DB Viedoklis

Db viedoklis: Pie baltas lapas apsēžos... Jeb jauns priekšnieks korupcijas apkarotājiem

Dienas Bizness, 21.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(338).jpg

Teju vai vēsturisku brīdi pagājušajā nedēļā piedzīvoja Saeima - tika pieņemts lēmums, par kuru nobalsoja visi klātesošie deputāti. Runa ir par Jaroslava Streļčenoka iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatā.

Kāda bija motivācija šādi rīkoties katrai no frakcijām, lai paliek pašu politiķu ziņā - cerams, tas nebija tāpēc, ka viņu visi uzskatītu par sev nekaitīgu. Šobrīd svarīgākais ir tas, kā turpmāk tiks organizēts KNAB darbs. Jāatzīst, ka pateikt, cik labs vai slikts Streļčenoks būs kā KNAB vadītājs, šobrīd ir faktiski neiespējami viena iemesla dēļ - mēs par viņu nezinām gandrīz vai neko, izņemot vārdu, tautību, izskatu un to, ka viņam ir zināmas parādsaistības. Svarīgākais ir tas, kā Streļčenoks spēs parādīt sevi turpmākajā darbībā, vadot KNAB, un jāteic, ka viņam priekšā ir divi visnotaļ būtiski uzdevumi.

Pirmkārt, ar steigu ir jāsakārto KNAB darbs tā, lai tas kļūtu efektīvāks, vērsts uz konkrētu rezultātu, nevis haotisku šovu un public relation aktivitātēm. Proti, cik reižu jau nav bijuši gadījumi, kad ar lielu pompu tiek aizturētas dažādas amatpersonas, bet pēc tam mēnešiem ilgi ir klusums, un tā īsti nav skaidrības, vai šajā jomā vispār kaut kas iet uz priekšu. Runājot vēl par efektivitāti… KNAB lepojas ar tā saucamo Rīgas domes bijušo amatpersonu lietu, kuras ietvaros izdevās iesēdināt Vilni Štramu, Pēteri Stranci, Raimondu Janitu, taču nav izslēgts, ka tieši šo lietu var uzskatīt par biroja izgāšanos. Respektīvi, redzot, ka Janita «kukuļa» naudu aiznes Štramam, KNAB darbinieki acīm redzami bija tik ļoti sapriecājušies, ka nekādi nespēja pagaidīt vēl nedaudz, lai konstatētu, kam tālāk šo naudu nes Štrams. Un tikai rūpīgi minētās lietas tiesas sprieduma lasītāji var nojaust, kas ir bijuši šīs kukuļošanas shēmas tā saucamie patiesā labuma guvēji.

Otrkārt, Streļčenokam ir jātiek galā ar pašā KNAB notiekošajiem procesiem, un šajā jomā, domājams, viņam klāsies visgrūtāk. Kuluāru sarunās bieži tiek atzīts, ka KNAB vadītāja de facto nu jau ilgstoši ir Juta Strīķe, un ir ļoti svarīfi, lai jaunais de iure vadītājs viņai patiktu. Pretējā gadījumā ir gaidāma totāli nenormāla situācija, it īpaši jau ņemot vērā, ka runa ir par drošībsargājošu, par izmeklēšanas iestādi - tā vietā, lai pildītu vadītāja norādījumus, divi vietnieki ir skraidījuši gan pa politiķu kabinetiem, gan arī plašsaziņas līdzekļiem, stāstot, cik nepareizs šefs savulaik ticis iecelts.

Kā redzams, izaicinājumu Streļčenokam pietiks. Protams, netrūkst skeptiķu, kas uzskata, ka realitātē viņš strādās Strīķes pakļautībā, nevis otrādi. Tomēr nevajag aizmirst, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem arī Vladimiru Putinu daudzi uzskatīja tikai par vienu no daudzajiem neizteiksmīgajiem tābrīža Krievijas līdera Borisa Jeļcina ielikteņiem…

Citiem vārdiem sakot, nevienu cilvēku nevajag novērtēt ne par augstu, ne par zemu, pirms viņš sevi nav pierādījis reālajā darbā. Bet darba Streļčenokam būs daudz, par ko liecina kaut vai pietiekams skaits KNAB uzsāktās, bet līdz galam nenovestās lietas.

Komentāri

Pievienot komentāru