Atpūta

Piektdienas intervija ar IT uzņēmuma DPA direktoru Gati Ošu

Lelde Petrāne, 27.11.2015

Jaunākais izdevums

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild DPA direktors Gatis Ošs. DPA ir 100 % Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmums, kas ir Microsoft Corporation partneris mākoņrisinājumu, programmatūras licencēšanas un programmatūras pārvaldības pakalpojumu jomā astoņpadsmit gadus. Uzņēmums gadu gaitā izaudzis arī ārpus Latvijas robežām – Lietuvā, Igaunijā, Gruzijā, Baltkrievijā, Ukrainā un Kazahstānā, kā arī turpina attīstīties, skatoties arī Rietumeiropas virzienā.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

IT nozarē nekad nav garlaicīgi! Pirmkārt, tā ir ļoti dinamiska ar plašu darbības spektru un ikdienā tā ļauj iepazīt arī citu nozaru specifiku. Otrkārt, mēs esam vienmēr soli priekšā visām citām nozarēm un mēs zinām, kas būs modē! Treškārt, mūsu ikdiena vairs nav iedomājama bez tehnoloģijām – tā ir mūsu realitāte, un tās nozīmība nākotnē tikai pieaugs.

Esmu piedzīvojis, kā no maza uzņēmuma izaug liela, ambicioza un dinamiska uzņēmuma grupa. Šis fakts mani ikdienu viennozīmīgi motivē un spārno!

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?

Noteikti iepriecina tas, ka, neskatoties uz mūsu mazo tirgu, IT nozare turpina strauji attīstīties un spēj konkurēt. Mazais tirgus bieži vien kalpo kā papildus stimuls daudziem inovatīviem un grandioziem projektiem, kas realizēti plašajā pasaulē, bet tapuši tieši Latvijā.

Prieks, ka arī ar nozari nesaistīti, mazi un vidēji lieli uzņēmumi aizvien biežāk novērtē IT ietekmi uz biznesu un tās nepieciešamību, aizvien biežāk pieņem jauno un nezināmo, uzticas un novērtē mūsu zināšanas.

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto uzņēmumu?

Mani iepriecina, ka mēs visi kopā, noteikta mērķa vārdā, spējam mobilizēties un radīt patiešām iedvesmojošus projektus. Pavisam nesen, domājot par mazā biznesa sektora klientu vajadzībām, atklājām pirmo IT pašapkalpošanās platformu Latvijā – place365.lv. Šis bija ilgi lolots projekts, paredzēts mazā biznesa uzņēmējiem, lai nodrošinātu ātru un ērtu nepieciešamās programmatūras iegādi, tās pārraudzību un tehnisko atbalstu latviešu valodā.

Esmu lepns par savu komandu! Un prieks, ka par mums runā ne tikai realizētie projekti, bet arī dažnedažādākie apbalvojumi – arī šogad saņēmām Microsoft Corporation balvu kā Gada Partneris Latvijā mākoņpakalpojuma ieviešanā, vēl pavisam nesen saņēmām eksporta balvu The Red Jacket, kā arī bijām nominēti un saņēmām Baltijas Inovācijas balvas 2015 diplomu. Šie novērtējumi noteikti iedvesmo, sapurina un rada pārliecību, ka esam uz pareizā ceļa.

- Vai Jūs un Jūsu pārstāvēto uzņēmumu var atrast interneta sociālajos tīklos un sociālajos portālos? Kāpēc – jā vai nē?

Šobrīd ikdiena jau vairs nav iedomājama bez sociālo tīklu klātbūtnes. Protams, mēs tur esam un informējam klientus un interesentus par aktuālo uzņēmumā un nozarē. Nenoliedzami, tas ir izaicinājums - atrast labāko veidu, kā kvalitatīvi uzrunāt dažādas auditorijas, tostarp reģionos. Pēdējā laikā īpašu uzmanību esam pievērsuši uzņēmuma bloga pilnveidei, jo, lai arī visapkārt ir daudz informācijas, IT ir nozare, kur kvalitatīvas informācijas nekad nevar būt par daudz. Itin bieži kvalitatīvs bloga ieraksts kalpo par pamatu izpratnes radīšanai problēmjautājumos un aktuālajās tendencēs.

- Vai uzņēmumā izjūtat problēmas, kas saistītas ar darbaspēku?

Esam atraduši veiksmīgu veidu, kā risināt darbaspēku jautājumus. Jau krietnu laiku sadarbojamies ar augstskolām un sniedzam iespēju studentiem pie mums strādāt praksē, visbiežāk lielākā daļa praktikantu arī paliek strādāt pie mums. Mums ir arī pāris ļoti iedvesmojoši veiksmes stāsti, kurus turam par paraugu un ļoti lepojamies, proti, pirms pieciem gadiem pārdošanas nodaļā sāka strādāt praktikants, kas šobrīd jau ir uzņēmuma grupas valdē un ir pārdošanas nodaļas vadītājs. Vēl pavisam nesen kāda darbiniece, kura savu karjeru sāka pie mums kā praktikante, šobrīd ir spēcīga Eiropas projektu vadītāja un jau pāris mēnešus strādā attālināti no Vācijas.

- Kas jāņem vērā cilvēkam, kurš vēlas strādāt Jūsu pārstāvētajā uzņēmumā?

Galvenais priekšnosacījums ir, lai ikvienam, neatkarīgi no pārstāvētās profesijas, patīk savs darbs. Pie mums satiekas dažādu profesiju speciālisti un ir svarīgi, lai mēs ikdienā viens no otra, paplašinot redzesloku, varam mācīties. Nenoliedzami, būtiska ir interese par nozari kopumā un spēja strādāt dinamiskā vidē. Mūs raksturo ekspertīze, mobilitāte un dinamika. Ja redzam, ka kādā projektā vai situācijā varam lekt iekšā un uztaisīt mazo revolūciju, mēs to noteikti darīsim. Ne visi to var.

- Kādi ir uzņēmuma tuvākie un tālākie mērķi?

Mūsu mērķis ir turpināt augt un attīstīties, gan nostiprinot pozīcijas vietējā tirgū, gan paplašinot robežas Rietumu virzienā, kā arī radīt izpratni un izglītot klientus par mūsdienu tehnoloģiju, tostarp mākoņpakalpojumu priekšrocībām un nozīmību.

- Pastāstiet par savu ceļu uz pašreizējo amatu un to, kāds bija Jūsu pirmais darbs?

Mans pirmais darbs arī bija saistīts ar IT nozari, toreiz gan pārstāvēju klientu pusi - biju Latvijas Neatkarīgas Televīzijas datortīklu administrators. Darba attiecības ar DPA uzsāku pirms 14 gadiem un šajā laika posmā esmu izgājis cauri visiem pārdošanas attīstības cikliem. Esmu piedzīvojis gan šīs sfēras pārdošanas izmaiņas, gan to, kā mainās klientu izpratne, vērtības, lēmumpieņemšanas procesi un kopējās nozares tendences. Viena lieta, kas iezīmējas pavisam skaidri, ir ja kādreiz klientiem svarīgs bija ražotājs un tā zīmols, tad tagad tas viennozīmīgi ir tikai un vienīgi rezultāts.

