Jaunākais izdevums

Šodien negaidīti strauji pieaugušas latu starpbanku kredītu procentu likmes - nedēļas un mēneša RIGIBOR pārsniedzis 30 % robežu.

Latvijas Bankas informācija liecina, ka nedēļas RIGIBOR sasniedzis 32.6 %, bet mēneša RIGIBOR - 30.4 %. Vēl aizvakar šīs likmes bija attiecīgi 17.8 % un 22.4 %.

Tas liecina, ka RIGIBOR indeksu veidojošās bankas ir gatavas maksāt augstas likmes, lai no citas bankas aizņemtos latus.

Šodien par 4.8 procentu punktiem pieaugusi arī RIGIBOR likme uz vienu nakti, sasniedzot 9.8 %. Tiesa, tā nav tik augstā kā pirms nedēļas, kad pārsniedza 20 %.

Nedaudz pieaugušas arī ilgāka termiņa RIGIBOR likmes – 3 mēnešu likme dienas laikā pieaugusi par 3.68 procentu punktiem, līdz 26.2 %, 6 mēnešu RIGIBOR sasniedzis 25.4 % (18. jūnijā bija 20.8 %), bet gada RIGIBOR šodien noteikts 22 % līmenī (18. jūnijā bija 19.6 %).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc eiro ieviešanas latu kredītņēmējiem sarukšot ikmēneša maksājumi

Žanete Hāka, 25.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai ieviešot eiro, kredītņēmējiem, kas aizņēmušies latos ar mainīgo procentu likmi, samazināsies ikmēneša kredīta maksājumi, prognozē Latvijas Bankas ekonomiste Vija Mičūne.

Viņa uzsver, ka daudzi iedzīvotāji savā dzīvē ir saskārušies ar kredītiem - ņēmuši hipotekāro kredītu mājokļa iegādei, kredītu dzīves apstākļu uzlabošanai, lieto kredītkarti vai strādā uzņēmumā, kas savai attīstībai izmanto no bankām aizņemtos līdzekļus.

Kopumā pagājušā gada rudenī Latvijā mājsaimniecībām un uzņēmumiem bija izsniegts vairāk nekā miljons kredītu 10,1 miljarda latu apmērā (no tiem latos 1,3 miljardi un eiro 8,4 miljardi), tostarp uzņēmumiem izsniegti gandrīz 50 tūkstoši kredītu, mājsaimniecībām mājokļu iegādei - vairāk nekā 130 tūkstoši, mājsaimniecībām patēriņa preču iegādei - vairāk nekā 215 tūkstoši kredītu, bet norēķinu karšu un kontu kredītu skaits pārsniedz 535 tūkstošus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs mēnešu starpbanku likme Rigibor šodien kļuvusi vēl zemāka nekā trīs mēnešu Euribor.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu gada likme 15 mēnešu zemākajā līmenī

, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, gada likmei sasniedzot zemāko līmenī pēdējo 15 mēnešu laikā, liecina Latvijas Bankas dati.

Gada Rigibor otrdien paslīdēja zem 9 % un pēdējoreiz likme zem šīs atzīmes bija 2008. gada oktobrī.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.24 %, uz vienu dienu – 1.26 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.40 %, viena mēneša likme – 2.09 %, trīs mēnešu likme – 5.19 %, sešu mēnešu likme – 7.37 %, bet gada likme – 8.99 %.

Rigibor kritums turpinās lielā latu likviditātes pārpalikuma dēļ - papildus obilgātajām rezervju prasībām komercbankas 11. janvārī LB bija noguldījušas gandrīz 493 miljonus latu, skaidro Parex bankas viceprezidents resursu pārvaldības jautājumos Kaspars Jansons.

Rigibor kritums korelē arī ar Latvijas valsts parādzīmju ienesības samazināšanos, kur pēdējā izsolē uz 3 mēnešiem investori bija gatavi aizdot valstij par nedaudz virs 3 % gadā, kamēr 3 mēnešu Rigibor ir 5.19%. Šis faktors parāda, ka likmei vēl ir potenciāls kristies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu starpbanku likmes RIGIBOR šodien atkal pakāpušās, liecina Latvijas Bankas dati.

Likme uz nakti un vienu dienu ir 23.4 %, nedēļas likme – 23.6 %, viena mēneša likme – 21.9 %, trīs mēnešu likme – 21.12 %, sešu mēnešu likme – 18.6 %, bet gada likme – 17.6 %.

Latvijas banka šogad jau iztērējusi 907 miljonus eiro, lai balstītu latu un mazinātu bailes, ka Latvijai dziļās recesijas dēļ nāksies devalvēt savu valūtu, raksta Reuters.

Jāpiemin, ka Latvijas Banka ar intervencēm pērk latus un pārdod eiro, kad eiro cena sasniedz 0.7098 Ls un pārdod latus un pērk eiro, kad eiro cena sasniedz 0.6958 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Īstermiņa Rigibor likmes paslīd zem 2 %

, 15.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienas nakts un dienas starpbanku tirgus likme Rigibor šodien paslīdējusi zem 2 % robežas, sasniedzot 1.9 %. Lai arī nedaudz samazinājās, tomēr virs 15 % turas 3 mēnešu likme.

Latvijas Bankas dati liecina, ka vēl 14. jūlijā Rigibor likme aizdevumiem uz nakti un dienu bija 2.36 %.

15. jūlijā Rigibor likme vienam mēnesim samazinājās līdz 12.4 %, bet trīs mēnešiem līdz 15.7 % (14.jūlijā bija 15.9 %). 6 mēnešu Rigibor likme šodien noslīdējusi līdz 18.26 % , bet gada likme – 19.4 %.

Lata procentu likmju lejupslīde turpinās, jo pieprasījums pēc latiem, jo īpaši īsajos termiņos, ir ļoti zemā līmenī, atzina Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Komercbanku kontos Latvijas Bankā 14. jūlijā glabājās 750.4 miljoni latu (rezervju normas pārpilde komercbanku sektorā vidēji 68 miljoni latu dienā), atzīmēja eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu starpbanku likme RIGIBOR uz nakti šodien palielinājusies jau līdz 33 %, liecina Latvijas Bankas dati.

Vienas dienas likme pieaugusi līdz 33.2 %, vienas nedēļas likme – līdz 33.6 %, viena mēneša likme – līdz 35 %, trīs mēnešu likme – līdz 29.8 %, sešu mēnešu likme – līdz 27.6 %, bet gada likme – līdz 24.4 %.

Aizvakar sākās jaunais obligāto rezervju periods, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Tā kā Latvijas finanšu tirgū pēdējās nedēļās nav vērojamas būtiskas izmaiņas, tirgus dalībniekiem tas nozīmē, ka pieprasījums pēc latiem saglabāsies augstā līmenī.

Jaunais rezervju periods tad attiecīgi sākās ar būtisku īstermiņa procentu likmju pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstermiņa latu starpbanku likmes RIGIBOR turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

Ilgāka termiņa likmes pēdējā laikā būtiski nav mainījušās.

RIGIBOR uz nakti šodien ir 1.74 %, uz vienu dienu – 1.78 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 2.22 %, viena mēneša likme – 4.73 %, trīs mēnešu likme – 11.36 %, sešu mēnešu likme – 14.06 %, bet gada likme – 15.26 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazinoties spriedzei tirgū, latu starpbanku likme RIGIBOR uz nakti šodien nokritusies līdz 8.60 %, liecina Latvijas Bankas dati.

Likme uz vienu dienu ir 8.8 %, nedēļas likme – 16.4 %, viena mēneša likme – 23.3 %, trīs mēnešu likme – 20.92 %, sešu mēnešu likme – 20.8 %, bet gada likme – 19.6 %.

Piektdien likme uz nakti un vienu dienu bija 24.6 %.

Par to liecina Latvijas Bankas informācija par valūtu pirkšanas pārdošanas operācijām no 8. jūnija līdz 12. jūnijam.

Līdz šim centrālā banka pamatā uzpirka latus, tirgū kopumā kopš gada sākuma pārdodot 907.7 miljonus eiro. Tostarp vislielākais bankām pārdotais eiro apjoms bijis pēdējās pāris nedēļās - tirgū kopumā pārdoti 371.8 miljoni eiro. Atbrīvošanos no latiem veicināja baumas par iespējamo lata devalvāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušas nedēļas laikā bija vērojams straujš latu likmju kāpums.

Lietuviešu Snoras bankas un Latvijas Krājbankas sāga atstājusi savu ietekmi arī uz latu likmēm, kuras pēdējo dienu laikā piedzīvojušas strauju kāpumu. Kopumā kopš 16. novembra trīs mēnešu termiņa Rigibor likmes vērtība palielinājusies par 89 bāzes procentpunktiem - līdz 1,94%. Strauju kāpumu piedzīvojušas arī cita termiņa Rigibor likmes, straujāk palielinoties tieši garāka termiņa starpbanku likmēm.

Jāteic, ka līdz ar Rigibor likmju kāpumu pirmo reizi kopš 2010. gada novembra esam nonākuši situācijā, kad trīs mēnešu Rigibor likme atkal ir lielāka nekā trīs mēnešu atbilstošā Euribor likme. Piektdien Latvijas kredītņēmēju vidū izplatītās trīs mēnešu termiņa Euribor likmes vērtība atradās pie 1,475% atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien eiro cena Latvijas latos turpināja dzīvoties pēdējā laikā neierasti zemos līmeņos - pie 69.7 santīmu atzīmes.

Ja eiro cena noslīdēs līdz 0.6958 latiem, tad Latvijas Banka sāks pārdot latus un pirkt eiro.

Lata vērtība pieaugusi, jo Latvijas valdība solījusies ieviest drastiskus budžeta samazinājumus, lai iegūtu kārtējo palīdzību no Starptautiskā Valūtu fonda un Eiropas Savienības, kas ir izšķirīgi, lai nesekotu lata sabrukums, raksta Reuters.

Likme uz nakti un vienu dienu ir 24.6 %, nedēļas likme – 24.8 %, viena mēneša likme – 23.3 %, trīs mēnešu likme – 22.32 %, sešu mēnešu likme – 20.6 %, bet gada likme – 18.9 %.

Lai arī pieprasijums pēc latiem ir it kā nedaudz mazinājies, tas joprojām ir ļoti augsts un tādēļ arī saglabājas augstas lata procentu likmes, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgāka termiņa latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, bet īsāko termiņu likmes šodien nav mainījušās, liecina Latvijas Bankas dati.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.38 %, uz vienu dienu – 1.40 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.90 %, viena mēneša likme – 3.14 %, trīs mēnešu likme – 7.58 %, sešu mēnešu likme – 9.39 %, bet gada likme – 11.04 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas cenas pieaugušas

Žanete Hāka, 13.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītās nedēļas aukstuma vilnis Ziemeļvalstīs un Baltijā noteica pieaugošu cenu dinamiku, Baltijas valstīs vidējai elektroenerģijas cenai pieaugot par aptuveni 14 % un sasniedzot 40,81 EUR/MWh, informē AS Latvenergo.

Lietuvā un Latvijā cenu līmenis ir atkārtoti izlīdzinājies un sasniedzis 40,85 EUR/MWh, tādējādi abās valstīs novērojams 12 % cenas pieaugums. Igaunijā savukārt cenas pieaugums sasniedzis 17 %, pakāpjoties līdz 40,73 EUR/MWh. Lai gan nozīmīgākais cenu kāpuma faktors bija salīdzinoši straujš temperatūras kritums visā NordPool biržas tirdzniecības reģionā, tomēr arī pārvades starpsavienojumu ierobežotā pieejamība veicināja cenas kāpumu Baltijā. Neplānots atslēgums 24 stundu garumā tika novērots NordBalt pārvades starpsavienojumā, kā arī joprojām visas nedēļas garumā bija ierobežota elektroenerģijas pieejamība no Baltkrievijas.

Aukstums veicinājis arī elektroenerģijas patēriņa pieaugumu, un tas Baltijā kopumā sasniedzis 590 GWh, kas ir par 5 % vairāk nekā nedēļu iepriekš. Būtiskākais pieaugums novērots Igaunijā, kur patēriņa apjoms sasniedzis 200 GWh, kas ir par 10 % vairāk nekā iepriekšējā nedēļā. Latvijā savukārt apjoms sasniedzis 163 GWh (5 % pieaugums), bet Lietuvā – 226 GWh (2 % pieaugums).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc Krājbankas gadījuma pieaug latu likmes

Jānis Šķupelis, 24.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien trīs mēnešu termiņa latu starpbanku likmes Rigibor pirmo reizi kopš 2010. gada novembra pārsniedza attiecīgā termiņa Euribor likmju vērtību.

Kopumā šodien trīs mēnešu termiņa Rigibor likmes vērtība palielinājās par 23 bāzes procentpunktiem līdz 1,63%. Savukārt trīs mēnešu Euribor likme atradās pie 1,474% atzīmes. Kopš šā gada 15. novembra trīs mēnešu Rigibor likmes ir palielinājušas par 62 bāzes procentpunktiem.

Šodien arī viena mēneša Rigibor likme pirmo reizi šogad pārkāpusi 1% atzīmi. Tiesa gan, šī likme joprojām ir zemāka par viena mēneša Euribor likmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītņēmēji aktīvāk aizņemas eiro; nākamgad Euribor varētu nedaudz pakāpties

Žanete Hāka, 05.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn liela daļa jauno aizdevumu tika izsniegti latos, tomēr tagad, gatavojoties pārejai uz eiro, arī kredītņēmēji priekšroku dod eiro valūtai.

Pašlaik iezīmējusies tendence, ka arvien vairāk klientu izvēlas noformēt hipotekāros kredītus eiro valūtā, attiecīgi klientu skaits, kas izvēlas latu kredītus, samazinās, norāda bankas Citadele Kredītu produktu vadītāja Zanda Alviķe, uzsverot, ka pagājušajā gadā lielākais darījumu īpatsvars bija latos, savukārt šogad visvairāk izvēlētā valūta ir eiro. Būtiski arī, ka Rīgas reģionā liela daļa no īpašumu pirkšanas - pārdošanas darījumiem notiek eiro valūtā, attiecīgi arī arvien vairāk klienti formē darījumus eiro valūtā.

Šobrīd patēriņa kredītus Citadele piedāvā latos, bet gadu mijā tie automātiski bez komisijas maksas un par ES noteikto kursu tiks konvertēti uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Rigibor īstermiņa likmes vēsturiski zemas

Žanete Hāka, 22.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs mēnešu latu starpbanku likme Rigibor šonedēļ paslīdējusi zem 2% atzīmes, liecina Latvijas Bankas (LB) dati.

«Līdz šim Rigibor dzīves laikā nav bijusi situācija, kad visas Rigibor likmes līdz trim mēnešiem (ieskaitot), ir zem 2% atzīmes,» skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš.

Likme uz nakti un vienu dienu otrdien ir 1,08%, uz nedēļu tā ir 1,15%, uz vienu mēnesi – 1,30%, bet uz trim mēnešiem – 1,99%. Sešu mēnešu likme ir 2,59%, bet 12 mēnešu likme ir 4,22%.

«Kamēr tirgus dalībnieki nepārdod latus LB vai nesāks būtiski palielināt kredītportfeļus, kam, savukārt, viens no priekšnosacījumiem ir ekonomikas atveseļošanās, tirgū saglabāsies būtisks latu pārpalikums un attiecīgi samērā zemas lata procentu likmes,» uzskata eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu likmes turpina kristies

, 11.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visu termiņu latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.44 %, uz vienu dienu – 1.44 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.84 %, viena mēneša likme – 3.72 %, trīs mēnešu likme – 8.70 %, sešu mēnešu likme – 11.04 %, bet gada likme – 11.74 %.

Pirms nedēļas gada likme bija virs 12 %.

Līdz obligāto rezervju perioda beigām palikušas divas nedēļas, bet komercbankas rezervju normu līdz šim vidēji dienā pārpildījušas par 169 miljoniem latu, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Tas ir galvenais lata īstermiņa procentu likmju ļoti zemā līmeņa iemesls (Rigibor likmes termiņiem, kuri ietilpst šajā rezervju periodā, ir netālu no 1 % atzīmes, kas ir LB depozītu likme).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Nedēļas griezumā zemākā elektroenerģijas cena Baltijā bijusi Latvijā

Žanete Hāka, 13.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēsā laika un relatīvā sausuma ietekmē aizvadītās nedēļas pirmajā pusē elektroenerģijas cenas paaugstinājās, savukārt nedēļas otrajā pusē bija vērojams cenu pakāpenisks samazinājums līdz ar mērenāku laikapstākļu atgriešanos, informē AS Latvenergo.

Nedēļas griezumā zemāko elektroenerģijas cenu uzrādīja Latvija, kur vidējā nedēļas cena bija 33,73 EUR/MWh, pieaugot par 7 % pret iepriekšējās nedēļas līmeni. Igaunijā savukārt cena sasniegusi 33,84 EUR/MWh, kas ir par 8 % vairāk nekā nedēļu iepriekš, bet Lietuvā cena pieaugusi par 12 % un sasniegusi 35,2 EUR/MWh.

Zemo cenu Latvijā galvenokārt veicināja straujais izstrādātās elektroenerģijas pieaugums – Rīgas TEC izstrāde pieauga vairāk nekā divas reizes pret iepriekšējās nedēļas apjomu, sasniedzot 42 GWh, un būtiskais ūdens līmeņa un ūdens pieteces kāpums Daugavā nodrošināja ievērojamu Daugavas HES darbības pieaugumu – saražotas 154 GWh elektroenerģijas, kas ir par 80% vairāk nekā nedēļu iepriekš, kā arī pārsniedz kopējo Latvijas elektroenerģijas patēriņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgāku termiņu latu starpbanku likmes joprojām turas ap 20 %, liecina Latvijas Bankas dati.

Garāku termiņu RIGIBOR joprojām augstā līmenīSavukārt, mazinoties spriedzei tirgū, īstermiņa RIGIBOR pazeminājušās.

Garāku termiņu RIGIBOR joprojām augstā līmenīLikme uz nakti ir 5 %, uz vienu dienu – 8 %, nedēļas likme – 17.8 %, viena mēneša likme – 22.4 %, trīs mēnešu likme – 22.52 %, sešu mēnešu likme – 20.8 %, bet gada likme – 19.6 %.

Pirms nedēļas likme uz nakti un vienu dienu bija 23.4 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gada Rigibor samazinājies zem 10 %

, 07.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgāku termiņu latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, gada likmei nokrītot zem 10 %, liecina Latvijas Bankas dati.

Tas ir zemākais līmenis pēdējo 15 mēnešu laikā, jo pēdējoreiz gada Rigibor zem 10 % bija 2008. gada oktobrī.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.29 %, uz vienu dienu – 1.33 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.46 %, viena mēneša likme – 2.21 %, trīs mēnešu likme – 5.64 %, sešu mēnešu likme – 8.01 %, bet gada likme – 9.54 %.

Tā kā Latvijas Banka par latu depozītiem maksā 1 %, tad lata īstermiņa procentu likmēm tirgū vairs nav kur īpaši zemāk doties, taču turpinās ilgtermiņa likmju pazemināšanās, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien starpbanku lata likmes Rigibor turpināja samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

Rigibor termiņam uz gadu samazinājusies līdz zemākajam līmenim kopš 2007. gada marta.

Rigibor uz nakti ir 1.33 %, uz vienu dienu – 1.33 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.37 %, viena mēneša likme – 1.72 %, trīs mēnešu likme – 3.41 %, sešu mēnešu likme – 5.21 %, bet gada likme – 6.67 %.

Likmes stabili iet uz leju. To veicina lielais latu piedāvājums tirgū, kas spiež likmes uz leju. Samazinoties latu likmēm, arī latu kredītu procentmaksājumiem vajadzētu samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Atklāj banku piedāvājumus Rigibor likmes noteikšanā

Ieva Mārtiņa, 04.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka kopš 1. novembra papildus aprēķinātajām Rigibid (starpbanku noguldījumu procentu likmēm) un Rigibor (starpbanku kredītu procentu likmēm) sāk publicēt arī kotācijas sarakstā iekļauto banku kotētās naudas tirgus procentu likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Nedaudz pakāpušās ilgāku termiņu latu likmes

Žanete Hāka, 07.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļā nedaudz pieaugušas ilgāku termiņu latu starpbanku likmes Rigibor, liecina Latvijas Bankas dati.

Savukārt īsāku termiņu likmes gandrīz nav mainījušās.

Likme uz nakti un vienu dienu ir 1,16%, uz vienu nedēļu tā ir 1,22%, uz vienu mēnesi – 1,42%, bet trīs mēnešu likme ir 2,26%. Sešu mēnešu likme piektdien ir 2,76%, salīdzinot ar 2,64% ceturtdien, bet 12 mēnešu likme pieaugusi no 3,77% līdz 3,92%.

Pieprasījums pēc latu resursiem joprojām ir būtiski mazāks nekā piedāvājums - komercbanku rīcībā ir par aptuveni 600 miljoniem latu vairāk latu resursu nekā nepieciešams obligāto rezervju normas izpildīšanai un ir ierobežotas šo brīvo latu resursu ieguldīšanas iespējas, skaidro SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Īstermiņa latu likmes turas virs 2 %

, 27.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstermiņa starpbanku likmes RIGIBOR nedaudz samazinājušās, taču joprojām turas virs 2 % atzīmes, liecina Latvijas Bankas dati.

Savukārt ilgtermiņa latu likmes nav būtiski mainījušās.

Starpbanku latu procentu likme uz nakti sasniegusi 2 %, uz vienu dienu – 2.06 %, uz vienu nedēļu – 2.49 %, viena mēneša likme šodien ir 6.61 %, trīs mēnešu likme – 13.96 %, sešu mēnešu RIGIBOR – 14.86 %, savukārt 12 mēnešu likme sasniegusi 15.72 %.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis skaidro, ka tālāko īstermiņa lata procentu likmju virzību noteiks situācija valūtas tirgū. Patlaban lata kurss atrodas pie intervences koridora augšējās robežas, un, ja Latvijas Bankai nebūs jāveic apjomīgas intervences, pārdodot eiro pret latiem, tad īstermiņa RIGIBOR varētu samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Ilgāku termiņu latu likmes nemainās

Žanete Hāka, 18.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairākas dienas latu starpbanku likmes Rigibor gandrīz nav mainījušās, liecina Latvijas Bankas dati.

Likme uz nakti un vienu dienu otrdien ir 1,16%, uz vienu nedēļu tā ir 1,22%, uz vienu mēnesi – 1,36%, bet trīs mēnešu likme ir 2,25%. Sešu mēnešu likme piektdien ir 2,79%, bet 12 mēnešu likme sasniegusi 4,08%.

Salīdzinot ar mēneša sākumu, ilgāku termiņu likmes ir nedaudz pakāpušās.

Pieprasījums pēc latu resursiem joprojām ir būtiski mazāks nekā piedāvājums - komercbanku rīcībā ir ievērojams daudzums brīvo līdzekļu un ir ierobežotas šo resursu ieguldīšanas iespējas, iepriekš skaidroja SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Saglabājoties tik lielam latu resursu pārpalikumam, procentu likmes ir zemas (īstermiņa latu likmes atrodas pie gada zemākā līmeņa), tomēr pašreizējā ekonomiskajā situācijā Rigibor kritums sevi ir izsmēlis un, ņemot vērā Latvijas ekonomikas «veselīgumu», loģisks ir garāka termiņa Rigibor neliels pieaugums, skaidro eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru