Citas ziņas

Panākts konstruktīvs dialogs ar arodbiedrību

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Šodien, 7.septembrī, veselības ministrs Vinets Veldre tikās ar Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētāju Valdi Keri.

Veselības ministrs Vinets Veldre un arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris atzina, ka sociālā dialoga turpināšanai nepieciešama abpusēja izpratne. Kā norādīja V. Veldre, tad Veselības ministrija (VM) 2008.gada valsts budžeta projektā veselības aprūpes speciālistu algu pieaugumam panākusi maksimālo iespējamo rezultātu, tomēr arī šis budžeta pieaugums nespēs atrisināt visas vajadzības. Jau ziņots, ka nākamajā gadā ārstiem algas pieaugs par 80 latiem, medmāsām - par 48, bet neatliekamās medicīniskās palīdzības šoferiem un sanitāriem par 32 latiem. Atgādinām, ka šobrīd plānotais darba samaksas pieaugums notiek saskaņā ar Ministru kabineta 2006.gada 17.oktobra protokola nr.54 noteikto, par pamatu ņemot Finanšu ministrijas prognozes par tautsaimniecības vidējo darba samaksu iepriekšējā budžeta plānošanas - tātad 2006.gadā. Tomēr veselības ministrs V.Veldre norādīja, ka racionāls un pamatots ir arodbiedrības priekšlikums aktualizēt algas aprēķinu, pamatojoties uz pašreizējo vidējo algu tautsaimniecībā.

Kā atzina arodbiedrības priekšsēdētājs V. Keris, LVSADA izprotot, ka VM kompetence budžeta veidošanas gaitā šajā brīdī ir izsmelta, tomēr norādīja, ka nepietiekošais finansējums apdraud cilvēkresursu programmas izpildi un tālāku attīstību.

Paredzēts, ka nākamajā nedēļā notiks arodbiedrības iesniegtā darba strīda prasību izlīguma parakstīšana.

Sīkāka informācija:

VM Komunikācijas departaments

Preses centrs

Oskars Šneiders

Tālrunis: 7876007; 7876008

E-pasts: [email protected]

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Darba koplīgums – veiksmīga darba pamats un papildu vērtība darbavietai

Jānis Goldbergs, 13.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē šobrīd ir sīva konkurence par labāko un spēcīgāko darbinieku piesaisti.

Digitālās transformācijas temps visās tautsaimniecības nozarēs pieaug, un IT un IKT uzņēmumi konkurē ne vien par klientiem, bet arī par labākajiem darbiniekiem. Kas ir iekārojams darba devējs un vai darba koplīgums palīdz par tādu kļūt, to intervijā Dienas Biznesam atklāja Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības PRO vadītāja Irēna Liepiņa un Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes locekle Ilze Opmane-Jēgere.

Kas ir darba koplīgums mūsdienu izpratnē?

Ilze Opmane-Jēgere: Tēlaini izsakoties, darba koplīgums ir kompromiss starp darba devēja iespējām un darbinieku visdažādākajām vajadzībām. Lai gan sarunas par koplīguma saturu risina un pats koplīgums tiek noslēgts starp uzņēmumu un arodbiedrību, koplīgumā ietvertie nosacījumi attiecas uz visiem uzņēmuma darbiniekiem un tam ir jāatspoguļo visu darbinieku intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedru arodbiedrības veiktā Laval un partneri blokāde ierobežojusi pakalpojumu sniegšanas brīvību, nonākot pretrunā ar ES noteiktajām pamatbrīvībām.

Latvijas un Zviedrijas pusēm negūstot vienprātību šajā jautājumā, puses vērsās EKT, lai tā sniegtu prejudiciālo nolēmumu par Zviedrijas tiesību aktu atbilstību kopienu tiesībām.

Zviedri pārspīlējuši

"Šāda rīcība, kas realizēta būvobjektu blokādes formā, ierobežo brīvību sniegt pakalpojumus, kas šajā gadījumā nav attaisnoti ar sabiedrības interesēm aizsargāt strādniekus," atzinusi EKT. Tiesa norāda, ka dalībvalstu arodbiedrībām ir tiesības veikt darbības, kas vērstas uz to, lai citu dalībvalstu uzņēmēji uzsāktu ar tām sarunas par darbinieku atalgojumu un koplīguma parakstīšanu, kurā būtu iekļauts ar arodbiedrībām apstiprinātais atalgojums un garantijas. Tomēr konkrētajā lietā EKT norāda, ka Zviedrijas arodbiedrību rīcība ir uzskatāma par tādu, kas citiem ES dalībvalstu uzņēmējiem Zviedriju padarītu par mazāk saistošu vai tādu, kas liek pārāk sarežģītus šķēršļus būvdarbu veikšanai Zviedrijā. Līdz ar to Zviedrijas arodbiedrību darbības uzskatāmas par tādām, kas ierobežo pakalpojumu sniegšanas brīvību ES kopējā tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noskaidrota valstī ietekmīgākā arodbiedrība

Db.lv, 10.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS ir veicis Latvijas lielāko arodbiedrību ietekmes pētījumu, lai noskaidrotu sabiedrības vērtējumu par arodbiedrību lomu un spējām aizstāvēt savu biedru intereses, kā arī lai noteiktu ietekmīgākās Latvijas arodbiedrības un tās vadītājus.

