Citas ziņas

Preiļos notiks Latvijas novadu Siera diena

Aleksandrs Eiduks, 22.08.2003

Jaunākais izdevums

23. augustā Latvijas novadu Siera diena Preiļos — pilsētā, kura svin 75 gadskārtu. Plkst. 9. 00 — Preiļu Romas katoļu baznīcā dievkalpojums, veltīts svētku dalībniekiem. Preiļu centrā Plkst. 10. 00 Preiļiem 75. Uzruna, reklāmas stenda atklāšana — LUB dāvana pilsētai jubilejā, Preiļu novada kultūras centra māksliniecisko kolektīvu priekšnesumi, Latvijas novadu pašdarbības kolektīvu un piena pārstrādes uzņēmumu sveicināšana Preiļos. Plkst. 10. 30 Latvijas novadu pašdarbības kolektīvu koncerti, piena pārstrādes uzņēmumu vadītāju sveicieni, uzņēmumu prezentācija, Siera kalendāra prezentācija. Plkst. 12. 00 Svētku atklāšana Raiņa bulvārī Plkst. 12. 30 Gājiens pa siera ielu, sieru degustācija, Garais galds — Latvijas sieru satikšanās. Plkst. 13. 30 Siera skulptūru un pieminekļa Siera dimants atklāšana. Plkst. 14. 00 Gājiens uz estrādi. Preiļu pils estrādē Plkst. 14. 30 Dzied estrādes leģendas Margarita Vilcāne un Ojārs Grīnbergs, Dailes teātra aktieri Mirdza martinsone un Jānis Reinis lasa dzejoļus par sieriem un dzied dziesmas no Sirdsmīļās Monikas. Konkursi un atrakcijas. Plkst. 16. 00 Preiļu novada domes priekšsēdētāja uzruna. Novadu sakoptības konkursa noslēgums. Atzinības rakstu Preiļiem — 75 pasniegšana. Plkst. 16. 15 Siera rituļu ripināšanas sacensības vada restorāna Vincents direktors Mārtiņš Rītiņš. Plkst. 17. 00 Dzied Andris Ābelīte un dejo džeza deju grupa Akcents. Plkst. 18. 45 Dienas rezumējums. Plkst. 20. 00 Dzied Čikāgas piecīšu zvaigzne Lorija Vuda un Hardijs Mazulis. Plkst. 21. 50 Firmas Relaks tūre ārzemju ceļojuma izloze. Plkst. 22.00 — 04. 00 Zaļumballi spēlē Lauku muzikanti

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien stājas spēkā jaunais Latvijas administratīvi teritoriālais iedalījums, kas noslēdz otro pašvaldību reformu pēc valsts neatkarības atjaunošanas.

Reforma paredz, ka līdzšinējām 119 pašvaldībām beidzas pilnvaras un tās tiek nodotas jaunajām pašvaldībām, no kurām daudzas ir izveidotas, apvienojot kādreizējos novadus. Turpmāk Latvijā būs 43 pašvaldības.

Reformas veidotāji paredzēja, ka Latvijā būs 42 pašvaldības, bet Satversmes tiesa atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei, līdz ar to pašlaik Varakļānu novada pašvaldība turpinās darbu kā patstāvīga teritoriālā vienība.

Administratīvi teritoriālā reforma paredz, ka Ādažu novads tiks apvienots ar Carnikavas novadu, veidojot jaunu Ādažu novadu.

Aizkraukles novadā tiks apvienots Aizkraukles, Kokneses, Neretas, Pļaviņu un Skrīveru novads.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ap Ziemassvētkiem SIA "Madonas uguns siers" cer piedāvāt patērētājiem pirmo produkciju.

"Siers vienmēr ir bijis lielā cieņā. Reti kurš no mums savu ikdienu un it īpaši svētkus var iedomāties bez siera. Veicot tirgus izpēti, sapratām, ka tā ir nozare, kas ik gadu turpina pieaugt ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā un visā pasaulē – tā nu radās doma radīt pašiem savu "Madonas uguns sieru". Tas savu īsto raksturu atklāj grilētā veidā un tā pasniegšanai ir īpašs rituāls," biznesa portālam db.lv stāsta Lāsma Adamoviča, SIA "Madonas uguns siers" līdzīpašniece.

Šis esot brīdis, kad var teikt – ir atrasta sava īstā siera recepte un ap Ziemassvētkiem uzņēmums cer patērētājiem piedāvāt pirmo "Madonas uguns sieru". Viņa teic, ka jau šobrīd interese par uzņēmuma produktu esot milzīga un tā vien šķiet, ka pirmā partija būs pārdota pirms siers nokļūs tirdzniecības vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top?:Ievas siers zemnieku saimniecībā Vecsiljāņi

Gunta Kursiša, 04.04.2014

Ievas siera ritulis

Db.lv šoreiz piedāvā ieskatīties, kāVecsiljāņos top šis siers - no gotiņas līdz gatavam, nogatavinātam sieram.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemnieku saimniecībā Vecsiljāņi tiek nodrošināts pilns piena pārstrādes cikls – no pašu fermas gotiņām tiek iegūts piens, ko izmanto cietā gouda tipa siera ražošanā, savukārt biogāzes stacijā govju mēsli tiek pārveidoti siltumā un elektroenerģijā. Šoreiz piedāvājam aplūkot kā top Ievas siers Vecsiljāņos, Kokneses novada Bebru pagastā.

Ideja par cietā gouda tipa sieru ražošanu Vecsiljāņu saimniekam Jurim Sprukulim radās pirms vairākiem gadiem viesojoties Holandē. «Kad tika apēsts no Holandes atvestais siera ritulītis, nonācām pie secinājuma, ka šādu sieru jāražo arī pašiem,» stāsta Ieva Midega, Ievas siera galvenā meistare. Holandē «atrasts» arī skolotājs, kurš Vecsiljāņu saimniecībā ierādīja, kā cietais gouda tipa siers ir gatavojams. Siera ražošanas prasmes patiesībā tiek papildinātas ik dienas siera gatavošanas procesā, stāsta I. Midega. Pirms vairākiem gadiem, domājot par to, kāds vārds dodams jaunajam Vecsiljāņu sieram, tika lemts to nosaukt siera meistares Ievas vārdā – par Ievas sieru. «Pietiekami latvisks nosaukums, bet tajā pašā laikā pietiekami vienkārši izrunājams ārzemniekiem,» stāstīja siera meistare.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns parakstījis rīkojumus par 13.11 miljonu LVL dotācijas piešķiršanu novadus veidojošajām pašvaldībām infrastruktūras attīstībai, Db.lv informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Ar ministra rīkojumu 200 000 latu piešķirti Aizputes novadu veidojošajam Kalvenes pagastam, kas valsts atbalstu izmantos pamatskolas sakārtošanai, pagasta padomes ēkas rekonstrukcijai, kultūras nama remontam un ielu apgaismojuma ierīkošanai.

712 000 latu dotācija piešķirta Krustpils novadu veidojošajām pašvaldībām. Kūku pagasts valsts atbalstu izmantos autobusa iegādei skolēnu pārvadāšanai, siltumtīklu rekonstrukcijai, Vīpes pagasts remontēs kultūras manu, labiekārtos pakalpojumu sniegšanas punktu, veiks dažādus remontdarbu pamatskolā, Mežāres pagasts renovēs iedzīvotāju pakalpojumu punktu, sakārtos pašvaldības ielas, Variešu pagasts renovēs kultūras manu, Atašienes pagasts nomainīs jumtu vidusskolai, veiks pasākumus siltumenerģijas zudumu mazināšanai un ūdensapgādes uzlabošanai. Visas pašvaldības daļu no finansējuma izmantos novada administratīvās ēkas celtniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Šogad Jāņu siers par 15-20% lētāks; pieprasījums - nedaudz mazāks nekā pērn

LETA, 19.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pieprasījums pēc Jāņu siera esot nedaudz mazāks nekā pērn, savukārt pats siers kopumā kļuvis lētāks par apmēram 15%, pateicoties piena iepirkuma cenu kritumam, aģentūrai LETA atzina aptaujātie siera ražotāji.

Rīgas Centrāltirgū nopērkams plašs Jāņu jeb ķimeņu siera klāsts un tirgotāji atzina, ka interese par šo produktu sākusies tikai šajās dienās.

Tā kā priekšā piecas brīvdienas, bijām domājuši, ka cilvēki jau nedēļas vidū sāks pirkt sieru, tomēr interese sākusies praktiski tikai šorīt. Tomēr ceram, ka līdz svētkiem pircēji saradīsies un ceļš, kā arī ieguldītais darbs atmaksāsies, sacīja siera sējēja no Viļāniem.

Viņa, kā arī citi aptaujātie pārdevēji atzina, ka šogad siers ir nedaudz lētāks nekā pērn, kas skaidrojams ar lielo piena daudzumu un zemajām iepirkuma cenām.

Šorīt zemnieku sietais ķimeņu siers Centrāltirgū maksāja no septiņiem līdz 11 eiro par vienu kilogramu, savukārt uzņēmumu piedāvātā siera cena svārstās no 4,50 līdz 5,50 eiro par vienu kilogramu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ zemniekiem piederošajā uzņēmumā Lavijas Piens sākta galveno siera iekārtu montāža, kas notiks visu septembri. Siera iekārtu izgatavotājs ir Šveices uzņēmums Kalt un to ražošanas jauda ir apmēram 30 tonnas siera 24 stundās.

Šāda siera apjoma saražošanai nepieciešams aptuveni 300 tonnas svaigpiena.

«Līdz ar siera iekārtu montāžu sperts nākamais solis mūsu noliktā mērķa – kooperatīvu saražotā piena pārstrādei Latvijā eksportspējīgos produktos – sasniegšanai,» saka uzņēmuma vadītājs Raimonds Freimanis. Plānots, ka kooperatīvi svaigpiena eksportu uz Lietuvu pakāpeniski samazinās gada laikā, atbilstoši rūpnīcas ražošanas jaudu palielināšanai, ņemot vērā situāciju eksporta tirgos.

Latvijas Piens rūpnīcas pamatadarbības nodrošināšanai – siera ražošanai – būtiskāko kravu uzņēmumā no Šveices iekārtu ražotāja Kalt ieveda aizvadītās nedēļas nogalē. Kravas sastāvā bija trīs siera gatavošanas katli ar 15 m3 jeb 15 tūkstošus litru lielu siera masas ietilpību, kā arī divas siera preses. Viena no tām ir paredzēta apaļo sieru ražošanai, otra – siera ražošanai tā sauktajos eiroblokos. Tulīt pēc iekārtu ievešanas uzsākta to montāža. Priekšdarbi lielo siera iekārtu montāžai jau veikti augustā, jo faktiski pabeigti ir tehnologisko tīklu montāžas darbi – uzstādīta lielākā daļa palīgiekārtu, tajā skaitā sūkņi, siltummaiņi, kas ļauj produktu pēc nepieciešamības uzkarsēt vai atdzesēt, kā arī ūdenstvertnes, vārsti utt. Papildu tam noslēgumam tuvojas nogatavināšanas plauktu darbu montāža un savu kārtu uzstādīšanai gaida arī augustā rūpnīcā ievestās iepakošanas iekārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izveidota karte, kurā var iepazīt Rail Baltica plānoto trases novietojumu un «izbraukt» šo maršrutu Latvijā, informē reģionālais medijs Daugavas balss.

Šobrīd sabiedrībai tiek prezentēti trases varanti, kuros plānotāji izpildījuši doto uzdevumu - izvairīties no blīvi apdzīvotu vietu skaršanas, samazināt skarto īpašumu skaitu un maksimāli saglabāt Latvijas aizsargājamās dabas teritorijas, skaidro sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Voronkova.

Skarto īpašumu skaits samazināts līdz ap 2000 īpašumiem visā Latvijas teritorijā (sākotnēji tas skāra 4200 īpašumus). Savukārt aizsargājamās dabas teritorijas skars vien 5 ha apjomā, lai gan sākotnējais trases novietojums šķērsoja tās 93 ha platībā.

Ar karti, kura izveidota uz Google Maps pamata, var iepazīties šeit: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zeVlnsSAr7yM.kqksZEjJ1WNM. Savukārt vortālā http://railbaltica.info/ ir atrodami piedāvātie Rail Baltica trašu varianti konkrēto novadu kartogrāfiskajos materiālos (sadaļā Informācija- Ietekmes uz vidi novērtējums).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pašvaldības infrastruktūras attīstībai šogad saņēmušas 55.55 miljonus latu

, 31.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna rīkojumiem 12 novadus veidojošajām pašvaldībām infrastruktūras attīstībai šonedēļ piešķirti 3.22 miljoni latu. Līdz ar to šogad valsts budžetā paredzētais atbalsts 55.55 miljonu latu apmērā pašvaldībām, kas vienojušās par novadu izveidi, ir izlietots. Kopumā kopš 2005.gada novadus veidojošās pašvaldības dažādu infrastruktūras objektu sakārtošanai saņēmušas valsts finansējumu 97.15 miljonu latu apmērā.

Šonedēļ ar ministra rīkojumu 100 000 latu atbalsts piešķirts Brocēnu novadu veidojošajam Remtes pagastam pamatskolas tehniskā projekta izstrādei, savukārt 200 000 latu piešķirti Ogres novadu veidojošajam Krapes pagastam pamatskolas sporta zāles tehniskā projekta izstrādei. 200 000 latu saņems arī Līvānu novadu veidojošais Rudzātu pagasts vidusskolas remontam un teritorijas labiekārtošanai, notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūvei, apgaismojuma izbūvei, medpunkta telpu remontam un gājēju celiņa ierīkošanai.

200 000 latu valsts atbalsts ar ministra E. Zalāna rīkojumu piešķirts arī Priekules novadu veidojošajam Priekules pagastam ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu renovācijai, kā arī autoceļu remontdarbiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pircējiem trūkst izpratnes par Jāņu sieru kā Eiropas Savienības (ES) aizsargājamo produktu, pauda biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Viņa skaidroja, ka Latvijā ir seši Jāņu siera ražotāji - AS "Rankas piens", AS "Jaunpils pienotava", AS "Lazdonas piensaimnieks", AS "Valmieras piens", piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Straupe" un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Dundaga".

Tostarp viņa piebilda, ka lielākie Jāņu siera ražotāji Latvijā ir "Rankas piens" un "Valmieras piens", ka ražo aptuveni 50-60 tonnas Jāņu siera gadā, bet pārējie saražo aptuveni 10-15 tonnas.

Pēc "Siera kluba" datiem, pērn Latvijā kopumā Jāņu siers tika saražots par 31 tonnu jeb par 19% mazāk nekā gadu pirms tam. Ja 2021.gadā Latvijā tika saražotas 163 tonnas Jāņu siera, tad 2022 - 132 tonnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Februārī un martā notiks Rail Baltica sabiedriskā apspriešana

Baiba Zālīte, speciāli db.lv, 09.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 13.februāra būs pieejami dzelzceļa infrastruktūras līnijas Rail Baltica sabiedriskajai apspriešanai paredzētie materiāli - kartes, kur redzama Rail Baltica dzelzceļa trase un tās variantu novietojums, kā arī informācija par paredzēto darbību un ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru, informē Rail Baltica pārstāvji.

Februārī un martā 15 Latvijas pašvaldībās, kuras nākotnē skars Rail Baltica trase, notiks sākotnējās sabiedriskās apspriešanas sanāksmes. Iedzīvotāji un pašvaldības varēs izteikt savus priekšlikumus, lai tos izsvērtu ietekmes uz vidi novērtējuma gaitā un izpētes darba rezultātā noteiktu optimālo trases novietojuma variantu.

Iepriekš veiktā izpētes darba rezultātā noteikts, ka Rail Baltica trase Latvijas teritorijā šķērsos Salacgrīvas novadu, Limbažu novadu, Sējas novadu, Inčukalna novadu, Ropažu novadu, Garkalnes novadu, Stopiņu novadu, Salaspils novadu, Ķekavas novadu, Iecavas novadu, Bauskas novadu, Baldones novadu, Mārupes novadu, Olaines novadu un Rīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nespējot konkurēt ar augstajām piena iepirkuma cenām eksporta tirgos, Food Union pārtraucis siera ražošanu.

Nozares eksperti gan atzīst, ka šā lēmuma pamatā ir vietējā siera tirgus līdera akcionāru lēmumi, taču tirgu tas būtiski neietekmēšot. Tagad Food Union grupā ietilpstošais Rīgas Piena kombināts (RPK) siera rūpnīcu atklāja 2006. gada vasarā, kad rūpnīcas celtniecībā tika investēti 5.5 milj. Ls, no kuriem 1.2 milj. Ls bija ES fondu finansējums. Fabrikas maksimālā jauda bija 15 t siera dienā, ap 80 % no saražotā uzņēmums plānoja eksportēt. Pēc siera ražotnes ekspluatācijā tik nodota sūkalu rūpnīca, kas pārstrādāja pēc siera ražošanas radušās sūkalas - pārstrādājot 180 tūkstošus tonnu sūkalu gadā varēja iegūt 9 tūkstošus tonnu gatavā produkta. Šopavasar Food Union paziņoja, ka uzņēmuma stratēģiskā prioritāte ir saldējuma ražošana gan pašmāju, gan eksporta tirgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Siera kluba valdes priekšsēdētāja: veikalu uzcenojums Latvijā ražotajiem sieriem ir ļoti liels

Lelde Petrāne, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mūsu pētījumi rāda, ka 60% Latvijas cilvēku nevar atļauties pirkt sieru tik, cik viņi vēlētos. Daudzi, pašiem nezinot, pērk siera produktus, kam pievienoti augu tauki, un saka – siers nav garšīgs.»

To laikrakstam Latvijas Avīze sacījusi Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu un privātpersonu izveidotās biedrības Siera klubs valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

«Labāk tomēr būtu pirkt mazāk, bet īstu sieru, nevis siera produktu,» viņa akcentējusi.

«Interesanti, ka sieru un citus piena produktus maz patērē laukos. Iemesls – piens taču ir jāpārdod! Vislielākais piena produktu patēriņš ir Kurzemē, seko Latgale, tad aptuveni vienādās pozīcijās atrodas Rīga un Vidzeme,» stāstījusi Siera kluba valdes priekšsēdētāja.

Viņa arī atklājusi, ka «Latvijā neviens siera ražotājs nepievieno sieram augu taukus, tātad neražo siera produktus».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līgo svētku ieskandināšanas pasākumā, kurā kuplā skaitā pulcējās ēdienu eksperti un cienītāji, Rimi Gardēži kopā ar siera vedmeistariem noteica Latvijā gardāko mājās sieto Jāņu sieru.

Rimi siera mantojuma meklējumu finālā ar saviem sietajiem sieriem piedalījās siera sējējas no visas Latvijas, un gardākās receptes godu izpelnījās Edīte Jurjāne no Ķekavas ar Lakstīgalu ielas Jāņu sieru, informē Rimi pārstāvji.

Lai noteiktu gardākā siera recepti, Rimi Gardēži Mārtiņš Sirmais, Signe Meirāne, Ilze Jurkāne, Liene Zemīte, Normunds Baranovskis un Inga Pūce apvienojās žūrijā ar siera siešanas vecmeistarēm. Izvelēto sieru žūrija raksturoja kā daudzpusīgu, taču pati Edīte stāsta, ka viņas recepte ir ar odziņu: «Kad nolēmu izmēģināt siera siešanu, devos savā dārzā atrast pašas labākās garšvielas. Mana izvēle bija dilles un baziliks, kas lieliski viens otru papildina un piešķir bagātīgāku garšu. Mans vīrs nav iecienījis Jāņu sieru, taču šo sieru arī viņš ir atzinis par garšīgu, un prasa gatavot vēl. Panākumi šajā konkursā noteikti iedvesmos mani tālākiem eksperimentiem virtuvē.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lapsu mājas siera radītājiem Ivetai un Jānim Lapsām sapnis ir atvērt savu siera ražotni, kurā pieņemt darbā cilvēkus ar īpašām vajadzībām.

Šobrīd viņi gatavo paši un piedāvā gan sāļus, gan saldus mājas sierus. Aizsākums siera darināšanai bijis jau pirms aptuveni desmit gadiem, kad Iveta kāda žurnāla lappusēs pamanījusi svaigā siera recepti – tolaik bija periods, kad aizvien biežāk cilvēki sāka gatavot svaigos sierus ar citronu, etiķi un citām piedevām.

«Pamanīju recepti un domāju – jāpamēģina. Sanāca ļoti gards siers, jo tā bija kādas vecmāmiņas recepte. Iedevu pagaršot māsai, kurai ļoti garšo svaigie sieri, un viņa bija pārsteigta, cik garšīgs siers man izdevies. Pamazām recepti pilnveidoju pēc savas gaumes. Vairākus gadus ar vīru to gatavojām, devām garšot draugiem, paziņām, līdz secinājām, ka pieprasījums ir tik liels, ka jāreģistrējas oficiāli un jāsāk tirgot savu produkciju gadatirgos,» atminas Iveta. Sagatavošanās posms bijis diezgan ilgs, jo PVD prasības ir diezgan striktas, taču pērnā gada jūnijā viņi reģistrējušies oficiālai darbībai. Tā kā ražošana notiek mājās, saskaņā ar PVD prasībām bija jāatdala telpas, kurās notiek ražošana, no dzīvojamās telpas u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Novadus veidojošām pašvaldībām piešķir 11,74 miljonus

, 06.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra pienākumu izpildītāja, finanšu ministra Oskara Spurdziņa rīkojumiem 59 novadus veidojošajām pašvaldībām piešķirts valsts atbalsts 11,74 miljonu latu apmērā dažādu infrastruktūras projektu īstenošanai, informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.

600 000 latu infrastruktūras attīstībai saņēmušas četras Apes novadu veidojošās pašvaldības, 2,6 miljonus latu 13 Talsu novadu veidojošās pašvaldības, 1,4 miljonus latu septiņas Viļakas novadu veidojošās pašvaldības, 2,8 miljonus latu 14 Kuldīgas novadu veidojošās pašvaldības, 800 000 latu četras Skrundas novadu veidojošās pašvaldības, 244 000 latu trīs Priekules novadu veidojošās pašvaldības, 850 000 latu trīs Preiļu novadu veidojošās pašvaldības, 650 000 latu divas Līvānu novadu veidojošās pašvaldības, 1,8 miljonus latu deviņas Jelgavas novadu veidojošās pašvaldības.

Pašvaldības valsts atbalstu paredzējušas izmantot dažādu infrastruktūras objektu attīstībai ar mērķi veicināt kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Novadu veidojošajām pašvaldībām piešķir 4.64 milj. LVL

, 17.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna rīkojumiem deviņu novadu veidojošajām pašvaldībām piešķirti 4.64 miljoni LVL infrastruktūras attīstībai, ko pilsētas un pagasti paredzējuši izmantot izglītības iestāžu, kultūras un sporta būvju, siltumapgādes un kanalizācijas sistēmu un citu iedzīvotājiem nepieciešamu objektu sakārtošanā, kā arī autobusu iegādei skolēnu pārvadāšanai, informē Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija.

1.6 miljoni LVL ar ministra rīkojumiem piešķirti Ogres novadu veidojošajām pašvaldībām. Ķeipenes pagasts valsts atbalstu izmantos apkures sistēmu un ūdenssaimniecības infrastruktūras sakārtošanai, pamatskolas renovācijai un tautas nama rekonstrukcijai. Lauberes pagasts finansējumu ieguldīs pamatskolas un pagasta padomes ēkas energoefektivitātes paaugstināšanai, sociālās iestādes durvju un logu nomaiņai, kā arī kultūras nama renovācijai un ūdensapgādes sistēmas attīstībai. Madlienas pagasts līdzekļus ieguldīs pirmsskolas izglītības iestādes un vidusskolas energoefektivitātes paaugstināšanai, bet Mazozolu pagasts – ūdensapgādes sistēmas renovācijā. Meņģeles pagasts valsts atbalstu izmantos pamatskolas un pirmsskolas izglītības energoefektivitātes paaugstināšanai, pagasta padomes un tautas nama renovācijai. Ogres novads nolēmis valsts atbalstu izmantot Meža prospekta rekonstrukcijai, Suntažu pagasts – vidusskolas energoefektivitātes paaugstināšanai, bet Taurupes pagasts – vidusskolas rekonstrukcijai un bibliotēkas remontam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Novadus veidojošajām pašvaldībām infrastruktūras attīstībai piešķir 8.4 miljonus latu

, 30.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns parakstījis rīkojumus par 8.4 miljonu latu piešķiršanu novadus veidojošajām pašvaldībām.

Līdzekļi tiks ieguldīti dažādu infrastruktūras objektu – skolu, bērnudārzu, kultūras un sporta būvju, sociālās aprūpes iestāžu u.c. – sakārtošanai ar mērķi nodrošināt kvalitatīvus pakalpojumus iedzīvotājiem, Db.lv informē Dace Kārkliņa reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre.

3 miljonus latu saskaņā ar ministra E. Zalāna rīkojumu saņems Madonas novadu veidojošās 15 pašvaldības. 600 000 latu valsts atbalstu saņems Saldus novadu veidojošās pašvaldības. Brocēnu novadu veidojošajam Blīdenes pagastam ar ministra rīkojumu piešķirti 100 000 latu, kas tiks izmantoti pamatskolas ēkas renovācijai.

Bauskas novadu veidojošajām pašvaldībām infrastruktūras attīstībai piešķirti 800 000 latu. Jaunjelgavas novadu veidojošajām pašvaldībām valsts mērķdotācija piešķirta 1.2 miljonu latu apmērā. Valmieras novadu veidojošajam Bērzaines pagastam ar ministra E.Zalāna rīkojumu piešķirti 200 000 latu, kas tiks izmantoti tautas nama, kapličas un pagasta padomes ēkas remontiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Augustā Preiļos atkal rīkos «Siera dienas»

Aleksandrs Eiduks, 30.05.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Preiļu novada dome ir atbalstījusi sabiedriskās organizācijas «Siera klubs» priekšlikumu 23. augustā Preiļos rīkot pasākumu «Latvijas novadu Siera diena 2003.» un tā organizēšanai atvēlēja 500 Ls. Pirmās «Siera dienas» Preiļos notika jau pagājušajā gadā un tajās piedalījās 11 piena pārstrādes uzņēmumi — gan no Latgales, gan arī no citiem reģioniem. Pērn, noslēdzoties «Siera dienām» izskanēja vēlēšanās, lai šie svētki kļūtu tradicionāli un katru gadu notiktu Preiļos. Šogad «Siera dienas» iekļausies Preiļu pilsētas 75 gadu svinībās, bet tās organizēs «Siera klubs» sadarbībā ar Preiļu novada Kultūras centru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

«Preiļu siers» šogad plāno saražot ap 4 000 t siera

Aleksandrs Eiduks, 25.02.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrība «Preiļu siers» šogad plāno saražot 3 500 — 4 000 t siera, bet eksportēt vairāk nekā 90 % siera produkcijas. Pērn uzņēmums saražoja 3 600 t siera, bet eksportēja 3 400 t jeb 93 % saražotā. Kopējais pagājušā gada apgrozījums sasniedza 7, 7 miljonus latu, kas ir gandrīz par diviem miljoniem latu vairāk nekā 2002. gadā. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts uzskata, ka perspektīvā uzņēmumā gadā ražos ap 5 000 t siera (jaudas ļauj ražot ap 7 000 t siera gadā). «Uzņēmums jau ilgus gadus strādā ar rietumu valstīm. Arī nākotne tiek saistīta ar ES tirgu, jo pēc 1. maija kvotu vairāk nebūs un līdz ar to iespējams eksportēt vairāk. Patreizējais eksporta īpatsvars liecina gan par uzņēmuma konkurētspēju, gan arī par tā iespējām,» saka J. Šņepsts. A/s «Preiļu siers» pamatdarbības veids ir siera ražošana, bet katru gadu tiek eksportēti vairāk nekā 90 % no saražotā siera, pamatā uz Eiropas valstīm (pērn nelielos apjomos arī uz Krieviju). «Preiļu siers» ir lielākais siera eksportētājs Latvijā. Šobrīd uzņēmums eksportam ražo «Čederas sieru», bet vietējam tirgum nelielos apjomos «Tautas sieru», «Baltijas sieru», «Ekstra» un «Preili», kā arī glazētos sieriņus un pilnpiena produkciju. Tomēr nākotnē (iespējams, pat šogad) ir paredzēta vēl šaurāka specializācija — «Preiļu siers» ražos tikai sieru un glazētos sieriņus, bet pārējo produkciju meitas uzņēmumi Krāslavā un Daugavpilī. A/s «Preiļu siers» katru gadu ražošanas sakārtošanā un modernizēšanā iegulda apmēram 500 000 Ls. Pērn ir uzstādīts moderns ar dabasgāzi apkurināms augstspiediena tvaika katls ar jaudu 10 megavati, kura kopējas izmaksas sastādīja apmēram 230 00 Ls. Līdzekļi ir ieguldīti arī autotransporta parka atjaunošanā, tirdzniecības kameras uzbūvēšanā un biezpiena sieriņu ražošanas sakārtošanā. Šogad uzņēmums plāno ieguldīt vairāk nekā 560 000 Ls jaunas un modernas piena pieņemšanas un uzglabāšanas telpu, kā arī laboratorijas būvniecībai (piesaistot arī SAPARD līdzekļus). Tas ļaus palielināt piena pieņemšanas apjomus līdz 300 t dienā (divas līnijas ar jaudu pa 35 t stundā), kā arī veikt nepieciešamās piena analīzes uz vietas uzņēmumā. Pagājušajā gadā a/s «Preiļu siers» iepirka 44 000 t piena, pamatā no Latgales reģiona piena ražotājiem. Taču šogad, sakarā ar plānoto siera ražošanas apjomu palielināšanu, plānots iepirkt ap 50 000 t piena. «Tā kā pirmajā pusgadā siera eksporta cenas būs nemainīgas un notiek arī sarunas par ilgtermiņa līgumu slēgšanu, tad vasaras periodā, pretēji citiem gadiem, mēģināsim pienu iepirkt arī citos Latvijas reģionos. Piens mums būs nepieciešams siera ražošanas apjomu kāpināšanai. Domājam, ka spēsim maksāt lielāku cenu nekā vidējā valstī. Šī gada sākumā piena piegādātājiem maksājām 118 Ls par tonnu piena, bet viens no mūsu galvenajiem uzdevumiem ir saglabāt piena iepirkuma cenu nemainīgu un stabilu visu gadu. Turklāt, nav pieļaujams, ka Latvijā ražoto pienu pārdot Igaunijas piena pārstrādātājiem, no kā zaudē gan vietējie piena ražotāji un pārstrādātāji, gan arī valsts kopumā,» uzsver «Preiļu siera» valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Siera ražošana Šveices laukos

Gunta Kursiša, 17.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices lauksaimniecības nozares uzņēmumu nākotne ir diezgan neskaidra – kā vienu no iemesliem var minēt citas Eiropas Savienības (ES) valstis, kurās ražošanas izmaksas un lauksaimniecības zemes cenas ir ievērojami zemākas. Taču tajā pašā laikā pēdējo desmit gadu laikā nozares eksporta apjomi ir auguši, un ražotāji koncentrējušies uz kvalitāti, raksta Reuters.

Ziņu aģentūras Reuters fotogrāfs Deniss Belibeuss (Denis Balibouse) vasaras garumā fotogrāfijās iemūžināja darbu Murithu (Murith) ģimenes uzņēmumā, kas ražo sieru Gruyères apgabalā, no kura nāk tāda paša nosaukuma siers.

Muritu ģimene laikā no maija vidus līdz oktobra vidum strādā 15 stundas dienā, septiņas dienas nedēļā, savā blogā raksta fotogrāfs. 65 gadus vecais Žake Murits (Jacques Murith) drīzumā grasās doties pensijā un biznesu uzticēt savam 23 gadus vecajām dēlam Aleksandram Muritam (Alexandre Murith). Žake siera gatavošanu nav mācījies skolā, un zināšanas par to, kā jāvāra garšīgs siers, nākušas strādājot, raksta Reuters fotogrāfs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Nepālā dzīvojoša latviete attālināti vada graužamsiera ražotni Preiļos

Biznesa Plāns, 02.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āzijas kalniešu tradicionālie no piena gatavotie «enerģijas batoniņi» Latvijā atraduši savu uzņēmējdarbības nišu – Nepālā dzīvojošā latviete Aija Parlagreko attālināti vada graužamsiera ražotni savos dzimtajos Preiļos. Viņa jau aptuveni desmit gadus kopā ar ģimeni mitinās tālajā Nepālā, kur nokļuva, kad vīram tur tika piedāvāts darbs. Attālums nav šķērslis, lai izveidotu un vadītu šo neparasto siera ražotni.

Tā atradusi mājvietu iestādei nevajadzīgās Preiļu slimnīcas telpās. Graužamsierā apslēptais proteīna lādiņš gan nav pa zobam cilvēkiem. Lai gan Āzijas tautas līdzīgi gatavo proteīna batoniņus čurpi, kas lieti noder ekstrēmu slodžu gadījumā vai kā izdzīvošanas garants, piemēram, Himalaju kalnienes klejojumos. Preiļos ražotais produkts paredzēts suņiem, tas ir ārkārtīgi ciets, «ilgas iedarbības» suņu kārums. Ražošanai nepieciešama tikai viena izejviela – biezpiens (nepāliešu versijā gan tas tiekot gatavots no svaigpiena). Biezpienam nekas netiek pievienots, toties no tā tiek ņemts ļoti daudz. Ražošanas procesa laikā biezpiens tiek pakļauts skarbiem apstākļiem – karsēts, presēts un žāvēts, līdz tas kļūst karameles brūns un iegūst vajadzīgo konsistenci – riktīga graužama kaula blīvumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielbritānijā lielāka iespēj nopirkt Latvijā ražoto čedara sieru nekā oriģinālo

, 16.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ražotajam čedara sieram gūstot pārsvaru Lielbritānijas veikalu plauktos, vietējie britu siera ražotāji ir ļoti nobažījušies un pieprasa, lai uz valstī importētās produkcijas iepakojumiem skaidri un redzami tiktu parādīta tās izcelsmes valsts.

Patlaban pat no Latvijas importētie čedara siera apjomi pārsniedz šīs siera šķirnes ražošanas apjomus Čedarā, Lielbritānijā, kur tas ieguvis savu nosaukumu, vēsta Telegraph.

Cheddar Gorge Cheese Company, kas ir pēdējais čedara siera ražotājs Čedarā, vadītājs Džons Spensers (John Spencer) uzskata, ka Lielbritānijas siera ražošanas industrija būtu lieli ieguvēji, ja uz siera iepakojumiem veikalos būtu norādīta tā izcelsmes valsts, jo pircējiem lielākoties izvēlētos vietējo produkciju, proti, čedaras sieru no Somersetas reģiona, nevis, piemēram, Latvijas.

Patlaban Lielbritānijas normatīvo aktu kopums neparedz, ka uz siera iepakojuma obligāti jānorāda tā izcelsmes valsts. Ierasts, ka importētais siers Lielbritānijā nonāk lielos 20 kilogramu smagos klučos, kas tālāk tiek sadalīti un iesaiņoti sīkākos iepakojumus, kuri, savukārt, tiek pie uzlīmes «Packaged in the UK» (Iepakots Apvienotajā Karalistē).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Piena produktu konkursa uzvarētāji

Sandra Dieziņa, 29.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) rīkotais šī gada lielākais piena produktu konkurss – sieru un jogurtu konkurss. Konkursā vislielāko atzinību guva piena pārstrādes uzņēmumi Valmieras piens, Smiltenes piens un Rīgas piensaimnieks. LPCS rīkotajā konkursā tiks izraudzīti labākie sieri un jogurti no vairāk nekā 150 dažādiem veidiem, ko iesnieguši 25 piena pārstrādes uzņēmumi. Visvairāk godalgu siera produktu kategorijā ieguva Valmieras piena un Smiltenes piena ražotie sieri. Atzinību guva Valmieras piena ražotie sieri, kas uzvarēja kategorijās Nogatavinātie cietie sieri, Nogatavinātais Krievijas tipa siers, Nogatavinātie mīkstie sieri (nogatavināti ar glemi vai pelējumu), Svaigie sieri un Skābpiena sieri. Smiltenes piena ražotie sieri savukārt par labākiem tika atzīti kategorijās: Nogatavinātais Krievijas tipa siers, Nogatavinātais Holandes tipa siers, Nogatavinātie mīkstie sieri (nogatavināti ar glemi vai pelējumu), un Nogatavinātais mīkstais siers, kā arī apbalvojumus saņēma viņu ražotais Kausētais siers. Rīgas piensaimnieka ražotie sieri par labākajiem tika atzīti trijās kategorijās – Kausētais siers, Kūpinātais siers un Svaigais siers. Limbažu piena ražotais siers uzvarēja kategorijā Nogatavinātie cietie sieri. Nenogatavināto saldpiena sieru grupā par labāko tika atzīts Talsu piensaimnieka produkcija, savukārt Nogatavināto Šveices sieru grupā atzinību guva Rankas piena ražotais siers. Jogurtu produktu grupā visvairāk godalgu ieguva Valmieras piena ražotie jogurti, kas par labākajiem tika atzīti divās kategorijās - Jogurts ar klasisko ieraugu ar tauku saturu līdz 2% un Jogurts ar klasisko ieraugu ar tauku saturu 2-4%. Savukārt par labāko jogurtu kategorijā Jogurts ar alternatīvu kultūru ieraugu tika atzīts Tukuma piena ražotais jogurts. Savukārt Rīgas piensaimnieka ražotais jogurts ieguva pirmo vietu kategorijā Dzeramais jogurts. Konkursam pieteikto sieru un jogurtu vērtēšana noritēja divos posmos. Pirmkārt, savu atzinumu par produktu kvalitāti sniedza neatkarīga akreditēta laboratorija, kas izvērtēja sieru un jogurtu mikrobioloģisko un fizikāliķīmisko sastāvu. Pēc tam savu vērtējumu deva ekspertu grupa, kuru pārstāv sabiedrībā zināmi pārtikas tehnologi, uzturzinātnes speciālisti un dietologi. Viņi aizklāti degustēja sierus un jogurtus, vērtējot to garšu, smaržu, ārējo izskatu un citas veselīgām un dabiskām uzturvielām nepieciešamas īpašības. Konkursa uzvarētājus noteica žūrijas komisija, kas, apkopojot laboratorijas un ekspertu vērtējumus, sadalīja nominācijas 15 produktu grupās – četrās jogurta un 11 siera. “Pēdējo desmit gadu laikā jogurtu un siera ražošana ir attīstījusies ļoti strauji – ieviestas jaunas ražošanas metodes un tehnoloģijas, ievērojumi cēlusies produktu kvalitāte, tāpēc Latvijas jogurtu un siera ražotāji var būt lepni ar savu veikumu, ko augstu novērtē arī patērētājs. To apliecina arī šogad konkursiem pieteiktie produkti – daudzi no tiem patiesi ir izcili,” saka LPCS valdes priekšsēdētājs un žūrijas komisijas pārstāvis Arvīds Ušča. “Abu konkursu mērķis ir apkopot un izcelt labāko jogurta un siera ražošanas uzņēmumu un meistaru pieredzi, kā arī popularizēt jogurta un siera kā veselīga ēdiena lietošanu iedzīvotāju uzturā.” LPCS siera un jogurta konkursa uzvarētājiem tika pasniegti atzinības raksti un naudas prēmijas, turklāt katra produkta vienas grupas pirmo trīs vietu ieguvēji tika izvirzīti Riga Food 2006 zelta, sudraba un bronzas medaļu saņemšanai starptautiskās pārtikas produktu izstādes Riga Food 2006 atklāšanas ceremonijas laikā Rīgā, 6. septembrī. Konkursa uzvarētāji tika paziņoti sestdien, 26. augustā Siera svētkos, Preiļos. LPCS siera un jogurtu konkursu rīko sadarbībā ar starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT1 un biedrību Mārketinga padome. Līdzīgus konkursus LPCS plāno rīkot arī turpmāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turpinās konsultācijas ar pašvaldībām par novadu veidošanu

, 28.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) turpina apkopot pašvaldību viedokļus un priekšlikumus novadu veidošanai, lai Ministru kabinets tuvākajā laikā varētu lemt par Latvijas administratīvi teritoriālo iedalījumu.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs šīs nedēļas laikā tiekas ar vairāku rajonu pašvaldību vadītājiem.

Pirmdien ministram bija tikšanās ar Alsungas pagasta padomes deputātu Grigoriju Rozentālu. Ministrs, iepazīstoties ar Kuldīgas rajona Alsungas un Gudenieku pagasta vēlmi veidot Suitu novadu, akcentēja, ka Kuldīgas novadā, koncentrējot pašvaldību finanšu resursus, būs vairāk iespēju atbalstīt dažādas visam novadam svarīgas prioritātes, tai skaitā kultūrvēsturisko tradīciju saglabāšanu.

Šodien A.Štokenbergs novadu veidošanu pārrunāja ar Aizkraukles rajona novada domes priekšsēdētāju Vilni Plūmi, kā arī Rīgas rajona Krimuldas pagasta un Limbažu rajona Lēdurgas pagasta pārstāvjiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reforma ļaus taupīt

Madara Fridrihsone [email protected] 67084402, 04.09.2007

"Jāvadās pēc ekonomiskajām interesēm. Esmu par pagastu apvienošanu, jo reforma vērsta uz to, lai līdzekļus pēc iespējas vairāk akumulētu," atzīst Latgales uzņēmējs, SIA Mamas D valdes loceklis Juris Užulis.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, šodien valdība pieliks punktu vairāku gadu diskusijām par administratīvi teritoriālo reformu, apstiprinot jauno novadu karti. Saskaņā ar sagatavoto projektu, līdz 2009. gada pašvaldību vēlēšanām Latvijā plānots izveidot aptuveni 95 novadus un desmit republikas pilsētas.

Varēs ķerties pie darba

«Pēc administratīvi teritoriālā iedalījuma kartes apstiprināšanas pie darba beidzot varēs ķerties ministrijas, kas vēlas nodrošināt iedzīvotājiem maksimāli ērtu valsts pārvaldes iestāžu tīklu, sākot no ugunsdzēsēju depo un beidzot ar Lauku atbalsta dienesta un zemesgrāmatu nodaļām,» skaidro reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs.

Būs moderna pārvalde

Latvijas Reģionu mazo un vidējo komersantu apvienības vadītāja Silvija Greste Db atzīst: «Teorētiski reforma ir atbalstāma kaut vai tāpēc, ka lielākā teritorijā ir iespējams saprātīgāk plānot infrastruktūru. Lielākas pašvaldības būtu pozitīvi vērtējamas gan no sakārtotības, gan no līdzekļu ekonomijas viedokļa. Protams, ir dzirdēti argumenti, ka nemaz jau tik daudz tie pašvaldību deputāti neizmaksā, tomēr vairāk deputātu nozīmē arī lielāku birokrātiju un arī laiks taču ir nauda! Lai šie deputāti pievēršas uzņēmējdarbībai, veido savus uzņēmumus un rada jaunas darba vietas.» Viņasprāt, galvenajam jauno novadu veidošanas kritērijam jābūt iedzīvotāju skaitam topošajā pašvaldībā, savukārt pašai reformai vairāk jābalstās uz brīvprātīgu pašvaldību apvienošanos, nevis valsts diktētām novadu robežām.

Komentāri

Pievienot komentāru