Citas ziņas

Eirovīzija - reitingu tabulu augšgalā

Elīna Circene, 25.05.2006

Jaunākais izdevums

Kā liecina mediju pētnieku TNS BMF dati, 51. Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls, ko 20. maija vakarā tiešraidē no Atēnām rādīja Latvijas Televīzijas 1. kanāls, reitingu tabulā pārliecinoši ieņem līderpozīcijas — to noskatījušies vidēji 487.8 tūkstoši skatītāju jeb 21.9 % Latvijas iedzīvotāju. Kopējais skatītāju skaits tiešraides laikā (plkst. 22 - 24:30) sasniedzis 858.8 tūkstošus, Db informēja LTV sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Liepiņa. Tādējādi Eirovīzijas muzikālās sacensības šajā vakarā pārspējušas savu sportisko konkurentu - Pasaules hokeja čempionāta tiešraidi!. Arī pasaulē Eirovīzijas šovs ticis skatīts čaklāk nekā pērn. Vairāk nekā 40 valstīs raidīto Eirovīzijas pusfinālu noskatījušies par 35% vairāk skatītāju nekā pērn, bet finālu – par 28% vairāk. Apmeklējuma kāpumu pieredzējusi arī Eirovīzijas oficiālā mājas lapa www.eurovision.tv : šogad tajā reģistrējušies 4.2 miljoni viesu (par 1.1 miljonu vairāk nekā pērn), un kopumā lapai reģistrētas 98 miljoni vizīšu (pērno 85 miljonu vietā).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Televīzija pieļauj iespēju, ka Latvija tomēr varētu piedalīties Eirovīzijas starptautiskajā dziesmu konkursā, kas šogad notiks Maskavā, Db.lv informēja SIA Latvijas televīzija Sabiedrisko attiecību speciāliste Ieviņa Ancena.

Pagājušā gada nogalē saistībā ar valdības lēmumu Latvijas Televīzijai samazināt valsts dotāciju par 2.4 miljoniem latu, Eirovīzija bija viens no projektiem, no kura krīzes budžeta apstākļos Latvijas Televīzija bija spiesta atteikties.

Šobrīd, pateicoties plašajai rezonansei sabiedrībā un vairāku organizāciju paustajam atbalstam, radusies cerība, ka Latvija tomēr varētu piedalīties Eirovīzijā. Latvijas Televīzija šobrīd izskata iespējas, kā rast nepieciešamo finansējumu, kā arī risina pārrunas ar eventuālajiem atbalstītājiem.

Detalizētāku informāciju par Latvijas dalību Eirovīzijas dziesmu konkursā LTV varētu sniegt nākamās nedēļas sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūru bezspēcība, sākoties pasaules finanšu krīzei un «neskaidra» rīcība parādu krīzes laikā Grieķijā, visai asi nostādīja jautājumu par reitingu piešķiršanas sistēmas drošību.

Atgādināsim, ka 2007. g.–2009. g. pasaules finanšu krīze, kas gandrīz sagrāva visu pasaules finanšu sistēmu, sākās ar zemas kvalitātes hipotēkas krīzi Amerikā. Turklāt, attiecīgie hipotekārie parādi iepriekš bija nokonvertēti hipotekārajās obligācijās, kam vadošās reitingu aģentūras Standard & Poor’s, Moody's un Fitch piešķīra augstus reitingus. Pateicoties labiem reitingiem, šie vērtspapīri tika veiksmīgi pārdoti un lielos daudzumos (saskaņā ar reitingiem!) nonāca vadošo banku aktīvos. Pēc Amerikas nekustamā īpašuma cenu burbuļa pārsprāgšanas, šo vērtspapīru cenu kritums radīja būtiskus zaudējumus bankām. Tas izraisīja vērienīgu likviditātes krīzi pasaules banku sistēmā. Daudzas bankas, tai skaitā tik spēcīgas kā Lehman Brothers, nespēja tikt galā ar šīm problēmām. Rezultātā pasaules finanšu sistēma nonāca neapskaužamā stāvoklī, izraisot vispasaules cenu kritumu finanšu tirgos un desmitiem triljonu dolāru lielus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas pārstāvis Intars Busulis ikgadējā Eiropas dziesmu konkursa Eirovīzija pusfinālā neguva pietiekami daudz punktu, lai iekļūtu finālā.

