Citas ziņas

Ināra Tiltiņa: Latvijas debetkaršu tirgus sasniedzis Eiropas līmeni

Ieva Mārtiņa, 67084426, 08.10.2008

Karšu viltošana ir pārrobežu bizness: vienā valstī izdomā, kā var krāpties, citas valsts pilsoņus iesaista pašas krāpšanas realizācijā, trešā ir valsts, kur tiek realizēts noziedzīgais nodarījums. Ļoti bieži krāpnieki nav vietējie, varbūt dažos gadījumos realizē vienu ķēdes posmu, stāsta Swedbank Ikdienas pakalpojumu daļas vadītāja Ināra Tiltiņa.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Latvija ir sasniegusi Eiropas līmeni debetkaršu skaita ziņā, tomēr joprojām apgrozībā ir liels apjoms skaidras naudas, raksta laikraksts Dienas bizness.

Latvijā karšu tirgus vairākās jomās ir sasniedzis Eiropas līmeni, dažās pat ir pārāks, bet dažās atpaliek. Sīkāk par to intervijā Db pastāstīja karšu tirgū lielākās bankas Swedbank Ikdienas pakalpojumu daļas vadītāja Ināra Tiltiņa.

Pirms diviem trīs gadiem par karšu tirgu runāja nepārtraukti, bet tagad šī tēma iegājusi tādās mierīgās sliedēs ...

Priekrītu. Vienkārši kartes kļuvušas par ikdienas sastāvdaļu, visi zina, ko ar karti var darīt. Tomēr mēs turpinām runāt par to, ka karti labāk izmantot pirkumiem. Maksāt ar karti veikalā, nevis nest naudu no bankomāta (ATM) ir spilgts piemērs, kā vajag visiem rīkoties. Izmaksas ir 5 reizes mazākas, ja klients pats sevi apkalpo ATM, iemaksājot vai izņemot naudu, nekā iet filiālē pie darbinieka. Arī no laika viedokļa tas ir nenovērtējami. Pirms gadiem astoņiem valsts izdomāja, ka vajag taupīt, algas pārskaitīt uz kartēm – tas bija pareizs lēmums. Varam mierīgi ieteikt uzņēmumiem meklēt ekonomiju tieši šajā jomā, piedāvāt attālinātos pakalpojumus. Pieņemu, ka ir vēl grāmatveži, kas pazūd uz pusdienu ar aizbildinājumu iet uz banku. Kāpēc iet uz banku, ja to pašu var izdarīt internetbankā? Šobrīd elektronisko maksājumu īpatsvars Swedbank ir 95 %, vēl 5 % ir papīra veidā.

Ja nepārietu uz kartēm, cik šobrīd būtu tās summas, kas netiktu ietaupītas?

Bija publicēts pētījums, saskaņā ar kuru skaidras naudas apstrādes izmaksas attīstītās valstīs izmaksā vismaz 1 % no IKP.

Cik klientiem ir kartes? Vai skaits pieaudzis vai stabilizējies?

73 % no Swedbank 900 tūkstošiem klientu ir kartes, bet šajā skaitlī ir arī pasīvie klienti. Savukārt aktīvo klientu skaits, kas regulāri izmanto kartes, ir 600 tūkstoši. Es teiktu, ka skaits ir nostabilizējies. Swedbank klientiem ir optimāls karšu skaits, tas neaug, bet klienti nomaina vienu karti ar citu, piem., debetkarti ar klasisko karti, lai, piem., varētu izmantot norēķiniem internetā.

Tātad augstākais līmenis ir sasniegts?

Par debetkartēm – jā, bet par kredītkartēm – vēl ne. Patlaban dažāda veida kredītkaršu ir mazāk nekā 30 % klientu. Šajos 30 % ietilpst kartes ar kredītu vai atliktā debeta funkciju.

Vai pēc debetkaršu lietotāju līmeņa esam sasnieguši vidējo Eiropas līmeni?

Pilnīgi droši. Tomēr kredītkaršu ziņā mēs atpaliekam. Latvijā uz katriem diviem ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem ir viena karte, bet, piem., Lielbritānijā katram pieaugušajam ir pa kredītkartei. Tādējādi mēs varam augt vēl vismaz divas reizes.

Vai kredītkaršu tirgus pēdējā laikā ir būtiski audzis?

Neteiktu, ka būtiski. Mēs, visas bankas. gan ar statistiku netiekam īsti galā, jo skaitām kaut kā jocīgi. Tomēr karšu skaita pieaugums no gada sākuma debetkartēm bija 12 %, bet kredītkartēm – 9 %.

Vai ir samazinājusies vienkārši naudas izņemšana no ATM?

Jā, no visiem darījumiem šobrīd 58 % no pirkumu skaita ir ar karti, proti, klienti biežāk izmanto karti pirkumiem nekā skaidru naudu. Mēs pirms 2 gadiem sasniedzām kritisko robežu, ka pirkumu skaits pārsniedz skaidras naudas izņemšanu. Tiesa, pēc summām pirkumos ir tikai nedaudz vairāk par 20 %, bet 80 % ir skaidras naudas summas. Tas zināmā mērā skaidrojams ar to, ka pirkums var būt par 0,5 Ls ar karti, bet no ATM nevar izņemt mazāk par 5 Ls. Swedbank ATM vidējās summas ir 70 Ls, pirkumiem tie ir 15 Ls.

Kāda ir pēdējie dati par naudas iemaksas ATM?

Skaidras naudas iemaksas tirgū kopumā šā gada pirmajā pusē sasniegušas 132 milj. Ls, veiktas miljons iemaksas skaita ziņā. Iemaksātās summas apjoms gan ir gandrīz 10 reizes mazāks nekā naudas izmaksas no ATM. Tomēr pieauguma tempi iemaksas bankomātos ir ļoti ievērojami, jo šis ir jauns pakalpojums.

Straujš pieaugums liecina, ka šādus ATM tirgū vajadzēja?

Jā, viennozīmīgi. Nevar noliegt, ka skaidra nauda Latvijas tirgū joprojām ir populāra, arī Eiropas valstīs. Vienīgi Skandināvijas valstis ziņo, ka viņiem skaidra nauda samazinās.

Skandināvijas valstīs ir naudas iemaksas ATM?

Zviedrijā neesmu redzējusi. Tas, iespējams, tapēc, ka tur skaidras naudas apgrozībā ir stipri mazāk. Tur 60 – 80 % no pirkumiem ir veikti ar karti. Iemaksas ATM ir valstīs, kur ir vairāk skaidras naudas apgrozībā. Iemaksu ATM iekārtām visā pasaulē ir līdzīgi standarti, sarežģītākais visā šajā ir naudas atpazīšana: lai nepieņem viltotu naudu, atpazīst jaunas banknotes. Tāpēc mēs kādu brīdi svārstījāmies un gaidījām, kad Latvijā būs eiro, jo tad šie naudas iemaksas ATM izmaksātu lētāk, jo iekārtas ir izmantojamas daudzās valstīs. Sapratām, ka eiro tik drīz nebūs, bet arī sapratām, ka «uz ielas esošie» lati ir «jāsavāc» jau tagad. Kad ieviesīs eiro, būsim gatavi veikt maiņu, vēlāk būs tāpat nepieciešams atlikušos latus atdot bankai.

Cik šobrīd Swedbank ir iemaksas ATM un vai plānots skaitu palielināt?

Swedbank ir 54 naudas iemaksas ATM, bet līdz gada beigām būs vēl vairāk. Patlaban bankai pieder ap 80 % no naudas iemaksas tirgus pēc iemaksātajām summām. Pēs ATM skaita tirgus daļa ir vēl lielāka. Mums ir 20 milj. Ls iemaksātās summas vidēji katru mēnesi.

Bankām ir stingri nosacījumi attiecībā uz naudas izcelsmi. Vai bankas ziņo attiecīgām iestādēm arī par aizdomīgiem darījumiem, kas veikti caur iemaksas ATM?

Protams. Iemaksāt summas var tikai ar konkrētu karti, kas izdota konkrētam lietotājam, tapēc varam izsekot jebkurai transakcijai. Ja ieraugām, ka tiek pārkāpts kāds noteikts limits, tad paši skatāmies, ziņojam. Tomēr tādu ziņojumu ir maz, jo arī iemaksu vidējā summa ir 160 Ls. Kartes neglābj, ja tiek izmanotas aizdomīgiem darījumiem.

Kad būs eiro, tad ATM naudas iemaksa pieņems arī eiro? Vai varētu būt tā, ka iemaksu ATM skaits samazinās?

Ja samazināsies skaidra nauda apgrozībā, tad, protams, banka neturēs to, ko nevajag, jo šie bankomāti ir gana dārgi. Šādi iemaksas bankomāti izmaksā virs 10 tūkst. eiro.

No visām skaidras naudas iemaksas transakcijām naudas iemaksai ATM izmanto 45 % transakciju un domāju, ka šis īpatsvars varētu palielināties. Savukārt naudas izmaksai ATM izmanto 90 % gadījumu no visām izmaksām. Tomēr saglabāsies arī skaidras naudas iemaksu transakcijas bankā, tostarp valūtu iemaksas filiālē, arī lielās naudas summas, jo šie ATM nav gluži paredzēti, lai viens stāvētu un barotu ATM, saliekot savus miljonus – to dara filiālēs, kad ir arī cita apkalpošana.

Cik karšu produktu vispār šobrīd ir ?

Aptuveni 20 produktu, kas ir daudz. Tajā skaitā ir dažādas klasiskās kartes, «Mana dizaina karte», ko izmanto tuvu 20 tūkstošiem klientu. Arī jauniešiem ir daudz produktu, jauniešu segments ir 160 tūkstoši karšu, šis segments ir nodalīts kā īpašs, tas tiek uzrunāts savādāk.

Kādas ir tendences karšu produktu tirgū? Piedāvājums pieaug?

Es teiktu, ka tendence ir produktu skaitam samazināties un šobrīd tas stabilizējas. Šobrīd bankas skatās, kā piedāvāt, organizēt darbu racionāli, optimizē piedāvājumu, piedāvā to, ko vajag masveida klientiem, lai šie produkti, pakalpojumi atmaksātos. Ja salīdzinām sevi ar «veco» Eiropu, tad tur ir viena, divas kartes un viņi ar to ir laimīgi. Mums ir bijis ļoti daudz karšu produktu, pat 50, tostarp dažādu dizainu, paveidu produkti. Mēs sapratām, ka pamatā klientiem nav svarīgi, vai uz kartes ir basketbola bumba vai hokeja nūja, tāpēc izdomājām, ka vajag visiem saprotamus vienādus produktus. Tie, kas patlaban vēlas spēlēties, var izvēlēties dizaina karti, cik bieži grib.

Visu interviju lasiet šodien, 8.oktobrī, laikrakstā Dienas bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rekonstruēts gājēju tiltiņš Vecās ostmalas promenādē Liepājā

Dienas Bizness, 02.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies Liepājas Vecās ostmalas promenādes tiltiņa rekonstrukcija - būvobjekta norobežojošie žogi ir novākti, un tagad tas ir pieejams gājējiem, informē Liepājas Komunālās pārvaldes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls.

Būvobjekta nodošana ekspluatācijā gan notiks pēc tam, kad uz betona pamata krastmalā tiks uzstādīts Tirdzniecības kanāla makets, ko plānots paveikt novembrī un līdz maketa uzstādīšanai betona pamats būs norobežots ar būvžogu.

A. Štāls informē, ka rekonstrukcijas gaitā aptuveni 600 kvadrātmetru lielais tiltiņa koka dēļu klājums nomainīts ar polimēra (PVC) dēlīšiem, kas ir izturīgāki pret klimata apstākļu iedarbību un tāpēc kalpos daudz ilgāk nekā līdzšinējais dabas materiāls.

Atjaunoti soliņi, starp gājēju tiltu un kanālmalu demontēts koka klājs, tā vietā izbūvēts kalta akmens bruģis.

Rasts jauns risinājums teritorijas apgaismojumam - demontējot vecos balstus, to vietā uzstādot balstus ar prožektoriem. Demontēts arī apgaismojums zem tiltiņa un apgaismojums, kas atrodas betona konstrukciju sānos. Sakārtota arī saimnieciskā palīgtelpa zem tilta konstrukcijas, ar pretrūsas šķīdumu apstrādātas un no jauna nokrāsotas tilta metāla detaļas. Gar pašu kanālmalu ir uzstādītas aizsargbarjeras. Viņš norāda, ka izmaiņās ir ņemtas vērā vides pieejamības prasības cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Liepājā sākta Vecās ostmalas gājēju tiltiņa rekonstrukcija

Lelde Petrāne, 26.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No pirmdienas, 26. maija, sākta Vecās ostmalas Promenādes labiekārtojuma elementu rekonstrukcija Liepājā. Darbus līdz šā gada oktobrim pēc SIA Projektēšanas birojs ARHIS izstrādātā tehniskā projekta veiks SIA Liepājas celtniecības sabiedrība Būvnieks, informēja pilsētas pārstāvis Aigars Štāls.

SIA Projektēšanas birojs ARHIS projekts Promenādes labiekārtojuma elementu rekonstrukcija Vecajā ostmalā 41, Liepājā paredz gājēju tiltiņa un apgaismojuma rekonstrukciju, Vecās ostmalas maketa izgatavošanu un uzstādīšanu, un teritorijas labiekārtošanu. Pagājušā gada septembrī Dome piešķīrusi finansējumu Ls 4145,77 (ar PVN 21%) apjomā šā tehniskā projekta izstrādei.

Promenādes gājēju tiltiņa galā atradās strūklaka, ko 2012. gadā nopostīja vētra. Pirms tam strūklaka darbojās ar pārtraukumiem, jo ūdens šļakatas traucēja ostmalā piestāt jahtām un stipra vēja laikā mitrināja tuvējās ēkas sienas. Kopš tiltiņa izbūves, pamatīgi ir nolietojies tā dēļu klājs un citi labiekārtojuma elementi, tādēļ pašvaldība izlēma strūklaku neatjaunot, bet labot laika zoba bojātos segumus, margas, citas detaļas un tiltiņa galā izveidot jaunus labiekārtojuma elementus, skaidro A. Štāls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Daugavas promenādi Ķengaraga iedzīvotāji un viesi varēs izbaudīt trīs kilometru garumā

LETA, 19.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pēc jaunā gājēju tiltiņa atklāšanas Ķengaraga iedzīvotāji un viesi Daugavas promenādi varēs izbaudīt trīs kilometru garumā, kas sākas pie Dienvidu tilta un turpinās līdz pat Rumbulai.

Daugavas promenādi varēs izmantot gan tie iedzīvotāji, kuri vēlēsies doties mierīgās pastaigās gar Daugavas krastu, gan arī tie, kuri iecienījuši aktīvu dzīvesveidu, jo promenādē atvēlēta vieta arī velosipēdistu celiņam. Tāpat Daugavas promenāde ir piemērota cilvēkiem ar kustību traucējumiem, gājēju tiltiņa atklāšanā minēja Rīgas Austrumu izpilddirekcijas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs (LPP/LC).

«Katram tiltam ir sava vēsture, un ceru, ka arī šim gājēju tiltiņam būs ilga un gara vēsture. Šis gājēju tiltiņš ir īpašs arī ar to, ka tam par materiālu pirmo reizi izmantots stiklašķiedras kompozīts, kas ražots tepat Latvijā,» sacīja Pavlovs. Viņš skaidroja, ka Ķengaraga labiekārtošanas darbi neapstāsies. Tuvākie plāni, labiekārtojot teritoriju, ir izveidot zaļo teātri un skeitparku, kā arī iecerēts būvēt daudzfunkcionālu kultūras centru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gājēju tiltu pār Lielupi pie Mežotnes pils sāka demontēt trešdien, 27. novembrī. Tas ir vienu dienu ātrāk, nekā bija izziņots plašsaziņas līdzekļos, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Tiltiņa ātrāka demontāža radījusi neapmierinātību iedzīvotājos, kuri bija rēķinājušies ar tilta izmantošanu vēl 27. novembrī. «Visur bija izziņots, ka tiltiņu pār Lielupi demontēs 28. novembrī. Ar to mēs arī rēķinājāmies, tāpēc trešdien, 27. novembrī, uz darbu no Mežotnes pāri upei gājām pāri tiltiņam. Labi, ka mūs paspēja informēt, ka jau trešdienas priekšpusdienā SIA Pontons sākusi tilta demontāžu. Skrējām mājās, knapi paspējām, margas jau bija noņemtas, skrūvēja nost citas detaļas.

Protams, mēs rēķinājāmies, ka ceturtdien mums jau būs jābrauc ar mašīnām cauri Bauskai uz darbu, bet trešdienu mēs vēl varējām izmantot, ejot uz darbu kājām pāri tiltam. Uzskatām, ka noteiktā datuma neievērošana ir totāla cūcība, nerēķināšanās ar cilvēkiem. Ja nu kāds vecs cilvēks bija nolēmis tajā dienā pāriet pāri tiltam uz kapiem, kas ir Rundāles pusē?» sacījusi kāda neapmierinātā lasītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar jūras flotes tehnoloģiju attīstību Latvijas Jūras akadēmijā pieaug studiju procesā izmantoto tehnoloģiju parks, kurā esošās iekārtas kā simulatori aizvien vairāk tiek izmantotas inženierzinātņu un kuģu vadības jūras virsnieku apmācībā, informē akadēmijas pārstāvji.

Jaunākais apmācību procesā iekļautais simulators ir Augstsprieguma simulators, kas studentiem ļaus apgūt iemaņas kuģa augstsprieguma iekārtu apkalpošanā. Simulators iegādāts par aptuveni 9000 eiro.

«Pēdējos gados uz kuģiem – gan pasažieru, gan kravas kuģiem strauji aug dažādu moderno tehnoloģiju izmantošana. Tāpēc zināšanas darbā ar jaunajām tehnoloģijām tiek prasītas arī no jaunajiem jūrniecības speciālistiem. Šobrīd pasaulē trūkst ap 30 000 kuģu virsnieku, tas ir, stūrmaņu, mehāniķu un elektromehāniķu. Taču darba tirgū jauno speciālistu konkurētspēja ir cieši saistīta ar praksi, savukārt kvalitatīva prakse – ar jau krastā iegūtām reālām zināšanām par kuģu darbību un vadību,» stāsta Latvijas Jūras akadēmijas (LJA) rektors Jānis Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu reģistrs (UR) divas nedēļas atpakaļ pārgāja uz bezmaksas programmatūru OpenOffice.org.

«Pārrunājot ar Finanšu un saimniecības nodaļas vadītāju 2009.gada budžetu, analizējām, ko UR var ietaupīt IT jomā: kas ir nepieciešams un bez kā varam iztikt. Secinājām, ka viens no lielākiem tēriņiem šajā sadaļā ir Microsoft (MS) licences, tāpēc nolēmām iet šo soli un izmēģināt OpenOffice.org programmatūru,» Db skaidroja Uzņēmumu reģistra (UR) Finanšu un saimniecības nodaļas pārvaldes vecākā referente Diāna Tiltiņa.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankās neeksistē tirgotāju dalījums - mazie veikaliņi un lielie veikali, bet samaksa par maksājumu karšu pieņemšanas pakalpojumu aprēķināta katram uzņēmumam individuāli.

«Samaksa par maksājumu karšu pieņemšanas pakalpojumu, kas sedz saistītās izmaksas, tiek aprēķināta katram komersantam individuāli, ņemot vērā tā darbības nozari, apgrozījumu, darījuma summu, iekārtu skaitu un veidu,» tā SEB bankas Maksājumu karšu pieņemšanas tīkla nodaļas vadītāja Aiva Dubrovska. Proti, samaksas apjoma noteikšanai par karšu pieņemšanas pakalpojumu banka ņem vērā pakalpojuma nodrošināšanas izmaksas, kā arī potenciālajiem riskiem karšu pieņemšanas jomā.

«Negodīga konkurence maksājumu karšu pieņemšanas jomā nav iespējama, jo daudzas bankas Latvijā tirgotājiem piedāvā šo pakalpojumu,» tā A. Dubrovska. Viņa atzina, ka šobrīd banka nenovēro savu klientu atteikšanos no bankas piedāvātā servisa - norēķināšanās iespējas POS terminālos. «Pieaug karšu norēķinu skaits, līdz ar to lēmums atteikties no maksājumu karšu pieņemšanas būtu pretrunā ar dzīves realitāti un loģiku. Maksājumu kartes ir kļuvušas par vairuma Latvijas iedzīvotāju ikdienas norēķinu sastāvdaļu, un atņemt klientam izvēles iespēju nozīmētu samazināt paša tirgotāja konkurētspēju. Zaudējot iespēju ikdienā maksāt ar karti, pircēji vienkārši var izvēlēties tirgotāju, kas turpinās piedāvāt karšu norēķinus,» domā A. Dubrovska

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vilkaste meklē aizsardzību no Latvijas institūcijām Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Gunta Kursiša, 27.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijas valsts un tās institūcijas specdienestu iniciatīvas un intensīva spiediena rezultātā acīmredzami zaudējušas kontroli pār notiekošo izmeklēšanu, atļaujot ļaunprātīgi izmantot varu dienestiem, kuru darbība valsts līmenī ir noteikta kā slepena un kuru darbinieki, personīgu motīvu vadīti, īsteno Ināras vilkastes un viņas ģimenes vajāšanu. Šo iemeslu dēļ Ināra Vilkaste ar komitejas Justice for Inara (Taisnīgumu Inārai) palīdzību spiesta meklēt atbalstu Eiropā,» teikts speicāli bijušā Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča dzīvesbiedres I. Vilkastes cilvēktiesību aizstāvībai speciāli izveidotās komitejas Justice for Inara paziņojumā.

Justice for Inara komitejas vadītājs ir bijušais Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Valters Švimmers (Valter Schwimmer), un viņš pievērsies I. Vilkastes lietai, jo vēlējies panākt «progresu cilvēktiesību aizsardzības jomā». Tādēļ viņa vadībā 18. un 19. aprīlī Starsbūrā, kur atrodas arī Eiropas Padome un Eiropas Cilvēktiesību tiesa, izskatīja lietu «par ilgstošiem cilvēktiesību pārkāpumiem attiecībā uz Latvijas Republikas pilsoni, uzņēmēju I. Vilkasti».

«Kopš 2006. gada pret I. Vilkasti un viņas ģimeni ir vērsta krimināla sazvērestība un dažāda veida noziedzīga ļaunprātība. Specdienestu atbalstīta noziedznieka naudas izspiešanas mēģinājumi no I. Vilkastes, ugunsgrēku sarīkošana, spridzināšana, meitas nolaupīšanas mēģinājums, slepkavības mēģinājums, ģimenes aizstāvības advokāta bezvēsts pazušana bija tikai sākums aizdomīgai necaurspīdīgai izmeklēšanai, simtiem civiltiesisko un kriminālprocesu, kā arī I. Vilkastes un viņas ģimenes publiskai apmelošanai,» teikts Justice for Inara paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā ienāk jauns spēlētājs kredītkaršu tirgū

, 29.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka un MasterCard tīkla karte Eurocard oficiāli paziņo par Eurocard kredītkaršu izdošanu Latvijā. Eurocard informē, ka tādējādi Latvijas uzņēmumiem ir pieejamas speciāli uzņēmumiem izstrādātas korporatīvās Eurocard Corporate Gold kredītkartes.

Eurocard korporatīvās kredītkartes uzņēmumiem Latvijā izsniegs SEB grupas uzņēmuma Eurocard AB Rīgas filiāle sadarbībā SEB banku.

Jaunās korporatīvās kredītkartes Eurocard Corporate Gold ir īpaši uzņēmumiem izstrādātas kredītkartes, kas ļauj operatīvi kontrolēt uzņēmumu līdzekļus, to likviditāti un izlietošanu, dodot iespēju vienmēr veikt nepieciešamos maksājumus vienkāršā un droša veidā, vienlaikus palielinot kontroli pār izdevumiem, norēķinu ērtumu un samazinot izmaksas.

«Pašlaik, kad līdzekļu optimizācijai un jebkuru resursu ekonomijai uzņēmumi pievērš vēl lielāku uzmanību, kā jebkad, Eurocard nodrošinās papildu kontroli un samazinās izmaksas, kas saistītas ar ikdienas biznesa izdevumiem,» tā Eurocard AB Rīgas filiāles vadītāja Gundega Martinsone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

28 gadus vecais Alberts Gonzalezs (Albert Gonzalez) no ASV pilsētas Maiami apsūdzēts datu zādzībā, kas saistīti ar 130 miljoniem kredītkaršu un debetkaršu, liecina usdoj.gov publicētā informācija.

A. Gonzalezam, kas zināms arī kā segvec, soupnazi un j4guar17, bijuši divi līdzdalībnieki. Viņi, lai nozagtu no datoriem karšu informāciju, izmantojuši «hakošanas» tehniku SQL injection attack.

Starp korporatīvajiem upuriem, kas minēti apsūdzībā, ir Heartland Payment Systems, veikalu ķēde 7-Eleven Inc. un supermārketu ķēde Hannaford Brothers Co. Inc.

Šī tiek uzskatīta par lielāko kredītkaršu un debetkaršu datu zādzību ASV.

Pēc datu zādzības tie nosūtīti uz datorserveriem Kalifornijā, Ilinoisā, Latvijā, Nīderlandē un Ukrainā.

A. Gonzalezam draud ap 25 gadiem cietumā un naudas sods 250 000 ASV dolāru apmērā par katru no divām apsūdzībām.

A. Gonzalezs jau iepriekš vairākas reizes apsūdzēts datu zādzībā no datoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio neizpildītās apņemšanās dēļ Babītes pagasts prasa no valsts 724 tūkstošus latu

Madara Fridrihsone, 13.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka pēc jauna ciemata uzbūvēšanas Babītes pagastā uz Rīgas apvedceļa ir izveidojies «melnais punkts», kur katru gadu iet bojā vairāki cilvēki, opozīcijā esošā Saskaņas centra deputāti pieprasa no valsts budžeta nākamgad piešķirt vairāk nekā 724 tūkst. Ls gājēju tiltiņa izbūvei.

Ciematu, kura iedzīvotāji ir spiesti šķērsot šoseju, ir uzbūvējusi pazīstamā nekustamā īpašuma kompānija Latio, kura savulaik bija apņēmusies nodrošināt iedzīvotājiem droši nokļūt no Priežciema uz administratīvo centru Piņķos. Pēc Saskaņas centra deputāta Aleksandra Sakovska un Babītes novada domes pārstāves teiktā, Latio bija sācis sarunas ar atbildīgajām institūcijām par gājēju tiltiņa izbūvi, taču, sākoties krīzei, attīstītāja interese par šo projektu apsīkusi. Vēlāk Latio visas savas saistības nodevis kādai trešajai personai, kurai, savukārt, iedzīvotāju drošība nerūpot.

Arī Babītes pagasta iespējas risināt šo problēmu esot ierobežotas, jo pašvaldībai nav tiesību ieguldīt savus līdzekļus valsts īpašumā, tas ir, autoceļu uzlabošanā. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums, turpretī, uzskata, ka atbildība par šo situāciju gulstas uz novada domi, kura saskaņojusi ciemata projektu. Tādēļ komisijas vairākums lēma, ka prasītie valsts budžeta līdzekļi satiksmes drošības uzlabošanai netiks piešķirti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nolūkos vietu veikparka izveidei, investori gatavi ieguldīt ap 900 000 eiro

Atis Rozentāls, speicāli DB, 26.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecu cilvēku iniciatīvas grupa nākusi klajā ar ideju izveidot trošu veikparku Rīgā. Plānots piesaistīt gan privāta investora līdzekļus, gan notiek sarunas ar Norvik Banku par iesaistīšanos projektā, tāpat iespējama ES struktūrfondu finansējuma piesaiste, Rīgas domes Investīciju un uzņēmējdarbības veicināšanas padomes sēdē pastāstīja projekta pārstāve Ramona Tiltiņa.

