Citas ziņas

Prokurors Leja: pieņemsim, ka aizdomas bija, bet pierādīt nevarēja

Andrejs Vaivars, 14.11.2012

Jaunākais izdevums

Ja arī kādreizējās Rīgas domes amatpersonas Vilnis Štrams un Pēteris Strancis, kas šobrīd atrodas apcietinājumā, kādam ir devuši tālāk naudu, viņi par to neko izmeklēšanā nav stāstījuši, tā intervijā žurnālam Lietišķā Diena norāda prokurors Māris Leja.

«Pieņemsim, ka arī man pašam bija aizdomas par citu personu saistību ar šo lietu, bet ar tādiem pierādījumiem, kādi attiecībā uz šīm personām bija mūsu rīcībā,» atzīst prokurors. Viņš gan nepiekrīt apgalvojumam, ka lieta pret Štramu un Stranci izdevusies no cita tajā iesaistītā kādreizējā domes amatpersona Raimonds Janita bija ar mieru «stučīt» pārējos iesaistītos, bet Štrams – ne. «Stučīšana tautas valodā būtu tad, ja Janita pats dotos uz KNAB vēl pirms kriminālprocess bija sācies, un sāktu visu pēc kārtas stāstīt, turklāt par lietām, kur pats nemaz nebūtu bijis klāt, bet tā nebija. Šajā gadījumā konkrētā persona pati bija pieķerta noziedzīga nodarījuma izdarīšanā un apsūdzēta par kukuļņemšanu. Viņš sniedza informāciju par saviem līdzdalībniekiem jau esošas lietas ietvaros, ciktāl viņam par to bija zināms,» tā M. Leja.

Viņš arī atzīst, ka teorētiski būtu bijis iespējams izsekot, kam tālāk naudu aiznes Štrams vai Strancis, taču pastāvējis liels risks, ka nauda pa vidu varētu arī pazust. «Jāatzīmē, ka tas, ka Janita saņēma naudu, nenozīmēja, ka tā tiktu uzreiz nodota kādam citam, par ko liecina, piemēram, tas, ka vienā no epizodēm nauda pie Janitas atradās vismaz četrus mēnešus līdz tā tika nodota tālāk. Visu šo laiku uzraudzīt un kontrolēt šīs naudas atrašanās vietu būtu neiespējami, īpaši, ja nav zināms, pēc cik ilga laika un kam bija paredzēts naudu nodot tālāk,» tā prokurors.

DB jau rakstīja, ka tā dēvētajā Rīgas domes kukuļošanas lietā Augstākā tiesa bijušajam Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoram Vilnim Štramam noteikusi cietumsodu 6,5 gadu, bijušajam Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora vietniekam Pēterim Strancim – 5 gadu, uzņēmējai Inārai Vilkastei – divu gadu apmērā. Savukārt bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājs Raimonds Janita notiesāts ar brīvības atņemšanu uz viens gadu astoņi mēneši un 25 dienām jeb laiku, ko viņš jau ir pavadījis ieslodzījumā. Šie spriedumi vēl var tikt pārsūdzēti.

Visu interviju lasiet jaunākajā žurnālā Lietišķā Diena!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikmetīgā māksla Līdz ar ABLV bankas darbības pārtraukšanu Latvijas mecenātismam grūtā brīdī sevi piesaka mākslas fonda VV Foundation dibinātāji Vita Liberte, Vilnis Štrams un Jānis Borgs, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Kā pirmā ir sarīkota gleznotāja Lara Strun- kes personālizstāde Aiza. Tā Dzelzceļa muzejā, Rīgā, ir apskatāma līdz 11. maijam.

Kā īsti sauc jūsu fondu VV Art Foundation – ar vai bez «Art»? Ir redzēti dažādi varianti.

Juridiskais nosaukums Anglijā, kur fonds ir reģistrēts, vispār ir W Art Foundation. Tā mēs sākām, bet tad nolēmām, ka W ir jau daudz lietots, un tas sašķēlās divos «V». Saziņā nometām arī «Art», lai norādītu, ka gribam runāt ne tikai par mākslu. Māksla ir tikai viens mūsu temats, bet tas ir pateicīgs, lai uzsāktu komunikāciju.

«VV» nozīmē Vita un Vilnis?

Jā, arī tā. Taču tas visu ko nozīmē – arī Victory. Tur ir daudz simbolisma, un mēs pie tā vēl strādāsim, bet pagaidām ir tik daudz ko darīt ar izstādi, ka pie komunikācijas lietām vēl neesam ķērušies. Darīt ir grūtāk, un izstādes rīkošana arī izrādījās ne tik viegla. Es jau pati līdz šim izstādes nebiju organizējusi, bet tagad daudz iesaistos, jo šis ir mūsu fonda pirmais pasākums un gribējās, lai tas ļoti patīk pašiem, tāpēc izvēlējāmies Lari Strunki. Viņš ir interesants un dziļš cilvēks ar savu specifiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome šodien nolēma likvidēt Rīgas pašvaldības aģentūru "Rīgas pilsētas arhitekta birojs" un Rīgas pilsētas būvvaldi.

Minētās institūcijas plānots likvidēt ar šī gada 31.augustu, no 1.septembra nododot to funkcijas Pilsētas attīstības departamentam.

Departaments būs Rīgas pilsētas arhitekta biroja un Rīgas pilsētas būvvaldes tiesību, saistību, finanšu līdzekļu, mantas un lietvedības pārņēmējs.

Lai šo procesu īstenotu, plānots izveidot Rīgas pilsētas arhitekta biroja un Rīgas pilsētas būvvaldes likvidācijas komisiju. Par komisijas priekšsēdētāju plānots iecelt Pilsētas attīstības departamenta direktoru, bet par tās locekļiem - iesaistīto institūciju vadītājus, Finanšu departamenta direktoru un Juridiskās pārvaldes vadītāju.

Komisijai arī būs jāveic likvidējamo iestāžu personāla novērtēšana, apzinot, kuriem darbiniekiem tiek nodrošinātas tiesības pāriet darbā uz citām Rīgas pilsētas pašvaldības institūcijām un ar kuriem ir izbeidzamas darba tiesiskās attiecības.

Komentāri

Pievienot komentāru