Jaunākais izdevums

PayPal tikko sasniedzis jaunu robežšķirtni – tā maksājumu platformu izmanto jau vairāk nekā 100 miljoni klientu. Šīs ziņas papildina arī PayPal prezidenta Skota Tomsona (Scott Thompshon) paredzējums, ka jau 2015. gadā naudas maks kā priekšmets būs kļuvis par pagātni, vēsta Mashable.

«Tendence izmantot digitālo valūtu tikai pieaug, tādēļ mēs gatavojam jaunus risinājumus digitālajos norēķinos. Tie būs ne tikai atšķirīgi, bet arī daudz labāki par iepriekšējiem,» S. Tomsons ierakstījis savā blogā.

PayPal drīzumā uzsāk jaunu kampaņu, kas «izaicinās» piecus Sanfrancisko Līča reģiona iedzīvotājus – savos ikdienas pirkumos viņiem būs atļauts izmantot tikai digitālo valūtu, un skaidras naudas norēķini kampaņas dalībniekiem tiks liegti. Šī kampaņa varētu kļūt arī par labu PayPal mārketinga rīku.

«Mēs ticam, ka līdz 2015. gadam digitālā valūta tiks akceptēta it visur ASV – sākot no lokāla veikaliņa, beidzot ar Walmart,» pavēstīja PayPal prezidents.

Tiek lēsts, ka šogad vien kompānija apkalpos darījumus trīs miljardu ASV dolāru vērtībā.

Maksājumu kompānijai saskaras arī ar dažiem izaicinājumiem – arī Google nesen nāca klajā ar savu mobilo maksājumu risinājumu Google Wallet. Jau vēstīts, ka PayPal apsūdzējis Google mobilo maksājumu tehnoloģijas zādzībā.

Arī Visa un American Express nolēmuši nepalikt malā un laist klajā digitālo maksājumu sistēmas.

Kā vēstīts, maijā Swedbank rīkotajā interneta ekspertu diskusijā Swedbank valdes loceklis Ģirts Bērziņš izteica viedokli, ka «tiklīdz būs atrasts optimāls maksājumu kartes aizstāšanas veids, norēķini ar skaidru naudu izzudīs. Tas, kurš no maksājumu veidiem izrādīsies globāli vispieņemamākais, nav atkarīgs no Latvijas. Svarīgi, lai pasaules valstis savstarpēji vienotos, ka tas ir drošākais norēķinu veids.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Krāpnieki uzbrūk PayPal lietotājiem

Zane Atlāce - Bistere, 08.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PayPal lietotājiem uzbrūk pikšķerētāji (angl. phishing), kas e-pastā paziņo par it kā apturētu lietotāja kontu un aicina atjaunot datus. Tas viss ved uz krāpnieku sagatavotām lamatām, brīdina antivīrusu programmu eScan izstrādātāji.

Sekojot e-pastā norādītajai saitei, lietotājs nokļūst nevis oficiālajā PayPal vietnē, bet krāpnieku izveidotā lapā. Lai gan neīstajā lapā tiek izmantots PayPal logotips un pievienots pieraksts par ražotāja autortiesībām, krāpniekus nodod vietnes adrese, kurai nav nekā kopīga ar PayPal nosaukumu, kā arī drošus sakarus nodrošinošā HTTPS neesamība.

«Lietotāji, kas saņēmuši negaidītu e-pastu, šajā gadījumā – ka viņu PayPal konts ir bloķēts vai ierobežots, vēlas pēc iespējas ātrāk novērst šīs neērtības un nepamana tādas nozīmīgas detaļas kā vietnes adresi. Taču nedrīkst akli uzticēties e-pastā vai ļaunatūras vietnē ievietotam uzticama uzņēmuma logotipam, jo to var izmantot gan oficiālie pārstāvji, gan arī kibernoziedznieki,» brīdina eScan antivīrusu programmas izplatošā uzņēmuma Baltimax reģiona menedžeris Sergejs Romanovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

PayPal: Google nozadzis mobilo maksājumu tehnoloģiju

Gunta Kursiša, 27.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta komercijas uzņēmums PayPal apsūdz Google mobilo maksājumu tehnoloģijas zādzībā. Tiek plānots, ka tehnoloģija padarīs viedtālruņus arī par «digitālajiem makiem», vēsta BBC.

PayPal apgalvo, ka Google ieguvis tirgus noslēpumus no bijušā PayPal izpilddirektora Osama Bedīra (Osama Bedier), kas tagad uzņēmumā Google pilda maksājumu prezidenta vietnieka pienākumus.

Tiesvedība pret Google sākās dažas stundas pēc tam, kad uzņēmums oficiāli atklāja plānus sniegt klientiem iespēju norēķināties ar mobilajiem tālruņiem.

Google un O. Bedīrs pagaidām vēl nav snieguši komentārus.

Interneta meklētāja uzņēmums plāno ieviest mobilo norēķinu sistēmu ASV šī gada vasarā. Tiek plānots piedāvāt mobilo maksājumu tehnoloģiju to viedtālruņu lietotājiem, kuri lieto Android operētājsistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

PayPal prezidents pievienojas Facebook

Gunta Kursiša, 10.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzšinējais eBay maksājumu sistēmas PayPal prezidents Deivids Markuss (David Marcus) atkāpjas, lai pievienotos sociālajam tīklam Facebook, ziņo BBC.

Paredzēts, ka Facebook D. Markuss vadīs ziņapmaiņas produktu biznesu. Savukārt PayPal vadību laikā, kamēr vēl nav atrasts jauns prezidents, uzņemsies eBay vadītājs Džons Donahojs (John Donahoe).

Tāpat Dž. Donahojs norādīja, ka PayPal pašlaik ir uz pareizā ceļa, lai 2015. gadā sasniegtu plānotos mērķus.

Komentējot D. Markusa pievienošanos Facebook, sociālā tīkla vadītājs Marks Cukerbergs (Mark Zuckerberg) pauda, ka ir gatavs «mēģināt uzbūvēt kaut ko jaunu un nozīmīgu».

PayPal ir tiešsaistes tirdzniecības vietnei eBay piederošs uzņēmums. Saskaņā ar pērnā gada datiem aptuveni 41% no eBay ieņēmumiem nāk no PayPal, kuram ir 148 miljoni aktīvu lietotāju. Līdzšinējā prezidenta D. Markusa vadībā PayPal paplašinājās mobilo maksājumu jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Ebay pērk Braintree, lai palielinātu PayPal mobilo klātbūtni

Lelde Petrāne, 27.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ebay par apmēram 800 miljoniem ASV dolāru pērk tiešsaistes maksājumu firmu Braintree, lai stiprinātu PayPal vienības klātbūtni mobilajās ierīcēs, vēsta BBC.

Braintree Venmo aplikācija ļauj patērētājiem veikt maksājumus viedtālruņos un planšetdatoros. Tas ir lauks, kur Ebay vēlas paplašināties.

Lai gan PayPal ir dominējošā tiešsaistes maksājumu platforma, tā saskaras ar konkurenci no tādu uzņēmumu kā

Braintree puses. Aptuveni 40% no eBay ieņēmumiem nāk no PayPal, kam ir 120 miljoni lietotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešsaistes izsoļu vietne eBay plāno atdalīt savu maksājumu sistēmu PayPal atsevišķā uzņēmumā, ziņo BBC.

To plānots paveikt 2015. gada otrajā pusē.

Ebay vadītājs Džons Donahoe skaidrojis: «Stratēģiskais pārskats liecina, ka eBay un PayPal arī turpmāka būšana kopā pēc 2015. gada acīmredzami kļūs nelabvēlīgāka katram no tiem - gan no stratēģiskā, gan konkurētspējas viedokļa.»

Paypal ieņēmumi aug par 19% gadā, kas ir divreiz ātrāk nekā eBay. PayPal gada ieņēmumi ir 7,2 miljardu ASV dolāru apmērā, bet

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

PayPal pārtrauc apkalpot Krimas iedzīvotājus

BNS/INTERFAX, 23.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV bāzētā starptautiskā maksājumu sistēma PayPal, kas ļauj klientiem apmaksāt rēķinus un pirkumus interneta veikalos, pārtrauc apkalpot Krievijas anektētās Ukrainas Krimas pussalas iedzīvotājus, vēsta ziņu aģentūras Interfax žurnālists, kurš saņēmis šīs kompānijas vēstuli par konta deaktivēšanu.

«Tas mums bija ļoti grūts lēmums, tomēr mēs pašlaik diemžēl nevaram sniegt savus pakalpojumus klientiem Krimā,» teikts vēstulē, kuru PayPal piektdienas naktī izsūtījusi klientiem Krimā.

PayPal māteskompānija ir ASV interneta izsoļu milzis eBay. Saskaņā ar šīs sistēmas oficiālās vietnes datiem PayPal pakalpojumus izmanto apmēram 100 miljoni cilvēku 190 valstīs. PayPal darbojas ar 25 dažādām valūtām.

Starptautiskās maksājumu karšu sistēmas MasterCard un Visa jau decembra beigās paziņoja, ka pārtrauc operācijas ar maksājumu kartēm Krimas pussalā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronisko maksājumu pakalpojumu kompānija «PayPal» ievieš Latvijas savstarpējiem norēķiniem bezmaksas risinājumu, atceļot komisijas maksu savstarpējiem norēķiniem Latvijā, informēja «PayPal» pārstāvji.

Viņi informēja, ka jaunā funkcija ļauj viegli pieprasīt, nosūtīt un saņemt naudu no draugiem un ģimenes eiro valūtā, bez maksas izmantojot «PayPal» lietotni vai tīmekļa vietni Latvijā un ārvalstīs. Kopumā bezmaksas pakalpojums jeb «P2P» izmanto 25 Eiropas valstis, kurām pievienojusies arī Latvija. Pārskaitījumi Eiropas Savienības teritorijā ir bez maksas.

Pakalpojums ir ieviests «PayPal» individuālo maksājumu portfolio ietvaros, lai nodrošinātu praktiskus risinājumus lietotāju vajadzībām.

«PayPal» dibināts 1999.gadā, un uzņēmuma pamatdarbība ir individuālie maksājumi, ieviešot jaunākās tendences nozarē un veicinot tās attīstību kopumā. Pašlaik uzņēmums nodrošina plašu maksājumu veidu klāstu dažāda mēroga tirgotājiem un patērētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā maksājumu kompānija "PayPal" sestdienas rītā pārtraukusi pakalpojumu sniegšanu Krievijā, pievienojoties virknei finanšu un tehnoloģiju kompāniju, kas apturējušas savus pakalpojumus Krievijā tās uzbrukuma Ukrainai dēļ.

"Pašreizējo apstākļu dēļ mēs apturam "PayPal" pakalpojumus Krievijā," paziņoja "PayPal Holdings Inc" prezidents un izpilddirektors Dens Šulmens. Viņš piebilda, ka kompānija "ir kopā ar starptautisko sabiedrību, nosodot Krievijas vardarbīgo militāro agresiju Ukrainā".

"PayPal", kas lietotājiem Krievijā atļāva veikt tikai pārrobežu maksājumus, no trešdienas pārtrauca pieņemt jaunus lietotājus Krievijā.

"PayPal" lēmums par pakalpojumu sniegšanas apturēšanu attiecas arī uz tās naudas pārskaitījumu instrumentu "Xoom". Iepriekš par dažu pakalpojumu sniegšanas apturēšanu Krievijā paziņoja arī kompānijas konkurenti "Wise" un "Remitly".

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

PayPal nekonvertē latus uz eiro, tādēļ klientu kontos neienāk maksājumi

Žanete Hāka, 14.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronisko maksājumu sistēmā PayPal saistībā ar eiro ieviešanu Latvijā ir radušies atsevišķi sarežģījumi – sistēma automātiski nekonvertē latus uz eiro, tādēļ klientu kontos neienāk maksājumi no PayPal.

Kā informē Latvijas Komercbanku asociācija, klientiem nepieciešamības gadījumā individuāli jāsazinās ar PayPal vai savu banku, lai nodrošinātu maksājumu veikšanu manuālā režīmā.

Latvijas bankas, konstatējot minēto problēmu, ir sazinājušās ar PayPal, kas atzīst kļūdu un sola to atrisināt līdz 28.februārim.

PayPal sistēmu norēķiniem par precēm un pakalpojumiem banku klienti var veikt bez problēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TOP 20 amatpersonas ieņem 695 amatus 648 uzņēmumos

Zane Atlāce - Bistere, 03.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TOP 20 amatpersonas ar lielāko aktīvo amatu skaitu patlaban ieņem 695 amatus 648 uzņēmumos. Līderi to vidū ir Ralfs Jansons ar 72 amatiem un itālietis Paolo Bettiol ar 62 amatiem, liecina Lursoft pētījums par amatpersonām, kuras Latvijā reģistrētajos uzņēmumos patlaban ieņem visvairāk amatus.

Dati atklāj, ka atsevišķi cilvēki patlaban ieņem amatus pat vairāk nekā 50 uzņēmumos, informē Lursoft komunikāciju vadītāja Indra Urtāne.

Kamēr R. Jansona vārds pārsvarā saistīts ar nekustamo īpašumu jomā strādājošiem uzņēmumiem, no kuriem senākais reģistrēts 1996.gadā, Paolo Bettiol ieņem amatus lielākoties uzņēmumos, kuri reģistrēti pēdējo divu gadu laikā un pārsvarā to darbība saistīta ar citur neklasificētu individuālo pakalpojumu sniegšanu. Izpētot Lursoft pieejamo NACE nozaru klasifikatoru, redzams, ka attiecīgā nozare ietver, piemēram, dažādu pašapkalpošanās automātu ekspluatāciju u.tml. uzņēmējdarbības jomas. Par šo Paolo Bettiol vadīto uzņēmumu darbības efektivitāti pāragri spriest, jo vēl nav pieejami to 2016.gada pārskati, taču jācer, ka to panākumi būs bijuši labāki nekā 2014.gada martā reģistrētajam SIA Winter, kas 2015.gadā apgrozījis 59 eiro un strādājis ar 183 eiro zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Krievijas ēna preču eksportā pamazām sarūk

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Pelēce, 10.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā apritēja divi gadi, kopš Krievijas Federācija noteikusi sankcijas Eiropas Savienības, t.sk., Latvijas pārtikas produktiem. Vai divi gadi Latvijas eksportētājiem ir bijis pietiekošs laiks, lai kompensētu Krievijas tirgus zaudēšanu un atrastu jaunus noieta tirgus?

Kopējais Latvijas preču eksports 2015. gadā pieauga par 1,1%, kas vērtējams kā labs sniegums, ņemot vērā Krievijas noteikto embargo pārtikai un sarežģīto un nelabvēlīgo situāciju vairākos Latvijas eksporta tirgos. Diemžēl šogad Latvijas ārējās tirdzniecības rādītāji pārsvarā atrodas negatīvajā zonā, un šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu preču eksports ir sarucis par 1,5%.

Nav šaubu, ka 2015. gadā Latvijas kopējo preču eksporta izaugsmi būtiski bremzēja eksporta kritums uz Krieviju, kas salīdzinājumā ar 2014. gadu saruka par 24%. Tomēr preču eksportu uz Krieviju nesamazināja tikai sekas, ko izraisīja 2014. gada 7. augustā Krievijas noteiktais embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam, piena produktiem un 2015. gada 4. jūnijā pasludinātais beztermiņa aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bezdarba līmenis Latvijā pērn bija 9,9 %

Dienas Bizness, 23.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gadā 98,2 tūkstoši iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem bija bezdarbnieki, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Salīdzinot ar 2014. gadu, bezdarbnieku skaits ir samazinājies par 9,5 tūkstošiem jeb 8,8 %. Pērn bezdarba līmenis Latvijā bija 9,9 %, kas ir par 0,9 procentpunktiem mazāk nekā 2014. gadā. Sievietēm bezdarba līmenis arvien ir zemāks nekā vīriešiem (attiecīgi 8,6 % un 11,1 %).

2015. gada 4. ceturksnī salīdzinājumā ar 3. ceturksni bezdarba līmenis ir palielinājies par 0,1 procentpunktu un bija 9,8 %. 2015. gada 4. ceturksnī 98,1 tūkstoši iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem bija bezdarbnieki, kas ir par 1,2 tūkstošiem jeb 1,2 % vairāk nekā 3. ceturksnī.

Kopš 2014. gada 2. ceturkšņa bezdarba līmenis Latvijā tikai nedaudz atšķiras no Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā rādītāja, bet 2015. gada 1. ceturksnī tas bija vienāds ar ES valstu vidējo rādītāju (10,2 %). 2015. gada 3. ceturksnī bezdarba līmenis par 0,7 procentpunktiem pārsniedza ES valstu vidējo rādītāju (9,0 %). Kopš 2014. gada 3. ceturkšņa Latvijā ir augstākais bezdarba līmenis Baltijas valstīs (2015. gada 4. ceturksnī Igaunijā bezdarba līmenis bija 6,4 %, bet Lietuvā – 8,8 %).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lojalitātes kartes piedāvā aizstāt ar «gudro» uzlīmi

Anda Asere, 22.05.2012

Jānis Plaudis, Andrejs Rubulis, Gatis Vērzemnieks, Ivars Indriks, Guntis Čoders, Gatis Zvejnieks

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmums SIA Farcore Finance izstrādājis tehnoloģiju Walmoo, kas ļauj atbrīvoties no daudzajām veikalu lojalitātes kartēm, apmainot tās pret «gudro» uzlīmi uz telefona.

