Jaunākais izdevums

Roberts Mežainis par rotkali kļuva nejaušības pēc, tomēr nemanot darbs kļuva par sirdslietu. Viņš cer, ka sabiedrība spēj novērtēt tādu smalku darbu kā rotu kalšanu. Jaunais puisis apzinās, ka nekāds tiešs labums smalko roku darbu dēļ sabiedrībai netiek dots, taču viņš tic, ka vismaz nelielai sabiedrības daļai viņa devums un ieguldījums etnogrāfisko rotu veidošanā ir nozīmīgs, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Roberts savu profesijas ceļu sāka Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā, kurā apguva interjera dizainu. Tomēr pēc skolas beigšanas saprata, ka šī profesija nav viņa aicinājums: «Pēc neveiksmīga centiena iestāties Latvijas Mākslas akadēmijā atgriezos LDMV, kur divus gadus apguvu Metālizstrādājumu dizaina nodaļas jaukumus. Šķiet, tur arī attiecības ar metālu kļuva ciešākas.» Taču par rotkali Roberts kļuva nejaušības pēc, un jāteic - labi, ka tā!

Šobrīd Roberts strādā Liepājas Amatnieku namā. «Sākumā gāju izpalīdzēt draugam ar šādiem tādiem darbiem. Darbnīcā atradās viens brīvs galds, tad es tur piesēdos un sāku pamazām kaut ko urbināt, līdz darbu jau kļuva arvien vairāk un vairāk. Profesija ir ļoti interesanta, taču tajā daudz kas vēl apgūstams,» stāsta Roberts. Par meistaru nevar kļūt dienas laikā, tieši tāpēc ir svarīgi, lai jaunajiem mācekļiem būtu kāds skolotājs, kurš ierāda amata knifus. Robertam šajā jautājumā palīdz meistars ar daudzu gadu pieredzi - Andris Grebis.

Pēc pāris gadu pieredzes Roberts pievērsies etnogrāfiskajām rotām, darinot seno latviešu aksesuārus. «Latvijā nav daudz amatnieku, kas nodarbotos ar etnogrāfisko rotu izgatavošanu, varbūt tāpēc man šī nodarbošanās šķiet tik interesanta,» spriež jaunais meistars.

Plašāk - 6. marta laikrakstā Kursas Laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Rotaslietas – transformeri

Evelīna Brenča, speciāli DB, 09.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rotaslietām ir jābūt tādām, lai tās varētu nēsāt gan ar baltu T-kreklu un džinsiem, gan arī pie smalkas vakarkleitas

Tā intervijā norāda itāļu rotaslietu zīmola Nanis radītāja un dizainere Laura Bicego. Viņa ir dzimusi juvelieru ģimenē Vičencā Itālijā un jau kopš dzimšanas ir saistīta ar rotaslietām un to izgatavošanu. Lielāko pieredzi viņa ir ieguvusi tēva juvelieru rūpnīcā, no kā tālāk attīstīja savu zīmolu Nanis. Visa L. Bicego dzīve saistās ar šo nozari, un viņa nekad nav vēlējusies dzīvē darīt kaut ko citu.

Savu zīmolu viņa kopā ar vīru Pjero Maranjonu (Piero Marangon) izveidoja 1990. gadā. L. Bicego ir neparasta dizainere, viņai vairāk patīk radīt lietas nevis uz papīra, bet ar rokām. Viņai svarīgi ir vienlaicīgi saglabāt itāļu tradīcijas, tai pat laikā radot mūsdienīgas, transformējamas rotaslietas. Viņas radītā rokas sprādze no zelta ar dimantiem, ko iespējams transformēt par kaklarotu, pagājušajā gadā ieguva Juvelierizstrādājumu gada balvu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Expo 2017

FOTO, VIDEO: Šrilankas Expo paviljonā tiek slīpēti dārgakmeņi

Dienas Bizness, 16.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidāzijas valsts savu paviljonu izstādē Astana Expo 2017 lielā mērā veltījusi saviem izslavētajiem rokdarbiem, vienlaikus neaizmirstot arī par izstādes galveno tematiku «Nākotnes enerģija». Paviljonā uzmanība tiek pievērsta dabas aizsardzībai un tīriem enerģijas iegūšanas veidiem.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā, video - zemāk.

Paviljona apmeklētājus izklaidē galvu reibinoši deju uzvedumi, kurus izpilda vīrieši. Savukārt, rokdarbu meistari klātienē demonstrē savas izcilās prasmes dārgakmeņu slīpēšanā, rotu izgatavošanā, kokgriezumu veidošanā, drēbju aušanā un daudzās citās jomās.

Izsalkumu var remdēt ar Šrilankas tradicionālajiem ēdieniem, kurus uz vietas pagatavo prasmīgie pavāri.

LASI, SKATIES ARĪ:

FOTO, VIDEO: Gruzijas Expo paviljonu atklāj ar dejām, dziedāšanu un minūti klusuma

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lampu zīmola Jolamps veidotāja Jolanta Salmiņa sākotnēji studējusi finanses un strādājusi bankā, taču šo darbu nomainījusi pret lampu izgatavošanu, patlaban apsver ārvalstu tirgu iekarošanu.

Jolanta Salmiņa dzimusi un augusi Dobelē, pēc vidusskolas beigšanas studējusi Banku augstskolā, iegūstot bakalaura grādu finansēs. Vairākus gadus viņa strādājusi banku sektorā, taču tajā pašā laikā paralēli interesējuši arī rokdarbi. Aptuveni divus gadus lampu darināšana bijusi viņas aizraušanās, jo J. Salmiņu interesējis tieši lampu veidošanas process, taču aptuveni pirms gada, ģimenes pamudināta, viņa izveidojusi savu zīmolu – Jolamps, lai savas prasmes un produktus demonstrētu ne tikai savējiem, bet plašākai auditorijai. «Nezinu, vai varētu to nosaukt par nopietnu biznesu, vairāk gan par mazo biznesu, kas ir lielisks ģimenes budžeta papildinājums, taču, kas zina, par ko tas izvērsīsies tuvākajā nākotnē,» viņa saka.

Komentāri

Pievienot komentāru