- Kā un kad radies Jūsu pārstāvētā uzņēmuma nosaukums un logo?

Zīmola nosaukums DPA radās uzņēmuma dibināšanas - 1997. gadā un sākotnēji tas nozīmēja Datorprogrammu Apgāds. Pirms desmit gadiem, atverot savu pirmo ārvalstu filiāli, sākām lietot saīsinājumu DPA, ar kuru mūs atpazīst arī šobrīd. Taču, sakarā ar uzņēmuma straujo attīstību un paplašināšanos ārvalstu tirgos, mēs esam ceļā uz zīmola maiņu un no jaunā gada mēs pārtapsim par SQUALIO. Zīmols SQUALIO sevī ietver divas mums nozīmīgas pamatvērtības – Software (programmatūra) un Quality (kvalitāte).

- Atklājiet kādu faktu, kuru mūsu lasītāji, iespējams, vēl nezina par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu.

Pieļauju domu, ka vēl daudzi lasītāji nezina, ka DPA ir pirmās IT pašapkalpošanās platformas place365.lv realizētāji Latvijā, kā arī to, ka tagad programmatūras tieši mazajam biznesam pieejamas arī līzingā.

- Kādas izmaiņas likumdošanā Jūs vēlētos redzēt?

Es noteikti vēlētos redzēt laicīgu un prognozējamu lēmumu pieņemšanas procesu, kas sākotnēji spētu atbildēt uz jautājumu «Kādēļ»? Visus likumdošanas grozījumus mēs asi izjūtam gan kā uzņēmējs, kas maksā nodokļus, gan sadarbībā ar klientiem, kad strauji jāpielāgo sistēma, grozījumi līgumos utml.

- Vai ir kas tāds, kas Jūs pēdējā laikā ir patiesi pārsteidzis – patīkami vai nepatīkami?

Pārsteigumi ir uz katra soļa, protams, labāk, ja tie ir patīkami. Taču katra diena ir citādāka un svarīgi ikvienā situācijā saskatīt iespēju. Pavisam nesen biju samērā pārsteigts, ka netiku galā ar 3. klases matemātikas uzdevumu.

- Ja Jums gribētu noorganizēt ideālas pusdienas, kādas tās būtu?

Manas ideālas pusdienas ir kopā ar ģimeni jebkurā formā un vietā. Vasaras idille noteikti ir pusdienas vai vakariņas ar savējiem piemājas dārzā.

- Kura grāmata/filma/personība ir uz Jums atstājusi vislielāko ietekmi – profesionāli un personīgi?

Katra dzīves situācija piespēlē gan vajadzīgās grāmatas, gan personības, taču dzīve ir tik dinamiska un mainīga, ka principā ir neiespējami nonākt pie kā viena un to saglabāt ilgstoši. Taču, esmu pārliecināts, ka mūs kā personības visvairāk veido vecāki, ģimene un apkārt esošie cilvēki ikdienā.

- Kur un kā vislabāk atpūsties pēc darba un smelties enerģiju?

Ceļošana un makšķerēšana ir lietas, kur vienlaikus atpūšos un smeļos enerģiju. Kā reiz pirms nedēļas izbaudīju abas šīs lietas pirmo reizi vienkopus – makšķerēju ceļojuma laikā Taizemē.

- Kā, Jūsuprāt, vislabāk iztērēt loterijā laimētus 10 tūkstošus eiro?

Labākais veids, kā ieguldīt finanses un paplašināt savu redzesloku un skatījumu uz pasauli, ir ceļošana. Man ir tāds vēl nepiepildīts sapnis par ceļojumu uz Dienvidameriku.

- Izstāstiet, lūdzu, savu mīļāko anekdoti vai kādu smieklīgu/interesantu atgadījumu no dzīves/darba.

Ir samērā daudz kuriozu gadījumu, kas saistīti ar darbu. Pirmkārt, pavisam spilgti atceros to dienu, kad parakstīju līgumu ar DPA – biju tik tikko iznācis no slimnīcas ar izoperētu apendicītu un nevarēju ne lāgā paiet, ne piecelties, lai paspiestu roku par sadarbības uzsākšanu.

Esmu piedzīvojis neskaitāmus smieklīgus gadījumus, kad kopā ar policiju taisījām pirmos licenču auditus dažādos Latvijas uzņēmumos. Pa logiem mesti datori un citas samērā interesantas novērotas manipulācijas ar datoriem kādu laiku bija mana ikdiena.

No licencēšanas pirmsākumiem Latvijā man ir kāds neaizmirstams klients – toreiz kādas bankas prezidents, kurš iegādāties licences ieradās pie manis birojā kopā ar miesassargu un norēķinājās skaidrā naudā.

- Jūsu novēlējums db.lv lasītājiem.

Uz dzīvi vienmēr censties skatīties kā uz iespēju, nenovelkot priekšlaicīgi savu spēju robežas. Vēlieties vairāk!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DPA šobrīd pēta Ungārijas, Bulgārijas un Polijas tirgu, šā gada pirmā pusgada uzņēmuma ieņēmumi ir teju 16 miljoni eiro; baumas par darījumu neapstiprinās

Esam konsultējušies ar Eiropas vadošajiem Microsoft partneriem par iespējamu sadarbību, bet gala rezultātā nonācām pie secinājuma, ka mums ir jāaug pašiem un nav nekā daudz, ko varam paņemt, tā par nozarē izskanējušo informāciju, ka arī ar DPA varētu sekot darījums, intervijā DB stāsta SIA DPA valdes loceklis Juris Vilders.

Fragments no intervijas

DPA pērno gadu noslēdza ar 17,8 milj. eiro apgrozījumu, kas bija par 19,2% vairāk nekā pirms gada, bet peļņa bija 479 tūkst. eiro, kas bija par 24% mazāka nekā 2013. gadā. Ar ko tas skaidrojams?

Iepriekšējā gadā daudz strādājām, lai attīstītu biznesu ārvalstīs, un konsolidētais DPA apgrozījums bija 22,7 milj. eiro. Uzņēmumam bija ievērojami izdevumi mārketingā, jaunu tirgu apgūšanā, ar to skaidrojama neto peļņas samazināšanās. Tas viss devis rezultātus – pirmajā pusgadā no visām sešām pārstāvētajām valstīm (DPA darbojās Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā, Ukrainā un Gruzijā – red.) esam ieņēmuši teju 16 milj. eiro. Plānojam, ka šogad apgrozījums būs gandrīz 40 milj. eiro. Būtībā šā gada pirmajā pusgadā esam sasnieguši iepriekšējā gada rādītājus Latvijā, tādējādi ir izlīdzinājušies rādītāji un iestājies līdzsvars. Ja iepriekš lielāko tiesu no apgrozījuma veidoja ienākumi Latvijā, tad šobrīd tuvojamies lokālā tirgus proporcijai ar ārvalstīm – 50%/50%. Šā gada griezumā mērķis ir sasniegt 40%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 20. janvāra DPA grupas uzņēmums DPA maina zīmolu, turpmāk esot pazīstams ar nosaukumu SQUALIO. Savukārt DPA grupas uzņēmums SQUALIO, lai sniegtu precīzāku zīmola vēstījumu sabiedrībai, pārtop par SQUALIO cloud consulting.

Zīmolu maiņa DPA grupas uzņēmumos ir cieši saistīta ar uzņēmuma biznesa stratēģijas maiņu un vēlmi nostiprināt savas pozīcijas starptautiskajā tirgū.

«Zīmolu maiņa bija likumsakarīgs solis ceļā uz uzņēmumu kopējo izaugsmi, īpaši domājot un attīstot savu darbību starptautiskajā tirgū. Zināmā attīstības posmā mums bija nepieciešams zīmols, kurš globālā kontekstā identificētu un radītu tiešu asociāciju tikai ar mums. Zīmols SQUALIO ietver lielu potenciālu, un tas viennozīmīgi palīdzēs veicināt mūsu konkurētspēju nākotnē,» skaidro DPA grupas valdes loceklis Juris Vilders.

Pērn, 2015. gada vasarā, DPA grupa, lai fokusētos uz galveno darbības sfēru un spētu elastīgāk reaģēt uz tirgus pārmaiņām, veica izmaiņas uzņēmuma struktūrā, sadalot uzņēmējdarbību divos atsevišķos virzienos: SQUALIO (iepriekš DPA) klientiem piedāvā programmatūras un mākoņpakalpojumu licencēšanas, kā arī programmatūras pārvaldības pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT uzņēmuma SIA DPA valdes locekļa amatu atstājis Aigars Valdmanis, kurš šo pozīciju ieņēma kopš šī gada sākuma, ziņo Lursoft Klientu portfelis.

Viņa vietā jauns valdes loceklis nav iecelts, un šobrīd SIA DPA valdē turpina darboties valdes priekšsēdētējs Sandis Kolomenskis un valdes loceklis Gatis Ošs.

Izmaiņas komercreģistrā ierakstītas 12.decembrī.

SIA DPA dibināta 1997.gadā un ir starp lielākajiem IT nozares uzņēmumiem Latvijā. Kopš 2016.gada uzņēmums veic darbību ar zīmola nosaukumu Squalio. SIA DPA pilnībā pieder SIA Squalio Group, kura īpašnieki ir Sandis Kolomenskis un Juris Vilders.

SIA DPA pagājušajā finanšu gadā no 2017.gada 1.jūlija līdz 2018.gada 30.jūnijam strādāja ar apgrozījumu 24,119 miljonu eiro apmērā, bet uzņēmuma pārskata gada peļņa pēc nodokļu nomaksas bija 621 tūkstotis eiro. Uzņēmums šajā pārskata periodā nodarbināja 21 darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Expo 2017

Latvijas paviljonu Expo Astanā apmeklējuši vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku

Rūta Kesnere, 24.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Galvenie ieguvumi no dalības starptautiskajā izstādē Expo Astanā ir iespēja iepazīstināt potenciālos klientus un sadarbības partnerus ar saviem pakalpojumiem un vienoties par sadarbību

Tā atzīst DB atptaujātie Latvijas uzņēmumi, kas šogad piedalās šajā pasākumā. Kazahstānas galvaspilsētā Astanā notiekošajā specializētajā Expo, kas veltīts nākotnes enerģijai, Latvija piedalās ar savu paviljonu, kura izveidi pilnībā finansējuši Latvijas uzņēmumi, kas saskata eksporta iespējas Kazahstānas tirgū. Viens no lielākajiem paviljona sponsoriem – valsts uzņēmums Latvijas dzelzceļš dalību Expo uzskata par ārkārtīgi svarīgu centienos piesaistīt kravas no Āzijas. Expo Astanā notiek no 10. jūnija līdz 10. septembrim.

Latvijas paviljona autore ir arhitekte Agnese Lāce; tā izmaksas ir 700 tūkst. eiro, no kuriem lielākais finansējums nāk no valsts uzņēmuma Latvijas Dzelzceļš. Paviljona vadmotīvs ir Enerģija ir mūsu dabā. Paviljonā dominējošas ir trīs neregulāras formas telpas, izgaismotas ar LED sistēmu, kas simbolizē dārgakmeņus. Divos no tiem atrodas 3D realitātes konsoles, ar kuru palīdzību var iejusties Latvijas dabas, bobsleja trases un Rīgas vidē. Uzliekot 3D brilles ir iespējams pārlidot pāri Rīgai un noklausīties kādu Raimonda Paula dziesmu. Trešajā telpā ir iekārtots suvenīru veikaliņš, kur var iegādāties dzintara izstrādājumus, Dzintara kosmētiku, traukus ar latviešu dizaineru apdruku un citus izstrādājumus. Vēl paviljonā ir atvēlēta zona Latvijas dzelzceļa izstrādātajam ūdeņraža lokomotīves modelim, SPA time out zonai un bērnu spēļu laukumiņam. Paviljona radošais direktors Ansis Egle stāsta, ka līdz šim mūsu paviljonu ir apmeklējuši vairāk nekā 100 tūkstoši apmeklētāju. Vislielākais viesu pieplūdums vērojams augustā, kad vairums kazahu ir atvaļinājums. Augusta dienās vidējais apmeklētāju skaits dienā ir divi līdz trīs tūkstoši. «Latvijai Kazahstānā ir laba atpazīstamība, par mūsu valsti ir liela interese. Mēs daudziem kazahiem esam labais piemērs,» apgalvo A. Egle. Taujāts par saviem iespaidiem, A. Egle teic, ka viņa topā ierindojas Lielbritānijas, Austrijas un Apvienoto Arābu Emirātu paviljoni. «Liela nozīme apmeklētāju «pievilināšanā» ir valsts zīmolam un atpazīstamībai. Līdz ar to vienmēr ir vērojamas rindas pie Vācijas, Monako un ASV paviljoniem. Reizēm pat šo «slaveno» valstu paviljonos nav nekā īpaši inovatīva, taču pati valsts nostrādā kā magnēts,» skaidro A. Egle. Salīdzinot mūsu paviljonu ar citiem, tā radošais direktors stāsta, ka Latvijas pārstāvniecība izskatoties ļoti labi, ar daudzkārt mazākiem līdzekļiem nekā ir bijis citām valstīm ir sasniegts visnotaļ atzīstamu rezultāts. Jāpiebilst, ka valstiskā līmenī bija izlemts šajā Expo nepiedalīties, tādēļ paviljona izveidi uzņēmās Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera pēc savu biedru lūguma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 ietekme jūtama arī informācijas tehnoloģiju jomā – nozarē ir arī tādi uzņēmumi, kas ir dīkstāvē, bet kopumā nav iemesla zvanīt trauksmes zvanus.

Tā žurnālam "Dienas Bizness" norāda Gatis Ošs, Latvijas IT klastera valdes priekšsēdētājs. Pēc eksporta rādītājiem, IT nozare ir starp trim nozīmīgākajām industrijām Latvijas ekonomikā un veido 1,1 miljardu eiro. Viņš ir pārliecināts, ka nākotnē šīs jomas kompānijām vēl vairāk jāorientējas uz eksportu, jo iekšējais tirgus ir ierobežots.

"Jo īpaši pēdējā laikā izjūtam, ka mūsu IT uzņēmumus meklē un atrod kompānijas pat no ļoti tālām valstīm, ar kurām tie ir tikušies pirms kāda laika. Protams, šobrīd visiem ir konkrētas vajadzības, un interese galvenokārt ir par efektivitāti, optimizāciju, izmaksu samazināšanu," viņš stāsta.

G. Ošs norāda: "Manā skatījumā, Latvijas IT uzņēmumu konkurētspēja slēpjas tajā, ka mēs varam izstrādāt inovatīvus risinājumus mazam tirgum ar salīdzinoši mazām izmaksām. Ar šādiem produktiem mēs ārzemēs esam ļoti konkurētspējīgi."

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Radītas platformas eksporta tirgu izpētei

Rūta Kesnere, 11.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai atvieglotu Eiropas Savienības mazajiem un vidējiem uzņēmējiem eksporta iespējas Latīņamerikas un Āzijas valstīs radītas divas platformas

Elanbiz.org ir vērsta uz Latīņamerikas valstīm, savukārt ealink.eu – uz Āziju. Pašlaik Latvijas uzņēmēju interese vairāk ir fokusēta uz Āzijas valstīm, tomēr arī Latīņamerikai nišas produkti var būt gana pievilcīgi.

Var jautāt ekspertiem

Elan Biz platforma ES uzņēmumiem sniedz praktisko informāciju par šādu valstu tirgiem: Argentīna, Brazīlija, Čīle, Kolumbija, Kostarika, Meksika un Peru. Elan Biz pārstāvis Havjers Sančess DB stāsta, ka platformā ir pieejama informācija par prasībām, kas tiek izvirzītas ES precēm un pakalpojumiem katrā no pieminētajām Latīņamerikas valstīm. H. Sančess kā īpaši vērtīgu informācijas ieguves iespēju min platformas sadaļu Pajautā ekspertam, kur ES uzņēmumi var konkrētiem speciālistiem uzdot jautājumu par viņus interesējošās valsts tirgu un izvirzītajām prasībām. Atbildes tiek sagatavotas piecu darba dienu laikā. Līdz šim eksperti jau ir sagatavojuši 1500 atbildes un to saņēmēji piecu ballu skalā to kvalitāti ir vidēji novērtējuši ar 4,7 punktiem. Eksperti pārstāv gan ES institūcijas, gan konkrētas valstis un ir specializējušies jautājumos, kas saistīti ar ES uzņēmumu darbību Latīņamerikas valstīs. Informācija, kas interesē uzņēmējus, ir dažāda, un atsevišķa sadaļa ir veltīta konkrētās valsts publisko iepirkumu prasībām, jo tieši valsts pasūtījumi ir tā biznesa iespēja, kas interesē daudzus ES uzņēmumus. H. Sančess teic, ka vienīgā informācija, kuru eksperti nesniedz, ir par konkrētās valsts importētājiem un izplatītājiem, jo šādu informāciju sniedz citas institūcijas, piemēram, tirdzniecības pārstāvniecības. Platformā visa ievietotā informācija uzņēmējiem ir pieejama par velti, vienīgi ir jāpiereģistrējas. Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras ES projektu vadītāja Līga Ābola atzinīgi novērtē izstrādāto sadarbības platformu un uzsver, ka tā ir lieliska iespēja maziem un vidējiem uzņēmumiem iegūt sev nepieciešamo informāciju par Latīņamerikas valstu tirgiem, jo katram uzņēmumam pašam veikt tirgus izpēti ir samērā laikietilpīgi un arī dārgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

DPA prioritātes nākamgad būs apgrozījuma un rentabilitātes palielināšana

Žanete Hāka, 01.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT uzņēmums SIA «DPA» pagājušajā finanšu gadā no 2018. gada 1. jūlija līdz 2019. gada 30. jūnijam strādāja ar apgrozījumu 27,546 miljonu eiro apmērā, kas bija par 14,2% jeb 3,427 miljoniem eiro vairāk nekā 2017./2018. finanšu gadā, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Savukārt uzņēmuma pārskata gada peļņa bija 323 tūkstoši eiro, kas bija gandrīz uz pusi mazāka nekā 2017./2018.finanšu gadā. SIA «DPA» veic darbību ar zīmolu «Squalio», un tas ir vadošais «Microsoft» partneris mākoņrisinājumu un programmatūras licencēšanas jomā.

Uzņēmums pagājušajā pārskata gadā veicis virkni ieguldījumu kompetenču uzlabošanā, lai nodrošinātu augstākā līmeņa tehnisko atbalstu, ekspertu zināšanas un pastāvīgu informāciju par produktiem. Tas nostiprinājis savu tirgus pozīciju, paplašinot jauno klientu bāzi. Tāpat arī uzlaboti iekšējie procesi un korporatīvās pārvaldības principi, sacīts SIA «DPA» gada pārskatā.

Pagājušajā finanšu gadā SIA «DPA» nodarbināja vidēji 15 darbiniekus, kas bija par sešiem mazāk, nekā 2017./2018. finanšu gadā. 2020. gadā SIA «DPA» galvenās prioritātes būs apgrozījuma un rentabilitātes palielināšana, kā arī uzņēmuma pārvaldības pilnveidošana, paaugstinot efektivitāti un optimizējot iekšējos procesus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējiem pieejamais programmatūras licencēšanas apmaksas modelis, kas paredz maksāt par programmatūru mēneša maksu, piesaistījis vairākus tūkstošus jaunu klientu, stāstīja DPA grupas zīmola Squalio pārvaldošā uzņēmuma SIA DPA valdes loceklis Gatis Ošs.

Šādu iespēju Squalio sāka piedāvāt pērn novembrī. Kopš tā laika arī novērots, ka neatkarīgi no uzņēmuma lieluma arvien vairāk klientu ir gatavi pāriet uz šādu elastīgu programmatūras lietošanas un apmaksas modeli. Tāpat, ņemot vērā biznesa dinamiku, šāds modelis var būt daudz labāks risinājums par tādu, kas paredz iegādāties tādu programmatūru, kura, piemēram, pēc pusgada var izrādīties neatbilstoša uzņēmuma vajadzībām, skaidroja Ošs.

