Pasaulē

Igaunijas bagātākajam Krievijas miljardieru kurpes pa lielu

Ritvars Bīders, 15.02.2011

Jaunākais izdevums

Uzņēmējs Feodors Bermans, kurš vada Igaunijas lielāko kuģubūves kompāniju BLRT, ar 218 miljoniem ASV dolāru šogad atzīts par valsts turīgāko personu. Taču viņa bagātības apmērs, salīdzinot ar Krievijas oligarhiem, gan nav nekas īpašs, ņemot vērā, ka ar šādu summu viņš izkristu pat no pirmajām 300 vietām, raksta Aripaev.

Par Krievijas bagātāko šogad atzīts Vladimirs Ļisins, kura aktīvu vērtība tiek lēsta 28,3 miljardu ASV dolāru apmērā. Žurnāls Finans, kas veidojis Krievijas bagātāko sarakstu, norāda, ka kopumā valstī ASV dolāru miljardieru skaits sasniedzis 114, kas ir par 77 vairāk nekā 2010. gadā.

Piemēram, Igaunijas tranzīta biznesā strādājošajiem uzņēmējiem Sergejam Glinkam un Maksimam Liksutovam, kuri vairākus pēdējos gadus iekļauti valsts bagātāko personu pirmajā desmitniekā, kopumā ir 0,3 miljardu ASV dolāru liela bagātība. Abi uzņēmēji kopā Krievijas bagātāko sarakstā atrastos 312. vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Āzijas miljardieru skaits pirmo reizi vēsturē pārspējis ASV

Žanete Hāka, 27.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn pasaules miljardieru kopējā bagātība ir augusi par 17% līdz 6 triljoniem ASV dolāru, liecina UBS Group un PricewaterhouseCoopers veiktais pētījums. Iepriekšējā gadā miljardieru bagātības apmērs saruka. Pētījumā analizēti dati par aptuveni 1550 miljardieriem.

Ķīna miljardieru skaita ziņā pirmo reizi vēsturē pārspējusi ASV, taču ASV miljardieri aizvien vēl ir bagātākie pasaulē – tiem kopā pieder bagātība 2,8 triljoni ASV dolāru vērtībā.

Āzijas ekonomikas izaugsme ir veicinājusi tendenci, ka reģionā viens miljardieris rodas katru otro dienu. Ja šāds temps turpināsies, Āzija nākamo četru gadu laikā apsteigs ASV kā vieta, kur koncentrējas lielākais bagātības apmērs.

Tas, cik ātri Āzijā augs miljardieru bagātība, būs daļēji atkarīgs no tā, cik strauji valsts investīcijas Ķīnā tiks aizvietotas ar citiem kapitāla avotiem, norāda UBS.

Patlaban trīs ceturtdaļas pasaules jauno miljardieru ir no Ķīnas un Indijas. Āzijas miljardieru skaits gada laikā pieaudzis par 117 līdz 637, un to bagātnieku bagātība, kuri to radījuši paši, nevis mantojuši, augusi straujāk. ASV miljardieru skaits palielinājies par 25 līdz 563.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pētījums: Pasaulē pērn par 6,4% pieaudzis miljardieru skaits; Lielbritānijā tas sarucis

LETA, 08.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē pašlaik ir 2473 cilvēki, kuru turība pārsniedz vienu miljardu ASV dolāru, kas ir par 6,4% vairāk nekā pērn, bet Lielbritānijā saistībā ar mārciņas vērtības kritumu pēc konsultatīvā referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības miljardieru skaits sarucis par 20%.

Par to liecina konsultāciju kompānijas Wealth-X jaunākie dati.

Saskaņā ar tiem miljardieru kopējā turība pasaulē sasniedz 7,68 triljonus ASV dolāru (6,9 triljonus eiro), kas ir 3,9% no visiem pasaules civiliedzīvotājiem piederošajiem aktīviem. Pērn miljardieri kontrolēja 4% no pasaules mājsaimniecībām piederošajiem aktīviem.

Visvairāk miljardieru - 806 - ir Eiropā, veidojot 32,6% no visiem pasaules miljardieriem. Gada laikā to skaits ir pieaudzis par 4%, lai gan, piemēram, Lielbritānijā, kur pērn bija 130 miljardieru, pašlaik to skaits ir sarucis līdz 106 cilvēkiem.

Āzijā dzīvo 26,1% no visiem pasaules miljardieriem, to skaitam sasniedzot 645, kas ir par 15,2% vairāk nekā pērn. Savukārt Ziemeļamerikā miljardieru skaits pieaudzis par 3,1% - līdz 628 cilvēkiem - un tur dzīvo 25,4% no pasaules miljardieriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pasaules bagātākais cilvēks joprojām meksikānis Karloss Slims

Jānis Rancāns, 10.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas uzņēmējs Karloss Slims (Carlos Slim) otro gadu pēc kārtas ir iekļuvis žurnāla Forbs bagātāko cilvēku saraksta galvgalī.

Meksikas telekomunikāciju magnāta īpašumā ir 74 miljardi ASV dolāru. Meksikāņu miljardiera bagātības gada laikā ir pieaugušas vairāk nekā par vienu trešdaļu.

Microsoft dibinātājs Bils Geitss, kura kapitāls sasniedz 56 miljardus ASV dolāru, atrodas otrajā vietā. Trešo vietu ieņem amerikāņu investors Vorens Bafets ar 50 miljardiem ASV dolāru. Luksuspreču ražotāja LVHM īpašnieks Bernards Arno ar 41 miljardiem ASV dolāru sarakstā ir ceturtajā vietā un piektajā - uzņēmuma Oracle izveidotājs un īpašnieks Lerijs Elisons, kuram pieder 39,5 miljardi ASV dolāru.

Jaunajā Forbe miljardieru sarakstā ir iekļauti 1 210 miljardieri, kas ir par 200 vairāk nekā iepriekšējā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieru skaits pasaulē šogad samazinājies, ņemot vērā Krievijas Ukrainā sākto karu, monetāro politiku izmaiņas, lejupslīdi akciju tirgos un Ķīnas ekonomikas izaugsmes tempa palēnināšanos, liecina Šveices bankas UBS apkopotie dati.

Šveices lielākās bankas informācija liecina, ka 2022.gada martā pasaulē bija 2668 dolāru miljardieri, kas ir par 87 mazāk nekā pirms gada.

Šo miljardieru kopējā bagātība veido 12,7 triljonus dolāru, salīdzinot ar 13,1 triljonu dolāru pērn.

"Taču kopējās bagātības apjoms un miljardieru skaits kopš marta, visticamāk, ir samazinājies vēl vairāk, ņemot vērā aktīvu cenu kritumu," skaidro UBS.

Banka norāda, ka šogad bijuši 273 jauni miljardieri, bet 360 miljardieri no šī saraksta izkrituši.

Visvairāk miljardieru reģistrēti finanšu un investīciju nozarē (392) un tehnoloģiju sektorā (348).

Tikmēr vislielākais miljardieru skaits fiksēts Āzijas un Klusā okeāna reģionā - 1084, lai arī salīdzinājumā ar pagājušo gadu tas sarucis par 59 bagātniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē miljardieru skaits pieaug, liecina UBS un PwC veidotais miljardieru saraksts.

2017. gadā miljardieru sarakstā bija 2158 cilvēki, salīdzinot ar 1979 cilvēkiem 2016.gadā.

Kopējais bagātību apmērs pieaudzis par 19%, sasniedzot vēsturiski augstāko apmēru – 8,9 triljonus dolāru.

Ķīnas miljardieru bagātība pieauga par 39%, ASV – par 12%, bet Eiropas – par 19%.

Kā liecina dati, katram miljardieru saraksta dalībniekam pieder nedaudz vairāk kā 4,1 miljards dolāru.

Galerijā augstāk minētas valstis, kurās dzīvo visvairāk miljardieru!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas miljardieru skaits pārsniedzis 300 cilvēkus

Jānis Rancāns, 11.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā Ķīnas dolāru miljardieru skaits palielinājies par 64 cilvēkiem, sasniedzot 315, savukārt bagātākie kļuvuši vēl bagātāki, liecina Ķīnas portāla Hurun Report aplēses.

Saskaņā ar portāla informāciju bagātākais cilvēks Ķīnā ir nekustamo īpašumu magnāts Vangs Dzjaņliņs, kuram gada laikā izdevies dubultot savu bagātību, sasniedzot 22 miljardus ASV dolāru, vēsta Sky News. Aizvadītajā gadā V. Dzjaņliņa kompānija par 2,6 miljardiem dolāru iegādājās ASV kinoteātru tīklu AMC. Tas ir lielākais ASV kompāniju pirkumus, kādu līdz šim ķīnieši paveikuši.

Tikmēr 1000 turīgāko Ķīnas iedzīvotāju vidējā bagātība ir 1,04 miljardi dolāru. Gada laikā tā palielinājusies par 440 miljoniem ASV dolāru.

Miljardieru skaita pieaugums apliecina Ķīnas ekonomiskās varas nostiprināšanos pasaulē. Pirms desmit gadiem Ķīnā nebija neviena dolāru miljardiera. Savukārt šobrīd Ķīnā ir vairāk miljardieru, nekā jebkurā citā pasaules valstī, izņemot ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas miljardieru skaita palielināšanos saista ar dolāra vājumu

Jānis Rancāns, 19.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas pilsoņu skaits, kuru rīcībā ir vismaz viens miljards ASV dolāru, šā gada sākumā sasniedzis 131 cilvēku. Aizvadītā gada laikā šis skaits palielinājies par 11 cilvēkiem, atsaucoties uz izdevuma CEO aplēsēm, vēsta laikraksts Komersant.

Pirmo vietu tā sauktajā dolāru miljardieru sarakstā pērn ieņēmis Krievijas metalurģijas magnāts Ališers Usmanovs, kurš jau vairākas reizes ir atzīts par kaimiņvalsts bagātāko cilvēku. A. Usmanova rīcībā esošās bagātība aplēsta 18,7 miljardu ASV dolāru apmērā.

Niķeļa un loģistikas kompāniju īpašnieks Vladimirs Ļisins (17,2 miljardi) ieņēmis otro vietu. Trešā tikusi finanšu grupas Renova īpašniekam Viktoram Vekselbergam (15,9 miljardi), ceturtā – finanšu kompānijas Alfa Grupa uzraudzības padomes vadītājam Mihailam Frīdmanam (15,3 miljardi) un uzņēmējam Mihailam Prohorovam (15,2 miljardi).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV miljardieru bagātība kopš jaunā koronavīrusa pandēmijas sākuma ir pieaugusi par vairāk nekā 1 triljonu ASV dolāru, liecina publicēts pētījums, kas uzkurinājis debates par augstākiem nodokļiem bagātniekiem.

651 ASV miljardiera kopējā bagātība ir palielinājusies no 2,95 triljoniem dolāru 18.martā līdz 4,01 triljonam dolāru pirmdien, konstatēja Politikas pētījumu institūts un organizācija "Amerikāņi par nodokļu taisnīgumu" (ATF).

"Amerika nekad iepriekš nav redzējusi tādu bagātības uzkrāšanos tik nedaudzās rokās," sacīja ATF izpilddirektors Frenks Klemente. Viņš atzīmēja, ka šis pieaugums pārsniedz atbalsta paketi, par kuru mēģina vienoties ASV Kongress.

"Viņu peļņa pandēmijas laikā ir tik milzīga, ka Amerikas miljardieri varētu apmaksāt lielu rēķinu Covid-19 [skarto] atbalstam, nezaudējot neko no savām pirmsvīrusa bagātībām," piebilda Klemente.

Baltā nama administrācija otrdien ierosināja ekonomikas stimulu paketi 916 miljardu ASV dolāru apmērā, lai izbeigtu mēnešiem ilgu strupceļu sarunās ar Kongresu par jaunu palīdzību Covid-19 skartajai ASV ekonomikai, pirms ASV prezidents Donalds Tramps janvārī atstās amatu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Turīgākie cilvēki pasaulē

Žanete Hāka, 06.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā gada laikā miljardieru skaits pasaulē un viņu bagātības apmērs sarucis, raksta Forbes.

Tādējādi šis ir tikai otrais gads pēdējo desmit gadu laikā, kad miljardieru skaits samazinās, un pierāda, ka pat pasaules bagātākie cilvēki nav imūni pret ekonomiskajām norisēm un vājiem akciju tirgus rezultātiem.

Jaunākie dati liecina, ka pasaulē ir 2153 miljardieri, kas ir par 55 miljardieriem mazāk nekā pirms gada. 994 no tiem jeb 46% bagātības vērtība ir samazinājusies.

Kopējais miljardieru bagātības apmērs sasniedzis 8,7 triljonus dolāru, kas ir par 400 miljardiem dolāru mazāk nekā pirms gada. No saraksta izkrituši 11% no pērnā gada dalībniekiem jeb 247 cilvēki, kas ir lielākais skaits kopš 2009.gada.

Āzijas-Klusā okeāna reģiona miljardieru skaits sarucis visstraujāk – par 60. No tiem lielākais kritums bijis Ķīnā, skaitam sarūkot par 49. Savukārt ASV un Brazīlija ir vienīgie reģioni, kur miljardieru skaits audzis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Purvu bridēji mudina iepazīt Latvijas purvus un tos izstaigāt, kājās aujot speciālas sniega jeb purva kurpes, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Sākumā mums šķita, ka staigāšana pa purviem nevienu neinteresēs, bet ātri sapratām, ka ir dulli cilvēki, tādi paši kā mēs, kuriem šāda brīvā laika pavadīšana patīk un aizrauj,» stāsta SIA Purvu bridēji valdes loceklis un pētnieks Kristaps Kiziks, kurš kopā ar domubiedru Kristapu Lamsteru kopš 2015. gada novembra sāka piedāvāt Latvijā vēl nebijušu pakalpojumu – pastaigu pa purviem īpašās sniega kurpēs. K. Kiziks patlaban studē doktorantūrā Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē, bet K. Lamsters šajā mācību iestādē ir ieguvis doktora grādu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

FOTO: Pircēju gaida Nike sporta kurpes, kuras tapušas, izmantojot vafeļu pannu

Lelde Petrāne, 18.07.2019

Nike līdzdibinātājs Bils Bovermans izmantojis sievas vafeļu pannu, lai iespiestu protektoru kurpju apakšā

Foto: AP/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kanādas uzņēmējs Mails Nadāls (Miles Nadal) izsolē iegādājies sporta kurpju kolekciju, samaksājot 850 tūkstošus ASV dolāru, vēsta BBC. Tomēr vēl viens īpašs kurpju pāris gaida pircēju.

Sotheby's Ņujorkā izsolījis pasaulē retākās tādu zīmolu kā Nike, Adidas un Air Jordan sporta kurpes, kopumā 100 pārus. Visi, izņemot vienu, kurpju pāri nonākuši uzņēmēja M. Nadāla rīcībā.

Joprojām tiek izsolītas Nike zīmola 1972. gada kurpes, kas izceļas ar to, ka zole tapusi, iedvesmojoties no vafeļu pannas. Tiek prognozēts, ka šī pāra cena sasniegs 160 tūkstošus ASV dolāru, apliecinot, ka sporta kurpes kļuvušas par kolekcionējamiem mākslas darbiem.

M. Nadāls atklājis, ka nopirktās kurpes plāno izlikt apskatei savā auto muzejā Toronto.

Pagaidām nav skaidrs, vai M. Nadāls pretendē arī uz pēdējā pāra iegādi. Tās izstrādājis Nike līdzdibinātājs Bils Bovermans (Bill Bowerman). 1972. gadā tapuši tikai 12 šādi kurpju pāri, un tiek uzskatīts, ka izsolē nonākušās kurpes ir vienīgās, kas nav lietotas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas draugiem, medniekiem, mežiniekiem un citiem tiks prezentētas Latvijā darinātas sniega kurpes.

Līdzīgi kā slēpes, sniega kurpes ir pārvietošanās līdzeklis sniegotos laukos un jo īpaši mežos. No bērza vai oša koka un auklām darinātās sniega kurpes izstādē Medības un makšķerēšana 2014 prezentēs amatnieks – keramiķis un sniegkurpnieks – Edgars Andersons Safronovs, kurš iedvesmu smēlies dabā, – dzīvojot meža ielokā Gulbenes pusē.