«Visi gaida, kad būsim gatavi parādīties publiski. Pirmajam ir visgrūtāk, taču kādam tas būs jāuzsāk un ir daudz piemēru, ka pirmie paliek atmiņā vislabāk, piemēram, SMS credit pirmie piedāvāja mini kredītus un visi to atceras. Mēs gribam būt pionieri šajā lauciņā,» tā Guntis Čoders, Walmoo (SIA Farcore Finance) līdzīpašnieks. Walmoo ir mobilā lojalitātes, komunikācijas un identifikācijas platforma, ar ko iecerēts izskaust plastikāta klientu kartes - cilvēks var iztukšot maku un daudzu plastikāta klienta karšu vietā lietot vienu uzlīmi, kuru noskenējot tiek apliecināts, ka tas ir viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

FM: Pirmo reizi kopš 1998. gada vispārējās valdības budžetā pērn pārpalikums

Finanšu ministrija, 02.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vispārējās valdības budžetā atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS) metodoloģijai 2016. gadā bija pārpalikums. Pēc pašreiz veiktā novērtējuma[1] pārpalikums budžetā būs 0,0 – 0,2% apmērā no IKP.

Lai gan ekonomiskā izaugsme pagājušajā gadā bija ievērojami zemāka, nekā iepriekš prognozēts, ieņēmumu kāpums bija straujāks kā ekonomiskās izaugsmes tempi. 2016. gadā konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi bija 9 069,9 milj. eiro, gada laikā pieaugot par 247,3 miljoniem eiro jeb 2,8%. Nodokļu ieņēmumi pērn bija 7 419,6 milj. eiro, un to kāpums uzskatāms par galveno faktoru kopējam ieņēmumu pieaugumam. Salīdzinot ar 2015. gadu, tie pieauga par 416,9 miljoniem eiro jeb 6,0%. 2016. gada nodokļu ieņēmumu plāns tika izpildīts 100,8% apmērā, to pārsniedzot par 56,5 milj. eiro.

Pozitīvu efektu nodokļu ieņēmumu pieaugumā devuši ēnu ekonomikas apkarošanas un nodokļu administrēšanas uzlabošanas pasākumi. Galvenos virsplāna ieņēmumus nodrošināja augstāki ieņēmumi no akcīzes nodokļa un uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN). Savukārt akcīzes nodokļa ieņēmumi pārsniedza plānu pamatā dīzeļdegvielas un tabakas izstrādājumu patēriņa pieauguma dēļ, kā arī nodokļa likmju paaugstināšanas šajās preču grupās rezultātā. Turpretī UIN plāna pārpildi sekmēja gan iemaksu palielināšanās, gan atmaksu samazināšanās. Šāds nodokļu ieņēmumu līmenis veido 29,6% no prognozētā IKP, kas ir augstākais nodokļu ieņēmumu līmenis pēdējo gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Ebay mainīs maksājumu pieņemšanas pakalpojumu sniedzēju.

Vairāk nekā divus gadus pēc tam, kad eBay atdalījās no PayPal Holdings, uzņēmums plāno distancēties no tā vēl vairāk, raksta MarketWatch.

EBay paziņojis, ka plāno pārņemt maksājumu apstrādes pakalpojumu savās rokās, jo līdz šim to nodrošināta PayPal saskaņā ar līgumu, kas tika parakstīts 2015.gadā, kad abi uzņēmumi sāka strādāt atsevišķi. EBay informējis, ka pilnībā pāriet uz jauno maksājumu sistēmu plāno 2021. gadam, un tas notiks sadarbībā ar jauno maksājumu partneri Adyen. Vienošanās ar PayPal termiņš ir 2020.gada vidus, un eBay ziņojis, ka PayPal ir piekritis pieņemt pircēju maksājumus līdz vismaz 2023.gadam.

«Jaunajā maksājumu starpniecības modelī mēs vienkāršosim mūsu attiecības ar pārdevējiem un plānojam no viņiem iekasēt tikai vienu komisijas maksu par mūsu platformu un maksājumu pakalpojumiem,» sacījis eBay pārstāvis Skots Šenkels.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ekonomikai 2015.gads ir bijis sarežģīts, tomēr kopumā veiksmīgs gads. Par spīti nelabvēlīgajiem ārējiem apstākļiem ekonomikas izaugsme ir paātrinājusies līdz 2,7% (gada pirmajos trīs ceturkšņos), kamēr iepriekšējā gadā iekšzemes kopprodukts (IKP) bija audzis par 2,4%, atskatoties uz aizvadīto gadu, vērtē finanšu ministrs Jānis Reirs.

