Jaunākais izdevums

Civilprocesa likuma grozījumi par labu komunālo pakalpojumu sniedzējiem radītu vismaz 20 miljonu latu zaudējumus bankām Tajā skaitā arī valstij piederošajai Parex bankai un bankai Citadele, kurās ieguldīts aptuveni miljards Latvijas nodokļu maksātāju naudas.

Ekonomikas ministrija izstrādājusi grozījumus Civilprocesa likumā, paredzot, ka izsolē pārdodot bankā ieķīlātu nekustamo īpašumu kredīta piedziņai, līdz 10% no gūtajiem ienākumiem kā pirmie savus maksājumu prasījumus saņem dzīvojamo māju pārvaldītāji vai komunālo pakalpojumu sniedzēji. Par šādiem ierosinājumiem nav sajūsmā bankas, kas turklāt norāda, ka ar to komunālo parādu problēma valstī netiks risināta, bet pat var vēl saasināties.

Likuma grozījumu rezultātā iedzīvotājiem būs lielākas garantijas, ka nemaksātāju dēļ necietīs maksātāji, jo namu apsaimniekotājiem būs iespēja agri vai vēlu piedzīt parādu, ko šodien nevar izdarīt, skaidroja SIA Latio namsaimineks Aivars Gontarevs, kurš ir arī viens iniciatoriem likuma grozījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Dobeles komunālie pakalpojumi pārrēķinās atkritumu apsaimniekošanas maksu

Žanete Hāka, 10.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Dobeles komunālie pakalpojumi apņēmusies grozīt atkritumu apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas kārtību un veikt pārrēķinus iedzīvotājiem, kuriem komersanta īstenotās negodīgās komercprakses rezultātā radušies zaudējumi, informē Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

PTAC pērnā gada 20. septembrī pieņēma lēmumu par negodīgas komercprakses īstenošanu, piemērojot SIA Dobeles komunālie pakalpojumi administratīvo sodu saistībā ar negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā neatbilstoša atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu maksas aprēķināšana, kā arī, uzliekot komersantam par pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi.

PTAC atzina par negodīgu SIA Dobeles komunālie pakalpojumi īstenoto komercpraksi saistībā ar neatbilstoši aprēķinātu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu maksu – komersants izrakstīja privātmāju īpašniekiem un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldniekiem rēķinus, kuros maksa par atkritumu apsaimniekošanu tika aprēķināta atkarībā no konkrētajā adresē deklarēto personu skaita, nevis faktiski radītā atkritumu daudzuma. Aprēķinos netika ņemts vērā ne lietošanā nodotā konteinera tilpums, ne atkritumu izvešanas biežums. Patērētājiem tika uzlikts par pienākumu apmaksāt normatīvo aktu prasībām neatbilstošus rēķinus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārāk dāsnais atbalsts zaļai enerģijai un koģenerācijai ievērojami sadārdzinās ikmēneša elektrības maksājumus, kopējas rēķins» varētu sasniegt 127 miljonus latu.

SIA Bolderāja serviss valdes priekšsēdētājs Arvis Purs norāda, ka, šādā garā turpinot ir strupceļš, jo esošā alternatīvās elektroenerģijas atbalsta sistēma ir tautsaimniecību graujoša. «Baidos, ka, tādu politiku turpinot, izdevīgāk būs darbināt savu dīzeļģeneratoru,» saka viņš.

E-veselības klusie telefoni

Latvijā jau vairākus gadus tiek runāts par e-veselības projektiem un izsludināti arī vairāki konkursi. Tiesa Saeimas deputāte Ingrīda Circene veselības ministru vēstulē aicinot izskatīt iespēju pārņemt gatavo Igaunijas e-veselības sistēmu, pret ko iebilst Latvijas IT uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais Apple viedtālrunis iPhone 4S klajā nācis, sabiedrībā viešot dalītas jūtas. Kamēr paši uzticīgākie Apple fani joprojām ir sajūsmā par visu, ar ko ASV tehnoloģiju gigants nāk klajā, citi ir vīlušies ar Apple jaunāko veikumu.

Arī pēc vairāku ekspertu domām, iPhone 4S nav tas, ko sabiedrība gaidīja pēc vairākām ASV tehnoloģiju kompānijas jauno produktu prezentācijām, kas ikreiz mēdza satricināt pasauli.