«Iespēja būt tik tuvu dabai un strādāt to, kas tīk, ir liela privilēģija. Tādēļ man ir liels prieks, ka varu dalīties ar savas iedvesmas augļiem. Šoreiz tie ir sniega kurpes formā,» viņš stāsta.

Ideju praktisko apavu izgatavošanai E. Andersons smēlies no Amerikas indiāņu sniega kurpēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Desmit šogad pelnošākie miljardieri

Žanete Hāka, 19.12.2013

1. Vorens Bafets

Ienākumu pieaugums šajā gadā: 12,7 miljardi dolāru
Kopējās bagātības vērtība janvārī: 46,4 miljardi dolāru
Kopējās bagātības vērtība decembrī: 59,1 miljards dolāru

Foto: AFP/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir labs iemesls, kādēļ Vorens Bafets tiek dēvēts par vienu no veiksmīgākajiem investoriem – šajā gadā par Omahas orākulu dēvētais miljardieris spējis nopelnīt aptuveni 37 miljonus dienā, tādējādi ierindojoties pelnošāko miljardieru saraksta augšgalā, raksta MarketWatch.

Šo gadu miljardieris un filantrops noslēdza ar savas 59,1 miljardu dolāru vērtu bagātību, salīdzinot ar 46,4 miljardiem gada sākumā, liecina UBS un Wealth-X ekspertu aplēses.

Miljardieru skaits pasaulē gada laikā – no 2012.gada jūlija līdz 2013.gada jūnijam pieauga, par 5,3% palielinoties kopējai to bagātibai. Kopumā laika posmā no 2009.gada marta līdz šā gada beigām miljardieru bagātība ir vairāk nekā dubultojusies – no 3,1 triljonam līdz 6,5 triljoniem dolāru.

Kopējais miljardieru skaits pasaulē patlaban ir 2170.

Galerijā iespējams aplūkot miljardierus, kuri šogad spējuši visstraujāk audzēt savus ienākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

27. jūlijā Latvijas kinoteātros sāks izrādīt spriedzes pilno, asa sižeta krimināldrāmu Miljardieru klubs (Bilionaire Boys Club), kam pamatā ir neticami, bet patiesi notikumi.

Astoņdesmito gadu sākumā Losandželosā valdīja rokenrols, kuru augstākajās aprindās pavadīja grezns un izšķērdīgs dzīves veids, nauda izkusa pat visturīgākajiem. Lai noturētos apritē grupiņa jaunu puišu, turīgu vecāku atvases, izdomā plānu, kā ātri kļūt stāvus bagātiem – viņi nolemj īstenot bēdīgi slaveno Ponci shēmu.

Neticamā, bet patiesā stāsta centrālais tēls ir grupas līderis un dibinātājs Džo Hants (Joe Hunt), kurš ir talantīgs plānošanā un pārzina finanšu sistēmas. Plāna īstenošanā piedalās Dīns Kernijs (Dean Karny), dzimis bagātā un ietekmīgā Losandželosas ģimenē, ar priekšrocībām piekļūt sabiedrības augšējiem slāņiem. Abiem izdodas īstenot, sākotnēji daudzsološo afēru, līdz brīdim, kad notikumi samezglojas un abi jaunekļi sper liktenīgu soli – pastrādā slepkavību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē patlaban ir 2325 miljardieru, kas ir augstākais skaits vēsturē, liecina Wealth X un UBS dati.

Tādējādi, salīdzinot ar pērno gadu, miljardieru skaits pieaudzis par 7% jeb 155 miljardieriem.

Miljardieru kopējā bagātības vērtība ir 7,3 triljoni ASV dolāru, gada laikā palielinoties par 12%.

Apkopotie dati liecina, ka vidējais miljardieris ir 63 gadus vecs, un viņa bagātības vērtība ir 3,1 miljards dolāru. Bagātākie cilvēki pasaulē parasti nesasniedz viena miljarda dolāru vērtību, pirms to vecums tuvojas 50 gadu slieksnim.

Gandrīz 90% no vīriešiem miljardieriem ir precējušies, 6% ir šķīrušies, 3% ir brīvi, bet 2% ir atraitņi.

Vīrieši miljardieri parasti pārstāv finanšu un banku nozares, ražošanas konglomerātus, nekustamā īpašuma sektoru, ražošanu vai apģērba un luksusa preču segmentu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules bagātnieku turība pagājušajās gadā vairojusies rekordlielos apjomos, bet Ķīnā ik nedēļu radušies divi jauni miljardieri, piektdien paziņoja Šveices banka UBS un auditorfirma PwC.

Miljardieru bagātība pērn piedzīvojusi jebkad lielāko pieaugumu - par 19% līdz 8,9 triljoniem dolāru (7,8 triljoniem eiro), kuru savā starpā dala 2158 personas.

Taču ķīniešu miljardieri savu bagātību vairojuši teju divas reizes straujāk, kura pieaugusi par 39% līdz 1,12 triljoniem dolāru (980 miljardiem eiro).

«Pēdējā desmitgadē ķīniešu miljardieri ir izveidojuši dažas no pasaules lielākajām un veiksmīgākajām kompānijām, paaugstinājuši dzīves standartus,» pavēstīja UBS pārstāvis. «Taču tas ir tikai sākums. Ķīnas milzīgais iedzīvotāju daudzums, tehnoloģiju inovācijas un ražīgums kombinācijā ar valdības atbalstu sniedz bezprecedenta iespējas personām ne tikai būvēt uzņēmumus, bet arī uz labo pusi mainīt cilvēku dzīves.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

FOTO: Valstis, kurās patlaban dzīvo visvairāk miljardieru

Žanete Hāka, 13.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

75% pasaules miljardieru par savu mājvietu izvēlējušies kādu no 15 lielajām valstīm pasaulē, liecina Wealth-X 2019 miljardiaire Census ziņojums.

Kopumā šajās valstīs dzīvo 1942 miljardieru, kuru kopējā bagātība ir 6,8 triljoni dolāru, veidojot 79% no kopējās pasaules miljardieru bagātības pērn.

Kā liecina apkopotie dati, Āzijas un Klusā okeāna valstīs pērn miljardieru skaits sarucis, savukārt Eiropas valstīs tas pieaudzis dažādos tempos.

Galerijā augstāk iespējams uzzināt, kuras valstis iecienījuši pasaulē bagātākie cilvēki!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Miljardieris sašutis par savas bagātības novērtējumu Forbes sarakstā

Lelde Petrāne, 05.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem sācis strīdu ar Forbes, ikgadējā pasaulē bagātāko cilvēku saraksta veidotāju, par to, cik īsti bagāts viņš ir, vēsta Financial Times.

Princis Alvalīds bin Talals (Alwaleed bin Talal), Saūda Arābijas investors, kurš veicis ieguldījumos, piemēram, Hotel George V Parīzē un interneta vietnē Twitter, paziņojis, ka ir pārtraucis sadarbību ar Forbes miljardieru sarakstu, apsūdzot to neobjektīvas informācijas sniegšanā par Tuvo Austrumu investoriem.

Forbes, kas pieder Stīvam Forbsam (Steve Forbes), princi atzinis par 26. bagātāko cilvēku pasaulē. Saskaņā ar 2013. gada sarakstu viņa bagātība pagājušā gada laikā palielinājusies par diviem miljardiem ASV dolāru līdz 20 miljardiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieru skaits pasaulē turpinājis augt un šogad sasniedzis jaunu rekordu.

Proti, tādu cilvēku skaits, kuru bagātība pārsniedz miljardu ASV dolārus, globālā mērogā gada laikā palielinājies par 346 līdz 2816 indivīdiem (dati rēķināti uz 31. janvāri), liecina "Hurun Global Rich List 2020" informācija.

Kopējā miljardieru bagātība sasniegusi 11,2 triljonus ASV dolārus, kas ir par 16% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada.

Pasaulē ir tikai divas tautsaimniecības - ASV un Ķīna, kuras ir lielākas par kopējo šādu miljardieru bagātību. Lielā mērā par šādu pieaugumu paldies jāsaka spīdošajām tendencēm akciju tirgū. Pēdējo dienu laikā gan akciju tirgus pamatīgi papurinājusi neskaidrība, ko radījusi koronavīrusa izplatīšanās. Tiesa gan, jāņem vērā, ka nedaudz ilgākā termiņā akcijas tāpat to īpašniekiem daudzviet nodrošinājušas ļoti dāsnu peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Pēc trijām tikšanās reizēm es biju pārliecināts, ka varu pievienoties šai padomei.

Vēl viena Latvijas komercbanka nostiprina korporatīvo pārvaldību ar globāla politiskā smagsvara piesaisti

Rezidentu un nerezidentu banku pakalpojumu kombinācijas nepieciešamība Latvijā ir acīmredzama, saka AS Norvik Banka neatkarīgās padomes priekšsēdētāja vietnieks, bijušais NATO ģenerālsekretārs un Dānijas premjers Anderss Fogs Rasmusens (Anders Fogh Rasmussen).

Fragments no intervijas, kas publicēta 29. janvāra laikrakstā Dienas Bizness:

Norvik aicinājums jums pievienoties padomei ierakstās plašākā Latvijas komercbanku tendencē, kad sevišķi bankas ar nerezidentu apkalpošanas portfeļiem mēģina piesaistīt sev slavenus Rietumu vārdus un uzvārdus, kam acīmredzot vajadzētu vairot šo banku uzticamības tēlu. Izņemot jūsu superlielo vārdu, kas ir tā pievienotā vērtība, ko jūs ienesat Norvik?

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Oxfam: 1% pasaules iedzīvotāju pieder vairāk nekā pārējiem kopā

LETA--AFP, 18.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bagātākajam 1% pasaules iedzīvotāju tagad pieder vairāk bagātību nekā visiem pārējiem kopā, pirmdien paziņoja humānās palīdzības organizācija Oxfam dienu pirms Pasaules ekonomikas foruma, kas notiks Šveices pilsētā Davosā.

«Nevaldāmā nevienlīdzība ir radījusi pasauli, kurā 62 cilvēkiem pieder tikpat daudz kā pasaules iedzīvotāju nabadzīgākajai pusei,» savukārt pirms pieciem gadiem šāda bagātība piederēja 388 cilvēkiem, konstatēts Oxfam ziņojumā, kas publicēts pirms pasaules finansiālās un politiskās elites pārstāvju ikgadējā saieta Davosā.

Ziņojumā Ekonomika vienam procentam (An Economy for the 1%) arī atzīts, ka globālā nevienlīdzība nesamērīgi ietekmē sievietes.

«Viena no citām galvenajām tendencēm augošajā nevienlīdzībā, kuras noteiktas Oxfam International ziņojumā, ir tā, ka arvien mazāka nacionālā ienākuma daļa nonāk pie strādniekiem gandrīz visās attīstītajās valstīs un vairākumā jaunattīstības valstu ... Vairākums maz apmaksāto strādnieku pasaulē ir sievietes,» vēstīja Oxfam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas bagātāko cilvēku saraksta augšgalā ierindojas būvnieks

Gunta Kursiša, 07.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Ķīnas bagātāko cilvēku saraksta augšgalā ierindojies 55 gadus vecais Liaņs Vengens (Liang Wengen). Iepriekš viņš vadījis ieroču ražošanas rūpnīcu, bet patlaban pievērsies būvniecībai, vēsta BBC.

L. Vengens ir būvniecības uzņēmuma Sany vadītājs. Viņa bagātība ir pieaugusi līdz 11 miljardiem ASV dolāru.

ASV dolāru miljardieru sarakstu šogad veido Ķīnas 271 magnāts. Pērn šis saraksts bija teju par simts bagātniekiem īsāks – 2010. gadā pērn bija 189 miljardieri.

Congs Kvinhous (Zong Qinghou), dzērienu impērijas Wahaha vadītājs, šogad zaudējis miljardieru saraksta līderpozīcijas un ar 10,7 miljardus ASV dolāru lielu bagātību ieņem otro vietu.