Pētījuma rezultāti atklāj, ka Latvijā visietekmīgākā arodbiedrība, kas visveiksmīgāk aizstāv savu biedru intereses, ir Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), bet atpazīstamākā arodbiedrību vadītāja ir LIZDA līdere Inga Vanaga.

Pētījuma dati liecina: vairāk kā puse (59%) aptaujāto uzskata, ka arodbiedrības biedri kopumā ir labāk aizsargāti nekā cilvēki, kuri nav arodbiedrībā (45% — drīzāk ir labāk aizsargāti, 14% — noteikti ir labāk aizsargāti), savukārt ceturtā daļa aptaujāto (24%) norāda, ka arodbiedrības biedri kopumā nav labāk aizsargāti. 17% nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

“Pētījuma rezultāti nepārsteidz, tie drīzāk apstiprina tēzi, ka arodbiedrību loma, nozīme un ietekme Latvijā joprojām ir būtiska un visdrīzāk arodbiedrības kā savu biedru interešu aizstāvības institūcijas tuvākajā laikā nepazudīs no “sabiedrisko organizāciju kartes”. Turklāt ir vairāki spilgti arodbiedrību piemēri, kuru centienus un darbību sabiedrība pamana un novērtē un kuras, paceļot balsi, spēj sapurināt politiķus, radīt stresu ierēdņos un beigu beigās panākt saviem biedriem un visai nozarei vēlamu rezultātu,” pauž SKDS vadītājs, sociologs Arnis Kaktiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mans darbinieks - arodbiedrības biedrs!

Mārtiņš Mežinskis, zvērināts advokāts LAWIN Kļaviņš & Slaidiņš, 21.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Negodīgi darbinieki ir vienmēr bijuši. Vēlme uz sava darba devēja rēķina iegūt vieglus papildus līdzekļus ir īpaši izteikta ekonomiskās krīzes laikā. Ko darīt un kā rīkoties, ja esat konstatējuši, ka darbinieks rīkojas prettiesiski? . Esmu pārliecināts, ka vairums apgalvos, ka šādā gadījumā, darba devējam ir tiesības nekavējoties uzteikt darba līgumu un atlaist negodīgo darbinieku. Vairums gadījumu šāds risinājums ir piemērojams. Problēmas rodas tad, ja šis darbinieks ir arodbiedrības biedrs.

Saskaņā ar Darba likuma 110.panta pirmo daļu, darba devējam ir aizliegts arodbiedrības biedram bez arodbiedrības piekrišanas uzteikt darba līgumu. Turklāt, arodbiedrībai atbilde ir jāsniedz 7 dienu laikā no paziņojuma saņemšanas brīža. Līdz ar to, problēma rodas, kā rīkoties šo 7 dienu laikā un arī gadījumā, ja arodbiedrība nepiekrīt darbinieka atlaišanai, bet nevar pieļaut, ka darbinieks turpina strādāt sev ierastajā veidā.

Saskaņā ar Darba likuma 58.pantu, darba devējs var atstādināt darbinieku no darba, ja šis darbinieks, veicot darbu vai arī atrodoties darba vietā, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī, kā arī citos gadījumos, kad darbinieka neatstādināšana no darba var kaitēt viņa paša vai trešo personu drošībai un veselībai, kā arī darba devēja vai trešo personu pamatotām interesēm. Atstādināšanas institūta mērķis ir no vienas puses noteiktā termiņā pārliecināties par to, vai darba devēja aizdomas par darbinieka iespējamu pārkāpumu apstiprinās un, no otras puses, nepieļaut darbinieka, iespējams, prettiesisko darbību turpināšanu un novērst zaudējumus, kas var rasties šo darbību rezultātā. Ja darba devējs ir ieguvis pierādījumus, kas apstiprina darba devēja aizdomas par darbinieka pārkāpumu, darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas likumā noteiktā kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmums "Rīgas satiksme" (RS) arodbiedrībām šogad plāno atvēlēt 570 tūkstošus latu, svētdien vēsta LTV raidījums De facto.

Pēc raidījuma ziņotā, RS dāsni atbalsta uzņēmuma arodbiedrības, ik gadu sporta un izklaides pasākumu organizēšanai pārskaitot vairāk nekā pusmiljonu latu. Šāda nauda ieplānota arī 2011.gada budžetā.

RS budžets šogad ieplānots ar 6,8 miljonu latu lieliem zaudējumiem, bet dotācija no pilsētas plānota 47,5 miljoni latu. Neraugoties uz to, arodbiedrību vajadzībām šogad iecerēts atvēlēt 570 tūkstošus latu, kas ir vairāk nekā divos iepriekšējos gados - 2009.gadā RS arodbiedrību vajadzībām atvēlēja 528,2 tūkstošus latu, bet pagājušajā gadā – 545,3 tūkstošus latu.

RS finanšu direktore Tamāra Dāvidsone De facto norādīja, ka tā ir adekvāta cena par sociālo atmosfēru uzņēmumā. Pieškirto līdzekļu izlietojums ir Arodbiedrību koordinācijas centra (AKC) kontrolē, bet RS tikai nosaka summu, viņa piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Dialogs nav privilēģija, bet demokrātijas nepieciešamība

Līga Meņģelsone, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore, 27.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja mums kas sāp, meklējam speciālista palīdzību. Ja esam apmaldījušies svešā vietā, ceļa karti taujājam tiem, kuri mums var pateikt labāko maršrutu, bet, ja nezinām, kā izbraukt trasē virāžu, vislabāk palīdzēs tie, kuri trasi braukuši simtiem reižu. Konsultācijas, iesaiste un līdzatbildība ir ne vien demokrātijas nepieciešamība, bet būtiski nosacījumi, lai sasniegtu ilgtermiņā konkurētspējīgus rezultātus.

Savukārt valstiski svarīgiem lēmumiem jābūt izsvērtiem, ar sabiedrības interesēm salāgotiem un stratēģiski pārdomātiem. Ilgtspējīga attīstība nav iespējama bez atbildīgas sabiedrības līdzdalības, savukārt sabiedrības iesaistei nepieciešams sekmīgs dialogs.

Tuvojoties 14. Saeimas vēlēšanām, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), apkopojot biedru – Latvijas lielāko darba devēju un uzņēmēju ieteikumus – izstrādājušas rekomendācijas politiskajām partijām par septiņām tautsaimniecībām būtiskām jomām ar 26 uzdevumiem, tajā skaitā, par IESAISTI.

Latvijas Darba devēju konfederācija ir valdības sociālais partneris kopš 1993. gada. Mūsu biedri nodarbina 45% Latvijas darba ņēmēju, kas sniedz plašu pārstāvniecību ikdienas konsultācijās ar valdību, Saeimu un citiem partneriem. Šajos gados piedzīvota dažāda pieredze – bijusi gan absolūta vienprātība, gan viedokļu atšķirības, meklējot labākos risinājumus sociālekonomiski attīstītai kopienai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA Rīgas satiksme (RS) lauzusi līgumu ar Arodbiedrību koordinācijas centru, kas bija tās starpnieks sadarbībā ar arodbiedrību LABA, ceturtdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

Lielākā daļa no RS darbiniekiem ir minētās arodbiedrības biedri. Turpmāk RS pati nodrošināšot saviem darbiniekiem visus tos labumus, kuru organizēšanai Arodbiedrību koordinācijas centram iepriekš tika pārskaitītas ievērojamas summas. Piemēram, 2015.gadā tas bija gandrīz pusotrs miljons eiro.

Kā raidījumam skaidroja RS preses pārstāvis Viktors Zaķis, sadarbību ar Arodbiedrību koordinācijas centru uzņēmums pārtraucis, ņemot vērā dažādus ieteikumus, apstākļus un iekšējo resursu izvērtēšanu. «Mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka šobrīd būtu pareizāk izdarīt tā, ka Arodbiedrību koordinācijas centru, visu to sadaļu pārņemt RS rīcībā, un mēs paši turpmāk nodrošināsim tos visus labumus, kas attiecas uz darbiniekiem,» skaidroja Zaķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grib atlaist LR Saeimu

, 04.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Latvija pamazām pārvēršas par militarizētu valsti ar mazizglītotu, neveselu, neprofesionālu, arodslimībām nomāktu ierindas iedzīvotāju, no kuras iedzīvotāji bēg uz ārzemēm pelnīt iztiku, skolot bērnus, ārstēties, gūt līdzekļus mājokļa iegādei, ikdienas vajadzību apmierināšanai," uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība.

"Latvijas arodbiedrības ir pamatoti satraukušās par situāciju, kas izveidojusies Latvijas valstī. Ministru prezidenta publiskie izteikumi par tautsaimniecības krīzi, nepieciešamību "iesaldēt" algas un "savilkt jostas", inflācijas pieaugums, kas izpaužas cenu un tarifu neprognozētā un nekontrolētā kāpšanā, liecina par Valdības nespēju kontrolēt situāciju un pieņemt saprātīgus lēmumus. Ir pilnīgi skaidrs, ka kārtējo valsts budžetu, Šoreiz 2008.gadam, atkal grib veidot uz tautas labklājības līmeņa pazemināšanas rēķina. Par to liecina arī pēdējie Ministru kabineta lēmumi, kas samazina ne tikai sociālās garantijas bezdarbniekiem, bet arī negatīvi ietekmē valsts sociālo budžetu kopumā,

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Paziņojums par valdības aktīvās rīcības trūkumu augstas inflācijas un tautsaimniecības krīzes laikā

, 28.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstas inflācijas apstākļos (16.7% jūlijā) Latvijā strauji samazinās ekonomiskās izaugsmes tempi. IKP pieauguma kritums: 2007. gada 4. ceturksnī: +8,1%; 2008. gada 1. ceturksnī: +3,3%; 2. ceturksnī: +0,2% - 2008. gada pirmo septiņu mēnešu gada inflācijas vidējais apmērs ir 17.01%, tāpēc Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valde (LBAS) ir pilnīgi nepieņemamas valdības ieceres par iespējamo inflācijas kompensēšanu iedzīvotājiem tikai 10% apmērā.

LBAS uzsver, ka šādas dramatiskas ekonomikas piezemēšanās situācijā ir nepieciešama valsts aktīva mērķtiecīga rīcība gan mūsu uzņēmumu konkurētspējas un eksportspējas uzlabošanā, gan inflācijas zaudējumu kompensēšanā iedzīvotājiem, īpaši sabiedrības trūcīgajai daļai.

Diemžēl konkrēta rīcība no valdības puses izpaliek. Ir darba grupas ministriju un sociālo partneru līmenī, kuras strādā pie nodokļu reformas priekšlikumiem, un Ministru prezidenta Ivara Godmaņa paziņojumi sabiedrībai, ka nodokļu politiku nemainīsim.

Valdības deklarācijā ir ietverti vairāki arodbiedrību priekšlikumi, piemēram, par uzņēmumā reinvestētās peļņas neaplikšanu ar nodokli. Šī ieteikuma realizācija stiprinātu mūsu uzņēmumu konkurētspēju. Saeimā ilgstoši ir iestrēdzis likumprojekts par privāto publisko partnerību (PPP), kas varētu izbrīvēt nozīmīgus budžeta līdzekļus, kurus, savukārt, varētu virzīt uz valsts pasūtījumu, piem., paaugstinot ēku energoefektivitāti. Vēl joprojām aktuāls ir arodbiedrību priekšlikums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamo minimumu strādājošo pensionāru algām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas arodbiedrības izsludinājušas streiku, lai protestētu pret policijas brutalitāti, padzenot demonstrantus no Gezi parka. Iepriekš Turcijas iekšlietu ministrs pavēstīja, ka streiks ir nelikumīgs un netiks pieļauts.

Turcijas arodbiedrību konfederācija (DISK) un Sabiedriskā sektora darbinieku arodbiedrību konfederācija (KESK), kas apvieno tūkstošiem biedru, pieprasa, lai tiktu izbeigta policijas vardarbība, kuru likumsargi piemēro pret protestētājiem.

Kopumā streikā piedalās 800 tūkstoši arodbiedrību pārstāvju. Streikotājiem pievienojušies strādnieki, inženieri un ārsti. Arodbiedrību streiks notiek pēc nedēļas nogalē piedzīvotajām sadursmēm demonstrantu un policijas starpā, kas ar jaunu spēku uzvirmoja pēc tam, kad likumsargi padzina Stambulas Gezi parkā esošos protestētājus.

Reaģējot uz arodbiedrību protestiem, Turcijas iekšlietu ministrs Muamers Gillers paziņoja, ka tas ir pretlikumīgs un netiks pieļauts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veidos jaunu politisko spēku

, 26.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmajā augustā uz jauna politiskā spēka dibināšanu pulcēsies vairāku arodbiedrību pārstāvji, ziņo laikraksts Telegraf.

Partija iecerējusi pieslieties kreisajai ideoloģijai un sola asi kritizēt labējās partijas. Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības prezidents Agris Sūna laikrakstam apstiprinājis, ka pastāv 99.9% iespējamība, ka 1. augustā parādīsies jauns politiskais spēks. Par jaunās partijas mugurkaulu kalpošot arodbiedrības, teicis Sūna.

«Mēs noteikti pieturēsimies pie kreisās ideoloģijas. Domāju, ka mūsu platforma varētu būt interesanta lielai daļai iedzīvotāju. Galvenais, kā mums nebūs sejas, kas sevi Latvijas politikā jau ir aptraipījušas,» tā Sūna. Tomēr saskaņā ar laikrakstā vēstīto ne visi arodbiedrību līderi apstiprina viņa teikto – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības prezidents Pēteris Krīgers norādījis, ka tie esot Sūnas vārdi un lai viņš par tiem arī atbildot. Arodbiedrību savienība politikā iet negrasoties. Jāatgādina, ka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības rīkotajā mītiņā Brīvības un solidaritātes fonda vadītājs Atis Lejiņš aicināja dibināt jaunu partiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Minimālās darba algas apmēra pārskatīšana ir plānota 2022.gada pirmajā pusē, vienojoties ar sociālajiem partneriem par minimālās darba algas apmēru 2023.gadam, tikšanās laikā ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS) solījis labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).

Kā informēja LBAS, diskusijai sociālajiem partneriem kā iespējamais kritērijs minimālās darba algas noteikšanai 2023.gadā tikšot piedāvāts risinājums minimālo algu noteikt 50% no 2021.gada vidējās bruto darba algas. Piemēram, pagājušā gada izskaņā Centrālā statistikas pārvalde ziņoja, ka 2021.gada trešajā ceturksnī vidējā bruto darba samaksa Latvijā bija 1280 eiro.

Pašlaik minimālā mēneša darba alga Latvijā ir noteikta 500 eiro mēnesī.

Nolūkā atjaunot pilnvērtīgu sociālo dialogu labklājības jomā, LBAS vadība 2.februārī tikās ar labklājības ministru. LBAS priekšsēdētāja Egila Baldzēna vērtējumā, tikšanās bija lietišķa un konstruktīva, iezīmējot konkrētus sadarbības virzienus jau tuvā nākotnē. Lai arī par dažiem jautājumiem domas esot atšķīrušās, tomēr Baldzēns kā svarīgu izceļ tieši abu pušu viedokļu tuvināšanu, tādējādi vairojot izpratni par arodbiedrību nostādnēm. LBAS ministram esot izteikusi atbalstu par ieceri paaugstināt minimālo darba algu un par uzņemto kursu epidemioloģisko ierobežojumu mazināšanā, arī darba attiecību jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krīgers: Iespējams, lūgsim prezidentam atlaist šo Saeimu

, 29.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Juridiskā komisija vakar noraidīja iedzīvotāju ierosinātos grozījumus Satversmē, kas ļautu vēlētājiem atlaist Saeimu. Deputātu attieksme nokaitinājusi likumprojekta iniciatorus – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS), šodien raksta Latvijas Avīze.

Grozījumus atbalstīja seši opozīcijas deputāti, bet septiņi valdošās koalīcijas pārstāvji to noraidīja. Komisijas vadītāja Vineta Muižniece uzsvēra, ka balsos pret, jo likumprojekts varot radīt "visdīvainākās manipulācijas un nestabilitāti valstī". Arī citu koalīcijas partiju pārstāvji atrunājās, ka konceptuāli ideja būtu atbalstāma, bet ne arodbiedrību piedāvātajā redakcijā. Galvenais skeptiķu arguments – pārāk mazam vēlētāju skaitam tiek dotas iespējas atlaist parlamentu.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers valdošās koalīcijas deputātu pārmetumus noraidīja un atgādināja, ka arī balsojumā par Latvijas dalību ES bija nepieciešams tāds pats balsu skaits – viena desmitā daļa balsstiesīgo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metalurģijas uzņēmumam AS KVV Liepājas metalurgs, uzturot nestrādājošu uzņēmumu, joprojām jārēķinās ar nosacīti pastāvīgiem ikmēneša izdevumiem pusmiljona eiro apmērā, informēja Ukrainas KVV Group preses sekretāre Nataļja Napadovska.

KVV Liepājas metalurgs, neraugoties uz smago situāciju uzņēmumā, turpina meklēt atbalstu pie kreditoriem. Uzņēmuma investori norāda, ka iekārtu tehniski ekonomiskie parametri KVV Liepājas metalurgs pirkšanas brīdī noteiktie finansiālie apgrūtinājumi un negatīvie tirgus faktori, kas šodien nosaka uzņēmuma darbu, ir nesavienojami.

Tajā pašā laikā uzņēmumam joprojām jārēķinās ar nosacīti pastāvīgiem ikmēneša izdevumiem pusmiljona eiro apmērā. Šos izdevumus veido darba algu izmaksa uzņēmumā strādājošajiem, valstij nomaksātie nodokļi, maksa par energoresursiem un uzņēmuma apsardzi, kā arī citi tēriņi. Ar šiem izdevumiem uzņēmumam ir jārēķinās pat tad, ja tas neizlaiž nekādu produkciju, uzsver Napadovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Reizniece-Ozola: KVV Liepājas metalurga piedāvātais restrukturizācijas plāns neatbilst valsts interesēm

LETA, 14.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metalurģijas uzņēmuma AS KVV Liepājas metalurgs piedāvātais restrukturizācijas plāns nav sagatavots atbilstoši valsts interesēm, tas drīzāk ir atsevišķu uzņēmuma akcionāru vajadzību saraksts, uzskata finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Taujāta par turpmāko rīcību, ministre aģentūrai LETA uzsvēra, ka vispirms ir svarīgi noklausīties ziņojumu par restrukturizācijas plānu un tad lemt, ko darīt.

Bumba ir mūsu pusē, sacīja Reizniece-Ozola, skaidrojot, ka rīkoties var dažādi, piemēram, pieņemt restrukturizācijas plānu, nepieņemt vai prasīt papildu informāciju.

Tomēr pašreizējais restrukturizācijas plāns neesot sagatavots nedz valsts interesēs, nedz spējot pamatot uzņēmuma ilgtermiņa darbību, uzskata ministre. Viņasprāt, tas drīzāk ir atsevišķu uzņēmuma akcionāru vajadzību saraksts vai pasākumu priekšlikumi esošo akcionāru interesēs.

Pēc ministres domām, jāmēģina sadarboties ar uzņēmumu un jāprasa papildu informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - Atkāpjas Latvijas Pasta padome

Db.lv, 07.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Pasts padomes locekļi paziņojuši par atkāpšanos, jo sadarbība un komunikācija ar LR Satiksmes ministriju ir nonākusi strupceļā un nav vērsta uz konstruktīvu darbu pie kopīga mērķa nodrošināt un attīstīt konkurētspējīgu uzņēmumu, kas veic tā statūtos paredzēto darbību, liecina paziņojums medijiem.

"Sūtījumu pakalpojumu nozare pasaulē un arī Latvijā strauji attīstās. Konkurence rosina mainīties arī Latvijas Pastu, tāpēc vairāk nekā gadu noritēja darbs pie jaunās stratēģijas projekta izstrādes. Nospraustais kurss paredz mainīt esošo biznesa modeli un ievērojami uzlabot uzņēmuma procesus, lai tie atbilstu mūsdienu nozares specifikai un sabiedrības aktuālajām vajadzībām, kā arī veicināt Latvijas Pasta izaugsmi un uzlabot uzņēmuma finanšu rādītājus. Stratēģijas projekta izstrādes procesā bija iesaistīti un nepārtraukti klātesoši arī Satiksmes ministrijas atbildīgie ierēdņi, tāpat kā ministrijas pārstāvji bija informēti par Latvijas Pasta tīkla reorganizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 30 pašvaldības SIA Rīgas satiksme darbinieku šodien pulcējās Rātslaukumā pie Rīgas domes, lai iestātos par vienlīdzīgām darbinieku tiesībām un paustu neapmierinātību ar Rīgas satiksmes arodorganizāciju darbu.

Daļa piketa dalībnieku ir pagriezuši muguru pret Rīgas domi, lai simboliski norādītu, ka Rīgas dome pagriež muguru Rīgas satiksmē notiekošajam.

Piketa dalībniekiem kaklā uzkārti plakāti, kas vēsta Visām arodbiedrībām vienādas tiesības!, Par godīgu darbu prasām taisnīgu samaksu, Vilku likumiem Eiropā nav vietas, Rīgas satiksmes kabatas arodbiedrībām - nē! un Ar Rīgas satiksmi aizbrauc tikai jumts.

Daļa uzņēmumu darbinieku ir neapmierināti ar Rīgas satiksmes arodorganizāciju darbu. «Situācija ir komplicēta, jo vislielākā problēma ir darba devēja pamatarodbiedrība, kas faktiski nekādā veidā pat necenšas aizsargāt darbinieku intereses, tāpēc šie darbinieki ir izveidojuši savu arodorganizāciju, kas iestājušies mūsu arodbiedrībā kā vienā no struktūrvienībām. Jau ilgstoši vairāk nekā gadu mēģinām panākt, lai ar viņiem uzsāk sociālo dialogu, pieaicina sarunās, bet darba devējs spītīgi ignorē un cenšas visus jautājumus risināt no spēka pozīcijām,» aģentūrai LETA skaidroja Rīgas reģiona pašvaldību darbinieku arodbiedrības vadītāja Dace Kaminska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Stendzenieks: ekonomista profesiju vajadzētu ierindot līdzās hiromantijai

Dienas Bizness, 09.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ekonomika nu reiz ir tā lieta, kur izteikt prognozes ir ļoti populāri, bet diemžēl bezjēdzīgi. Ekonomista profesiju vajadzētu ierindot līdzās hiromantijai, astroloģijai un homeopātijai,» uzskata reklāmists Ēriks Stendzenieks.

«Vari atvērt Financial Times un divās lappusēs izlasīt divu respektablāko pasaules ekonomistu un finanšu analītiķu diametrāli pretējas prognozes, no kurām beigās nepiepildās neviena.

Protams, Eiropa ir lielu problēmu priekšā, bet mēs savā dzīves un ekonomikas optimizēšanas režīmā esam tai piemērs. Tagad mēs esam tur, kur Francijai nāksies būt pēc 10 gadiem, un viņiem tik viegli neies, kā mums gāja,» Stendzenieks paudis intervijā žurnālam Sestdiena.

Db.lv jau vēstīja, ka eiro ieviešanas informatīvo kampaņu par 284 843 latiem īstenos pilnsabiedrība Komunikāciju aģentūra/Mooz. Jautāts, vai eiroskeptiķiem reklāmas kampaņu netaisītu, Stendzenieks, kurš pārstāv Mooz!, Sestdienai stāstījis: «Ļaudīm, kas ļoti stīvi iestājas pret kaut ko, enerģijas pietiek tikai tikmēr, kamēr ir, pret ko iestāties. Es gandrīz taisīju kampaņu eiroskeptiķiem, kad Latvija stājās ES. Mums bija vairāki «mītiņi», tikšanās. Tās gan bija grūti dēvēt par «mītiņiem» - bija tikai telpa, pilna cilvēku, kas neklausās viens otrā un runā cits caur citu, nespēj vienoties ne par ko un beigās ir spiesti izdot katrs pa mazam bukletiņam, kurā, kritizējot Eiropas Savienību, netiek piemirsts kritizēt arī pārējos eiroskeptiķus. Pēc dažiem «mītiņiem» sapratu, ka, ja noliek rindā simt pesimistus un simt optimistus, mani kaut kā velk pie optimistiem. Es tomēr esmu diezgan konstruktīvs džeks, man patīk kaut ko taisīt, nevis demolēt.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zatlers: jāsaprot, ka būs neapmierinātie

Andrejs Vaivars kopā ar Daci Andersoni, 24.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir valdības krīze, taču nav politiskās krīzes, kamēr vien Saeima spēj pieņemt lēmumus. To intervijā laikrakstam Dienas bizness atzīst Valsts prezidents Valdis Zatlers, kā arī uzsver nepieciešamību veikt uzkrājumus, lai nākotnē neizrādītos, ka visus vērtīgākos Latvijas īpašumus par «sviestmaizi» ir izpirkuši ārzemnieki.

Kā jūs, pēc profesijas būdams ārsts, vērtējat pašreiz valstī notiekošos procesus? Kādu diagnozi jūs uzstādītu? Kā ārstētu?

Pats galvenais ir dabūt labu ārstu, jo ar sliktu ārstu nekāda ārstēšana nesanāks. Šobrīd vienīgais kompetentais un pilnvarotais un gudrais ārsts mums ir Saeima. Tātad faktiski Saeimai tuvākās nedēļas, divu nedēļu vai mēneša laikā būs jāstrādā ļoti intensīvi un jāizved no valdības krīzes valsts. Par jautājumu ir vai nav valdībā krīze… Ja valdībā nav trīs ministru, ja ir zināma valdības reakcija, neticība valdībai, tad ir valdības krīze. Domāju, ka šobrīd nav politiskās krīzes, jo Saeima ir spējīga atrisināt valdības krīzi. Ja Saeima to nespēs darīt, risināsim šo situāciju citādāk, bet šobrīd Saeimai ir uzdevums, ko tai uzliek Satversme — risināt valdības krīzi, tas ir Saeimas pienākums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Milzīgo problēmu dēļ treknajos gados ar darbaspēku noslēgtie koplīgumi ar arodbiedrībām šobrīd uzņēmumiem var smagi atspēlēties, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

2006. un 2007. gadā, kad ekonomika sasniedza maksimumu un darba tirgū savus noteikumus diktēja darbinieki, daudzi uzņēmumi steidza slēgt koplīgumus, nosakot dažādus labumus uzņēmumu darbiniekiem. Tostarp ieviesta veselības apdrošināšana, iemaksas 3. pensiju līmenī, dažādas prēmijas, atpūtas braucieni un citi labumi, lai tikai darbiniekus noturētu uzņēmumā. Tomēr, ekonomikai pagriežot strauju loku, daudzus no koplīgumos iekļautajiem punktiem darba devēji vienkārši nespēja izpildīt.

Samazinoties ieņēmumiem, par dienas galveno jautājumu gan privātos, gan valsts un pašvaldību uzņēmumos iepriekšējos pāris gados bija darba vietu saglabāšana un atalgojums. Prēmijas vai cita veida sociālie labumi šobrīd atgriežas atsevišķos uzņēmumos. Tiesa gan, šobrīd daļa arodbiedrību jau grib noticēt, ka ekonomika sākusi atkopties un atkal var sākt runāt par darba algu palielināšanu, bet atsevišķos uzņēmumos - par bonusu atgriešanos trekno gadu līmenī. Tostarp situācija atsevišķos uzņēmumos liecina: jo vairāk un lielāki bonusi darbiniekiem paredzēti, jo lielāks kašķis ar arodbiedrību. «Mēs dzirdam, ka ekonomika atkopjas, tātad arī darbiniekiem būtu jāsaņem atalgojums atbilstoši ieguldītajam. Tomēr mēs nejūtam, ka tā atkopjas, un stagnācija turpināsies vēl piecus gadus, ja valstī turpināsies tāda pati politika, tostarp nodokļu ziņā. Atalgojums nepieaug, protams, arī bezdarbs nesamazinās tādos tempos, kas liecinātu par atkopšanos,» atzina 20 arodbiedrības un aptuveni 110 tūkstošus strādājošo apvienojošās Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers, kurš vienlaikus pārmet valstij daļēji piederošās Lattelecom vadībai nekorektu rīcību, nepiekāpjoties daļu darbinieku pārstāvošajai arodbiedrībai par darbinieku bonusu - iemaksu 3. pensiju līmenī - atjaunošanu pilnā apmērā. Lattelecom vadība daļēji jau piekāpusies arodbiedrībai, tomēr vienlaikus plāno mainīt koplīguma nosacījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arodbiedrības atsakās atbalstīt atlaišanas pabalstu samazināšanu

Madara Fridrihsone, Db, 20.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz arodbiedrību protestiem, Darba likuma grozījumi, kas paredz būtiski samazināt atlaišanas pabalstus, tiks virzīti izskatīšanai Saeimā.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība ir pret ieceri samazināt Darba likumā noteiktos atlaišanas pabalstus, jo nav skaidrs, vai tie ir ekonomiski pamatoti, šodien Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes sēdē paziņoja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Viņaprāt, Labklājības ministrijas arguments, ka ekonomisko ieguvumu no atlaišanas pabalstu samazināšanas nav iespējams aprēķināt, ir tikai aizbildināšanās, kas liecina par valsts vēlmi taupīt uz pabalstiem, kas būtu jāizmaksā valsts pārvaldes iestāžu darbiniekiem, kas zaudēs darbu valsts pārvaldē. Arodbiedrību pārstāvji norāda, ka izglītības sistēmas reformu dēļ darbu var zaudēt pat 14 tūkst. skolotāju, kas pabalstu samazināšanas gadījumā zaudēs arī lielu daļu no iztikas līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Prezidents sola Saeimas atbalstu arodbiedrībām

, 19.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadība tikās ar Valsts Prezidentu V. Zatleru. Prezidents informēja, ka visas Saeimas frakcijas viņam ir paudušas atbalstu arodbiedrību prasībām, un pie valsts budžeta projekta darbs turpinās – tiek meklētas iespējas apmierināt arodbiedrību prasības algu jautājumā, Db.lv informēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības sabiedrisko attiecību menedžere Sanita Lorence.

Nauda tiek meklēta, bet pagaidām visa nepieciešamo summu – 81 miljonu – nav izdevies atrast. Visgrūtāk klājoties Veselības ministrijai, kas sava budžeta ietvaros no nepieciešamajiem 45 miljoniem spējusi atlicināt vien 1 miljonu.

Prezidents sarunā ar LBAS vadību uzsvēra, ka viņš savu starpnieka lomu ir izpildījis, tālāk viss ir atkarīgs no tā, kā attīstīsies situācija. V. Zatlers pauda viedokli, ka arodbiedrībām ir jāseko visam līdz un jāizmanto visas iespējas. Prezidents apstiprināja Saeimas priekšsēdētāja G. Daudzes teikto, ka, neatkarīgi no tā, vai valdība demisionēs, vai nē, darbs pie budžeta turpināsies.

Pirmdien plkst.11.00 LBAS priekšsēdētājs P. Krīgers tiksies ar Ministru prezidentu A. Kalvīti, bet Saeimas komisijās budžets tiks apspriests otrdien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zalāns kategoriski pret ES naudas piešķiršanu arodbiedrībām

Madara Fridrihsone, Db, 31.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (Tautas partija) kategoriski iebilst pret ES struktūrfondu līdzekļu piešķiršanu Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) kapacitātes stiprināšanai.

"Esmu kategoriski pret to, ka tiek piešķirts jebkāds priekšfinansējums Pēterim Krīgeram, kura organizācija nav spējīga iesniegt nevienu konstruktīvu priekšlikumu, bet kuras vadītājs nepārtraukti runā televīzijā," paziņoja E. Zalāns.

Valdības sociālo partneru – LBAS un Latvijas Darba devēju konfederācijas kapacitātes stiprināšanai no ES struktūrfondu līdzekļiem plānots atvēlēt ap 2.2 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas metalurga cehu arodbiedrību līderi atsakās tikties ar Zaharjinu

LETA, 02.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar bija paredzēta finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma Liepājas metalurgs arodbiedrības priekšsēdētāja Jāņa Gravas un aptuveni 15 uzņēmuma cehu arodbiedrību līderu tikšanās ar uzņēmuma lielāko akcionāru Sergeju Zaharjinu, taču tā atcelta, jo liela daļa cehu arodbiedrību līderu atteikušies uz to ierasties.

Rietumu Radio norādīja Liepājas metalurga elektrotēraudkausēšanas ceha celtņa operators un ceha arodbiedrības līderis jeb arodbiedrības pilnvarotā persona Egons Kļava.

Kļava un Grava bijuši vienīgie, kas esot bijuši gatavi tikties ar Zaharjinu, un tas, visticamāk, bijis iemesls, kāpēc tikšanās atcelta.

Kā pastāstīja Kļava, tikšanās bijusi plānota plkst.16, taču jau ap plkst.13 uzņēmuma arodbiedrības priekšsēdētājs Grava informēja, ka tikšanās atcelta, jo cehu arodbiedrību līderi atteikušies uz to ierasties. «Daži nevarēja ierasties, jo ir izbraukuši no pilsētas, citi teica - kāda jēga vairs runāt,» iemeslus minēja Kļava. Viņš šādu cehu arodbiedrību pilnvaroto personu rīcību neatbalsta, norādot, ka viņi pārstāv arī savu kolēģu intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darba devēji: Laval uzvara veicinās konkurenci

, 18.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Darba devēju konfederācija uzskata, ka Eiropas Kopienu Tiesas pieņemtais nolēmums, kurā tā Zviedrijas arodbiedrību veikto rīcību, bloķējot būvobjektu, atzīst par pakalpojumu sniegšanas brīvības ierobežojumu, veicinās konkurenci iekšējā ES tirgū.

EKT lēmums par "Laval un partneri" apliecina, ka vienots brīva un godīga konkurence Eiropas iekšējā tirgū ļauj izmantot Eiropas potenciālu globālajā tirgū, Db.lv inorādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas korporatīvās pārvaldes eksperte Agnese Alksne.

Nolēmums balstīts uz samērīguma un lietderības principiem, izvērtējot, ka dalībvalstīm kompetence sociālajā jomā jāsaskaņo ar brīvas pakalpojumu kustības noteikumiem un ka koplīgumā iekļauto noteikumu uzspriešana ārvalstu pakalpojumu sniedzējiem nav pieļaujama, it īpaši gadījumos, kad šis pakalpojumu sniedzējs jau ir noslēdzis koplīgumu citā ES dalībvalstī, kā tas ir Laval un Partneri Ltd gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru