Jaunākais izdevums

Mazinoties spriedzei tirgū, latu starpbanku likme RIGIBOR uz nakti šodien nokritusies līdz 8.60 %, liecina Latvijas Bankas dati.

Likme uz vienu dienu ir 8.8 %, nedēļas likme – 16.4 %, viena mēneša likme – 23.3 %, trīs mēnešu likme – 20.92 %, sešu mēnešu likme – 20.8 %, bet gada likme – 19.6 %.

Piektdien likme uz nakti un vienu dienu bija 24.6 %.

Par to liecina Latvijas Bankas informācija par valūtu pirkšanas pārdošanas operācijām no 8. jūnija līdz 12. jūnijam.

Līdz šim centrālā banka pamatā uzpirka latus, tirgū kopumā kopš gada sākuma pārdodot 907.7 miljonus eiro. Tostarp vislielākais bankām pārdotais eiro apjoms bijis pēdējās pāris nedēļās - tirgū kopumā pārdoti 371.8 miljoni eiro. Atbrīvošanos no latiem veicināja baumas par iespējamo lata devalvāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien negaidīti strauji pieaugušas latu starpbanku kredītu procentu likmes - nedēļas un mēneša RIGIBOR pārsniedzis 30 % robežu.

Latvijas Bankas informācija liecina, ka nedēļas RIGIBOR sasniedzis 32.6 %, bet mēneša RIGIBOR - 30.4 %. Vēl aizvakar šīs likmes bija attiecīgi 17.8 % un 22.4 %.

Tas liecina, ka RIGIBOR indeksu veidojošās bankas ir gatavas maksāt augstas likmes, lai no citas bankas aizņemtos latus.

Šodien par 4.8 procentu punktiem pieaugusi arī RIGIBOR likme uz vienu nakti, sasniedzot 9.8 %. Tiesa, tā nav tik augstā kā pirms nedēļas, kad pārsniedza 20 %.

Nedaudz pieaugušas arī ilgāka termiņa RIGIBOR likmes – 3 mēnešu likme dienas laikā pieaugusi par 3.68 procentu punktiem, līdz 26.2 %, 6 mēnešu RIGIBOR sasniedzis 25.4 % (18. jūnijā bija 20.8 %), bet gada RIGIBOR šodien noteikts 22 % līmenī (18. jūnijā bija 19.6 %).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc eiro ieviešanas latu kredītņēmējiem sarukšot ikmēneša maksājumi

Žanete Hāka, 25.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai ieviešot eiro, kredītņēmējiem, kas aizņēmušies latos ar mainīgo procentu likmi, samazināsies ikmēneša kredīta maksājumi, prognozē Latvijas Bankas ekonomiste Vija Mičūne.

Viņa uzsver, ka daudzi iedzīvotāji savā dzīvē ir saskārušies ar kredītiem - ņēmuši hipotekāro kredītu mājokļa iegādei, kredītu dzīves apstākļu uzlabošanai, lieto kredītkarti vai strādā uzņēmumā, kas savai attīstībai izmanto no bankām aizņemtos līdzekļus.

Kopumā pagājušā gada rudenī Latvijā mājsaimniecībām un uzņēmumiem bija izsniegts vairāk nekā miljons kredītu 10,1 miljarda latu apmērā (no tiem latos 1,3 miljardi un eiro 8,4 miljardi), tostarp uzņēmumiem izsniegti gandrīz 50 tūkstoši kredītu, mājsaimniecībām mājokļu iegādei - vairāk nekā 130 tūkstoši, mājsaimniecībām patēriņa preču iegādei - vairāk nekā 215 tūkstoši kredītu, bet norēķinu karšu un kontu kredītu skaits pārsniedz 535 tūkstošus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs mēnešu starpbanku likme Rigibor šodien kļuvusi vēl zemāka nekā trīs mēnešu Euribor.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu gada likme 15 mēnešu zemākajā līmenī

, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, gada likmei sasniedzot zemāko līmenī pēdējo 15 mēnešu laikā, liecina Latvijas Bankas dati.

Gada Rigibor otrdien paslīdēja zem 9 % un pēdējoreiz likme zem šīs atzīmes bija 2008. gada oktobrī.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.24 %, uz vienu dienu – 1.26 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.40 %, viena mēneša likme – 2.09 %, trīs mēnešu likme – 5.19 %, sešu mēnešu likme – 7.37 %, bet gada likme – 8.99 %.

Rigibor kritums turpinās lielā latu likviditātes pārpalikuma dēļ - papildus obilgātajām rezervju prasībām komercbankas 11. janvārī LB bija noguldījušas gandrīz 493 miljonus latu, skaidro Parex bankas viceprezidents resursu pārvaldības jautājumos Kaspars Jansons.

Rigibor kritums korelē arī ar Latvijas valsts parādzīmju ienesības samazināšanos, kur pēdējā izsolē uz 3 mēnešiem investori bija gatavi aizdot valstij par nedaudz virs 3 % gadā, kamēr 3 mēnešu Rigibor ir 5.19%. Šis faktors parāda, ka likmei vēl ir potenciāls kristies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Īstermiņa Rigibor likmes paslīd zem 2 %

, 15.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienas nakts un dienas starpbanku tirgus likme Rigibor šodien paslīdējusi zem 2 % robežas, sasniedzot 1.9 %. Lai arī nedaudz samazinājās, tomēr virs 15 % turas 3 mēnešu likme.

Latvijas Bankas dati liecina, ka vēl 14. jūlijā Rigibor likme aizdevumiem uz nakti un dienu bija 2.36 %.

15. jūlijā Rigibor likme vienam mēnesim samazinājās līdz 12.4 %, bet trīs mēnešiem līdz 15.7 % (14.jūlijā bija 15.9 %). 6 mēnešu Rigibor likme šodien noslīdējusi līdz 18.26 % , bet gada likme – 19.4 %.

Lata procentu likmju lejupslīde turpinās, jo pieprasījums pēc latiem, jo īpaši īsajos termiņos, ir ļoti zemā līmenī, atzina Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Komercbanku kontos Latvijas Bankā 14. jūlijā glabājās 750.4 miljoni latu (rezervju normas pārpilde komercbanku sektorā vidēji 68 miljoni latu dienā), atzīmēja eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu starpbanku likmes RIGIBOR šodien atkal pakāpušās, liecina Latvijas Bankas dati.

Likme uz nakti un vienu dienu ir 23.4 %, nedēļas likme – 23.6 %, viena mēneša likme – 21.9 %, trīs mēnešu likme – 21.12 %, sešu mēnešu likme – 18.6 %, bet gada likme – 17.6 %.

Latvijas banka šogad jau iztērējusi 907 miljonus eiro, lai balstītu latu un mazinātu bailes, ka Latvijai dziļās recesijas dēļ nāksies devalvēt savu valūtu, raksta Reuters.

Jāpiemin, ka Latvijas Banka ar intervencēm pērk latus un pārdod eiro, kad eiro cena sasniedz 0.7098 Ls un pārdod latus un pērk eiro, kad eiro cena sasniedz 0.6958 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu starpbanku likme RIGIBOR uz nakti šodien palielinājusies jau līdz 33 %, liecina Latvijas Bankas dati.

Vienas dienas likme pieaugusi līdz 33.2 %, vienas nedēļas likme – līdz 33.6 %, viena mēneša likme – līdz 35 %, trīs mēnešu likme – līdz 29.8 %, sešu mēnešu likme – līdz 27.6 %, bet gada likme – līdz 24.4 %.

Aizvakar sākās jaunais obligāto rezervju periods, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Tā kā Latvijas finanšu tirgū pēdējās nedēļās nav vērojamas būtiskas izmaiņas, tirgus dalībniekiem tas nozīmē, ka pieprasījums pēc latiem saglabāsies augstā līmenī.

Jaunais rezervju periods tad attiecīgi sākās ar būtisku īstermiņa procentu likmju pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītņēmēji aktīvāk aizņemas eiro; nākamgad Euribor varētu nedaudz pakāpties

Žanete Hāka, 05.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn liela daļa jauno aizdevumu tika izsniegti latos, tomēr tagad, gatavojoties pārejai uz eiro, arī kredītņēmēji priekšroku dod eiro valūtai.

Pašlaik iezīmējusies tendence, ka arvien vairāk klientu izvēlas noformēt hipotekāros kredītus eiro valūtā, attiecīgi klientu skaits, kas izvēlas latu kredītus, samazinās, norāda bankas Citadele Kredītu produktu vadītāja Zanda Alviķe, uzsverot, ka pagājušajā gadā lielākais darījumu īpatsvars bija latos, savukārt šogad visvairāk izvēlētā valūta ir eiro. Būtiski arī, ka Rīgas reģionā liela daļa no īpašumu pirkšanas - pārdošanas darījumiem notiek eiro valūtā, attiecīgi arī arvien vairāk klienti formē darījumus eiro valūtā.

Šobrīd patēriņa kredītus Citadele piedāvā latos, bet gadu mijā tie automātiski bez komisijas maksas un par ES noteikto kursu tiks konvertēti uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušas nedēļas laikā bija vērojams straujš latu likmju kāpums.

Lietuviešu Snoras bankas un Latvijas Krājbankas sāga atstājusi savu ietekmi arī uz latu likmēm, kuras pēdējo dienu laikā piedzīvojušas strauju kāpumu. Kopumā kopš 16. novembra trīs mēnešu termiņa Rigibor likmes vērtība palielinājusies par 89 bāzes procentpunktiem - līdz 1,94%. Strauju kāpumu piedzīvojušas arī cita termiņa Rigibor likmes, straujāk palielinoties tieši garāka termiņa starpbanku likmēm.

Jāteic, ka līdz ar Rigibor likmju kāpumu pirmo reizi kopš 2010. gada novembra esam nonākuši situācijā, kad trīs mēnešu Rigibor likme atkal ir lielāka nekā trīs mēnešu atbilstošā Euribor likme. Piektdien Latvijas kredītņēmēju vidū izplatītās trīs mēnešu termiņa Euribor likmes vērtība atradās pie 1,475% atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Rigibor īstermiņa likmes vēsturiski zemas

Žanete Hāka, 22.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs mēnešu latu starpbanku likme Rigibor šonedēļ paslīdējusi zem 2% atzīmes, liecina Latvijas Bankas (LB) dati.

«Līdz šim Rigibor dzīves laikā nav bijusi situācija, kad visas Rigibor likmes līdz trim mēnešiem (ieskaitot), ir zem 2% atzīmes,» skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš.

Likme uz nakti un vienu dienu otrdien ir 1,08%, uz nedēļu tā ir 1,15%, uz vienu mēnesi – 1,30%, bet uz trim mēnešiem – 1,99%. Sešu mēnešu likme ir 2,59%, bet 12 mēnešu likme ir 4,22%.

«Kamēr tirgus dalībnieki nepārdod latus LB vai nesāks būtiski palielināt kredītportfeļus, kam, savukārt, viens no priekšnosacījumiem ir ekonomikas atveseļošanās, tirgū saglabāsies būtisks latu pārpalikums un attiecīgi samērā zemas lata procentu likmes,» uzskata eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstermiņa latu starpbanku likmes RIGIBOR turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

Ilgāka termiņa likmes pēdējā laikā būtiski nav mainījušās.

RIGIBOR uz nakti šodien ir 1.74 %, uz vienu dienu – 1.78 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 2.22 %, viena mēneša likme – 4.73 %, trīs mēnešu likme – 11.36 %, sešu mēnešu likme – 14.06 %, bet gada likme – 15.26 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien eiro cena Latvijas latos turpināja dzīvoties pēdējā laikā neierasti zemos līmeņos - pie 69.7 santīmu atzīmes.

Ja eiro cena noslīdēs līdz 0.6958 latiem, tad Latvijas Banka sāks pārdot latus un pirkt eiro.

Lata vērtība pieaugusi, jo Latvijas valdība solījusies ieviest drastiskus budžeta samazinājumus, lai iegūtu kārtējo palīdzību no Starptautiskā Valūtu fonda un Eiropas Savienības, kas ir izšķirīgi, lai nesekotu lata sabrukums, raksta Reuters.

Likme uz nakti un vienu dienu ir 24.6 %, nedēļas likme – 24.8 %, viena mēneša likme – 23.3 %, trīs mēnešu likme – 22.32 %, sešu mēnešu likme – 20.6 %, bet gada likme – 18.9 %.

Lai arī pieprasijums pēc latiem ir it kā nedaudz mazinājies, tas joprojām ir ļoti augsts un tādēļ arī saglabājas augstas lata procentu likmes, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgāka termiņa latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, bet īsāko termiņu likmes šodien nav mainījušās, liecina Latvijas Bankas dati.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.38 %, uz vienu dienu – 1.40 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.90 %, viena mēneša likme – 3.14 %, trīs mēnešu likme – 7.58 %, sešu mēnešu likme – 9.39 %, bet gada likme – 11.04 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc Krājbankas gadījuma pieaug latu likmes

Jānis Šķupelis, 24.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien trīs mēnešu termiņa latu starpbanku likmes Rigibor pirmo reizi kopš 2010. gada novembra pārsniedza attiecīgā termiņa Euribor likmju vērtību.

Kopumā šodien trīs mēnešu termiņa Rigibor likmes vērtība palielinājās par 23 bāzes procentpunktiem līdz 1,63%. Savukārt trīs mēnešu Euribor likme atradās pie 1,474% atzīmes. Kopš šā gada 15. novembra trīs mēnešu Rigibor likmes ir palielinājušas par 62 bāzes procentpunktiem.

Šodien arī viena mēneša Rigibor likme pirmo reizi šogad pārkāpusi 1% atzīmi. Tiesa gan, šī likme joprojām ir zemāka par viena mēneša Euribor likmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpina samazināties trīs mēnešu starpbanku likme Libor un eiro starpbanku likme Euribor, liecina dati.

Trīs mēnešu dolāru likme Libor turpina krist jau 14. dienu pēc kārtas, raksta Bloomberg. Vakar tā samazinājusies par 2 bāzes punktiem līdz 0.51 %. Tāpat zem 1 % līmeņa nokrities eiro Libor trīs mēnešu likme, sasniedzot 0.9925 %.

Likmju samazinājums ir laba ziņa kredītņēmējiem, jo līdz ar likmju kritumu samazinās maksājums par kredītu, norāda eksperti.

Db.lv jau rakstīja, ka Eiropas centrālās bankas taktika samazināt likmi līdz rekordzemam līmenim un tirgū iepludināt līdzekļus ir palīdzējusi Euribor kopš rudens samazināt par vairāk nekā 4 procentpunktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: Eiropā audzis jaunu tiešo investīciju projektu skaits, Latvijā – samazinājies

Žanete Hāka, 26.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Eiropā būtiski audzis jaunu tiešo investīciju apjoms, liecina ikgadējais EY investīciju piesaistes pētījums EY Europe Attractiveness Survey.

Pagājušajā gadā Eiropā īstenoti 5083 jauni investīciju projekti, kas ir par 14% vairāk nekā 2014. gadā, kā arī radītas 217 666 jaunas darba vietas, kas ir par 17% vairāk nekā gadu iepriekš.

EY pētījums atklāj, ka no Baltijas valstīm visvairāk jaunu tiešo investīciju projektu pērn tika īstenoti Lietuvā – 43, kur arī novērots neliels investīciju projektu kāpums, savukārt Latvijā pērn tika īstenots 31 jauns tiešo investīciju projekts, kas ir mazāk nekā 2014. gadā, kad tika realizēti 36 jauni investīciju projekti. Baltijā investīciju ziņā atpaliek Igaunija, kur pērn tika īstenoti 22 jauni projekti.

«Mēs redzam, ka Eiropa piesaista arvien vairāk tiešo investīciju pat laikā, kad tās ekonomiskā izaugsme ir lēna un politiskajā dienaskārtībā dominē bēgļu krīze un terorisma draudi. Tas parāda, ka investori dod priekšroku ekonomiskai stabilitātei, tirgus jaudai, infrastruktūras un darbaspēka kvalitātei pat salīdzinoši nemierīgos laikos, kas valda Eiropā. Savā ziņā šie rezultāti parāda arī investoru fokusa maiņu no straujas attīstības valstīm par labu pārbaudītiem tirgiem,» saka Guntars Krols, EY partneris Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas pasaules tirgū pirmdien piedzīvojušas kāpumu, taču tas bijis ierobežots, ņemot vērā ASV dolāra vērtības pieaugumu un pieprasījuma samazināšanos Ķīnā.

ASV vieglās jēlnaftas West Texas Intermediate (WTI) cena decembra piegādēm pirmdien dienas vidus tirdzniecības sesijā palielinājusies par 0,36 dolāriem - līdz 44,65 dolāriem (41,09 eiro) par barelu.

Savukārt Londonas Brent jēlnaftas cena pieaugusi par 0,51 dolāru - līdz 47,93 dolāriem (44,11 eiro) par barelu.

Piektdien publiskoti pozitīvi ASV nodarbinātības dati izraisījuši dolāra vērtības pieaugumu, kas negatīvi ietekmē naftas pieprasījumu, jo tas padara naftu dārgāku pircējiem ar vājākām valūtām.

ASV Nodarbinātības ministrijas jaunākie dati liecina, ka bezdarba līmenis valstī šā gada oktobrī samazinājies līdz 5%, salīdzinot ar 5,1% septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liela Skotijas apģērbu kompānija no Āzijas vēlas ražošanu pārcelt uz Latviju un Lietuvu.

Līdzīgu soli apsver vēl vairākas Lielbritānijas kompānijas. Negatīvo ziņu dēļ tagad «pārdot» Latviju ir grūtāk, bet Latviju arī zina labāk. Kad saprot, ka krīze Latvijā nav unikāla, un iemesli ir tādi pat kā Lielbritānijā, tad interese saglabājas, atzīmē konsultāciju uzņēmuma Cormack Consultancy Baltic vadītājs Čārlzs Kormaks.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vīna ražošana pasaulē nokritusies līdz 50 gados zemākajam līmenim

LETA, 24.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīna ražošanas apjoms pasaulē šogad nokrities par 8,2% un sasniedzis zemāko līmeni pēdējos 50 gados, kas saistīts ar klimata svārstībām, otrdien paziņoja Starptautiskā Vīna organizācija (OIV).

Vīna ražošanas apjoms pasaulē sarucis līdz 246,7 miljoniem hektolitru, kas galvenokārt tiek skaidrots ar strauju ražošanas apjoma kritumu trīs pasaulē lielākajās vīna ražotājvalstīs - Itālijā, Francijā un Spānijā.

Itālijā vīna ražošana samazinājusies par 23% un veidojusi 39,3 miljonus hektolitru, bet Francijā tā sarukusi par 19% - līdz 36,7 miljoniem hektolitru.

Savukārt Spānijā vīna ražošanas apjoms nokrities par 15% - līdz 33,5 miljoniem hektolitru, norāda OIV.

Tikmēr pasaulē ceturtajā lielākā vīna ražotājvalstī ASV tiek prognozēts, ka ražošanas apjoms sarucis vien par 1% un veidojis 23,3 miljonus hektolitru.

Taču OIV uzsver, ka ASV valdības prognozes izteiktas pirms savvaļas ugunsgrēku izplatīšanās Kalifornijā, kas skāruši divus no štata lielākiem vīna ražošanas reģioniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc mājokļu kredītiem gada sākumā turpināja pieaugt, taču nu šis tirgus uzlikts uz pauzes koronavīrusa dēļ.

Pēdējā laikā aizvien izteiktāka kļūst plaisa starp to, ko pircējs var atļauties nopirkt, un cenu, par kādu pārdevējs īpašumu vēlas pārdot, novērojuši aizdevēji.

Pašreiz mājokļu pieteikumu skaits bankās ir būtiski nokrities, tādēļ turpmāko virzību šajā gadā prognozēt ir grūti, un tas, cik ātri tirgus atkal atgūsies, būs atkarīgs no pašreizējā ārkārtējā stāvokļa ilguma, atzīst kreditētāji.

Banku pārstāvji žurnālam "Dienas Bizness" stāsta, ka šis gads iesācies cerīgi, ar vienmērīgu izaugsmi, taču martā līdz ar ārkārtējās situācijas ieviešanu tirgus nokrities par vismaz 50–60%, un daudzi no tiem klientiem, kuriem aizdevumi apstiprināti, patlaban apturējuši mājokļa iegādes procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmēju noskaņojumā nav vērojami uzlabojumi

Žanete Hāka, 15.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz valsts ekonomikas attīstību un pieejamo banku finansējumu, uzņēmēju noskaņojumā nav vērojami uzlabojumi, liecina jaunākais bankas Citadele sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veiktais Citadele Index pētījums.

Uzņēmēju noskaņojums sasniedzis 50,65 punktu robežu, kas ir tikai nedaudz virs optimisma un pesimisma robežšķirtnes.

Lai arī uzņēmēju optimisms turpina kristies jau ceturto ceturksni, sasniedzot zemāko rādītāju pēdējo divu gadu laikā, tomēr tas vēl aizvien saglabājas piesardzīga optimisma līmenī. 2014. gada pirmajā ceturksnī Citadele Index vērtība samazinājās par 0,61 punktu. Indeksa vērtība, kas pārsniedz 50 punktus, liecina par uzņēmēju optimismu, savukārt par uzņēmēju pesimismu var runāt, ja indekss nesasniedz 50 punktu robežu.

Lai arī šī gada pirmajā ceturksnī tagadnes indeksa vērtība ir piedzīvojusi vidēji lielu vērtības samazinājumu, noslīdot zem 50 punktu robežas, un šobrīd sasniedz 48,82 punktus, nākamā pusgada prognozes liecina par uzņēmēju piesardzīgu optimismu. Nākotnes indeksa vērtība ir pieaugusi par 0,84 punktiem un šobrīd ir 52,48 punkti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naftas cena pārsniegusi 105 dolāru robežu; Āzijas un Eiropas biržās kritums

LETA--AFP, 24.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Brent" markas jēlnaftas cena ceturtdien pārsniegusi 105 dolāru barelā robežu, bet akciju vērtība Āzijas un Eiropas fondu biržās būtiski samazinājusies saistībā ar Krievijas lēmumu sākt militāru uzbrukumu Ukrainai.

"Brent" markas jēlnaftas cena uz brīdi pārsniedza 105 dolārus par barelu, kas ir augstākais līmenis kopš 2014.gada.

Tirdzniecības sesijas turpinājumā naftas cena nokritās līdz 104,73 dolāriem par barelu, kas gan ir par 8,2% vairāk nekā biržas slēgšanas brīdī trešdien.

Tikmēr dienas vidus tirdzniecības sesijā Londonas biržas indekss FTSE 100 samazinājies 3,2%, Frankfurtes biržas indekss saruka par 5,1%, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 nokrities par 5%.

Tokijas biržas indekss NIKKEI 225 tirdzniecības sesijas noslēgumā samazinājies par 1,8%, Honkongas biržas indekss HANG SENG sarucis par 3,2%, bet Šanhajas indekss nokrities par 1,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FT: Mazinās Krievijas pircēju interese par Latvijas luksusa mājokļu tirgu

LETA, 15.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ievērojami sarukusi Krievijas pilsoņu interese par nekustamo īpašumu tirgu Latvijā, kas skaidrojams ar vairākiem faktoriem, vēsta britu laikraksts Financial Times.

FT norāda, ka turīgo Krievijas iedzīvotāju vidū Latvija vērtēta kā ērta ārkārtas lidosta gadījumam, ja situācija Krievijā pasliktinātos.

«Jūrmala piesaistījusi Vladimira Putina Krievijas sabiedrības krējumu: oligarhus, politiķus, izklaides darbiniekus un bandītus», kas piejūras kūrortam atnesis «Latvijas Rubļovkas» apzīmējumu, raksta avīze.

FT aptaujātās Krievijas nekustamo īpašumu aģentūras, kas nodarbojas ar mājokļu tirgošanu Latvijā, atzina, ka pieprasījums nokrities par 90%.

«Luksusa tirgus Latvijā jau ir nokrities par 20-30%. Krievijas klientu skaits ievērojami samazinājies. Īpašumu apskatīšana notiek, bet darījumu noslēgšana ir retums,» sacīja Maskavas nekustamo īpašumu darījumu aģentūras Evans pārstāve Jeļena Mariničeva.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu likmes turpina kristies

, 11.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visu termiņu latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.44 %, uz vienu dienu – 1.44 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.84 %, viena mēneša likme – 3.72 %, trīs mēnešu likme – 8.70 %, sešu mēnešu likme – 11.04 %, bet gada likme – 11.74 %.

Pirms nedēļas gada likme bija virs 12 %.

Līdz obligāto rezervju perioda beigām palikušas divas nedēļas, bet komercbankas rezervju normu līdz šim vidēji dienā pārpildījušas par 169 miljoniem latu, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Tas ir galvenais lata īstermiņa procentu likmju ļoti zemā līmeņa iemesls (Rigibor likmes termiņiem, kuri ietilpst šajā rezervju periodā, ir netālu no 1 % atzīmes, kas ir LB depozītu likme).

Komentāri

Pievienot komentāru