Jaunākais izdevums

«Viņa ir bagāta. Viņa ir talantīga. Viņa ir skaista. Un tagad Andželīna Džolija ir arī ietekmīgākā zvaigzne pasaulē.» Ar šādiem vārdiem žurnāls Forbes ievada savu publikāciju par pasaulē ietekmīgākajām slavenībām 2009. gadā.

A. Džolija pēdējo 12 mēnešu laikā iekasējusi 27 miljonus ASV dolāru. To aktrise panākusi pateicoties filmām Kung Fu Panda, Wanted un vēl topošajai filmai Salt. Pēc dvīņu piedzimšanas A. Džolijas publicitāte palielinājās neticamā ātrumā. Tāpat sabiedrības uzmanību izpelnās viņas attiecības ar aktieri Bredu Pitu, kurš atrodas ietekmīgā zvaigžņu 9. devītajā vietā.

Otrajā vietā ierindojas Opra Vinfrija, kura pēdējo 12 mēnešu laikā saņēmusi 275 miljonus ASV dolāru. Šis fakts padara O. Vinfriju par vienu no vislabāk pelnošajām slavenībām, taču viņas šova The Oprah Winfrey Show reitingi pakāpeniski samazinās, ko gan nevar teikt par viņas peļņu.Andželīna Džolija (Foto: REUTERS/SCANPIX)

1. Andželīna Džolija (Angelina Jolie)

2. Opra Vinfrija (Oprah Winfrey)

3. Madonna

4. Bejonse Novlza (Beyonce Knowles)

5. Taigers Vuds (Tiger Woods)

6. Brūs Springstīns (Bruce Springsteen)

7. Stīvens Spīlbergs (Steven Spielberg)

8. Dženifera Anistone (Jennifer Aniston)

9. Breds Pits (Brad Pitt)

10. Kobijs Braients (Kobe Bryant)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par rentablāko Holivudas aktrisi atzīta Naomi Votsa

, 07.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naomi Votsa žurnāla Forbes aptaujā atzīta par pašu rentablāko Holivudas aktrisi, vēsta lenta.ru.

Uz katru dolāru, kas 41 gadu vecajai aktrisei samaksāts par filmēšanos trijās pēdējās filmās, kases ienākumi ir 44 USD.

Forbes analītiķi izanalizējuši pelnošāko aktrišu ienākumus un kases ienākumus, un izveidojuši Top 10, kas izskatās šādi:

1. Naomi Votsa (44 USD ienākumi uz 1 USD investīcijām),

2. Dženifera Konelija (41 USD),

3. Reičela Makadamsa (30 USD),

4. Natālija Portmane (28 USD),

5. Merila Strīpa (27 USD),

6. Dženifera Enistone (26 USD),

7. Hale Berija ( 23 USD),

8. Keita Blanšeta (23 USD),

9. Enna Hetaveja (23 USD),

10. Hilarija Svonka (23 USD).

Forbes atzīmē, ka sarakstā nav iekļuvušas tādas aktrises kā Andželīna Džolija, kura nodrošina stabilu preses un skatītāju interesi jebkuram projektam, taču vienlaikus neattaisno viņai samaksātos 10 miljonus USD. Gluži otrādi, topa augšgalā ierindojušās aktrises, kurām maksā maz pēc Holivudas mēra – 5 miljonus USD un mazāk, kas ļauj viņām saglabāt augstu investīciju atmaksas koeficientu. Turklāt lielāka daļa aktrišu, kas ieņem augstu vietu reitingā, reti kad spēlē galveno lomu filmā: parasti panākumus nodrošina vēl citi aktieri, galvenokārt galvenās vīriešu lomas izpildītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika posmā no 2008. gada jūnija līdz 2009. gada jūnijam televīzijas šova Oprah Show radītāja un vadītāja Opra Vinfrija (Oprah Winfrey) guvusi ienākumus 275 miljonu ASV dolāru apmērā, tādējādi kļūstot par pelnošāko Holivudas sievieti.

Žurnāla Forbes veidotā Holivudas pelnošāko sieviešu saraksta otrajā vietā ierindojas popa karaliene Madonna ar gada ienākumiem 110 miljonu dolāru apmērā. Trešajā vietā atrodas dziedātāja Selīna Diona (Celine Dion) ar 100 miljonu dolāru ienākumiem gadā.

1. Opra Vinfrija (Oprah Winfrey) – 275 miljoni dolāru;

2. Madonna – 110 miljoni dolāru;

3. Selīna Diona (Celine Dion) – 100 miljoni dolāru;

4. Bejonse Noulza (Beyonce Knwles) – 87 miljoni dolāru;

5. Stefānija Meiersa (Stephenie Meyer) – 50 miljoni dolāru;

6. Tiesnese Džudija (Judge Judy) – 45 miljoni dolāru;

7. Britnija Spīrsa (Britney Spears) – 35 miljoni dolāru;

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Instagram slavenību laikmets

Anda Asere, 21.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Influenceru mārketings papildina reklāmas misiju un parāda, ka cilvēki konkrēto produktu lieto, padarot reklāmu cilvēcīgāku.

Influenceru mārketinga aģentūras Honeymoon High vadītāja Agnija Grigule uzskata, ka viedokļu līderis virtuālajā vidē jeb t.s. influenceris ir slavenība komplektā ar savu mediju. Šodien šo mārketinga veidu izmanto pat bankas un citas samērā konservatīvas nozares, papildinot kopējo reklāmas kampaņu. Tomēr, pirms sākt izmantot šo mārketinga veidu, viņa iesaka piedomāt, vai saturs ir gana «garšīgs», lai kāds tam vēlētos sekot. Vairāk par influenceru mārketingu un izaicinājumiem tajā A. Grigule stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Fragments no intervijas

Kā jūs raksturotu šo jauno ekonomiku, kas attīstās Instagram platformā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hovards Bafets (Howard Buffett), Berkshire Hathaway Inc. direktors un potenciālais tēva Vorena Bafeta (Warren Buffett), kurš pašlaik ir kompānijas priekšsēdētājs, amata pārņēmējs, izteicies, ka, viņaprāt, pēc viņa Berkshire Hathaway vairs nevadīs ģimenes loceklis, ziņo Bloomberg.

«Mēs visi ejam un darām lietas, ko mēs vēlamies darīt, un lietas, ko mēs domājam, ka varam izdarīt vislabāk,» stāstījis 55 gadus vecais H. Bafets, piebilstot: «Ir ļoti neparasti, ja otrā vai trešā paaudze patiešām vislabāk iederas tajā, kas izveidots daudz agrāk.»

Saskaņā ar V. Bafeta plāniem pēc viņa aiziešanas pensijā vai nāves kompānijas valde sadalīs viņa pienākumus starp vairāk nekā vienu vadītāju. 2006.gadā V. Bafets sacīja, ka viņa dēls Hovards, lauksaimnieks un autors, darbosies Berkshire kā priekšsēdētājs bez izpildpilnvarām (non-executive chairman).

«Mans tētis man ir teicis, ko viņš gribētu, un domāju, ka es to varu izdarīt,» sacījis H. Bafets, piemetinot: «Mans darbs ir pārliecināties, ka Berkshire nemainās. Un tas ir viss, ko viņš man ir teicis.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā outlet tirdzniecības pilsētas attīstīšanas iespējas izskata pasaules ietekmīgākā outlet centru ķēde.

Tikšanās laikā ar pasaules līmeņa ietekmīgākā outlet centru attīstīšanas uzņēmuma McArthurGlen Group Austrumeiropas reģionālo pārstāvi, I/c Sky & More valdes loceklis Rihards Rubenis saņēmis apliecinājumu, ka uzņēmums savos stratēģiskās attīstības plānos paredzējis 2016.gadā izskatīt jautājumu par Baltijas reģionu kā potenciālo tirgu, kur izvērst savu darbību.

McArthurGlen Group ir attīstītājs, īpašnieks un pārvaldītājs vadošo dizaineru (zīmolu) outlet koncepta veikalu iepirkšanās pilsētām Eiropā. Grupas sadarbības partneri ar pasaules vadošo un luksusa zīmolu piedāvājumu apkalpo vairāk nekā 75 miljonus klientu visa gada garumā, piedāvājot 30 – 70% atlaides, apvienojot outlet tipa veikalus atsevišķās iepirkšanās pilsētās. Šobrīd McArthurGlen pieder 20 pasaules dizaineru outlet tipa pilsētas aizņemot 500 tūkstošus m2 tirdzniecības platības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dānija un Kanāda atrisinājušas gandrīz 50 gadus ilgušās domstarpības par Hansa salas piederību.

Abas puses otrdien vienošanās parakstīšanas ceremonijā Otavā oficiāli paziņoja par salas sadalīšanu aptuveni uz pusēm, tādējādi faktiski izveidojot "sauszemes robežu" starp Kanādu un Eiropas Savienību (ES).

"Arktika ir starptautiskās sadarbības piemērs, kur virsroku gūst likuma vara," norādīja Kanādas ārlietu ministre Malānija Džolija. "Kad tiek apdraudēja globālā drošība, ir īpaši svarīgi, ka tādas demokrātijas kā Kanāda un Dānija sadarbojas, lai kopā ar iedzimto tautām atrisinātu savas domstarpības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām."

Teritoriālās domstarpības par sīko, tikai 1,3 kvadrātkilometrus lielo neapdzīvo saliņu, kas atrodas starp Kanādai piederošo Elsmīra salu un Dānijas karalistes sastāvā esošo autonomo Grenlandi, ilgušas kopš 1973.gada, kad starp Kanādu un Dāniju tika novilkta jūras robeža.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francijā sašutumu izraisījusi Deividam Bekhemam solītā alga

Lelde Petrāne, 28.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plāni maksāt Deividam Bekhemam 700 tūkstošus Lielbritānijas sterliņu mārciņu (576 tūkstošus latu) mēnesī, lai viņš spēlētu Francijā, saniknojuši valsts politiķus, kuri prasa, lai šādas algas tiktu aizliegtas ar likumu, vēsta dailymail.co.uk.

Angļu futbolists, noslēdzot 18 mēnešu līgumu, uz Francijas klubu Paris Saint-Germain paredzējis pārcelties janvārī, un tas padarīšot viņu par Francijā vislabāk atalgoto sporta zvaigzni.

Tomēr vēl pirms «papīru» parakstīšanas futbolista apjomīgā atalgojuma pakete izsaukusi kreisā spārna politiķu kritiku.

Tā, piemēram, kāds no politiķiem sacījis: «Man ir apnikušas šīs debess augstās algas, un tas nav tikai futbolā.» Kāds cits kreisā spārna politiķis Bekhemu pat nodēvējis par «novecojošu zvaigzni» un rakstījis: «Viņa 800 eiro mēnesī plus milzīgi mārketinga ienākumi varētu pacelt viņa algu līdz 17 miljoniem eiro gadā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Šodien laikrakstā Dienas Bizness un jaunākajā biznesa žurnālā LD

, 01.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodien vien 40% nebanku kreditētāji var turpināt izsniegt jaunus kredītus, jo pārējie vēl nav saņēmuši licenci - no 42 kompānijām licences saņēmušas vien 17.

Iespējams, būs arī kompānijas, kas savu biznesu pārcels uz valstīm (izsniedzot kredītus ar distances līgumu), kuru likumdošana neparedz licencēšanu un šo kompāniju klienti var būt vēl lielāki cietēji. Ja lieta nonāks līdz tievedībai, tā notiks pēc citas valsts likumiem un Latvijā šos kredītu ņēmējus neviens neaizsargās, zin teikt Latvijas Ātro kredītu devēju asociācijas (LĀKDA) vadītājs Dāvis Barons.

Metālapstrāde

Investīcijas apgrozījuma apjomā

Spiedformu ražotājs SIA Skan-Tooling modernizācijā investē 1,75 milj. eiro - tikpat daudz cik liels ir uzņēmuma neto apgrozījums. Projekts tiek īstenots, piesaistot ES finansējumu. DB aplēses liecina, ka ES fondu programmā «Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde - atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešanai ražošanā» metālapstrādes un mašīnbūves nozarē šogad ir uzsākti 20 jauni projekti ar kopējām investīcijām - ap 17 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Mirušais Maikls Džeksons gada laikā nopelnījis vairāk nekā dzīvie laikabiedri

Gunta Kursiša, 24.10.2013

10. Amerikāņu rakstnieks, dzejnieks un komiksu autors Teodors Geizels (Theodor Geisel) jeb Dr. Seuss gada laikā nopelnījis deviņus miljonus ASV dolāru. Viņš mira 1991. gada septembrī 87 gadu vecumā. T. Geizels publicējis 46 bērnu grāmatas, kas tagad tiek ņemtas par pamatu Holivudas bērnu filmām. Piemēram, stāsta The Lorax ekranizācija 2012. gadā nesa 349 miljonu ASV dolāru ieņēmumus.

Foto: Wikimedia

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Popmūzikas leģenda Maikls Džeksons (Michael Jackson) pagājušā gada laikā, būdams miris, nopelnījis vairāk nekā pasaulē labāk pelnošā dzīvā slavenība Madonna. Proti gada laikā M. Džeksons nopelnīja 160 miljonus ASV dolāru, kamēr Madonna – 125 miljonus ASV dolāru, aprēķinājis Forbes.

Šī ir trešā reize pēdējo piecu gadu laikā, kad par pasaulē pelnošāko slavenību kļuvis «cilvēks no kapiem», raksta Forbes.

