Pasaulē

Investīciju kompānijas šefs ar Photoshop palīdzību izkrāpj 215 miljonus

Jānis Rancāns, 01.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV federālā tiesa piespriedusi 50 gadus ilgu cietumsodu pērn sabrukušās investīciju pakalpojumu kompānijas Peregrine Financial Group vadītājam Raselam Vesendorfam (Russell Wasendorf) par krāpniecību lielos apmēros.

Peregrine Financial Group sabruka aizvadītā gada jūlijā, kad atklājās 215 miljonu ASV dolāru liels iztrūkums klientu uzticētajos pārvaldāmajos līdzekļos. Atklājumu veicināja R. Vesendorfa pašnāvības mēģinājums. Peregrine Financial Group bijušais vadītājs bezsamaņā tika atrasts automašīnā pie kompānijas galvenās ēkas, bet blakus viņam bija pēcnāves vēstule, kurā viņš atzinās, ka gandrīz divu desmitgažu laikā zadzis klientu naudu – slepenībā to izņemot un viltojot dokumentāciju. Dokumentus R. Vesendorfs viltojis izmantojot Photoshop fotogrāfiju apstrādes programmu un vienkāršus printerus. Savos nodarījumos viņš arī atzinies tiesā.

Izkrāptos naudas līdzekļus R. Vesendorfs izmantojis, lai baudītu nodrošinātu luksusa klases dzīvi – viņam piederējusi privāta lidmašīna, dārgu vīnu kolekcijas un medību māja Čikāgas apkaimē.

ASV tiesa R. Vesendorfam piespriedusi maksimālo cietumsodu bez apžēlošanas iespējām, kā arī 24 tūkstošiem cietušo klientu likusi atmaksāt izkrāpto naudu un samaksāt 100 miljonu ASV dolāru lielu soda naudu. «Melojot investoriem un regulatoriem, Vesendorfs apkrāpa tūkstošiem nevainīgu investoru. Cilvēku uzticības izmantotājs saņēma ilgu sodu,» sacīja ASV prokuratūras pārstāvis Šons Berrijs (Sean Berry). Kritiku saņēmušas arī ASV finanšu regulēšanas iestādes, kuras R. Vesendorfam bija izdevies ilgi vazāt aiz deguna.

Patlaban Peregrine Financial Group shēmā apkrāptie investori saņēmuši kopumā 123 miljonus ASV dolāru, kas veido no 30 līdz 40% no viņu pretenzijām. Tiesvedība uzsākta arī pret R. Vesendorfa bijušo sievu, kas, šķiroties no krāpniecībā apsūdzētā finansista, saņēmusi 2,9 miljonus ASV dolāru. Tiesa uzskata, ka lielākā daļa no šīs naudas nozagta no Peregrine Financial Group klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru