Citas ziņas

Papildināta - Ičas upes piesārņojumā var būt vainojams VUGD; Dienests pārmetumus noraida

Žanete Hāka, 01.11.2013

Jaunākais izdevums

Tā kā zinātniskā institūta Bior veiktās analīzes neuzrādīja iespējamo piesārņojuma cēloni Ičas upē, Vides valsts dienests (VVD), paplašinot izpētes laukumu, piesaistīja Latvijas Hidroekoloģijas institūtu plašākai ietekmes uz ekosistēmu analīzei.

Kā informē VVD, atkārtoti analizējot Valsts Ugunsdrošības un glābšanas dienesta (VUGD) mācībās izmantotās vielas iespējamo ietekmi uz ekosistēmu, pirmie analīžu rezultāti liecina par ļoti augstu šīs vielas toksiskuma līmeni - testa organismi gājuši bojā pie ļoti niecīgas koncentrācijas. VUGD pārstāvji gan šos apgalvojumus noraida.

Ņemot vērā šos rezultātus, lai pārliecinātos par VUGD īstenotajiem pasākumiem mācību laikā, VVD atkāroti ir pieprasījis VUGD sniegt detalizētu informāciju par mācību norisi, kā arī izmantotajiem tehniskajiem risinājumiem, kā tika nodrošināts, lai izmantotā viela nenokļūst apkārtējā vidē, šajā gadījumā Ičas upē.

VVD atkārtoti aicina iedzīvotājus savlaicīgi ziņot par viņuprāt netipiskām situācijām, kad novērojams iespējams piesārņojums, piemēram, ūdenstilpnēs novērojamas beigtas zivis.

VVD ģenerāldirektores pienākumu izpildītāja Aina Stāšāne uzsver, ka visdrīzāk novēlota informācijas saņemšanas par notikumiem Ičas upē, kas norisinājušies pirms zivju bojāeja tika konstatēta, ir būtiski apgrūtinājusi piesārņojuma cēloņu noskaidrošanu. Šobrīd ūdens paraugos ir novērojama neliela virsmaktīvo vielu klātbūtne, kas liecina, ka piesārņojumu izraisījusī viela ir ātri sadalījusies un paraugu paņemšanas laikā 20.oktobrī ūdenī jau ir bijusi niecīgā daudzumā.

VUGD pārstāvji uzsver ka 26.septembrī VUGD Balvu daļa organizēja mācības, kuru ietvaros tika imitēta degvielas noplūde ceļu satiksmes negadījuma rezultātā. Glābšanas darbu ietvaros tika veikta noplūdušās vielas pārklāšana ar ugunsdzēsības putām.

VUGD Balvu daļas mācības norisinājās 26.septembrī, savukārt pirmās ziņas par bojā gājušām zivīm Ičas upē tika konstatēts tikai pēc apmēram trim nedēļām.

VUGD Balvu daļas mācībās tika pielietotas putas, kuras netika laistas ūdenī, bet gan ar tām noklāta zeme vairāku metru attālumā no upes, kur tika imitēta degvielas noplūde ceļu satiksmes negadījuma rezultātā, uzsver VUGD pārstāvji.

Ražotāja sniegtais apraksts norāda, ka šī viela ļoti viegli biodegradējas, līdz ar to, ņemot vērā ilgo laika posmu starp mācībām un konstatēto piesārņojumu, mācību norises vietā ķīmisko vielu klātbūtne strauji samazinājās. Turklāt saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Alūksnes novērojumu stacijas sniegto informāciju laika posmā no 26.septembra līdz 21.oktobrim šajā reģionā lija un kopējais nokrišņu daudzums bija 21,6mm, kā rezultātā ķīmiskās vielas tika vēl vairāk atšķaidītas ar ūdeni un to procentuālais daudzums vēl vairāk samazināts, norāda VUGD.

VUGD izmanto Vācijā iepirktu un atbilstoši sertificētu putu koncentrātu Sthamex 5%, kurš, atšķaidot ar ūdeni, 5% koncentrācijā tiek izmantots ugunsgrēkos, kuros kā dzēšanas līdzekli nevar izmantot vai nav efektīvi izmantot ūdeni, piemēram, naftas produktu dzēšanai, autoavārijās, dzelzceļa avārijās. Putu koncentrātu ugunsdzēsībā izmanto visā pasaulē, tā ir otra efektīvākā dzēšamā viela pēc ūdens un līdz šim tai nav radīta alternatīva. Šo putu koncentrātu Sthamex 5% VUGD izmanto jau vairāk nekā 10 gadus, tajā skaitā arī mācībās. Līdz šim nav bijuši gadījumi, ka pēc mācībām tiktu saņemta informācija par izveidojušos piesārņojumu un bojā gājušām dzīvām radībām. VUGD rīcībā nav informācijas arī no citu valstu dienestiem par to, ka putu izmantošanas rezultātā būtu konstatēta zivju bojāeja.

Konkrētais putu koncentrāts ir bāzēts uz sintētiski aktīvām vielām – butoksietanola, putu stabilizētāja un sintētiskās virsmas aktīvās vielas, skaidro VUGD.

Ugunsdzēsībā netiek izmantots putu koncentrāts, bet gan putas, kuras veidojas 15 kārtīgi atšķaidot putu koncentrātu ar ūdeni, izveidojot 5% šķīdumu, kurš mehāniski simtkārtīgi tiek sajaukts ar gaisu. Līdz ar to sintētisko vielu procentuālais sastāvs pašās putās ir ļoti neliels, norāda VUGD pārstāvji.

Db.lv jau rakstīja, ka pagājušajā nedēļā VVD saņēmis informāciju no vietējiem iedzīvotājiem, ka Ičas upē posmā no autoceļa Rēzekne-Gulbene līdz Vērdes upes ietekai vērojama zivju bojāeja - simtiem līdaku, asaru, sapalu un citu zivju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju izmiršana no, iespējams, toksiskām vielām konstatēta Balvu novada Ičas upē, kā arī Aiviekstē.

Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Aina Stašāne pavēstīja, ka zivju bojāeja ir masveidīga un tā izpletusies līdz pat Aiviekstei - arī šajā upē konstatētas mirušas zivis. Viņa paskaidroja, ka Ičas upe ietek Aiviekstē. Tas nozīmējot, ka zivju bojāeja pagaidām vēl nenoskaidrotu iemeslu dēļ paplašinās.

Tikmēr no Ičas upes šodien izcelti aptuveni 63 kilogrami beigto zivju - to skaits ir mērāms simtos, atzina Stašāne. Upes posms, kurā konstatētas beigtās zivis, ir aptuveni desmit kilometrus garš. Stašāne atzina, ka līdz šim tik masveidīga zivju bojāeja nav konstatēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts vides dienests Ičas zivju bojāejā saskata VUGD vainu

Gunta Kursiša, 06.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ičas upes ūdens un grunts analīžu rezultāti liecina, ka, visticamāk, Ičas zivju bojāejā ir vainojams Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), Valsts vides dienesta ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Aina Stašūne pauda Panorāmā.

Ūdens un grunts paraugi tika ņemti vietā, kur notika VUGD mācības. «Paraugi norāda uz to, ka mācībās izmantotās vielas klātbūtne vēl joprojām ir gan gruntī, gan ūdenī,» pauda A. Stašūne, norādot, ka pašreizējie rezultāti liecina, ka atbildība par piesārņojumu, iespējams, būs jāuzņemas VUGD. Ūdens un grunts paraugi esot ņemti gan lejpus, gan augšpus notikuma vietai.

Tikmēr VUGD pārstāve Inga Vetere uzsvēra, ka ugunsdzēsēji ir mācībās izmantojuši Eiropas Savienībā (ES) sertificētas vielas, turklāt analīžu rezultātus VUGD no Valsts vides dienesta vēl nav saņēmis.

VUGD iepriekš skaidroja, ka izmanto Vācijā iepirktu un atbilstoši sertificētu putu koncentrātu Sthamex 5%, kurš, atšķaidot ar ūdeni, 5% koncentrācijā tiek izmantots ugunsgrēkos, kuros kā dzēšanas līdzekli nevar izmantot vai nav efektīvi izmantot ūdeni, piemēram, naftas produktu dzēšanai, autoavārijās, dzelzceļa avārijās. Putu koncentrātu ugunsdzēsībā izmanto visā pasaulē, tā ir otra efektīvākā dzēšamā viela pēc ūdens un līdz šim tai nav radīta alternatīva. Šo putu koncentrātu Sthamex 5% VUGD izmanto jau vairāk nekā 10 gadus, tajā skaitā arī mācībās. Līdz šim nav bijuši gadījumi, ka pēc mācībām tiktu saņemta informācija par izveidojušos piesārņojumu un bojā gājušām dzīvām radībām. VUGD rīcībā nav informācijas arī no citu valstu dienestiem par to, ka putu izmantošanas rezultātā būtu konstatēta zivju bojāeja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VUGD sāk dienesta pārbaudi saistībā ar piesārņojumu Ičas upē

LETA, 06.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izvērtētu ugunsdzēsēju iespējamos pārkāpumus saistībā ar piesārņojumu Ičas upē, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) sākta dienesta pārbaude, norāda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Lai arī Valsts vides dienests norāda, ka iespējams piesārņojumā vainojami ugunsdzēsēji, Kozlovskis aicina ar pārsteidzīgiem secinājumiem nesteigties. Spriežot pēc ugunsdzēsēju sniegtās informācijas ministram, mācībās izmantotās putas ir Eiropā sertificētas un VUGD tās lieto jau gadiem.

«Varbūt, ka putās bija kāds brāķis,» uzsvēra ministrs.

Ministram nav intereses noslēpt kādus ugunsdzēsēju iespējamos pārkāpumus, tāpēc viņš aicina vispirms sagaidīt Valsts vides dienesta gala atzinumu, VUGD pārbaudes rezultātus un policijas veiktās izmeklēšanas rezultātus.

Ministrs arī atklāja, ka pagājušajā svētdienā Latvijas Televīzijas raidījumā De facto minētais ugunsdzēsējs, kurš stāstīja par piesārņojumu, «patiesībā nav nekāds ugunsdzēsējs».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kas Tev jāzina 25. oktobra rītā

Dienas Bizness, 25.10.2013

Simulators ar fantoma galvu Rīgas Stradiņa universitātē, kur atklāta viena no modernākajām stomatoloģijas preklīnikām Baltijā un Ziemeļeiropā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labrīt!

Latvija

Ar Eiro izstādes atklāšanu tiks sākta sabiedrības informēšanas kampaņa, kuras laikā Latvijas iedzīvotājus iepazīstinās ar jauno naudu - eiro. Informatīvajā kampaņā galvenā uzmanība tiks pievērsta naudaszīmju un monētu vizuālajam noformējumam, iestrādātajiem drošības elementiem un svarīgākajiem naudas maiņas posmiem un faktiem.

Rīgas apgabaltiesa šodien skatīs nacionālās lidsabiedrības airBaltic prasību pret maksātnespējīgo SIA AB Jet (iepriekš KD Jet), lai tiktu atzītas aviokompānijas kreditora prasījuma tiesības aptuveni divu miljonu latu apmērā, kas izriet no abu starpā noslēgtajiem rezervju daļu pirkšanas līgumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru