāvāts bezmaksas pasākumu klāsts, kas ļauj tuvāk iepazīties ar Latvijas stārtapu kultūru un radošajām industrijām. #StartUpTheSeason iniciatīvas autori koprades telpas TechHub Riga un The Mill un biznesa akselerators Eegloo aicina uz mītapiem un piču sesijām, kuru centrā ir sievietes tehnoloģiju uzņēmējdarbībā, animācija un finanšu tehnoloģijas, informē TechHub Riga pārstāve Inese Mūrniece.

Start Up The Season iniciatīva aizsākās 24. augustā, pasludinot septembri par oficiālo stārtapu mēnesi Latvijā un sniedzot plašāku ieskatu Latvijas tehnoloģiju vidē. Iniciatīvas laikā ikvienam līdz pat 29. septembrim ir iespēja apmeklēt bezmaksas pasākumus, padziļināt zināšanas, kā arī iepazīties ar cilvēkiem, kas interesējas par tehnoloģijām un rada pasaulē konkurētspējīgus produktus un pakalpojumus.

Viens no centrālajiem iniciatīvas pasākumiem ir TechHub Riga ikmēneša mītaps, kas 10. septembrī pulcēs Latvijas stārtapu kopienu vienuviet. Mītapa centrālā tēma šoreiz ir sievietes, kas darbojas tehnoloģiju biznesā – savā stāstā dalīsies Elena Donetsa, StarTau Telavivas Universitātes Uzņēmējdarbības centra vadītāja un We Dream uzņēmējdarbības programmas sievietēm dibinātāja. Tostarp savu pieredzi, darbojoties tehnoloģiju uzņēmējdarbībā, atklās arī Rūta Jakovļeva (Furnny), Maija Anna Ludbārža (Funderful) un Alise Semjonova (Infogr.am). Mītapa beigās tradicionāli tiks piedāvāti ideju piči un tīklošanās iespēja. Mītapu atbalsta TechHub Riga stratēģiskais partneris Lattelecom, Altum un Izraēlas vēstniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Aicina piedalīties īpašā sievietēm – startup uzņēmējām – veltītā konkursā

Anda Asere, 12.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 15. maijam sievietes tehnoloģiju jaunuzņēmumu dibinātājas var pietiekties konkursā Start Tel Aviv 2016; uzvarētāja dosies pieredzes vizītē uz Telavivu

Jauno startup uzņēmumu konkurss Start Tel Aviv 2016 ir starptautisks pasākums, kura galvenie iniciatori un organizatori ir Izraēlas Ārlietu ministrija un Telavivas municipalitāte un kas šogad paralēli notiek 23 valstīs. Konkursa galvenā balva ir mācību un pieredzes apmaiņas brauciens uz jauno tehnoloģiju zemi Izraēlu un līdzdalība septembrī notiekošajā DLD Tel Aviv Innovation Festival 2016 (http://dldtelaviv.com/), kas ir starptautiska augsto tehnoloģiju tikšanās vieta simtiem startup uzņēmumu, riska kapitāla, biznesa eņģeļu un vadošajiem starptautiskajiem tehnoloģiju nozares līderiem ar iespēju satikt daudzsološus startup uzņēmumus, tehnoloģiju ekspertus, dizainerus, māksliniekus, zinātniekus un investorus kā no Izraēlas, tā arī visas pasaule, stāsta Jolanta Pelle, Izraēlas vēstniecības Ekonomisko sakaru nodaļas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru