Atpūta

Piektdienas intervija ar KleinTech services valdes locekli, 4SmartStreets produkta vadītāju Kasparu Egliņu

Lelde Petrāne, 29.07.2016

Jaunākais izdevums

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild SIA KleinTech services valdes loceklis, 4SmartStreets produkta vadītājs Kaspars Egliņš.

- Trīs svarīgākie fakti par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu? Ar ko Jūsu uzņēmums ir unikāls?

SIA KleinTech services, balstoties uz iepriekšējo projektu pieredzi, ir radījis produktu 4SmartStreets, kas ir satiksmes plūsmas analīzes rīks un sniedz precīzus, faktuālus datus tiešsaistē par kustīgu obejktu plūsmu noteiktā vietā un laikā. Risinājumam par pamatu ir izmantota deep learning jeb mākslīgā intelekta tehnoloģija, kas ļauj apmācīt datoru atpazīt dažādus kustīgus objektus, kā piemēram, velosipēdistus, gājējus un automašīnas, un tos saskaitīt, tajā pašā laikā darot to ar teju 100% precizitāti, un nekļūdīgi neieskaitīt objektus, kuri konkrētajā kameras atrašanās vietā nav prioritāri.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

IT nozarē strādāju jau teju 10 gadus un vēl joprojām ir sajūta, ka ir, kur «rakt un rakt». Manuprāt, pateicoties uzņēmīgiem cilvēkiem, šī nozare Latvijā attīstās ļoti strauji, tāpēc katra diena nāk ar jaunu izaicinājumu.

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?

Iepriecina fakts, ka IT nozare ir viena no straujāk augošajām valstī, un Latvijā ir daudz tiešām profesionālu speciālistu, ar ko lepoties – gan programmētāji, gan projektu vadības līmeņa cilvēki, taču vienlaikus arvien spilgtāk iezīmējas tendence, ka šie speciālisti labprātāk izvēlas strādāt ārvalstu tirgiem un projektiem. Nav noslēpums, ka iemesls tam ir atalgojuma atšķirības.

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto uzņēmumu?

Vislielākā uzņēmuma bagātība un tā stūrakmeņi ir darbinieku komanda un gadiem uzkrātā pieredze, darbojoties šajā dinamiskajā vidē. Man patīk domāt, ka ikviens no mūsu komandas darbiniekiem uz darbu nāk iedvesmas pilns un viņu pavada izaicinājuma sajūta. Uzņēmumā vienmēr esam bijuši atvērti jaunām un drosmīgām idejām, līdz ar to ļaujam darbiniekiem radoši izpausties, tāpēc īsti nepiekrītu apgalvojumam, ka «datoriķi ir sausiņu brigāde». :-)

Tomēr apbēdina, ka ne vienmēr pietiek kapacitātes visas drosmīgās idejas realizēt dzīvē.

- Kas Jums ir šā brīža lielākā aktualitāte?

SIA KleinTech services nupat ir radījusi un palaidusi dzīvē vienu no savām drosmīgākajām idejām – produktu 4SmartStreets. Mūsu produkts ir tikko uzsācis savu tirgus apgūšanas ceļu. Katrs jaunais uzstādīšanas punkts mums ir kā mazs un gaidīts izaicinājums, jo tikai šādi, soli pa solim, mēs spēsim sasniegt nosprausto mērķi – sniegt klientam gandrīz 100% informāciju par satiksmes plūsmas intensitāti un tās dalībniekiem katrā no 4SmartStreet punktiem.

- Vai Jūs un Jūsu pārstāvēto uzņēmumu var atrast interneta sociālajos tīklos? Kāpēc – jā vai nē?

4SmartStreets ir aktīvs Facebook un Twitter kontos. Ziņojam interesentiem gan par produkta attīstību, gan par jaunām pilsētām, kurās uzstādīts mūsu produkts. Runājot par mājas lapu – cik unikāls ir mūsu produkts, tikpat unikālu vēlamies izveidot mūsu mājas lapu.

- Atklājiet savu labāko un sliktāko īpašību?

Vienmēr mēģinu ar visiem pa labam. Uzskatu, ka tas ir gan mans pluss, gan vienlaikus arī mīnuss.

- Ko jūs noteikti tuvāko piecu gadu laikā gribētu sasniegt/izdarīt?

Kā ikvienam uzņēmuma vadītājam gribas, lai uzņēmums strādā ar pozitīviem rādītājiem. 4SmartStreets ir unikāls produkts, tāpēc tuvākajā laikā veltīsim spēkus, lai to veiksmīgi aizvestu arī ārpus Latvijas robežām.