Lielākā daļa mirušā M. Džeksona ienākumu nāk no cirka Cirque du Soleil priekšnesumiem. Cirka izrāde Immortal jau nesusi ienākumus 300 miljonu ASV dolāru apmērā, veiksmīga ir arī Cirque du Soleil izrāde One, kuras nobeigumā virtuāls M. Džeksons izpilda «Man in the Mirror».

Uzziniet, kuras mirušās slavenības pēdējā gada laikā ir nopelnījušas pērnā gada laikā, galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Slavenību Twitter profilus uzlauzis 25 gadus vecs francūzis

Lelde Petrāne, 25.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francūzim, kurš saskaņā ar policijas sniegto informāciju uzlauzis ASV prezidentam Barakam Obamam (Barack Obama) un citām slavenībām piederošus Twitter profilus, draud cietumsods, vēsta BBC.

Bez darba esošais 25 gadus vecais francūzis arestēts otrdien pēc meklēšanas operācijas, kura ilgusi vairākus mēnešus un kurā bija iesaistīta Francijas policija un FIB aģenti.

Viņa «upuru» vidū bijusi arī tāda slavenība kā Britnija Spīrsa (Britney Spears).

Pēc nopratināšanas policijā hakerim likts ierasties uz tiesu 24.jūnijā.

Par šādu noziegumu izdarīšanu Francijā draud pat divus gadus ilgs cietumsods.

Kā vēsta BBC, profilu uzlaušana izpaudusies apbrīnojami vienkārši. Vīrietis piekļuvi Twitter profiliem ieguvis, uzminot atbildes uz jautājumiem, kas tiek uzdoti, lai atgādinātu, kāda ir parole. Aizdomās turētais izmantojis pseidonīmu Hacker Croll.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

NBA Zvaigžņu nedēļas nogale: labākās fotogrāfijas

Lelde Petrāne, 22.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīta Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Zvaigžņu nedēļas nogale. Aģentūra Reuters, iepriecinot basketbola fanus, izveidojusi labāko fotogrāfiju izlasi. Tajā redzama arī Latvijas slavenība Kristaps Porziņģis.

Fotogrāfijas - raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazīstamais autobraucējs Mihaels Šumahers gatavojas 2011. gadā lidot kosmosā.

Šumahers par 200 tūkstošiem eiro iegādājies biļeti uz kosmisko kuģi, ar kura izstrādi nodarbojas angļu uzņēmēja Ričarda Brensona kompānija Virgin Galactic, vēsta Interfaks, atsaucoties uz itāļu medijiem. Sagaidāms, ka pēc diviem gadiem kosmosa kuģis vedīs tūristus kosmosā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polijas dziedātāja un vietējā slavenība Sāra Meja izveidojusi plakātus, kuros viņa redzama izlaidusies smiltīs provokatīvā bikini. Tā ir daļa no viņas kampaņas, startējot pašvaldību vēlēšanās, kas notiks 21.novembrī, ziņo Reuters.

Viņas mērķis esot iegūt vietu Varšavas rajona padomē.

Uz plakātiem arī lasāms sauklis: «Skaista, neatkarīga, kompetenta.»

«Nozīme ir nevis vārdiem, bet darbiem, tāpēc es neko nesolīšu,» paziņojusi Meja, kuras īstais vārds ir Katarzina Szczoleka (Katarzyna Szczolek). Vienīgais, ko dziedātāja atklājusi ir, ka viņa mēģinās padarīt pilsētu par labāku vietu, kur dzīvot.

Taču, kā norāda Reuters, interneta lietotāji, kas ievietojuši savus komentārus zem Mejas plakāta dažādās vietnēs, neizrāda interesi par viņas politiskajiem uzskatiem. Tā vietā viņi aktīvi diskutē par to, vai slavenības fotogrāfija ir vai nav digitāli uzlabota.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itāļu autoražotājs Maserati uz Frankfurtes autoizstādi šogad vedīs jauno Maserati Gran Cabrio, kuru klās mīkstais audekla jumts.

Četrvietīgais luksuskabriolets tirdzniecībā nonākšot nākamā gada pavasarī, tā dizainu darinājusi vēl viena itāļu slavenība Pininfarina. Sportiskajam kabrioletam par spēka apgregātu kalpos 440 ZS jaudīgais V8 benzīnmotors. Starp citu, 4.88 metrus garais klasiskās piedziņas kabriolets ir Maserati vēsturē pirmais bezjumta auto, kurā ir vairāk par divām sēdvietām. Neoficiālie avoti vēsta, ka Maserati Gran Cabrio cena būs, sākot no 130 tūkst. eiro.

picturegallery.f8e42fcf-608f-4367-b177-e37684bc551a

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vārdi "Black Duck Invest", Vojteks Kačens un Tibors Bokors kopš aprīļa Latvijas medijos izskan biežāk nekā daža laba vietējā slavenība. Melnās pīles un tās pārstāvju knābieni gan ir ļoti konkrēti un mērķtiecīgi - vērsti uz viena no vadošajiem Latvijas un reģiona farmācijas uzņēmumiem - A/S "Olainfarm" - pārņemšanu savā kontrolē.

"Reiderisma mēģinājumi pret Olainfarm", "Prasība tiesā pret Olmafarm", "Tiesa noraida Black Duck Invest prasību", "Čehijas uzņēmums apgalvo, ka kļuvis par lielāko Olainfarm akcionāru", "Policija lidostā aiztur divus čehu pilsoņus un bijušo "Olmafarm" valdes locekli Milanu Beļeviču", šie ir tikai daži no virsrakstiem nepilnu divu mēnešu laikā, kas publicēti Latvijas presē.

Par spīti arestiem, akcionāru iebildēm, "Black Duck Invest" mērķtiecīgi turpina savus centienus pārņemt kontroli uzņēmuma valdē, lai turpinātu iesākto afēru, proti, uzņēmuma akciju iegūšanu. Kas ir šis "Black Duck Invest" un kur tas smēlies tik lielu pārliecību par saviem spēkiem?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas meklēšana internetā par slavenību Džesiku Bīlu (Jessica Biel) var beigties ar nopietniem bojājumiem lietotāja datoram, brīdina interneta drošības kompānija McAfee, ziņo pcworld.com.

McAfee pētījumā iekļāvusi Holivudas zvaigznes un popkultūras slavenības, lai noskaidrotu, kuras no tām ir bīstamākās saistībā ar informācijas meklēšanu internetā.

Meklējot internetā ar vārdiem Jessica Biel, Jessica Biel downloads, Jessica Biel wallpaper, Jessica Biel screen savers, Jessica Biel photos un Jessica Biel videos, pastāv viena no piecām iespējām nokļūt lapā, kas apdraud datoru.

Vēl starp riskantākajām slavenībām tiek minētas: Beyonce, Dženifera Anistone (Jennifer Aniston), Toms Bredijs (Tom Brady), Džesika Simpsone (Jessica Simpson).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Kurzemes jūrmalā māju sev ceļ slavenais basketbolists Kristaps Porziņģis

Monta Glumane, 11.10.2018

Kā liecina neoficiāla informācija, Nīcas novadā, jūras krastā top arī basketbolista Kristapa Porziņģa māja.

Foto: Monta Glumane

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īpašumus Rucavas novada piekrastes zonā joprojām aktīvi iegādājas Lietuvas pilsoņi, savukārt, Nīcas novadā lietuviešu aktivitāte ir mazinājusies un īpašumus vairāk iegādājas Latvijas iedzīvotāji. Kā biznesa portālam db.lv pastāstīja kāds informācijas avots, sev māju tur būvē arī slavenais latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis.

Veidojot rakstu par piekrastes īpašumiem, db.lv novēroja, ka K. Porziņģa mājas būvdarbus veic uzņēmums «UPTK». Uzņēmuma pārstāvis atzina, ka pasūtītājs ir persona, kura vēlētos uz kādu laiku palikt anonīma, bet tā ir kāda Latvijas slavenība. Būvniecības darbi uzsākti aptuveni septembra sākumā un tos plānots pabeigt nākamā gada maijā.

«Šeit jau iepriekš bija tāds kā komplekss un viss tika projektēts uz vecajiem pamatiem. Te iepriekš notika pionieru nometnes, bija ēdnīcu telpas un daudzas citas ēkas,» skaidroja «UPTK» pārstāvis. Galvenie norādījumi, kas jāievēro šīs būvniecības laikā - īpašums atrodas starplieguma zonā un būvniecības laikā nedrīkst aizskart kāpas, bet teritorijā var notikt brīva būvniecība. «No būvniecības viedokļa nekas te neatšķiras, grunts ir laba. Vienīgais visu laiku jāuzlabo piebraucamā ceļa kvalitāte,» viņš sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Krievu mākslinieks apceļo pasauli, zīmējot portretus

Dienas Bizness, 09.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viņš nav slavenība un nepulcē ap sevi tūkstošus, tomēr interesentu loks ir pietiekami liels, lai uzsāktā akcija - portrets pret ēdienu vai kādu citu noderīgu lietu - ļautu viņam apceļot pasauli. Uz vairākām dienām mākslinieks Sergejs Balovins ieradies arī Latvijā - Daugavpilī un Rīgā - un tālāk dosies uz Pērnavu, vēsta laikraksts Diena.

29 gadus vecais mākslinieks līdz šim esot apceļojis jau apmēram 30 valstu, lielākoties Eiropā.

Ziņai par to, ka Daugavpilī viesosies mākslinieks, kurš apņēmies dzīvot bez naudas un, pasauli apceļojot, zīmē portretus apmaiņā pret pārtiku vai noderīgiem pakalpojumiem, Dienas žurnālists Atis Rozentāls esot uzdūries sociālajos tīklos. To, kā notiek portreta zīmēšana apmaiņā pret ēdienu, pārbaudījis arī viņš, uzaicinot Sergeju uz vakariņām kroga Vecmeita ar kaķi vasaras terasē, tā sagādājot rūpes oficiantam, kam palūgta glāze ūdens - otas skalošanai. Sergejs ēdiena izvēli atstājis uzaicinātāja ziņā - tā esot spēles sastāvdaļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To rāda Pasaules tirdzniecības centra (World Trade Center) apkopotā statistika.2022. gadā Latvija bija pirmajā vietā pasaulē pēc skujkoku stabu, pāļu un mietu eksporta kopējā apjoma. Latvija eksportēja 69,4 tūkstošus tonnu šo izstrādājumu, bet Polija - 67,9 tūkstošus tonnu, trešajā vietā pasaulē ar eksportētiem 35,7 tūkstošiem tonnu pāļu bija Baltkrievija, Igaunija ( 14,5 tūkstoši tonnu), Lietuva ( 13,4 tūkstoši tonnu). Savukārt pasaules otrajā desmitā bija Krievija, Vācija, Ķīna, Francija, Brazīlija, Hondurasa, Gvatemala, Austrija, Īrija un Dānija. Precīzi preču grupa, kurā Latvija ir tik augstā vietā pasaulē, ir skujkoku stīpu klūgas, šķeltas kārtis, koka pāļi, mieti un stabi, nosmailināti, bet gareniski nezāģēti, koka nūjas, rupji tēstas, bet nav virpotas, liektas vai citādi apdarinātas, piemērotas pastaigu spieķu, lietussargu, instrumentu rokturu vai tamlīdzīgu izstrādājumu izgatavošanai. Lielāko īpatsvaru no trijotnes - stabi, pāļi un mieti - veido tieši mieti.

Latvija -otrajā vietā pasaulē

Kopumā, atbilstoši Zemkopības ministrijas apkopotajai statistikai, 2021. gadā koku mieti un tamlīdzīga produkcija veidoja 0,9%, bet 2022. gadā – 0,6% no visa Latvijas meža nozares produkcijas kopējā eksporta naudas izteiksmē. Līdz pat 2021. gadam pasaulē lielākā koka mietu eksportētāja bija Polija. Savukārt galvenie Polijas mietu pircēji bija Čehijas un Slovākijas uzņēmumi. Kopš 2021. gada Polijas skujkoku mietu eksports uz Čehiju un Slovākiju praktiski ir izbeidzies, un tieši tas ļāva Latvijai apsteigt Poliju pēc pāļu eksporta. Latvijas mietu eksporta apjoms pēdējo divdesmit gadu laikā pakāpeniski palielinājās, pieaugot vairāk nekā 4 reizes. 2021. gadā Latvija pēc ienākumiem no mietu eksporta (31,6 miljoni eiro) bija pirmajā vietā pasaulē, un Latvijas daļa globālajā mietu, stabu un pāļu tirgū bija 19,76%. Savukārt 2022. gadā Latvija pēc ienākumiem no mietu, stabu un pāļu eksporta (24,6 miljoni eiro) bija otrajā vietā pasaulē, atpaliekot tikai no Polijas. 2022. gadā naudas izteiksmē Latvijas daļa globālajā pāļu tirgū 2022. gadā bija 16,5 %, bet Polijas daļa globālajā mietu, stabu, pāļu tirgū bija 21,4%. 2022. gadā trešajā vietā ar 10,9% lielu daļu no kopējā skujkoku pāļu eksporta bija Kanāda. Nozīmīga daļa globālajā skujkoku mietu eksportā ir arī Nīderlandei, Ukrainai, Francijai, Gvatemalai, Zviedrijai, Krievijai, Hondurasai, Gajānai, Portugālei, Dānijai un Austrijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz bažu radara atgriezušies daži būtiski temati, par kuriem runāja arī pirms pandēmijas.

1. Uzmanība atkal uz riskiem

Maijā pasaules finanšu tirgos tomēr sākusi iezagties zināma nepārliecība. Uz bažu radara atgriezušies daži būtiski temati, par kuriem runāja arī pirms pandēmijas. Viens no tiem ir ASV un Ķīnas attiecības, kuras kļūst arvien saspīlētākas.

ASV politiķu vidū izskanējusi eksperimentālā ideja par ASV parāda "atcelšanu", ko tur Ķīna (tā savas rezerves nobāzē galvenokārt ASV obligācijās). Daži politikas komentētāji to pat salīdzinājuši ar kaut ko līdzīgu kara pieteikšanai. ASV vadība paudusi milzīgu neapmierinātību, ka Ķīnas apsolītā ASV preču pirkšana nenotiek tik strauji. Piemēram, "Bloomberg" ziņo, ka ASV un Ķīnas attiecības izskatās sliktākās kopš 1979. gada. Tāpat ASV prezidents Donalds Tramps solījis cieši "skatīties" uz Ņujorkas biržā kotētajām Ķīnas kompānijām. Tiek arī runāts par to, ka ASV valdība grib panākt Ķīnas uzņēmumu izņemšanu no ASV piegāžu ķēdēm. Piemēram, piektdien ASV jau lēma, ka Ķīnas Huawei rada draudus ASV drošībai, un tā vairs nepiegādās tai vajadzīgos mikročipus. Augusi ASV un Ķīnas konfrontācija arī gandrīz visos citos iespējamos jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis gads finanšu tirgos iesācies ar pamatīgu cenu ļodzīšanos. Kopš decembra beigām ASV akciju cenu izmaiņu raksturojošā Standard & Poor's 500 indeksa vērtība ir samazinājusies jau gandrīz par 10%.

Savukārt ar tehnoloģiju uzņēmumiem bagātīgākā ASV Nasdaq Composite akciju indeksa vērtība kopš janvāra sākuma virsotnēm sarukusi jau vairāk nekā par 15% (te gan nav ietverta piektdienas tirdzniecības sesija).

Daudz spriedumi par to, ka finanšu tirgiem arī priekšā varētu būt gaidāms nelīdzenāks ceļš. Protams, kādi šādi pesimistiskāki spriedumi ir visai regulāri, un kāda uzticēšanās tiem nu jau ļoti ilgi atmaksājusies nav.

Vai pazūd aizmugure

Jau kopš iepriekšējās finanšu krīzes – tātad aptuveni 13 gadus - jebkāda straujāka ASV akciju cenu atkāpšanās bijusi visai īslaicīga, ko ātri vien pēc tam nomainījuši vēl spēcīgāki cenu pieaugumi līdz arvien jaunām virsotnēm. Lielā mērā vispārējais pieņēmums ir, ka šādu situāciju noteikuši pasaulē ietekmīgāko centrālo banku naudas plūdi. Proti, centrālās bankas ar zemām procentu likmēm un savām likviditātes drukāšanas programmām nodrošinājušās ļoti labus apstākļus akciju cenu pieaugumam. Tirgū ieplūdusi neiedomājami gigantiska naudas masa, un, procentu likmēm esot ļoti zemām, tirgus dalībniekiem bijis jāraugās uz kādu papildu risku uzņemšanos, lai nopelnītu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērojams otrs garākais nepārtrauktas ASV tautsaimniecības izaugsmes cikls mūsdienu ekonomikas vēsturē; nekas gan nemēdz būt mūžīgs.

Pasaule jau ilgāku laiku dzīvo tautsaimniecības izaugsmes apstākļos. Tiesa gan, ekonomikas cikliskumu neviens atcēlis nav. Šobrīd populāri paredzēt, ka tuvojamies pieauguma cikla vēlīnajai stadijai (vai tajā jau atrodamies), kur sevišķi izteikts tas esot attiecībā uz ASV. Ekonomisti spriež, ka tautsaimniecības recesiju šajā valstī izsludinātās nodokļu atlaides būs vien aizkavējušas. Piemēram, The Wall Street Journal tirgus speciālistu aptaujas rezultāti liecina, ka ekonomikas lejupslīde ASV, visticamāk, materializēsies 2020. gadā.

Otrs garākais

Šobrīd vērojams otrs garākais ASV tautsaimniecības izaugsmes periods, kuru nepārtrauc kāda recesija, vēsturē (izaugsme vērojama jau kopš 2009. gada vidus). Tomēr arvien lielāka daļa ekspertu sliecas domāt, ka šādi laiki mūžīgi nebūs. Piemēram, The Wall Street Journal (WSJ) finanšu procesu vērotāju aptaujas rezultāti liecina, ka šobrīd 60% privātā sektora ekonomistu paredz, ka, visticamāk, 2020. gadā piedzīvosim ASV recesiju. Vēl 22% uzskata, ka tas notiks 2021. gadā. Attiecīgi - mazākā daļa lēš, ka ASV recesiju sagaidīsim 2022. gadā vai pat vēl vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik pasaulē ekonomikas ziņu frontē galveno traci sacēlis aktuālais energoresursu cenu kritums. Tiek spriests par to, kur beidzot varētu izrādīties naftas cenu grīda – vēl šonedēļ Ziemeļjūras jēlnaftas Brent cena uz brīdi paslīdēja zem apaļās 50 ASV dolāri par barelu atzīmes, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Saistībā ar naftas cenām daudz runāts par to, ka ļoti nopietnas problēmas varētu sākties ASV slānekļa naftas ražotājiem. Jāatgādina, ka tieši ASV slānekļa energoresursu apguves revolūcija ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ pasaulē šobrīd novērojama netipiski liela melnā zelta pārprodukcija. ASV strauji dodas energoneatkarības virzienā, bet tradicionālajiem melnā zelta ieguvējiem jādomā, kur likt savu naftu. Milzīgu lomu spēlējusi arī iepriekšējā globālā ekonomikas krīze un tai sekojošā visai anēmiskā pasaules ekonomiska atveseļošanās, kas nozīmē buksējošu pieprasījumu pēc melnā zelta.

Tāpat arī Jēlnaftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) ietekmīgākā valsts – Saūda Arābija – pateikusi, ka negrasās samazināt savus jēlnaftas ieguves apjomus. Tādējādi tā mēģina aizsargāt savas naftas noieta tirgus daļu uz straujā ASV melnā zelta ieguves pieauguma fona. Tiesa gan, šajā pašā laikā OPEC iepriekšējā sanāksmē Saūda Arābijā teica, ka kartelis līdz ar zemo naftas cenu laikmetu dos triecienu jau pieminētajai ASV slānekļa naftas ieguves industrijai, kurai naftu iegūt uz barelu izmaksā dārgāk. Jāpiebilst, ka rekordapjomos melno zeltu šobrīd iegūst arī Krievija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas uzrāviens, kas sekojis pasaules cīņai ar pandēmiju, nozīmējis milzīgu pieprasījumu pēc dažādām izejvielām un detaļām. Savukārt to piedāvājums ne vienmēr šim pieprasījumam spējis tikt līdzi.

Rezultātā dažādu piegāžu problēmas rada riskus daudzmaz vienmērīgam ekonomikas kāpienam augstāk. Tāpat notiekošais var nozīmēt, ka paaugstināta kādu laiku saglabājas inflācija. Faktiski lielas problēmas pasaulē ir dažādas lietas vajadzīgajā apmērā no punkta A nogādāt līdz punktam B, kas kādā brīdī var arvien jūtamāk ietekmēt visu pēcpandēmijas ekonomikas atveseļošanos.

Valdot šādam fonam, piemēram, The Wall Steet Journal izceļ, ka gan ekonomisti, gan biznesa līderi šobrīd prognozē, ka saspringta situācija piegāžu frontē un fiskālo stimulu iedrošināts liels pieprasījums teju pēc visa saglabāsies vismaz līdz šā gada beigām vai ilgāk.

Arī Institute of International Finance prognozes liecina, ka dažādi piegāžu traucējumi, kas globālā mērogā cēluši ražotāju cenas, visticamāk, aktuāli būs arī 2022. gadā. Tas savukārt palīdzēšot vairot bažas par inflāciju. "Tas, kas notiek tagad, ir tādā mērogā, ka pārsniedz jebko, kas noticis nesenā vēsturē," piebilst minētās organizācijas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noskaidroti Kultūras mantojuma Gada balvas laureāti

Ingrīda Drazdovska, 12.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība ICOMOS Latvija, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un UNESCO Latvijas Nacionālās komisija pasniegusi Kultūras mantojuma Gada balvu vairākās nominācijās. Lielā Balva un 1500 latu naudas prēmija pasniegta Imantam Lancmanim par mūža ieguldījumu.

Laureāti:

nominācijā Izpēte: SIA Arhitektūras birojs FORMA un LCC Karklins Design Studio par Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturisko izpēti un attīstības koncepciju

nominācijā Restaurācija: muzejam Vēveri par vējdzirnavu restaurāciju

nominācijā Labākais saimnieks: Jelgavas pilsētas domei par Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa restaurāciju un pielāgošanu mūsdienu izmantošanai

nominācijā Popularizēšana: Kuldīgas Restaurācijas centram par projektu Kultūras mantojuma labaratorijas 2008-2011

īpašo balvu par mecenātismu – Borisa un Ināras Teterevu fondam

Komentāri

Pievienot komentāru