Budžets

Par valsts līdzekļiem šogad veiks 50 medicīniskās apaugļošanas procedūras

Lelde Petrāne, 31.08.2012

Jaunākais izdevums

Šobrīd līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par medicīniskās apaugļošanas procedūras veikšanu sievietēm līdz 37 gadu (ieskaitot) vecumam ir noslēgusi ārstniecības iestāde VASU. Līgums stāsies spēkā no 1.septembra.

Līgumus piekritušas slēgt, bet pašlaik tos vēl izskata un gatavo nepieciešamos dokumentus AVA-CLINIC, Reproduktīvās medicīnas centrs Embrions, Klīnika EGV.

Līdz šā gada beigām paredzēts veikt 50 medicīniskās apaugļošanas procedūras, kurām šogad papildus paredzēti 35 000 latu.

Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāns 2012.-2014. gadam paredz, ka nākamgad tiks veiktas 275 medicīniskās apaugļošanas procedūras, bet 2014. gadā – 660.

Lai saņemtu valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras, pacientam vispirms ir jāveic izmeklējumi, lai noteiktu neauglības iemeslus un apstiprinātu neauglības diagnozi.

Ja pacientam ir uzstādīta diagnoze «neauglība», viņš varēs vērsties iestādēs, ar kurām Nacionālais veselības dienests būs noslēdzis līgumu par valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas procedūru veikšanu un pieteikties konsultācijai pie speciālista, kurš var nozīmēt attiecīgā pakalpojuma saņemšanu.

Rindas uz medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu saņemšanu veidos iepriekš minētās ārstniecības iestādes, kuras veiks medicīniskās apaugļošanas pakalpojumus. Līdz ar to par rindu garumu medicīniskās apaugļošanas procedūras saņemšanai pacienti varēs interesēties šajās ārstniecības iestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas zinātnieki radījuši ģenētisko testu neauglības iemeslu noteikšanai, ko plāno arī komercializēt

Zane Atlāce - Bistere, 16.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Molekulārās ģenētikas zinātniskās laboratorijas pētnieki izstrādājuši jaunu ģenētisko testu, kas daudz ātrāk un lētāk nekā līdz šim izmantotie laboratoriskie izmeklējumi palīdzēs noskaidrot, vai un kādi no biežākajiem ģenētiskajiem iemesliem vainojami pāra neauglībā, informē RSU pārstāvis Edijs Šauers.

Šī testa ieviešana klīniku ikdienas darbā varētu nozīmēt pavērsienu neauglības ārstēšanas jomā visā pasaulē, jo tas ļautu daudz ātrāk un lētāk noteikt iespējamo neauglības cēloni un mērķtiecīgāk izvēlēties piemērotāko ārstēšanas metodi.

«Testa unikalitāte izpaužas tajā, ka vienas dienas laikā iespējams veikt veselu paleti izmeklējumu ar 30 biežāk sastopamajām neauglību izraisošajām ģenētiskajām variācijām. Līdz šim pārsvarā izmeklējumi tika veikti atsevišķi, nozīmējot tos noteiktā secībā, līdz pat vairākām nedēļām gaidot katru atbildi un pēc tās saņemšanas lemjot par tālākiem izmeklējumiem. Analīzes bija jāveic uz dažādas aparatūras, bieži pat dažādās laboratorijās. Jaunā metode ļaus šos apjomīgos izmeklējumus veikt efektīvāk, turklāt vienkopus, izmantojot standarta laboratorijas aprīkojumu. Samazināto izmaksu dēļ neauglības ģenētisko cēloņu diagnostika varētu kļūt pieejamāka plašākam pacientu lokam,» stāsta RSU vadošā pētniece dr. med. Inga Kempa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikraksta Dienas bizness abonenti kopā ar laikrakstu saņēmuši žurnāla Dzīves garša šā gada otro numuru.

Dzīves garša šoreiz pievērsusies sievietēm, kuras cenšas nemanīt sabiedrībā vietumis vēl gruzdošos, dzimumus dažādās kategorijās dalošos stereotipus vai vienkārši ir par tiem augstākas.

Latvijā situācija nav tik dramatiska kā citviet, bet tas nenozīmē, ka problēmas pie mums vispār neeksistē. Dažāda izmēra problēmu netrūkst. Ar daudzām no tām viņas iemācījušās sadzīvot – smaidīt, ignorēt, apiet, raustīt plecus, izmantot savā labā un pažēloties tikai draudzeņu kompānijā. Ja parēķina, cik daudz mentālās enerģijas tas prasa, vairāk varētu sasniegt, ja nebūtu jācīnās ar aizspriedumu un stereotipu vējdzirnavām.

Pārāka par šiem aizspriedumiem ir Svetlana Afanasjeva, kura nu jau vairāk nekā 20 gadus veiksmīgi strādā tradicionāli par vīriešu pasauli dēvētajā būvniecības nozarē un vada būvniecības uzņēmumu BMGS. «Domāju, ka pats jēdziens «biznesa sieviete» ir stereotips. Es biznesa vidē neredzu un nejūtu starpību starp vīrieti un sievieti, starp dažādiem vecumiem. Izšķirošais ir tas, cik tu kā vadītājs esi spējīgs, nevis tas, kāds tev ir dzimums un kāds ir tavs vecums.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sekojot idejai: Pievēršas vīrieša reproduktīvajai veselībai

Anda Asere, 04.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ferterex īpašnieks Māris Belte izstrādājis ierīci, ar ko cer uzlabot vīriešu auglību.

«Ir pētījumi gan laboratorijas apstākļos, gan ar dzīvniekiem, kas pierāda, ka lāzera gaisma ietekmē spermatozoīdu kustīgumu. Man šķita, ka tas varētu būt interesanti, impulss atsevišķai ierīcei,» teic Māris Belte, SIA Ferterex īpašnieks.

Šis uzņēmums ir saistīts ar citu viņa projektu – terapeitisko lāzeru Bamboolaser. Sākot darbu pie tā, Māris secināja, – problēma ir tā, ka grūti atrast fokusu. Bamboolaser ir piemērots vispārējai izmantošanai, bet cilvēki kļūst skeptiski, kad redz tik daudz iespējamo izmantošanas veidu. «Taču šajā gadījumā neizmantoju lāzeru, bet gaismu izstarojošas diodes – LED gaismiņas. Arī LED diodēm ir efekts, bet vēl ir diskusijas par to, vai tās ir līdzvērtīgas lāzeram. Lāzerterapija ir senāka – pirmais lāzers tika izgudrots 1960. gadā, un drīz sekoja pirmie pētījumi un publikācijas. Lāzeru diodes ir līdzīgas LED, atšķirīgais ir tas, ka lāzera diodei ir rezonators, kas «sakārto» gaismas viļņus. LED tā nav, bet tāpat izstarotā gaisma ir monohroma, kam arī ir liela nozīme. Un ir aizvien vairāk liecību, ka LED strādā, – ja ne gluži tikpat pilnvērtīgi, tad vismaz ar ļoti pielīdzināmu efektu,» viņš stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru