Tirdzniecība un pakalpojumi

Pestivala rīkotāji naudu sola atgriezt gada laikā; PTAC gaida paskaidrojumus

Žanete Hāka, 19.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nenotikušā festivāla Pestivals organizētāji SIA Ideju parks sola naudu biļešu pircējiem atdot gada laikā, savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) uzskata, ka viena gada termiņš nav adekvāts.

Jāatgādina, ka festivāls Pestivals bija paredzēts 12. un 13. jūlijā Mežaparkā, tomēr aptuveni nedēļu pirms norises laika Mežaparka apsaimniekotājs SIA Rīgas meži izplatīja paziņojumu, ka pasākums nenotiks. Uzņēmums skaidroja, ka jau pērn, organizējot pasākumu, SIA Ideju parks pieļāva būtiskas organizatoriskas kļūdas, piemēram, netika laicīgi veikta samaksa par apsardzes firmas pakalpojumiem, kā rezultātā apsardzes darbinieki neieradās savlaicīgi, kā arī ar lielu kavējumu tika veikta samaksa par pasākumam iznomāto Lielās estrādes teritoriju. Tādēļ starp festivāla rīkotājiem un SIA Rīgas meži radās nopietnas domstarpības.

Ņemot vērā to, ka pērn Pestivals tika organizēts pirmo reizi, SIA Rīgas meži vienojās ar pasākuma rīkotājiem par problēmu atrisināšanu, un plānotais festivāls Mežaparkā notika. Ņemot vērā pasākumu rīkotāju apņēmību novērst visas pagājušā gada kļūdas un nepilnības, kādas var rasties, pirmo reizi organizējot liela mēroga pasākumu, SIA Rīgas meži piekrita vēlreiz iznomāt Lielās estrādes teritoriju festivāla norisei. Līgums tika noslēgts 2012. gada 5. decembrī.

Taču dažus mēnešus pēc nomas līguma noslēgšanas SIA Rīgas meži konstatēja, ka pagājušā gada situācija atkārtojas un SIA Ideju parks turpina iesākto praksi nepildīt saistības. Nomas maksājumi noteiktajos termiņos netika veikti, un festivāla rīkotājus sazvanīt bija grūti, un izsmeļošu informāciju par to, kāpēc maksājumi tiek kavēti, SIA Rīgas meži nesaņēma. Tāpat arī netika uzrādīti apstiprinoši dokumenti par pasākuma apdrošināšanu, kā arī tehnisko, medicīnisko apkalpošanu, kā to paredz noslēgtais līgums.

Šā gada 1. jūlijā SIA Rīgas meži saņēma iesniegumu, kurā SIA Ideju parks raksta, ka sakarā ar finansējuma trūkumu atceļ Mežaparka Lielās estrādes teritorijas rezervāciju 11. – 14. jūlijā un vēlas pārtraukt savstarpējo līgumu par šīs teritorijas nomu. Informāciju par pasākuma atcelšanu uzņēmums pats solīja izplatīt nedēļas laikā paši, aicinot ievērot konfidencialitāti attiecībā uz pasākuma atcelšanu un apstākļiem.

«Ņemot vērā veiksmīgo sadarbību agrāk, aicinām nepiemērot soda sankcijas, tā kā to segšanai līdzekļu nav, kā arī neesam radījuši jums izmaksas līdz šim brīdim vai tās bijušas nelielas. Drīzumā būsim nolēmuši par nākamā gada festivāla iespējamo norisi, un sazināsimies par teritorijas nomu, ja festivāls tiks organizēts,» norādījuši organizatori.

Pēc Rīgas meži paziņojuma pasākuma rīkotāji SIA Ideju parks izplatīja informāciju, ka SIA Rīgas meži kompāniju publiski apmelo, solīja rīkot preses konferenci, lai informētu medijus un pasākuma apmeklētājus, tomēr nākamo paziņojumu uzņēmums izplatīja vien 29. jūlijā. Tajā uzņēmums rakstīja, ka darba gaitā negaidīti nācies saskarties ar uzņēmuma SIA Rīgas Meži vēlmi kavēt Pestivals organizāciju un ietekmēt festivāla organizatoru uzņēmuma tēlu, kā dēļ operatīvi bija jāpieņem lēmums par festivāla norises un vietas iespējamo maiņu, un atlīdzību par materiālajiem un morālajiem zaudējumiem kompānija cerot saņemt juridiskā ceļā.

«Pēdējās nedēļas esam neatlaidīgi strādājuši pie tā, lai šovasar festivālu Pestivals izdotos tikpat augstā kvalitātē noorganizēt citā vietā, tomēr ar esošo potenciālu nerodam iespēju to īstenot atbilstoši Pestivals standartiem tā, lai attaisnotu pasākuma apmeklētāju cerības,» galu galā paziņoja rīkotāji.

Tāpat tiek solīts, ka festivāla biļešu pircējiem nauda tiks atmaksāta gada laikā vai arī ar biļeti iespējams apmeklēt kādu aģentūras magicFIB rīkotu koncertu vai citu pasākumu līdz 2014.gada jūlija beigām. Savukārt ar Pestivals 2013 ielūgumu iespējams saņemt 10% atlaidi uz jebkuru no aģentūras magicFIB rīkotajiem koncertiem līdz 2014.gada jūlija beigām.

Pestivals pārstāve Elīna Štēbele portālu db.lv informēja, ka šobrīd naudas atgriešana notiks tikai elektroniskā veidā, un klientiem jāaizpilda veidlapa, kas pieejama festivāla mājaslapā. «Biļešu naudas atgriešanu uzsāksim pēc iespējas ātrāk, tomēr šobrīd vēl veicam formalitāšu kārtošanu ar SIA Biļešu serviss, tādēļ maksimālais biļešu naudas atgriešanas termiņš ir viens gads,» skaidro E. Štēbele.

Savukārt SIA Biļešu serviss biļešu pircējiem jūlijā nosūtījis paziņojumu, ka uzņēmumam nav izdevies vienoties ar festivāla rīkotāju par biļešu naudas atgriešanas kārtību, tādēļ uzņēmums naudu biļešu īpašniekiem neatmaksās. Tādējādi visi pieteikumi par naudas atmaksu tiek nodoti koncerta rīkotājiem.

Patlaban Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir sācis vērtēt Pestivals organizētāju komercpraksi un sabiedrībai ir lūgts sniegt skaidrojumu. Turpmākās darbības PTAC veiks atkarībā no sabiedrības sniegtā skaidrojuma, informē patērētāju aizstāvji, piebilstot, ka, lai gan normatīvie akti nenosaka, cik ilgā laika posmā šādā gadījumā sabiedrībai būtu jāatgriež nauda patērētājiem, PTAC uzskata, ka viena gada termiņš nav adekvāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Īsa pamācība festivālu mīlestībā

Evija Dundure, Compensa TU S.A. Vienna Insurance Group Latvijas filiāles vadītāja, 15.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen pārlapoju skaistu kalendāru ar Māra Subača zīmējumiem un domu graudiem. Viens no tiem uzrunāja sevišķi. Uz dzeltena fona zem ziedu ieskauta cilvēciņa, kuru vēro divi eņģeļi, vienkāršiem vārdiem uzrakstīta visiem zināma, bet reti formulēta patiesība. «Neviens nezina, kā ir pareizi, iekams kaut kas nav izdarīts nepareizi.» To var attiecināt teju uz katru dzīves jomu, bet man kā cilvēkam ar saknēm apdrošināšanā, tas pirmkārt asociējās ar manu nozari.

Ziedu ieskautais cilvēciņš vasaras laikā vedina domāt par mieru, izklaidi, atpūtu un relaksāciju. Un tik tiešām – ar katru gadu lielāki un mazāki izklaides pasākumi mūsu valstī, pilsētās un uzņēmumos kļūst aizvien vairāk. Dažādi festivāli, pilsētu svētki un korporatīvie pasākumi. Notikumi, kas ir saistīti ar atpūtu un relaksāciju, kas, protams, katram izpaužas nedaudz citādāk. Tomēr ne viss ir tik skaisti, kā sākumā izskatās vai kā gribētos. Par to atgādināja šonedēļ izskanējušais paziņojums, ka viens no Latvijas lielākajiem mūzikas festivāliem, dažas dienas pirms tā norises, pēkšņi maina savu norises laiku un vietu1. Atmiņā tas atsauca pagājušā gada notikumus Salacgrīvas festivālā, kad cilvēki saindējās ar pārtiku2, bet Liepājas pludmalē notiekošajā pasākumā 2010. gadā sagāzās viena no skatuvēm3. Līdz ar to rodas jautājumi – kas jāzina apmeklējot publiskos pasākumus un kā rīkoties, ja tomēr atgadās kas neparedzēts?

Komentāri

Pievienot komentāru