Tāpat 16. maijā Eirovīzijas finālā uz skatuves kāps izpildītāji no Zviedrijas, Armēnijas, Turcijas, Izraēlas, Īslandes, Rumānijas, Somijas, Portugāles, Maltas un Bosnijas-Hercegovinas. Finālā automātiski ir iekļautas «Lielā četrinieka» valstis - Francija, Spānija, Lielbritānija un Vācija, kā arī pagājušā gada uzvarētāja Krievija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tēriņi, lai sagatavotos un noorganizētu Eirovīzijas dziesmu konkursu Krievijā, Maskavā 2009. gadā, varētu sasniegt 1 miljardu rubļu (ap 20 milj. Ls).

Par to paziņojis Krievijas vicepremjers Aleksandrs Žukovs, kurš ir organizatoriskās komitejas vadītājs, ziņo newsru.

Pēc vicepremjera teiktā, šāda summa jau esot rezervēta valsts budžetā. Papildu finansējumu vēl nodrošināšot arī Maskavas pilsēta. Eirovīzijas konkurss norisināsies nākamgad no 9. līdz 16. maijam Maskavā, sporta kompleksā Olimpijskij. Kompekss spēj uzņemt 25 000 apmeklētājus. Uz Eirovīzijas atspoguļošanu tiek gaidīti vairāk nekā 2 000 žurnālisti. Žukovs apgalvojis, ka konkurss būšot «interesants un skaists», tiesa, neatklājot sīkāku informāciju par to, kas gaidāms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

A, B, C vai kā VID tagad vērtēs nodokļu maksātājus?

Madlena Drozdova, ZAB Ellex Kļaviņš Vecākā nodokļu konsultante, Nils Pužulis, ZAB Ellex Kļaviņš Jaunākais jurists, 05.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1. janvāra VID ir ieviesta jaunā Nodokļu maksātāju reitinga sistēma. Publiski pieejamajam Reitingam ir informatīvs raksturs. Vienlaikus tā mērķis ir veicināt godīgas uzņēmējdarbības stiprināšanu un motivēt uzņēmumu uzlabot savu nodokļu samaksas disciplīnu.

Nedaudz ieskicējot Reitinga vēsturi, to var iedalīt trīs posmos. Pirmais posms ir pilotprojekta laiks no 2018. līdz 2020. gadam, kad Reitings bija ierobežoti pieejams (tikai pašam uzņēmējam) un ar ierobežoto rādītāju skaitu. Reitings bija kā rīks uzņēmumiem ar mērķi paraudzīties uz savu darbību no Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) puses. Otrajā posmā no 2020. līdz 2021. gadam norisinājās Reitinga paplašināšana, jo uzņēmumiem radās vairāki jautājumi par to, kā reitings ir izveidots. Tika paplašināts rādītāju skaits, tomēr informācija joprojām palika pieejama tikai uzņēmumam. Savukārt, sākot ar 2024. gadu, iesākās trešais posms – jaunā Nodokļu maksātāju reitinga sistēma. Proti, Reitings būs ar publiski pieejamiem elementiem aplūkojams VID publiskojamajā datubāzē no 2024. gada marta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā mācību gadā Rīgas Valsts 1.ģimnāzija zaudējusi 30 gadus saglabāto skolu topa līderpozīciju, liecina Ata Kronvalda fonda veidotas Latvijas skolu reitings.

2020./2021.mācību gada skolu reitingā ir iekļautas 20 valsts ģimnāzijas, 33 "lielās" skolas un 34 "mazās" skolas. Ierobežojumi mācību organizācijā nav ietekmējuši talantīgo skolēnu iesaisti zinību paplašinātā apguvē un spēju apliecināšanā un reitingā iekļuvušo skolu skaits palicis nemainīgs, kas fonda ieskatā apliecina aktīvo skolu profesionalitāti sasniegt mērķi arī ierobežotas komunicēšanas apstākļos.

Šogad lielo skolu grupā reitinga augšgalā ir Rīgas 10.vidusskola, Rīgas 40. vidusskola, Rīgas Franču licejs, Daugavpils tehnoloģiju vidusskola - licejs un Rīgas Purvciema vidusskola. Rīgas 10.vidusskola ir pierādījusi savu mērķtiecību un nostiprinājusies reitinga augšgalā: no 21.vietas 2018.gadā pakāpjoties uz 5.vietu 2019.gadā un 2.vietu 2020.gadā. Šai skolu grupā četru līderu secība ir nemainīga, tikai 5.vietu šogad ieņem Rīgas Purvciema vidusskola. Savukārt 5.-10.vietu aizņem tās pašas skolas, katru gadu veicot nelielas rokādes: Rīgas Purvciema un Juglas vidusskolas, Rīgas Angļu ģimnāzija, Salaspils 1.vidusskola un Daugavpils 3.vidusskola.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gruzija nepiedalīsies Eirovīzijā

, 29.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gruzija, protestējot pret Krievijas politisko nostāju, nolēmusi nepiedalīties ikgadējā dziesmu konkursā Eirovīzija, kas 2009. gadā notiks Maskavā. Par to paziņojis Gruzijas nacionālā televīzija, ziņo DV.ee.

Gruzijas televīzijas ERR ģenerāldirektors Levans Kubaneišvili šādu lēmumu pamatoja ar to, ka Eirovīzija nedrīkst notikt valstī, kas pārkāpj cilvēktiesības un starptautiskos noteikumus, kā arī neciena demokrātiskās vērtības.

Bez tam ERR nav pārliecināta par to, ka Krievija spēs nodrošināt Eirovīzijas dalībnieku drošību.

Diskusiju par piedalīšanos Eirovīzijā pēc militārā konflikta sākšanās Gruzijā uzsāka arī Igaunija, norādot, ka tā, iespējams, arī boikotēs šo pasākumu. Savukārt Latvijas televīzijas pārstāvji norādījuši, ka konkursa īpašnieks nav Latvijas televīzija, bet gan Eiropas raidorganizāciju savienība (EBU), tāpēc šādu lēmumu: rīkot vai nerīkot konkursu Maskavā, var pieņemt tikai un vienīgi EBU.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 12. maijā, LTV1 tiešraidē būs skatāms Eiropas vērienīgākā izklaides notikuma – Eirovīzijas starptautiskā dziesmu konkursa pirmais pusfināls.

Lai gan Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek jau 53. gadu, jāatgādina, ka tikai kopš 2004. gada ieviests pusfinālu un fināla princips, bet pērn formātam pievienotas vēl jaunas nianses: katrā no diviem pusfināliem var piedalīties līdz 20 dalībvalstīm, bet finālā piedalās no katra pusfināla kvalificējušās 10 valstis plus vēl piecas valstis: Lielais četrinieks (Francija, Lielbritānija, Spānija un Vācija), kā arī valsts, kura organizē konkursu. Šogad Eirovīzijas starptautiskajā konkursā piedalās 42 valstis, no kurām 18 piedalīsies pirmajā pusfinālā, bet 19 – otrajā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Narvesen un a/s Latvijas Krājbanka atsaukušās Latvijas Televīzijas (LTV) aicinājumam sniegt atbalstu Latvijas dalībai Eirovīzijas starptautiskajā dziesmu konkursā, Db pavēstīja LTV Sabiedrisko attiecību nodaļā.

"Šogad Eirovīzija taps tikai no draugu un labvēļu naudas, neskarot LTV budžetu," skaidro LTV ģenerāldirektors Edgars Kots. Iepriekš, līdz ar valdības lēmumu Latvijas Televīzijai samazināt valsts dotāciju par 2.4 miljoniem latu, Eirovīzija bija viens no projektiem, no kura krīzes budžeta apstākļos Latvijas Televīzija bija spiesta atteikties. Tomēr ar Narvesen un Latvijas Krājbankas atbalstu, Latvijas Televīzija (LTV) šogad tomēr piedalīsies Eirovīzijas starptautiskajā dziesmu konkursā. Savukārt atbalstu Eirovīzijas nacionālās atlases finālam, līdzīgi kā iepriekšējos gadus, sniegs Ventspils attīstības aģentūra un Ventspils pilsētas dome.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz panākto vienošanos par ASV parādu griestu palielināšanu, joprojām paliek neatbildēts jautājums, kā rīkosies starptautiskās reitingu aģentūras, kuras iepriekš bija paziņojušas, ka pārskatīs valsts augsto AAA reitingu.

Reitingu aģentūra Moody’s Investors Service jau ir apstiprinājusi, ka saglabās ASV augsto AAA reitingu, tomēr ir noteikusi tam negatīvu perspektīvu. Arī Fitch, visticamāk, nemainīs ASV reitingu, jo to bija solījusi izdarīt tikai tad, ja ASV nespētu panākt vienošanos par parādu griestu palielināšanu.

Tomēr pārskatīt ASV reitingu varētu Standard & Poor’s (S&P), kura bija uzsvērusi, ka valsts budžeta deficīts jāsamazina par četriem triljoniem ASV dolāru, raksta USA Today.

Jāatgādina, ka ASV parādu griestu paaugstināšanas ietvaros paredzēts samazināt valsts budžeta deficītu par 2,1 triljonu dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

no 17. līdz 23. septembrim

Pirmdiena, 17. septembris

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 12:30 līdz 16:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) notiks apmācību kursi "Elektroniskās iepirkumu sistēmas lietošana". Piedalās Ventspils pilsētas pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību atbildīgie darbinieki (atb. K. Jacevičs, tālr. 6 36 07607)

" 14:00 domē, 2.stāva zālē notiks Iepirkumu komisijas sēde. Piedāvājumu atvēršana atklātā konkursā "Mēbeļu piegāde četru jaunu grupu atvēršanai pirmsskolas izglītības iestādēs" (pasūtītājs - Izglītības pārvalde) (atb. S. Tolkaņova, tālr. 6 36 01194)

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas reitingu aģentūra samazina Lielbritānijas kredītreitingu

Gunta Kursiša, 25.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienotās Karalistes kredītreitingu ir samazinājusi Ķīnas reitingu aģentūra Dagong. Aģentūra norādījusi uz Lielbritānijas lēno izaugsmi, vēsta BBC.

Lielbritānijas izaugsmes temps būs iestrēdzis 1,3%-1,5% robežās vēl turpmākos divus gadus, tādējādi iedragājot valdības finanšu stāvokli.

Apvienotajai Karalistei reitings ir samazināts no AA- līdz A+, un tādā veidā šobrīd Lielbritānijas kredītreitings ir tāds pats kā Čīlei, ASV un parādos iegrimušajai Beļģijai. ASV Ķīnas reitingu aģentūra samazināja novērtējumu jau pērnā gada novembrī.

Pretstatā Ķīnas reitingu aģentūrai, lielākās Rietumu reitingu aģentūras Lielbritānijai un ASV sniedz prestižo AAA novērtējumu.

Dagong saglabā negatīvu vērtējumu Apvienotajai Karalsitei, norādot, ka varētu sekot turpmāki valsts reitinga samazinājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reitingu aģentūrām vienoti standarti

Ilze Eglīte, 04.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā ASV vērtspapīru un biržu komisija (SEC) paziņoja, ka viņi uzsāk Moody’s, Standard & Poor’s un Fitch aģentūru metodoloģijas izskatīšanu, raksta Forbes.

SEC vērsās pie aģentūrām ar lūgumu izskaidrot procedūras, pēc kurām tās atklāj kļūdas, vērtējot strukturētos finanšu produktus, un uzskaitīt jebkuru kļūdu, ko viņi atraduši pēdējos četros gados.

Kredītu krīzes rezultātā arvien vairāk pasaules finanšu asociāciju nonāk pie secinājuma, ka reitingu aģentūrām nav jāvērtē kompāniju un finanšu instrumentu finanšu noturība pēc saviem unikālajiem kritērijiem, bet savā darbībā jāvadās pēc vienotiem standartiem, ziņo portāls gazeta.ru. Eksperti gan norādot, ka standartu ieviešana nebūs panaceja, jo negarantē priekšlaicīgu visu problēmu atklāšanu, un jo vairāk – to novēršanu.

Tieši reitingu aģentūras tiek uzskatītas par vienām no kredītu krīzes vaininiecēm. Vēl pavisam nesen Financial Times rakstīja, ka Moody’s kļūdaini piešķīris trīskāršo A reitingu virknei Eiropas parāda produktu. Reitingu kompāniju virzienā tika raidīta arī kritika no ASV finanšu ministra Henrija Polsona (Henry Paulson). Savukārt tagad Eiropas regulatori izvirzījuši ideju par speciāla kontroles orgāna izveidošanu, kas uzraudzīs finanšu noturības reitinga piešķiršanas procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Fitch vairs nevērtēs Swedbanku

, 30.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings apstiprinājusi Swedbank reitingus un turpmāk banku vairs nevērtēs, liecina aģentūras paziņojums.

Tādējādi netiks vērtēts neviens Swedbank grupas uzņēmums.

Aģentūra ir nolēmusi pārtraukt piešķirt reitingu, jo publiskā informācija, kā arī informācijas atklāšanas iespējas Fitch uzskata par nepietiekamām, lai spētu piešķirt reitingu.

Reitingus Fitch apstiprinājis, pamatojoties uz uzskatu, ka banka vēl spēj izturēt tālāku darbības pasliktināšanos Austrumeiropā, pārsvarā – Baltijas valstīs, kā arī pasliktināšanos savā vietējā tirgū, jo banka paziņojusi par kapitāla piesaisti 15 miljardu Zviedrijas kronu apmērā.

Db.lv jau ziņoja, ka reitingu aģentūra Moody’s Investors Service turpina pārskatīt Zviedrijas Swedbank darbību, tādējādi joprojām pastāv iespēja, ka bankas reitingi tiks samazināti, iepriekš ziņoja Forbes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EK vēlas aizliegt reitingu aģentūrām publiskot savus novērtējumus

Jānis Rancāns, 20.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) apsver aizliegt reitingu aģentūrām publiskot kredītreitingu novērtējumus tām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas piedzīvojušas finansiāla rakstura grūtības, atsaucoties uz Vācijas laikrakstu Financial Times Deutschland, vēsta AFP.

ES iekšējā tirgus un pakalpojumu komisāra Mišela Barnjē izstrādātais priekšlikums ļaus Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādei «uz laiku aizliegt» reitingu aģentūrām publiskot savas analīzes par finanšu nedienās nonākušo valstu maksātnespēju. Minētā laikraksta rīcībā esot nonācis priekšlikuma melnraksts.

M. Barnjē uzskata, ka valstu reitingu publiskošana «nepiemērotā brīdī» valstij, kas aizvada sarunas par starptautiskas palīdzības iegūšanu, var izraisīt «negatīvus efektus tās valsts finanšu stabilitātei, kas tālak destabilizē globālo ekonomiku».

Starptautiskās reitingu aģentūras, kā, piemēram, Moody’s, Standard & Poor’s un Fitch nereti tiek apsūdzētas nepareizā atsevišķu valstu finansiālās situācijas izpratnē, kas finanšu krīzi saasina vēl vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnā veidos ar «cilvēces vērtībām saskaņotu» reitingu aģentūru

Jānis Rancāns, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs reitingu aģentūras no Ķīnas, Krievijas un ASV, izlēmušas kopīgi mest izaicinājuma cimdu esošajai globālo reitingu sistēmai, kurā patlaban dominē trīs ASV milži – Fitch, Moody’s un Standard & Poor’s (S&P).

Ķīnas Dagong Global Credit Ratings Co., ASV Egan-Jones Ratings un Krievijas RusRating kopīgi veidos jaunu reitingu aģentūru Universal Credit Rating Group. Jaunā aģentūra atradīsies Honkongā un tiks izveidota nākamo sešu mēnešu laikā. Patlaban nav vēl īsti izlemts investīciju apmērs, bet paredzēts, ka visām trim dalībniecēm tajā būs vienādas daļas.

Dagong vadītājs Guans Jianžongs (Guan Jianzhong) preses konferencē norādīja, ka interesi par jaunās institūcijas izteikušas daudzas citas pasaules kompānijas, tomēr Universal Credit Rating Group nekādā gadījumā nedrīkstēs darboties neviena no trijām lielajām aģentūrām. Tas esot saistīts ar atšķirīgām pozīcijām un izpratni, atsaucoties uz G. Jianžonga teikto, vēsta AFP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service izskata iespēju samazināt Parex bankas reitingus, liecina aģentūras paziņojums.

Samazināt varētu bankas ilgtermiņa vietējās un ārvalstu valūtas depozītu reitingu, kas patlaban ir B2. Bankas finansiālā stipruma reitings ir E līmenī ar stabilu nākotnes perspektīvu.

Moody’s lēmumu pārskatīt reitingu pamato ar bankas restrukturizāciju, kā arī ņemot vērā neskaidrības ar Parex banku. Runājot par bankas finansiālā stipruma reitingu un balstoties uz rīcībā esošo informāciju, Moody’s uzskata, ka Parex bankas kredītprofils varētu būt vājāks nekā iepriekš, jo lielākā daļa aktīvu sastāv no ienākumus nenesošajiem kredītiem, kuru galīgie zaudējumi varētu būt ievērojami, ņemot vērā pašreizējo sarežģīto Latvijas ekonomikas situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s samazinājusi 13 Itālijas bankām, kā arī vairākām kompānijām un pašvaldībām piešķirtos reitingus.

Moody’s reitingu samazinājums tostarp skāris divas Itālijas lielākās bankas – Intesa SanPaolo un Unicredit, kurām piešķirtie reitingi samazināti no A3 līdz Baa2, turklāt tiem noteikta negatīva nākotnes perspektīva.

Reitingu aģentūra samazinājusi Itālijas elektroenerģijas operatoru un gāzes kompānijas, kā arī 23 pašvaldību, tostarp Milānas un Neapoles reitingus.

Db.lv jau vēstīja, ka aizvadītajā nedēļā Moody’s par divām atzīmēm samazinājusi Itālijai piešķirto kredītreitingu, uzsverot Grieķijas iespējamo aiziešanas no eirozonas un Spānijas banku problēmu ietekmi uz Romu.

Itālijas reitingu Moody’s samazinājusi no A3 līdz Baa2, kā arī brīdinājusi par iespējamu reitingu tālāku «apcirpšanu», norādot, ka valsts, iespējams, piedzīvos straujāku aizņemšanās izmaksu kāpumu un zaudēs piekļuvi starptautiskajiem tirgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds no bijušajiem reitingu aģentūru Moody’s analītiķiem apsūdz kompāniju par nepatiesiem reitingu vērtējumiem, un savas aizdomas nodevis tālākai izmeklēšanai ASV Kongresam, ziņo Wall Street Journal.

Wall Street Journal rīcībā nonākušā vēstulē, kas datēta ar šī gada jūliju, Ēriks Kolčinskis vaino Moody’s Investor Service augsta reitinga piešķiršanā sarežģītiem parāda vērtspapīriem šī gada janvārī, par spīti tam, ka zināja, ka samazinās reitingus aktīviem, uz kuriem attiecas šie vērtspapīri.

Wall Street Journal norāda, a Moody’s pārstāvis atteicies komentēt šo apsūdzību, taču norādīja, ka Ē. Kolčinskis atteicies sadarboties šīs viņa uzsāktās lietas izmeklēšanā.

Patlaban Ē. Kolčinskis gatavojas tiesai, kurā liecinās pret Moody’s, norāda Wall Strett Journal.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francija, iespējams, nākamā zaudēs AAA reitingu

Lelde Petrāne, 09.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad ASV pagājušajā nedēļā zaudēja savu AAA reitingu, arvien biežāk dzirdamas spekulācijas, ka Francija ir neaizsargāta pret tādu pašu likteni, raksta thelocal.fr.

«Francija ir vistrauslākā no ar AAA reitingu novērtētākajām valstīm Eiropā,» pirms divām nedēļām AFP norādījis kāds prezidentam Nikolā Sarkozī tuvu stāvošs informācijas avots.

Tirgus noskaņojums pirmdien apstiprinājis šīs bailes.

Valdības parāds Francijā 2010.gada beigās sasniedza 1,59 triljonus eiro. Salīdzinājumam - Itālijas parāda rādītājs bija 1,8 triljoni eiro. Taču Francijai ir bijis lielāks budžeta deficīts nekā Itālijai katru gadu kopš 2006.gada.

«Ir arvien vairāk pazīmju, ka Francija drīzumā varētu zaudēt augstāko reitingu,» pirmdien vēstīja Wall Street Journal.

«Francija manā skatījumā nav AAA valsts,» Bloomberg sacījis Pols Donovans no UBS. «Francija nevar drukāt savu naudu, kas ir būtiska atšķirība no ASV. Tirgi to neuztver kā AAA valsti,» viņš skaidrojis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service ir paaugstinājusi bankas Citadele ilgtermiņa reitingu no B2 uz B1, turklāt paaugstinājusi arī bankas nākotnes prognozi no stabilas uz pozitīvu, informē bankas pārstāvji.

Tādējādi bankas Citadele reitings šobrīd ir B1/Not Prime/E+ Positive.

Bankas Citadele reitinga pārskatīšanu Moody’s skaidro ar bankas finanšu rezultātu un pelnītspējas paaugstināšanos, kā arī kredītportfeļa kvalitātes uzlabošanos un privāto investoru ienākšanu bankas akcionāru sastāvā, kā rezultātā banka var veidot spēcīgāku kapitāla bāzi. Līdztekus Moody’s ir noteicis Citadelei kontraģenta reitingu Ba3(cr)/NP(cr).

«Fakts, ka viena no vadošajām reitingu aģentūrām pasaulē ir paaugstinājusi Citadeles reitingu, ir apliecinājums tam, ka Citadele attīstās pareizajā virzienā un akcionāru maiņa ir nākusi par labu bankas attīstības iespējām,» saka bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard and Poor’s uzlabojusi Lietuvas nākotnes perspektīvas reitingu no negatīva uz stabilu.

Šāds solis uzlabos investoru vērtējumu par Baltijas valstu lielāko ekonomiku.

«Lietuva ir uzsākusi agresīvu fiskālu konsolidāciju pēc piedzīvotās finanšu krīzes. Mēs pārskatām Lietuvas reitingu no negatīva uz stabilu,» teikts aģentūras paziņojumā.

Tomēr aģentūras eksperti brīdina, ka ekonomikas augšanas perspektīvas vēl arvien ir neskaidras un ir atkarīgas no tā, kā ekonomika spēs pārorientēties uz ārējo pieprasījumu, kā arī samazināt privātā sektora ārējā parāda līmeni.

Db.lv jau ziņoja, ka reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) pērn samazināja Latvijas kredītreitingu līdz BB, norādot, ka valsts ekonomikas šogad saruks par 16%, savukārt valsts parāds līdz 2011. gadam sasniegs 80% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) pazeminājusi Grieķijai piešķirto reitingu no CC līdz «selektīvai maksātnespējai». Tādējādi šī valsts kļuvusi par pirmo eirozonas dalībnieci, kurai piešķirts šāds reitings.

S&P «ir samazinājusi [Grieķijas] CC ilgtermiņa un C īstermiņa kredītreitingus līdz SD (selektīva maksātnespēja),» norādīja reitingu aģentūra, vēsta AFP.

Aģentūra skaidro, ka reitings samazināts ņemot vērā Grieķijas vienošanos ar parāda vērtspapīru īpašniekiem par tā norakstīšanu. S&P norādīja, ka, Grieķijas parāda restrukturizācijas procesam beidzoties, aģentūra pārskatīs valsts reitingu no jauna un, iespējams, to paaugstinās līdz CCC. Tiek prognozēts, ka līdzīgi rīkosies arī citas reitingu aģentūras, ieskaitot Moody’s Investors Service un Fitch Ratings.

Grieķijas valdība norāda, ka šāds solis bija gaidīts un tas neietekmēs banku nozari. «Šim reitingam nav nekādas ietekmes uz Grieķijas banku sistēmu,» uzsvēra valsts finanšu ministrija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch piektdien paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu. Valsts kredītreitings ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no BBB+ uz A-. Nākotnes prognozes (outlook) vērtējums ir noteikts stabils, informēja Finanšu ministrija.

«Šis ir trešais Latvijas kredītreitinga paaugstinājums pēdējā mēneša laikā, kas ir augsts novērtējums mūsu valsts un visas sabiedrības panāktajam. Fitch savu lēmumu pamato ar Latvijas pozitīvo ekonomikas izaugsmi, labiem valsts finanšu rādītājiem un panākumiem publisko finanšu sakārtošanā,» paziņojumā norādīja finanšu ministrs Andris Vilks.

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi Fitch prognozē 3,6% apmērā 2014. gadā un 3,8% apmērā 2015. gadā. Reitingu aģentūra Latvijas budžeta deficītu arī turpmāk paredz gana zemā līmenī - vidēji 0,9% no IKP līdz 2016. gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s iebilst pret plāniem mainīt reitingu aģentūru ierasti ritmu

Jānis Šķupelis, 16.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) plāni ieviest stingrākus noteikumus, lai regulētu starptautisko reitingu aģentūru darbību, ir bīstami, jo tie ietekmēs reitingu noteikšanas kvalitāti un neatkarību, šodien paziņojusi starptautiskās reitingu aģentūras Moody's Investors Services vadība.

Es to redzu kā apsēstību apstrīdēt reitingu noteikšanas procesu kā tādu un vainot aģentūras eirozonas parādu krīzē. ES priekšlikumi nevar atjaunot investoru uzticību un atvieglot sabiedrības un Eiropas valstu piekļuvi kredītu tirgum,» skaidro Moody’s prezidents Maikls Madelains.

Eiropas Komisija (EK) šonedēļ nākusi klajā ar plāniem noteikt stingrākus starptautisko kredītreitingu aģentūras regulējošos noteikumus. Plānots, ka aģentūru lēmumu pieņemšanas procesam būs jākļūst caurspīdīgākam, un tām nāksies atbildēt par savām kļūdām. Tāpat ES projekta mērķi ir mazināt finanšu iestāžu aklo paļaušanos tikai uz kredītreitingiem ieguldījumu veikšanā, veikt biežāku kredītreitingu izvērtēšanu. Tiek arī paredzēts, ka emitentiem būtu ik pēc trim gadiem jāmaina aģentūras, kas tos novērtē. Turklāt sarežģītiem strukturētiem finanšu instrumentiem būs nepieciešami divi reitingi no divām dažādām kredītreitingu aģentūrām, un vienas kredītreitingu aģentūras lielam akciju turētājam nebūs ļauts vienlaicīgi būt citas kredītreitingu aģentūras lielam akciju turētājam.

Komentāri

Pievienot komentāru