Citas ziņas

Nodokļu zaudējumi no kontrabandas cigaretēm – 80 miljoni latu gadā

Elīna Pankovska, 20.01.2011

Jaunākais izdevums

Latvijā nemuitoto cigarešu apjoms ir aptuveni 40% no kopējā tirgus, kas budžetam ik gadu rada zaudējumus vismaz 80 milj. Ls apmērā, bet tirgotājiem – vairāk nekā 5 milj. Ls apmērā.

«Iedzīvotāji, izvēloties legālus produktus, un valsts, pārdalot resursus mērķtiecīgākai kontrabandas apkarošanai, var rast trūkstošos līdzekļus, lai valsts budžeta veidotāji nebūtu spiesti «nogriezt» pensijas vai sociālos pabalstus,» norāda British American Tobacco Latvia korporatīvo attiecību vadītāja Marita Jansone.

Uzņēmums arī uzsver, ka nelegālā cigarešu tirdzniecība ir visu ES valstu valdību un legālās tabakas industrijas lielākais drauds, jo ik gadu aptuveni 100 miljrd. cigarešu kontrabandas ceļā tiekot transportētas pa Eiropu. Savukārt legālā industrija un vietējie dalībvalstu uzņēmumi katru gadu zaudējot aptuveni 700 milj. eiro, cīnoties ar nelegālās tirdzniecības sekām.

Tādēļ uzsākta informatīvā kampaņa Kurš ir galvenais? (Who's in control?). Tās laikā kinoteātros pirms filmām tiks demonstrēts videomateriāls, skaidrojot noziedzīgo grupējumu darbību, kas pārvalda nelegālo tirgu.

Jāatgādina, ka nelegālo cigarešu tirgus ietekmē 2009.gada nogalē British American Tobacco Latvia slēdza cigarešu ražotni Latvijā.

DB jau rakstīja, ka no visa kopējā kontrabandas cigarešu apjoma gadā tiek izņemti aptuveni 16%, bet vidēji Eiropas Savienībā šie rādītāji esot 5% līdz 8%. Kopumā pagājušajā gadā VID izņēmis vairāk nekā 77 milj. cigarešu, tādējādi novēršot vairāk nekā 11 milj. eiro kaitējumu valsts budžetam. Salīdzinot ar 2009. gadu, skaits ir pieaudzis par vairāk nekā 25 milj.

Salīdzinājumam VID Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Marjans Burijs norāda, ka lielajā jūras konteinerā ietilpst 8-9 milj. cigarešu. VID pārstāvis arī piebilst, ka administratīvajā līmenī katru gadu tiek izņemti ap 6 milj. cigarešu. Salīdzinājumā ar pagājušā gada sākumu decembrī nelegālā cigarešu tirgus daļa samazinājusies no 35% līdz 21% – 24%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

British American Tobacco Latvia apgrozījums pieaudzis par 1,1% - līdz 33,6 miljoniem latu

LETA, 03.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas kompānijas British American Tobacco Latvia apgrozījums pieaudzis par 1,1% - līdz 33,6 miljoniem latu, liecina Firmas.lv informācija.

2010. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 33,22 miljoni latu.

British American Tobacco Latvia pērn strādājis ar 279 195 latu peļņu, salīdzinot ar 2 100 895 latu zaudējumiem 2010.gadā un 7 381 731 lata zaudējumiem 2009.gadā.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka pērn British American Tobacco Latvia turpināja pilnveidot zīmolu portfeli. Peļņu izdevies gūt, jo pabeigta uzņēmuma reorganizācija un samazinātas administratīvās izmaksas.

2012.gadā British American Tobacco Latvia plāno turpināt pievērst īpašu uzmanību mārketinga ieguldījumiem zīmolos, tādējādi nodrošinot ilgtspējīgu zīmolu portfeļu pieaugumu.

Iepriekšējos periodos British American Tobacco Latvia uzkrājusi zaudējumus 13,15 miljonu latu apmērā. 2011.gada peļņa novirzīta iepriekšējo gadu zaudējumu daļējai segšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - British American Tobacco Latvia sliktāki darbības rādītāji; mainīs biznesa modeli

Žanete Hāka, 22.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

(Pievienots uzņēmuma komentārs 5. un 6. rindkopā.)

Tabakas izstrādājumu importētāja SIA British American Tobacco Latvia apgrozījums pērn sasniedzis 30,24 miljonus latu, kas ir par 9,98% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Lursoft dati.

Arī uzņēmuma peļņa sarukusi līdz 159 tūkstošiem latu.

Uzņēmums pērn turpinājis pilnveidot pārstāvēto zīmolu portfeli, paplašinot Kent un Pall Mall produktu klāstu, kas ļāvis uzņēmumam ne tikai uzlabot efektivitāti un spēju fokusēties, bet arī samazināt sekundārā piegāžu tīkla sarežģītību, skaidro kompānijas pārstāvji.

Šogad SIA British American Tobacco Latvia paredzējis turpināt pievērst īpašu uzmanību mārketinga ieguldījumiem uzņēmuma zīmolos, kā arī turpināt optimizēt izmaksas un stiprināt tirgus pozīcijas, mainot loģistikas un izplatīšanas biznesa modeli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

British American Tobacco Latvia mainās valde

Gunta Kursiša, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par SIA British American Tobacco Latvia jauno valdes priekšsēdētāju iecelts līdzšinējais valdes loceklis Szilards Voros no Ungārijas, savukārt valdes locekļu amatus kopš vakardienas ieņem Alvis Blankenfelds un Karls Aleksandrs Grasbeks (Carl Alexander Grasbeck) no Somijas, liecina Lursoft dati.

No vakar ieceltajām SIA British American Tobacco Latvia amatpersonām iepriekš pieredzi kādā no Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem guvis vien Szilards Voros, novērojis Klientu Portfelis.

Nīderlandē reģistrētajam Precis (1790) B.V. piederošā SIA British American Tobacco Latvia dibināta 1992. gadā. Uzņēmums 2012. gadā strādājis ar 43,0 milj. eiro apgrozījumu, savukārt tā peļņu pēc nodokļu nomaksas veidoja 226,2 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas nozares uzņēmuma British American Tobacco Latvia valdē notikušas izmaiņas, tai pievienojoties jaunam valdes priekšsēdētājam Uzbekistānas Republikas pilsonim Farkadam Azizkodjajevam, liecina jaunākie Lursoft dati.

Izmaiņas reģistrētas šā gada 3. janvārī, kad vadītāja krēslu pameta līdzšinējais uzņēmuma valdes loceklis Vācijas pilsonis Peters Hanss Halacs.

Pārējie valdes locekļi – Lietuvas pilsonis Aidas Papreckis un Latvijas pilsonis Szilards Voross – turpina darbu uzņēmumā.

Uzņēmums dibināts 1992. gadā, un tā pamatkapitāls ir vairāk nekā 9,975 miljoni Ls. Kā SIA British American Tobacco Latvia darbības veidi norādīta tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecība un tabakas izstrādājumu ražošana.

Vērtējot pēc 2010. gadā apgrozīto līdzekļu apjoma, Latvijas lielāko uzņēmumu sarakstā TOP 500 kompānija ierindojas 116. vietā. 2010. gadā British American Tobacco Latvia apgrozījums veidoja 33,599 milj. Ls, bet peļņa – 280 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas izstrādājumu tirdzniecības uzņēmuma SIA «British American Tobacco Latvia» līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Diāna Meiere atstājusi amatu, kuru ieņēma kopš 2017.gada februāra, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Jauns valdes priekšsēdētājs nav apstiprināts, bet par uzņēmuma valdes locekli iecelts Polijas pilsonis Jakubs Mihals Blohers.

Izmaiņas komercreģistrā ierakstītas 3.oktobrī.

Uzņēmuma valdē turpina darboties valdes locekļi Dmitrijs Zagnetins un Donats Laurinavičus, kurš šajā amatā tika iecelts pagājušajā nedēļā.

SIA «British American Tobacco Latvia» reģistrēts 1992.gadā, un uzņēmums nodarbojas ar «British American Tobacco» produktu tirdzniecības vadīšanu un veicināšanu.

2017.gadā uzņēmums strādāja ar 2,059 miljonu eiro apgrozījumu, un tā peļņa pēc nodokļiem bija 20 tūkstoši eiro. Pagājušajā gadā tas nodarbināja sešu darbiniekus.

Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Nīderlandē reģistrēta kompānija «PRECIS (1789) B.V.».

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Katra trešā cigarete – nelegāla

Zanda Zablovska, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija joprojām ir valsts ar augstāko nemuitoto cigarešu īpatsvaru Eiropas Savienībā - katra trešā cigarete ir nelikumīga un par to valsts budžetā netiek iekasēti nodokļi.

Tā secinājuši tabakas ražotāji British American Tobacco Latvia, Japan Tobacco International, Philip Morris Latvia. Pēc ražotāju aplēsēm, augstās cigarešu kontrabandas rezultātā valsts ik gadu zaudē 80 miljonus latu.

Lielākā nemuitoto cigarešu izplatība ir austrumu robežas tuvumā, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas kopsēdē norādīja Philip Morris Latvia pārstāvis Juris Stinka. 64% no kontrabandas cigaretēm ir no Krievijas, bet 32% - no Baltkrievijas, liecina šā gada aprīlī veiktais pētījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satrauc kontrabandas apjomi

Sandra Dieziņa, 24.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kontrabandas preču izņemšanā vērojamas satraucošas tendences, secina biznesa pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septiņi Latvijas uzņēmumi šodien saņēmuši Dienas biznesa balvas, jo atzīti par ilgdzīvotājiem, veiksmīgiem eksportētājiem un lielākajiem savās nozarēs.

Dienas bizness ik gadu apbalvo virkni uzņēmumu, kas dažādu iemeslu dēļ izpelnījušies ievērību. Pirmdien abonenti saņems tematisko laikraksta pielikumu TOP 500, kurā apkopota informācija par lielākajiem Latvijas uzņēmumiem 2009. gadā, kā arī līderiem katrā nozarē. Savukārt šovakar balvas pasniegtas tiem, kas pērn piedzīvojuši īpaši lielu izaugsmi, spējuši rast jaunus tirgus vai kā citādi uzrādījuši lieliskus rezultātus.

Balva kategorijā «TOP uzņēmums jaunpienācējs ražošanas uzņēmumu grupā» – piešķirta SIA Baltā Zivīte, kas aizvadītajā gadā spējusi kāpināt apgrozījumu vairāk nekā divas ar pusi reizes. Šajā nominācijā balva tiek pasniegta kompānijai, kas no visiem TOP 500 jaunpienācējiem spējusi sasniegt vislielāko apgrozījuma pieaugumu un gūt peļņu. Šis uzņēmums 2009. gadā sasniedza apgrozījumu 7,83 milj. Ls apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Vairāk izvēlas Winston, More un Chesterfield

Elīna Pankovska, 16.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk mazumtirdzniecībai šā gada deviņos mēnešos novirzītas Winston, More un Chesterfield markas cigaretes, rāda Valsts ieņēmumu dienesta dati. Tām seko Marlboro, Monte Carlo un Wall street. Savukārt septītajā vietā atrodas Red&White, astotajā – Kent, devītajā - Bond, bet desmitnieku noslēdz Caines.

Savukārt lielākie tabakas izstrādājumu importētāji pēc realizētās produkcijas vērtības latos šā gada deviņos mēnešos bija SIA Philip Morris Latvia, SIA Baltic sales network, SIA British American Tobacco Latvia, SIA Rasta 1 un SIA Tabakas nams grupa.

VID norāda, ka patēriņam Latvijā nodoto tabakas izstrādājumu apjomu izmaiņas tiešā veidā ietekmējušas akcīzes nodokļa ieņēmumus valsts budžetā. Tā kā ieņēmumi par cigaretēm veido 96% no kopējiem akcīzes nodokļa ieņēmumiem par tabakas izstrādājumiem, vislielākā ietekme uz budžeta ieņēmumiem ir no legālo cigarešu apjomu izmaiņām.

Kopš 2009.gada sākuma strauji kritās legālo cigarešu apjomi, taču 2010.gada laikā legālā cigarešu tirgus apjomi nostabilizējušies, savukārt pērn rādītāji liecina par tirgus atveseļošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā Latvijā mazumtirdzniecībā populārākās cigaretes bija Winston un Chesterfield, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ziņojums par tabakas izstrādājumu apriti.

Trešajā vietā iekļuvušas Marlboro, ceturtajā – Red & White, bet pirmo piecinieku noslēdz Wall Street, liecina VID informācija. Aizvadītajā gadā lielākie tabakas izstrādājumu importētāji pēc realizētās produkcijas vērtības bijuši SIA Philip Morris Latvia, SIA Baltic Sales Network, SIA British American Tobacco Latvia, SIA Tabakas Nams un SIA Rasta 1.

Aizvadītajā gadā mazumtirdzniecībai novirzīti 1904 miljoni cigarešu, kas ir par 91 miljonu cigarešu jeb par 5% vairāk nekā 2010. gadā. VID atzīmē, ka tas liecina par legālā tirgus apjomu nostabilizēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijā cilvēki joprojām ir iecietīgi pret kontrabandas preču iegādi un pēdējā gada laikā šī tolerance pat ir pieaugusi – turpat trešdaļa, jeb 32% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskata kontrabandas preču iegādi par nosodāmu.

Šis rādītājs pēdējos gados bija ievērojami samazinājies 2019. gadā 26%, bet pērn 28% aptaujāto neuzskatīja par nosodāmo kontrabandas preču pirkšanu. Eksperti to skaidro ar kopējo sabiedrības noskaņojumu COVID-19 pandēmijas ietekmē.

Vienlaikus arī šogad pieaug to iedzīvotāju skaits, kuri nav pirkuši kontrabandas preces, – to atzīst 77% aptaujāto, salīdzinot ar 72% pērn (piemēram, 2013. gadā tikai 41% aptaujāto nebija pirkuši kontrabandu). Savukārt to iedzīvotāju skaits, kuri zina, kur var iegādāties kontrabandas preces, ir palicis nemainīgs – 36% aptaujāto tāpat kā pērn norāda, ka nepieciešamības gadījumā zinātu, kur tās nopirkt.

Nodokļu eksperti uzsver: akcizēto preču kontrabandas apjomi ir tieši saistīti ar nodokļu politiku – lai arī nodokļu politika ir efektīvs instruments akcizēto preču patēriņa regulēšanai, tomēr nosakot nodokļu likmes, ir jāņem vērā virkne faktoru – piemēram, šo preču cenas kaimiņvalstīs (ko ietekmē konkrēto valstu nodokļu politika), iedzīvotāju pirktspēja, kā arī tiesībsargājošo institūciju, kas cīnās ar kontrabandu, kapacitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijā samazinās kontrabandas preču pieejamība

Db.lv, 01.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāju iecietība pret kontrabandas preču iegādi pēdējā gada laikā nav būtiski mainījusies – turpat katrs trešais, jeb 30 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskata kontrabandas preču iegādi par nosodāmu. Šis rādītājs pēdējos gados bija ievērojami samazinājies.

2019. gadā 26%, bet pērn 32% aptaujāto neuzskatīja par nosodāmu kontrabandas preču pirkšanu. Vienlaikus turpina pieaugt to iedzīvotāju skaits, kuri atzīst, ka nav pirkuši kontrabandas preces, – to norāda 78% aptaujāto, salīdzinot ar 77% pērn (piemēram, 2013. gadā tikai 41% aptaujāto nebija pirkuši kontrabandu).

Tāpat būtiski ir samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri zina, kur var iegādāties kontrabandas preces, ja pērn šāda informācija bija 36% aptaujātajiem, tad šogad vairs tikai 28% iedzīvotāju zina, kur nepieciešamības gadījumā varētu kontrabandas preces nopirkt, kas vērtējams pozitīvi. Arvien galvenā iedzīvotāju motivācija iegādāties kontrabandas preces ir šo preču ievērojami zemākā cena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā atkal ir strauji kāpis kontrabandas un viltoto cigarešu patēriņš, to apjomam pieaugot par 5% un sasniedzot 19,1% no kopējā tirgus, liecina starptautiskās auditoru kompānijas KPMG ikgadējais Eiropas līmeņa neatkarīgais pētījums par nelegālo cigarešu patēriņu Eiropā un Latvijā.

Tas ir otrs augstākais kāpums visā Eiropas Savienībā – straujāk nelegālo cigarešu tirdzniecības apjomi pieauga tikai Francijā (par 9,4%). Līdz ar to Latvijas ikgadējie zaudējumi no nesamaksātajiem nodokļiem cigarešu kontrabandas un viltojumu dēļ veido aptuveni 59 milj. eiro, kas ir par 19 milj. eiro vairāk, nekā 2019 gadā.

Kopējais cigarešu patēriņš aizvadītajā gadā Latvijā bija 2,1 miljardi vienību, kas ir faktiski līdzvērtīgs 2019. gada patēriņam. Kontrabandas un viltoto cigarešu apjoms, kas veido 19,1% no kopējā patēriņa apjoma valstī, faktiskajos skaitļos ir 0,41 miljards cigarešu. No šī apjoma 68 % bija tā sauktā "baltā kontrabanda", 12% – viltotās cigaretes, savukārt 20% – cita veida izcelsmes kontrabandas produkcija. Jāatzīmē, ka iepriekšējos trijos gados Latvijā bija vērojama pastāvīga nelegālo cigarešu īpatsvara samazināšanās, pērn sasniedzot 14,1% - vēsturiski zemāko rādītāju pēdējā desmitgadē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ēnu ekonomika un kontrabandas loma tajā

Madara Apsalone, Ph.D. LTRK biedra “Philip Morris” ārējo attiecību vadītāja Latvijā, 22.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēnu ekonomika ir globāla problēma, kas negatīvi ietekmē valsts tautsaimniecību, vājinot tās izaugsmes spējas, kropļo konkurenci un investīciju vidi, negatīvi ietekmē iedzīvotāju sociālo labklājību un grauj uzticību valsts pārvaldei un spējai efektīvi pārvaldīt valsti.

Rīgas Ekonomikas augstskolas “Ēnu ekonomikas indeksa Baltijas valstīs” pētījuma rezultāti liecina, ka 2021. gadā ēnu ekonomikas īpatsvars pieauga līdz 26,6% no Latvijas IKP, radot 2,7 miljardu eiro zaudējumus valsts budžetam neieņemto nodokļu veidā. Kā nozīmīgākā ēnu ekonomikas komponente tiek minētas aplokšņu algas, bet augstākais ēnu ekonomikas īpatsvars joprojām saglabājas būvniecībā. Dati par aizvadītā gada ēnu ekonomikas apjomiem gaidāmi drīzumā, bet, domājams, nekādas dramatiskas novirzes vienā vai otrā virzienā nesagaidīsim.

Tomēr ēnu ekonomikas pētījumu kontekstā Latvijā nepelnīti maz uzmanības tiek pievērsts kontrabandai un akcizēto preču nelegālajai tirdzniecībai, starp kurām, savukārt, vadošo lomu ieņem tabakas izstrādājumi – galvenokārt cigaretes, lai gan, pēdējos gados tirgū ienākot cigarešu alternatīvām, – arī alternatīvie tabakas un nikotīna produkti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāju iecietība pret kontrabandas preču iegādi pēdējā gada laikā nedaudz mazinājusies – pērn 28% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskatīja kontrabandas preču iegādi par nosodāmu, savukārt 60% norādīja, ka kontrabandas preču pirkšana nav atbalstāma.

Salīdzinot ar situāciju pirms desmit gadiem – 2013. gadā gandrīz puse, jeb 46% uzskatīja, ka kontrabandas preču pirkšana nav nekas slikts un nosodāms, pretēji 42%, kas nosodīja kontrabandas preču pirkšanu. Vispirktākā kontrabandas prece Latvijā jau izsenis ir cigaretes un citi tabakas un nikotīna izstrādājumi – 12% respondentu šā gada pētījumā norāda, ka paši ir pirkuši šos produktus, vēl 10% atzīst, ka viņu draugi vai paziņas to ir darījuši. Savukārt kontrabandas degvielu ir pirkuši 4% respondentu (5% norāda, ka to ir darījuši viņu draugi vai paziņas), bet kontrabandas alkoholiskos dzērienus ir iegādājušies 3% aptaujāto (4% norāda, ka to ir darījuši viņu draugi vai paziņas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijā visaugstākais nelegālo cigarešu īpatsvars Eiropā

Žanete Hāka, 30.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelegālā cigarešu tirdzniecība Latvijā pērn samazinājās līdz 28,9% salīdzinājumā ar 30,7% 2012. gadā, un tomēr Latvija aizvien joprojām ieņem pirmo vietu Eiropas Savienībā, liecina šodien publicētie KPMG veiktā Eiropas mēroga pētījuma rezultāti.

Lietuvā un Igaunijā nelegālās cigarešu tirdzniecības īpatsvars bija attiecīgi 27,1% un 18,6%.

Pēc KPMG datiem, ikgadējie zaudējumi no nesamaksātiem nodokļiem cigarešu kontrabandas dēļ Latvijā sasniedz aptuveni 69 miljonus eiro. Parasti kontrabandas plūsmas uz Latviju nāk no blakus esošā lētākā Krievijas tirgus, bet pēdējā laikā arī no Baltkrievijas. Pērn kontrabandas apjomi no Krievijas kritās par 30,1%, un Baltkrievija no Krievijas pārņēma lielākā kontrabandas avota lomu. Tagad kontrabanda no Baltkrievijas veido aptuveni 60% no kopējā kontrabandas un viltoto cigarešu daudzuma; visas Grodņas tabakas fabrikā ražotās cigarešu markas, tādas kā Premier, NZ un Fest, veidoja ievērojamu procentuālo pieaugumu kontrabandas un viltoto cigarešu plūsmās 2013. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā joprojām saglabājas visaugstākais kontrabandas un viltoto cigarešu īpatsvars Eiropas Savienībā, Šveicē un Norvēģijā, sasniedzot 21,1% no kopējā patēriņa apjoma, liecina publicētie KPMG veiktā Eiropas mēroga pētījuma SUN 2017. gada rezultāti.

Līdz ar to Latvijas ikgadējie zaudējumi no nesamaksātajiem nodokļiem cigarešu kontrabandas dēļ sasniedz aptuveni 59 milj. eiro.

Lai arī, salīdzinot ar 2016. gadu, Latvijā kontrabandas cigarešu apjoms ir samazinājies par 1,5%, Latvija joprojām ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur kontrabandas cigarešu apjoms pārsniedz 20% no kopējā patēriņa apjoma. Igaunijā un Lietuvā pērn nelegālās cigarešu tirdzniecības īpatsvars bija attiecīgi 11,3 % un 17,8%.

Kopējais cigarešu patēriņš aizvadītajā gadā Latvijā bija 2,28 miljardi vienību, kas ir par 6,6% mazāk, salīdzinot ar 2016. gadu. Kontrabandas un viltoto cigarešu apjoms, kas viedo 21,1% no kopējā patēriņa apjoma valstī, faktiskajos skaitļos ir 0,48 miljardi cigarešu. No šī apjoma 71,3% bija tā sauktā “baltā kontrabanda”*, 7,7% viltotās cigaretes, savukārt 21% – cita veida izcelsmes kontrabandas produkcija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas Austrumviru apriņķa Līmalas ciemā par 580 tūkstošiem eiro tiks būvēts jūrniecības tematikai veltīts muzejs un bibliotēka, kurā tiks aplūkota plašā alkohola kontrabanda starp Igauniju un Somiju 1920.-1940.gadā.

«Jaunais muzejs būs veltīts alkohola kontrabandai tieši no piekrastes iedzīvotāju viedokļa, jo šo tematu var aplūkot divējādi. Piemēram, profesors Raimo Pullats savā grāmatā Viinameri (Degvīna jūra) šo stāstu aplūkoja no valsts un varasiestāžu viedokļa,» ziņu aģentūrai BNS sacīja muzeju pārvaldošās kompānijas Trogar valdes loceklis Hanness Pritss.

«Atbilstoši senām piekrastes normām, alkohola kontrabandai ir ļoti vienkārša loģika - viss, ko sniedz jūra, ir likumīga peļņa. Zivis, kuģu vraki vai kontrabandas alkohols vai citas preces, jo piekrastē vienmēr ir notikusi kontrabanda. Vienkārši noteiktos periodos tā bijusi aktīvāka, bet citos periodos - mazāk izteikta -, un parasti tas saistīts ar ne tiem saprātīgākajiem valsts lēmumiem,» klāstīja Pritss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Strīķe: kontrabandā iesaistītas amatpersonas; bez to atbalsta lielā apmēra kontrabanda nevar tikt īstenota

LETA, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kontrabanda ir ātrs un ienesīgs naudas avots, un diemžēl tajā iesaistās arī amatpersonas. Ir skaidrs, ka liela apmēra kontrabanda nevar tikt īstenota bez amatpersonu akcepta un atbalsta, šodien preses konferencē norādīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Pērn viena no KNAB prioritātēm bija to personu identificēšana, kuras iesaistās ēnu ekonomikas veidošanā, nodarbojas ar nodokļu slēpšanu. Ir savākta virkne pierādījumu pret vairākām šādām amatpersonām, sacīja Strīķe, kā vienu no piemēriem minot ilggadējā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieka, patlaban atstādinātā Finanšu ministrijas ierēdņa Vladimira Vaškeviča kukuļdošanas krimināllietu. Tiesa, Strīķe nesauca vārdā šo konkrēto personu, to identificējot pēc amata un viņam inkriminētajiem noziegumiem.

Tāpat pērn esot aizturētas vairākas Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas, kuras veicināja, organizēja vai citādi atbalstīja noziegumus ēnu ekonomikas jomā. Vēl pierādījumi esot savākti pret kādu Ekonomikas policijas nodaļas vadītāju saistībā nelegālu akcizēto preču apriti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu ierosinājumu pārdot izsolē naftas cauruļvadā Polocka - Ventspils esošo bufernaftu un tādējādi valsts maku papildināt aptuveni ar 70 milj. Ls Ventspils pilsētas mērs Aivars Lembergs aizvirzījis līdz valdību veidojošo partiju koalīcijai.

To apstiprināja Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) preses sekretāres p.i. Zanda Šadre, precizējot, ka jautājumu aktualizējuši ZZS politiķi. Sēdē nolemts, ka premjers ar rezolūciju uzdos tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam sasaukt sanāksmi, kurā tiktu izskatīts jautājums par īpašuma tiesībām uz bufernaftu.

Lien parādos ārvalstīs

Latvijas iedzīvotāji paliek parādā ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs, tostarp visvairāk Anglijā, Īrijā un Vācijā.

Deklarācijas

Amatpersonas pārdod autoparkus, ziedo un zaudē tūkstošus

Šogad deklarācijās neparādās tik daudz darījumu kā pērn, bet tāpat apgrozītas lielas summas.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Latvijas pelēkās ekonomikas nezināmie elementi

Dienas Bizness, 16.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(385).jpg

Jau vairākus pēdējos gadus kā viena no galvenajām Latvijas tautsaimniecības problēmām tiek minēts augstais ēnu ekonomikas īpatsvars. Ir tikuši saukti dažādi skaitļi šajā jomā, bet nupat Finanšu ministrija ir nākusi klajā ar pilnīgi oficiāla pētījuma datiem šajā jomā, konstatējot, ka ēnu ekonomikas īpatsvars valstī esot 20% līdz 30% apmērā.

Pirmkārt, jāteic, ka minētais diapazons tomēr ir visai plašs. Otrkārt, lielā mērā izskatās, ka, veicot šīs aplēses, ir izvilkts vidējais aritmētiskais starp līdz šim valsts institūciju minētajiem padsmit procentiem un uzņēmēju apgalvojumiem, ka pelēkā ekonomika Latvijā veido jau ap 40% no kopējās tautsaimniecības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prognozējama un lēzena akcīzes nodokļa likmju kāpināšana tabakas izstrādājumiem komplektā ar šī produkta nelegālo piegāžu kanālu apkarošanu ir labākais risinājums gan valsts makam, gan legālajiem to tirgotājiem.

Tāds ieteikums skanēja no uzņēmējiem Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē.

Jāatgādina, ka ik gadu un arī no 2020. gada 1. janvāra cigāru un tabakas cienītājiem jārēķinās ar augstākām cenām, jo akcīzes nodokļa likmes ir lielākas. Cigarešu patērētājiem gan jāņem vērā, ka šim produktam akcīzes nodoklis augs no 2020. gada 1. jūlija.

Savukārt par tālākām šī akcīzes nodokļa palielināšanas iespējām tabakai un arī nepieciešamību to darīt, būs diskusijas. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem, 2019. gada 11 mēnešos akcīzes nodoklis par tabakas izstrādājumiem iekasēts 211,01 milj. eiro apmērā (visa gada plāns bija 219,4 milj. eiro), savukārt 2018. gadā valsts makā tika iekasēti 208,8 milj. eiro, un 2017. gadā - attiecīgi 191,8 milj. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Robežsardze: daļa iedzīvotāju speciāli pielāgo spēkratus kontrabandai

Sanita Igaune, 30.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad nelikumīga preču pārvietošana pāri robežai jeb kontrabanda pieaugusi aptuveni piecas reizes, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Tādējādi var uzskatīt, ka kontrabanda ir sasniegusi savu maksimālo robežu.

Tā intervijā Latvijas Radio teica Robežsardzes galvenās pārvaldes analītiskās nodaļas priekšnieks pulkvežleitnants Vilnis Zagorskis.

Viņš sagaida, ka kontrabandas lielais apmērs kādu laiku saglabāsies, ja nemainīsies ekonomiskā situācija valstī, bet pēc V. Zagorska ieskatiem šobrīd var uzskatīt, ka esošais kontrabandas apmērs ir sasniedzis savu maksimālo apmēru.

Kontrabandas pieaugumu veicina sliktā ekonomiskā situācija, zemie ienākumi un cilvēku nespēja nodrošināt savu iztiku citādā veidā.

Turklāt daļai pierobežas iedzīvotāju darbības ar kontrabandas precēm ir ikdienas pamata nodarbošanās. Tā rezultātā liela daļa no tiem speciāli šī mērķa dēļ pārbūvē automašīnas, lai tajās noslēptu tabakas izstrādājumus, alkoholu un degvielu, kas ir galvenā kontrabandas prece. «Cilvēki izmanto visādas metodes,» sacīja V. Zagorskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Gvineja-Bisava: vardarbība un nabadzība

Lelde Petrāne, 21.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Gvineja-Bisava nokļūst mediju dienaskārtībā, tas gandrīz vienmēr ir sliktu ziņu dēļ, piemēram, slepkavības, narkotiku kontrabanda un galēja nabadzība.

Žurnālistiem patīk citēt faktu, ka kopš mazā Rietumāfrikas valsts 1995. gadā pārgāja uz daudzpartiju sistēmu, neviens prezidents nav beidzis pilnu termiņu šajā amatā. Valsts bieži tiek saukta par narkovalsti, jo Dienvidamerikas narkotiku karteļi izmanto tās teritoriju kā pieturas punktu kokaīna kontrabandā uz Eiropu, savā blogā raksta fotogrāfs Džo Penijs.

Taču šīs valsts reputācija reti tiek skatīta vēsturiskajā kontekstā. Gvineja-Bisava savu neatkarību ieguva 1973. gadā, bet līdz tam mocīja kari. Pēc neatkarības iegūšanas bija lielas cerības uz labāku dzīvi, bet nesaimnieciska rīcība, politiskās cīņas un vardarbības mantojums izjauca centienus izveidot tādu valsti, kā gribētos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Ēnu ekonomiku neizskaudīsim ar totālu kontroli

Juris Stinka, biedrības BASE (Business Against Shadow Economy) eksperts, 27.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut pētījumu dati liecina, ka ēnu ekonomikas apjomi Latvijā ietiepīgi nesamazinās, uzņemtais kurss ir pareizs un progress desmit gadu nogrieznī ir ievērojams. Tiesa, joprojām valsts maks pelēkās ekonomikas dēļ zaudē miljonus, iespējams, pat ap miljardu eiro. Daļa no šīs naudas varētu papildināt stratēģiski tik svarīgo veselības budžetu, bet nepieciešama lielāka sabiedrības iesaiste.

Viens no tautsaimniecības pamatresursiem ir cilvēks, vesels darbinieks, kas atrodas darba attiecībās, iekļaujas ekonomikas apritē, rada pievienoto vērtību un maksā nodokļus. Jo vairāk ir cilvēku darbspējas vecumā, jo augstāks būs valsts iekšzemes kopprodukts un straujāka ekonomikas izaugsme.

Diemžēl Latvijā cilvēku resursi pēdējos gados ir samazinājušies par simtiem tūkstošu. Turklāt ir liela sabiedrības novecošanās, augsti nabadzības riski un negatīvas prognozes par iedzīvotāju skaita izmaiņām. Šādā situācijā ir jādara viss iespējamais, lai cilvēku resursus saglabātu, un kvalitatīva un ilgtspējīga veselības aprūpe ir atslēgas risinājums.

Ēnu ekonomikā slēpjas simtiem miljonu

Komentāri

Pievienot komentāru