Pasaulē

Kronēto miljardieru bagātības samazinās

Sandra Dieziņa, 08.07.2010

Jaunākais izdevums

Pasaulē bagātāko monarhu saraksta galvgalī ierindojies Taizemes karalis, vēsta Forbes.

Viņš ar 30 miljardu vērtu īpašumu ir 67 reizes bagātāks par karalieni Elizabeti II. Pavisam planētas 15 bagātākās kronētās personas kļuvušas par 10 miljardiem USD nabagākas. Interfax norāda, ka bagātākās pasaules personas nabadzīgākas kļūst jau otro gadu pēc kārtas, to īpašumiem 12 mēnešu laikā samazinoties par 9 %. Par galveno neveiksminieku šajā sarakstā kļuvis Dubaijas sultāns, kura bagātība sarukusi par 60 % gada laikā. Kaut arī monarhi savus īpašumus manto kopā ar tituliem, nevienlīdzīgā ekonomikas atjaunošanās skārusi arī viņus.

Gada laikā nav mainījusies Lielbritānijas karalienes bagātība, kura gan neatrodas salīdzinoši augstā vietā reitingu sarakstā, kā arī vēl deviņu monarhu bagātība. Tajā pašā laikā kopējā monarhu īpašumu vērtība sarukusi līdz 99 miljardiem USD, kas pirms diviem gadiem bija par 32 miljardiem USD lielāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Miljonāri palikuši mazāk turīgi, bet miljardieri – bagātāki

Jānis Šķupelis, Didzis Meļķis, 18.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi pasaules miljonāri pēdējā gada laikā palikuši nabagāki, bet labs gads bijis miljardieriem, kuru līdzekļu pārvaldīšanas komandas spēja pelnīt finanšu tirgos arī ekonomisko neskaidrību laikā, liecina izpētes kompānijas Wealth-X pētījums, ziņo Reuters.

Tādu cilvēku skaits pasaulē, kuru bagātība pārsniedz 30 miljonu ASV dolāru atzīmi sasniedzis 187,38 tūkstošu atzīmi. Savukārt kopējā šo cilvēku bagātība sarukusi par 1,8% līdz 25,8 triljoniem ASV dolāru (vairāk nekā saskaitot kopā ASV un Ķīnas gada IKP).

«Vissmagāk» klājies tiem, kuru bagātība ir 200 līdz 499 miljonu robežās. Šādu miljonāru skaits pasaulē gada skatījuma (12 mēneši līdz šā gada 31. jūlijam) samazinājās par 9,9% un to kopējā bagātība salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms tam pieauga par 11,4%.

Savukārt ļoti bagāto pasaules iedzīvotāju skaits audzis par 9,4% līdz 2,16 tūkstošiem. Savukārt to kopējā bagātība augusi par 14% līdz 6,2 triljoniem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bagātākie cilvēki 2022.gada pirmajā pusē zaudējuši 1,4 triljonus dolāru

LETA--BLOOMBERG, 04.07.2022

Saskaņā ar "Bloomberg" aplēsēm pasaulē bagātākais cilvēks joprojām ir "Tesla Motors" līdzdibinātājs un vadītājs Īlons Masks, kura bagātība aplēsta uz 208,5 miljardiem dolāru.

Foto: EPA/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

500 pasaulē bagātākie cilvēki 2022.gada pirmajā pusē zaudējuši 1,4 triljonus dolāru, aplēsusi biznesa ziņu aģentūra "Bloomberg".

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" līdzdibinātāja un vadītāja Īlona Maska bagātība sarukusi par gandrīz 62 miljardiem dolāru, ASV interneta tirdzniecības giganta "Amazon" vadītāja Džefa Bezosa bagātība samazinājusies par 63 miljardiem dolāru un sociālā tīkla uzņēmuma "Facebook" dibinātāja Marka Zakerberga bagātība sarukusi par vairāk nekā 50%.

Tās ir lielas izmaiņas salīdzinot ar iepriekšējiem diviem gadiem, kad izteikti bagāto cilvēku turība pieauga, pateicoties valdību un centrālo banku stimulu programmām Covid-19 pandēmijas dēļ.

"Bloomberg" to skaidroja ar straujo procentu likmju pieaugumu centrālajās bankās, lai cīnītos ar augsto inflāciju, kas ietekmē augsta riska aktīvus, tostarp uzņēmumu akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pasaules iedzīvotāju kopējā bagātība – 152 triljoni dolāru

Gunta Kursiša, 10.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājsaimniecību privātā bagātība pasaulē pērn ir palielinājusies par 14%, sasniedzot 152 triljonus ASV dolāru. Tostarp Austrumeiropā mājsaimniecību kopējā bagātība gada laikā augusi par 17,2% līdz 2,7 triljoniem ASV dolāru.

Pētījumā par Austrumeiropas reģionu iekļautas tādas valstis kā Krievija, Polija, Čehija, Ungārija un Slovākija. Spēcīga privāto bagātību izaugsme pērn bija vērojama Krievijā, kur mājsaimniecību turīgums palielinājās par 21,9%. Eiropas centrālajai daļai tuvākās valstis šādu lēcienu nepiedzīvoja – Polijā privāto bagātību kāpums bija 9,8% apjomā, Čehijā – 4,4% apmērā un Ungārijā – 3,6% apjomā liecina Boston Consulting Group pētījums.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, Ziemeļamerikā privātā bagātība augusi par 15,6%, sasniedzot 50,3 triljonus ASV dolāru, Rietumeiropā, tostarp Lielbritānijā, Vācijā un Francijā, bija vērojams bagātības pieaugums par 5,2% līdz 37,9 triljoniem ASV dolāru. Latīņamerikā gada laikā kopējais privātās bagātības apjoms palielinājās par 11,1%, sasniedzot 3,9 triljonus, bet Tuvajos Austrumos bija vērojams kāpums 11,6% apmērā līdz 5,2 triljoniem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieru skaits pasaulē turpinājis augt un šogad sasniedzis jaunu rekordu.

Proti, tādu cilvēku skaits, kuru bagātība pārsniedz miljardu ASV dolārus, globālā mērogā gada laikā palielinājies par 346 līdz 2816 indivīdiem (dati rēķināti uz 31. janvāri), liecina "Hurun Global Rich List 2020" informācija.

Kopējā miljardieru bagātība sasniegusi 11,2 triljonus ASV dolārus, kas ir par 16% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada.

Pasaulē ir tikai divas tautsaimniecības - ASV un Ķīna, kuras ir lielākas par kopējo šādu miljardieru bagātību. Lielā mērā par šādu pieaugumu paldies jāsaka spīdošajām tendencēm akciju tirgū. Pēdējo dienu laikā gan akciju tirgus pamatīgi papurinājusi neskaidrība, ko radījusi koronavīrusa izplatīšanās. Tiesa gan, jāņem vērā, ka nedaudz ilgākā termiņā akcijas tāpat to īpašniekiem daudzviet nodrošinājušas ļoti dāsnu peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācieši izrādās nabadzīgāki par itāļiem un frančiem

Gunta Kursiša, 10.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti tam, ka Vācija ir Eiropas lielākā ekonomika un piešķir līdzekļus krīzē nonākušajām Dienvideiropas valstīm, Vācijas iedzīvotāji ir nabadzīgāki par itāļiem un frančiem, citējot Credit Suisse banku, vēsta The Local.

Vidēji Vācijas mājsaimniecība ir mazāk pārtikusi nekā vidējā Francijas vai Itālijas mājsaimniecība. Neņemot vērā krīzi, vidējā viena pieauguša itāļa pārticība laikā no 2012. gada vidus līdz 2013. gada vidum ir pieaugusi par 5,6%, un tagad sasniedz 178 tūkstošus eiro, liecina Global Wealth 2013. gada ziņojuma dati. Tikmēr vidēji eirozonā vienas personas bagātība 2013. gada vidū veidoja 154 tūkstošus eiro. Šveicē iedzīvotāji ir vispārtikušākie – vidēji vienas personas bagātība veido vairāk nekā 370 tūkst. eiro.

Mājsaimniecību pārticības līmenis Austrijā, Vācijā, Īrijā un Nīderlandē ir līdzīgs kopējam eirozonas līmenim, bet Itālijā un Beļģijā tas ir par 20% lielāks. Savukārt Francijā un Luksemburgā – par 50% lielāks, aplēsusi Credit Suisse.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pasaules 500 bagātākie cilvēki dienas laikā zaudējuši 238,5 miljardus dolāru

LETA--AFP, 10.03.2020

ASV interneta tirdzniecības kompānijas "Amazon" dibinātāja un vadītāja, pasaules bagātākā cilvēka Džefa Bezosa bagātība pirmdien samazinājusies par 5,6 miljardiem dolāru.

Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecsimt pasaules turīgāko cilvēku bagātība pirmdien, kas jau nodēvēta par akciju biržu "Melno pirmdienu", sarukusi par 238,5 miljardiem ASV dolāru (208,2 miljardiem eiro), liecina ziņu aģentūras "Bloomberg" veidotā miljardieru indeksa dati.

Indieša Mukeša Ambani bagātība samazinājusies par 5,8 miljardiem dolāru līdz aptuveni 41,8 miljardiem dolāru, viņam zaudējot Āzijas turīgākā cilvēka statusu.

Zaudējumu ziņā viņu apsteidzis interneta tirdzniecības kompānijas "Alibaba" dibinātājs Džeks Ma no Ķīnas, kura bagātība sarukusi par 1,1 miljardu dolāru līdz 44,5 miljardiem dolāru.

Tikmēr ASV interneta tirdzniecības kompānijas "Amazon" dibinātāja un vadītāja, pasaules bagātākā cilvēka Džefa Bezosa bagātība pirmdien samazinājusies par 5,6 miljardiem dolāru, bet amerikāņu investors Vorens Bafets zaudējis 5,3 miljardus dolāru.

Eiropā vislielākos zaudējumus cietis Francijas luksusa preču ražotāja LVMH vadītājs Bernārs Arno, kura bagātība sarukusi par 4,4 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bagātākais uzņēmējs Igaunijā - lielveikalu īpašnieks

Lelde Petrāne, Gunta Kursiša, 05.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā bagātākais uzņēmējs ir Hilars Teders, kura galvenā uzņēmējdarbība ir attīstīt un pārvaldīt iepirkšanās centrus Krievijā un Ukrainā, atsaucoties uz izdevumu Äripäev, ziņo bbn.ee. Viņš ir krietni bagātāks nekā Ventspils mērs Aivars Lembergs, kura bagātība pavasarī tika lēsta 179 miljonu latu (250 miljoni eiro) apmērā.

H. Tederam pieder daļa no viena no Krievijas lielākajiem iepirkšanās centriem O'Key, un viņa bagātība esot 383,5 miljoni eiro. Viņš ir pirmais lielveikalu īpašnieks, kurš Äripäev bagātāko sarakstā ieņēmis pirmo vietu. Lielveikalu tīklu O’Key veido 61 veikals Krievijā, no kuriem 32 atrodas Sanktpēterburgā.

Otrais šajā sarakstā ir kuģu remonta un kuģu būvniecības kompānijas BLRT Grupp lielākais akcionārs Fjodors Bermans. Šī kunga bagātība veido 189 miljonus eiro, un viņam piederošais kuģu būves industrijas koncerns BLRT Grupp ietver 65 uzņēmumus, kas darbojas Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Somijas, Norvēģijas un Krievijas tirgos, liecina informācija uzņēmuma oficiālajā mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada Latvijas 100 bagātāko cilvēkus saraksta pirmās vietas dala AS ABLV Bank īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, kuru bagātība tiek lēsta attiecīgi 108 un 105 miljonu latu apmērā. Tikmēr pagājušā gada līderi - Lembergu ģimene - nav atrodama pat saraksta pirmajā desmitniekā.

Kā liecina Baltic Screen veidotais pētījums, Latvijas bagātāko iedzīvotāju saraksta trešo vietu ar 79 miljoniem latu ieņem Sergejs Zaharjins, kurš ir AS Liepājas Metalurgs akcionārs.

Ceturtajā vietā atrodas AS Rietumu banka akcionārs Leonīds Esterkins (68 milj. Ls), piektajā – kompānijas Mikrotīkls līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš (51 milj. Ls), sesto, septīto un astoto vietu dala Vadims Telica, Josifs Apts, kuri ir AS Repharm akcionāri, kā arī Kirovs Lipmans, kuru bagātība tiek lēsta aptuveni 43 miljonu latu apmērā. Devītajā vietā ierindojies Justs Karlsons (42 milj. Ls), kurš ir ASV advokāts un Bergu dzimtas īpašumu mantinieks. Pirmo desmitnieku noslēdz Valērijs Maligins (39 milj. Ls), AS Olainfarm akcionārs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn pirmo reizi septiņu gadu laika samazinājusies pasaules miljonāru bagātība, liecina konsultāciju uzņēmuma «Capgemini» veiktais pētījums.

Salīdzinot ar 2017.gadu, pagājušajā gadā pasaules miljonāru turība sarukusi par apmēram 3% līdz 68,21 miljardam ASV dolāru. Tā ir pirmā reize kopš 2011.gada, kad miljonāru bagātība samazinājusies.

Savukārt to miljonāru turība, kuru bagātība pārsniedz 30 miljonus dolāru, pagājušajā gadā sarukusi par apmēram 6%.

Pērn kļuvis mazāks arī miljonāru skaits. 2018.gadā pasaulē bija 18 miljoni miljonāru, un tas bija par 0,3% mazāk nekā 2017.gadā. Miljonāru skaits pasaulē pērn samazinājies pirmo reizi kopš 2008.gada.

Visvairāk miljonāru ir ASV, seko Japāna, Vācija un Ķīna. Šajās valstīs dzīvo 61,2% no visiem pasaules miljonāriem.

Pēc «Capgemini» vērtējuma, miljonāru turības samazināšanās galvenie iemesli ir starptautiskie tirdzniecības konflikti un breksita radītā nedrošība, kā arī pērn akciju tirgos ciestie zaudējumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pasaules turīgāko cilvēku bagātība augusi par 524 miljardiem dolāru

Žanete Hāka, 02.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā pasaules turīgāko cilvēku bagātība palielinājusies par 524 miljardiem ASV dolāru, liecina Bloomberg Billionaires Index, kas apkopo informāciju par pasaules 300 bagātākajiem cilvēkiem.

Gada nogalē miljardieru kopējā bagātība bija 3,7 triljoni dolāru. Lielākais pieaugums bijis tehnoloģiju nozares pārstāvjiem, kuri pērn savu bagātību audzējuši par 28%. No 300 turīgākajiem cilvēkiem pasaulē tikai 70 cilvēkiem pērn bagātības apjoms samazinājies.

«Bagātie šajā gadā kļūs vēl bagātāki,» norāda nekustamā īpašuma un enerģētikas konglomerāta Red Apple Group dibinātājs Džons Katsimatidis, prognozējot, ka procentu likmes saglabāsies zemas, akciju tirgos turpināsies kāpums, un ekonomika augs ne vairāk par 2%.

Visstraujāk pērn bagātību audzējis Microsoft Corp dibinātājs Bils Geitss. Viņa bagātība pērn palielinājusies par 15,8 miljardiem dolāru līdz 78,5 miljardiem dolāru, jo kompānijas akcijas cena pērn pakāpusies par 40%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ķīnas turīgāko cilvēku bagātībai pandēmijas laikā rekordstraujš kāpums

LETA/AFP, 20.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas turīgāko cilvēku bagātība šogad pieaugusi par 1,5 triljoniem dolāru (1,3 miljardiem eiro), kas ir visu laiku straujākais kāpums, jo e-tirdzniecība un videospēļu nozare koronavīrusa pandēmijā piedzīvojusi strauju izaugsmi, liecina portāla "Hurun Report" apkopotā informācija.

Valsts bagātāko cilvēku turība sasniegusi četrus triljonus dolāru.

Ķīnas turīgāko cilvēku skaits gada laikā palielinājies par 257 un sasniedzis aptuveni 2000, tādējādi uzrādot pirmo kāpumu pēdējos trīs gados. Šajā sarakstā tiek iekļauti cilvēki, kuru bagātība veido vismaz divus miljardus juaņu (254 miljonus eiro).

Miljardieru klubiņš arvien kuplāks 

Miljardieru skaits pasaulē turpinājis augt un šogad sasniedzis jaunu rekordu....

Interneta tirdzniecības uzņēmuma "Alibaba" dibinātājs Džeks Ma trešo gadu pēc kārtas saglabājis Ķīnas turīgākā cilvēka titulu. Ma bagātība gada laikā pieaugusi par 45% un sasniegusi 58,8 miljardus dolāru.

Šā gada saraksta otrajā vietā ar 57,4 miljardu dolāru bagātību ierindojies Ķīnas interneta giganta "Tencent" dibinātājs un vadītājs Ponijs Ma.

Savukārt uzreiz trešajā vietā ierindojies pudelēs pildīta ūdens zīmola "Nongfu" izveidotājs Džuns Šaņšaņs, kurš šajā sarakstā nonācis pirmo reizi. Viņa bagātība pēc veiksmīgās uzņēmuma debijas Honkongas biržā sasniegusi 53,7 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieru skaits Krievijā šobrīd pārsniedz pirmskrīzes līmeni, atsaucoties uz žurnāla Финанс datiem, ziņo Financial Times.

Pētījums, ko veicis žurnāls, liecina, ka Krievijā patlaban ir 114 miljardieri. 2007.gadā valstī bija 101 miljardieris. Tomēr 10 turīgāko krievu bagātība - 182 miljardi ASV dolāru - joprojām ir mazāka nekā 2007.gadā (221 miljards ASV dolāru).

Pirmo vietu Krievijas miljardieru topā saglabājis NLMK vadītājs Vladimirs Lisins, kura bagātība ir 28,3 miljardi ASV dolāru. To vairojis Ķīnas pieprasījums pēc tērauda, kā rezultātā celušās tērauda cenas.

Otrajā vietā ierindots Mihails Prokhorovs, Ņūdžersijas Nets īpašnieks, Polyus Gold priekšsēdētājs un Onexim prezidents. Viņa bagātība esot 22,7 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Forbes: bagātākais amerikānis joprojām ir Bils Geitss

Jānis Rancāns, 20.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datortehnoloģiju uzņēmuma Microsoft dibinātājs Bils Geitss ir bagātākais cilvēks ASV, liecina žurnāla Forbes izveidotais bagātāko amerikāņu saraksts. B. Geitsa bagātība šogad sasniegusi 66 miljardus ASV dolāru.

Microsoft dibinātājam seko ASV investors Vorens Bafets, kurš var lepoties ar 46 miljardiem ASV dolāru. Savukārt trešais bagātākais amerikānis ir programmatūras ražotāja Oracle līdzdibinātājs Lerijs Elisons ar 41 miljardu ASV dolāru.

Ceturto un piekto vietu ieņem ASV konglomerāta Koch Industries īpašnieki un vadītāji, brāļi Čārlzs Kohs (Charles Koch) un Deivids Kohs (David Koch), kuriem katram pieder 31 miljards ASV dolāru.

Forbes izveidotā saraksta sestajā vietā iekļuvusi ASV mazumtirdzniecības ķēdes Walmart dibinātāja Sema Voltona (Sam Walton) dēla Džona Voltona (John Walton) atraitne Kristija Voltone (Christy Walton). Viņas rīcībā ir aptuveni 28 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Āzijas miljardieru skaits pirmo reizi vēsturē pārspējis ASV

Žanete Hāka, 27.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn pasaules miljardieru kopējā bagātība ir augusi par 17% līdz 6 triljoniem ASV dolāru, liecina UBS Group un PricewaterhouseCoopers veiktais pētījums. Iepriekšējā gadā miljardieru bagātības apmērs saruka. Pētījumā analizēti dati par aptuveni 1550 miljardieriem.

Ķīna miljardieru skaita ziņā pirmo reizi vēsturē pārspējusi ASV, taču ASV miljardieri aizvien vēl ir bagātākie pasaulē – tiem kopā pieder bagātība 2,8 triljoni ASV dolāru vērtībā.

Āzijas ekonomikas izaugsme ir veicinājusi tendenci, ka reģionā viens miljardieris rodas katru otro dienu. Ja šāds temps turpināsies, Āzija nākamo četru gadu laikā apsteigs ASV kā vieta, kur koncentrējas lielākais bagātības apmērs.

Tas, cik ātri Āzijā augs miljardieru bagātība, būs daļēji atkarīgs no tā, cik strauji valsts investīcijas Ķīnā tiks aizvietotas ar citiem kapitāla avotiem, norāda UBS.

Patlaban trīs ceturtdaļas pasaules jauno miljardieru ir no Ķīnas un Indijas. Āzijas miljardieru skaits gada laikā pieaudzis par 117 līdz 637, un to bagātnieku bagātība, kuri to radījuši paši, nevis mantojuši, augusi straujāk. ASV miljardieru skaits palielinājies par 25 līdz 563.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules turīgāko iedzīvotāju bagātība pērn samazinājusies par 10%, ņemot vērā Krievijas Ukrainā izvērstā kara negatīvo ietekmi, liecina nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmuma "Knight Frank" veikts pētījums.

Šajā pētījumā aplūkotas to cilvēku bagātības izmaiņas, kuru turība veido vismaz 30 miljonus dolāru.

"Sareģītās situācijas tirgos dēļ pasaules turīgāko iedzīvotāju bagātība pērn kopumā samazinājusies par 10% jeb 10,1 triljonu dolāru," vēstī "Knight Frank". "Ukrainas kara ietekmes dēļ Eiropa pagājušajā gadā saskārās ar enerģētikas krīzi, kā arī pasaulē strauji pieauga inflācija."

Lai arī četru no desmit pasaulē turīgāko iedzīvotāju bagātība pērn pieauga, vispārējā tendece bija negatīva, teikts pētījumā.

Eiropas turīgākie iedzīvotāji cietuši vissmagāk, viņu bagātībai sarūkot par 17%. Austrālijā turīgāko iedzīvotāju bagātība samazinājusies par 11%, bet Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā - par 10%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gadā Krievijā dubultojies miljardieru skaits un viņu kopējās bagātības vērtība. Miljardieru skaits no 32 palielinājies līdz 62, savukārt viņu kopējā bagātība no 142 miljardiem ASV dolāru līdz 297 miljardiem Dolāru.

Šādu informāciju apkopojis žurnāls Forbes Krievijā.

Krievijas bagātākais cilvēks ir metālapstrādes industrijas pārstāvis Vladimirs Ļisins, kura bagātība tiek lēsta 15,8 miljardu ASV dolāru apmērā. Viņam seko Mihails Prohorovs, kurš darbojas tehnoloģiju un kalnrūpniecības nozarē. Viņa bagātība tiek lēsta 13,4 miljardu dolāru apmērā.

Trešajā vietā ar 12,7 miljardu ASV dolāru lielu bagātību ierindojis Naftas, telekomunikāciju un mazumtirdzniecības magnāts Mihails Fridmans. Viņam ar 11,2 miljardu dolāru lielu bagātību seko Romans Abramovičs. Savukārt piektajā vietā ierindojies Oļegs Deripaska, kura bagātība lēšama 10,7 miljardu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācijas bagātnieku saraksta augšgalā - tirgotāji

Lelde Petrāne, 11.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izskatās, ka labākais bizness Vācijā ir zemo cenu veikali - Aldi, Lidl un Kaufland īpašnieki atkal ierindojušies valstī bagātāko cilvēku saraksta augšgalā, ziņo thelocal.de.

Saskaņā ar jaunāko pētījumu Aldi Süd īpašnieks Karls Albrehts atrodas saraksta pirmajā vietā ar bagātību 17,2 miljardu eiro apmērā.

Tieši aiz viņa ir Aldi Nord īpašnieki Bertolds Albrehts un Teo Albrehts juniors, kuru bagātība ir 16 miljardi eiro. Dīters Švarcs, Lidl un Kaufland īpašnieks, ierindots trešajā vietā ar bagātību 11,5 miljardu eiro apmērā.

Medijs norāda, ka, kā var spriest pēc šī saraksta, eiro krīze negatīvi ietekmējusi daudzus Vācijas bagātniekus, īpaši tos, kuri darbojas apdrošināšanas un banku nozarēs, kā arī transporta un būvniecības nozarēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Miljonāru skaits pasaulē pieaudzis līdz 20 miljoniem

LETA/DPA, 29.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljonāru skaits pasaulē pagājušajā gadā pārsniedzis 20 miljonu atzīmi, liecina otrdien izplatīti konsultāciju kompānijas "Capgemini" dati.

Cilvēku skaits, kuru bagātība sasniedz miljonu dolāru vai vairāk, 2020.gadā pieaudzis par 6,3% līdz 20,8 miljoniem cilvēku, liecina "Capgemini" dati.

Šai cilvēku grupai piederošā bagātība pieaugusi par 7,6% līdz 80 triljoniem dolāru. Liela daļa bagātības pieauguma saistīta ar akciju cenu celšanos.

Valstis ar vislielāko miljonāru skaitu secīgi ir ASV, Japāna, Vācija un Ķīna. Šajās četrās valstīs kopā dzīvo 63% pasaules miljonāru.

Pērn visstraujāk pieaudzis īpaši bagāto cilvēku skaits, kuru bagātība pārsniedz 30 miljonus dolāru. Šo cilvēku skaits 2020.gadā palielinājies par 9%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Credit Suisse: Pasaules bagātība tuvāko piecu gadu laikā nomināli pieaugs par 50%

Jānis Šķupelis, 19.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules bagātība tuvāko piecu gadu laikā nomināli var pieaugt par 50% līdz 345 triljoniem ASV dolāru, aprēķinājusi Šveices banka Credit Suisse. Pasaules bagātības pieaugums galvenokārt būs vērojams, jo palielināsies Ķīnas, citu Āzijas valstu, Latīņamerikas un Āfrikas mājsaimniecību labklājība.

Credit Suisse tāpat aprēķinājusi, ka pasaules bagātība no 2010. gada janvāra līdz 2011. gada jūnijam ir palielinājusies par 14% līdz 321 triljonam ASV dolāru. Par vairāk nekā pusi no pieauguma bijušas atbildīgas Āzijas valstis.

«Šis ir laiks, kad ekonomikā notiek bezprecidenta izmaiņas un notiek radikāla pasaules ekonomiskās kārtības pārstrukturēšana. Attīstības valstis ir svarīgi ekonomikas atveseļošanās dzinuļi un atslēga pasaules bagātības pieaugumam,» tā Credit Suisse analītiķi.

Aprēķini liecina, ka šobrīd bagātākie pasaules iedzīvotāji ir meklējami Šveicē, Austrālijā un Norvēģijā. Piemēram, Šveicē vidēji viena pieauguša valsts iedzīvotāja bagātība sasniedz 540 tūkst. ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bils Geitss joprojām ir bagātākais cilvēks ASV, kura bagātība sasniegusi 81 miljardu dolāru, kas ir par deviņiem miljardiem vairāk nekā pērn, raksta biznesa žurnāls Forbes.

Geitss žurnāla veidotajā ASV bagātāko cilvēku sarakstā pirmo vietu ieņem jau 21.gadu pēc kārtas.

Datortehnoloģiju uzņēmuma Microsoft dibinātājam seko investors Vorens Bafets ar 67 miljardiem dolāru un biznesa programmatūras ražotāja Oracle līdzdibinātājs Lerijs Elisons ar 50 miljardiem dolāru.

Bafets savu bagātību gada laikā palielinājis par 8,5 miljardiem dolāru, bet Elisons - par deviņiem miljardiem dolāru.

Savukārt bijušais ASV informācijas tehnoloģiju giganta Microsoft izpilddirektors Stīvs Balmers, kura bagātība veido 22,5 miljardus dolāru, atgriezies turīgāko amerikāņu divdesmitniekā, no kura pērn bija izkritis. Balmers šobrīd ieņem Forbes veidotā saraksta 18.vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas interneta tirdzniecības uzņēmuma «Alibaba» dibinātājs Džeks Ma atguvis Ķīnas turīgākā cilvēka titulu, viņa bagātībai veidojot 39 miljardus dolāru (34,1 miljardu eiro), liecina Ķīnas portāla «Hurun Report» apkopotā informācija.

Viņa bagātība pēdējā gada laikā pieaugusi par 35%, galvenokārt pateicoties «Alibaba» maksājumu struktūrvienības «Ant Financial» veiksmīgajai darbībai.

Šā gada saraksta otrajā vietā ar 36 miljardu dolāru bagātību ierindojies nekustamo īpašumu sektora magnāts Vans Dzjaņliņs, kurš pērn bija pirmajā pozīcijā. Viņa bagātība gada laikā sarukusi par 14%.

Tikmēr Ķīnas interneta giganta «Tencent» dibinātājs un vadītājs Ponijs Ma ar 35 miljardu dolāru bagātību ierindojies trešajā vietā. Viņa bagātība kritumu piedzīvojusi pirmo reizi pēdējo vairāk nekā desmit gadu laikā.

«Hurun Report» norāda, ka no 1893 cilvēkiem, kuri iekļuvuši Ķīnas turīgāko sarakstā, 1012 piedzīvojuši savas bagātības kritumu vai tā saglabājusies nemainīgā līmenī, ņemot vērā Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēnināšanos un akciju biržas lejupslīdi par 20%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Jaunākais Forbes miljardieru saraksts - 1426 cilvēki, kuri kontrolē pasaules ekonomiku

Lelde Petrāne, 04.03.2013

Karloss Slims Helu (Carlos Slim Helu). Bagātība: 73 miljardi ASV dolāru. Valsts: Meksika. Bagātības avots: Telekomunikācijas.

Foto: EPA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Forbes jaunākajā, 2013. gada miljardieru sarakstā atrodami 1426 cilvēku vārdi. Viņu kopējā bagātība veido 5,4 triljonus ASV dolāru.

ASV atkal ir vadībā ar 442 miljardieriem. Tai seko Āzijas-Klusā okeāna reģions (386) un Eiropa (366).

Kā atklāj Forbes, pasaules superbagātnieku pieaugošās bagātības pamatā ir aktīvu cenu kāpums.

Saraksta pirmā vieta gan nekādu pārsteigumu neraisa - pasaulē bagātākais cilvēks joprojām ir Karloss Slims. Taču līdz trešajai vietai pirmoreiz pacēlies Spānijas modes preču magnāts Amansio Ortega. Viņš arī atzīts par gada lielāko ieguvēju - vienā gadā viņa bagātībai pievienojušies 19,5 miljardi ASV dolāru. Viņš ir priekšā Vorenam Bafetam, neraugoties uz faktu, ka ASV investīciju guru bagātība augusi par 9,5 miljardiem ASV dolāru. Šis ir pirmais gads kopš 2000. gada, kad Bafets nav šī saraksta Top 3.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Microsoft līdzdibinātājs un filantrops Bils Geitss atkarojis pasaulē bagātākā cilvēka statusu no Meksikas miljardiera Karlosa Slima, liecina Bloomberg Billionaires Index, kas apkopo datus par planētas 100 bagātākajiem cilvēkiem, aplēses.

Microsoft dibinātājs saraksta galvgalī atgriezies pirmo reizi kopš 2007. gada. Saskaņā ar Bloomberg aplēsēm B. Geitsa rīcībā ir 72,7 miljardus ASV dolāru liela bagātība. Salīdzinājumā ar aizvadīto gadu tā pieaugusi par 16 procentiem.

Otrajā vietā planētas bagātāko cilvēku sarakstā iekļuvis Meksikas telekomunikāciju magnāts Karlos Slims, kura ietekmi apdraud valsts valdības plāni par nozares deregulāciju. K. Slima rīcībā ir 72,1 miljards ASV dolāru.

Tikmēr par trešo pasaules bagātāko cilvēku atzīts Berkshire Hathaway īpašnieks Vorens Bafets. Saskaņā ar Bloomberg Billionaires Index aplēsēm, V. Bafeta rīcībā ir 59,6 miljardu ASV dolāru liela bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Miljardieris sašutis par savas bagātības novērtējumu Forbes sarakstā

Lelde Petrāne, 05.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem sācis strīdu ar Forbes, ikgadējā pasaulē bagātāko cilvēku saraksta veidotāju, par to, cik īsti bagāts viņš ir, vēsta Financial Times.

Princis Alvalīds bin Talals (Alwaleed bin Talal), Saūda Arābijas investors, kurš veicis ieguldījumos, piemēram, Hotel George V Parīzē un interneta vietnē Twitter, paziņojis, ka ir pārtraucis sadarbību ar Forbes miljardieru sarakstu, apsūdzot to neobjektīvas informācijas sniegšanā par Tuvo Austrumu investoriem.

Forbes, kas pieder Stīvam Forbsam (Steve Forbes), princi atzinis par 26. bagātāko cilvēku pasaulē. Saskaņā ar 2013. gada sarakstu viņa bagātība pagājušā gada laikā palielinājusies par diviem miljardiem ASV dolāru līdz 20 miljardiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Īlons Masks apsteidzis Zakerbergu un kļuvis par pasaulē ceturto bagātāko cilvēku

LETA, 20.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" līdzdibinātājs un vadītājs Īlons Masks trešdien apsteidzis sociālā tīkla "Facebook" dibinātāju un vadītāju Marku Zakerbergu, kļūstot par pasaulē ceturto bagātāko cilvēku, vēsta žurnāls "Forbes".

Pateicoties "Tesla" akciju cenas kāpumam, Maska bagātība sasniegusi 105,4 miljardus dolāru (89,08 miljardus eiro), apsteidzot Zakerbergu, kura bagātība tiek lēsta 100,6 miljardu dolāru (85,02 miljardu eiro) apmērā, norāda žurnāls.

"Tesla" akcijas vērtība šogad pieaugusi par vairāk nekā 460%, ievērojami palielinot Maska bagātību, kas kopš marta, kad "Forbes" publiskoja jaunāko ikgadējo pasaules bagātāko cilvēku sarakstu, pieaugusi par gandrīz 76 miljardiem dolāru.

Maskam pieder 21% "Tesla" akciju, bet viņa izveidoto uzņēmumu "SpaceX" investori augustā novērtēja 46 miljardu dolāru apmērā.

"Tesla" akcijas cenas kāpumu veicinājušas arī ziņas, ka tas 21.decembrī tiks iekļauts biržas indeksā "Standard & Poor's 500".

Komentāri

Pievienot komentāru