Jaunākais izdevums

Jelgavas novada attīstības stratēģija 2012. - 2032. gadam paredz četrus scenārijus, tostarp viens nosaukts par «Silikona līdzenumu», acīmredzot, vēloties radīt alūziju ar Silīcija ieleju (Silicon Valley) ASV.

Otrs scenārijs nosaukts «Maizes fabrika» un balstīts uz intensīvo lauksaimniecību, trešais scenārijs ir «Drošā māja», bet ceturtais - «Tūrisma meka». Stratēģijā norādīts, ka tie ir atšķirīgi, tomēr savstarpēji ļoti cieši saistīti attīstības scenāriji.

Savdabīgi skan ne tikai pirmā scenārija nosaukums, bet arī tā formulējums: «Intensīva ražošanas attīstība pielietojot intelektuālās tehnoloģijas- Eiropas līmeņa». Spriežot pēc interpunkcijas un stila, stratēģija izstrādāta kādā svešvalodā un latviešu versija tapusi ar tulkošans programmas palīdzību. Dokumenta teksts vēstī, ka viena no Jelgavas tuvumā esošajām automaģistrālēm veido «tiešu sasisti ar Eiropu, novadā ieplūst apjomīgas ārvalstu investīcijas». Tāpat norādīts, ka «visā teritorijā tiek veidoti milzīgi uzņēmumi un ražotnes, kas nodrošina darbu vietējam labi izglītotajam darbaspēkam, kā arī tiek ievests papildus labi apmācīts darbaspēks. Ražošana galvenokārt pamatojas uz intelektuālajām tehnoloģijām». Stratēģija zīmē ainavu, kur ierīkoti vairāki lidlauki, kravu plūsma ceļo pa Lielupi, savienojot ražotnes abos krastos. Ražotnes aprīkoptas ar helikopteru laukumiem, un Jelgava kļūst par Eiropas «Silikona līdzenumu». Aug novada «momentānais iedzīvotāju skaits», kurš turklāt ir mainīgs, jo iedzīvotāji ir internacionāli un pakļauti rotācijai. Tāpēc te tiek domāts par «īslaicīgām ēkām un būvēm», toties Jelgavas novads kļūst par biznesa tūrisma meku. «Nav nepieciešamība izkopt vietējās tradīcijas. Brīvā laika pavadīšanai tiek piedāvātas uz intelektuālām tehnoloģijām balstītas izklaides. Esošās upes tiek izmantotas enerģijas ražošanai vai transportam, upju krasti tiek maksimāli apbūvēti,» norādīts plānošanas dokumentā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Jelgavas pilsētas dome palielina braukšanas maksu autobusos, šķirojot pilsētniekus un viesus

LETA, 26.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas pilsētas domes deputātu vairākums šodien nolēma palielināt braukšanas maksu pilsētas autobusos, jelgavniekiem to palielinot no 70 centiem līdz 85 centiem, bet tiem, kam nav Jelgavas pilsētas iedzīvotāja kartes, maksa augs no 70 centiem līdz vienam eiro, aģentūra LETA uzzināja domes sēdē.

Saskaņā ar Ministru kabineta apstiprināto kārtību, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu, un atsaucoties uz 2009.gada 26.augustā starp Jelgavas pilsētas domi un pašvaldības kapitālsabiedrību SIA Jelgavas autobusu parks noslēgto Koncesijas līgumu par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu ar autobusiem Jelgavas pilsētas maršrutu tīkla pilsētas nozīmes maršrutos, dome šodien nolēma noteikt jaunu sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifu (braukšanas maksu) Jelgavas pilsētas maršrutu tīkla pilsētas nozīmes maršrutos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Lietā par veikala Depo būvniecību Jelgavā zemes īpašnieks prasa noraidīt visu tiesas sastāvu

LETA, 21.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Auras centrs», kas uz sev piederoša zemesgabala Jelgavā vēlas izbūvēt lielveikalu «Depo», Administratīvajā rajona tiesā iesniegusi noraidījumu visam tiesas sastāvam, jo šaubās par tā objektivitāti, izskatot jelgavnieku pieteikumus ar lūgumu atcelt Jelgavas domes lēmumus, ar kuriem atstāta spēkā lielveikala «Depo» būvēšanai izsniegtā būvatļauja, liecina tiesai iesniegtais dokuments.

Savā iesniegumā tiesai «Auras centra» pārstāvis Henrihs Damroze norāda, ka pēc pirmās un pašlaik vienīgās tiesas sēdes Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu namā viņš konstatējis, ka daudzi lietas dokumenti ir aplīmēti ar piezīmju lapiņām, kas rakstītas vienā rokrakstā ilgāku laiku pirms tiesas sēdes. Damroze pārliecināts, ka piezīmju lapiņas ar komentāriem rakstījis kāds tiesas darbinieks, visdrīzāk, referējošais tiesnesis, un «šie komentāri var ietekmēt šādas tiesvedības rezultātu vai nepārprotami kaitēt procesa taisnīgumam».

Tāpat pieteikumā zemesgabala īpašnieku pārstāvis norāda, ka tiesas sastāva tiesneši ir ilglaicīgi pilsētas iedzīvotāji, viņiem Jelgavā un apkārtnē pieder īpašumi, turklāt pēc tiesas attieksmes pirmajā tiesas sēdē «Auras centrs» secinājis, ka jelgavnieki, kas nevēlas pieļaut «Depo» būvniecību Lielupes krastā, atrodas īpašā statusā. Tāpat būvniekiem ir bažas, vai tiesa, izskatot lietu, neietekmēsies no Jelgavas iedzīvotāju interesēm, protestiem un bailēm no iedzīvotāju un mediju kritikas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Uz Jelgavas tirgus kapitāldaļām pieteicies vēl viens investors

LETA, 02.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc iespējamo investoru pieteikšanās termiņa pagarināšanas līdz 1.septembrim Jelgavas pašvaldībā saņemts vēl viens pieteikums SIA Jelgavas tirgus kapitāldaļu iegūšanai, aģentūru LETA informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītājas vietniece Egita Veinberga.

Līdz ar to pamatkapitāla palielināšanas notikumos noteiktajā termiņā ir iesniegti divi pieteikumi SIA "Jelgavas tirgus" kapitāla daļu iegūšanai.

Pašlaik notiek pieteikumu izvērtēšana, un 6.septembrī ir paredzēta SIA"Jelgavas tirgus ārkārtas dalībnieku sapulce, kurā tiks lemts par kapitālsabiedrības jaunā dalībnieka apstiprināšanu.

Kā ziņots, SIA Jelgavas tirgus ārkārtas dalībnieku sapulcē nolemts līdz 1.septembrim pagarināt pieteikšanās termiņu SIA Jelgavas tirgus" kapitāldaļu iegūšanai.

Iepriekš notika pašvaldības kapitālsabiedrības Jelgavas tirgus ārkārtas dalībnieku sapulce, kurā izskatīts iesniegums par pieteikšanās termiņa pagarināšanu SIA Jelgavas tirgus kapitāldaļu iegūšanai, aģentūra LETA iepriekš uzzināja Jelgavas pašvaldībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaunās mēnešbiļetes lietošanai visiem Jelgavas skolēniem jākļūst par SEB bankas klientiem

LETA, 30.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1.septembra Jelgavā tiks ieviesta jauna parauga skolēna apliecība, kas vienlaikus būs maksājumu karte un pildīs autobusa mēnešbiļetes funkcijas. Lai to izmantotu, skolēniem jākļūst par AS SEB banka klientiem, aģentūrai LETA apliecināja SIA Jelgavas Autobusu parks (JAP) valdes loceklis Pēteris Salkazanovs.

Saskaņā ar ieceri, kuru Jelgavas pilsētas dome atbalstījusi 26.aprīļa sēdē, lai jaunā parauga apliecība funkcionētu arī kā maksājumu karte un mēnešbiļete, būs jānoslēdz līgums ar banku, un šī karte būs saistīta ar konkrētu kontu.

JAP veiktajā cenu aptaujā SEB banka bijis vienīgais pretendents, kas bija gatavs ieviest šo sistēmu, norādīja Salkazanovs un pauda cerību, ka jau drīz arī citas bankas ieviesīs šo tehnoloģiju.

Tā ir tā sauktā bezkontakta maksājumu tehnoloģija, kad norēķini ar karti notiek, pieskaroties autobusos uzstādītam sensoram, pat neievadot PIN kodu. Mēs būsim pirmie Baltijas valstīs, kas tādu ieviesīs, un, kā kļuva skaidrs mūsu aptaujā, daudzi vēl nebija gatavi šādu sistēmu ieviest un apkalpot, skaidroja Salkazanovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Jelgavā labiekārtošanas darbu iepirkuma konkurss noslēdzies par miljonu dārgāks nekā paredzēts

Gunta Kursiša, 18.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas pilsētas dome noslēgusi iepirkuma konkursu par Pasta salas labiekārtošanu Jelgavā, par konkursa uzvarētāju pasludinot uzņēmumu Igate, kas piedāvājis vairāk nekā par miljonu dārgāku līgumcenu, nekā iepriekš paredzējusi Jelgavas pašvaldība. Tomēr līgums tiks slēgts par budžetā paredzēto summu – 939 tūkst Ls bez pievienotās vērtības nodokļa.

Iepirkuma summa sadārdzinājusies līdz 2,9 milj. Ls, jo konkursā iekļauts viss tehniskā projekta apjoms – divas kārtas, kas paredz kompleksu salas attīstību, «veidojot Jelgavas iedzīvotājiem un videi draudzīgu un sakārtotu pilsētvides struktūru ar relaksācijai un publiskām aktivitātēm paredzētiem telpiskiem un labiekārtojuma elementiem» skaidro Jelgavas pilsētas domes administrācija.

«ERAF projekta «Pasta salas labiekārtošana un upju kā tūrisma un aktīvās atpūtas produkta veidošana Jelgavā» ietvaros tika plānots realizēt tikai vienu tehniskā projekta kārtu, līdz ar to konkursa nolikumā tika paredzēti izslēdzamie darbi, ja konkursā iesniegtie finanšu piedāvājumi pārsniegs projektā plānoto budžetu,» Db.lv norādīja Jelgavas pilsētas domes administrācijas pārstāve Egita Veinberga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības kapitālsabiedrības a/s Jelgavas autobusu parks (JAP) valdes loceklis Pēteris Salkazanovs iecelts arī par padomes locekli a/s AMO Plant, kuras ražotos autobusus JAP iepērk, liecina Komercreģistra paziņojums.

Pēc Komercreģistra datiem, septembra beigās reģistrēta jaunieceltā AMO Plant padome, kuras sastāvā līdztekus P. Salkazanovam pārējie ir Krievijas Federācijas pilsoņi - padomes priekšsēdētājs Aleksejs Komissarovs, padomes priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Pogrebenko, kā arī padomes locekļi Andrejs Berezins, Irina Horeva un Dmitrijs Jerošoks.

Savukārt no padomes atbrīvots līdzšinējais padomes priekšsēdētājs Jevģēnijs Panteļejevs un padomes locekļi - Sergejs Akulovs, Valerijs Anuprienko, Konstantīns Laptevs, Vladimirs Ļebedevs no Krievijas Federācijas un bijušais Jelgavas cukurfabrikas vadītājs un ZZS biedrs Harijs Veģeris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par vairāk nekā 289 tūkstošiem latu pārdod valstij piederošās daļas Jelgavas siltumtīklu uzņēmumā

Gunta Kursiša, 17.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privatizācijas aģentūra (PA) pārdevusi valstij piederošās a/s Jelgavas siltumtīklu uzņēmums kapitāldaļas uzņēmuma esošajiem akcionāriem SIA Fortum Jelgava un a/s Jelgavas cekurfabrika, informē PA pārstāvji.

Jelgavas pilsētas pašvaldība, kurai jau pieder nepilni 72% a/s Jelgavas siltumtīklu uzņēmums akciju, nolēma atteikties no pirmpirkuma tiesību izmantošanas. Izmantot pirmpirkuma tiesības uz akcijām pieteicās divi a/s Jelgavas siltumtīklu uzņēmums esošie akcionāri, un attiecīgi tika noslēgts līgums ar a/s Jelgavas cukurfabrika par 3 364 038 valstij piederošo akciju pārdošanu un ar SIA Fortum Jelgava par valstij piederošo 778 462 akciju pārdošanu. Abi akciju pircēji ir jau veikuši pilnu apmaksu par akcijām, norāda PA pārstāvji.

Valstij piederošā akciju pakete - 4 142 500 akcijas jeb 23,85% no uzņēmuma pamatkapitāla – tika nodota pārdošanai pērnā gada 19. jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā rajona tiesa pagājušajā nedēļā par prettiesisku atzinusi Jelgavas pašvaldības lēmumu par Loka maģistrāles būvnieka izvēli, līdz ar to pilsētai var nākties atmaksāt daļu projektam izmantotā Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma, kura kopējais apmērs sasniedz 12 795 946 eiro.

Būvdarbus Loka maģistrālē personu apvienība "ReRe vide - Hidrostatyba" sāka 2018.gada rudenī, un 2020.gada beigās par teju 22 miljoniem eiro izbūvētā iela nodota ekspluatācijā. Tiesā par būvdarbu iepirkuma konkursa iznākumu vērsās cits tā dalībnieks - piegādātāju apvienība "Igate KT".

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) 2018.gada vasarā divreiz vērtējis "Igate KT" sūdzības saistībā ar Jelgavas pašvaldības iepirkumu par Loka maģistrāles pārbūvi. Pirmajā reizē līgumu ar iepirkuma uzvarētāju IUB aizliedza slēgt, un pašvaldībai piedāvājumi bija jāizvērtē atkārtoti. Pēc atkārtotas piegādātāju apvienības sūdzības IUB pieņēma lēmumu lietvedību izbeigt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Jelgavas autobusu ražotāja AS AMO Plant autobuss svinīgos apstākļos pameta rūpnīcas teritoriju, lai dotos uz Voroņežas apgabalu Krievijā, vienlaikus tas būs mēģinājums ieiet Krievijas tirgū.

Piedaloties Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājam Andrim Rāviņam (ZZS), AMO Plant valdes priekšsēdētājam Aleksejam Maslovam un citiem Latvijas un Nīderlandes pārstāvjiem, kā arī ražotnes darbiniekiem, tika prezentēts Voroņežai sagatavotais autobuss, pēc kā tas pameta rūpnīcas teritoriju, lai dotos ceļā uz Voroņežu, kur 14.novembrī AMO Plant kopā ar SIA AMO Bus (Krievija) organizēs Latvijā ražotā pilsētas autobusa AMO Plant Ambassador SB 200 prezentāciju Voroņežas apgabala administrācijai un pilsētas mērijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā rajona tiesa atcēlusi Jelgavas pašvaldības izsniegto būvatļauju lielveikala «Depo» būvniecībai, aģentūru LETA informēja tiesas Jelgavas tiesu nama priekšsēdētājs Mārtiņš Birkmanis.

Tiesa, skatot trīs aktīvistu grupu lūgumu atcelt Jelgavas domes lēmumu, ar kuru atstāta spēkā lielveikala «Depo» būvniecībai izsniegtā būvatļauja, konstatējusi pārkāpumus lielveikalam nepieciešamās transporta infrastruktūras noteikšanā un būvatļaujas neatbilstību pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Proti, tiesa nav guvusi pārliecību, ka plānotā lielveikala būve, vadoties pēc arhitektoniskās risinājuma un izmantošanas funkcijas, atbilstoši saistošo noteikumu prasībām būs uztverama kā reprezentācijas objekts. Tiesa uzskatījusi, ka izceltā lielveikala fasādes arhitektūra veicinās pretēju efektu, radot nepamatotu konkurentu unikālam kultūras mantojuma objektam - Jelgavas pilij un parkam -, kā arī atstās negatīvu ietekmi uz Lielupes promenādi, kas izveidota kā rekreācijas zona. Tāpat veikals-noliktava, pēc tiesas domām, radīs teritorijai papildu logu, kas izpaudīsies kā papildu cilvēku un transportlīdzekļu plūsma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupas sanāksmēs izteiktajiem viedokļiem un priekšlikumiem, ir izstrādāts darbaspēka izmaksu esošās situācijas novērtējums un 15 potenciālie darbaspēka darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrijā norāda, ka izvērtējumā ir iekļauti 15 darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, kas parāda pieejamās alternatīvas definēto mērķu sasniegšanai, kā arī to potenciālās ietekmes un izmaksas to ieviešanai.

Pirmais scenārijs paredz fiksēta neapliekamā minimuma ieviešanu no pirmā gada un progresīvāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmju piemērošanu. Šim scenārijam pirmā gada izmaiņu ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 4,2% jeb mīnus 114,3 miljoni eiro. Kumulatīvi kopējā ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 9,4% jeb mīnus 255,3 miljoni eiro.

Pirmajā scenārijā neapliekamais minimums pirmajā gadā tiek piedāvāts 620 eiro, otrajā gadā - 670 eiro un trešajā - 720 eiro, kā arī pirmajā gadā ienākumiem līdz 9240 eiro gadā paredzēts noteikt IIN 19% apmērā, ienākumiem no 9240 līdz 20 000 eiro - 26%, ienākumiem no 20 000 līdz 78 100 eiro - 29%, bet ienākumiem virs 78 100 eiro - 37,1%. Nākamajos gados plānots paaugstināt gada ienākumu summas attiecīgajām likmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jelgavas mērs pērn nopelnījis 30,6 tūkstošus eiro

Dienas Bizness, 14.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas mēra Andra Rāviņa (ZZS) ienākumi pilsētas Domē pērn bijuši 30 636,59 eiro, liecina viņa amatpersonas deklarācijas dati Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā. Tas ir par 1218 eiro vairāk nekā 2012. gadā, vēsta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

Deklarācijas dati liecina, ka pērn A.Rāviņš ar mēra amatu spējis savienot Hercoga Jēkaba kluba prezidenta pienākumus, bijis Latvijas Olimpiskās komitejas izpildkomitejas loceklis, Latvijas Volejbola federācijas viceprezidents, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes loceklis, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētāja vietnieks, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas biedrs, Sabiedrības integrācijas fonda padomes priekšsēdētājs, ZZS valdes loceklis, kā arī vairāku komisiju priekšsēdētājs Jelgavas Domē.

A.Rāviņam arvien pieder dzīvoklis Jelgavā, kā arī māja, saimniecības ēka un zeme Jelgavas novada Sesavas pagastā. Viņa īpašumā ir 2002. gada izlaiduma «Volvo S60» un 2007. gada ražojuma «Volvo S80», kas pirms tam bija viņa dienesta mašīna pilsētas Domē. Tāpat Jelgavas mēram pieder 1991. gada izlaiduma «VAZ 2105» un 1984. gadā ražots kravas transporta furgons «UAZ 452», informāciju apkopojis laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Bizness reģionos: Jelgavā šuj joprojām

Anda Asere, 29.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no vēsturiski spēcīgākajām Jelgavas apstrādes rūpniecības nozarēm ir apģērbu ražošana, kas joprojām nodarbina lielu iedzīvotāju skaitu

Nozīmīgākās nozares pēc uzņēmumu skaita Jelgavā ir vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība, automobiļu remonts (673), profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi (297), transports un uzglabāšana (205) un būvniecība (201), apstrādes rūpniecība (173), šādus datus sniedz Jelgavas pilsētas dome, atsaucoties uz Lursoft datiem. Apstrādes rūpniecībā Jelgavā visvairāk uzņēmumu pārstāv apģērbu ražošanu, šādu uzņēmumu pilsētā esot 23.

«Jelgava nav tā, kas nozarei dod lielāko apgrozījumu un eksportu, bet pilsētā ir pietiekami liels nodarbināto skaits, izglītības iestādes. Ir sasniegts noteikts līmenis, kas pēdējos gados turas,» vērtē Guntis Strazds, Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas prezidents. Viņa skatījumā tekstila uzņēmumi Jelgavā attīstās normāli, un tiem ir nākotnes perspektīva. Atsevišķi uzņēmumi ir reorganizācijas procesā, viņš pieļauj.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jelgavā skolēniem par labām atzīmēm maksās naudu

Lelde Petrāne, 23.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas pilsētas 7. – 12. klašu skolēni, kuru sekmju vidējais vērtējums nebūs zemāks par 8,5 ballēm, mācību gada beigās no pašvaldības saņems naudas balvu 50 latu apmērā. To paredz šogad iedibinātais konkurss Jelgavas pilsētas izglītības kvalitātes balva, vēsta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

Kā ziņojusi Jelgavas Dome, par naudas balvas pretendentiem var būt Jelgavas pilsētas pašvaldības vispārizglītojošo un profesionālo izglītības iestāžu 7. līdz 12.klašu skolēni ar mācību sasniegumu vidējo vērtējumu mācību gadā ne zemāku par 8,5 ballēm. Pretendentus konkursam izvirzīs izglītības iestādes un iesniegtos pieteikums izvērtēs Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja izveidota komisija.

Skolēni, kuru sekmju līmenis būs atbilstošs konkursa prasībām, tiks apbalvoti un naudas balvu saņems Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja Andra Rāviņa svinīgā pieņemšanā par augstiem mācību sasniegumiem.

Konkurss iedibināts ar mērķi motivēt skolēnus sasniegt augstus mācību rezultātus un palīdzēt veidot pozitīvu attieksmi pret mācību darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) Jelgavas mēram Andrim Rāviņam (ZZS) piemērojis vienu no līdz šim lielākajām soda naudām saistībā ar likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā neievērošanu.

Kā liecina informācija VID mājaslapā, Rāviņam piemērots 100 latu sods par to, ka viņš nav noteiktajā kārtībā iesniedzis valsts amatpersonu sarakstu un tā grozījumus. Soda nauda piemērota, jo pārkāpta likuma 20.panta 5.daļa, kas noteic, ka valsts vai pašvaldības institūcijas vadītājam vai viņa pilnvarotai personai ir pienākums nodrošināt, lai tiktu sagatavoti un 15 dienu laikā elektroniskā veidā Valsts ieņēmumu dienestam iesniegti valsts amatpersonu saraksti un to grozījumi, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Pārkāpums ir izdarīts pagājušā gada 17.septembrī, bet lēmums par soda naudas piemērošanu pieņemts šā gada 6.februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzelzceļa vagonu rūpnīcu no nulles būvēs bijušajā cukurfabrikas teritorijā; pilsēta nodrošinās infrastruktūru .

Pie tā, lai pērnā gada nogalē tiktu parakstīts nodomu līgums par bijušās cukurfabrikas teritorijas apgūšanu, visas iesaistītas puses nopietni strādāja, DB saka Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš. 2012.gada 28.decembrī Jelgavas pilsētas domē trīspusēju nodomu līgumu par lielgabarīta kravas vagonu ražošanas uzņēmuma būvniecību Jelgavā bijušās cukurfabrikas teritorijā parakstīja A. Rāviņš, a/s UVZ Baltija valdes priekšsēdētājs Andrejs Sačiks un a/s Jelgavas cukurfabrika valdes locekle Inga Rēboka.

DB jau rakstīja, ka UVZ rūpnīcas izveidē plāno ieguldīt nedaudz vairāk par 20 miljoniem eiro, kas ietvertu iekārtu, ēku un infrastruktūras iegādi. Gadā tajā plānots saražot ap 2500 dažāda veida vagonu, pieņemot arī nelielus 5–10 vagonu pasūtījumus. Kaut arī pasaules mērogā izgatavoto vagonu skaits ir neliels, Latvijas mērogiem tas ir visai ievērojams, jo, piemēram, LDz Cargo šogad plāno iegādāties tikai 300 jaunus vagonus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Aicina valdību meklēt atbalstu ziemāju sējumu atjaunošanai

Dienas Bizness, 27.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas novada Dome lēmusi vērsties pie Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V), kā arī Zemkopības ministrijas ar aicinājumu par iespējamiem atbalsta pasākumiem ziemas kviešu un rapšu audzētājiem saistībā ar katastrofālu ziemāju sējumu izsalšanu un bojāeju, vēsta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

Novada pašvaldība norādījusi, ka aizvadītā ziema ar sniega trūkumu, kas mijies ar stipru kailsalu, nodarījusi lielus postījumus ziemāju sējumiem. Lai arī patlaban tiešs iespējamo kaitējumu apmērs nav aprēķināts, vairums prognožu liek secināt, ka Zemgalē jāpārsēj būs no 70 līdz 90 procentiem ziemāju.

Jelgavas novada pašvaldība aicinājusi vērst uzmanību uz faktu, ka klimatiskie apstākļi, kas ietekmējuši izsalšanu, nav bijuši vien lokāla rakstura, bet gan visā valstī. Tieši tādēļ Jelgavas novada pašvaldība aicinot ziemāju izsalšanu vērtēt kā ārkārtēju un būtisku kaitējumu ziemāju sējumu platībām valstī un rast iespēju atbalsta pasākumiem zemnieku saimniecībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Braukšanas maksas atvieglojumi sabiedriskajā transportā turpmāk būs sīkmaksājumu karšu veidā

LETA, 15.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Zemgales Plānošanas reģiona (ZPR) attīstības padomes sēdē reģiona pašvaldību vadītāji tika informēti par visā valstī gaidāmo elektroniskās norēķinu sistēmas ieviešanu sabiedriskajā transportā, kas saistīts ar braukšanas maksas atvieglojumiem, aģentūra LETA uzzināja sēdē.

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Pēteris Salkazanovs klātesošos informēja, ka, stājoties spēkā jaunajiem Ministru kabineta (MK) noteikumiem «par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus maršruta tīkla maršrutos», elektroniskā norēķinu sistēma būs aktuāla visiem sabiedriskā transporta pārvadātājiem, un viņš arī aprakstīja priekšrocības, kādas, ieviešot šīs kartes, varētu izmantot pašvaldības.

Salkazanovs pastāstīja, ka aptaujātas tika visas bankas, bet pagaidām Norvik banka esot vienīgā, kas tehnoloģiski to varot nodrošināt, un no 2016.gada 1.janvāra tā būšot šīs sistēmas ieviesēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Jelgavā taps Latvijas simtgadei veltīts lielformāta grafiti zīmējums

Rūta Cinīte, 11.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties Latvijas simtgades svinībām, Jelgavas pilsēta iedzīvotājiem dāvinās lielformāta sienas gleznojumu, kas taps augustā grafiti mākslas festivāla Spēka zīmes Latvijai laikā, informē Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde Kultūra.

Pirmā grafiti mākslas festivāla Spēka zīmes Latvijai sienas gleznojumu veidos viens no Latvijas labākajiem grafiti stencil māksliniekiem – Dainis Rudens. Projekta īstenošanai ir izvelēta Latvijas Lauksaimniecības universitātes ēka pie Mītavas tilta – Jāņa Čakstes bulvārī 7, kur mitinās Jelgavas Studentu teātris.

Darbu pie apjomīgā zīmējuma, kas būs aptuveni 240 m2 liels, mākslinieks uzsāks augusta vidū, un šim procesam klātienē sekot līdzi varēs ikviens interesents. Savukārt atklāšana notiks 1. septembrī plkst. 16.00, pēc tam Pasta salā Zinību dienas pasākumā ZinīBums darbosies radošās darbnīcas, kur ikviens varēs izveidot pats savu spēka zīmi Latvijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Apbalvo Jelgavas izgaismotāko objektu konkursa uzvarētājus

Dienas Bizness, 16.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Jelgavas Domē sveic piecdesmit konkursa «Gaišākais pilsētvides objekts 2013» uzvarētājus.

Šogad konkursa komisija apskatījusi vairāk nekā septiņdesmit objektus – privātmājas, daudzdzīvokļu namu balkonus un lodžijas, pilsētas iestāžu, uzņēmumu un veikalu ēkas, kas gada nogalē bija izrotāti un izgaismoti, atsaucoties uz pašvaldības sniegto informāciju, vēsta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

Tā, piemēram, nominācijā «Pašvaldības iestādes un uzņēmumi» tiek apbalvota pašvaldības kapitālsabiedrība SIA Jelgavas Nekustamā īpašuma pārvalde.

Savukārt nominācijā «Uzņēmumi» balvu saņems SIA VDS, SIA Elektromontāžas serviss, SIA Komandors un SIA Keramika LV.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajā pusē paredzēts sākt uzņēmuma "Laflora" vēja parka būvniecību Kaigu purvā, Jelgavas novadā, informē SIA "Laflora" pārstāvji.

Pērnā gada nogalē Jelgavas novads izsniedzis būvatļauju kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmumam "Laflora" 90 megavatu (MW) vēja parka būvniecībai Kaigu purvā, līdz ar to noslēgusies projekta plānošanas fāze un sākas projekta realizācija. Būvdarbus "Laflora" vēja parkā plānots sākt šī gada pirmajā pusē, bet elektroenerģiju ražošanu - 2025.gadā.

Noslēgta arī vienošanās ar AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) par 90 MW jaudas pieslēguma izbūvi pārvades tīklam, kam 2022.gadā izstrādāts un saskaņots būvprojekts. Pieslēguma izbūvi plānots sākt vienlaicīgi ar vēja parka būvdarbiem.

Šobrīd norit vēja parka iestatījumu un darba režīmu saskaņošana ar dažādām institūcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien stājas spēkā jaunais Latvijas administratīvi teritoriālais iedalījums, kas noslēdz otro pašvaldību reformu pēc valsts neatkarības atjaunošanas.

Reforma paredz, ka līdzšinējām 119 pašvaldībām beidzas pilnvaras un tās tiek nodotas jaunajām pašvaldībām, no kurām daudzas ir izveidotas, apvienojot kādreizējos novadus. Turpmāk Latvijā būs 43 pašvaldības.

Reformas veidotāji paredzēja, ka Latvijā būs 42 pašvaldības, bet Satversmes tiesa atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei, līdz ar to pašlaik Varakļānu novada pašvaldība turpinās darbu kā patstāvīga teritoriālā vienība.

Administratīvi teritoriālā reforma paredz, ka Ādažu novads tiks apvienots ar Carnikavas novadu, veidojot jaunu Ādažu novadu.

Aizkraukles novadā tiks apvienots Aizkraukles, Kokneses, Neretas, Pļaviņu un Skrīveru novads.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas pilsētas dome palielinājusi tās ūdensapgādes uzņēmuma SIA «Jelgavas ūdens» pamatkapitālu līdz 6 312 001 eiro, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Uzņēmuma pamatkapitāls palielināts par 73 670 eiro, līdz šim tas bija 6 238 331 eiro. Izmaiņas komercreģistrā ierakstītas 18.oktobrī.

SIA «Jelgavas ūdens» dibināts 1995.gadā, tā vienīgais īpašnieks ir Jelgavas pilsētas dome.

2017.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 3,717 miljoni eiro un tā peļņa pēc nodokļiem bija 5792 eiro. Tas nodarbināja 107 darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ja pašvaldībā ir uzņēmēji, būs arī iedzīvotāji

Kaspars Fogelmanis - AS PET Baltija valdes priekšsēdētājs, 21.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no karstākajām diskusijām jau vairāk nekā desmit gadus ir par to, vai un kā novērst Latvijas iedzīvotāju emigrāciju, ko īpaši skaudri izjūt reģionu novadu pašvaldības. Statistiķi aprēķinājuši, ka no 1991. līdz 2017. gadam darba un labākas dzīves meklējumos no Latvijas aizbraukuši 600 000 iedzīvotāju. Tāpēc ir pamatoti jautājumi, vai un kāda ir valsts un arī pašvaldību loma tajā, lai cilvēkiem būtu iespēja strādāt tepat, Latvijā.

Lai būtu darbavietas, nepieciešami uzņēmēji, kuri tās var radīt un nodrošināt arī konkurētspējīgu atalgojumu. Mūsdienīgā sabiedrībā, sevišķi aizbraucēju kontekstā, nebūtu jāskaidro, cik liela nozīme arī pašvaldību izaugsmē ir vietējiem uzņēmumiem un to radītajām darbavietām. Taču ik pa laikam Latvijā dzirdam par gadījumiem, kad uzņēmēji netiek tālāk par pašvaldību durvju priekšu, jo to iniciatīvas, visticamāk, bailēs no nezināmā tiek jau saknē nokautas. Pieņemu, ka tas daļēji saistīts ar to, ka svarīgāks ir nākamo vēlēšanu rezultāts, nevis visa novada ilgtermiņa attīstība.

PET Baltija, kas ir Eco Baltia grupas uzņēmums, jau kopš 2003. gada nodarbojas ar PET pudeļu pārstrādi. Šobrīd PET Baltija strādā 200 darbinieku, un mūsu pārstrādes jauda ir aptuveni 39 000 tonnu PET pudeļu gadā. Turklāt visu saražoto produkciju eksportējam. Mēs, nenoliedzami, esam veiksmes stāsts, taču to nav veidojusi kāda mistiska apstākļu sakritība. Manuprāt, viens no iemesliem, kas palīdzējis PET Baltija kļūt par konkurētspējīgu Eiropas otrreizējo izejvielu tirgus spēlētāju, ir arī veiksmīgā sadarbība un mijiedarbība ar pašvaldību, no kā ieguvēji ir visi. Ja ir sapratne un atbalsts no pašvaldības, tad uzņēmējs var veiksmīgāk strādāt. To mēs redzam arī citas Eco Baltia grupas rūpnīcas Nordic Plast darbībā. Tā atrodas Olainē, kur no pašvaldības puses arī ir izpratne par uzņēmējdarbības nozīmi visa novada attīstībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Atomelektrostacija Jelgavā - kāpēc gan ne?

Gunta Kursiša, 31.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Potenciālie Jelgavas novada attīstības scenāriji līdz 2032. gadam paredz uzbūvēt atomelektrostaciju un novadā nodrošināt galvenokārt tikai pamatizglītību, kā arī citus visais neparastus risinājumus.

Par to liecina izstrādātā Jelgavas novada attīstības stratēģija 2012. - 2032. gadam.

«Visā teritorijā tiek veidoti milzīgi uzņēmumi un ražotnes, kas nodrošina darbu vietējam, labi izglītotajam darbaspēkam, kā arī tiek ievests papildu labi apmācīts darbaspēks,» paredz scenārijs, kas stratēģijā nodēvēts par Silikona līdzenumu. Jau vēstīts, ka acīmredzot šī scenārija radītājiem bijusi vēlme radīt ilūziju par Silīcija ieleju (Silicon Valley) ASV.

«Kā papildu kravu pārvadājumu ceļš tiek izmantota Lielupe, lai saistītu ražotnes upes krastos,» paredz nākamo divdesmit gadu novada attīstības stratēģija. Tāpat saskaņā ar to «ražošanas teritorijās tiek veidoti helikopteru laukumi, plašajos laukos tiek izveidoti vairāki lidlauki».

Komentāri

Pievienot komentāru