Dienas Bizness

  • 29 sestdiena,
    aprīlis

    Vilnis, Raimonds, Laine

  • Eiro kalkulators

     EUR  LVL
  • Valūtu kursi

    GBP: 0.8447

    USD: 1.0930

Dzīvesstils

Ko restorānu kritiķis Endijs Heilers sagaida no restorāna, kas atbilst Michelin zvaigznei?  21

Šonedēļ Rīgā viesojas pasaulē atzīts restorānu kritiķis no Lielbritānijas Endijs Heilers. Pats viņš sevi dēvē par ēdienu rakstnieku. E. Heilers ir apmeklējis visus pasaules restorānus, kuriem piešķirtas trīs Michelin zvaigznes. Baltijas valstīs pagaidām gan diemžēl vēl nav neviena restorāna, kuram ir kaut viena šāda zvaigzne.

Fragments no DB intervijas:

Kurus restorānus plānojat apmeklēt?

Esmu iecerējis doties uz Vincentu, Gastronome, Bibliotēka nr.1 un Muusu.

Rīgā runā, ka esat atbraucis apmeklēt vairākus speciāli izvēlētus vietējos restorānus, lai tos rekomendētu Michelin zvaigznes saņemšanai. Vai tā ir taisnība?

Runāju ar šefpavāriem par to, kādiem standartiem jāatbilst restorānam, kāds ir līmenis, lai saņemtu Michelin zvaigzni, stāstu par pašreizējām izsmalcināto virtuvju tendencēm. Ņemot vērā, ka daudz ceļoju un apmeklēju restorānus visā pasaulē, par to zinu daudz, taču tajā pašā laikā man nav nekāda sakara ar Michelin zvaigznēm. Es neesmu inspektors un nevaru rekomendēt kādam, piešķirt vai nepiešķirt zvaigzni. Rakstu par ēdienu, par restorāniem žurnālam Elite Traveler, atsauksmes par restorāniem savā mājaslapā. Tā kā esmu apmeklējis restorānus, kam piešķirtas trīs Michelin zvaigznes, zinu, kādam tam jābūt, man paša izstrādāta 20 baļļu sistēma, kā vērtēt restorānu. Ja restorāns iegūst 15–16 punktus, tas jau velk uz vienu Michelin zvaigzni.

Vai ir būtiska atšķirība starp restorānu, kam ir viena zvaigzne un tādu, kam ir trīs?

Tādas maģiskas līnijas nav. Ja atgriežamies pie kritērijiem, 15–16 punkti no 20 atbilst vienai zvaigznei, 17–18 punkti – divām zvaigznēm, bet 19–20 punkti – trim zvaigznēm. Michelin reitingā ir atšķirīga vērtēšanas sistēma, taču ir vispārēji kritēriji. Man ir divi draugi, no kuriem viens kādreiz bija restorānu kritiķis Lielbritānijā, bet otrs rakstīja atsauksmes kādam Lielbritānijas restorānu ceļvedim. Mums ir sava sistēma – kad kopā ejam uz restorāniem vakariņot, uz kartiņām uzrakstām atzīmi, kādu piešķiram ēdienam, neredzot, kā to novērtējis otrs. Neapspriežam ēdienus, runājam par citām lietām. Vakariņu beigās atklājam savu vērtējumu un skatāmies uz punktiem. Interesanti, bet atzīmes visiem 5–8 ēdieniem mums gandrīz vienmēr sakrīt un starpība parasti ir aptuveni viens punkts. Tas nozīmē, ka individuālajai gaumei nav nozīmes, bet būtiska ir uzkrātā pieredze.

Ko sagaidāt no restorāna, kas atbilst Michelin zvaigznei?

Ikvienā restorānā, ko apmeklēju, es skatos uz četrām ēdiena sastāvdaļām. Pirmā ir sastāvdaļu kvalitāte. Piemēram, ja tas ir jūras asaris, ir svarīgi, vai zivs ir nākusi no audzētavā vai nozvejota jūrā. Otrais – ēdiena prezentācija – kā tas izskatās uz šķīvja. Trešais, droši vien pats būtiskākais, ir šefpavāra tehniskās prasmes. Piemēram, – vai zivs ir pareizi uzcepta. Un ceturtais – sastāvdaļu saderība. Daudzu restorānu problēma ir tāda, ka tie pievieno ēdienam pārāk daudz sastāvdaļu. Uz šķīvja ir sakrauts pārāk daudz visa kā, bet pavāram šķiet, ka tas ir ļoti radoši. Neviens nezina Michelin reitinga piešķiršanas kritērijus, taču pieļauju, ka eksperti vērtē līdzīgi. Domāju, ka Michelin inspektori arī pārbauda restorānu pēc šādiem kritērijiem, apmeklējot to vairākas reizes, bet es pārstāvu pats sevi – varu tikai vienreiz aiziet un uzrakstīt atsauksmi par to.

Visu interviju «Zinu, kādam jābūt restorānam ar Michelin zvaigzni» lasiet 17. februāra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

  • Limitless

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 11:45

    Latvijā ir labi pavāri, bet vāja apkalpošana.
    Nemācēšana (negribēšana?) strādāt ar klientu gan attiecas uz visām sfērām, ne tikai restorāniem.

    • eet

      pirms 2 mēnešiem, 2017.02.18 21:01

      +0 -0

      nu viņam sagaidīt jau neko navajag, jo tas restorāns tapat nav vajadzīgs :DD

  • stalkers

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 11:49

    +2 -1

    Bibliotēkā Nr1 ir OK, gan ēdiens gan apkalpošana, protams tas maksā ! Dažādi wannabe vidējā līmeņa restorāni, kas atbilst zemajam plauktam gan mums daudz ir

  • Johnie

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 12:59

    +8 -2

    Tas nu gan labi paedis...:))

    • eziss

      pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 16:03

      +4 -0

      aha, es arī gribēju teikt, ka tam jau nu dikti patīk "uzēst na haļavu" :D

  • HC

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 13:09

    +4 -1

    Kad gribās ēst, iespraudīsi vēderā maizi bez sviesta un uzdzersi ūdeni ar lielāku baudu, kā par daudz naudiņām restūzī šņakarēsies pa trifelēm vai austerēm.

  • Kristians Lorens

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 13:34

    +4 -2

    Michelin restorāni ir mārketinga upuriem ! Reiz tādā biju bet tik kkad pēc tam uzzināju ka tas ir Michelin. Nepamaniju tur neko kas to izceltu uz citu līdzīga fona.

    • Es

      pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 14:23

      Neuztraucies! Lielākā daļa tautas, kas iet uz labām teātra izrādēm arī nesaprot, kas tur notiek!

  • Akis

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 15:47

    +4 -0

    Dažreiz ir sajūta, ka ir Rīgā ir tikai Vincents un Bibliotēka. Patiesībā pēdējo gadu laikā ir diezgan daudz restorānu, kas pārspēj iepriekšminētos. Vienīgais viņiem nav vajadzīga publicitāte, jo galvenais ir kvalitāte un klients nevis raksts žurnālā. Ir pat tā, lai tiktu pie galdiņa, nedēļas iepriekš jāpiesakās:) ļoti daudz interesantu vietu ir perifērijā, kur arī nopienti tiek domāts pie interjera un atmosfēras. Pieminētajās ir pašvaki ar klientu apkalpošanu, jo viesmīļi ir diezgan augstprātīgi un ne pārāk laipni. Ja izrādīsies, ka neesi eksperts vīnos vai ēdienos, tad vēl atļausies ievīpsnāt. Drusku arī ir konveijers, nav tā īpašā attieksme pret klientu. Teiktu, ka Ferma vai pat Hercogs, stipri pārspēj Bibliotēku ēdienu kvalitātes ziņā.

    • HH

      pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 19:46

      +1 -0

      Nu nosauc pārīti? Bet ne 3 pavārus, Valtera utt, jo tie ir vājāki. Tad kuri īsti?

    • HH

      pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 19:50

      +0 -0

      Komentārs
      Aha. Neizlasīju līdz galam. Hercogs noteikti nepārspējne Bibliotēku,n
      un noteikti ne Vincentu. Piedevām relatīvi ok ēdamo tur sabojā neprofesionāla apkalpošana. Fermā neesmu bijis, bet nu paskatīšos

  • Laura

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 16:08

    +0 -0

    Interesanti, kāpēc tieši uz šiem restorāniem.. Vincents, skaidrs, kāpēc MUUSU?

  • Phe

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 16:39

    +3 -0

    Iesaku izlasīt Džeralda Darela stāstu par Michelin zvaigzni "Mišelina cilvēks" jeb "Michelin Man".

  • ?

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 16:53

    +0 -0

    Vai Michelin zvaigzne nav noiets etaps?

  • omg

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 17:03

    +3 -1

    От жиру бесяться.

  • tepe

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 19:15

    +7 -0

    restorānu kritiķim ļoti neveselīgs izskats...

  • tieši tā

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.17 19:27

    +5 -1

    pretiga norijusies ameeba

  • hhghjg

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.18 07:56

    +2 -0

    Tāda zvaigzne mani uzreiz atbaidīs Ja jau zvaigzne tad skaidrs ka dārgs un ēst arī īsti neko nedod

  • Arvis

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.18 10:55

    +2 -0

    Hercogs Jelgavā pagaidām ir labākā vieta, kur esmu bijis, un esmu bijis daudz vietās, arī ārzemēs un cenām nav bijusi nozīme...

  • hm

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.18 14:15

    +4 -0

    Lietot uzturā garšīgu ēdienu kuram nav klāt E piedevas,glutamāts,konservanti..kā arī ēdiena izcelsme zem jautājuma..to nevienas klases restorāns nespēj nodrošināt... Manā uztverē izveidot dzīves modeli kad brauc regulāri ciemos pie medniekiem vai biodzivnieku ipasniekiem uz pusdienām..un paris nedelas gada atpusties pie vidusjuras pie autentiskiem edieniem un to sastavdalam...ir daudz vertigak.

  • Post

    pirms 2 mēnešiem, 2017.02.22 12:23

    +0 -0

    Vincentam jau sen būtu kā minimums 1 Michelin zvaigzne, ja vien tas nebūtu pagrabā.

Reklāma