Uzņēmējs norādīja, ka savā ziņā šī iespēja ir kā programmatūras īre. «Lielā mērā tā ir. Tas ir kā rēķins par elektrību - kamēr es par to maksāju, man tā ir. Būtībā šāds risinājums ir ļoti labvēlīgs tieši mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) segmentam, jo iepriekš varējām novērot, ka ir tādi programmatūru risinājumi, ko šī sektora uzņēmēji, iespējams, nemaz nevarēja atļauties iegādāties, jo par programmatūru bija jāmaksā visa cena uzreiz,» atzīmēja Ošs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas IT uzņēmums DPA atkārtoti saņēmis prestižo Microsoft korporācijas balvu Gada partneris Latvijā 2015. Uzņēmums tika godināts starp pasaules labākajiem Microsoft partneriem, kas parādījuši savu izcilību, īstenojot uz Microsoft tehnoloģijām balstītus inovatīvus risinājumus. Balva tika pasniegta Microsoft Globālās partneru konferences laikā, kas notiek no 12. līdz 16.jūlijam ASV pilsētā Orlando, informē uzņēmumā.

Nominācija Gada partneris 2015 ik gadu tiek piešķirts uzņēmumam, kas valsts līmenī ir parādījis izcilus rezultātus, piedāvājot efektīvākos Microsoft mākoņrisinājumus saviem klientiem privātajā un publiskajā sektorā gada griezumā. Balvas tiek pasniegtas vairākās nominācijās, uzvarētāju izvēloties vairāk nekā no 2300 pieteikumiem no 108 valstīm.

«Esam gandarīti par augsto atzinību, kas apliecina mūsu kompetences un konkurētspēju visaugstākajā līmenī. Katrs šāds sasniegums un novērtējums ir kā dzinulis jauniem profesionāliem izaicinājumiem gan mums, gan mūsu klientiem,» norāda DPA direktors Gatis Ošs.

DPA balvu saņēma par mākoņrisinājumu ieviešanu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā. Projekta laikā tika ieviesta daudzfunkcionāla Microsoft Office 365 platforma, kas Regulatora darbiniekiem tagad nodrošina efektīvu un drošu ikdienas darbu mākonī - jaunākās Office lietotājprogrammas, pieejamas no jebkuras vietas un iekārtas; ērtu e-pastu platformu ar iespēju precīzi plānot laiku izmantojot kalendāru; failu glabātuvi, kas īpaši piemērota datu koplietošanai un to rediģēšanai; Skype for business – ātrai ikdienas komunikācijai un tiešsaistes konferencēm ar kolēģiem un klientiem; iekšējo tīmekļa vietni vienā sistēmā informācijas un dokumentu apmaiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzot dalību Expo 2017 Astanā, Kazahstānā, Latvijas paviljonā notika forums, kas veltīts informāciju un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozarei, kuru noslēdzot tika parakstīts sadarbības memorands starp trīs valstīm - Latviju, Zviedriju un Kazahstānu, informē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

Forumu, kuru apmeklēja vairāk nekā 50 cilvēku, atklāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, kurš pauda to, ka izveidojusies laba sadarbība starp Latviju un Kazahstānu, izsakot vēlmi dalīties ar mūsu pieredzi IT jomā valsts pārvaldē. Savukārt Kazahstānas Republikas IKT ministra vietnieks Kairats Balikbaevs uzrunā norādīja, ka Kazastāna virzās uz proaktīvu saziņu ar iedzīvotājiem, domājot par to, ka viņiem ir nevis jāiet pie valsts, bet gan pretēji, tādējādi nodrošinot augstu kvalitāti un standartus.

Pēc svinīgās foruma atklāšanas ar prezentāciju uzstājas Latvijas vēstnieks Kazahstānā Jurijs Podgrebņaks, kurš pastāstīja par mūsu valsti, likumdošanu un regulējumu IKT jomā, kā arī to, kāpēc būtiski sadarboties. Savukārt IT Klasteris, kas piedalījās forumā, norādīja, ka pašreiz nozares pieaugums gadā mērāms 30%, bet vēl par 10% pieaug kompāniju skaits, kas nodarbojas IKT. Būtiski, ka šī joma spēj uzrādīt tik labus rādītājus, jo Latvijā ir viens no pieejamākajiem un ātrākajiem platjoslas internetiem ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē, kā arī būtisks darbs tiek ieguldīts, attīstot dažādas inovācijas. Latviju IKT nedēļā kopumā pārstāv deviņi dažādi nozares uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft gada partneris trīs valstīs - Latvijas IT uzņēmums Squalio

Dienas Bizness, 14.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ sākās Microsoft gadskārtējā partneru konference Microsoft Inspire, kuras laikā tika godināti korporācijas gada labākie partneri. Latvijas IT uzņēmums Squalio šogad tika atzīts par labāko partneri vienlaicīgi trijās valstīs – Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā, informē kompānijas sabiedrisko attiecību speciālists Pēteris Tārs.

Squalio, sadarbībā ar Squalio cloud consulting, kļuva par Microsoft gada partneri Latvijā, izstrādājot ceļu satiksmes uzraudzības risinājumu Fits items.

Squalio valdes loceklis Gatis Ošs atzīmē, ka Squalio ir vienīgais uzņēmums visā Eiropā, kurš vienlaikus ir saņēmis trīs Microsoft «Gada partneris 2017» apbalvojumus – Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā. «Saņemtā atzinība ir mūsu uzņēmuma ambīciju spoguļattēls un kārtējais pierādījums tam, ka Latvija var,».

Fits items nodrošina vienotu transporta nozares sensoru un datu pārvaldību, kā arī to apstrādi, izmantojot jaunākās mākoņskaitļošanas un dziļo neironu tīklu sniegtās priekšrocības. Rīks faktiski palīdz tikt galā ar daudzu ražotāju dažādiem sensoriem, tos vadot, vienuviet apkopojot sniegtos datus un iemācot datoram «saprast» transporta plūsmas un notikumus. Piemēram, Latvijas ātruma kameru sniegtajos fotoattēlos konstatēt transportlīdzekļus, nosakot to raksturiezīmes, atpazīstot numura zīmes u.tml.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Drošības profesionāļi veiksmīgi seko mērķim - Baltijas Drošības Konference 2024 sagaidāma jaunā mērogā

Sadarbības materiāls, 26.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rudens izskaņā tika atvērta reģistrēšanās iespēja uz šī gada lielāko organizāciju drošībai veltīto pasākumu Baltijā – Baltijas drošības konferenci 2024. Šajā pavasarī tā norisināsies 11. aprīlī, Rīgā. Konferences rīkotājs ir Drošības profesionāļu asociācija (DPA), kas organizē šo pasākumu jau trešo gadu. Asociācijas biedrs, uzņēmējs Māris Baltbergs informē, ka strādājot pie konferences satura, kā vienmēr, padziļināti tiek domāts par tematiku aktualitāti un nozares problemātiku, taču papildu tam šogad pasākums ieguvis citus apmērus gan lektoru ģeogrāfijas ziņā, gan izstādes apmēra, plānoto dalībnieku un demonstrāciju ziņā.

2024. gada konferences tēma – Efektīva drošības pārvaldība

Papildus vieslektoru sesijām jau ierastajos drošības virzienos - fiziskā un tehniskā drošība, kiberdrošība un informācijas drošība, darba aizsardzība un labbūtība, ugunsdrošība un civilā aizsardzība, - tiks aplūkoti arī jauni temati, kas pēdējā laikā iemantojuši lielu aktualitāti gan organizāciju, gan privātpersonu sektorā – finanšu un telekomunikāciju krāpniecība, vispārējā krīžu vadība.

M. Baltbergs norāda, konference ir iespēja iepazīt vietējās un pasaules tendences drošības jomā. “Uzsvaru gribu likt uz iespēju iepazīties ar citiem nozares speciālistiem un izzināt vietējās pieredzes. Ne visiem ir praktiskas iemaņas ārkārtas situācijās vai šo situāciju izmeklēšanā. Konference piedāvā iespēju apvienot praktisko un teorētisko, izzināt scenārijus un iepazīt risinājumus. Šogad plānojam uz skatuves aicināt jau 16 vieslektorus no 8 valstīm, un sagaidām, ka tēmas iezīmēs galvenos diskusiju tematus un pieredzes apmaiņas stāstus starp apmeklētājiem visas dienas garumā,” stāsta Baltbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

DPA atklāj programmatūras iegādes un pašapkalpošanās platformu

Lelde Petrāne, 04.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju uzņēmums DPA saņem Microsoft mākoņtehnoloģiju risinājumu sniedzēju programmas (Cloud Solutions Provider - CSP) statusu Latvijā un atklāj pirmo pašapkalpošanās platformu mazajam biznesam – place365.lv.

Pašapkalpošanās platformā turpmāk mazā biznesa sektora uzņēmumi varēs iegādāties nepieciešamo programmatūru, saņemt DPA ekspertu atbalstu un citus IT pakalpojumus vienuviet, liecina uzņēmuma sniegtā informācija medijiem.

Place365.lv ir uz mākoņtehnoloģiju risinājumu programmas balstīta platforma, kas maziem un vidējiem uzņēmumiem bez īpašām IT zināšanām nodrošinās apkalpošanas servisu.

«Pasaule strauji mainās - ja pirms pāris gadiem uzņēmēji neko nezināja par mākoņtehnoloģijām, tad tagad tā ir jau ikdiena. Šobrīd mēs esam tikai projekta sākumpunktā,» norāda Gatis Ošs, DPA direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šo finanšu gadu informācijas tehnoloģiju risinājumu un pakalpojumu kompānija Squalio Group (01.07.2016.-30.06.2017.) plāno noslēgt ar aptuveni 38 miljonu eiro apgrozījumu

Squalio Group apgrozījums pēc 2016. kalendārā gada operatīvajiem datiem ir 32,94 miljoni eiro, pieaugot par 16%, salīdzinot ar gadu iepriekš, kad apgrozījums bija 28,39 miljoni eiro. Savukārt kompānijas peļņa šajā periodā bija 615,86 tūkstoši eiro. Squalio Group savu straujo izaugsmi skaidro ar vairāku jaunu klientu piesaisti un realizētiem projektiem ārvalstu tirgos. Mākoņskaitļošanas tehnoloģiju plašums un kvalitāte ne tikai ir mainījusi tirgus pieprasījumu, bet arī ir devusi jaunas iespējas ievērojami straujākai biznesa attīstībai ārpus Latvijas robežām. «Pēdējo 15 gadu laikā esam uzkrājuši gana lielu zināšanu un kompetences bāzi ārvalstu tirgu iekarošanai, kas arī atspoguļojas mūsu finanšu rādītājos. Papildus esam palikuši gan skaitliski lielāki, gan arī daudz esam investējuši kompetenču palielināšanā. Ja iepriekšējos gadus esam veltījuši lielu uzmanību Baltijas un NVS tirgu apguvei, tad pēdējo divu gadu laikā esam vairāk fokusējušies Centrāleiropas un Rietumeiropas tirgu virzienā,» skaidro Sandis Kolomenskis, Squalio Group valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācijas izlūkdienesti: Islāmisti patvēruma meklētāju vidū izvērš rekrutēšanas kampaņu

LETA--AFP, 11.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Islāmistu radikāļi Vācijā cenšas rekrutēt daļu no arvien pieaugošā patvērumu meklētāju skaita, kas ierodas valstī, atsaucoties uz izlūkdienestu datiem, piektdien ziņo aģentūra DPA.

Islāmistu ekstrēmisti «cenšas uzrunāt gados jaunus vientuļus bēgļus, kas mūsu valstī ierodas bez ģimenēm un īpaši aktīvi meklē kontaktus un atbalstu,» DPA atzina izlūkdienesta Bavārijas nodaļas pārstāvis.

Viņš piebilda, ka daudzi jaunieši tiek uzrunāti pie patvēruma meklētāju izmitināšanas centriem, bet tas notiekot arī Minhenes stacijā, kur ierodas nelegālie imigranti, kas šķērsojuši Ungāriju un Austriju.

Islāmistu ekstrēmisti «vēlas izmantot bēgļu nedrošību un ciešanas,» norādīja izlūkdienesta pārstāvis.

Par līdzīgu islāmistu rekrutēšanas kampaņu ceturtdien paziņoja izlūkdienesta Ziemeļreinas-Vestfālenes nodaļa, norādot, ka islāmisti piekļuvei patvēruma meklētājiem izmanto viltus labdarības organizācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Vācijas futbola bundeslīga atsāks sacensības maija otrajā pusē

LETA--DPA, 06.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas abām spēcīgākajām futbola līgām ir dota atļauja atsākt darbību aiz slēgtām durvīm maija otrajā pusē, vēsta ziņu aģentūra DPA.

Aģentūrai DPA par futbolam pozitīva lēmuma pieņemšanu paziņoja ziņu avoti pēc videokonferences ar Vācijas kancleres Angelas Merkeles un 16 federālo zemju premjerministru dalību.

Vācijas Futbola līga (DFL) un klubi paši var izlemt par precīzu datumu, kad atsākt sacensības.

Vācija sociālās distancēšanās prasības atvieglos, termiņu pagarinās līdz 5.jūnijam 

Vācijas federālā valdība un federālo zemju valdības panākušas principiālu vienošanos pagarināt...

DFL un Vācijas Futbola federācija (DFB) ir iesniegušas detalizētu instrukciju klubiem un citām ieinteresētajām personām. Tajā rakstīts, kā pēdējo deviņu kārtu spēlēm jānotiek, lai tas būtu tik drošā vidē, cik iespējams, ievērojot attāluma noteikumus ārpus laukuma esošajiem, kā arī paredz biežus visu iesaistīto personu koronavīrusa testus.

Visiem klubiem arī ir jāievēro stingri karantīnas pasākumi, ja iespējams, pat treniņnometnē, pirms bundeslīga var kļūt par pirmo no lielajām futbola līgām pasaulē, kas atsākusi darbību.