Interneta meklētāja Baidu vadītāja Robina Lī Janhonga (Robin Li Yanhong) bagātība ir 8,8 ASV dolāru apjomā, savukārt Red Bull enerģijas dzērienu ekskluzīvo izplatīšanas tiesību īpašnieks Jans Bins (Yan Bin) ierindojas miljardieru saraksta ceturtajā vietā. Viņa bagātība ir 7,8 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir tādi fondi, kas mēģina ieguldīt turpat, kur tirgus līderi

Lai gan, investējot kādos finanšu instrumentos, faktiski vienmēr būtu ieteicams domāt ar savu galvu, to klāsts ir tik interesants un plašs, ka pieejami, piemēram, tādi biržās tirgotie fondi, kas seko līdzi atskaitēm par pasaules slavenāko investoru ieguldījumiem un investē līdzīgi. Līdz ar to tiek dota iespēja ieguldīt turpat, kur, piemēram, savas kompānijas naudu liek Berkshire Hathaway vadītājs pasaulslavenais investors Vorens Bafets.

Var kopēt

Būtībā tas, ka kāda biržā tirgotā fonda ieguldīšanas stratēģija balstīta uz kādu tirgus līderu performanci, nekāds jaunums nav. Bieži vien jau tā ir, ka pašam kaut ko jaunu un revolucionāru izdomāt ir grūtāk, nekā to noskatīties no gudrāka kaimiņa (kā rezultātā arī nopelnītā atzīme mēdz sakrist).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieru rokās atrodas rekordliela daļa pasaules bagātību, secināts otrdien publiskotā pētījumā, kurā norādīts, ka pandēmija ir saasinājusi nevienlīdzību pasaulē.

Kopš 1995.gada miljardieru rokās esošā bagātību daļa pieaugusi no 1% līdz 3%, secināts Pasaules Nevienlīdzības ziņojumā, norādot, ka pērn reģistrēts straujākais kāpums, kopš tiek apkopoti šādi dati.

"Pieaugumu saasināja Covid-19 pandēmija," secināts ziņojumā.

Pasaules bagātākais 1% cilvēku kontrolē trešo daļu no visas bagātības, kas uzkrāta kopš 1995.gada, kamēr nabadzīgākie 50% kontrolē tikai 2% no visas bagātības.

18 mēnešu laikā, kopš sākās pandēmija, pasaule kļuvusi vēl polarizētāka, norādīja Parīzes Ekonomikas augstskolas Pasaules nevienlīdzības laboratorijas direktors Lūkass Šansels.

"Kamēr miljardieru bagātība pieauga par vairāk nekā 3,6 triljoniem eiro (četriem triljoniem dolāru), 100 miljoni cilvēku pievienojās galējas nabadzības rindām," sacīja Šansels, norādot, ka galējā nabadzība iepriekš samazinājās 25 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Covid-19 vakcīnas radījušas jaunus miljardierus

LETA--YAHOO FINANCE, 20.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koronavīrusa pandēmija izraisījusi krīzi visā pasaulē, taču vienlaikus tā ļāvusi vairākiem cilvēkiem kļūt par miljardieriem, liecina organizācijas "People's Vaccines Alliance" veikts pētījums.

Tajā norādīts, ka pasaulē pieaug "vakcīnu miljardieru" skaits, jo palielinās farmācijas uzņēmumu akciju cenas saistībā ar prognozēm par Covid-19 vakcīnu pārdošanas izraisītu ienākumu kāpumu.

"People's Vaccines Alliance" vēsta, ka kopš koronavīrusa pandēmijas sākuma vairāki cilvēki kļuvuši par miljardieriem, pateicoties ar vakcīnām saistītu ienākumu un peļņas pieaugumam farmācijas uzņēmumos.

Kopš pandēmijas sākuma par miljardieriem kļuvuši vismaz deviņi cilvēki, viņu turības kopējai vērtībai veidojot 19,3 miljardus ASV dolāru (15,8 miljardus eiro).

Farmācijas kompānijas "Moderna" vadītājs Stefans Bansels un "BioNTech" izpilddirektors Ūgurs Šahins iekļuvuši miljardieru sarakstā, viņu turībai veidojot attiecīgi 4,3 miljardus dolāru un četrus miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru