SIA ELPA sākusi Baltijas tirgus izpēti, meklējot eksporta iespējas nišas produktam - puscietajam kazas sieram Kazdangers.
"Cik man ir informācijas, esam vienīgie Baltijas valstīs, kas ražo puscieto kazas sieru," Db pastāstīja SIA ELPA valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis. Liepājas rajona Kazdangas piena pārstrādes uzņēmums puscieto sieru Kazdangers sāka ražot 2008. gadā, par kredītlīdzekļiem iegādājoties siera ražošanas iekārtas un pēc pašu izstrādātas receptūras. "Mūsu siers ir nedaudz maigāks par Francijā un Spānijā iecienītajiem līdzīgiem sieriem, adaptēts Baltijas tautu garšas tradīcijām, tomēr tā buķete ir pietiekami krāšņa," uzskata G. Sisenis.
Latvijā sieru iepērk galvenokārt restorānu ķēdes. Tomēr, pēc G. Siseņa domām, tas ir labs eksporta produkts, jo, atšķirībā no svaigās produkcijas, siera realizācijas termiņš ir līdz diviem mēnešiem.
Viņaprāt, eksports pārtikas nozarē Latvijai būtu jābalsta tikai uz nišas produktiem. "Mēs nekad nevaram konkurēt industriālās produkcijas jomā nelielo ražošanas apjomu dēļ. Arī valsts nav pietiekami turīga, lai subsidētu eksportu. Tāpēc mūs iespēja ir mazi ražotāji ar nišas produktiem," ir pārliecināts SIA ELPA vadītājs.