Citas ziņas

Jelgavas ledus tēlnieki Ķīnā izcīna pasaules čempionu titulu

Ritvars Bīders, 10.01.2011

Jaunākais izdevums

8. janvārī Ķīnā noslēdzies viens no pasaules prestižākajiem ledus skulptūru konkursiem, 16 valstu konkurencē, kurus pārstāvēja 68 mākslinieki, šogad pasaules čempionu titulu izcīnījusi Latvijas komanda – Mintauts Buškevics un Kārlis Īle.

Janvāra sākumā jau 27. gadu pēc kārtas Ķīnas ziemeļu pilsētā Harbinā notika pasaules lielākais ledus un sniega skulptūru festivāls, veidojot grandiozas ledus un sniega pilsētas. Festivāla centrālais notikums ir 25. starptautiskais ledus skulptūru konkurss. Šis ir viens no prestižākajiem ledus skulptūru konkursiem pasaulē, uz kuru cīnīties par pasaules čempiona titulu ik gadu ierodas spēcīgākie ledus tēlnieki no visas pasaules. Šogad sacentās 34 komandas no 16 valstīm, kopā 68 mākslinieki.

Šogad Harbinā piedalījās gan vairāki iepriekšējo gadu čempioni, gan arī atzīti tēlnieki no visiem pasaules reģioniem: Amerikas Savienotās Valstis, Japāna, Dienvidkoreja, Ķīna, Mongolija, Tanzānija, Krievija, Taizeme, Malaizija, Čīle, Somija, Dānija, Norvēģija, Francija, Lietuva un Latvija. Pretendentu atlase dalībai konkursā notika pagājušā gada nogalē, kad žūrija izvērtēja iesūtītās skices un iepriekšējos darbus. Tiem, kuri izturēja atlasi, tika dota iespēja pierādīt savus spēkus elitārajā ledus konkursā.

Harbinā katrai komandai tika dots viens 2 x 2 m liels un 60 cm biezs ledus bloks, kurš trīs dienu laikā ( -30 grādu salā) meistaru rokās pārtapa par pasakainiem pūķiem, mitoloģiskiem tēliem, abstraktām kompozīcijām un iepriekš neredzētām ledus fantāzijām.

Latviju Ķīnā pārstāvēja Jelgavas pilsētas komanda, kuras sastāvā ir Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūras Kultūra direktors Mintauts Buškevics un tēlnieks Kārlis Īle. Viņi abi kopā jau ir izcīnījuši medaļas vairākos starptautiskos ledus skulptūru konkursos. Mintauts Buškevics ir idejas autors un direktors Latvijas starptautiskajam ledus skulptūru festivālam, kurš jau 13 gadus notiek Jelgavā, savukārt Kārlis jau 14 gadus pārstāv Latviju, izcīnot godalgas vispasaules ledus un smilšu skulptūru konkursos.

Latvijas komanda radīja skulptūru Alise brīnumzemē, kurā attēlots mirklis, kad baltais trusis, sākoties truša gadam, ved Alisi caur burvju spoguli brīnumzemē. Savu darbu veidojot, abi mākslinieki izmantoja īpašu ledus apstrādes tehniku, kas skulptūras vērotājiem klātienē rada spoguļa, aizspogulijas un paralēlās telpas efektu.

Konkursantu darbus izvērtēja starptautiska profesionāla žūrija, kuras sastāvā bija arī starptautisko ledus skulptūru pasākumu prezidents Juhani Lillberg no Somijas. Piešķirot Kārlim un Mintautam pirmo vietu, žūrija īpaši uzteica Latvijas mākslinieku neordināro ideju un tās mākslinieciski profesionālo izpildījumu.

Nākamais lidojuma punkts Jelgavas komandai varētu būt festivāls Aļaskā, bet pirms tam uzņemto viesus un radot ledus mākslas darbus Jelgavā, kur no 11. līdz 13. februārim norisināsies Latvijas 13.Starptautiskais ledus skulptūru festivāls. Festivālu trīspadsmito reizi ar SEB bankas atbalstu organizē Jelgavas Dome un pašvaldības aģentūra Kultūra.

Pagājušā gada novembrī noslēdzās atlases konkurss Jelgavas ledus festivālam, kurā pieteicās 54 pretendenti no 17 valstīm. Žūrijas komisija, izvērtējot skices, katra mākslinieka spējas un pieredzes bagāžu, izvēlējās 26 mākslinieku darbus, kuri 6. februārī ieradīsies Jelgavā, lai veidotu ledus skulptūras par tēmu «Mana reliģija – brīvība».

Pirmo reizi festivālā piedalīsies mākslinieku komanda no Jakutijas, kura divus gadus pēc kārtas abas reizes atstāja Latvijas komandu (K.Īle un M.Buškevics) 2. vietā Magadanā notiekošā festivāla «Magadanas kristāls».

Skatītājiem mākslinieku ledus veikums būs apskatāms no 11. līdz 13. februārim Jelgavā, Uzvaras parkā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gatavojoties nedēļas nogalē gaidāmajam Ledus skulptūru festivālam Jelgavā, tēlnieki jau sākuši veidot savas individuālās ledus skulptūras, informē Jelgavas pilsētas pašvaldībā.

Skulptūru veidošanai katrs mākslinieks izmantoja vienu 100 x 50 x 25 cm lielu ledus bloku, kurš sver aptuveni 120 kg. Līdz piektdienai, 10. februārim, gatavās skulptūras uzglabās saldētavā.

Skulptori uzsākuši arī komandu skulptūru formu veidošanu un turpinās darbus pie detaļu izstrādes līdz pat piektdienai. Katrā komandā strādā divi tēlnieki, kuri ledus darbu būvniecībai izmantos vienu lielo ledus bloku (200 x 100 x 50 cm) un astoņus mazos ledus blokus (100 x 50 x 25 cm). Mākslinieki piedalās konkursā, visiem tiek nodrošināti vienlīdzīgi darba apstākļi un ledus daudzums.

Meistardarbu radīšanai skulptori izmanto visdažādākos instrumentus – sākot ar kaltiem, skrāpjiem, frēzēm, nažiem un beidzot ar fēniem, gludekļiem, kā arī paštaisītiem instrumentiem, kā, piemēram, skrūvju dēli, kurš ir nepieciešams skulptūras detaļu līmēšanas prcesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavā sācies Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla konkurss, kurā piedalās 33 mākslinieki no septiņām valstīm, informē Jelgavas pilsētas pašvaldība.

Pirmdien, 4. februārī, tēlnieki, katrs no viena 100 x 50 x 25 cm liela un 120 kg smaga ledus bloka, izveidoja individuālās ledus skulptūras, kuras līdz festivāla atklāšanai uzglabās saldētavā.

Savukārt otrdien, 5.februārī, mākslinieki Pasta salā uzsāks komandu skulptūru formu veidošanu un turpinās darbu pie detaļu izstrādes līdz pat piektdienai. To būvniecībai katra komanda izmantos vienu lielo (200 x 100 x 50 cm) un astoņus mazos ledus blokus (100 x 50 x 25 cm).

Paralēli konkursa darbu veidošanai Jelgavā top lielformāta ledus objekti, tādi kā «Ledus vīni» ledus bārs, vairākas foto skulptūras, ledus labirints un slidkalniņš bērniem un citas.

Tēlnieki piedalās konkursā, tāpēc organizatori visiem nodrošina vienlīdzīgus darba apstākļus un ledus daudzumu. Toties, meistardarbu radīšanai, katrs skulptors izmanto savus instrumentus, sākot ar kaltiem, skrāpjiem, frēzēm, nažiem, fēniem, gludekļiem un beidzot ar tādiem paštaisītiem instrumentiem, kā, piemēram, skrūvju dēli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Jelgavā skulptūru kalšanai savesti ledus bloki no vietējām ūdenskrātuvēm

Gunta Kursiša, 29.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas Uzvaras parkā ieradušās smagās automašīnas ar ledus blokiem, sniega pūtēji pūš sniegu, tiek kalts un slīpēts - tas nozīmē, ka 16. Starptautiskā Ledus skulptūra festivāla darbi ir sākušies, Db.lv informēja Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde Kultūra, kas ir ledus skulptūru festivāla organizētāja.