Visticamāk, Apple izdosies pārdot miljoniem iPhone 4S, ņemot vērā, ka tā priekštecis ceturkšņa laikā pārdots 20 miljonos eksemplāru, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējiem iPhone, kas pārsnieguši viens otra pārdošanas rekordus, jaunākais Apple viedtālrunis varētu būt pirmā melnā avs iPhone ģimenē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārvadātāji varētu taupīt līdzekļus, turpmāk nebraucot iekšā autoostās, kas savukārt radītu haosu un pašvaldību izdevumu palielināšanos.

Hipiji atgriežas

Ar optimismu sejā autoražotāji tradicionāli devušies uz Ženēvu, lai rādītu savus sasniegumus.

Aviācija

Lidosta gatava būvēt

Šovasar lidostā Rīga pasažieru pieaugums varētu sasniegt 350 tūkstošus.

Bankas

Par Komercbanku asociācijas vadītāju virzīs Bičevski

Komercbanku asociācijas vadītāja amatā virzīs Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski.

Pasaulē

Eiro bāzes procentu likmes varētu kāpt

ECB ziņo par gatavību cīņai ar inflāciju un iespējamu eiro likmes palielināšanu jau aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Šo Ziemassvētku topa rotaļlietas - iPad atdarinājums un interaktīvi roboti

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku sezona rotaļlietu nozarei ir izšķirošs laiks, jo vecāki, izliekoties par Ziemassvētku vecīti, steidz piepildīt savu bērnu sapņus.

Šogad daudzi rotaļlietu ražotāji, lai iegūtu klientus, turas pie jau izmēģinātām lietām, kam piešķirts kāds «svaigums».

CNBC izveidojis šajā Ziemassvētku sezonā Amerikā pieprasītāko rotaļlietu sarakstu. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, var pieņemt, ka vismaz daļa no šīm rotaļlietām būs iekļuvusi arī Latvijā dzīvojošo bērnu vēstulēs Ziemassvētku vecītim.

My Keepon

Ražotājs: Wow! Stuff

Cena: 50 ASV dolāri

Vecums: 6 gadi līdz 11 gadi

Mazs mikrofons, kas iebūvēts My Keepon, ļauj tam dzirdēt mūziku, ko īpašnieks atskaņo, vai ritmus un atbildēt. Tā reaģē arī uz piesitieniem, saspiešanu un kutināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Samazinot pelēko ekonomiku uz pusi, valsts iegūtu 700 miljonus latu

Ivars Brīvers, Latvijas Ekonomistu asociācijas valdes priekšsēdētājs, 01.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši Pasaules Bankas aprēķiniem pelēkās ekonomikas īpatsvars Latvijā sasniedz 40%. Skaidrs, ka, īstenojot dažādus kompleksus pasākumus, ik gadu no šīs summas varētu atgūt vairākus desmitus miljonu latu.

Kopumā samazinot ēnu ekonomikas īpatsvaru kaut vai uz pusi, valsts iegūtu aptuveni 700 miljonus latu, un tā nav maza summa.

Piemēram, ir jāuzlabo elektroniskā uzskaites sistēma, veicot nodokļu samaksu, jāīsteno sākumdeklarēšanās pasākumi utt. Protams, atbalstāma ir arī iecere par tā saucamās nodokļu amnestijas veikšanu, tomēr šeit valstij jārīkojas ļoti uzmanīgi. Pirmkārt, nodokļu amnestiju, kad parādnieki tiek atbrīvoti no soda procentu uzrēķiniem apmaiņā pret tūlītēju pamatsummas samaksu, var veikt tikai kompleksi ar jau minēto sākumdeklarēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīze ir ne tikai samazinājusi nekustamo īpašumu cenas un uzaudzējusi bezdarbnieku armiju, bet arī radījusi atklāsmi galvotājiem, ka viņiem jāmaksā par svešiem grēkiem, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Proti, parādnieki, nespēdami kārtot savas saistības, devušies uz ārzemēm vai arī kļuvuši maksātnespējīgi, parādu slogu uzveļot galvotājiem, kuri paši nav aizņēmušies.

«Tās ir sekas cilvēku vieglprātīgai attieksmei un jebkādu dokumentu parakstīšanai bez konsultācijām pie jurista,» situāciju raksturo zvērināts advokāts Dr. iur. Jānis Kārkliņš. Viņš norāda, ka ļoti būtiskas ir katra konkrētā līguma pirmajā brīdī šķietami sīkas nianses, kuras maina lietas būtību - galvotāja atbildības līmeni brīdī, kad parādnieks nespēj pildīt savas saistības. «Pāris vārdu līgumā maina galvotāja tiesisko stāvokli, jo tā dēvētajiem galvojuma līgumiem ir divi veidi - galvotājs vienkārši galvo par citas personas parādu vai arī galvotājs galvo kā pats parādnieks, t.s. ekspromisoriskais galvojums,» zina stāstīt J. Kārkliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad ik mēnesi ierosinātas vidēji 60 fizisko personu maksātnespējas jeb divas līdz trīs lietas dienā (kas ir vairāk nekā juridiskām personām), un kopš 2008. gada nogales līdz šā gada jūlija vidum Latvijā kopumā ierosinātas 812 fizisko personu maksātnespējas lietas, liecina Maksātnespējas reģistra dati.

«Tas ir daudz. Tas nozīmē, ka daudziem ir parādi, kurus tie nevar segt,» laikrakstam Dienas bizness atzina pieredzējušais administrators Aigars Lūsis.

No šobrīd ierosinātajām fizisko personu maksātnespējas lietām ap 30-40% «nākuši» no Latvijas kredītņēmēju apvienības (LAKRA). LAKRA konsultants Jānis Āboliņš DB zināja stāstīt, ka šobrīd no maksātnespējām ap 90% gadījumos iemesls ir samazinātas algas. «Tipisks piemērs: policijas darbiniekam bija 420 Ls alga, tagad - 280 Ls, dzīvoklis atņemts, ir komunālie parādi un pēc dzīvokļa pārdošanas palicis 30 tūkst. Ls parāds. Šādos gadījumos vai nu visu mūžu dzīvo ar tiesu izpildītāju, vai maksātnespējas process, kad pēc 2,5 gadiem esi atbrīvojies no parādsaistībām,» tā J. Āboliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu ierosinājumu pārdot izsolē naftas cauruļvadā Polocka - Ventspils esošo bufernaftu un tādējādi valsts maku papildināt aptuveni ar 70 milj. Ls Ventspils pilsētas mērs Aivars Lembergs aizvirzījis līdz valdību veidojošo partiju koalīcijai.

To apstiprināja Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) preses sekretāres p.i. Zanda Šadre, precizējot, ka jautājumu aktualizējuši ZZS politiķi. Sēdē nolemts, ka premjers ar rezolūciju uzdos tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam sasaukt sanāksmi, kurā tiktu izskatīts jautājums par īpašuma tiesībām uz bufernaftu.

Lien parādos ārvalstīs

Latvijas iedzīvotāji paliek parādā ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs, tostarp visvairāk Anglijā, Īrijā un Vācijā.

Deklarācijas

Amatpersonas pārdod autoparkus, ziedo un zaudē tūkstošus

Šogad deklarācijās neparādās tik daudz darījumu kā pērn, bet tāpat apgrozītas lielas summas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada laikā sērijveida dzīvokļu cena varētu pieaugt līdz pat 15%, prognozē Arco Real Estate. Arī turpmākajos gados cenām būs tendence kāpt – 10 līdz 15 % robežās ik gadu.

Tādējādi, balstoties uz pēdējo mēnešu tendencēm, kompānija rēķina, ka sērijveida dzīvokļu cena šogad varētu sasniegt 680 eiro/m2, bet 761 eiro/m2 – 2012. gadā. Pēdējos mēnešos sērijveida dzīvokļu cena Rīgas mikrorajonos svārstījusies ap 600 eiro/m2.

Tikmēr Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte norāda, ka sērijveida dzīvokļu cenu pieaugums jau ilgāku laiku ir ļoti neliels, un šogad kopumā tas varētu būt 10% robežās. Tuvākajos gados cena būs 700–800 eiro/m2 līmenī, jo nav pārliecinoša ekonomiskā pamata straujākam kāpumam, viņa uzskata. Pieprasījums un līdz ar to arī cenas galvenokārt pieaugs dzīvokļiem siltinātās, renovētās sērijveida mājās. Apkures un citi komunālie maksājumi turpina palielināties, tādēļ šo izdevumu lielums kļūst par vienu no svarīgākajiem kritērijiem mājokļa izvēlē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē jau izskanējis, ka par vienu no labākajām darbavietām atzīts interneta milzis Google, kas darbiniekus vilina ar savu netradicionāli iekārtotajiem birojiem un pievilcīgajiem darba nosacījumiem. Taču Google uz papēžiem min arī sociālais portāls Facebook, kura galvenais birojs ir ne mazāk neordinārs.

GOOGLE

Google saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātus atvaļinājumus: pirmajā darba gadā 15 dienas, otrajā – 20 dienas un, sākot ar sesto darba gadu, 25 dienas gadā, kā arī 12 apmaksātas svētku brīvdienas.

Google visiem saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu trīs mēnešu garumā, kā arī vēl papildus 6 nedēļas, ja darbinieks kompānijā strādā vairāk nekā gadu.

Visi Google darbinieki pēc nepieciešamības var saņemt neierobežotus apmaksātu slimības atvaļinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010. gadā pasludināto maksātnespējas procesu skaits sasniedzis apogeju – teju 3000, vairums no tiem ir darbojušās nekustamo īpašumu, tirdzniecības vai būvniecības jomās, liecina SIA Lursot pētījums pēc Uzņēmumu reģistra Maksātnespējas reģistra ierakstiem.

Trīs gadu laikā maksātnespējīgo uzņēmumu skaits ir trīskāršojies. Atšķirībā no pirmskrīzes procesiem, kuros maksātnespējas ierosināšana vairāk bija saistīta ar nelieliem uzņēmumiem, pēdējos trijos gados daudzos no šajos procesos iesaistītām komercsabiedrībām un privātpersonām iepriekš ir bijušas ekonomiski aktīvas.

Gaidāms pārtikas cenu kāpums

Pārtikas izejvielu cenu pieaugums pasaulē ietekmēs arī Latviju, tomēr cenu kāpums te nebūs tik straujš, prognozē eksperti.

Tirdzniecība

Bonusi iegriež pārtikas ražotājiem

Aug pārtikas produktu ražotāju nemiers ar tā saucamajiem bonusiem, kas jāmaksā tirgotājiem par preču atrašanos lielveikalos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Satiksmes ministrs Uldis Augulis, gan airBaltic vadītājs Bertolds Fliks uzskata, ka par airBaltic un lidostas Rīga finansiālajām domstarpībām abām pusēm vēl ir iespējams vienoties līdz tiesai šās vasaras vidū.

Augulis pauda atzinību par to, ka lidosta Rīga Arņa Luhses vadībā ir iemācījusies sēsties ar airBaltic pie sarunu galda, nevis tikai strīdēties. Neesot pieļaujams, ka konfliktē divas valsts kompānijas. DB jau rakstīja, ka pašreizējās airBaltic prasības apmērs pret lidostu ir pārsniedzis 23 milj. Ls sakarā ar aviokompānijai atceltajām apjoma atlaidēm, kuras turpinot saņemt Īrijas zemo cenu kompānija Ryanair. Savukārt airBaltic ir parādā par lidostas Rīga pakalpojumiem 7-8 milj. Ls. Pagaidām gan netika minēts tas, kādā formā šīs savstarpējās pretenzijas varētu tikt atrisinātas - samaksājot vismaz daļu no parāda, atsakoties no prasības vai kā citādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Uzlabos IS pārvaldību

Sanita Igaune, 13.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rosinās katras nozares ministrijas līmenī veidot savu informācijas sistēmu pārvaldnieku, pirmdien informē laikraksts Dienas bizness.

Valsts pārvaldē vēl ir daudz darāmā saistībā ar valsts informācijas sistēmu (IS) optimizāciju un standarta pakalpojumu centralizāciju nozarē, laikrakstam sacīja Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) Elektroniskās pārvaldes departamenta direktors Uģis Bisenieks.

Tāpēc VARAM virzīs Ministru kabinetam (MK) sagatavotos priekšlikumus IS pārvaldības uzlabošanai. Pēc tam, kad tiks gūts MK atbalsts, ir paredzēts veikt arī grozījumus Valsts informācijas sistēmu likumā.

VARAM vēlas, lai katras nozares līmenī tiktu izveidota struktūra, kura nodrošinātu pārvaldību par konkrētas nozares ministrijas un tās padotības iestāžu IS. Tādējādi katrā nozarē būtu pārvaldnieks, kurš uzraudzītu visus procesus un piedalītos IT budžeta plānošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas ostas kompānijas Naftimpeks strīds ar Statoil un Neste par dzelzceļa tarifiem nonācis tiesā, piektdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Visu trīs kompāniju naftas produktu termināļi Vecmīlgrāvī atrodas blakus un kopīgi izmanto dzelzceļa infrastruktūru. Tā kā vēsturiski šo pievadceļu īpašnieces ir Neste un Statoil, Naftimpeks pakalpojumu no tām pērk. Kopš 2009. gada, kad skandināvu kapitāla kompānijas paziņoja par pakalpojuma tarifu paaugstināšanu, turpinās strīds, kurš tagad nonācis Administratīvajā tiesā.

Naftimpeks uzskata, ka tarifi ir nepamatoti augsti un apdraud uzņēmuma konkurētspēju. Jautājumu aktualizē fakts, ka Naftimpeks iesaistījies sarunās par Venecuēlas naftas piegādēm Baltkrievijai, kas prasītu lielus ieguldījumus termināļa infrastruktūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēks kļūst par parādnieku jau aizdevuma saņemšanas brīdī, taču problēma rodas tad, kad aizņēmējs nevar vai atsakās nokārtot parādsaistības ar aizdevējiem, tostarp ar finanšu vai kredīta devēja uzņēmumiem. Protams, katrs aizņēmējs ir atšķirīgs, tomēr, kā uzsver parādu atgūšanas uzņēmuma SIA Legal Balance izpilddirektore Olga Pripodobna, ir konkrētas likumsakarības, kas ļauj tos kategorizēt un atrast efektīvāko veidu, kā atgūt parādu.

“Balstoties uz parādu atgūšanas teoriju un praksi, var izdalīt piecus galvenos parādnieku veidus – īslaicīgie, solītāji, klusie, ļaunprātīgie un izmisīgie parādnieki. Iepazīstot šo grupu atšķirīgās iezīmes, ir vieglāk sazināties ar parādniekiem un palīdzēt viņiem veikt parāda atmaksu,” stāsta Olga Pripodobna.

Īslaicīgie parādnieki, pēc Olgas Pripodobnas domām, ir tie, kuri uz laiku ir nonākuši finansiālās grūtībās, kas radušās darbavietas maiņas vai atvaļinājuma dēļ. Šie aizņēmēji ir labvēlīgi, ar viņiem ir iespējams panākt vienošanos, piemēram, pielāgojot ikmēneša maksājuma datumu tā, lai tas sakristu ar parādnieka ikmēneša saņemtiem ienākumiem un parādnieks nekavētu maksājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārupē, kā arī Mārupes novada Skultē un Tīrainē siltumenerģijas tarifs no 1.septembra pieaugs par 2,5 reizēm - līdz 320,14 eiro par megavatstundu (MWh), informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Šis būs terminēts tarifs, kas būs spēkā tikai septembrī - attiecīgi no 1.septembra līdz 30.septembrim. Pēc tam 1.oktobrī spēkā stāsies jauns tarifs - 312,79 eiro par MWh, kas ir par 2,3% mazāk nekā septembra tarifs.

Patlaban komersants SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" saviem klientiem piemēro siltumenerģijas tarifu 127,29 eiro par MWh, kamēr no 1.oktobra bija paredzēts tarifu samazināt līdz 119,94 eiro par MWh.

SPRK norāda, ka siltumenerģijas tarifu pieaugums saistīts ar dabasgāzes cenas pieaugumu, konkursa kārtībā noslēdzot jaunu līgumu par dabasgāzes piegādi. Dabasgāzes vairumtirgus cenas kāpuma dēļ kopējās kurināmā izmaksas komersantam ir pieaugušas par 180,7%. Komersants ar dabasgāzi saražo visu lietotājiem nodoto siltumenerģijas apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts IT sistēmu uzturēšana izmaksā miljonus, bet kopējas stratēģijas nav, ir bažas par neefektīvu līdzekļu izlietojumu.

Neskatoties uz ķibelēm un skandāliem, kas pavada e-pakalpojumu attīstību Latvijā, šajā jomā esam guvuši arī vērā ņemamus panākumu, šodien raksta Lietišķā Diena. Tomēr valsts informācijas sistēmu (IS) saimniecībā vēl joprojām ir daudz darāmā. Šobrīd ministrijas savas IS apsaimnieko pēc saviem ieskatiem. Turklāt liela daļa ministriju nemaz nav lietas kursā par padotības iestāžu IS uzturēšanas izmaksām. Tādējādi nav iespējams apzināt kopējo summu, cik daudz ministrijas vidēji gadā tērē IS uzturēšanai.

To apliecina arī pērn MK iesniegtais valsts institūciju īstenoto funkciju un uzdevumu IKT jomā izvērtējums. Tajā teikts, ka pašlaik lietojamās metodes IKT budžetu plānošanā gan IKT uzturēšanas, gan IS izveides jomā nav optimālas un nedod iespēju veikt objektīvu funkciju un sniegtā labuma novērtējumu. Valsts pārvaldes iestādēs novērojama plaša IKT resursu decentralizācija un sadrumstalotība, kas palielina izdevumus, kā arī nepieciešamību uzturēt pietiekami augstas IT kompetences cilvēkresursus, kuri uztur IKT infrastruktūru. Atbilstoši Valsts informācijas sistēmu reģistra sniegtajiem datiem - Latvijā kopumā ir 175 valsts informācijas sistēmas, bet kopējo IS skaits padotības iestādēs ir virs 400. Valstī ik pa laikam izskan runas par iespējamo IT resursu centralizāciju, taču arvien vēl nekas neliecina, ka tiek sperti soļi attiecīgajā virzienā. Ņemot vērā, ka pirms neilga laika uzmanības centrā nonāca Valsts ieņēmuma dienesta EDS nedienas, līdz ar to aktualizējās jautājums par IS uzturēšanu. Tāpēc DB vēlējās apzināt, cik ministrijas tērē IS uzturēšanai. Iekšlietu ministrija, Veselības ministrija, Ārlietu ministrija atbildes DB nesniedza.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā uzliesmojušais cūku klasiskais mēris apdraud arī Latvijas cūku audzētājus, pirmdien informē laikraksts Dienas bizness.

Lai aizsargātu vietējo tirgu, pašmāju ražotāji prasa noteikt stingrākus robežkontroles pasākumus.

Satraukts par Lietuvā atklātās infekciju slimības - klasiskā cūku mēra gadījumu ir a/s Jēkabpils labība valdes priekšsēdētājs Varis Sīmanis. Viņš domā, ka nekavējoties jānodrošina stingra kontrole uz visiem Lietuvas-Latvijas ceļiem, lai izslēgtu iespēju ievazāt šo bīstamo slimību Latvijā. «Uz robežas ir jāatjauno robežkontrole, jāveic pastiprināta transportlīdzekļu kontrole, kā arī to dezinfekcija,» pārliecināts V. Sīmanis. Tāpat būtu jāaizliedz to kravas automašīnu pārvietošanās, kas pārvadā gaļu un gaļas produktus tranzītā, jo tos neesot iespējams izkontrolēt. Viņš arī nav pārliecināts par kaimiņvalsts puses godprātību. «Kāpēc viņi, zinot par šo bīstamo slimību, vēl 31. maijā mēģināja vest savas cūkas uz Krieviju?» vaicā pieredzējušais nozares speciālists. Gadījumā, ja šī slimība nonāktu Latvijā, valsts ekonomikai tiktu nodarīts liels posts, jo būtu jāizkauj ganāmpulki un eksports uz Krieviju apstātos. Kā jau iepriekš vēstīts, tieši dzīvo cūku eksports uz Krieviju būtiski pieaudzis tieši pēdējos gados, pērn tas sasniedza 21,7 % no saražoto cūku skaita jeb vairāk nekā 10 tūkstošus tonnu. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) informācija liecina, ka pēdējos gados nozīmīgs ir arī cūkgaļas imports no Lietuvas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Baltijas energokompānijas kā akcionāri iesaistītos jaunajā Kaļiņingradas AES, tās varētu pašas pārliecināties, ka projekts ir drošs un uzticams.

To ekskluzīvā intervijā laikrakstam Dienas bizness saka Krievijas valstij piederošās kodolenerģētikas kompānijas Rosatom Kaļiņingradas jeb Baltijas atomelektrostacijas (AES) projekta vadītājs Sergejs Bojarkins.

«Man ir nācies lasīt Baltijas presē paziņojums, ka Baltijas AES ir nereāls projekts, ka tas ir blefs un nekad nebūs uzbūvēts, tāpēc mēs aicinām šo valstu pārstāvjus un arī žurnālistus uz Baltijas AES būvniecības vietu, lai viņi savām acīm jau var novērtēt to darbu apjomu, kas tur ir paveikts. Tur jau tagad ir veikti būvdarbi vairāk nekā 100 milj. eiro apjomā,» tā S. Bojarkins. Pirmo Baltijas AES 1150 MW bloku Rosatom nodos ekspluatācijā 2016. gadā, otro – tādu pašu - 2018. gadā. Viņš norāda, ka lēmums par Baltijas AES būvniecību pieņemts jau 2006. gadā, lai novērstu Kaļiņingradas elektroenerģijas deficītu, kamēr otrs bloks paredzēts elektrības eksportam uz Skandināviju, Baltiju un Rietumeiropu. «Baltijas AES ir uz Eiropas elektroenerģijas tirgu orientēts projekts un visas runas par to, ka Krievija ar to apdraud kādu valstu energoneatkarību, beigtos, ja, piemēram, Baltijas valstis pieņemtu viņām oficiāli izteikto piedāvājumu un šo valstu energokompānijas kļūtu par Baltijas AES akcionāriem un pašas piedalītos to vadīšanā. Mēs ceram, ka mums izdosies pārliecināt savus kaimiņus, ka jaudīga elektrības ražotne Kaļiņingradā, no kuras naktī pa zemāku cenu var iepirkt bāzes enerģiju un dienas laikā to pārdot dārgāk, ir visu reģiona valstu interesēs,» tā S. Bojarkins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā pašlaik ir vairāk nekā četri ar pusi simtu ēku, ko varētu raksturot kā graustus, kā ēkas, kas apdraud drošību un degradē pilsētvidi. Daļa šo ēku ir jaunbūves.

Pavisam Rīgas domes Īpašuma departaments, sadarbojoties ar citām pašvaldības struktūrām un iedzīvotājiem, apsekojis vairāk nekā 600 ēkas.

Teju puse no visiem īpašumiem ir ar kultūrvēsturisku nozīmi, turklāt 25 objekti ir valsts un vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļi. Savukārt 42 apsekotie objekti ir jaunbūves, kuru būvniecība ir pārtraukta dažādās stadijās.

Veicot apsekojumu, piedāvāta sabiedrisko drošību un kārtību, kā arī ainavu bojājošo ēku klasifikācijas sistēma, ko pašvaldība turpmāk varētu izmantot. Tā ir saskaņota ar Rīgas pilsētas būvvaldi. Graustus piedāvāts iedalīt četrās kategorijās: A – sabiedrisko drošību un kārtību apdraudošas būves (šobrīd Rīgā 109 šādas ēkas); B – grausti, kas rada sabiedriskās kārtības apdraudējumu (138 ēkas); C un D kategorijā ierindotas pilsētas ainavu bojājošas būves (40 un 165 ēkas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palielinātu investīciju ieplūdi Latvijā, jāizvērtē valsts aktīvu pārdošana biržā.

Šādu rekomendāciju Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL) ir iesniegusi tikšanās laikā ar Latvijas valdības augstākajām amatpersonām. ĀIPL aicina valdību piedāvāt investoriem plašākas investīciju iespējas valsts uzņēmumos, vienlaikus nodrošinot procesa caurskatāmību un godīgas konkurences iespējas visplašākajam investoru lokam, tostarp pensiju un ieguldījumu fondiem, līdzekļu pārvaldes kompānijām, brokersabiedrībām un citu veidu investoriem.

Cūkkopjiem bažas par mēra ietekmi

Lietuvā uzliesmojušais cūku klasiskais mēris apdraud arī Latvijas cūku audzētājus.

Komentāri

Pievienot komentāru