Pēdējā spēle Vācijas pirmajā bundeslīgā notika 11.martā.

Vadībā ar 55 punktiem 25 mačos ir Minhenes "Bayern", kurai ar 51 punktu seko Dortmundes "Borussia" un ar 50 punktiem - "Leipzig".

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Mediji: Volkswagen tirgū plāno laist kompaktu elektrisko automobili

LETA, 12.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas autobūves koncerns Volkswagen plāno tirgū laist kompaktu elektrisko automobili, lai konkurētu ar ASV elektrisko automašīnu ražošanas uzņēmumu Tesla Motors, pirmdien vēsta ziņu aģentūra DPA.

DPA norāda, ka šī automašīna maksātu mazāk nekā 20 000 eiro un tirgū nonāktu, ātrākais, 2022.gadā.

Volkswagen komentārus šajā jautājumā pagaidām nesniedz.

Volkswagen grupas vadītājs Herberts Dīss jau iepriekš paziņoja, ka plāno iesaistīties konkurences cīņā ar Tesla.

Komentāri

Pievienot komentāru
ES nauda

ES līderi panākuši kompromisu jautājumā par ES fondu saistīšanu ar likuma varu

LETA--AFP/DPA, 21.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji samitā Briselē ir panākuši kompromisu jautājumā par to, vai ES fondu līdzekļu izmaksāšana dalībvalstij ir saistāma ar likuma varas ievērošanu šajā valstī, otrdien paziņoja amatpersonas un diplomāti.

Ungārijas mediji, kas ir tuvi premjerministra Viktora Orbāna valdībai, nosauca šo kompromisu par "lielu uzvaru" Briseles sarunās.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses sekretārs neapstiprināja šo mediju apgalvojumu, ka Merkele apsolījusi izbeigt ES uzsākto izmeklēšanu pret Ungāriju Vācijas ES prezidentūras laikā, tātad līdz šī gada beigām.

ES ziņu avoti otrdienas rītā Vācijas ziņu aģentūrai DPA bija pavēstījuši, ka ES valstu un valdību vadītāji ir vienojušies par formulējumu, kas saista ES fondu līdzekļu izmaksāšanu ar likuma varas ievērošanu.

Kompromisa formulējums ticis pieņemts pirmdienas vakarā Briselē 27 ES valstu un valdību vadītāju sarunās, kuras sākās piektdien. Ar šo lēmumu ticis pārvarēts vēl viens šķērslis vienošanās panākšanai par ES ekonomikas atjaunošanas fondu, kas ļautu ES atkopties no Covid-19 pandēmijas sekām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Īrija klimata pārmaiņu ierobežošanai plāno izkaut 200 000 liellopu

LETA--DPA, 19.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrija apsver iespēju nākamo trīs gadu laikā izkaut aptuveni 200 000 liellopu, lai tādējādi sasniegtu nospraustos mērķus klimata pārmaiņu ierobežošanā, liecina lauksaimniecības ministrijas iekšējās lietošanas dokuments.

Tiek plānotas attiecīgas sarunas starp piena lopkopības nozares pārstāvjiem un valdību, aģentūrai DPA pavēstījis Īrijas Piena piegādātāju apvienības prezidents Pets Makormaks.

Viņš uzsvēris, ka valdībai būs jānodrošina šīs ieceres finansēšanas avoti, piebilstot, ka šī programma var būt vienīgi brīvprātīga.

Arī Lauksaimniecības ministrijas preses sekretāre DPA apliecinājusi, ka valdība lauksaimniekiem piedāvāšot "brīvprātīgu un finansiāli pievilcīgu programmu".

Īrijas Vides aizsardzības aģentūra nesen paziņojusi, ka ka valsts, domājams, ievērojami pārsniegs nospraustos mērķus klimata pārmaiņu ierobežošanai.

Saskaņā šiem mērķiem tikai lauksaimniecības nozarē siltumnīcefekta gāzu emisija līdz 2030.gadam jāsamazina par četriem līdz 20 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Pieredzes stāsts: Bijušais riteņbraucējs Pēteris Janevics strādā par slēpošanas instruktoru Jaunzēlandē

Lelde Petrāne, 11.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēteris Janevics, kurš kā profesionāls sportists vairākas sezonas aizvadīja riteņbraukšanas komandā DPA cycling team, šobrīd strādā par slēpošanas instruktoru vienā no lielākajiem Jaunzēlandes slēpošanas kūrortiem.

«Jaunzēlandē uz katru instruktora vietu ir ļoti liels konkurss. Atrast slēpošanas instruktora darbu latvietim Jaunzēlandē ir grūti, jo neviens nesaista Latviju ar ziemu un kalnu slēpošanu,» viņš stāsta biznesa portālam db.lv.

Oktobra sākumā P. Janevics atgriezīsies Latvijā, lai pabeigtu pēdējo gadu universitātē, kā arī turpinās strādāt par slēpošanas instruktoru Žagarkalnā. «Noteikti vēlētos uz vēl vienu sezonu atgriezties Jaunzēlandē, jo tik daudz vēl nav apskatīts un piedzīvots. Mīlu šo valsti. Strādāt par slēpošanas instruktoru, tas ir lieliskākais veids, kā apceļot pasauli, tāpēc mans mērķis ir pavadīt sezonu Japānā, Kanādā un Čīlē. Šis nav naudas darbs, tāpēc nevēlos doties uz Eiropas Alpiem, jo ir daudz citu interesantāku kalnu un valstu, kurās kādu laiku dzīvot un uzturēties, lai gan Eiropas Alpi ir vieta, kur slēpošanas instruktors tiešām spēj nopelnīt.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Padara sapulces vieglāk vadāmas

Anda Asere, 07.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju kompānija "dots." izstrādājusi sapulču pārvaldības risinājumu "Meetinch", ar ko cer uzlabot sanāksmju kultūru organizācijās.

"Vēlamies radīt pasaules mērogā atpazīstamu produktu. Jau šobrīd aptuveni puse "Meetinch" lietotāju ir no ārzemēm, liela daļa no ASV. Tuvākie mērķi ir palielināt uzticamību un klientu bāzi, nevienā brīdī neapstājoties inovatīvajā attīstībā, tādējādi radot lietotājiem arvien pievilcīgāku produktu. Mūsu piedāvājumā jau tagad ir pasaules mērogā unikāla funkcionalitāte, kas saistīta ar atkārtojošo sapulču pārvaldību, līdz kurai mēs nenonāktu, ja prototipēšanas posmā nebūtu uzsākuši aktīvas sarunas ar potenciālajiem klientiem, lai labāk izprastu viņu problēmas un vajadzības. Katrā ziņā uzņemto kursu plānojam noturēt," teic Kristaps Vergins, "dots." (SIA "WeAreDots") Produktu grupas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kiberdrošības izaicinājumi kļūs vēl komplicētāki

Guntars Gūte, speciāli DB, 18.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikumi pasaulē drošības jomā aizvien vairāk ietekmē arī informācijas tehnoloģiju (IT) jomu, jo, aizbildinoties ar stratēģiskiem iemesliem, valstis un valstu grupas pakļauj kontrolei un izsekošanai aizvien lielāku skaitu IT lietotāju

Tā situāciju raksturo IT kompānijas DPA uzņēmumu grupas SIA Squalio drošības un infrastruktūras risinājumu virziena vadītājs Didzis Balodis.

Jāatrod vidusceļš

«Kiberdrošības jautājums ir iedalāms trijās lielās grupās – valstiska līmeņa izaicinājumi, uzņēmēju drošība IT jomā un privātersonu drošība, lietojot visa veida tehnoloģijas un modernās iekārtas,» akcentē D. Balodis. Valstiskā un globālā līmenī šobrīd drošības jautājums saistās ar t.s. Islāma valsti – šīs organizācijas cilvēki atrodas dažādās pasaules malās un sazinās kibertelpā. Drošības struktūrām, kuru mērķis ir neitralizēt teroristiskās organizācijas aktivitātes, būtiska uzmanība jāpievērš kibertelpas kontrolei, skaidro speciālists, piebilstot, ka ir jūtamas aktivitātes, kas liecina, ka tiek uzraudzīta arī citu privātpersonu aktivitāte, turklāt valstu vēlme tās kontrolēt palielinās. «Pēc Edvarda Snoudena atklātās informācijas cilvēki sapratuši, ka viņu darbību internetā specdienesti uzrauga, tāpēc bažas par privātumu ir pieaugušas. Šis ir viens no izaicinājumiem – atrast līdzsvaru starp totālu kontroli un privātuma tiesībām kibertelpā. Piemēram, Krievija un Ķīna vēlas noteikt pilnīgu kontroli pār interneta lietošanu savā valstī, arī demokrātiskās zemes mēdz ievākt informāciju par savu pilsoņu aktivitātēm kibertelpā. Lielvaras mēģina pārzināt cilvēku ikdienu un pašas definēt, kuras aktivitātes internetā ir privātas, bet kuras par tādām nav uzskatāmas,» akcentē D. Balodis. Ik pa laikam atklājas gadījumi, kad notikusi faktiski izspiegošana, piemēram, Vācijas amatpersonu noklausīšanās skandāls. «Nupat Kazahstāna paziņoja, ka vēlas kontrolēt jebkuras personas aktivitātes internetā savas valsts teritorijā, tostarp iegūt iespēju pārtvert arī šifrētus saziņas kanālus, web e-pasta lietošanu. Uzņēmumiem būs jāizvēlas – pakļauties šai kontrolei vai arī apsvērt pat biznesa slēgšanu. Mūsu uzņēmumam arī tur ir filiāle, un rodas jautājums, kā rīkoties gadījumā, ja jaunā kārtība tiks pieņemta,» akcentē D. Balodis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Briselē turpinoties NATO samitam, ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien piedraudējis izstāties no alianses, ja sabiedrotie nekavējoties nepalielinās aizsardzības izdevumus, aģentūrai DPA paziņojuši avoti, kas informēti par sarunu gaitu.

Trampa prasības pārējām dalībvalstīm nekavējoties palielināt savus militāros tēriņus līdz diviem procentiem no to iekšzemes kopprodukta (IKP) kļuvušas par dominējošo jautājumu arī otrajā samita dienā.

Ukrainai un Gruzijai veltītās sanāksmes laikā Tranks izmantojis viņam atvēlēto laiku, lai atkal atgrieztos pie jautājuma par izdevumu palielināšanu, aģentūrai AFP pavēstījis kāds anonīms avots diplomātu aprindās.

Tomēr šis avots atteicās apstiprināt DPA avotu sniegtās ziņas, ka ASV prezidents būtu draudējis ar iespējamu izstāšanos no NATO.

Savukārt aģentūras «Reuters» avoti nolieguši, ka Tramps būtu draudējis ar izstāšanos no alianses.

Pamatojoties uz pašreizējām tendencēm, tiek prognozēts, ka militāro izdevumu slieksni, par kuru tika panākta vienošanās 2014.gadā, šogad sasniegs tikai astoņas alianses dalībvalstis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

FOTO: Google darbinieki uz stundu pārtrauc darbu, protestējot pret seksuālu uzmācību

LETA--DPA, 02.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju milža «Google» darbinieki visā pasaulē ceturtdien uz vienu stundu pārtrauca darbu, pieprasot uzņēmumam mainīt attieksmi pret seksuālu uzmācību darbavietā.

Stundu ilgie darba pārtraukumi sākās «Google» birojos Tokijā un Singapūrā, bet dienas gaitā notika arī citur pasaulē, sasniedzot uzņēmuma Eiropas Savienības (ES) birojus, kuriem sekoja Ņujorka un «Google» galvenais birojs Kalifornijas štata Mauntinvjū pilsētā. Protesta akcija sākās plkst.11.00 katrā no attiecīgajām laika zonām.

Sociālo mediju lietotāji dalījās ar fotogrāfijām, kurās bija redzami pūļi pie «Google» birojiem Dublinā, Cīrihē, Londonā, Ņujorkā, Mauntinvjū un citur.

Darbinieki ir pieprasījuši pārmaiņas uzņēmuma praksē, kā tas izmeklē apsūdzības seksuālā uzmācībā, tai skaitā izbeigt piespiedu arbitrāžu, kas neļauj sūdzētājiem vērsties ar savām sūdzībām tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FKTK: Swedbank Latvijā strādā ikdienas režīmā, amatpersonu nomaiņa mātesbankā to neietekmē

LETA, 29.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Swedbank» Latvijā strādā ikdienas režīmā un amatpersonu nomaiņa mātesbankā tās darbību neietekmē, aģentūrai LETA sacīja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja.

Viņa norādīja, ka Latvijas «Swedbank» ir banka ar Latvijā izsniegtu licenci un darbojas atbilstoši Latvijas likumiem kredītiestāžu darbības jomā, kā arī eirozonas banku kopīgajam normatīvajam ietvaram.

«Banka izpilda visas Latvijā noteiktās prasības individuālajiem darbības rādītājiem un normatīvus, kā arī nodrošina nepieciešamo informācijas apmaiņu gan ar Latvijas uzraugu FKTK, gan ar Eiropas Centrālo banku, kuras tiešajā uzraudzībā tā atrodas kā Latvijas lielākā banka. Esam regulārā saziņā un tāpēc informēti, ka banka Latvijā strādā ikdienas režīmā un sniedz visus pakalpojumus saviem klientiem,» teica Upleja.

Viņa arī norādīja, ka lielos un profesionāli organizētos komercuzņēmumos dažu amatpersonu nomaiņa parasti neietekmē ikdienas darbu un klientu apkalpošanu, vēl mazāk to meitasuzņēmumu darbību citās valstīs, kā tas ir šajā gadījumā ar «Swedbank» Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru