Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada Globālajā miera indeksā (Global Peace Index) Latvija atrodas 46. vietā, tādējādi mūsu valsts ir pakāpusies no 54. vietas pērn un pirmo reizi kopš 2007. gada, kad tika publicēts pirmais šī indeksa izlaidums, apsteigusi Igauniju.

Pētījuma autori – Ekonomikas un miera problēmu institūts – gan norāda, ka kopumā 2011. gada indekss norāda uz to, ka pasaule pēdējā gada laikā ir kļuvusi mazāk miermīlīga. Taču miermīlīguma kritums bijis mazāks nekā 2009. un 2010. gadā, kad atsevišķās valstīs saasinājās konflikti un palielinājās nestabilitāte, ko veicināja globālā krīze un pārtikas, enerģijas un citu preču straujais cenu lēciens.

2011. gadā pieauguši terorisma un dažādu vardarbīga rakstura demonstrāciju draudi. Īpaši miermīlīguma zudums skāris Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu reģiona valstis, kur noris cīņa par valsts iekārtas maiņu.

Par pasaulē miermīlīgāko valsti atzīta Īslande, kam seko Jaunzēlande, Japāna un Dānija. Pirmajā miermīlīgāko pasaules valstu desmitniekā atrodas arī Čehijas Republika, Austrija, Somija, Kanāda, Norvēģija un Slovēnija.

No Baltijas valstīm par miermīlīgāko atzīta Lietuva (43. vieta), kam seko Latvija (46. vieta) un Igaunija (47. vieta).

No lielajām pasaules valstīm Ķīna atrodas 80. vietā, ASV - 82. vietā un Krievija – 147. vietā.

Kopumā 2011. gada Pasaules miera indeksā apkopota informācija par 153 neatkarīgām valstīm. Plašāku informāciju par indeksu var lasīt interneta vietnā visionofhumanity.com.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pasaulē miermīlīgāko valstu Top 10; Latvija - 41. vietā

Jānis Rancāns, 13.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule paliek aizvien vardarbīgāka – salīdzinot ar 2008. gadu, šobrīd 110 valstis kļuvušas mazāk miermīlīgas, liecina Ekonomikas un miera institūta ikgadējais pētījums Global Peace Index.

Kopumā pasaule ir par 5% mazāk miermīlīga nekā pirms pieciem gadiem. Lielākais indeksa samazinājums piedzīvots pilsoņu kara plosītajā Sīrijā, kur tas samazinājies par 70%. Miermīlīgākais pasaules reģions ir Eiropa, kam seko Ziemeļamerika.

Institūts reitingā iekļāvis 162 pasaules valstis. Par visvardarbīgākajām valstīm atzītas Afganistāna, Somālija, Sīrija, Irāka, Sudāna, Pakistāna, Kongo Demokrātiskā republika, Krievija un Ziemeļkoreja.

Baltijas valstis miermīlīguma indeksā iekļuvušas pirmajā piecdesmitniekā – Igaunija atzīta par 38. pasaules miermīlīgāko valsti, Latvija – 41., bet Lietuva – 43. vietā.

Global Peace Index Latvija saņēmusi 1,772 punktus. Institūts analizējis galvenos notikumus ekonomikā un iekšpolitikā. Institūts uzskata, ka Latvijā pastāv vidējs vardarbīgu nemieru risks un ir vidējs politiskās kultūras līmenis. Tāpat Latvijas sabiedrība, saskaņā ar institūta apkopotajiem datiem, ir visai naidīgi noskaņota pret ārzemniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru