Finanses

FKTK izsniedz licenci SIA Qiwi Wallet Europe elektroniskās naudas iestādes darbībai

Žanete Hāka, 12.11.2014

Jaunākais izdevums

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome trešdien pieņēma lēmumu par licences izsniegšanu SIA Qiwi Wallet Europe elektroniskās naudas iestādes (ENI) darbībai ar tiesībām emitēt elektronisko naudu un sniegt licencē norādītos maksājumu pakalpojumus.

Šobrīd licence izsniegta divām Latvijā strādājošām elektroniskās naudas iestādēm, pārējās iestādes ir reģistrētas FKTK reģistrā, informē komisijas pārstāvji.

FKTK reģistrā reģistrētās Elektroniskās naudas iestādes ir tiesīgas piedāvāt e-naudas un maksājumu pakalpojumus tikai Latvijas teritorijā un to apgrozībā esošās elektroniskās naudas vidējais apmērs nedrīkst pārsniegt divus miljonus eiro. Ja pakalpojuma sniedzējs darbību grib attīstīt arī ārpus Latvijas vai vidējais apgrozībā esošās elektroniskās naudas apjoms pārsniedz likumā noteikto slieksni, ir nepieciešams saņemt licenci elektroniskās naudas iestādes darbībai.

Elektroniskā nauda ir norēķinu līdzeklis, kas rodas, iemaksājot vēlamo naudas summu elektroniskās naudas iestādes kontā. ENI par iemaksāto reālo naudas summu piešķir elektronisko naudu līdzvērtīgā apmērā. Elektroniskās naudas vērtība tiek uzglabāta viedkartē vai datora atmiņā. Ar saņemtajiem autorizācijas rīkiem (piemēram, parole, kodu karte, norēķinu karte u.c.), elektronisko naudu var izmantot norēķiniem par dažādām precēm un pakalpojumiem tur, kur norādīts, ka tiek pieņemts šāds norēķinu līdzeklis kā e-nauda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izveido Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas iestāžu asociāciju

Žanete Hāka, 17.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi Transact Pro, Dukascopy Payments un QIWI Wallet Europe nodibinājuši Latvijas Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas iestāžu asociāciju, informē asociācijas pārstāvji.

Tās mērķis ir sekmēt Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēju un elektroniskās naudas iestāžu nozares attīstību un nostiprināšanos tirgū.

Latvijas Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas iestāžu asociācija dibināta, lai radītu vienotu platformu viedokļu paušanai un izpratnes veidošanai par nozares aktuālajiem jautājumiem, kā arī veicinātu nozares attīstību, pārstāvot tās dalībnieku intereses. Pamatus asociācijas dibināšanai likušas trīs licencētās elektroniskās naudas iestādes - SIA Transact Pro, SIA Dukascopy Payments un SIA QIWI Wallet Europe.

Transact Pro valdes loceklis Maksims Jaroševskis: «Mēs, tāpat kā arī citi nebanku maksājumu pakalpojumu tirgus dalībnieki, esam ieinteresēti mūsu pārstāvētās nozares stabilā attīstībā. Lai to panāktu, mums ir nepieciešams efektīvāk sadarboties gan savā starpā, gan arī ar uzraugošajām un regulējošajām institūcijām, gan arī ar likumdevēju, lai veicinātu vienotu izpratni par biznesa procesiem un standartiem. Tas bija arī viens no asociācijas dibināšanas mērķiem līdztekus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas aicinājumam, jo pašreiz, diskutējot par jaunu prasību ieviešanu vai grozījumiem likumos, tiek sniegti daudz un dažādi viedokļi un ieteikumi, kas nekādi neatvieglo uzraugošo institūciju un likumdevēja darbu, kā arī neļauj izkristalizēties vienotam, pamatotam viedoklim, izpratnei un vīzijai par maksājumu pakalpojumu sniedzēju un elektroniskās naudas iestāžu lomu maksājumu pakalpojumu tirgū un tās funkcionalitāti. Tādēļ apvienojoties, t.sk. apvienojot resursus, plānojam sniegt savu artavu nozares sakārtošanā.»

Komentāri

Pievienot komentāru