Ministrs uzskata, ka Latvijas eksportētāji 2015. gadā veiksmīgi pārvarējuši Krievijas ieviestās sankcijas un kopējo pieprasījuma kritumu recesijas skartajā kaimiņvalstī. Lai gan preču eksports uz Krieviju gada pirmajos deviņos mēnešos samazinājies par 24,4%, Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas spējusi palielināt kopējo eksporta apjomu. Deviņos mēnešos tas audzis par 2%.

Kopumā gads ir bijis labs Latvijas ražotājiem. Pēc divu gadu pārtraukuma martā darbu atsāka lielākais metāla ražošanas uzņēmums Liepājas Metalurgs. Lai gan tā ražošanas apjomi ir mazāki nekā iepriekš un problēmas uzņēmuma darbībā nav pilnībā pārvarētas, tas kļuva par vienu no stimuliem ražošanas apjomu kāpumam apstrādes rūpniecībā, kas gada pirmajos desmit mēnešos palielinājās par 4,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

eBay atlaidīs 2400 darbiniekus

BNS/AFP, 22.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV interneta tirdzniecības milzis eBay šajā gada ceturksnī atlaidīs 2400 darbiniekus, kas ir septiņi procenti no darbinieku skaita, jo tas pārstrukturē savu darbību un gatavojas pārdot savu finanšu struktūru PayPal, trešdien paziņoja eBay vadība.

Kalifornijā bāzētais eBay paziņoja par gaidāmo atlaišanu, neraugoties uz to, ka tā peļņa pērnā gada 4.ceturksnī ir pieaugusi līdz 936 milljoniem ASV dolāru (807,4 miljoniem eiro), bet ieņēmumi sasnieguši 4,9 miljardus dolāru (4,2 miljardus eiro).

Darbavietas tiks likvidētas trīs eBay struktūrās: Marketplaces, Enterprise un PayPal.

«Mēs esam uz pareizā stratēģiskā ceļa, un mēs rīkojamies apņēmīgi un agresīvi, pozicionējot eBay un PayPal panākumiem,» sacīja eBay vadītājs Džons Donaho.

Viņš paskaidroja, ka darbavietu likvidēšana ir nepieciešama, «lai vienkāršotu organizāciju, samazinātu sarežģītību, paātrinātu lēmumu pieņemšanu un radītu konkurētspējīgu izmaksu struktūras».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd īpaši aktivizējušies interneta krāpnieki, kuri veido viltotas mājaslapas, izvieto par tām reklāmas meklētājos un sūta e-pastus, izliekoties par tirgotājiem. Visām krāpnieku darbībām ir viens mērķis – iegūt upuru paroles un tālāk pieeju pie bankas kontiem, vai iegādāties preces uz citu rēķina. Diezgan bieži krāpnieki izveido jau eksistējošu interneta veikalu un pakalpojumu sniedzēju mājaslapu viltojumus, kuros, ievadot personīgos datus, tie tiek nozagti. Lai palīdzētu atšķirt viltojumu no īstajām lapām, maksājumu pieņemšanas risinājuma Klix eksperti ir sagatavojuši testu, kuru aicina izpildīt ikvienam interneta lietotājam.

Pirmā situācija

Interneta veikals ir viens no lielākajiem Latvijā un reklāma uz to parādās kā viena no pirmajām Google. Apmeklējot veikalu, tas ielādējas ilgāk nekā parasti, bet, kad parādās visi attēli, izskatās kā ierasts, izņemot logo, kas izskatās apgriezts; izlecošie logi ir īpaši uzbāzīgi, aicinot reģistrēties pasūtījuma pabeigšanai. Kā rīkosieties tālāk?

Ja jūsu atbilde ir “Jā”, ievadīšu datus un turpināšu iepirkties, tad pastāv iespēja kādreiz uzķerties uz krāpnieku āķa. Jebkādas novirzes no ierastā mājaslapas dizaina var liecināt par krāpnieku veidotu viltojumu. Pareizākā rīcība būtu pārbaudīt pārlūkprogrammā noradīto mājaslapas adresi, aizvērt to un atvērt atkārtoti, izmantojot meklēšanas rezultātus, kas nav reklāmas (Ad).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta maksājumu pakalpojumu sniedzējs PayPal un Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic uzsākuši sadarbību un šodien atklāj kampaņu SeatSale, kas būs aktīva līdz 15.aprīlim. Līdz 30.aprīlim visiem klientiem, kuri pasūtīs lidojumu un apmaksās to, izmantojot PayPal pakalpojumu, nebūs jāmaksā airBaltic transakcijas nodevas, informē airBaltic pārstāvis Jānis Vanags.

airBaltic nolēmusi sadarboties ar PayPal kā drošu maksājumu ekosistēmas nodrošinātāju, lai piedāvātu unikālas ceļojumu iespējas vēl plašākam klientu lokam, kuri ir ieinteresēti doties starptautiskos ceļojumos uz kādu no lidsabiedrības piedāvātajiem 60 galamērķiem.

Šis īpašais piedāvājums būs pieejams visiem airBaltic galamērķiem, tostarp reisiem uz tādām pilsētām kā Romu, Dubrovniku, Nicu un Barselonu.

Minimālā iegādes cena klientiem netiek noteikta, kā arī nav paredzēts izmantot īpašu kodu - vienīgais nosacījums ir iegādāties biļetes, izmantojot PayPal. Šo piedāvājumu iespējams izmantot kopīgi arī ar citām kampaņām, atlaidēm un tirdzniecības piedāvājumiem, ko nodrošina apkalpotie maksājumi būs pieejami vietējās valūtās (PLN, USD, CZK, GBP, DKK, SEK, NOK un CHF).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā maksājumu kompānija «PayPal» paziņojusi par to, ka atsauc atbalstu ASV sociālo tīklu kompānijas «Facebook» veidotajai kriptovalūtai «Libra».

«PayPal» savu paziņojumu izplatīja piektdien pēc ASV biržu slēgšanas, neatklājot konkrētus iemeslus lēmumam izstāties no «Libra Association».

Ziņu aģentūra «Bloomberg» un citi mediji šonedēļ vēstīja, ka spēcīgā politiskā pretestība un regulatoru bažas varētu aizbaidīt daļu no «Facebook» partneriem «Libra» projektā.

«Mēs joprojām atbalstām «Libra» centienus un ceram uz tālāku dialogu par veidiem, kā nākotnē varētu sadarboties,» teikts «PayPal» izplatītajā paziņojumā.

Kompānija uzsvēra, cik nozīmīga ir tās «ilgstošā un augsti novērtētā» partnerība ar «Facebook».

Medijos izskanējis, ka arī «Visa», «Mastercard» un «Stripe» apsver iespējas aiziet no kriptovalūtas veidošanas projekta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Komandītsabiedrība Expo 2015: Pārmetumi par nesamērīgiem tēriņiem ir nepatiesi un tendenciozi

LETA, 23.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publiski izskanējušie pārmetumi un nepatiesā informācija par tāmes pozīcijām Latvijas dalībai šī gada World Expo 2015 izstādē ir nepatiesi un tendenciozi, turklāt šim jautājumam ir politisks raksturs, šodien žurnālistiem teica komandītsabiedrības Expo 2015 valdes loceklis Ģirts Majors.

«Mēs esam gatavi publiski un detalizēti skaidrot katru tāmes pozīciju. Tomēr šodien varam atspēkot tikai tās pozīcijas, kas izskanējušas publiski, jo līgums ar Ekonomikas ministriju paredz soda sankcijas, ja sniegsim jebkādu informāciju par līgumu bez iepriekšējas saskaņošanas ar ministriju,» sacīja Expo 2015 komunikāciju vadītāja Dagnija Lejiņa. Expo 2015 nosūtījusi EM vēstuli, lūdzot atļaut izskaidrot detalizēti visas tāmes pozīcijas.

Līdz šim Expo 2015 par izrakstītajiem rēķiniem saņemtā summa ir 703 023 eiro, informēja paviljona direktore Elīna Vikmane. Viņa pauda nožēlu par veidu, kādā tiek risināts jautājums par Latvijas dalību izstādē, un norādīja, ka Milānā Latvijas paviljonam paredzētajā vietā jau uzbūvēti pamati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Palielinās atjaunīgo energoresursu īpatsvars pārveidošanas sektorā

Žanete Hāka, 20.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gadā kopējais energoresursu patēriņš Latvijā bija 188,7 petadžouli (PJ), kas ir par 1,4 % vairāk nekā 2014. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) operatīvie dati.

Desmit gadu laikā energoresursu patēriņš nav būtiski mainījies un saglabājies vienā līmenī. Salīdzinājumam 2005. gadā Latvijā patērēja 192,1 PJ energoresursu, kas ir tikai par 1,8 % vairāk nekā 2015. gadā.

Pēdējos gados mainījusies energoresursu patēriņa struktūra – samazinājies dabasgāzes un palielinājies citu energoresursu, sevišķi kurināmās koksnes patēriņš. Tas nodrošināja enerģētiskās atkarības samazināšanos no 63,9 % 2005. gadā līdz 40,6 % 2014. gadā. Desmit gadu laikā dabasgāzes īpatsvars kopējā energoresursu patēriņā sarucis par 5,3 % un 2015. gadā bija 24,4 %. Vienlaicīgi kurināmas koksnes patēriņa īpatsvars pieauga par 4,5 % un 2015. gadā sasniedza 30,2 %. Citu energoresursu, tai skaitā salmu, biogāzes un biodegvielas, kopējais patēriņš palielinājās no 0,7 PJ 2005. gadā līdz 8,0 PJ 2015. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mājsaimniecību rīcībā esošie ienākumi pērn auguši par 4,9 %

Rūta Lapiņa, 19.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gadā mājsaimniecību rīcībā esošie ienākumi, salīdzinot ar 2015. gadu, pieauga par 4,9 %, sasniedzot 437 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2017. gadā veiktās aptaujas dati.

Mājsaimniecību ienākumu pieauguma temps, salīdzinot ar iepriekšējos gados fiksēto pieaugumu, turpināja palēnināties (2015. gadā tika fiksēts pieaugums par 7,6 %, 2014. gadā – par 9,3 %, 2013.gadā – par 10,7 %).

CSP dati atklāj, ka 2016. gadā mājsaimniecību ienākumi pilsētās pieauga par 4,2 %, sasniedzot 467 eiro mēnesī. Laukos ienākumi palielinājās straujāk - par 6,7 %, sasniedzot 372 eiro mēnesī. Reģionos ienākumi uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī ievērojami atšķiras. Vislielākais mājsaimniecību ienākumu pieaugums – par 7,2 % – bija Pierīgā (478 eiro mēnesī), bet viszemākais – par 1,8 % – bija Kurzemē (396 eiro mēnesī). Rīgā ienākumi pieauga par 3,7 % (528 eiro mēnesī), Zemgalē par 4,9 % (386 eiro mēnesī), Latgalē – par 5,6 % (300 eiro mēnesī), Vidzemē – par 6,7 % (366 eiro mēnesī).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm realizācija palielinājusies

Žanete Hāka, 17.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm provizoriskie konsolidētie 2015.gada jūlija rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 7,44 miljonus eiro, kas ir par 19% vairāk nekā šajā periodā pērn, informē uzņēmums.

Lielākais realizācijas pieaugums vērojams Baltkrievijā - par 850%, Polijā - par 407%, Tadžikistānā - par 364%, Kazahstānā - par 215%, un Ukrainā - par 96%. 2015.gada jūlijā uzņēmums veicis būtiskas piegādes uz Nīderlandi un Uzbekistānu. AS Olainfarm lielākie noieta tirgi 2015.gada jūlijā bija Krievija, Latvija un Ukraina.

AS Olainfarm piederošā aptieku tīkla SIA Latvijas aptieka realizācija jūlijā bija 1,3 miljoni eiro, kas ir par 11% vairāk nekā pērn. Šajā laikā darbojās 58 aptiekas. Savukārt SIA Silvanols apgrozījums jūlijā bija 0,16 miljoni eiro, kas ir par 33% vairāk nekā šajā periodā pērn. SIA Silvanols jūlijā produkciju realizēja četrās Eiropas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rietumu banka audzējusi peļņu

Žanete Hāka, 28.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Rietumu banka peļņa pēc nodokļiem 2016. gadā sasniedza 80 miljonus eiro, kas ir par 15,9% vairāk nekā (2015. gadā, kad tā bija 69 miljoni eiro, liecina bankas paziņojums Nasdaq Riga.

Koncerna pēcnodokļu kapitāla atdeves radītājs bija 17,32% (2015: 17,5%), bet pēcnodokļu aktīvu atdeves radītājs 2,3% (2015: 19%).

Pamatdarbības ienākumi sasniedza 181 miljonu eiro (2015: 159 miljoni eiro), kas ir par 14% vairāk nekā 2015. gadā. Neto komisijas naudas ienākumi veidoja 41,1 miljonu eiro (2015. gadā: 44,1 miljoni eiro). Koncerna izdevumu un ienākumu attiecība gadā, kas beidzās 2016. gada 31. decembrī, bija 33% (2015: 34%). Arī turpmāk koncerna mērķis ir turpināt uzturēt šo attiecību zem 40%. Palielinot neapliekamo ienākumu summu, piemēram, ienākumus no biržā kotētiem vērtspapīriem, faktiskā ienākuma nodokļa likme 2016. gadā bija 7% (2015. gadā: 14%). Koncerns sasniedza peļņas normu pirms nodokļu nomaksas 49%, salīdzinot ar 51% 2015. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru