Tradicionālajam Jāņu jeb ķimeņu sieram šogad Līgo svētkos būs sīvāka konkurence – ražotāji piedāvā arvien jaunu garšu produktus.
Kā liecina Db novērojumi ikgadējā biedrības Siera klubs jauno piena produktu izstādē, pēdējo divu gadu laikā radītas vairāk nekā 40 jaunas siera šķirnes, kas papildina jau tā bagāto sieru sortimentu.
Kā uzsver biedrības Siera klubs prezidente Vanda Davidanova, izstādē redzētais apliecina – nozare attīstās par spīti problēmām. Jautāta par ķimeņu siera ražošanu, Siera kluba prezidente norāda, ka lielražošanā to apjomi sarūk, taču pieaug siera ražošana zemnieku saimniecībās un nelielajās ražotnēs. Teikto apliecina viens no lieākajiem ķimeņu siera ražotājiem a/s Valmieras piens. Ja pērn a/s Valmieras piens saražoja ap 75 t Ķimeņu sieru, tad šogad plānots saražot ne vairāk kā 60 t.
Valmieras piena tirdzniecības un mārketinga direktors Guntars Grīnliņš Db skaidroja, ka pretēji iepriekšējos gados rīkotajām akcijām, kas ļāvis audzēt apjomus, šogad tādas vairs netiks rīkotas, līdz ar to pārdošanas apjomi varētu būt mazāki.
Savukārt a/s Lazdonas piensaimnieks realizācijas daļas vadītāja Helēna Krūmiņa teic, ka pieprasījums pēc Jāņu siera šogad audzis pat desmitkārtīgi un, iespējams, ne visi pirktgribētāji tiks apmierināti. Viņa norāda, ka pērn saražoti ap 500 kg Jāņu siera, bet šā gada apjomi varētu būt ap 2 t.
Pēc SIA Nord Plus pasūtījuma kūpinātu sieru jeb tā saucamās alus virvītes ražo SIA Mālpils piensaimnieks. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Rolands Jomerts stāsta, ka pieprasījums pēc šī produkta īpaši pieaug Jāņos, kad kāpj arī alus patēriņš. Tad sākas ažiotāža, piebilst R. Jomerts. Uzņēmējs šo produktu sauc par tā saucamo nišas produktu, kam pēc tirgus ekspertu domām, ir laba nākotne. Šajā kategorijā ierindojas arī citi uzņēmumā ražotie mīkstie sieri, kam nākušas klāt vēl divas jaunas garšas – ar burkāniem un sīpoliem un itāļu gaumē.