Jaunākais izdevums

«Ja mēs gribam vienlaikus saglabāt zemu nodokļu un augstu izmaksu līmeni, tad tas ir strupceļš,» intervijā laikrakstam Diena norāda finanšu ministrs Einārs Repše.

Runājot par to, kad varētu tikt samazināts sociālais nodoklis un iedzīvotāju ienākumu nodoklis E. Repše sacīja: «Es skatos uz 2012. vai 2013. gadu, kad ekonomika sāks atveseļoties, gadu no gada augs ieņēmumi, un mēs varēsim sākt rēķināt ar pozitīviem budžeta papildinājumiem. Tas būtu īstais brīdis, kad varētu pārskatīt šos nodokļus. Patlaban mums nav tādu finansiālu iespēju, un kopumā nodokļu slogs Latvijā ir neliels. Jā, daži nodokļi ir par daudz lieli, taču, ja skatāmies kopumā valstī un pašvaldībās, veidojas aptuveni 30% no nacionālā kopprodukta, un tas ir ļoti zems rādītājs. Vidējais rādītājs Eiropā šajā jomā ir 39.8%.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše izlemj atbrīvot Jakānu, Tautas partija iebildīs

Dienas Bizness, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) izlēmis uz valdību virzīt lēmumu par patlaban atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna atbrīvošanu no amata, Tautas partija Dz. Jakāna atstādināšanu neatbalstīs.

Valdību E.Repše par to aicinās lemt otrdien. Lēmumu par Dz.Jakāna atbrīvošanu ministrs jau esot iesniedzis Ministru kabinetā. Savukārt Tautas partija iebildīs pret Dzintara Jakāna atbrīvošanu no VID ģenerāldirektora amata, līdz ar to valdība šo jautājumu nevarēs skatīt, bez tā atkārtotas apspriešanas koalīcijā, diena.lv informējis Tautas partijas frakcijas vadītāja vietnieks Vents Armands Krauklis.

E.Repše otrdien atzina, ka Dz.Jakāna darbībā pēc disciplinārlietu izmeklēšanas konstatēti un pierādīti pieci pārkāpumi, kas vērtējami kā būtiski un par kuru pieļaušanu ir pamats piemērot visbargāko sodu – atbrīvošanu no amata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše gatavs maksāt, ja Jakāna sāgā radīs zaudējumus valstij

Miks Lūsis, Db, 14.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja es esmu šeit kaut ko nelikumīgi darījis, bet esmu pārliecināts, ka tā nav, tādā gadījumā es par to atbildēšu,» apliecināja finanšu ministrs Einars Repše.

LTV raidījumā Kas notiek Latvijā? uz vadītāja jautājumu, vai viņš publiski izrakstīs vekseli un gadījumā, ja valsts tiesas prāvā zaudēs un būs spiesta maksāt kādu naudas summu, atmaksās to no savas kabatas. E. Repše uzsvēra: «Esmu pārliecināts, ka mēs nezaudēsim.» Uz atkārtotu jautājumu, vai finanšu ministrs gatavs parakstīt vekseli, E. Repše piebilda: «Dodiet tik papīru, bet, lūdzu, nenovedīsim lietas līdz absurdam.»

Db.lv jau vēstīja, ka E. Repše izlēma uz valdību otrdien virzīt lēmumu par patlaban atstādinātā VID ģenerāldirektora Dz. Jakāna atbrīvošanu no amata. Dz.Jakāna darbībā pēc disciplinārlietu izmeklēšanas konstatēti un pierādīti pieci pārkāpumi, kas vērtējami kā būtiski un par kuru pieļaušanu ir pamats piemērot visbargāko sodu – atbrīvošanu no amata. Pārmetumi saistīti ar ministra rīkojumu nepildīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše: mājokļu nodokļa noraidīšana nozīmē izdevumu samazināšanu par 450 miljoniem Ls

Madara Fridrihsone, Db, 18.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka Saeima ir noraidījusi Finanšu ministrijas piedāvātos nekustamā īpašuma nodokļa grozījumus, veidojot 2010.gada valsts budžetu, tā izdevumi būs jāsamazina par 450 milj. Ls.

To, šodien tiekoties ar Tautas partijas Saeimas frakcijas deputātiem, kuri vakar piedalījās mājokļu nodokļa likumprojekta «izgāšanā», paziņoja finanšu ministrs Einars Repše.

Einars Repše. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)Einars Repše. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)Viņš atgādināja, ka Latvijas saistības pret starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka valsts budžeta izdevumi 2010. gadā būs jāsamazina par 500 milj. Ls jeb 4 % no iekšzemes kopprodukta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav pārliecības, vai lēmums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa palielināšanu bija pareizs. Tā intervijā atzīst finanšu ministrs Einars Repše (JL) — politiķis, kura ietekmi uz Latvijā notiekošajiem ekonomiskajiem procesiem 2009. gadā Dienas biznesa lasītāji novērtējuši kā vienu no lielākajām.

Kāds, jūsuprāt, ir bijis aizejošais gads?

Smags! Dievs dod katrai tautai pārciest 18 % kopprodukta kritumu - tas ir dramatiski. Protams, kritums bija no tā saucamā burbuļa, nevis reālas ekonomikas, kas pastāvēja iepriekšējos gados un bija smagi uzpūsta. Līdz ar to ražojošā ekonomika nemaz tik daudz nav kritusi. Tomēr kopumā ekonomikas kritums par 18 %, ziniet, ir neikdienišķa parādība, kas gadās labi ja pāris reizes gadsimtā. Jāteic arī, ka nav daudz tautu, kas šādas neveiksmes būtu sekmīgāk pārcietušas. Šobrīd par Latviju starptautiskajā finanšu presē jau sāk runāt nevis kā par krīzes skartu nelaimi, kā tas bija vēl pirms pāris mēnešiem, bet gan kā, iespējams, paraugu citām ES valstīm, tostarp Grieķijai. Tas ir svarīgi, jo līdz ar uzticību atgriežas arī iespējas, tostarp aizņemties naudu biznesa attīstībai. Ne tikai valsts, bet arī privātā biznesa iespējas aizņemties ir saistītas ar mūsu starptautisko reputāciju. Un patlaban šī reputācija piedzīvo ļoti jūtamu pagriezienu no negatīvā uz pozitīvo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik skaidra ir summa, par kādu budžeta izdevumi jāsamazina, taču nav skaidrs, uz kā rēķina.

To intervijā Latvijas Radio teica finanšu ministrs Einārs Repše. Viņš uzsvēra, ka zemākais Latvijas ekonomikas punkts būs nākamgad, bet toties ekonomikas atveseļošanās varētu būt straujāka nekā līdz šim domāts.

E. Repše sacīja, ka papildu 90 milj. Ls cerēts iegūt no jaunajiem nodokļiem — kapitāla pieauguma un mājokļa nodokļiem. Pēdējam ir vairāki varianti, no kuriem E. Repše personīgi atbalsta pirmo variantu— 1.5% likmi dzīvokļiem un mājām, nosakot minimālo neapliekamo platību, jo tad lielāks slogs gultos uz luksusa un neapdzīvotiem īpašumiem. «Ja Saeima lems, ka šis nodoklis nav jāievieš, mēs to neieviesīsim, bet tad par lielāku summu būs jāmazina budžeta izdevumi. Šobrīd varam pilnīgi noteikti pateikt — ja nodokļu ieņēmumi tiks palielināti par plānotajiem 90 miljoniem latu, budžeta samazinājums būs nepieciešams tikai aptuveni 409 miljonu latu apmērā. Veselības aprūpei garantēsim 3.4% no IKP. Neko vairāk es šobrīd negribētu cieti solīt, jo samazinājumam būs jāpakļauj visas valdības realizētās funkcijas, jo pretējā gadījumā nepieciešamo summu nesavāksim,» tā E. Repše.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše gatavs likt VID patrulēt, lai pieķertu dienesta automašīnu nodokļa nemaksātājus

Madara Fridrihsone, Db, 22.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepieciešamības gadījumā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ierēdņi varētu patrulēt uz ceļiem, lai ķertu dienesta automašīnu lietotājus, kas nav samaksājuši nodokļus par labumu, kas gūts, izmantojot automašīnu personiskām vajadzībām.

To šodien paziņoja finanšu ministrs Einars Repše, reaģējot uz premjera Valda Dombrovska (Jaunais laiks) bažām, ka nav paredzēta pietiekami stingra kārtība, kā tiks kontrolēta dienesta automašīnu izmantošana personiskām vajadzībām un nodokļu nomaksa.

Viņaprāt, VID ierēdņi varētu patrulēt uz ceļiem līdzīgi kā Ceļu policija, kuri, apturot dienesta automašīnas, piemēram, brīvdienās vai vietās, kuras «acīmredzami nav saistītas ar darba pienākumu veikšanu», varētu iztaujāt to vadītājus par brauciena mērķi un pārliecināties par to, vai iepriekšējā mēnesī ir nomaksāti nodokļi par dienesta automašīnas lietošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šobrīd valdība vienojusies ieviest likmi mājokļa nodokļa 0.1.% apmērā – tas ir labs kā sākums, bet domāju, ka pie tā šis nodoklis neapstāsies,» uzsvēris finanšu ministrs Einars Repše.

«Kaut kad nākotnē, varbūt gatavojot 2011. gada budžetu pēc Saeimas vēlēšanām, droši vien atgriezīsies pie šī jautājuma,» intervijā Latvijas Radio norādīja E. Repše. Viņaprāt, attiecībā uz šo nodokli bija iespējams ieviest progresivitātes principu, taču kā kompromisa variants panākta 0.1 % nodokļa likme.

Attiecībā uz 2010. gada budžetu uz žurnālista jautājumu, vai ir izdevies samazināt nelietderīgos tēriņus un izdevumus valsts pārvaldē, E. Repše atbildēja: «Šķiet, ka jā. Varbūt mums ir izdevies samazināt ne tikai nelietderīgos tēriņus, bet kaut kur arī lietderīgos. Katrā ziņā samazinājums noticis niansēti».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše redz nozīmīgu potenciālu sadarbībai ar Ķīnu

Dienas Bizness, 01.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 1. septembrī, finanšu ministrs un Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs Einars Repše Ķīnas Tautas Republikas vicepremjera Hueja Ljanju (Hui Liangyu) vizītes ietvaros piedalījās Latvijas – Ķīnas ekonomikas forumā.

Uzrunājot klātesošos, E. Repše norādīja: «Šodien mēs tiekamies laikā, kad pasauli skārusi finanšu krīze, tas mums liek meklēt jaunus un radošus veidus, kā stimulēt ražošanu un tirdzniecību. Tādēļ es saredzu lielu potenciālu tirdzniecības saišu stiprināšanai starp Latviju un Ķīnu uz savstarpēja izdevīguma pamata.»

Ministrs uzsvēra, ka Latvija saredz lielu potenciālu sadarbībā ar Ķīnu tādās nozarēs kā transports, tranzīts un loģistika, aviācija, biotehnoloģijas, farmaceitiskie produkti, informācijas tehnoloģijas, telekomunikācijas un tūrisms, kā arī perspektīvas ir enerģētikas un augstākās izglītības nozarēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Man ir žēl, ka Čehijas Republikas finanšu ministrs Eduards Janota, detalizēti neiepazīstoties ar pašreizējo Latvijas ekonomisko situāciju, no parlamenta tribīnes pauž bažas, vai Latvija spēs atdot starptautisko aizdevumu.»

To norādījis Finanšu ministrs Einars Repše, piebilstot, ka jau vairāk nekā gadu starp Latviju un Čehiju notiekot sarunas par aizdevuma līguma nosacījumiem. Latvijai neesot bijuši pieņemami Čehijas līguma neizdevīgie nosacījumi, jo tie neatbilda Eiropas Komisijas (EK) normām par valsts atbalstu un uzņēmumu konkurētspēju, turklāt bijuši pretrunā ar starptautiskā aizņēmuma programmas nosacījumiem. Latvijas lielākie starptautiskie partneri EK un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir pauduši nepārprotamu atbalstu Latvijas pozīcijai šajā jautājumā.

2008. un 2009. gadā Latvija no EK, SVF, Pasaules Bankas un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas kopumā ir saņēmusi 2,29 miljardus latu, no kuriem izlietoti 1,32 miljardi latu, un atlikums Valsts kases kontos ir 0,973 miljardi latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Ar akcīzi grib aplikt arī šokolādi, cukuru un sāli, cerot iekasēt papildu 30 miljonus eiro

LETA, 03.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija (VM) ir sagatavojusi priekšlikumus nākamā gada budžeta ieņēmumu palielināšanai par teju 30 miljoniem eiro un šī mērķa sasniegšanai rosina noteikt akcīzes nodokli arī šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem, pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

VM jau ir izstrādājusi priekšlikumus noteikt akcīzes nodokli vairākiem pārtikas produktiem un augu aizsardzības līdzekļiem, kā arī vairākām precēm. VM sākotnēji vēstīja, ka šādi budžetā varētu papildus rast 9,5 miljonus eiro. Taču tagad VM ir izstrādājusi priekšlikuma papildinājumus, kurus iesniegusi Finanšu ministrijai.

Jaunais piedāvājums paredz noteikt akcīzes nodokli cukura konditorejas izstrādājumiem jeb karamelēm, īrisiem un citām konfektēm, šokolādei un tās izstrādājumiem, kā arī miltu konditorejas izstrādājumiem. Šiem produktiem VM vēlētos noteikt akcīzes nodokli 41 eiro apmērā par 100 kilogramiem produkta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai pie stabilas izaugsmes vajadzētu atgriezties 2012. gadā, ziņu aģentūrai Reuters, norādīja Finanšu ministrs Einars Repše.

Aģentūrai E. Repše paskaidroja, ka Latvijas valdība ir pārliecināta, ka tai izdosies īstenot stingro budžeta samazināšanu, kas ir vajadzīgs, lai ekonomika atgrieztos uz «izaugsmes ceļa».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše: Jakāns musināja VID darbiniekus

Madara Fridrihsone, Db, 23.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atstādinātais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors ne tikai pats atteicās pildīt likumīgus finanšu ministra rīkojumus, bet arī musināja citus VID darbiniekus atteikties no šādu rīkojumu pildīšanas.

To šodien pirms Ministru kabineta ārkārtas sēdes, kurā tiks lemts par Nellijas Jezdakovas iecelšanu par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju, paziņoja finanšu ministrs Einars Repše (Jaunais laiks).

E. Repše atstādinājis visus VID struktūrvienību vadītājus, kurus laikā no 15. līdz 19. oktobrim ar saviem rīkojumiem bija iecēlis Dz. Jakāns, kurš struktūrvienību vadītāju kandidatūras nebija saskaņojis ar finanšu ministru.

E. Repše stāsta, ka šis ir viens no iemesliem, kādēļ valdībai steidzami jāizlemj jautājums par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja iecelšanu, jo, lai pienākuma izpildītājs iegūtu tiesības parakstīt dokumentus, viņam ir nepieciešams Ministru kabineta mandāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše ierosina jaunu disciplinārlietu pret Jakānu

Madara Fridrihsone, Db, 13.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše, konstatējot, ka uz jau esošās disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atstādinātais ģenerāldirektors Dzintars Jakāns ir atradies darba vietā, pieņēmis lēmumu ierosināt vēl vienu disciplinārlietu.

«Valsts ieņēmumu dienesta atstādinātais ģenerāldirektors apzināti turpina nepildīt ministra lēmumus, tādējādi ignorējot valsts pārvaldē pastāvošo hierarhiju. Šāda ierēdņa patvaļa nodara kaitējumu visai valsts pārvaldei, kā arī grauj dienesta tēlu visu nodokļu maksātāju acīs,» uzsver E. Repše.

Pamatojoties uz to, ka VID ģenerāldirektors Dz. Jakāns uzdotajā laikā apzināti nav izpildījis finanšu ministra rīkojumus, šā gada 22. oktobrī, E. Repše pret viņu ierosināja disciplinārlietu par pienākumu nepildīšanu, kā arī uz tās izmeklēšanas laiku ir atstādinājis ierēdni no pienākumu pildīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše: ieturētais parāds pensionāriem jāizmaksā nekavējoties

Dienas Bizness, 06.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše, pamatojoties uz Satversmes tiesas (ST) spriedumu, kas paredz izmaksāt pensijas pilnā apmērā un atmaksāt pensionāriem to pensijas daļu, kas ieturēta kopš 2009. gada 1. jūlija, piedāvā to izmaksāt nekavējoties, sākot ar šā gada februāri, ziņo Diena.

«Ņemot vērā valdības mērķtiecīgo un pārdomāto fiskālo politiku, pašreiz Valsts kasē ir līdzekļi, tādēļ, es piedāvāju pensionāriem ieturēto parādu izmaksāt nekavējoties. Finanšu ministrija veiks visus nepieciešamos darbus, nodrošinot iespēju, lai parādu izmaksātu jau ziemas mēnešos, kad iedzīvotāju izdevumi ir lielāki apkures sezonas dēļ,» norāda E. Repše.

Plānots, ka, lai izpildītu ST spriedumu, būs nepieciešami papildu aptuveni 80 miljoni latu, lai izmaksātu pensionāriem ieturēto parādu, kā arī aptuveni 105 miljoni latu, lai no šā gada 1. marta maksātu pensijas pilnā apmērā. Kopumā ir nepieciešami papildu 185 miljoni latu, kas palielinās valsts budžeta deficītu par 1.5%. Izpildot ST spriedumu, 2010. gada valsts budžeta deficīts nepārsniegs iepriekš panāktās vienošanas ar starptautiskajiem partneriem un būs ap 8.5%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše: 90 miljonus no nodokļu pārskatīšanas var neizdoties iegūt

Madara Fridrihsone, Db, 15.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā dažus «interesantus» procesus, nodrošināt 90 milj. Ls lielus ienākumus no mājokļu aplikšanas ar īpašuma nodokli un kapitāla pieauguma nodokļa ieviešanas varētu arī neiegūt.

To šodien valdības ārkārtas sēdē paziņoja finanšu ministrs Einars Repše (Jaunais laiks), iespējams, dodot mājienu, ka Tautas partijas nevēlēšanās atbalstīt nodokļu paaugstināšanu, nozīmē, ka, gatavojot 2010. gada budžetu, tā izdevumi būs jāsamazina par visiem 500 milj. Ls, kā tas apsolīts starptautiskajiem aizdevējiem.

Jau vēstīts, ka nodoma vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam ir norādīts, ka gadījumā, ja 2010. gada valsts budžeta deficītu neizdosies samazināt par 500 milj. Ls, pievienotās vērtības nodokļa likme varētu tikt palielināta līdz 23 %, kā arī tikt ieviests progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše uzdod izvērtēt priekšlikumus nodokļu sistēmas uzlabošanai

Madara Fridrihsone, Db, 27.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše (Jaunais laiks) uzdevis Finanšu ministrijas ekspertiem izvērtēt iespējas Latvijā ieviest pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksāšanas reverso kārtību un mainīt uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksāšanas kārtību.

Finanšu ministrija informē, ka E. Repše uzdevis izvērtēt arī iespēju lividēt preču pavadzīmes – rēķinus ar Valsts ieņēmumu dienesta numuriem preču un pakalpojumu apritei Latvijā, kā arī izskatīt iespēju pāatrināti ieviest atlikto PVN režīmu par importu.

Db jau vēstījis, ka 27. augustā notikušajā Ekonomikas ministrijas rīkotajā konferencē Latvija. Izaugsme. Labklājība. uzņēmēji kārtējo reizi aktualizēja jautājumu par iespējām Latvijā ieviest PVN maksāšanas reverso kārtību un atcelt uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumus.

Jau šī gada janvārī šos nodokļu politikas jautājumus aktualizēja arī Valsts presidents Valdis Zatlers, taču šīs iniciatīvas pagaidām nav pārtapušas konkrētās nodokļu likumu izmaiņās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Dienas tēma: Solidaritātes nodoklis atņems konkurētspēju

Māris Ķirsons, 27.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vēlme, ar solidaritātes nodokļa ieviešanu iekasēt vairāk naudas nodokļos, cerēto rezultātu var arī nenest

Pašvaldību ienākumiem pastāv risks pat samazināties. Saruks arī to uzņēmumu konkurētspēja, kuri savu produktu radīšanai izmanto augstas kvalifikācijas speciālistus. Par to liecina Deloitte apaļā galda diskusija par solidaritātes nodokļa slēptajiem riskiem. Uzņēmēji uzskata, ka solidaritātes nodokļa ieviešana nevis veicinās investīciju pieplūdumu Latvijas ekonomikai, bet – tieši pretēji – slāpēs, turklāt netiek izslēgts, ka pat tie, kuri jau ir investējuši Latvijā, augstākā līmeņa speciālistu darba vietu pārcels uz kādu no kaimiņvalstīm.

Tiek pieļauts, ka daļa solidaritātes nodokļa maksātāju šāda nodokļa ieviešanu Latvijā apstrīdēs Satversmes tiesā. Valsts, daudz gribēdama, finālā varot dabūt ļoti maz – patiesībā konsolidētais efekts var būt arī negatīvs.Efektīvāk būtu bijis palielināt nodokļu iekasējamību, vēl jo vairāk, ja valsts budžeta parāds uz šā gada oktobri ir 1,47 miljardi eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tieslietu ministrija Jakāna atlaišanu atzīst par nepamatotu

, 23.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrija, atbildot uz Valsts ieņēmuma dienesta (VID) lūgumu izvērtēt finanšu ministra Einara Repšes rīkojumus attiecībā uz VID, atzinusi, ka tie bijuši nepamatoti.

Atbildes vēstulē, kuru parakstījis Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, atsaucoties uz vairākiem likuma pantiem, ministrija norāda, ka likumā noteiktās VID pilnvaru pārņemšanas tiesības nav attiecināmas uz konkrēto gadījumu, kad E. Repše pārņēma VID reorganizācijas pilnvaras un izdeva vairākus rīkojumus.

Db.lv jau vēstīja, ka E. Repše ierosinājis pret Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu disciplinārlietu un atstādinājis viņu no VID ģenerāldirektora pienākumu pildīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einārs Repše šovakar parakstīs rīkojumu par sagatavotā VID reorganizācijas plāna īstenošanu.

Tā pēc valdības sēdes atzina finanšu ministrs. Viņš norādīja, ka koalīcijas partneri valdībā (domāts TP un ZZS) ir neprognozējami.

Einārs Repše. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)«Nebūtu virzījis VID reorganizācijas piedāvājuma izskatīšānu valdībā, ja vakar valdību veidojošo partiju koalīcijas padomes sanāksmē nebūtu saņēmis visu politisko spēku atbalstu,» uzsvēra E. Repše.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše ierosina disciplinārlietu pret Jakānu

Guna Gleizde, Db, 18.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše ierosinājis disciplinārlietas pret Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu un šīs pašas iestādes Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes un juridiskās daļas vadītāju Arti Zaļūknsni par prettiesisku rīcību divu ierēdņu atlaišanā.

Finanšu ministrija konstatējusi «rupjus tiesību normu pārkāpumus civildienesta attiecību izbeigšanas procesā» ar ierēdņiem Vasiliju Kivļonoku un Jāni Laizānu. Šie bijušie VID darbinieki pirmajā tiesas instancē tika atzīti par vainīgiem nelikumīgā žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanā.

Abas personas tika atlaistas no darba saskaņā ar likuma punktu, kas paredz, ka civildienesta tiesības drīkst izbeigt tikai tad, ja ir stājies spēkā spriedums krimināllietā. Bet atlaišanas brīdī spriedums tiesas procesā vēl nebija nolasīts.

E.Repše uzskata, ka «ir nepieņemams, ka valsts pārvaldē strādā krimināli apsūdzēti darbinieki, iestādes vadība ir atbildīga, lai šādi gadījumi netiktu pieļauti. Šo konkrēto gadījumu VID vadība varēja atrisināt likumīgā ceļā, piemēram, uz krimināllietas izskatīšanu laiku vainīgos atstādināt no amata pildīšanas».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskim viedokļu sadursme ar Repši par zemāko punktu

, 08.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) nepiekrīt finanšu ministra Einars Repšes prognozei, ka zemāko punktu Latvijas ekonomika sasniegs nākamajā gadā.

Tādu prognozi izteica premjera partijas biedrs finanšu ministrs Einars Repše, vēsta diena.lv. Latvijas ekonomikas zemākais punkts tiks sasniegts nākamgad, taču ekonomikas atveseļošanās, kad tā sāksies, varētu būt straujāka nekā prognozēts, uzskata E.Repše.

«Šo jautājumu var dažādi interpretēt. Ja runājam par recesijas dziļāko punktu, tas bija vai nu gada pagājušais ceturksnis, vai šis ceturksnis. Nākamā gada ceturtajā ceturksnī pēc Ekonomikas ministrijas prognozēm atjaunosies ekonomiskā izaugsme. Taču, recesijai turpinoties, absolūti zemākais punkts varbūt būs ar kādu nobīdi. Bet recesijas dziļākais punkts ir vai nu jau aiz muguras, vai nu tas ir pašreiz,» Latvijas televīzijā otrdien sacīja valdības vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše piedāvā budžetu vērtēt funkciju griezumā

Madara Fridrihsone, Db, 04.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien notiekošajā valdības un valdošās koalīcijas partiju vadītāju seminārā par 2010. gada valsts budžetu finanšu ministrs Einars Repše (Jaunais laiks) nācis klajā ar ierosinājumu budžeta projektu sagatavot konkrētu funkciju griezumā.

«Piedāvāju valdībai, kā arī koalīcijas partneriem jaunu 2010. gada budžeta projekta sagatavošanas metodi, proti, izvērtēt valsts izdevumus atbilstoši funkcijām un darīt to prioritārā secībā,» skaidro E. Repše.

Rīt 2010. gada budžeta likumprojekta sagatavošanu apspriedīs Reformu vadības grupa, kurā darbojas valdības sociālo partneru pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kontroliere Inguna Sudraba masu medijiem paudusi viedokli, ka ceturtdien Saeimas deputātiem nācies balsot par pilnvarojumu valdībai vienoties ar aizdevējiem, neiepazīstoties ar vienošanās nosacījumiem.

Pēc finanšu ministra Einara Repšes domām, I.Sudrabas teiktais esot «neizprotams un mulsinošs». Viņš norāda, ka valdības ziņojumā parlamentam tikuši izklāstīti pasākumi un uzdevumi, kas jāveic saskaņā valdības sagatavotajiem dokumentiem starptautiskajiem aizdevējiem. Šī informācija bijusi publiski pieejama un medijos apspriesta.

Db jau rakstīja, ka Valdības pozīcija paredz, ka Latvijai 2012. gadā jāsasniedz Māstrihtas kritēriji un 2014. gadā jāuzsāk eiro ieviešana. Ziņojums ietver pasākumus, kas jāpaveic, lai sasniegtu šo mērķi.

Līdz šī gada marta beigām amatu katalogā tiks iekļauti pašvaldību darbinieki, lai šo personu atalgojums nepārsniegtu valsts pārvaldes atalgojumu. Šis pats termiņš noteikts lemšanai par to, kā ieviest Valsts kontroles ieteikumus par 2008. gada valsts un pašvaldību budžetu izpildes izvērtēšanu. Savukārt nākamā gada budžetu E.Repše apņēmies sākt gatavot šī gada pirmajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības vērtējumā Latvijas premjers Valdis Dombrovskis ir stabilās pozīcijās. Sava Ministru Kabineta sastāvā viņš ir visatzinīgāk novērtētais politiķis, atsaucoties uz GFK aptauju, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Premjeru pozitīvi raksturo 35% vēlētāju. Otrajā vietā ir Tautas partiju pārstāvošais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš ar 23%. Trešajā ar 22% ir iekšlietu ministre no Jaunā laika Linda Mūrniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Repše: veidojot nākamā gada budžetu, jāpēta Ulmaņa valdības modelis

Madara Fridrihsone, Db, 28.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strādājot pie 2010. gada valsts budžeta likuma un budžeta deficīta samazināšanas, viens no «perspektīviem» taupības pasākumiem varētu būt ministriju skaita samazināšana, tajā skaitā jāizpēta tā dēvētās Ulmaņa laika Latvijas valdības modelis.

To šodien paziņoja finanšu ministrs Einars Repše, uzreiz gan piebilstot, ka par to, kuras ministrijas varētu tikt apvienotas vai likvidētas, pagaidām ir pāragri spriest.

Viņaprāt, vērtējot iespējas samazināt valsts pārvaldi, jāanalizē iepriekšējo valdību laikā pastāvējušie valdības modeļi, bet interesanti varētu būt papētīt arī tā dēvētās Ulmaņa laika valdības modeli.

Komentāri

Pievienot komentāru