- Kas jāņem vērā cilvēkam, kurš vēlas strādāt Jūsu pārstāvētajā uzņēmumā?

Trūkstošo teoriju vienmēr var iemācīties, bet par lielu vērtību uzņēmumā uzskatām ticību idejai «līdz kaulam» un neatlaidīgu tiekšanos uz mērķi.

- Pastāstiet par savu ceļu uz pašreizējo amatu un to, kāds bija Jūsu pirmais darbs?

Par pirmo darbu jāpasakās manam tētim, kas, man esot 14 gadus vecam, bija stipri norūpējies par manām vasaras brīvlaika aktivitātēm. Pateicoties viņam, tiku pie pirmās haltūras celtniecībā. Gadījās, ka pirmajā darba dienā pārsitu apsildāmās grīdas cauruli, līdz ar to atlikušās darba dienas nācās nostrādāt bez samaksas. Lieki teikt, ka laimīgs nebiju un ātri vien sapratu, ka šis nav mans lauciņš. Tomēr jau kopš bērnības man ir interesējusi IT nozare un viss, kas saistās ar to, līdz ar to likumsakarīgi, ka šobrīd esmu SIA KleinTech services, kas rada tādus produktus kā 4SmartStreets.

- Kā un kad radies Jūsu pārstāvētā uzņēmuma nosaukums un logo?

4SmartStreets ir pavisam jauns produkts, tomēr jau ticis pie sava logo. Uzskatu, ka logotipam ir jābūt viegli uztveramam, tādu to arī veidojām. Runājot par produkta nosaukumu, ar to ir līdzīgs stāsts un tas simbolizē spēju nodrošināt gudrus risinājumus gudrā pilsētvidē.

- Vai ir kas tāds, ko Jūs nepiedodat darbā vai dzīvē kopumā?

Gan darbā, gan ārpus tā augsti vērtēju līdzcilvēku lojalitāti, līdz ar to būtu grūti samierināties ar apzinātu nodevību.

- Atklājiet kādu faktu, kuru mūsu lasītāji, iespējams, vēl nezina par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu.

Vidējais darbinieku vecums ir 30 gadi.

Populārākā frāze ofisā: «Termiņš ir rītdiena!».

Darbinieku dzimšanas dienas tiek svinētas ofisa terasē, cepot gaļu (esam to darījuši arī pie -26 grādiem).

- Vai jums ir kāda īpaša metode, kas palīdz saņemties sarežģītās situācijās? Kāda tā ir?

Izstrādājot jaunus produktus, nereti ceļā gadās dažādi negaidīti šķēršļi, kas var izsist no līdzsvara. Ar laiku esmu iemācījies neuztvert visu pārlieku sakāpināti, bet pieturēties pie prioritātēm, saglabājot vēsu prātu.

- Kas Jūs pēdējā laikā ir patiesi pārsteidzis – patīkami vai nepatīkami?

Diemžēl pēdējā laikā izteikti saskaramies ar valsts un pašvaldību iestāžu birokrātiskajiem procesiem, kas būtiski tērē jauno censoņu, produktu radītāju dārgo laiku. Tomēr šo apgalvojumu nevar attiecināt uz visām Latvijas pašvaldībām, mums ir arī labie stāsti.

- Ja Jums gribētu noorganizēt ideālas pusdienas, kādas tās būtu?

Tikai mana sieva zina, kā pagatavot manu mīļāko frikadeļu zupu.

- Kura grāmata/filma/personība ir uz Jums atstājusi vislielāko ietekmi – profesionāli un personīgi?

Nāk prātā filma Forrest Gump ar Tomu Henksu galvenajā lomā un frāzi «Run, Forrest, run!» Dzīvē arī vados pēc šī motīva – lai kas notiktu, jādodas tik uz priekšu.

- Kas Jūs iedvesmo un motivē?

Šajā ziņā varbūt nedaudz atšķiros no lielākās cilvēku daļas, jo pašmotivējos. Ja lieta, ko daru, patīk un interesē, tad mākslīga motivācija nav nepieciešama.

- Kā, Jūsuprāt, vislabāk iztērēt loterijā laimētus 10 tūkstošus eiro?

Pieredze rāda, ka viegli nākusi nauda ilgi kabatā neturas, tomēr man tāpat kā vairākumam uzņēmēju un savu ideju bīdītājam, ilgi nebūtu jādomā, kur šos līdzekļus ieguldīt.

- Kam Jūs savā darba ikdienā pievēršat vislielāko uzmanību? Vai Jums ir savi īpašie rituāli darba dienu uzsākot, tās laikā vai to noslēdzot?

Esmu cilvēks, kam patīk būt kustībā gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, tāpēc arī darbā sekoju līdzi tam, lai darbi virzās uz priekšu. Īpašie rituāli – ar komandu papriecāties ne tikai par lielajām, bet arī mazajām uzvarām ikdienā.

- Izstāstiet savu mīļāko anekdoti vai kādu smieklīgu/interesantu atgadījumu no dzīves/darba.

Puisītis pieskrien pie policista un saka:

- Esmu apmaldījies.

Policists jautā:

- Savu adresi zini?

- Jā, [email protected].

- Jūsu novēlējums db.lv lasītājiem.

Mums ikkatram vajadzētu atcerēties, ka esam stipri un uz lielām lietām spējīgi. Galvenais ir sev noticēt un virzīties uz mērķi!

- Lūdzu iesakiet kādu kultūras pasākumu, kuru pēdējā laikā esat apmeklējis (vai plānojat doties, vai vēlētos apmeklēt), un kuru ieteiktu arī citiem?

Es, kā dzimis liepājnieks, rekomendēju visiem vasaras brīvdienas pavadīt Liepājā – baudīt jūru, skaisto pilsētu un noteikti izmantot iespēju apmeklēt Liepājas lepnumu – jauno koncertzāli Lielais Dzintars un tās piedāvātos pasākumus.

Informācija par rubriku: Jautājumi visiem šīs rubrikas dalībniekiem ir vienādi. Atbildes dalībnieki sniedz rakstiski.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Palīdz gudri plānot pilsētas satiksmi

Linda Zalāne, 11.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA 4SmartStreets izstrādājis vairākus produktus, kas palīdz analizēt satiksmi pilsētā, lai noskaidrotu, kādi uzlabojumi ir nepieciešami

Uzņēmums izaudzis KleinTech services paspārnē, kura viens no zināmākajiem produktiem ir VAS Latvijas dzelzceļa uzskaites sistēmas izveide, proti, pirms tam vagonu uzskaiti un pārbaudi veica cilvēki, bet pēc KleinTech services risinājuma uzstādīšanas šo darbu īsteno automatizēti vārti, caur kuriem izbraucot, tiek saņemta visa nepieciešamā informācija par vilciena sastāvu. Līdz šim Latvijā ir izveidoti četri šādi vārti – divi Daugavpilī un divi Rēzeknē, un šogad ir plānots tādus ieviest Jelgavā un Rīgā. Tas ir industriālais virziens, kuru vēl aizvien attīsta KleinTech Services.

«Tikai industriālajā sfērā darbojāmies līdz 2016. gadam, bet tad pie mums ieradās Carnikavas domes pārstāvji ar lūgumu analizēt noslodzi tiltam, kas bija nesen uzcelts pāri Gaujai. Tas mums deva grūdienu veidot risinājumus, kas ir noderīgi ikdienas satiksmes organizācijas izpētei. Sapratām, ka ne tikai Carnikavā, bet kopumā nekas tāds Latvijā līdz šim nebija veikts un satiksmes kustība visbiežāk tika uzskaitīta manuāli vai arī zemē tika iestrādāts detektors. Noticējām produktam un sākām to attīstīt vēl tālāk, lai video novērošanas analīze būtu interesanta gan pašvaldībām, gan uzņēmumiem,» stāsta SIA KleinTech Services valdes loceklis, SIA 4SmartStreets valdes priekšsēdētājs, produkta vadītājs Kaspars Egliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sadarbojoties Ogres novada domei un SIA KleinTech Services, ir uzstādīta pirmā publiskā velo plūsmas mērierīce Latvijā, kas, izmantojot video analīzes tehnoloģiju, atpazīst un saskaita velosipēdistus satiksmes plūsmā Daugavpils un Austrumu ielas krustojumā, Ogrē, ziņo portāls veloriga.lv.

Oficiālais velo plūsmas ierīces atklāšanas pasākums notiks šodien, 28.jūnijā.

4SmartStreets ir moderns satiksmes plūsmas analīzes rīks, kas dod precīzus, faktuālus datus tiešsaistē par velo plūsmu noteiktā vietā un laikā. Risinājumam par pamatu ir izmantota deep learning jeb mākslīgā intelekta tehnoloģija, kas ļauj apmācīt datoru atpazīt dažādus velosipēdus un tos saskaitīt, darot to ar teju 100% precizitāti un nekļūdīgi, neieskaitot līdzīgus objektus - bērnu ratiņus vai mopēdus - pie velosipēdu plūsmas datiem. Sabiedrībai dati ir pieejami publiskā ekrānā virs veloceliņa, klientam sīkāka datu analīze ir pieejama 4SmartStreet interneta aplikācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Latvijas jaunuzņēmumi uzvar starptautiskā konkursā

Anda Asere, 22.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

World Summit Award konkursā izvēlēti 40 izcili mobilie risinājumi no visām ANO valstīm, kas atlasīti no 451 nominētā darba; uzvarētāju vidū ir inovatīvi risinājumi no dažādām valstīm, tostarp divi no Latvijas – Overly un 4SmartStreets.

Latvijas jaunuzņēmums Overly pirms 12. Saeimas vēlēšanām radīja papildinātās realitātes lietotni. Risinājums piedalījās World Summit Award konkursā kategorijā «Valdība un iedzīvotāju iesaiste» un kļuva par vienu no četrdesmit uzvarētājiem.

«Projekts «Pilna bilde» bija ļoti interesants gan kā tehnisks risinājums, gan kā sava veida mudinājums sabiedrībai vairāk sekot līdzi vēlēšanu gaitai un pārbaudīt politiķu sacīto,» saka Gatis Zvejnieks, Overly līdzdibinātājs. Otrs Overly dibinātājs Ainārs Kļaviņš piebilst, ka ir svarīgi nest Latvijas vārdu pasaulē un patīkami, ka viņu risinājums atzīts starp labākajiem. «Ceru, ka šie panākumi iedvesmos inovatīvu darbu izstrādātājus visā Latvijā – Overly ir pierādījums, ka, lai sasniegtu panākumus, nav jāsāk ar miljonu. Galvenais ir ideja un darbs!» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Capitalia pūļa finansējuma platforma palīdzējusi septiņiem Latvijas uzņēmumiem

Laura Mazbērziņa, 28.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Capitalia» pusgada laikā kopš pūļa finansējuma platformas izstrādes ir piesaistījusi finansējumu uzņēmumiem Latvijā vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā. Līdz gada beigām plāns ir palīdzēt augt vēl vismaz 10 uzņēmumiem Latvijā, piesaistot kopējo privāto investoru kapitālu 4 miljonu eiro apmērā.

Ar pūļa finansējuma platformas starpniecību finansējumu uzņēmuma attīstībai ir saņēmuši septiņi uzņēmumi Latvijā par kopējo summu 800 000 eiro, trīs Lietuvā un četri Igaunijā attiecīgi par 280 000 un 350 000 eiro. To vidū ražošanas, mežistrādes, IT, mazumtirdzniecības, kā arī citu nozaru uzņēmumi.

«Šī ir jauna koncepta platforma, jo «Capitalia» darbojas ne tikai kā starpnieks, bet arī pats iegulda savu kapitālu katrā projektā, kā arī nodrošina investīciju pārraudzību,» komentē Juris Grišins, «Capitalia» valdes priekšsēdētājs.

Ar minimālo ieguldījuma summu 1 000 eiro apmērā «Capitalia» pūļa finansējuma platforma uzrunā profesionālus privātos investorus, kuri iedziļinās projektos, rūpīgi izvērtējot riskus un peļņas iespējas. Līdz šim vidējā investoru ieguldījuma summa katrā projektā ir 15,000 eiro. Kopumā uzņēmumus ir finansējuši vairāk nekā 100 investori no visām Baltijas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Pilotprojekta laikā analizēs, vai autovadītājiem ir derīga OCTA un veikta tehniskā apskate

Lelde Petrāne, 08.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) un privātfirma KleinTech Services vienojušies kopīgā iniciatīvā – veicot transportlīdzekļu plūsmas uzraudzību, apzināt to autovadītāju skaitu, kas reāli ikdienā piedalās satiksmē bez derīgas tehniskās apskates un obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA).

Analizējot iegūtos datus, sagaidāms, ka tiks iegūta objektīvāka informācija par satiksmes dalībnieku paradumiem attiecībā uz šo normu izpildi. Monitoringa laikā pārkāpumu protokoli netiek sastādīti.

Pilotprojekta realizācijas laikā privātfirma izvietos videonovērošanas kameras vairākās vietās Rīgā, Jelgavā, Rēzeknē un Ventspilī. Līdz šim ar kamerām veikta transportlīdzekļu uzraudzība 13.janvāra ielas krustojumā ar Krasta ielu, kur papildus tehniskās apskates un OCTA esamībai uzraudzīta sabiedriskā transporta joslas godprātīga izmantošana. Tāpat no jūlija līdz septembrim transportlīdzekļu uzraudzība veikta Krasta ielā pretī tirdzniecības centram Mols.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vakcinācijas loterijas IT risinājumu plānots izstrādāt ViVaT līguma ietvaros

LETA, 02.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju (IT) risinājuma izstrāde vakcinācijas pret Covid-19 loterijā plānota vienotā vakcinācijas tīkla "ViVaT" līguma ietvaros, sacīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas komunikācijas konsultante Inga Vasiļjeva.

Valdība šonedēļ lēma nodot izskatīšanai Saeimā Veselības ministrijas (VM) sagatavoto Vakcinācijas loterijas likumprojektu, kas paredz valstī izsludināt vakcinācijas pret Covid-19 loteriju. Kopējās loterijas rīkošanas izmaksas, kas tiks segtas no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", aplēstas 1,218 miljonu eiro apmērā, no kuriem 98 083 eiro paredzēts piešķirt izlozes informācijas tehnoloģiju sistēmas izstrādei.

Vasiļjeva atzīmēja - lai loterijas norise atbilstu visiem normatīviem, drošības un caurspīdības standartiem, tās realizācijai nepieciešami vairāki IT risinājumi. Tajā skaitā nepieciešama datu atlase no "ViVaT" un izlozes loģikas realizācija, kā arī portāla "manavakcina.lv" papildināšana izlozes rezultātu attēlošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd Latvijā ir pieejams plašs klāsts dažādu moderno medicīnisko tehnoloģiju, taču trūkst kvalificētu speciālistu, kas šos tehniskos risinājumus spētu pareizi pielietot.

Galvenā problēma šajā gadījumā neslēpjas tehnoloģiju pieejamībā, bet gan iespējās tās pareizi integrēt veselības sistēmas aprūpē, norāda Jānis Kļoviņš, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs.

Viņš uzsver, ka šobrīd primāri būtu jādomā nevis par papildu atbalstu tehnoloģijām, bet gan ieguldījumiem izglītībā un zinātnē, tādējādi paplašinot to speciālistu loku, kas varētu ar šiem risinājumiem strādāt.

Trūkst finansējuma

Pašlaik mums ir pieejamas ļoti attīstītas tehnoloģijas, piemēram, diagnostikas jomā, kā rezultātā mēs varam veikt ļoti precīzu vēža diagnostiku un noteikt, kādi medikamenti konkrētajam pacientam ir jālieto, taču jāņem vērā, ka tālākā ārstēšana pacientiem izmaksā ļoti dārgi, skaidro J. Kļoviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Rīgas dome, neizcūkojiet kopējo iespēju!

Didzis Meļķis, DB starptautisko ziņu redaktors, 08.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Varētu teikt vienkārši: Rīgas dome, netērējiet mūsu naudu produktu radīšanai, kas ir jau gatavi!

Jo arī ES nauda tomēr ir mūsu nauda. Runa ir par teicamo un nepieciešamo risinājumu – viedo stāvvietu sistēmu pilsētā, kas mazinātu sastrēgumus, izplūdes gāzes un vienkārši atvieglotu dzīvi. Tam plānots tērēt 8,7 miljonus eiro. Bet raugi – šādu produktu jau ir izstrādājis jaunuzņēmums 4SmartStreets ar Latvijas Mobilo Telefonu! Vienkārši sakot, ņemiet, izmēģiniet un ieviesiet! Tomēr ir vērts šo drusku sarežģīt un iedziļināties notiekošajā strukturāli. Proti, viedo stāvvietu ieviešana Rīgā, ja vien dome izrādītu tai pienākošos sapratni, būtu lieliska iespēja tikt pie klasiska inovācijas sabiedrības precedenta, kad sabiedrība un privātais sektors jeb tirgus efektīvi un operatīvi atrisina politiski identificētu problēmu.Tā mēs ātrāk tiktu pie ērtākas pilsētas, varētu arī lepoties visādos forumos un šīs savas zināšanas ar tās pašas nolūkotās ES naudas starpniecību varētu pārdot tālāk, piemēram, Austrumu partnerības zemēs. Bet tas ir vienkārši. Runājot par sarežģīto, kā brīvā tirgus piekritējam un proponētājam man pēc globālās finanšu krīzes un turpmākajām pārmaiņām nereti ir nācies ieslīgt neērtās, jo sarežģītās, pārdomās. Finanses un regulējumi nav šā komentāra tēma, tāpēc īsumā vien norādīšu, ka regulējumu gadījumā valsts ir izdarījusi pakalpojumu tirgum, jo nu tiek salīdzinoši sekmīgi novērsts tirgus kropļojums jeb finanšu tirgu privāto spēlētāju pretdabiskā laulība ar publiskajām finansēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rīgas satiksme: Galvaspilsētā brīva autostāvvieta jāmeklē trīs minūtes

Elīna Pankovska, 12.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brīvas autostāvvietas atrašana galvapilsētā prasa trīs minūtes, informē pašvaldības SIA Rīgas satiksme (RS) pārstāvis Viktors Zaķis.

RS apkopotā statistika atklāj, ka vienā stāvvietā dienā atrodas aptuveni desmit automašīnas, katra šāda autostāvvieta rada papildus 30 minūtes transporta līdzekļa braukšanas laika, ja vidējais stāvvietas meklēšanas ātrums ir 15km/h. Savukārt vidējais pērn pārdotas jaunas automašīnas emisiju līmenis ir 118,1 g CO2/km.

Pēc V. Zaķa teiktā 15% automašīnu no kopējās plūsmas meklē stāvvietas. Ja tiks realizēts Eiropas Savienības vides un klimata pasākumu programmas LIFE finansētais projekts Viedo pilsētu tehnoloģiju resursu efektīvai izmantošana un vides kvalitātes uzlabošana, šis skaitlis procentuālajā izteiksmē varētu samazināties un līdz ar to uzlaboties arī gaisa kvalitāte galvaspilsētā. Tāpat V. Zaķis norāda, ka programma neietver tikai aplikāciju, bet gan ir plašāka un vērsta uz to, lai samazinātu izmešus un uzlabotu gaisa kvalitāti pilsētā. To var panākt zinot kāda ir satiksmes plūsma pilsētā. Kopumā plānots uzstādīt tūkstoš iekārtas jeb sensorus A un B zonās pilsētā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien no Baltijas jaunuzņēmumu konferences TechChill skatuves tika izziņoti seši Latvijas jaunuzņēmumi, kas ieguvuši Eiropas jaunuzņēmumu balvu Startup Europe Awards 2016.

Uzvarētāji pa grupām:

- radošo industriju sektorā balvu ieguvis Mozello

- finanšu tehnoloģiju sektorā balvu ieguvis Nordigen

- zaļo tehnoloģiju sektorā balvu ieguvis Conelum

- veselības tehnoloģiju sektorā balvu ieguvis Anatomy Next

- ICT sektorā balvu ieguvis Notakey

- viedo pilsētu sektorā balvu ieguvis Rention

Latvijas asociācijas sabiedrisko attiecību profesionāļiem (LASAP) izvirzīja speciālbalvu - atzinību par sasniegumiem sabiedriskajā attiecībās un to saņem 4SmartStreets.

SEUA arī izsaka atzinību par jaunuzņēmumu komūnas atainojumu trim tīmekļa medijiem – portālam Labs of Latvia, portālam LSM.lv un tehnoloģiju blogam Kursors.lv, kuri aizvadītā gada laikā pievērsuši sevišķu uzmanību Latvijas jaunuzņēmumu aktivitātēm, nodrošinot Latvijas radošajām idejām auditoriju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Mobilais Telefons (LMT) sadarbībā ar mašīnredzes tehnoloģiju uzņēmumu 4SmartStreets prezentējis mākslīgā intelekta stāvvietu meklēšanas risinājuma prototipu. Tas ļauj autovadītājam tiešsaistē atrast brīvu stāvvietu pilsētvidē un nodrošina navigāciju uz to.

Piedāvātais risinājums ir mērogojams – ieviešams gan atsevišķā stāvvietā, piemēram, pie teātra, koncertzāles vai iepirkšanās centra, gan pilsētas centrā vai pat visā pilsētā, atkarībā no sadarbības partneru interesēm un vajadzībām.

LMT uzsācis sarunas par risinājuma integrāciju Waze platformā.

Šobrīd kameras izvietotas vairākās Rīgas vietās, piemēram, stāvvietā pie Kaņepes kultūras centra Skolas ielā.

Komentāri

Pievienot komentāru