Lai ierīkotu šādu veikparku, nepieciešama apmēram četrus hektārus liels zemesgabals ar dabisku vai mākslīgu ūdenskrātuvi, virs kuras izveidos trošu ceļu. Ar trosēm pa ūdeni vilks veikbordistus līdzīgi kā slēpotājus pa trošu ceļu velk kalnā. Papildus veikparkam varētu izveidot pludmales volejbola laukumus, kafejnīcas u.c. atrakcijas. Plānotais investīciju apjoms ir 842,5 tūkst. eiro ( Ls 589 750) pirmajā fāzē, kā arī 60 tūkst. eiro ( Ls 42 000) otrajā fāzē. Plānotie ienākumi ir 215 375 eiro gadā, bet no restorāna – ap 50 000 eiro gadā. Izdevumi kompleksa uzturēšanai varētu būt ap 110 000 eiro gadā. Vācijā ir 58 šādi parki, Francijā 17 un Ungārijā 11, norādīja R.Tiltiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijai (FKTK) jābūt gan politiski, gan finansiāli neatkarīgai un, lai to nodrošinātu, atalgojumam ir jābūt atbilstošam. Tā Latvijas Avīzei norāda FKTK vadītāja Ināra Krūmane.

«Katru gadu tiek veikts pētījums, un mūsu algas tiek samērotas ar pārējo tirgu. Taču tāpat mūsu algas ir zemākas nekā pārējiem tirgus dalībniekiem. Ir nepareizi, ja uzraugs būs nabadzīgs un nekompetents. Šādā situācijā pirmais būs korupcijas risks, kompetences jautājums,» skaidrojot savu un sava vietnieka Jāņa Brazovska atalgojumu, norāda I. Krūmane.

«Daudziem šķiet, ka mums ir lielas algas, taču, spriežot pēc Fontes pētījuma rezultātiem, tās ir par 75% zemākas nekā tirgū. Banku prezidenti un valdes locekļi nesaņem tik maz, kā mēs ar manu vietnieku Brazovski,» norāda FKTK vadītāja, piebilstot, ka pērn komisija divas reizes pati samazināja algas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par kukuļdošanu apsūdzētā nekustamā īpašuma uzņēmēja Ināra Vilkaste atbrīvojusies no lielākās tiesas sava biznesa, raksta Dienas bizness.

Aizgājuši laiki, kad I. Vilkaste vienlaikus bija neskaitāmu uzņēmumu īpašniece (Lursoft datu bāzē reģistrētas 53 vēsturiskas dalības uzņēmumos un vēsturiski 23 amati), šobrīd viņas vārds rodams trīs maz pazīstamu uzņēmumu īpašnieku sarakstos un juridiskā birojā Business Law Consulting valdē, liecina Lursoft informācija. Lai gan I. Vilkaste uzskatāma par šī juridiskā biroja dibinātāju, jau dažas nedēļas pēc kompānijas izveides par tās līdzīpašnieku kļuvis Valerijs Kairovs, kas šobrīd ir vienīgais firmas īpašnieks. Viņa vārds masu medijos locīts saistībā ar I. Vilkastes šķirtā vīra, iepriekš augstas VID amatpersonas Vladimira Vaškeviča iespējamo saistību ar Latvijas lielāko olu ražotāju Balticovo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Latvijas pārtikas nozarei draud vismaz 30 miljonu eiro eksporta apgrozījuma zaudējumi

Db.lv, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas pārtikas nozare mēneša laikā var zaudēt eksporta apjomus vismaz 30 miljonu eiro apmērā, ja nekavējoties netiks atrisināta ārkārtas situācija ar Polijas autopārvadātāju uzsākto Ukrainas ekonomikas blokādi, uzsver Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Polijas autopārvadātāju īstenotā Ukrainas ekonomikas blokāde ar aktivitātēm uz Ukrainas un Polijas robežas, kas pasliktina situāciju arī uz citu tuvējo valstu robežām, ir būtiski ietekmējusi arī Latvijas pārtikas nozares darbību.

"Ukraina mūsu pārtikas nozarei ir svarīgs partneris gan eksportā, gan izejvielu piegādēs. Situācija uz Ukrainas un Polijas robežas un līdz ar to piegādes uz un no Ukrainu pašlaik ir neprognozējamas, pārvadājumu grafiki ir dramatiski nobīdījušies no divām dienām līdz pat vairākām nedēļām. Daudzas transporta vienības ir paralizētas, stāvot uz robežas Polijā un Ukrainā, ietekmējot arī citu eksporta līgumu izpildi. Rezultātā eksports uz Ukrainu ir būtiski kavēts, pārtikas ražotāji ir neziņā par izejvielu piegādēm, tas ietekmē ražošanu un draud ar soda sankcijām par neizpildītiem līgumiem. Tikai viena mēneša kavēšanās pārtikas nozarei var radīt vismaz 30 miljonu eiro eksporta apgrozījuma zaudējumu, kas būtu jūtams sitiens arī valsts maciņam negūto nodokļu ieņēmumu veidā," brīdina Ināra Šure.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krūmane: Parex dabūja atmaksu par skandināvu banku provocēšanu

, 01.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka lielā mērā dabūja atmaksu par to, ka provocēja skandināvu bankas. Tā intervijā Latvijas Avīzei sacījusi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Irēna Krūmane.

Krūmane nesaskata FKTK bezdarbību, uzraugot banku sektoru un pieļaujot Parex bankas krahu. «Kad pērnā gada maijā stājos šajā amatā, par savu galveno uzdevumu izvirzīju finanšu tirgus stabilitāti. Jo jau 2008.gada sākumā Lielbritānija nacionalizēja Northern Rock banku, lai glābtu no bankrota. Tādēļ uzraudzība stabilitātes nodrošināšanai bija ļoti svarīga,» sacījusi FKTK vadītāja.

«Parex gadījumā jāsaprot [...] tas, ka starp 27 Latvijas bankām pastāv milzīga konkurence. Vienmēr kāds būs gatavs uz konkurenta pakāpties. Un Parex banka lielā mērā dabūja atmaksu par to, ka viņi provocēja skandināvu bankas. Mums nāca e-pasta ziņojumi par to, mēs to redzējām, aicinājām viņus šeit un teicām, ka tā nevajag. Runājām ar baņķieriem par ētiku, ka tā nevar darīt. Katrā ziņā - atmaksa iestājās,» norāda I. Krūmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vilkaste Saeimā sūdzas par iespējamajiem specdienestu darbinieku sakariem ar kriminālnoziedzniekiem

LETA, 10.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēja Ināra Vilkaste, atsaucoties uz grāmatā «Zem likumīgā «jumta»» rakstīto, vēstulē Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas locekļiem sūdzas par iespējamajiem specdienestu konkrētu darbinieku sakariem ar kriminālnoziedzniekiem.

Vilkaste vēstulē nedaudz neprecīzi norāda komisijas nosaukumu, kā arī adresē to komisijas priekšsēdētājam «I. Latkovskim», lai gan komisijas priekšsēdētājs ir Ainars Latkovskis (V). Savukārt Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK) vada Saeimas Sabiedrības saliedētības komisiju.

Vēstules kopijas viņa nosūtījusi Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

Vilkaste uzsver, ka grāmatā minētie «fakti norāda uz Latvijas nacionālo interešu nopietnu apdraudējumu, uz demokrātiskas valsts pamatu sistemātisku graušanu». Specdienestu «darbinieki mūsu valstī ir izveidojuši sistēmu, kuras mērķis, no vienas puses, ir pasargāt konkrētas personu grupas - atsevišķu valsts drošības struktūru, iestāžu, partiju pārstāvjus - no likumā paredzētas atbildības un tiesiskajām sekām».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Rīgas cirks» ēkas remontdarbiem papildu nepieciešami septiņi miljoni eiro, šorīt intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Ministre stāstījumā par nepieciešamajiem papildu līdzekļiem bija lakoniska un piebilda, ka minētais finansējums tiek meklēts, kā arī apzināti starptautiski projekti un fondi, ar kuru palīdzību šādu summu varētu atrast.

«Rīgas cirka ēka ir kultūrvēsturisks objekts, kuru nepieciešams savest kārtībā un mēs to visiem spēkiem centīsimies izdarīt,» sacīja Melbārde.

Jau ziņots, ka SIA «Rīgas cirks'» ēkas remontdarbus Rīgā, Merķeļa ielā 4, par 208 959 eiro veiks SIA «Velve», liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija.

«Velve» šogad jau par 6600 eiro veica ēkas fasādes nostiprināšanas darbus.

Par 208 959 eiro paredzēts veikt ēkas lāzerskenēšanu, tehnisko ekspertīzi un izveidojušos plaisu monitoringu. Tiks veikti ēkas pagaidu nostiprināšanas būvdarbi, fasādes konservācija un pamatu nostiprināšana, kā arī tiks segti autoruzraudzības un būvuzraudzības izdevumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielāko banku - Swedbank, SEB, Citadele un Luminor - pārstāvji ir novērojuši, ka bezkontakta maksājumi ir kļuvuši par jauno ikdienu – tā ir funkcionalitāte, ko vairums klientu jau uztver par pašsaprotamu kartes iespēju visās vecumu grupās.

Swedbank klienti mēnesī veic vairāk nekā 2 miljonus bezkontakta pirkumu. Swedbank, sekojot iedzīvotāju pieprasījumam, palielināja bezkontakta pirkumu limitu no 10 eiro uz 25 eiro, tuvojoties pasaules vispārpieņemtajiem apmēriem. «Daudzi klienti nesagaidīja esošās debetkartes derīguma termiņa beigas un vēlējās nomainīt parasto karti uz bezkontakta. Plānojam, ka nākamā gada laikā visas no jauna izdotās kartes būs ar bezkontakta norēķinu funkcionalitāti,» saka Liene Gasiņa, Swedbank Debetkaršu daļas vadītāja.

Swedbank novērots, ka šādu maksājumu veidu lieto visos klientu vecuma segmentos. Klients var regulēt bezkontakta maksājumu funkciju, to atslēdzot vai pieslēdzot internetbankā vai mobilajā lietotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru