Citas ziņas

Kirovs Lipmans pametīs Liepājas SEZ valdi

Vēsma Lēvalde, 12.12.2011

Jaunākais izdevums

Uzņēmējs Kirovs Lipmans Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) valdei iesniedzis atlūgumu.

To Db.lv apstiprināja Liepājas SEZ pārvaldē. Ar pašu uzņēmēju Db.lv sazināties neizdevās, iespējams, tāpēc, ka viņš patlaban neatrodoties Latvijā. Liepājas SEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš par atlūguma iemesliem minēja uzņēmēja Kirova Lipmana aizņemtību vairākos lielos projektos ārpus Liepājas.

LSEZ valdē līdz šim darbojās Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, Liepājas komersantu pārstāvis Aloizs Norkus (a/s LPB padomes loceklis), a/s Liepājas Metalurgs un a/s Grindeks padomes loceklis Kirovs Lipmans, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš, a/s Liepājas papīrs valdes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis, kā arī Ekonomikas, Satiksmes un Finanšu ministrijas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Liepājas SEZ izmantos pirmpirkuma tiesības uz bijušā Liepājas metalurga īpašumu

Db.lv, 05.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 5. jūlijā Liepājas SEZ valde turpināja izskatīt jautājumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai neizmantošanu uz daļu no bijušajā "Liepājas Metalurga" teritorijas ar kopējo platību ~32 ha, un vienbalsīgi nolēma izmantot pirmpirkuma tiesības, informē LSEZ.

Pirmpirkuma tiesību izmantošana nodrošina iespēju pilsētai un Liepājas SEZ pārvaldei attīstīt bijušo "Liepājas metalurga" teritoriju kā vienotu veselumu, atbrīvojot to no vēsturiskā piesārņojuma, ar vienotu pārvaldību, infrastruktūru, kurā darbojas inovatīvi un videi draudzīgi uzņēmumi. Pirmpirkuma tiesību izmantošanu nosaka Liepājas SEZ likuma 48. pants.

Pirms lēmuma pieņemšanas Liepājas SEZ valde uzklausīja arī elektrotēraudkausēšanas krāsns iekārtu īpašnieka SIA "Liepāja Steel" valdes priekšsēdētāju, kurš valdi informēja par uzņēmuma plāniem. Liepājas SEZ valde deleģēja Liepājas SEZ valdes locekli Andri Ozolu un Liepājas SEZ pārvaldnieku uzsākt sarunas ar investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas dome ārkārtas sēdē 14. jūnijā neatbalstīja sagatavotos grozījumus Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) likumā, kas paredz atņemt pilsētai tiesības lemt par 65% no Liepājas administratīvās teritorijas.

Likumprojektu "Grozījumi Liepājas speciālās ekonomiskās zonas likumā" par LSEZ pārvaldības modeļa maiņu uz kapitālsabiedrību ir sagatavojusi Satiksmes ministrija, bet idejas autors ir satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP). Likumprojekts paredz, ka valstij pieder vismaz divas trešdaļas no kapitālsabiedrības, kas pārvaldīs teju 2/3 no Liepājas pilsētas teritorijas. Likuma grozījumi paredz jaunajā kapitālsabiedrībā ieguldīt visu LSEZ mantu, zemi un citus īpašumus. Šo īpašumu sakopšana, pilnveidošana un vērtības vairošana līdz šim ir bijis Liepājas pilsētas un liepājnieku uzmanības fokuss. 23 LSEZ pastāvēšanas gadu laikā teritorijā ir ieguldīti pašvaldības līdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa 19.maijā apmierināja SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" ("Possessor", iepriekš - Privatizācijas aģentūra) prasību pret Kirovu un Filipu Lipmaniem par zaudējumu piedziņu un lēma piedzīt no uzņēmējiem vairāk nekā 1,9 miljonus eiro.

Tiesa lēma piedzīt solidāri no Lipmaniem par labu Latvijas valstij zaudējumus 1 903 294 eiro apmērā, kā arī tiesas izdevumus 31 732 eiro apmērā un ar lietas vešanu saistītos izdevumus 7133 eiro apmērā, kopā piedzenot 1 942 160 eiro.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt kasācijas kārtībā 30 dienu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas Augstākajā tiesā (AT).

Lieta tika izskatīta pēc "Possessor" apelācijas sūdzības par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2018.gada 22.oktobra spriedumu, ar kuru tiesa noraidīja Privatizācijas aģentūras prasību pret "Grindeks" akcionāriem Kirovu un Filipu Lipmaniem par 2017.gadā valstij piederošo "Grindeks" akciju pārdošanu, kā rezultātā valstij, prasītāja ieskatā, tika nodarīti zaudējumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesas trešdien paziņotais spriedums, ar kuru apmierināta šīs pašas tiesas iepriekš noraidītā SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" ("Possessor", iepriekš - Privatizācijas aģentūra) prasība saistībā ar valsts nesaimnieciski pārdotajām AS "Grindeks" akcijām, ir nepamatots, absurds un netaisnīgs un noteikti tiks pārsūdzēts, aģentūrai LETA pavēstīja "Grindeks" akcionārs Kirovs Lipmans.

Viņš paziņoja, ka 2019.gadā tieši Rīgas apgabaltiesa identisku prasību noraidīja. "Tas, ka viena un tā pati tiesa vienā un tajā pašā lietā ar vieniem un tiem pašiem pierādījumiem ar divu gadu starpību pieņem divus diametrāli pretējus spriedumus, jau pats par sevi rada pamatotas un smagas aizdomas par iespējamu tiesas un tiesnešu sastāva ietekmēšanu un varbūt pat koruptīvu motivēšanu," pauda Lipmans.

Apelācijas tiesa no Lipmaniem par labu valstij piedzen 1,9 miljonus eiro 

Rīgas apgabaltiesa 19.maijā apmierināja SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" ("Possessor",...

Uzņēmējs norādīja, ka tiesa, kas bija paziņojusi, ka trešdien rakstveida procesā izskatīs šo lietu, ir burtiski pāris stundu laikā spējusi sagatavot spriedumu uz 20 lappusēm. Pēc Lipmana minētā, šis fakts pastiprina aizdomas, ka iznākums bija saskaņots un zināms jau iepriekš.

"Šāda "ekspressprieduma taisīšana" liecina par politisku vai cita veida pasūtījumu, kuru tiesa, iespējams, ir īstenojusi. Šādi vismaz dīvaini spriedumi, kas faktiski vēršas pret labticīgiem uzņēmējiem un ar kuriem tiek piesegta valsts institūciju un amatpersonu krimināla nolaidība, neizdarība vai ļaunprātīga rīcība, grauj Latvijas uzņēmējdarbības vidi. Nav brīnums, ka tā rezultātā ārvalstu uzņēmēji ļoti bieži nolemj neuzsākt biznesu Latvijā, bet mūsu valsts uzņēmēji reģistrē savus uzņēmumus ārzemēs un arī nodokļus maksā citu valstu budžetos," klāstīja Lipmans.

Pēc viņa minētā, tikai Latvijā ir iespējams tāds absurds, kad vispirms valsts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) personā oficiālā vēstulē paziņo, ka Filipu Lipmanu [Kirova Lipmana dēlu] neuzskata par Kirova Lipmana ģimenes locekli, bet pēc tam mēģina sodīt par to, ka viņš rīkojies tā, kā to oficiālā vēstulē atļāva FKTK.

"Tikai Latvijā tiek mēģināts sodīt uzņēmējus, kas paļāvās uz oficiālā valsts institūcijas vēstulē rakstīto, nevis tiek sauktas pie atbildības amatpersonas, kas neticami lēti pārdeva valstij piederošās "Grindeks" akcijas, radot aizdomas par iespaidīgas "dāvanas" pasniegšanu "savējiem"," uzsvēra Lipmans.

Tāpat viņš pauda viedokli, ka Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā valdība uz notiekošo vienkārši noskatās vai pat "bezkompromisu tiesiskuma" apstākļos atbalsta šādu negodīgu praksi un nerūpējas par uzņēmējdarbības un nodokļus maksājošo uzņēmumu attīstību, tā vietā graujot tautsaimniecību un aizņemoties aizvien jaunus miljonus, kas kādreiz būs jāatdod Latvijas iedzīvotājiem.

"Šādos apstākļos sprieduma pārsūdzēšana ir vienīgais iespējamais risinājums. Cerams, Augstākā tiesa (Senāts) nebūs tik viegli ietekmējama," piebilda Lipmans.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa trešdien apmierināja "Possessor" prasību pret Kirovu un Filipu Lipmaniem par zaudējumu piedziņu un lēma piedzīt no uzņēmējiem vairāk nekā 1,9 miljonus eiro.

Tiesa lēma piedzīt solidāri no Lipmaniem par labu Latvijas valstij zaudējumus 1 903 294 eiro apmērā, kā arī tiesas izdevumus 31 732 eiro apmērā un ar lietas vešanu saistītos izdevumus 7133 eiro apmērā, kopā piedzenot 1 942 160 eiro.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt kasācijas kārtībā 30 dienu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas Augstākajā tiesā.

Lieta tika izskatīta pēc "Possessor" apelācijas sūdzības par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2018.gada 22.oktobra spriedumu, ar kuru tiesa noraidīja "Possessor" jeb tobrīd Privatizācijas aģentūras prasību pret "Grindeks" akcionāriem Kirovu un Filipu Lipmaniem par 2017.gadā valstij piederošo "Grindeks" akciju pārdošanu, kā rezultātā valstij, prasītāja ieskatā, tika nodarīti zaudējumi.

Rīgas apgabaltiesa 2019.gada 3.aprīlī noraidīja Privatizācijas aģentūras prasību pret zāļu ražotāja "Grindeks" akcionāriem Lipmaniem par zaudējumu piedziņu 1 903 294 eiro apmērā. Privatizācijas aģentūra par šo tiesas lēmumu iesniedza kasācijas sūdzību.

Tāpat ziņots, ka FKTK veica "Grindeks" akcionāru līdzdalības apmēra pārbaudi, konstatējot, ka kopš 2010.gada 27.oktobra Kirovs Lipmans rīkojas saskaņoti ar Filipu Lipmanu un kopā ir ieguvuši līdzdalību "Grindeks" 50,02% apmērā. Pretēji Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktajam Kirovs Lipmans un Filips Lipmans nav izteikuši "Grindeks" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments ar 2016.gada 5.septembra spriedumu noraidīja Kirova Lipmana un Filipa Lipmana kasācijas sūdzības, atstājot Administratīvās apgabaltiesas spriedumu negrozītu. Līdz ar to ir stājies likumīgā spēkā lēmums, saskaņā ar kuru FKTK atzina, ka kopš 2010.gada 27.oktobra Kirovs Lipmans un Filips Lipmans rīkojas saskaņoti un nav izteikuši akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likuma 66.panta pirmās daļas noteikumiem, par ko Kirovam Lipmanam un Filipam Lipmanam tika piemērotas soda naudas.

Atbilstoši Ministru kabineta 2017.gada 21.februāra sēdē pieņemtajam lēmumam Privatizācijas aģentūra ir pilnvarota Latvijas valsts vārdā celt prasību tiesā pret Kirovu Lipmanu un Filipu Lipmanu par zaudējumu atlīdzināšanu valsts pensiju budžetam saistībā ar to, ka Kirovs Lipmans un Filips Lipmans Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktajā kārtībā neizteica "Grindeks" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) teritorijā plānots celt griķu ražotni, kuras izveidē plānots ieguldīt apmēram divus miljonus eiro, aģentūrai LETA pastāstīja LSEZ pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Viņa pastāstīja, ka SIA Buckwheat Baltics tuvāko divu gadu laikā Dūņu ielas industriālajā parkā, Dūņu iela 5, Liepājā plāno izveidot lauksaimniecības produkcijas pārstrādes ražotnes un noliktavas kompleksu, kas pēc biznesa plāna ir griķu ražotne.

Ratniece-Kadeģe pastāstīja, ka uzņēmums pats nāca klajā ar iniciatīvu par griķu ražotnes izveidi LSEZ teritorijā. «Uzņēmums rezervēja vietu industriālajā teritorijā, ko par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļiem pilsēta sagatavoja uzņēmējiem. (..) Viņi nāca ar nomas līguma piedāvājumu, ir izpildījuši rezervācijas līgumā noteiktās prasības, ka jāsagatavo būvniecības pieteikums minimālajā sastāvā un jāsniedz būvvaldē. Lieliem soļiem projekts virzās uz priekšu,» teica Ratniece-Kadeģe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valdi nemaina

Egons Mudulis, 30.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība atkārtoti ieceļ Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valdē (LSEZ) četrus valdes locekļus, kuriem beidzies uzticēto pilnvaru termiņš, tādējādi atjaunojot valdes lemttiesību.

LSEZ valdē turpinās darboties Liepājas pilsētas domes pārstāvis Uldis Sesks (Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs), Liepājas komersantu pārstāvis Aloizs Norkus (a/s LPB padomes loceklis), Liepājas komersantu pārstāvis Kirovs Lipmans (a/s Liepājas Metalurgs padomes loceklis) un Liepājas pilsētas domes pārstāvis Andris Ozols (Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors). Par Ekonomikas ministrijas pārstāvi Andri Liepiņu (Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks) tiks lemts vēlāk.

Darbu LSEZ valdē turpinās arī pārējie četri LSEZ valdes locekļi, kuriem pilnvaras ir spēkā: Liepājas pilsētas domes pārstāvis Gunārs Ansiņš (Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks), Liepājas komersantu pārstāvis Jānis Vilnītis (a/s Liepājas papīrs valdes priekšsēdētājs), Satiksmes ministrijas pārstāvis Anrijs Matīss (Satiksmes ministrijas valsts sekretārs) un Finanšu ministrijas pārstāve Sanita Bajāre (Finanšu ministrijas valsts sekretāre).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmana «apvērsums» neizdodas - Liepājas metalurgs dividendes neizmaksās

Nozare.lv, 08.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metalurģijas uzņēmuma AS Liepājas metalurgs akcionāri šodien nolēma pagājušā gada 2,47 miljonu latu peļņu novirzīt ilgtermiņa kredīta segšanai, liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Uzņēmuma akcionārs Kirovs Lipmans bija ierosinājis akcionāru sapulcei Liepājas metalurga saimnieciskās darbības pārskata gada peļņu novirzīt izmaksai akcionāriem, taču akcionāru sapulce nolēma atbalstīt valdes priekšlikumu peļņu novirzīt ilgtermiņa kredīta segšanai.

Tāpat akcionāru sapulce šodien nolēma apstiprināt uzņēmuma 2012.gada budžetu, kurā ieņēmumi ir paredzēti 342,9 miljonu latu apmērā, izdevumi - 332,7 miljonu latu apmērā un peļņa - 10,2 miljoni latu.

Lipmans akcionāru sapulcei bija ierosinājis neapstiprināt 2012.gada budžeta projektu, atliekot tā apstiprināšanu, līdz tiks publicēts finanšu pārskats par 2012.gada trīs mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Andris Liepiņš varēs sēdēt uz vairākiem krēsliem

Vēsma Lēvalde, 21.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) valde atļāvusi Andrim Liepiņam LSEZ valdes locekļa amatu savienot ar Air Baltic Corporation padomes priekšsēdētāja amatu.

Andris Liepiņš LSEZ valdē darbojas kā valsts pārstāvis no Ekonomikas ministrijas. Saskaņā ar LSEZ likumu valdē darbojas trīs valsts pārstāvji (Finanšu, Satiksmes un Ekonomikas ministrijas), trīs uzņēmēji un trīs pašvaldības pārstāvji.

Tāpat valde atļāvusi savienot amatu LSEZ valdē a/s Liepājas metalurgs valdes priekšsēdētājam un a/s Liepājas metalurgs saistīto uzņēmumu valdes loceklim Valērijam Terentjevam, kurš turpmāk LSEZ valdē strādās Kirova Lipmana vietā

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmans noraida Prudentia piedāvājumu atpirkt akcijas

Vēsma Lēvalde, 07.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Liepājas metalurgs akcionārs Kirovs Lipmans pilnībā noraida Prudentia Advisers un uzņēmuma kreditoru izteikto piedāvājumu pārdot faktiski visas viņam piederošās akcijas par simbolisku cenu – 1 latu.

Tā teikts K.Lipmana nosūtītajā vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Valsts kases pārvaldniekam Kasparam Āboltiņam un Prudentia Advisers valdes priekšsēdētājam Kārlim Krastiņam.

Iepazinies ar Prudentia Advisers un Liepājas metalurga kreditoru izteikto piedāvājumu, K.Lipmans to nosauc par kategoriski nepieņemamu un noraida to.

Vēstulē Liepājas metalurga akcionārs atkāroti norāda, ka ir gatavs personīgi iesaistīties uzņēmuma finanšu situācijas stabilizācijā, tai skaitā - piesaistot stratēģisko investoru, taču, lai tas notiktu, nepieciešams izpildīt vairākus viņa izvirzītos nosacījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kirovs Lipmans sašutis par Liepājas metalurga modernizācijas rezultātiem

Vēsma Lēvalde, 12.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tas, kas tagad notiek Metalurgā, ir ārprāts!» par a/s Liepājas metalurgs modernizācijas projekta rezultātiem portālam irliepaja.lv izteicies a/s Liepājas metalurgs padomes loceklis, uzņēmējs Kirovs Lipmans.

K. Lipmans uzskata, ka a/s Liepājas metalurgs modernizācija ir ļoti sadārdzināta, turklāt valsts galvojums nav bijis obligāts. «Tas, kas tagad notiek Metalurgā, ir ārprāts! Kā varēja iet uz valsts garantiju [kredītam] un kāpēc [Liepājas metalurgs] ir parādā 152 miljonus latu?! Kāpēc vajadzēja ņemt kredītu iekārtās nevis naudā, lai varētu taisīt tenderu un cīnīties par iekārtu cenām? [..] Un priekš kam tādā situācijā vispār vajadzēja valsts garantiju? To varēja izdarīt pavisam citādi. Biržā, zinot, ka Metalurgs iet uz modernizāciju, ka būs lieli apjomi, akciju cena varēja būt pat 10 – 15 lati [..] tā Metalurgs nedrīkstēja strādāt,» portālam emocionāli paudis K. Lipmans. Viņš netieši norādījis, ka valsts garantiju Liepājas metalurgs varēja saņemt, tikai pateicoties Eināram Repšem, ko viņš nosaucis par ambiciozu cilvēku, kurš «vienmēr gribēja būt pie varas, ministrs, premjers un tagad viņš tur kaut ko arī zīmē...». Savukārt savu aiziešanu no LSEZ valdes uzņēmējs pamatojis ar vilšanos kādā konkrētā cilvēkā LSEZ valdē, kura vārdu viņš tomēr nav nosaucis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas brīvzonas pārvaldniekam atļauj turpināt darbu

Vēsma Lēvalde, 07.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) valde atkārtoti apstiprinājusi uz trim gadiem amatā LSEZ pārvaldnieku Guntaru Krieviņu.

Tāpat LSEZ valde atļāvusi viņam savienot amatu LSEZ pārvaldē ar Liepājas domes deputāta pienākumiem, kā arī darboties domes finanšu, attīstības, budžeta komisijās, pildīt Latvijas Tranzībiznesa asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieka amatu, Liepājas partijas valdes locekļa amatu un ES Reģionu komitejas locekļa amatu.

Šāda lēmuma nepieciešamību nosaka Liepājas SEZ pārvaldes nolikums. Nedz Rīgas ostas, nedz Ventspils ostas pārvalžu nolikumi šādu apstiprināšanas kārtību neparedz.

Guntars Krieviņš LSEZ pārvaldnieka amatā ir kopš LSEZ izveidošanas - 1997. gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Lipmans: Valdība neveica pat ne pussoli, lai iegūtu tiesības rīkot pasaules čempionātu hokejā

LETA, 23.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdība nav spērusi pat ne pussoli 2018.gada pasaules čempionāta rīkošanai, tāpēc kopumā zaudējums Dānijai nav liels pārsteigums, atzina Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans.

Balsojumā Dānijas kandidatūra saņēma 95 balsis, kamēr Latvija tika vien pie 12 balsīm.

Latviju Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) kongresā pārstāvēja vien Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), tikmēr no Dānijas ieradušies gan divi ministri, gan arī Kopenhāgenas un Herningas pilsētu mēri.

«Valdība neizdarīja pat ne pussoli, un izrādās, ka tikai man vajag čempionātu,» atzina Lipmans. «Es tiešām gribēju, lai čempionāts notiktu, bet balsotājiem nebija pārliecības, ka mūsu valdība ir ieinteresēta.»

Pērn oktobrī Ministru kabinets atbalstīja Latvijas Hokeja federācijas vēlmi 2018.gadā Latvijā rīkot pasaules hokeja čempionātu un deleģēja toreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) nosūtīt atbalsta vēstuli Starptautiskajai Hokeja federācijai (IIHF).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas brīvzonas valdē Kirovu Lipmanu nomainīs Valērijs Terentjevs

Vēsma Lēvalde, 15.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas dome nolēmusi uzņēmēja Kirova Lipmana vietā darbam Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) valdē virzīt a/s Liepājas metalurgs valdes priekšsēdētāju Valēriju Terentjevu.

Valērija Terentjeva kandidatūra izvirzīta vairāku iemeslu dēļ - viņš pārstāv gan Liepājas lielāko ražotāju a/s Liepājas metalurgs, gan lielāko ostas uzņēmumu - LSEZ a/s Liepājas osta LM. Turklāt viņš ir praktiķis ar ilggadīgu vadītāja pieredzi, Db.lv norādīja Liepājas domes deputāts, LSEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš. Liepājas domes lēmums vēl jāapstiprina Ministru Kabinetam.

DB jau vēstīja, ka uzņēmējs Kirovs Lipmans uzrakstījis atlūgumu, atsakoties no SEZ valdes locekļa amata. Uzņēmējs arī ir sašutis par a/s Liepājas metalurgs modernizācijas sadārdzināšanos, nepārdomātu valsts galvojumu, kā arī par to, ka uzņēmuma parādi sadalīti akcionāriem, kādēļ K. Lipmans ticis pie 20 miljonus latu liela parāda. K. Lipmans aģentūrai BNS sacījis, ka Liepājas metalurgs pats varēja nopelnīt naudu modernizācijai ar akciju emisiju vai piesaistot akcionāru līdzekļus. Tāpat Lipmans atzinis, ka iecerētais projekta attīstīšanas modelis, kā arī valsts galvojuma prasīšana iepriekš ar viņu kā akcionāru nav saskaņota. Lipmanam patlaban pieder 25% uzņēmuma akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmācijas kompānijas AS Grindeks akcionārs Kirovs Lipmans un viņa dēls pārsūdzējuši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes lēmumu sodīt viņus par konstatētajiem Finanšu instrumentu tirgus likuma (FITL) pārkāpumiem, aģentūrai LETA apstiprināja Kirovs Lipmans.

Viņš uzskata, ka FKTK padomes lēmums sodīt viņu un viņa dēlu ir nepamatots. FKTK padomei nemaz nav tiesību pieņemt šādu lēmumu. Tas nav normāli, ka pret uzņēmējiem, kuri attīsta uzņēmumus, šādi izturas. Tas noteikti ir pasūtījums.

Tiesa, kurš varētu būt Lipmaniem nelabvēlīgā FKTK padomes lēmuma pasūtītājs, Kirovs Lipmans nenosauca.

Kā aģentūra LETA uzzināja Administratīvajā apgabaltiesā, Kirova un Filipa Lipmanu pieteikums par FKTK lēmumu tiesā saņemts 18.decembrī, tomēr pagaidām vēl nav bijis lēmums par lietas ierosināšanu.

Kā ziņots, FKTK padome nolēmusi par konstatētajiem FITL pārkāpumiem sodīt abus Grindeks akcionārus. Kirovam Lipmanam piemērots naudas sods 14 200 eiro apmērā, bet Filipam Lipmanam - 10 650 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināts - Kreditori grib nopirkt Liepājas metalurgu par trīs latiem

Db.lv, NOZARE.LV, 03.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Liepājas metalurgs kreditori piedāvā uzņēmuma lielākajiem akcionāriem - Sergejam Zaharjinam, Iļjam Segalam un Kirovam Lipmanam - pārdot sev piederošās - kopā 93% - Liepājas metalurga akcijas uzņēmuma lielākajiem kreditoriem vai to norādītajām personām par vienu latu katram no pārdevējiem, teikts piektdienas pēcpusdienā izplatītajā Liepājas metalurga kreditoru kluba pieaicinātā finanšu konsultanta Prudentia vēstulē akcionāriem.

Prudentia vēstulē norādīts, ka akcionāriem rakstiska oficiāla atbilde uz vēstulē izvirzītajiem nosacījumiem jāsniedz līdz otrdienas, 7.maija, plkst.12, atbildi nogādājot Prudentia Rīgas birojā.

Vēstulē norādīts, ka attiecībā uz akcijām, par kurām pastāv tiesvedība starp Zaharjinu un Lipmanu, starp strīdniekiem jānoslēdz izlīgums un tās pēc iespējas ātrāk jānodod kreditoriem. Zaharjins, Segals un Lipmans savā īpašumā varētu paturēt pa vienai akcijai, kas nodrošinātu to tiesības piedalīties turpmākā Liepājas metalurga pamatkapitāla palielināšanā. Izpildot akciju pirkuma līgumu, Zaharjinam un Segalam būtu jānodrošina, ka Liepājas metalurga padome pārvēl uzņēmuma valdi uz kreditoru norādītām personām un atkāpjas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Kirova Lipmana izteiktie apgalvojumi par a/s Liepājas metalurgs akciju aizdošanu Sergejam Zaharjinam atbilst patiesībai un strīdus akcijas ir vienmēr piederējušas K. Lipmanam, tad K. Lipmanam varētu draudēt kriminālatbildība par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, par ko ir paredzēta atbildība LR Krimināllikuma 219. pantā.

Savukārt, ja tiesa K. Lipmana prasību noraidīs, tad pierādīsies, ka K. Lipmans ir maldinājis tiesu un sabiedrību, teikts a/s Liepājas metalurgs publicētajā paziņojumā. Uzņēmums norāda, ka tā ieskatā K. Lipmans ir nonācis neapskaužamā situācijā.

Atbildot uz S. Zaharjina pārstāvju Sintijas Radionovas, Antras Čirkšes un Iveta Pazares uzdotajiem jautājumiem, K. Lipmana pārstāvis P. Rebenoks nevarējis sniegt tiesai un pārējiem lietas dalībniekiem atbildes par to, kad un kur tieši šāda mutiska vienošanās ir tikusi noslēgta.

Tāpat pārstāvis izvairīgi atbildējis uz a/s Liepājas metalurgs pārstāvju jautājumiem par to, vai K. Lipmans ir uzrādījis amatpersonas deklarācijā informāciju par darījumu ar S. Zaharjinu un informāciju par 1 950 550 a/s Liepājas metalurgs akciju piederību, atbilstoši likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā 24. pantam, ja tik tiešām šāda vienošanās ir pastāvējusi. Turklāt, K. Lipmana pārstāvis P. Rebenoks nevarējis atbildēt uz jautājumu, vai K. Lipmans 2003. gadā vai līdz prasības celšanai paziņoja Finanšu un kapitāla tirgus komisijai par 1 950 550 a/s Liepājas metalurgs akciju iegūšanu. K. Lipmana pārstāvis P. Rebenoks vien norādījis, ka, ja K. Lipmanam ir bijis pienākums deklarēt informāciju par darījumu ar S. Zaharjinu un informāciju par strīdus akciju piederību, tad noteikti K. Lipmans to ir darījis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas ostā piešķir atlaides prāmjiem

Vēsma Lēvalde, 12.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) valde nolēmusi piešķirt speciālas ostas maksas atlaides prāmjiem, nosakot pastāvīgu maksu - 200 eiro par vienu Liepājas ostas apmeklējumu.

Tāpat LSEZ valde noteikusi terminēto atlaidi (uz vienu gadu) LSEZ SIA Terrabalt par ostas kopējās lietošanas objektu izmantošanu kravām, kuras tiek nosūtītas vai saņemtas ar prāmjiem. Atlaides lielums ir 80% no maksas tarifa, kas bija spēkā līdz šim. Prāmju apkalpotāja LSEZ SIA Terrabalt saņems atlaidi arī zemes nomas maksai. Atlaide noteikta tāpēc, lai Liepājas osta varētu konkurēt kravu piesaistē, norādīja LSEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš. «Lai konkurē loģistika, nevis cena,» skaidroja G. Krieviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK: Lipmaniem nav jāizsaka Grindeks obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums

Žanete Hāka, 06.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) norāda, ka kopš 2015. gada maija beigām vairs nepastāv apstākļi, kas uzliek par pienākumu AS Grindeks akcionāriem Kirovam Lipmanam un Filipam Lipmanam izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu citiem akcionāriem, informē FKTK.

Vienlaikus FKTK norāda, ka akcionāri, kuri uzskata, ka tiem ir radušies zaudējumi tādēļ, ka Kirovs Lipmans un Filips Lipmans likumā paredzētajā kārtībā neizteica obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, var vērsties tiesā un aizstāvēt savas likumīgās intereses par iespējamu tiem nodarīto zaudējumu atlīdzību.

Saskaņā ar FKTK rīcībā esošo informāciju Kirova Lipmana sieva Anna Lipmane 2015.gada maija beigās ir pārdevusi daļu sev piederošo AS Grindeks akciju. Ņemot vērā minēto, kopš 2015. gada maija beigām Lipmanu ģimenei kopā piederošais AS Grindeks akciju skaits veido mazāk kā 50% no kopējā AS Grindeks.

FKTK 2014.gada 19.novembrī pieņēma lēmumu Par AS Grindeks akcionāru Kirova Lipmana un Filipa Lipmana Finanšu instrumentu tirgus likuma 66. panta pirmās daļas pārkāpumu, ar kuru tika konstatēts, ka Kirovs Lipmans un Filips Lipmans ir personas, kas rīkojas saskaņoti attiecībā uz AS Grindeks akcijām un nav izpildījuši Finanšu instrumentu tirgus likuma 66. panta pirmās daļas prasības. Kirovam Lipmanam un viņa sievai Annai Lipmanei, kuru saskaņotu rīcību FKTK pierādīja 2003. gadā, kopā piederēja 49,98 % AS Grindeks akciju, bet Filipam Lipmanam piederēja 0,04 % AS Grindeks akciju, tādējādi Lipmanu ģimenei kopā piederēja 50.02 % no kopējā balsstiesīgo akciju skaita AS Grindeks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) AS Grindeks akcionāriem Kirovam Lipmanam un Filipam Lipmanam piemērojusi soda naudu 131 250 eiro apmērā un vienojusies ar akcionāriem par obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanu līdz šā gada augusta beigām, informē FKTK.

Administratīvās lietas ietvaros FKTK konstatēja, ka Kirovs Lipmans un Filips Lipmans nav izpildījuši par Finanšu instrumentu tirgus likuma (FITL) 66. pantā noteikto pienākumu izteikt pārējiem AS «Grindeks» akcionāriem adresētu obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Ņemot vērā FKTK konstatēto pārkāpumu, FKTK vienojās ar Kirovu Lipmanu un Filipu Lipmanu par administratīvā līguma noslēgšanu, paredzot akcionāriem soda naudu 131 250 eiro apmērā.

Līdz ar administratīvā līguma noslēgšanu Kirovs Lipmans un Filips Lipmans apņemas veikt arī obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu līdz 2019. gada augusta beigām. Vairāku mēnešu termiņš noteikts, ņemot vērā nepieciešamību rast finanšu līdzekļus obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizsardzības ministrijas teritoriju Liepājas ostā apsaimniekos DG termināls

Vēsma Lēvalde, 16.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizsardzības ministrija nodevusi apsaimniekošanā LSEZ SIA DG termināls teritoriju Liepājas ostā.

Teritorija, kas nodota apsaimniekošanā, ir Karostas kanāla dienvidu pusē starp 25. un 26. piestātni, kur agrāk atradās padomju armijas naftas bāze ar pazemes naftas rezervuāriem un kas pēdējo 20 gadu laikā nav izmantota saimnieciskai darbībai.

Saglabājušās inženiertehniskās būves no padomju gadiem ir nolietojušās un, visticamāk, arī bojātas. Db.lv rakstīja, ka tur palikušie naftas produkti, mainoties gruntsūdens līmenim, Karostas kanālā rada piesārņojumu. Jaunais teritorijas apsaimniekotājs sola situāciju mainīt.

«Te ir redzams pierādījums tam, ja teritorija netiek apsaimniekota, tas rada zināmas problēmas. Es domāju, ka Aizsardzības ministrija ir spērusi pareizu soli un vienojusies ar DG terminālu par šīs teritorijas apsaimniekošanu un sakārtošanu,» darījumu komentē LSEZ pārvaldnieks Guntas Krieviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kirovs Lipmans uzskata, ka Valsts kase nav pievērsusi uzmanību uzņēmuma izsaimniekošanai; finanšu ministrs Andris Vilks secina, ka Liepājas metalurga vadībai nav nekādas biznesa attīstības vīzijas. Un iespējams jau nākammēnes valstij būs jāsedz Liepājas metalurga saistības.

a/s Liepājas metalurgs bijušais vadītājs un viens no lielākajiem akcionāriem Kirovs Lipmans uzskata, ka Valsts kase, uzraugot to, kā a/s Liepājas metalurgs pilda valsts galvotā kredīta saistības, nav bijusi uzdevuma augstumos un nav pievērsusi pienācīgu uzmanību uzņēmuma izsaimniekošanai.

Pēc K. Lipmana teiktā, viņš vēl aizpērn nosūtījis premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība) vēstuli, kurā brīdinājis par to, ka Liepājas metalurgs tiek izsaimniekots.

«Dombrovskis šo vēstuli pārsūtīja finanšu ministram Vilkam, kas to nosūtīja Liepājas metalurgam – lai dara ar to Lipmanu, ko grib, lai sit nost,» pēc valdības slēgtās sēdes atstāšanas sūrojās K. Lipmans, uzsverot, ka, viņaprāt, valstij nav jāiesaistās Liepājas metalurga glābšanā, kamēr tur saimnieko līdzšinējā vadība ar Sergeju Zaharijinu priekšgalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Papildināta - Lipmanu ģimene nodibinājusi jaunu uzņēmumu ar 33,4 miljonu eiro pamatkapitālu

Žanete Hāka, 15.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Kirovs Lipmans ar sievu Annu Lipmani un dēlu Filipu Lipmanu nodibinājuši jaunu uzņēmumu - SIA «Liplat Holding», ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Jaundibinātā uzņēmuma pamatkapitāls ir 33 438 262 eiro, un tā lielākais dalībnieks ar 66,6% uzņēmuma kapitāldaļu ir Kirovs Lipmans, 33,3% SIA «Liplat Holding» kapitāldaļu īpašniece ir Anna Lipmane, bet 0,08% kapitāldaļu īpašnieks ir Filips Lipmans. Jaunā uzņēmuma juridiskā adrese ir Rīgā, Raunas ielā 23.

Par SIA «Liplat Holding» valdes priekšsēdētāju ar tiesībām pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi iecelts Kirovs Lipmans, bet par valdes locekļiem ar tiesības pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi iecelti Anna Lipmane un Filips Lipmans.

SIA «Liplat Holding» ierakstīts komercreģistrā 11.aprīlī.

Kā liecina paziņojums Nasdaq Riga, šodien, 15. aprīlī, birža ir saņēmusi paziņojumus par nozīmīgas līdzdalības zaudēšanu no tās akcionāriem Kirova Lipmana un Annas Lipmanes un par nozīmīgas līdzdalības iegūšanu no SIA Liplat Holding, kuras kapitālā Kirovam Lipmanam pieder 66,61%, Annai Lipmanei – 33,31%, bet Filipam Lipmanam – 0,08%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmans spurojas un Prudentia plānu sauc par sapņainu vīziju

Vēsma Lēvalde, 22.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim neviena puse nav izrādījusi interesi par visreālāko veidu, kā glābt uzņēmumu – piesaistīt Liepājas metalurgam stratēģisku investoru, paziņojumā presei pauž Liepājas metalurga (LM) akcionārs Kirovs Lipmans.

«Pašlaik esmu dzirdējis tikai runas par to, ka ir kaut kas jādara, lai glābtu uzņēmumu un nepieļautu sociālo krīzi Liepājas apkaimē, taču reāli darbi nav notikuši. Turklāt man, cilvēkam, kas pirms vairākiem gadiem izglāba šo uzņēmumu no krīzes un arī šoreiz vairākkārtīgi ir piedāvājis risinājumu uzņēmuma glābšanai, tiek izvirzītas nepamatotas prasības. Valdībai būtu jārīkojas tā, lai uzņēmums tiešām tiktu glābts, nevis turpināts izsaimniekot,» uzsver K.Lipmans.

Tāpēc viņš plāno vērsties pie valdības un Kreditoru kluba ar piedāvājumu piesaistīt Liepājas metalurgam stratēģisku investoru, tomēr, lai tas notiktu, K.Lipmans izvirza savus nosacījumus, kurus, pēc viņa teiktā, jau iepriekš izvirzīja potenciālais investors. Proti, esošie divi lielākie uzņēmuma akcionāri – Sergejs Zaharjins un Iļja Segals – pārdod visas savas Liepājas metalurga akcijas šim investoram, kā arī vienlaikus tiek nomainīta visa šā brīža uzņēmuma vadība pret pasaules līmeņa profesionāļu komandu, kurai ir ievērojama pieredze metalurģijas uzņēmumu vadībā un biznesā, ko nodrošinātu investors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Liepājas metalurgs akcionāra Kirova Lipmana atrastais potenciālais investors ir saistīts ar augsta līmeņa banku, kuras finanšu spēju nav pamata apšaubīt.

Tā ir banka, kurai piešķirts Aaa reitings (tiek piešķirts bankām ar izcilu kredītspēju un zemāko riska pakāpi), DB apgalvoja pats Kirovs Lipmans, komentējot Prudentia Advisers un finanšu ministra paziņojumus par to, ka akcionāru piesaukto investoru nopietnība ir apšaubāma. Lai ātrāk risinātu situāciju, K.Lipmans plāno likumā noteiktā kārtībā panāk uzņēmuma valdes nomaiņu, kā arī iesaistījies sarunās ar kreditoriem. Tostarp valdība, draudot ar maksātnespēju, uzdevusi a/s Liepājas metalurgs valdei divu mēnešu laikā izveidot TAP plānu, kuram kreditori piekristu. Vēlamākais attīstības scenārijs ir tas, kurā akcionāri iegulda savu naudu vai pazūd. Ja nē – tad šo pašu scenāriju var īstenot caur maksātnespēju, uzskata Prudentia Advisers valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš. «Tad jau kreditoriem ar vai bez investora būs jāpieņem gala lēmums, vai viņi ir gatavi restrukturizēt vecās saistības, vai ir gatavi likt iekšā nepieciešamo jauno naudu,» norādīja K.Krastiņš. Savukārt Kirovs Lipmans DB apgalvoja, ka viņa piesaistītais investors sagatavojis rakstisku priekšlikumu Liepājas metalurga pārņemšanai. Pēc šā priekšlikuma iesniegšanas investora vārds vairs nebūšot noslēpums. Vienlaikus K.Lipmans turpina sarunas ar kreditoriem, 4.jūnijā sarunas bijušas ar Citadeli, bet tuvākajās dienās plānots tikties ar SEB bankas pārstāvjiem. «Ar Citadeli saruna bija konstruktīva, ar SEB būs grūti, jo tur lēmumus pieņem mātes uzņēmums,» DB atzina K.Lipmans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Jūs domājat, es aizgāju no Liepājas metalurga tāpat, ka man nebija ko darīt? Man draudēja!» LTV1 raidījumā Sastrēgumstunda apgalvoja viens no a/s Liepājas metalurgs akcionāriem Kirovs Lipmans.

Pēc viņa stāstītā, konflikts starp akcionāriem sācies jau tad, kad Liepājas metalurgs pēc privatizācijas pirmo reizi sācis pelnīt. Viņš kontrolējis «katru ciparu», taču tas nav paticis viņa biznesa partneriem (Sergejs Zaharjins un Iļja Segals). Reiz pat esot piedāvāts piecu miljonu peļņas vietā gada pārskatā uzrādīt tikai miljonu. Konflikts samilzis, un ticis dots rīkojums Lipmanu «nelaist uz rūpniecību». Pēc viņa stāstītā, pat akcionāru sapulci apsargājot 15 apsargi. Lūgts paskaidrot savus izteicienus par to, ka rūpnīcu izzog, K.Lipmans klāstīja, ka gan gatavās produkcijas realizācija, gan melāllūžņu iepirkšana notiekot caur ofšoriem, kas darbojas kā starpnieki un kuri ir vienās rokās – lielākā akcionāra Sergeja Zaharjina un viņa dēla. «Visi baidās no Zaharjina!» apgalvoja K.Lipmans, jo ikviens, kurš nostājas pret S.Zaharjinu, tiekot atlaists.

Komentāri

Pievienot komentāru