Ledus skulptūru festivāls noritēs no 7. līdz 9. februārim, un tajā varēs aplūkot 50 ledū kaltus mākslas objektus. Šogad festivāla tēma ir «Brīnumzeme», un darbus veidos vairāk nekā 30 tēlnieki no astoņām valstīm.

Lai mākslinieki varētu radīt skulptūras, tiek lietots speciāli mākslīgi sasaldēts ledus, kuru iegūst no trīs reizes destilēta ūdens, to lēnā sasaldēšanas procesā to nepārtraukti maisot. Pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem, sākotnēji plānotais festivāla ledus apjoms ir palielinājies, jo jelgavniekiem bija iespēja izzāģēt dabīgi sasalušo ledu no Jelgavas ūdenskrātuvēm.

Patlaban ledusdizains.lv tehniskā komanda papildu ir izzāģējusi un nogādājusi Uzvaras parkā 45 tonnas dabīgi sasalušā ledus, veidojot no tā ledus slīdkalniņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteikti iespējamie pasākumi tūristu pievilināšanai

Elīna Pankovska, 06.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apzināti nākamā gada pasākumi ar iespējams lielāko tūristu piesaistes potenciālu. Pavisam atlasīti 32 pasākumi un pasākumu kopumi ar lielāko tūristu piesaistes potenciālu. Šie pasākumi tiks īpaši izcelti darba grupā iesaistīto organizāciju komunikācijas aktivitātēs.

Darba grupā par tūristu uzmanību piesaistošākajiem mūzikas pasākumiem tika atzīti Baibas Skrides un Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra koncerts, starptautiskais saksofonmūzikas festivāls Saxophonia, Dž. Rosīnī operas Seviļas bārddzinis pirmizrāde, festivāls Positivus 11, Siguldas Opermūzikas svētki IXX, starptautiskais mūzikas festivāls Summertime u.c Savukārt no kultūras un mākslas pasākumiem kā vadošie atzīti 13.Starptautiskais ledus skulptūru festivāls Jelgavā, 16.Starptautiskais Baltijas baleta festivāls, Muzeju nakts 2011, Mūsdienu mākslas forums Baltā nakts 2011 un teātra festivāls Zelta maska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas ziemeļaustrumu pilsētā Harbinā notiek ikgadējais ziemas festivāls Harbinas ledus un sniega pasaule, kas ir viena no iespaidīgākajām šāda veida izstādēm pasaulē.

Pēc kārtas 29. Harbinas ledus un sniega festivāla milzīgās ledus skulptūras, kas izgaismotas ar LED gaismiņām, tapušas no ledus, kas iegūts no blakus esošās upes Songua, kas ir lielākā pieteka Heilongas upei.

Festivālā atrodas simtiem milzīgu ledus skulptūru. Šogad festivāla tematika ir pasakas un pasaku varoņi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas pilsētā Harbinā katru gadu janvārī notiek viens no pasaulē lielākajiem ledus skulptūru festivāliem. Šogad tajā sacenšas mākslinieki no Francijas, Lielbritānijas, Itālijas, Spānijas, Japānas, Singapūras, Krievijas un citām valstīm.

Festivāls sākas 5.janvārī un turpinās līdz pat februāra beigām. Tā laikā notiek gan sniega un ledus skulptūru izstāde, gan slēpošanas sacensības, futbola mači sniegā, daiļslidošana, rallijs, teātra izrādes un citas izklaides.

Plašāk skatiet raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru