Citas ziņas

No nākamās nedēļas laulības varēs šķirt pie notāra

Guna Gleizde, 27.01.2011

Jaunākais izdevums

No 1. februāra laulības šķirt bezstrīdus gadījumos varēs pie notāra, process kļūs ātrāks un lētāks – izšķirties varēs aptuveni mēneša laikā, par to samaksājot 70 Ls.

laulības šķiršanu var veikt zvērināts notārs, tomēr tas var notikt tikai gadījumā, ja par tās šķiršanu panākta laulāto vienošanās. Laulība var tikt šķirta ne ātrāk kā 30 dienas pēc lietas uzsākšanas – šajā termiņā vienam vai abiem laulātajiem ir tiesības atsaukt savu iesniegumu, informē Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore Vija Piziča.

Savukārt, ja laulātie savstarpēji nav vienojušies par laulības šķiršanu vai attiecībā uz kādu no jautājumiem, kas skar kopīgu nepilngadīgu bērnu vai kopīgu mantu, laulību var šķirt tikai tiesa.

Izmaksas laulības šķiršanas lietā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli un valsts nodevas, veido 70,60 latus.

DB jau vēstīja, ka pagājušā gada nogalē ar grozījumiem vairākos likumos tika paplašinātas zvērinātu notāru funkcijas, jo zvērinātu notāru kompetencē pēc likumu spēkā stāšanās būs bezstrīdus laulības šķiršanas lietu vešana. Šī jaunā kārtība spēkā stāsies šā gada 1.februārī.

Ņemot vērā zvērināta notāra veicamo darbību apjomu, noteikts, ka par laulības šķiršanas lietas vešanu pie zvērināta notāra tiks iekasēta amata atlīdzības takse 50 latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijas notariātam 30 gadu. Ko varam no tiem mācīties?

Jānis Skrastiņš, Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) priekšsēdētājs, 18.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas notariāts šogad septembrī svin 30 gadu – pirms 30 gadiem beidza pastāvēt notāru kantori un darbību uzsāka atjaunotās Latvijas Republikas zvērinātu notāru biroji.

Šajā laikā notāri ir aktīvi iesaistījušies Latvijas demokrātiskās valsts tiesiskās vides veidošanā, virzot iniciatīvas, kas fokusētas uz Latvijas iedzīvotāju interesēm. Ir izdarīts daudz, tomēr paredzam, ka nākamie gadi notariātam būs vēl darbīgāki kā aizvadītie. Līdzās vēl lielākai tehnoloģiju integrācijai notāru darbā nāksies risināt kvalitatīvu cilvēkresursu piesaisti un amata pienākumu izpildes efektivizāciju, kas ir svarīga visai Latvijas tiesu videi.

Latvijā, ik gadu vairāk kā miljons iedzīvotāju saņem notāra palīdzību, tāpēc notārus pamatoti var uzskatīt par iedzīvotājiem tuvākajiem juristiem, kuru rīcībā ir tieša un nepastarpināta informācija par to ar kādām problēmām sastopas cilvēki, tāpēc ir tikai loģiski, ka aizvadīto 30 gadu laikā notariāts ir iniciējis virkni nozīmīgu normatīvo aktu izmaiņu, kas atvieglo iedzīvotāju ikdienu un uzlabo viņu tiesisko aizsardzību. Šādu iniciatīvu rezultātā, piemēram, mantojuma lietu kārtošana un laulību šķiršana nu notiek pie notāra, nevis tiesā. Tas ir būtisks atspaids arī tiesu sistēmai kopumā: 30 gadu laikā notāri ir uzsākuši 240 275 mantojuma lietas. Notāri ir ieviesuši virkni elektronisko reģistru – mantojumu, atsaukto pilnvarojumu, testamentu, laulības šķiršanas, nākotnes pilnvarojumu reģistrus, kas devuši būtisku drošību klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Parakstu apliecināšanas cīņa: zvērināti notāri ik mēnesi zaudē 19 tūkst. latu

Elīna Pankovska, Māris Ķirsons, 13.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu reģistra valsts notāru apliecināto parakstu dēļ zvērināti notāri ik mēnesi zaudē 19 000 Ls ienākumu, un šis apmērs var vēl pieaugt.

Neiegūto ienākumu apjoms var pieaugt, ja tiek īstenots piedāvājums palielināt valsts notāru tiesības parakstu apliecināšanā. Lai arī zvērināti notāri vēlētos, lai Uzņēmumu reģistra (UR) valsts notāru funkcijās vairs nebūtu parakstu apliecināšanas, tomēr LTRK valdes priekšsēdētājs, bijušais UR galvenais valsts notārs Jānis Endziņš uzskata, ka UR parakstu apliecināšana ir ne tikai jāsaglabā, bet arī jāpaplašina. «Proti, UR valsts notāram jādod tiesības apliecināt nevis tikai viena īpašnieka uzņēmumu dibinātāju - kā pašlaik, bet arī uzņēmumu līdz pieciem dalībniekiem (mikrouzņēmuma kritērijiem atbilstošs) parakstus,» tā savu nostāju pamato J. Endziņš. Viņš uzsver, ka valstij šis servisa līmenis ir jāattīsta, jo ir liela starpība gan laika, gan resursu ziņā, ja topošajam uzņēmējam, pamatā mikrouzņēmuma īpašniekam, vispirms jādodas pie zvērināta notāra un pēc tam ar visiem šiem pašiem dokumentiem uz UR. «Ertāk un lētāk uzņēmējam ir visu izdarīt vienuviet,» tā J. Endziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī atsevišķu notāru ienākumi par amata pienākumu pildīšanu saskaņā ar viņu amatpersonu deklarācijām pārsniedz pat 100 tūkst. Ls gadā, paši notāri domā, ka viņu skaits būtu drīzāk jāsamazina, nevis jāpalielina, jo lielu daļu ieņēmumu nākoties tērēt biroju uzturēšanai.

Tomēr Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis atzīst, ka jautājums par notāru pakalpojumu cenām būtu vērtējams, raksta Diena. Notāru pakalpojumu takses, kas noteiktas Ministru kabineta noteikumos, nav mainītas jau divus gadus. Latvijā drīkst būt 125 notāri, tomēr šobrīd aizpildītas ir tikai 120 vietas.

M.Lazdovskis laikrakstam norādījis, ka jautājums par notāru pakalpojumu cenām būtu vērtējams, kā arī Latvijas Zvērinātu notāru padome (LZNP) esot vērsusies ministrijā ar līgumu samazināt notāru skaitu, tomēr ministrija atteikusies to darīt, jo neuzskata, ka tirgus svārstībām tas būtu jāietekmē. «Mēs esam apņēmušies aizpildīt arī vakantās notāru vietas,» teica M.Lazdovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien piekrita prokuratūras lūgumam un kriminālvajāšanas sākšanai izdeva Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Mārtiņu Bondaru (AP).

Iepriekš izdošanu atbalstīja arī parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Pēc prokuratūras izteiktā lūguma par politiķa izdošanu kriminālvajāšanai Bondars nolēmis atkāpties no Budžeta komisijas priekšsēdētāja amata un nekandidēt 14.Saeimas vēlēšanās.

Prokuratūras ieskatā Bondars, viņa sieva Ieva Bondare un nu jau mūžībā aizgājusī zvērināta notāre Līga Eglīte jeb persona, pret kuru kriminālprocess izbeigts daļā, mantkārīgā nolūkā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās viltoja un izmantoja viltotu dokumentu, radot būtisku kaitējumu prasītāja ar likumu aizsargātām interesēm, aģentūrai LETA apliecināja prokuratūrā.

Par šādu pārkāpumu paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar probācijas uzraudzību, ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notāru dienās varēs saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas

Elīna Pankovska, 01.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marta sākumā jau astoto gadu pēc kārtas notiks Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) rīkotās Notāru dienas. To ietvaros Rīgā un visos Latvijas novados notāri iedzīvotājiem sniegs bezmaksas konsultācijas un atbildēs uz dažādiem juridiska rakstura jautājumiem.

Šogad Notāru dienu laikā īpaša uzmanība tiks pievērsta nekustamo īpašumu īres un nomas darījumiem, sniedzot iedzīvotājiem bezmaksas konsultācijas īres un nomas līguma sastādīšanā. Notāru dienās piedalīsies 114 notāri, konsultējot iedzīvotājus savos birojos 30 Latvijas pilsētās.

«Līdz ar stagnējošiem rādītājiem kreditēšanas nozarē, arvien aktīvāks kļuvis īres un nomas tirgus. Tas iezīmē jaunas tendences un riskus darījumos ar nekustamo īpašumu - nesakārtoto līgumattiecību dēļ palielinās krāpniecības gadījumu skaits un mainās to specifika,» norāda LZNP rīkotājdirektore Vija Piziča.

Notāru dienu laikā bezmaksas konsultācijās zvērināti notāri iedzīvotājiem palīdzēs izvērtēt būtiskākos kritērijus, kam jāpievērš uzmanība, slēdzot īres vai nomas līgumu, iepazīstinās ar riskiem, īrējot vai izīrējot mājokli bez juridiska pamata, kā arī sniegs padomus, kā pasargāt sevi un izvairīties no krāpniecības gadījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Nevienlīdzīgā cīņa starp datorizētu datu bāzi un papīra izziņu

Dienas Bizness, 17.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau gadiem ilgi Latvijā notiek centieni veikt valsts birokrātiskā aparāta datorizāciju, tērējot tam daudzus miljonus latu, tomēr joprojām, kā izrādās, nav nekā spēcīgāka par papīra gabalu ar uzrakstu «izziņa».

Pie šāda secinājuma jānonāk, konstatējot, ka, piemēram, zemniekiem, lai notariāli apstiprinātu kādu būtisku dokumentu, vispirms ir jāaizskrien līdz Uzņēmumu reģistram (UR), lai saņemtu izziņu, ka viņam tiešām pieder konkrētā zemnieku saimniecība, un tikai pēc tam jādodas pie notāra. Turklāt jēdziens «jāaizskrien» šajā gadījumā nav diez ko precīzs, jo UR nodaļas, kā zināms, atrodas atsevišķās pilsētās, bet lauksaimnieciskā ražošana notiek ne viena vien kilometra attālumā no tām. Tātad, lai iegūtu konkrēto izziņu, lauksaimniekam ir jāsēžas transportā, tērējot savu laiku un naudu, lai vispār nokļūtu līdz UR. Un tas viss notiek datorizācijas laimetā, kad vismaz teorētiski nav nekādu problēmu datorizētā datu bāzē aplūkot visu nepieciešamo informāciju šajā jomā. Jāpiebilst, ka ilgu laiku – līdz pat 2011. gadam šādas problēmas nebija, jo pastāvēja vienošanās starp UR, Lursoft un notāriem par savstarpējo informācijas apriti šajā jomā, tādējādi nodrošinot, ka zemnieki netiek dzenāti pa dažādiem kabinetiem, izprasot dažādas izziņas un maksājot par tām noteiktas summas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Latvijā sākas Notāru dienas

Elīna Pankovska, 07.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien 7.martā sākas ikgadējās Notāru dienas, kuru laikā Latvijas zvērinātie notāri sniegs bezmaksas juridiskās konsultācijas.

Notāri konsultēs par jautājumiem, kas saistīti, piemēram, ar laulības līgumu, mantojumu, testamentu, dāvinājumu, uzturlīgumu, bezstrīdus laulības šķiršanu, darījumiem ar nekustamo īpašumu u.c.

Konsultācijas būs iespējams saņemt jebkurā no 120 Latvijas notāru birojiem, kā arī internetā.

Savukārt Latvijas Zvērinātu notāru padomes telpas uz konsultācijām īpaši aicināti tie, kurus interesējošie jautājumi saistīti ar bezstrīdus laulības sķiršanu.

Notāru dienas notiks sesto gadu un, kā jau ziņots, pagājušā gadā bezmaksas konsultācijas saņēma 6 tūkstoši iedzīvotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Papildināta - Bondars plāno aiziet no Budžeta komisijas vadības un nekandidēt uz 14.Saeimu

LETA, 31.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc prokuratūras lēmuma prasīt Saeimas deputāta Mārtiņa Bondara (AP) izdošanu kriminālvajāšanai politiķis šodien paziņoja par atkāpšanos no parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja amata un lēmumu nekandidēt 14.Saeimas vēlēšanās.

Bondars preses konferencē atkārtoti uzsvēra, ka nav vainīgs.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien atbalstīja lēmumprojektu pēc prokuratūras lūguma izdot Bondaru kriminālvajāšanai.

Par lēmumprojektu vēl būs jābalso Saeimai.

Papildināta - Saeimas komisija atbalsta Bondara izdošanu kriminālvajāšanai 

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien atbalstīja lēmumprojektu pēc prokuratūras...

Kā zināms aģentūrai LETA, Bondaram tiek inkriminēts tas, ka viņš "mantkārīgā nolūkā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās izdarīja dokumenta, kas piešķir tiesības, viltošanu, kā arī izmantoja viltotu dokumentu, radot būtisku kaitējumu ar likumu aizsargātām personas interesēm". Par šādu pārkāpumu paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar probācijas uzraudzību, ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu.

Bondars komisijas sēdē uzturēja nostāju, ka nav vainīgs, neko nepareizi nav izdarījis un likumu neesot pārkāpis. Bondars ieskatā, prokuratūra īsteno "bezzaudējuma stratēģiju", jo politiķis neredz iespēju, ka deputāti priekšvēlēšanu laikā varētu nobalsot pret viņa izdošanu. Politiķis aicināja atbalstīt viņa izdošanu kriminālvajāšanai, lai "izgāztu prokuratūras 14.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņu".

Saeimas Kārtības rullis paredz, ka par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu komisijas ziņojuma.

Komisijas sēdē izskanēja, ka šī lieta saistīta ar Bondaru ģimenes īpašumiem un savstarpēji noslēgtajiem līgumiem. Bondars iepriekš bija izteicies, ka jautājums ir par "senu ar mani saistītu lietu".

Kā komisijā klāstīja Bondara advokāts Mārtiņš Kvēps, prokuratūra deputātu prasa izdot kriminālvajāšanai aizdomās par iespējamu viltojumu laulāto noslēgtajā līgumā par ģimenes mantas statusu.

Rīgas tiesas apgabala prokurore Madara Griķe sēdē norādīja, ka lietā figurē trīs personas - vēl vienai personai kriminālatbildība varētu tikt piemērota nedēļas laikā, bet pret trešo personu kriminālprocess varētu tikt izbeigts. Trešā persona arī var iesniegt dokumentus par tās reabilitāciju, atzīmēja prokurore.

LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka viena no kriminālprocesā iesaistītajām personām ir arī Bondara sieva Ieva.

Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) citēja Satversmes tiesas spriedumu, ka, Saeimai, lemjot par piekrišanu kriminālvajāšanas, jāvērtē, vai tā nav saistīta ar attiecīgā deputāta politisko darbību un vai neapdraudēs Saeimas spēju darboties.

Prokuratūras iesniegtajos dokumentos norādīts uz iespējamu noziedzīgu nodarījumu. Prokurore uzsvēra, ka iespējamā apsūdzība un kriminālvajāšana pret Bondaru nav saistīta ar viņa politisko darbību. Viņa norādīja, ka kriminālprocess šajā lietā tika sākts jau 2018.gadā - pirms Bondars kļuva par 13.Saeimas deputātu.

Griķe norādīja, ka nav faktu, ka Bondara izdošana kaut kā veidā traucētu Saeimas darbību. Prokurore arī atzīmēja, ka lietas pierādījumu vērtēšana būs tiesas kompetence.

Izdošanas gadījumā Bondars tiktu saukts pie atbildības par pārkāpumiem laulāto vienošanās par mantas statusa noteikšanu, kas skar privāto sfēru un nav nekādā veidā saistīts ar politisko darbību, pauda Griķe. Prokurore cer, ka Saeima turpinās beidzamajos gados ievēroto praksi un neliks šķēršļus deputāta izdošanai kriminālvajāšanai.

Savukārt Bondara advokāts Kvēps apgalvoja, ka no prokurores Saeimā iesniegtajiem dokumentiem secināms, ka pēdējās aktīvās izmeklēšanas darbības veiktas 2019.gadā, bet 2020.gadā lietā saņemti vien "ļoti nenozīmīgi dokumenti". Kvēps pauda neizpratni, kāpēc, nerodoties jauniem pierādījumiem un neveicot jaunas darbības, prokuratūrai 24.maijā "radusies apjausma", ka Bondars ir jāsauc pie atbildības. Tāpat kriminālvajāšana tiekot prasīta nevis pēc tam, kad policija ir beigusi pirmstiesas izmeklēšanu, bet gan pēc tam, kad lieta ir "atņemta policijai", sacīja politiķa advokāts.

Kvēps prokurores argumentus arī nodēvēja par sadzīviskiem un atsaucās uz Eiropas Parlamenta (EP) kritērijiem, lai noteiktu, vai kriminālprocess nav aizdomīgs un, iespējams, būtu saistīts ar kādiem slēptiem politiskiem motīviem. Parasti politiskie motīvi ir aizslēpti ar citām lietām, sacīja Bondara aizstāvis.

Prokurores skatījumā, apgalvojums, ka pēdējās darbības lietā veiktas 2019.gadā, neatbilst patiesībai. Viņa uzsvēra, ka par uzraugošo prokurori šim kriminālprocesam kļuvusi pirms gada - 2021.gada 5.maijā. Uzraugošā prokurore norādīja, ka tikai pēc tam, kad lieta pirms gada nonāca viņas uzraudzībā, tika sākts izmeklēšanas darbs saistībā ar notāra darbībām.

Kvēps arī pauda neizpratni, kāpēc par tā dēvēto viltoto vienošanos jeb dokumentu nav saukta pie atbildības zvērināta notāra palīgs jeb profesionāla juriste, kura dokumenta tekstu neesot saskaņojusi ar Bondaru. Advokāts norādīja, ka EP arī vērtē, vai kriminālprocesā pret visām personām ir vienāda kriminālprocesuālā pieeja, bet pret notāres palīdzi neesot tikusi rosināta pat disciplinārlieta.

Deputāts Vitālijs Orlovs (S) vaicāja, kāpēc iepriekš netika ierosināta lieta pret notāri, kura tagad jau aizgājuši mūžībā. Griķe skaidroja, ka nevarēs komentēt izmeklēšanas darbības līdz 2021.gada maijam, bet uzsvēra, ka būtiskākie pierādījumi tika iegūti viņas veiktās izmeklēšanas laikā viena gada posmā, bet līdz tam neesot bijis zināms, ka notāri varēja saukt pie kriminālatbildības, tāpēc arī nekāds process netika sākts.

Deputāta aizstāvis skaidroja, ka parlamentārieša sievai mamma uzdāvinājusi zemi un, paņemot kredītu, Bondara dzīvesbiedre uz tās uzcēla māju. Lai Bondarei nebūtu katrā lietā jāiet līdzi Bondaram un jāstāsta, ka māja pieder viņai, ticis veikts ieraksts notāra sagatavotajā dokumentā. Savukārt prokurore norādīja, ka tika dāvināts tikai zemesgabals, bet vēlāk tas tika papildināts ar ēkām un papildus zemi. Tas, ka dokumentu noslēdz uz viena laulātā vārdu, nenozīmējot, ka tas nav uzskatāms par laulāto kopmantu, apsūdzības pozīciju skaidroja Griķe.

Kursīte-Pakule norādīja, ka, ja deputāti neatbalstītu Bondara izdošanu, tad aizdomu ēna uz politiķi kļūtu vēl smagāka. Tāpēc lietā nepieciešams paļauties uz taisnīgu tiesu, sacīja komisijas vadītāja.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka, reaģējot uz prokuratūras lūgumu izdot viņu kriminālvajāšanai, Bondars plāno atkāpties no Budžeta komisijas priekšsēdētāja amata un nekandidēt 14.Saeimas vēlēšanās.

LTV ziņoja, ka pieprasījums par Bondara izdošanu kriminālvajāšanai saistīts ar lietu par aizdomīgo līgumu ar sievu, kas garantē ģimenes mājas neatņemšanu lietā par zaudējumu nodarīšanu "Latvijas Krājbankai".

Ja Saeima piekrīt izdot deputātu kriminālvajāšanai, viņš var pilnvērtīgi turpināt darbu Saeimā, gan piedaloties Saeimas un komisijas sēdēs, gan arī tajās balsojot un saņemot pilnu atlīdzību par deputāta pienākumu izpildi. Kriminālvajāšanas laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam deputātam visus kriminālprocesuālos piespiedu līdzekļus, teikts parlamenta Kārtības rullī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nupat sev par pārsteigumu uzzinājām, ka LR Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs kādā lietā š.g. 11. augustā ir pieņēmis lēmumu, kurā dots vērtējums Komerclikuma noteikumiem, kuri noteiktos gadījumos paredz, ka komercreģistrā iesniedzamajos dokumentos ir norādāms personas kods, bet, ja personai tāda nav – tad dzimšanas datums un personu apliecinoša dokumenta dati.

Proti, lēmumā norādīts, ka saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likumu personas kodu Latvijā piešķir vienīgi Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde. Un, ņemot vērā to, Komerclikumā minētais «personas kods» attiecas tikai uz Latvijā piešķirtu personas kodu – tātad, ja arī ārvalstniekam ir personas kods (ārvalstīs piešķirts), komercreģistrā iesniedzamajos dokumentos ir jānorāda nevis tas, bet gan personas dzimšanas datums un personu apliecinoša dokumenta dati, jo, ja dokumentā minēts ārvalstīs piešķirts personas kods, «..nav saprotams, vai norādītā ciparu virkne ir personas kods». Pamatojoties uz šo lēmumu, LR Uzņēmumu reģistra notāri pašreiz sparīgi raksta atteikumus attiecībā uz tiem iesniegumiem, kuros ārvalstniekiem norādīti to ārvalstīs piešķirtie personas kodi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

FOTO: Pirmajā Latvijas notariāta hakatonā uzvar ideja par personas ātru identificēšanu

Db.lv, 25.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmajā Latvijas notariāta hakatonā Go2SmartNotary uzvarējusi ideja par personas ātru identificēšanu, informē pasākuma rīkotāji.

Hakatonā 48 stundu intensīvā darbā komanda, kurā bija notāri un IT speciālisti, izstrādāja programmu, kas tiešsaistes konsultācijā 10 sekunžu laikā pēc identifikācijas dokumenta fiksēšanas kamerā veic datu apkopošanu par personu no visiem iespējamiem reģistriem un datu bāzēm.

«Pašlaik zvērināts notārs klienta identitātes noteikšanai on-line konsultācijā velta gandrīz 2 minūtes laika. WILLI 4.0. risinājums paredz, ka tas varēs notikt 10 sekundēs. Līdz ar to tehniskām darbībām veltītais laiks samazinātos, lai, tiekoties on-line konsultācijā, gan zvērināts notārs, gan klients laiku varētu veltīt pašam darījumam,» prezentējot ideju un hakatonā paveikto, uzsvēra WILLI 4.0. komandas kapteinis zvērināts notārs Agris Jaunpujēns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notiks ikgadējās Notāru dienas

Elīna Pankovska, 28.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notāru dienu ietvaros, kas notiks 7. un 8. martā, Latvijas zvērināti notāri iedzīvotājiem sniegs bezmaksas juridiskās konsultācijas.

Notāri konsultēs par jautājumiem, kas saistīti ar, piemēram, laulības līgumiem, mantojumiem, testamentiem, dāvinājumiem, bezstrīdus laulības šķiršanu, darījumiem ar nekustamo īpašumu, kā arī citiem jautājumiem.

Konsultācijas būs iespējams saņemt jebkurā no 120 Latvijas notāru birojiem. Šogad konsultācijas būs iespējams saņemt arī internetā, saziņai ar notāriem izmantojot Skype.

Notāru dienas notiks sesto gadu un, kā jau ziņots, pagājušā gadā bezmaksas konsultācijas saņēma seši tūkstoši iedzīvotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

Interese par nulles deklarācijām mērena

Zanda Zablovska, 27.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim iedzīvotāju interese par nulles deklarācijām, kuras oficiāli var sākt iesniegt no šā gada 1. marta, bijusi mērena, un janvārī iesniegtas 56 deklarācijas.

VID Sabiedrisko attiecību daļā DB informēja, ka, ņemot vērā jautājumu un zvanu skaitu, ko saņem VID, iedzīvotāju interesi par mantiskā stāvokļa deklarācijām var raksturot kā mērenu. No 2011. gada 15. decembra, kad stājās spēkā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, līdz 2012. gada 20. februārim VID Informatīvais tālrunis 1898 ir sniedzis 8460 konsultācijas par jauno likumu un deklarāciju iesniegšanu, bet klientu apkalpošanas centros sniegtas 4075 konsultācijas: 2634 - mutiski un 1441 - telefoniski.

Lai arī mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas termiņš sākas 1. martā, tās jau tiek iesniegtas un VID klientu apkalpošanas centri deklarācijas pieņem, piebilda VID. Šā gada janvārī iesniegtas 56 deklarācijas, savukārt dati par februāri vēl nav pieejami. «Pašlaik deklarāciju apstrādes process vēl nav uzsākts, pieņemot deklarācijas, tiek veikta to vizuālā pārbaude – vai deklarācijas iesniedzējs ir norādījis visus obligāti norādāmos datus, vai tā ir parakstīta u.c.,» norādīja VID. Kā pašlaik biežāk konstatēto kļūdu VID pārstāvji minēja to, ka deklarācijas tiek nosūtītas pa e-pastu un nav parakstītas ar drošu elektronisko parakstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zemnieki savu esību spiesti apliecināt ar papīra izziņām no reģistra

Sandra Dieziņa, Māris Ķirsons
, 17.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroniski publiski ticamu datu pieejamības trūkums spiežot zvērinātus notārus prasīt z/s īpašniekiem izziņas no Uzņēmumu reģistra par savu statusu. Zemnieki ir nemierā ar zvērinātu notāru prasību pierādīt savas īpašumtiesības uz z/s pirms līgumu slēgšanas.

Savukārt zvērināti notāri norāda uz juridiski ticamu datu trūkumu elektroniskā vidē, jo ziņas saņem nevis no jaunās Uzņēmumu reģistra valsts informācijas sistēmas kā pirm avota, bet gan no Uzņēmumu reģistra datu atkalizmantotāja SIA Lursoft, kura datiem ir tikai informatīvas raksturs.

Šo riņķadanci papildina arī jautājums par to, vai zvērinātiem notāriem ir jāmaksā valsts nodeva par izziņu saņemšanu no Uzņēmumu reģistra vestajiem reģistriem (ja jāmaksā, tad klientiem jārēķinās ar dārgākiem notāru pakalpojumiem, ja nav jāmaksā, tad rodas jautājums, kas par to maksā).

Piena lopkopības z/s Pilslejas īpašnieks un vienlaikus lauksaimniecības pakalpojumu piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības Trikāta KS valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs ir neizpratnē par jauno kārtību. «Lai noslēgtu zemes nomas līgumu vai veiktu citas darbības pie notāra, notārs pieprasa Uzņēmumu reģistra izziņu, kas apliecina, ka esmu saimniecības īpašnieks. Turklāt šī izziņa ir derīga tikai 15 dienas un maksā noteiktu naudas summu. Murgs tas ir,» skaidro lauksaimnieks, paužot neizpratni par jauno kārtību. Pēc viņa paustā, tā ir birokrātija un apgrūtinājums uzņēmējdarbībai, jo vienkāršāk būtu notāriem ieskatīties valsts reģistra datos, kur skaidri ir redzami saimniecību īpašnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Ministru kabinets atbalstīja grozījumus Iedzīvotāju reģistra likumā, kas paredz noteikt jaunas prasības personas kodu piešķiršanai, turpmāk nesaistot tos ar dzimšanas datumu, informē Iekšlietu ministrija.

Tādējādi tiks novērsta iespēja, izmantojot personas koda pirmajā daļā ietverto informāciju ar norādi uz personas vecumu, veidot tiešu vai netiešu personas diskrimināciju uz vecuma pamata gan profesionālajās attiecībās, kā arī mazināt iejaukšanos personas privātajā dzīvē.

Personas kodu piešķirs Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde un tas tiks veidots no vienpadsmit cipariem. Personas koda pirmie cipari būs 32, bet pārējie cipari būs automātiski sistēmas ģenerētie nejaušie cipari no 0 līdz 9. Pirmie seši cipari no pārējiem pieciem cipariem var tikt atdalīti ar defisi jeb savienojuma zīmi. Pēdējie pieci cipari nesniegs tiešas ziņas par fizisko personu, bet tikai palīdzēs viņu identificēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

https://www.youtube.com/embed/wiLRjqmTn-Q

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Gallusman: Nav objektīvu iemeslu plānoto olu ražotnes projektu uzskatīt par nevēlamu

LETA, 09.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ogres novada dome nav pārkāpusi likumu par zemes privatizāciju lauku apvidos, ļaujot Ukrainas un Latvijas investoru grupu «OvoStar Union» pārstāvošajam uzņēmumam «Gallusman» iegūt īpašumā zemi Madlienas pagastā olu ražotnes izveidei, pauda uzņēmuma līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs.

Viņš norādīja - kopš «Gallusman» pērn paziņoja par plāniem izveidot jaunu olu ražotni Latvijā, uzņēmumam nākas saskarties ar konkurentu mēģinājumiem ietekmēt šī projekta īstenošanu.

Tostarp Veinbergs pauda viedokli, ka Latvijas Olu ražotāju asociācijas vēršanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar aicinājumu veikt pārbaudi saistībā ar Ogres novada pašvaldības rīcības atbilstību likumam par zemes privatizāciju lauku apvidos ir mēģinājums ietekmēt projekta gaitu un diskreditēt «Gallusman» reputāciju.

«Mūs jau vairs nepārsteidz neskaitāmie gadījumi, kad saskaramies ar pretestību ražotnes izveides projektam un centieniem diskreditēt uzņēmuma un tā pārstāvju reputāciju atsevišķu ieinteresēto personu interesēs,» teica Veinbergs, piebilstot, ka viņu nepārsteidz arī vēršanās pret Ogres novada domi, kura līdz šim ir paudusi atbalstu ražotnes izveidei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notāru dienās visaktuālākās bijušas konsultācijas par mājokļa tēmu

Elīna Pankovska, 11.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iedzīvotājiem šobrīd būtiskākās ir tieši konsultācijas par jautājumiem, kas skar mājokli un īpašumu, liecina Notāru dienu apkopotā statistika. Kopumā pa telefonu un internetā konsultācijas lūguši gandrīz 6,3 tūkst. iedzīvotāju.

Apmeklētāju anketēšanas dati liecinot, ka apmēram 90% aptaujāto vērsties pie notāra motivēja tieši iespēja saņemt konsultāciju bez maksas. «Ar vien samazinoties iedzīvotāju maksātspējai, palielinās problēmu un risināmo jautājumu loks – īpaši sfērās, kas skar iztikas līdzekļus un mājokli,» atzīst Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājas vietas izpildītāja Sandra Jakušenoka.

Lielākā daļa iedzīvotāju lūguši konsultāciju saistībā ar mājokļa problemātiku, piemēram, nomas līgumu nosacījumiem, apsaimniekotāju, iespējams, prettiesisku rīcību, par rīcību komunālo maksājumu parādu gadījumos un kredīta refinansēšanu. Bijuši arī vairāki gadījumi, kur iedzīvotāji saskārušies ar izlikšanu no dzīvokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Rindas Uzņēmumu reģistrā kļūst par ikdienu…

Māris, 29.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu reģistrs nespēj novērst uzņēmēju rindas pie valsts notāriem, jo notāri dodas bezalgas atvaļinājumos, turklāt to skaits ir mazāks par nepieciešamo.

Vairāki uzņēmēji vērsa DB uzmanību uz paradoksālo situāciju, kad, lai izstāvētu rindu pie valsts notāra Rīgā sava paraksta apliecināšanai esot jāpatērē vairākas stundas, turklāt paradoksālā kārtā vairākās darba vietās esot tukšums. Ironiski tiek norādīts uz to, ka Uzņēmumu reģistrs (UR) ir ne tikai atjaunojis padomju laikos tik ierastās rindas, bet pat neesot nekādu pazīmju tam, ka lietas labā kaut kas tiktu darīts.

To, ka situācija ar rindām atkārtojas regulāri nenoliedz, arī Uzņēmumu reģistra vadība. Galvenais iemesls – nepietiekams finansējums. UR finansējums ir krietni samazināts un ir kritisks jau vairākus gadus pēc kārtas. «Konsolidācijas rezultātā 2009. g. tas tika samazināts par 41%, 2012. g. salīdzinot ar 2008. gadu darba algu sadaļa tika apcirpta par 38%, kamēr štata vietu skaits par 15%, tāpēc arī darbinieki aicināti doties bezalgas atvaļinājumā, vakantās vietas tiek saglabātas uz kādu laiku, taču tas ir īslaicīgs risinājums. Gandrīz uz pusi samazināja algu fondu, bet pienākumi ir nākuši klāt. 2009.gadā ar UR neviens nepārrunāja, kā tiksim galā ar saviem pienākumiem, bet paziņoja ka mums ir ar to jātiek galā,» situāciju skaidro UR galvenais valsts notārs Ringolds Balodis. Savukārt valsts notāriem, kuriem pirmskrīzes periodā (piemēram, 2007.gada) dienā vidēji jāskata 373 lietas, šobrīdjāskata 450 lietas dienā, tajā skaitā arī tādu uzņēmumu lietas, kuru apgrozījums gadā satstāda vairākus desmitus miljonus latus. Viņš atzīst, ka ar piešķirto budžeta apjomu šogad pilna darba laika nodarbināto darba samaksai mēnesī pietrūkst 8500 Ls, tāpēc vismaz vienu un pat divas darba dienas ik mēnesi darbinieks dodas bezalgas atvaļinājumā, un tāpēc var redzēt tukšas darba vietas klientu apkalpošanas zālē. UR vadītājs arī nenoliedz iespaidīgo kadru mainību – vidēji 2010. un 2011. gadā nomainījies katrs piektais darbinieks, kamēr citās tautsaimniecības jomās 6 līdz 8%. «UR strādā kā prakses vieta – poligons – darba pieredzes iegūšanai, un daudziem tas ir tramplīns karjerā, jo vidējā bruto (pirms nodokļu nomaksas) alga valsts notāram ir 470 Ls (561 Ls- 2008.g.) mēnesī un tāpēc daudzi dodas strādāt pat par nedaudz lielāku algu,» darbinieku ievērojamos migrācijas skaitļus skaidro R. Balodis. Iestādes vadītājs arī nav īpaši optimistisks par iespējamo rindu samazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB bankā līdz pirmdienai ir apstiprināti vairāk nekā 1700 eiro priekšpiegādes pieteikumi no uzņēmumiem, individuāliem komersantiem un pašnodarbinātām personām par kopējo summu vairāk nekā 12,2 miljonu eiro apmērā.

Kā informē bankas pārstāvji, pasūtīto eiro monētu svars sasniedz aptuveni 65 tonnas. SEB bankā priekšpiegādes vidējā pasūtījuma summa ir aptuveni 6,8 tūkstoši eiro.

Uzņēmēji aktīvi izmanto iespēju pasūtīt Latvijas Bankas piedāvātos dažādu nominālu banknošu un monētu sākumkomplektus 200 eiro vērtībā – šobrīd SEB bankā jau ir pieteikti gandrīz 14 tūkstoši biznesa sākumkomplektu. Papildu tam liela daļa uzņēmēju paši nosaka sev nepieciešamo eiro banknošu un monētu nominālu, kā arī apjoma izvēli.

SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere norāda, ka laika gaitā uzņēmēji kļūs arvien aktīvāki, piesakot sev nepieciešamo eiro apjomu priekšpiegādei – ja septembra laikā tika saņemti 360 pieteikumi, tad oktobrī – gandrīz četras reizes vairāk. Diezgan droši, ka pēdēja pieteikšanās nedēļā būs vērojama vēl lielāka aktivitāte. Iespēju laicīgi pieteikt eiro izmanto arī mazie individuālie komersanti un pašnodarbinātās personas, piemēram, ārsti, notāri, šuvēji un citi, no kuriem ir saņemti 111 pieteikumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Juridiskās izglītības līmeņa un kvalitātes paaugstināšana Latvijā joprojām ir karsts jautājums, kam nepieciešams rast steidzamus risinājumus

Jau ilgāku laiku tiek runāts, ka juridiskās izglītības līmenis Latvijā nav apmierinošs. To atzīst arī Tieslietu ministrija. Joprojām turpinās darbs pie valsts vienotā jurista kvalifikācijas eksāmena izstrādes un tālāk jau ieviešanas. Eksperti skaidro, ka šis varētu būt viens no risinājumiem, taču – ne vienīgais. Jāatgādina, ka pirms vairāk nekā diviem gadiem veikts izvērtējums izglītības piedāvājumam tiesību zinātnēs Latvijā, kurā secināts, ka studiju programmu ir par daudz un tām vajadzētu būt spēcīgākām. Vairāku augstākās izglītības institūciju darbība aktīvāk vērsta uz peļņas palielināšanu, nevis uz studiju programmu kvalitātes paaugstināšanu. Vairākumā augstskolu studiju programmās tiek iesaistīti vieni un tie paši pasniedzēji, dažu programmu nosaukums neatbilst to saturam, – šādi secinājumi bija lasāmi ekspertu ziņojumā par studiju programmu kvalitāti. Jāmin, ka vairākas augstskolas toreiz nepiekrita skarbajam studiju programmu novērtējumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja: «Jāzvana» trauksmes zvani

Māris Ķirsons, 12.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īpašumu krāpnieki sākuši izmantot it kā ārvalstīs – ārpus ES – izdotas pilnvaras, kuru patiesuma pārbaude ir problemātiska, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Lai nekļūtu par krāpnieku shēmu upuri, zvērināti notāri un policija iesaka pārliecināties, vai visas formalitātes, kas attiecas uz īpašumiem (māja, dzīvoklis, zeme), ir sakārtotas, un ieskatīties zemesgrāmatā, vai tās ierakstos nekas nav mainījies. Savukārt potenciālajiem īpašumu pircējiem tiek rekomendēts interesēties par visiem ar konkrēto potenciālo īpašumu saistītiem jautājumiem, aptaujājot kaimiņus, interesējoties pašvaldībā, vienlaikus pievēršot uzmanību darījuma cenai, jo nepamatoti lēts piedāvājums varot būt lamatas.

«Ja pilnvara izdota ES dalībvalstī, tad, izmantojot Eiropas notāru tīklu, diezgan operatīvi varam pārbaudīt šo pilnvarojumu, savukārt, ja pilnvara izdota ASV (kur katrā štatā ir savi specifiski nosacījumi), to pārbaudīt ir sarežģīti, pat neiespējami, jo sazinoties ar izdevēju atbilde netiek saņemta, bet ieinteresētais klients ir neapmierināts ar notāru «lēno» darbu,» skaidro Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja Sandra Stīpniece. Viņa norāda, ka pusotra mēneša laikā bijuši jau seši gadījumi un tāpēc «jāzvana» trauksmes zvani.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

No nākamā gada pensiju 2. līmeņa uzkrājumus varēs arī mantot

Lelde Petrāne, 01.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2020. gada 1. janvārī stāsies spēkā grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz tiesības pensiju otrā līmeņa dalībniekiem novēlēt savu pensiju 2.līmenī uzkrāto kapitālu.

1 289 000 pensiju 2.līmeņa dalībniekiem būs iespēja izvēlēties, vai pensiju 2. līmeņa uzkrājumu novēlēt mantojumā, pievienot citas personas pensiju 2. līmeņa kapitālam, vai ieskaitīt valsts pensiju speciālajā budžetā.

«Mēs vēlamies, lai pensiju 2. līmeņa dalībnieki būtu ne tikai informēti par iespējām, bet arī motivēti veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas, kas var izveidot drošu pamatu nākotnei gan pašam Valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekam, gan viņa tuviniekiem dzīves grūtajā brīdī,» saka Ramona Petraviča, Latvijas Republikas labklājības ministre.

«Līdz šim gadījumos, ja cilvēks nomirst, nesasniedzot pensijas vecumu, viņa uzkrātais kapitāls tiek ieskaitīts sociālās apdrošināšanas budžetā un to izmanto pensiju izmaksai pašreizējiem pensionāriem, tai skaitā mirušā pensionāra apgādībā esošiem ģimenes locekļiem, kuriem ir tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju. Taču pēc būtības pensiju 2. līmenī uzkrātais kapitāls ir cilvēka īpašums, un ir tikai loģiski, ka pats cilvēks var izvēlēties, kā ar uzkrājumu rīkoties viņa nāves gadījumā. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras uzdevums ir reģistrēt šo izvēli un cilvēka nāves gadījumā novirzīt uzkrāto naudu atbilstoši mirušā izvēlei,» skaidro Inese Šmitiņa, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) direktore.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izziņu no Depozitārija par iegādātajām akcijām var saņemt internetā

Dienas Bizness, 09.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk interesentiem vairs nebūs personiski jādodas uz Depozitāriju, lai iegūtu informāciju par sev piederošajām akcijām un uzkrāto naudu no Sākotnējā reģistra un Maksātnespējīgo uzņēmumu reģistra, to var izdarīt ar interneta starpniecību.

Lursoft sadarbībā ar Latvijas Centrālo depozitāriju (LCD) izstrādājuši pakalpojumu, kas iedzīvotājiem padara ērtāku pieeju informācijai par sev piederošajām akcijām. Ja līdz šim izziņu bija iespējams iegūt personīgi ierodoties LCD, patlaban interesējošo informāciju ikviens interesents var ērti Lursoft mājas lapā internetā.

«Esam gandarīti, ka ir rasts tehniski drošs risinājums, kā padarīt šo, tik daudziem svarīgo, finansiālo informāciju ērti pieejamu internetā – vairs nav personiski jādodas uz Depozitāriju. Gandrīz 40 tūkstošiem cilvēku Sākotnējā reģistrā glabājas akcijas – tāpēc prognozēju, ka informācijas saņemšana internetā būs pieprasīta,» komentējot jauno pakalpojumu, norāda Latvijas Centrālā depozitārija valdes priekšsēdētājs Aivars Slokenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Dažādu iestāžu darbiniekus izglītos pareizā eID pārbaudē

Gunta Kursiša, 11.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrāciju lietu pārvalde (PMLP) rīkos apmācību semināru dažādu uzņēmumu un iestāžu darbiniekiem, kuriem ikdienā ir nepieciešams pārliecināties par klientu identitāti, pārbaudot dokumentus. Seminārā tiks skaidrota elektroniskās identifikācijas kartes (eID) lietošana un autentiskuma pārbaude.

Seminārā PMLP Personu apliecinošu dokumentu departamenta direktors Inguss Treiguts stāstīs par šī dokumenta lietošanu, tajā iestrādātajiem aizsardzības un pretviltošanas līdzekļiem, kā arī citām būtiskām lietām, kas jāņem vērā, veicot dokumentu pārbaudi, teikts pārvaldes paziņojumā.

Seminārā aicināti piedalīties gan notāri, gan arī dažādu banku, uzņēmumu un iestāžu darbinieki, kuriem ikdienā ir nepieciešams pārliecināties par klienta identitāti, pārbaudot dokumentus.

Bezmaksas seminārs notiks 13. aprīlī bankas Citadele konferenču zālē.

Db.lv jau vēstīja, ka pirmās nedēļas laikā interese par eID, kas Latvijas iekšzemē identitātes apliecināšanai ir līdzvērtīga līdz šim lietotajai pasei, bijusi «milzīga», pauda PMLP. Pirmās nedēļas laikā eID noformējuši vairāk nekā 3200 iedzīvotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Eiropas Komisija ir nolēmusi vērsties pret Latviju Eiropas Savienības Tiesā, jo Latvijā par notāriem var būt tikai Latvijas Republikas pilsoņi.

ES Tiesa jau 2011. gada maijā ir lēmusi, ka šāda pilsonības prasība ir pretrunā principam par uzņēmējdarbības veikšanas brīvību un ka uz notāru darbību neattiecas Līguma par Eiropas Savienības darbību 51. pantā noteiktais izņēmums saistībā ar valsts varas īstenošanu, skaidro Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Savā 2011. gada 24. maija spriedumā Tiesa nolēma, ka notāri Beļģijā, Vācijā, Grieķijā, Francijā, Luksemburgā, Austrijā un Nīderlandē nepiedalās valsts varas īstenošanā. Saskaņā ar Tiesas spriedumu jābūt tiešai un konkrētai saiknei starp veiktajām darbībām un dalību valsts varas īstenošanā. Notāru profesionālajā darbībā šajās septiņās valstīs šī prasība nav izpildīta.

Komentāri

Pievienot komentāru