Nekustamais īpašums

Laukalējs: Jūrmalā īpašumu pircēju vēlamās un pārdevēju piedāvātās cenas atšķiras arvien vairāk

Nozare.lv, 29.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas nekustamā īpašuma tirgū joprojām ir salīdzinoši mazs piedāvājums cenu zemākajā slieksnī, kas ir 1 260 līdz 1 400 lati par kvm. dzīvoklim ar platību no 50 līdz 70 kvm. «Piedāvājumā ir vairāki jaunie projekti, kuru cenu veidojošie faktori atbilstu šai cenu kategorijai, bet projektu attīstītāji piedāvā dzīvokļus par ievērojami augstākām cenām.»

Tā norāda nekustamā īpašuma kompānijas Arco Real Esstate valdes loceklis Māris Laukalējs.

Viņš atgādina, ka, prognozējot strauju pieprasījuma pieaugumu 2012.gadā, projektu attīstītāji Jūrmalā turpināja paaugstināt piedāvājuma cenas, neskatoties uz daudzu ekspertu brīdinājumiem par pieprasījumam neatbilstošu cenu celšanu un iespējamo darījumu skaita samazināšanos.

Līdz ar to darījumu apjoms jauno projektu segmentā 2012.gadā arī bija mazāks nekā 2011.gadā, neskatoties uz ieinteresēto pircēju skaita pieaugumu, informē Laukalējs. Veiksmīgāks pērnais gads bija nelielu, bet ekskluzīvu jauno projektu attīstītājiem projektos, kas atrodas tuvu jūrai.

Laukalējs atgādināja, ka Jūrmalas jauno projektu tirgus segmenta atdzīvošanās pirmās pazīmes Jūrmalā parādījās jau 2009. gada beigās un ka 2010. gadā Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgū bija novērots aktivitātes sākums. 2011.gadā, īpaši, sākot ar otro ceturksni, noteikumus Jūrmalā sāka diktēt nevis pircēji, bet pārdevēji, respektīvi, Jūrmalas jauno projektu tirgus 2011. gadā bija attīstītāju tirgus.

«Analizējot pēdējo divu gadu darījumu skaitu un datus par izsniegtajām uzturēšanās atļaujām, iegādājoties nekustamo īpašumu Jūrmalā, var secināt, ka aptuveni 70%-80% no visiem darījumiem Jūrmalā ir veikuši nerezidenti uzturēšanās atļaujas saņemšanai,» informēja Laukalējs.

Pagājušajā gadā tika reģistrēts 131 darījums, starp kuriem 26 dzīvokļi pārdoti vienlaicīgi vienā ēkā par salīdzinoši zemu cenu 890 eiro (623 lati) par kvadrātmetru. Lielākie darījumi bija trešajā ceturksnī pārdots dzīvokļa īpašums Mellužos - kāpās ar skatu uz jūru un platību 129 kvadrātmetri - par 800 tūkst. eiro jeb 6 191 eiro (4 334 latiem) par kvadrātmetru un pērn pēdējā ceturksnī pārdots dzīvokļa īpašums 109 kvadrātmetru platībā par 630 tūkst. eiro jeb 5758 eiro (4031 latu) par kvadrātmetru.

Laukalējs norādīja, ka klientus visvairāk interesē divu vai trīs istabu dzīvokļi jūras pusē ar platību 80 līdz 120 kvadrātmetri. Visbiežāk tiek pieprasīti dzīvokļi ar pilnu apdari, izņēmums ir ekskluzīvie dzīvokļi. Parasti šiem dzīvokļiem klients izvēlas savu dizainu un bieži vien arī apdares darbu veicēju un mēbeļu un aprīkojuma piegādātāju. Pēdējos gados visu kategoriju klientiem ir svarīgi, lai māja ir kvalitatīva, ar labi attīstītu infrastruktūra un stabilu apsaimniekotāju.

«Neskatoties uz to, ka liela daļa klientu izvēlas Jūrmalas projektus tieši vasaras koncertpasākumu dēļ, tie tomēr grib sev dzīvokli mierīgā un klusā vietā attālināti no pasākumu norises vietas un aktīvas apmeklētāju zonas, jo Jūrmala ir salīdzinoši maza un nepieciešamības gadījumā līdz notikumu «epicentram» var nokļūt pietiekami ātri,» skaidroja Laukalējs.

Speciālists piebilda, ka pēdējā laikā klienti iegādājas ne tikai gatavus objektus, bet arī jaunceļamo objektu rezervācijas - objektu iegādes veids, kas bija tik ļoti populārs pirmskrīzes gados, un šajā gadījumā ir svarīgi, lai projekta attīstītajam jau būtu «atpazīstams vārds» un reputācija, kas garantētu, ka projekts tiešām būs pabeigts un nodots ekspluatācijā. 2012.gadā Jūrmalā bija nodoti ekspluatācijā vairāki jaunie projekti, kuros lielākā daļa dzīvokļu bija izpirkta uz rezervācijas pamata pirms mājas nodošanas ekspluatācijā.

Laukalējs arī norāda, ka patlaban Jūrmalā lielākā daļa būvniecības stadijā esošo ēku ir neliela apjoma un interesantas arhitektūras plānojuma ēkas, kas potenciālajiem klientiem varētu šķist pievilcīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru