Citas ziņas

Fitch paaugstina Lietuvas nākotnes prognozi

Žanete Hāka, 09.03.2010

Jaunākais izdevums

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings paaugstinājusi Lietuvas nākotnes prognozi no negatīvas uz stabilu, liecina aģentūras paziņojums.

Reitingi apstiprināti iepriekšējā līmenī – ilgtermiņa ārvalstu valūtas reitings ir BBB, ilgtermiņa vietējās valūtas reitings ir BBB+, bet īstermiņa ārvalstu valūtas reitings ir F3.

«Finanšu un ekonomikās stabilizācijas apjoms Lietuvā atbalsta izmaiņas nākotnes prognozē,» skaidro Fitch analītiķi. «Lai gan budžeta deficīts saglabājas augstā līmenī, konsolidācijas pasākumi, kas līdz šim ieviesti, bijuši ievērojami, un valdība formulējusi ticamu vidēja termiņa plānu deficīta samazināšanai līdz 3% no IKP līdz 2010. gadam.»

Ekonomikas stabilizācija Lietuvā bijusi iepriecinoša. Pēc aptuveni 14% krituma 2009. gada 1. ceturksnī, otrajā gada pusē ceturkšņa IKP pieaudzis un Fitch paredz mērenu atgūšanos līdz 1% kāpumam šogad kopumā. Algas joprojām krīt (8% kritums pērn 3. ceturksnī). Aģentūra paredz, ka šis iekšējās devalvācijas process turpināsies vidējā termiņā un būs sāpīgs, taču nepieciešams, lai saglabātu valūtas kursu elastību.

Lietuvā būtiski stabilizējas situācija finanšu tirgos. Ziemeļvalstu mātesbanku vēlme atbalstīt sistēmu lejupslīdes laikā bija acīmredzama un Fitch tic, ka šis atbalsts turpināsies arī nākotnē, ja tas būs nepieciešams.

Līdz ar Lietuvas perspektīvas uzlabošanu Fitch paaugstinājis arī nākotnes prognozi no negatīvas uz stabilu Lietuvas bankām Snoras, SEB bankas un DnB Nord bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās reitingu aģentūras Fitch Ratings (Fitch) Latvijas nākotnes novērtējuma samazināšana no pozitīva uz stabilu valsts pievilcību investoru acīs nepasliktinās, uzskata biznesa portāla Nozare.lv aptaujātie ekonomisti.

Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna stāstīja, ka Fitch, samazinot Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu no pozitīva uz stabilu, mazina varbūtību, ka drīzumā reitings varētu būt paaugstināts. Tomēr pats reitings netika samazināts un joprojām ir investīciju zonā. Tādējādi tas Latvijas pievilcību investoru acīs nepasliktina,» uzsvēra Strašuna.

Arī DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš sacīja, ka Fitch lēmums nenozīmē, ka Latvija būs investoriem mazāk pievilcīga.

Pēc viņa sacītā, aģentūra nesagaida, ka Latvijas kļūs pievilcīgāka tuvākajā nākotnē. Reitingu aģentūra nevērtē mūsu pievilcību visiem investoriem, bet tieši mums aizdotās naudas drošību - cik liels ir defolta risks. Aģentūra nevērtē, cik izdevīgi vai neizdevīgi ir ieguldīt naudu Latvijas uzņēmumu kapitālā, lai arī tiešo investīciju veicēji aģentūras viedokli, bez šaubām, var ņemt vērā, sacīja Strautiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv risks, ka Latvijas un Lietuvas reitingi varētu tikt samazināti, norādīts starptautiskās reitingu aģentūras Fitch Ratings paziņojumā.

Mazāka ir iespēja, ka varētu tikt samazināts Igaunijas reitings.

Latvijas reitings ilgtermiņa saistībām patlaban ir BB+ ar negatīvu nākotnes skatu. Piešķirot šo reitingu, Fitch Latviju ierindoja spekulatīvo reitingu kategorijā. Savukārt Lietuvas reitings ir BBB ar negatīvu perspektīvu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eleving Group sešos mēnešos sasniedz 13,6 miljonu eiro peļņu

Db.lv, 10.08.2023

Eleving Group finanšu direktors Māris Kreics (no kreisās) un Eleving Group izpilddirektors Modests Sudņus.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais finanšu tehnoloģiju uzņēmums Eleving Group ir paziņojis neauditētos pirmā pusgada rezultātus. Pārskata perioda beigās grupas ieņēmumi sasniedza 90,6 milj. eiro, savukārt neto portfelis sasniedza 295,1 milj. eiro.

2023. gada pirmo pusgadu grupa noslēdza uzrādot stabilus finanšu rezultātus, pateicoties diversificētai uzņēmējdarbībai un sabalansētai ieņēmumu plūsmai no visām trim pamatdarbības jomām. Elastīgās nomas un transportlīdzekļu abonēšanas produkti sešu mēnešu ieņēmumos veidoja EUR 25,2 milj., kas ir par 7,2% vairāk nekā 2022. gada sešos mēnešos.

Ieņēmumu pieaugumu veicināja stabilais sniegums produktīvo aizdevumu jomā motociklu taksometru segmentā Austrumāfrikā. Nomas un atgriezeniskā līzinga produktu ieņēmumi sasniedza EUR 34,0 milj., kas ir par 7,9% vairāk nekā attiecīgajā pārskata periodā pirms gada. Attiecīgo ieņēmumu pieaugumu galvenokārt noteica portfeļa pieaugums Rumānijā un lielākajā daļā citu Grupas tirgu. Tikmēr patēriņa finansēšanas produkti pirmā pusgada ieņēmumu kopējā apjomā veidoja EUR 27,6 milj. jeb par 11% mazāk nekā aizvadītā gada pirmajos sešos mēnešos. Negatīvo ieņēmumu dinamiku noteica galvenokārt Ukrainas portfeļa samazināšanās, jo ieņēmumi visos citos patēriņa finanšu tirgos attiecīgajā laika posmā ir palielinājušies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis prognozē Latvijas kredītreitingu uzlabošanos tuvākajos mēnešos

Dienas Bizness, 05.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja mūsu valstij divas no trim kredītreitingu aģentūrām ir devušas novērtējumu zem investīciju līmeņa, ir skaidrs, kāpēc mums ar aizņemšanos un kreditēšanas atjaunošanu ir zināmas problēmas,» intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš atgādināja, ka reitingu aģentūra Moody`s paziņojusi, ka pieļauj iespēju palielināt reitingu prognozi no negatīvas pret stabilu. «Vēl nav zināms, ar ko beigsies Standart & Poor's lēmums. Bet es domāju, ka tuvāko mēnešu laikā būs pakāpeniska šo kredītreitingu un kredītreitingu prognožu uzlabošanās. Tas arī reāli palīdzēs atjaunot kredītu plūsmu ekonomikā,» prognozēja Dombrovskis.

Iepriekš cita starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service (Moody's) paziņoja, ka varētu paaugstināt Latvijai piešķirtā reitinga prognozi no negatīvas līdz stabilai, jo šīs Baltijas valsts ekonomikā brīvais kritiens, šķiet, ir beidzies un sākusies stabilizācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzskatu, ka Latvijai ir labas izredzes uz reitingu prognozes paaugstināšanu, sacīja DnB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

«Standard and Poors, ar kuriem arī pats esmu runājis, bija samērā pozitīvi noskaņoti, un varēja just, ka viņi meklē formulējumus, kā pamazām atkāpties no savas iepriekšējās pozīcijas, kas bija izteikti negatīva – divas iedaļas zem investīciju līmeņa un ar negatīvu prognozi,» norāda eksperts.

Db.lv jau rakstīja, ka reitingu aģentūra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) šonedēļ paaugstināja no negatīvas līdz stabilai Lietuvas reitinga prognozi, par iemeslu šādām lēmumam minot valdības veiksmīgi īstenotos budžeta konsolidācijas pasākumus un tās spēcīgo politisko apņēmību saglabāt stabilu nacionālās valūtas lita kursa piesaisti eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Fitch Ratings maina Lietuvas DnB NORD Bankas nākotnes reitingu uz stabilu

Lelde Petrāne, 09.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings mainījusi Lietuvas kredītiestādes DnB NORD Bankas reitinga nākotnes perspektīvu no negatīvas uz stabilu, liecina aģentūras sniegtā informācija medijiem.

Reitingu aģentūra arī apstiprinājusi emitenta īstermiņa saistību reitingu F1 līmenī un emitenta ilgtermiņa saistību reitingu A līmenī.

Bankas atbalsta reitings ir 1.

Komentāri

Pievienot komentāru