Jaunākais izdevums

Latu starpbanku likme RIGIBOR uz nakti šodien palielinājusies jau līdz 33 %, liecina Latvijas Bankas dati.

Vienas dienas likme pieaugusi līdz 33.2 %, vienas nedēļas likme – līdz 33.6 %, viena mēneša likme – līdz 35 %, trīs mēnešu likme – līdz 29.8 %, sešu mēnešu likme – līdz 27.6 %, bet gada likme – līdz 24.4 %.

Aizvakar sākās jaunais obligāto rezervju periods, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Tā kā Latvijas finanšu tirgū pēdējās nedēļās nav vērojamas būtiskas izmaiņas, tirgus dalībniekiem tas nozīmē, ka pieprasījums pēc latiem saglabāsies augstā līmenī.

Jaunais rezervju periods tad attiecīgi sākās ar būtisku īstermiņa procentu likmju pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien negaidīti strauji pieaugušas latu starpbanku kredītu procentu likmes - nedēļas un mēneša RIGIBOR pārsniedzis 30 % robežu.

Latvijas Bankas informācija liecina, ka nedēļas RIGIBOR sasniedzis 32.6 %, bet mēneša RIGIBOR - 30.4 %. Vēl aizvakar šīs likmes bija attiecīgi 17.8 % un 22.4 %.

Tas liecina, ka RIGIBOR indeksu veidojošās bankas ir gatavas maksāt augstas likmes, lai no citas bankas aizņemtos latus.

Šodien par 4.8 procentu punktiem pieaugusi arī RIGIBOR likme uz vienu nakti, sasniedzot 9.8 %. Tiesa, tā nav tik augstā kā pirms nedēļas, kad pārsniedza 20 %.

Nedaudz pieaugušas arī ilgāka termiņa RIGIBOR likmes – 3 mēnešu likme dienas laikā pieaugusi par 3.68 procentu punktiem, līdz 26.2 %, 6 mēnešu RIGIBOR sasniedzis 25.4 % (18. jūnijā bija 20.8 %), bet gada RIGIBOR šodien noteikts 22 % līmenī (18. jūnijā bija 19.6 %).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc eiro ieviešanas latu kredītņēmējiem sarukšot ikmēneša maksājumi

Žanete Hāka, 25.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai ieviešot eiro, kredītņēmējiem, kas aizņēmušies latos ar mainīgo procentu likmi, samazināsies ikmēneša kredīta maksājumi, prognozē Latvijas Bankas ekonomiste Vija Mičūne.

Viņa uzsver, ka daudzi iedzīvotāji savā dzīvē ir saskārušies ar kredītiem - ņēmuši hipotekāro kredītu mājokļa iegādei, kredītu dzīves apstākļu uzlabošanai, lieto kredītkarti vai strādā uzņēmumā, kas savai attīstībai izmanto no bankām aizņemtos līdzekļus.

Kopumā pagājušā gada rudenī Latvijā mājsaimniecībām un uzņēmumiem bija izsniegts vairāk nekā miljons kredītu 10,1 miljarda latu apmērā (no tiem latos 1,3 miljardi un eiro 8,4 miljardi), tostarp uzņēmumiem izsniegti gandrīz 50 tūkstoši kredītu, mājsaimniecībām mājokļu iegādei - vairāk nekā 130 tūkstoši, mājsaimniecībām patēriņa preču iegādei - vairāk nekā 215 tūkstoši kredītu, bet norēķinu karšu un kontu kredītu skaits pārsniedz 535 tūkstošus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu gada likme 15 mēnešu zemākajā līmenī

, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, gada likmei sasniedzot zemāko līmenī pēdējo 15 mēnešu laikā, liecina Latvijas Bankas dati.

Gada Rigibor otrdien paslīdēja zem 9 % un pēdējoreiz likme zem šīs atzīmes bija 2008. gada oktobrī.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.24 %, uz vienu dienu – 1.26 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.40 %, viena mēneša likme – 2.09 %, trīs mēnešu likme – 5.19 %, sešu mēnešu likme – 7.37 %, bet gada likme – 8.99 %.

Rigibor kritums turpinās lielā latu likviditātes pārpalikuma dēļ - papildus obilgātajām rezervju prasībām komercbankas 11. janvārī LB bija noguldījušas gandrīz 493 miljonus latu, skaidro Parex bankas viceprezidents resursu pārvaldības jautājumos Kaspars Jansons.

Rigibor kritums korelē arī ar Latvijas valsts parādzīmju ienesības samazināšanos, kur pēdējā izsolē uz 3 mēnešiem investori bija gatavi aizdot valstij par nedaudz virs 3 % gadā, kamēr 3 mēnešu Rigibor ir 5.19%. Šis faktors parāda, ka likmei vēl ir potenciāls kristies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs mēnešu starpbanku likme Rigibor šodien kļuvusi vēl zemāka nekā trīs mēnešu Euribor.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu starpbanku likmes RIGIBOR šodien atkal pakāpušās, liecina Latvijas Bankas dati.

Likme uz nakti un vienu dienu ir 23.4 %, nedēļas likme – 23.6 %, viena mēneša likme – 21.9 %, trīs mēnešu likme – 21.12 %, sešu mēnešu likme – 18.6 %, bet gada likme – 17.6 %.

Latvijas banka šogad jau iztērējusi 907 miljonus eiro, lai balstītu latu un mazinātu bailes, ka Latvijai dziļās recesijas dēļ nāksies devalvēt savu valūtu, raksta Reuters.

Jāpiemin, ka Latvijas Banka ar intervencēm pērk latus un pārdod eiro, kad eiro cena sasniedz 0.7098 Ls un pārdod latus un pērk eiro, kad eiro cena sasniedz 0.6958 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Īstermiņa Rigibor likmes paslīd zem 2 %

, 15.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienas nakts un dienas starpbanku tirgus likme Rigibor šodien paslīdējusi zem 2 % robežas, sasniedzot 1.9 %. Lai arī nedaudz samazinājās, tomēr virs 15 % turas 3 mēnešu likme.

Latvijas Bankas dati liecina, ka vēl 14. jūlijā Rigibor likme aizdevumiem uz nakti un dienu bija 2.36 %.

15. jūlijā Rigibor likme vienam mēnesim samazinājās līdz 12.4 %, bet trīs mēnešiem līdz 15.7 % (14.jūlijā bija 15.9 %). 6 mēnešu Rigibor likme šodien noslīdējusi līdz 18.26 % , bet gada likme – 19.4 %.

Lata procentu likmju lejupslīde turpinās, jo pieprasījums pēc latiem, jo īpaši īsajos termiņos, ir ļoti zemā līmenī, atzina Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Komercbanku kontos Latvijas Bankā 14. jūlijā glabājās 750.4 miljoni latu (rezervju normas pārpilde komercbanku sektorā vidēji 68 miljoni latu dienā), atzīmēja eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Kurp virzās naftas cenas?

Latvijas Bankas ekonomiste Krista Kalnbērziņa, 29.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenu straujās pārmaiņas pēdējo desmit gadu laikā esam jau pieredzējuši vairākas reizes.

2009. gadā naftas cenas, reaģējot uz globālo finanšu krīzi, saruka no gandrīz 140 līdz 40 ASV dolāriem barelā, lai atkal atgrieztos līdz 120 ASV dolāriem jau 2011. gadā. Šobrīd naftas cenas turpina būt ļoti zemā līmenī. 2014. gada otrajā pusē cenas saruka par 70%, sasniedzot zemāko punktu jeb 29 ASV dolārus barelā, kopš tā laika naftas cenu līmenis bijis zems.

Šobrīd naftas cenu līmenis ir nedaudz kāpis, tomēr tas turpina svārstīties tuvu 40-50 ASV dolāru līmenim un neuzrāda noturīgu kāpuma tendenci. Īsumā rakstā stāstīšu par to, kas šo naftas kritumu noteicis un kā zemais naftas cenu līmenis ir ietekmējis globālo izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgāka termiņa latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, bet īsāko termiņu likmes šodien nav mainījušās, liecina Latvijas Bankas dati.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.38 %, uz vienu dienu – 1.40 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.90 %, viena mēneša likme – 3.14 %, trīs mēnešu likme – 7.58 %, sešu mēnešu likme – 9.39 %, bet gada likme – 11.04 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstermiņa latu starpbanku likmes RIGIBOR turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

Ilgāka termiņa likmes pēdējā laikā būtiski nav mainījušās.

RIGIBOR uz nakti šodien ir 1.74 %, uz vienu dienu – 1.78 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 2.22 %, viena mēneša likme – 4.73 %, trīs mēnešu likme – 11.36 %, sešu mēnešu likme – 14.06 %, bet gada likme – 15.26 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītņēmēji aktīvāk aizņemas eiro; nākamgad Euribor varētu nedaudz pakāpties

Žanete Hāka, 05.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn liela daļa jauno aizdevumu tika izsniegti latos, tomēr tagad, gatavojoties pārejai uz eiro, arī kredītņēmēji priekšroku dod eiro valūtai.

Pašlaik iezīmējusies tendence, ka arvien vairāk klientu izvēlas noformēt hipotekāros kredītus eiro valūtā, attiecīgi klientu skaits, kas izvēlas latu kredītus, samazinās, norāda bankas Citadele Kredītu produktu vadītāja Zanda Alviķe, uzsverot, ka pagājušajā gadā lielākais darījumu īpatsvars bija latos, savukārt šogad visvairāk izvēlētā valūta ir eiro. Būtiski arī, ka Rīgas reģionā liela daļa no īpašumu pirkšanas - pārdošanas darījumiem notiek eiro valūtā, attiecīgi arī arvien vairāk klienti formē darījumus eiro valūtā.

Šobrīd patēriņa kredītus Citadele piedāvā latos, bet gadu mijā tie automātiski bez komisijas maksas un par ES noteikto kursu tiks konvertēti uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Rigibor īstermiņa likmes vēsturiski zemas

Žanete Hāka, 22.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs mēnešu latu starpbanku likme Rigibor šonedēļ paslīdējusi zem 2% atzīmes, liecina Latvijas Bankas (LB) dati.

«Līdz šim Rigibor dzīves laikā nav bijusi situācija, kad visas Rigibor likmes līdz trim mēnešiem (ieskaitot), ir zem 2% atzīmes,» skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš.

Likme uz nakti un vienu dienu otrdien ir 1,08%, uz nedēļu tā ir 1,15%, uz vienu mēnesi – 1,30%, bet uz trim mēnešiem – 1,99%. Sešu mēnešu likme ir 2,59%, bet 12 mēnešu likme ir 4,22%.

«Kamēr tirgus dalībnieki nepārdod latus LB vai nesāks būtiski palielināt kredītportfeļus, kam, savukārt, viens no priekšnosacījumiem ir ekonomikas atveseļošanās, tirgū saglabāsies būtisks latu pārpalikums un attiecīgi samērā zemas lata procentu likmes,» uzskata eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušas nedēļas laikā bija vērojams straujš latu likmju kāpums.

Lietuviešu Snoras bankas un Latvijas Krājbankas sāga atstājusi savu ietekmi arī uz latu likmēm, kuras pēdējo dienu laikā piedzīvojušas strauju kāpumu. Kopumā kopš 16. novembra trīs mēnešu termiņa Rigibor likmes vērtība palielinājusies par 89 bāzes procentpunktiem - līdz 1,94%. Strauju kāpumu piedzīvojušas arī cita termiņa Rigibor likmes, straujāk palielinoties tieši garāka termiņa starpbanku likmēm.

Jāteic, ka līdz ar Rigibor likmju kāpumu pirmo reizi kopš 2010. gada novembra esam nonākuši situācijā, kad trīs mēnešu Rigibor likme atkal ir lielāka nekā trīs mēnešu atbilstošā Euribor likme. Piektdien Latvijas kredītņēmēju vidū izplatītās trīs mēnešu termiņa Euribor likmes vērtība atradās pie 1,475% atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien eiro cena Latvijas latos turpināja dzīvoties pēdējā laikā neierasti zemos līmeņos - pie 69.7 santīmu atzīmes.

Ja eiro cena noslīdēs līdz 0.6958 latiem, tad Latvijas Banka sāks pārdot latus un pirkt eiro.

Lata vērtība pieaugusi, jo Latvijas valdība solījusies ieviest drastiskus budžeta samazinājumus, lai iegūtu kārtējo palīdzību no Starptautiskā Valūtu fonda un Eiropas Savienības, kas ir izšķirīgi, lai nesekotu lata sabrukums, raksta Reuters.

Likme uz nakti un vienu dienu ir 24.6 %, nedēļas likme – 24.8 %, viena mēneša likme – 23.3 %, trīs mēnešu likme – 22.32 %, sešu mēnešu likme – 20.6 %, bet gada likme – 18.9 %.

Lai arī pieprasijums pēc latiem ir it kā nedaudz mazinājies, tas joprojām ir ļoti augsts un tādēļ arī saglabājas augstas lata procentu likmes, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazinoties spriedzei tirgū, latu starpbanku likme RIGIBOR uz nakti šodien nokritusies līdz 8.60 %, liecina Latvijas Bankas dati.

Likme uz vienu dienu ir 8.8 %, nedēļas likme – 16.4 %, viena mēneša likme – 23.3 %, trīs mēnešu likme – 20.92 %, sešu mēnešu likme – 20.8 %, bet gada likme – 19.6 %.

Piektdien likme uz nakti un vienu dienu bija 24.6 %.

Par to liecina Latvijas Bankas informācija par valūtu pirkšanas pārdošanas operācijām no 8. jūnija līdz 12. jūnijam.

Līdz šim centrālā banka pamatā uzpirka latus, tirgū kopumā kopš gada sākuma pārdodot 907.7 miljonus eiro. Tostarp vislielākais bankām pārdotais eiro apjoms bijis pēdējās pāris nedēļās - tirgū kopumā pārdoti 371.8 miljoni eiro. Atbrīvošanos no latiem veicināja baumas par iespējamo lata devalvāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc Krājbankas gadījuma pieaug latu likmes

Jānis Šķupelis, 24.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien trīs mēnešu termiņa latu starpbanku likmes Rigibor pirmo reizi kopš 2010. gada novembra pārsniedza attiecīgā termiņa Euribor likmju vērtību.

Kopumā šodien trīs mēnešu termiņa Rigibor likmes vērtība palielinājās par 23 bāzes procentpunktiem līdz 1,63%. Savukārt trīs mēnešu Euribor likme atradās pie 1,474% atzīmes. Kopš šā gada 15. novembra trīs mēnešu Rigibor likmes ir palielinājušas par 62 bāzes procentpunktiem.

Šodien arī viena mēneša Rigibor likme pirmo reizi šogad pārkāpusi 1% atzīmi. Tiesa gan, šī likme joprojām ir zemāka par viena mēneša Euribor likmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inženierbūves apliekot ar nodokli, Latvenergo nodoklī būs jāmaksā 11 miljoni latu, Latvijas gāzei - 6 miljoni, Rīgas siltumam – 7 miljoni, liecina Ekonomikas ministrijas aprēķini.

Saskaņā ar Latvijas Pašvaldību savienības rīcībā esošo informāciju, inženiertehniskās būves valsts kadastra reģistrā lielākoties reģistrējuši tieši lielie valsts un pašvaldību uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu starpbanku likmes RIGIBOR šodien turpina kāpt, liecina Latvijas Bankas dati. Savukārt eiro cena latos šodien atkāpusies no svārstību koridora augšējās robežas.

RIGIBOR uz nakti šodien ir 16.8 %, uz vienu dienu – 16.8 %, vienas nedēļas likme ir 17.2 %. Viena mēneša likme sasniegusi 15.4 %, trīs mēnešu likme – 16.02 %, sešu mēnešu likme – 16.2 %, bet gada likme – 16.14 %.

Tikmēr eiro cena samazinājusies, jo pieaudzis pieprasījums pēc latiem sakarā ar to, ka Valsts kase iepirkusi latus.

Eiro pašlaik maksā 0.7080 latus, kas ir samērā tālu no intervences augšējās robežas, kas ir 0.7098 lati.

Viņam piekrīt arī Latvijas Bankas Finanšu tirgus analīzes daļas vadītājs Elmārs Zakulis: «Latu procentu likmju izmaiņas starpbanku tirgū pašlaik ir cieši saistītas ar norisēm valūtas tirgū. Jaunākajai intervenču dinamikai pagājušajā nedēļā bija acīm redzama saistība ar publikācijām Latvijas un ārvalstu presē nedēļas otrajā pusē, kas sacēla kārtējo ažiotāžu valūtas tirgū, atstājot ietekmi arī uz latu procentu likmēm. Arī turpmākā starpbanku latu likmju attīstība būs lielā mērā atkarīga no noskaņojuma valūtas tirgū.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas apkures sezonas priekšvakarā, septembrī, enerģētiskā koksne un īpaši malka Eiropā kļūst arvien pieprasītāka. Senākais kurināmais šobrīd ir pats aktuālākais, jo paniku Eiropā rada ne tikai enerģētiskās koksnes iztrūkuma draudi, kas veidojas, atsevišķām valstīm aizliedzot koksnes eksportu, bet to kāpina arī bažas par “Nord Stream” gāzes cauruļvada bojājumiem.

Tikmēr skujkoku zāģbaļķa cena saglabājas gandrīz nemainīga, neskatoties uz pieprasījuma kritumu. Piegāžu pārtraukšanas no Krievijas un Baltkrievijas dēļ zāģbaļķu iztrūkums Eiropā ir lielāks un notur cenu nemainīgu, liecina lielākās meža izsoļu sistēmas Latvijā “E-silva” ekspertu apkopotā informācija.

Šobrīd lielākais enerģētiskās koksnes pieprasījums ir Francijā, Vācijā un citur Rietumeiropā. Vācijā ievērojami audzis pieprasījums pēc skursteņslauķu pakalpojumiem, iedzīvotājiem veidojot rindas. Latvijā izstrādātāji koncentrējas uz enerģētiskās koksnes nodrošināšanu, vairāk novirzot resursus tieši koksnes izstrādei, kas piemērota enerģētiskās koksnes ražošanai, nevis kvalitatīvu zāģbaļķu izstrādei. Augot koksnes pieprasījumam un vērtībai, žāģētavas bažās par garnadžiem, kas koksni varētu mēģināt iegūt nelikumīgā ceļā, pastiprina drošību, izbūvējot vārtus un uzstādot kameras. Latvijas koksnes tirgus apstākļus turpina diktēt tehnikas un darbaspēka pieejamības trūkums, kas ietekmē izstrādes apjomus. Sagaidāms, ka oktobrī un novembrī situācija tirgū vēl krasi mainīsies, jo apkures sezona ir tikko, tikko sākusies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par vienu latu saņemsim 1,42 eiro

Žanete Hāka, 17.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tautsaimniecībai lata piesaistes kurss eiro ir bijis izdevīgs, un to nav plānots mainīt, tātad, ieviešot eiro, par katru latu cilvēks saņems 1,42 eiro, norāda Latvijas Bankas pārstāvji.

Nevienā no piecām jaunajām ES dalībvalstīm, kas jau ieviesušas eiro, tai skaitā Igaunijā, pārejas kurss ieviešanas brīdī nav mainīts, atgādina centrālā banka.

Latu kredīti, pārejot eiro, kļūs lētāki, apgalvo eksperti, norādot, ka eiro mainīgās likmes jeb Euribor vienmēr ir bijušas zemākas nekā latu likmes Rigibor. Rigibor likmes pie pārejas tiks automātiski pārvērstas Euribor – tātad samazināsies, turklāt latu likmes ekonomikas nestabilitātes brīžos uzkāpj debesīs, un latu kredītņēmēja ikmēneša maksājums ir brīžiem pieaudzis pat 3-4 reizes, no pusotra simta latu līdz pieciem simtiem, uzsver LB.

Tāpat centrālā banka apgalvo, ka eiro ieviešanas dēļ cenas neaugs. «Nevienā no piecām jaunajām ES dalībvalstīm, kur eiro ieviests, nav noticis kaut cik nozīmīgs cenu kāpums. Uz eiro pārejas rēķina cenas neaug vairāk par 0,2-0,3%, kas sedz ieviešanas tehniskās izmaksas. Tas ir nieks salīdzinājumā ar globālu naftas vai pārtikas cenu kāpumu, kas cenām Igaunijā pēc eiro lika kāpt uz 4-5%. Piemēram, mēnesi ilgstošs lietus vai sausums Krievijas tīrumos, izraisot pārtikas cenu pieaugumu pasaules tirgos, rada vairākkārt lielāku mūsu iepirkumu groza sadārdzināšanos, nekā vienotas valūtas ieviešana,» skaidro centrālās bankas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu likmes turas zemu

Žanete Hāka, 19.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ latu likmes Rigibor nedaudz sarukušas, tomēr samazinājums ir neliels, ņemot vērā, ka tās jau tāpat ir ļoti zemas.

Tā Rigibor uz nakti un vienu dienu bija 0,19%, vienu nedēļu - 0,21%, vienu mēnesi - 0,34%, bet trīs mēnešu likme bija samazinājusies līdz 0,54%. Sešu mēnešu likme sasniedza 1,15%, bet gada likme - 1,65%, liecina Latvijas Bankas dati.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis paredz, ka LB lēmumu ietekmē samazināsies Rigibor likmes, īpaši tas attiecināms uz īstermiņa latu likmēm. Zemākas latu procentu likmes nozīmē lētākus latu resursus aizņēmējiem un mazākas parāda apkalpošanas izmaksas tiem, kuriem kredīts ir latos, skaidro eksperts.

Db.lv jau rakstīja, ka pagājušajā nedēļā centrālās bankas pārstāvji lēma par likmju samazinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latu likmes turpina kristies

, 11.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visu termiņu latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, liecina Latvijas Bankas dati.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.44 %, uz vienu dienu – 1.44 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.84 %, viena mēneša likme – 3.72 %, trīs mēnešu likme – 8.70 %, sešu mēnešu likme – 11.04 %, bet gada likme – 11.74 %.

Pirms nedēļas gada likme bija virs 12 %.

Līdz obligāto rezervju perioda beigām palikušas divas nedēļas, bet komercbankas rezervju normu līdz šim vidēji dienā pārpildījušas par 169 miljoniem latu, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš. Tas ir galvenais lata īstermiņa procentu likmju ļoti zemā līmeņa iemesls (Rigibor likmes termiņiem, kuri ietilpst šajā rezervju periodā, ir netālu no 1 % atzīmes, kas ir LB depozītu likme).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gada Rigibor samazinājies zem 10 %

, 07.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgāku termiņu latu starpbanku likmes Rigibor turpina samazināties, gada likmei nokrītot zem 10 %, liecina Latvijas Bankas dati.

Tas ir zemākais līmenis pēdējo 15 mēnešu laikā, jo pēdējoreiz gada Rigibor zem 10 % bija 2008. gada oktobrī.

Rigibor uz nakti šodien ir 1.29 %, uz vienu dienu – 1.33 %, vienas nedēļas likme sasniegusi 1.46 %, viena mēneša likme – 2.21 %, trīs mēnešu likme – 5.64 %, sešu mēnešu likme – 8.01 %, bet gada likme – 9.54 %.

Tā kā Latvijas Banka par latu depozītiem maksā 1 %, tad lata īstermiņa procentu likmēm tirgū vairs nav kur īpaši zemāk doties, taču turpinās ilgtermiņa likmju pazemināšanās, skaidro Nordea Markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas cenām turpinot kāpt, kā arī pieaugot spriedzei sabiedrībā ekonomiskās situācijas dēļ, ASV varētu palielināties liekā svara problēma, atsaucoties uz pētījumu, vēsta dailytexanonline.com.

Pētījuma autori skaidro, ka pārtikas cenas krīzes laikā turpina kāpt, īpaši veselīgajam ēdienam, kā rezultātā arvien vairāk ģimeņu kļūst sarežģīti nodrošināt pilnvērtīgu ēdienkarti. Ekonomiskā situācija, kas, kā norāda pētījuma autori, ir arī stresa, depresijas un raižu avots - varētu novest pie vēl lielākiem liekā svara rādītājiem ASV sabiedrībā, kur bez darba esošo un neapdrošināto cilvēku skaits turpina pieaugt.

«Cilvēkiem zaudējot darbu, viņi zaudē arī darbavietas nodrošināto veselības apdrošināšanu un piekļuvi veselības un sporta pakalpojumiem, kas nepieciešami veselīgam dzīvesveidam,» akcentē pētījuma autori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustu iezīmēja koksnes iztrūkums un mežizstrādes izmaksu kāpums, kas papildus ģeopolitiskajai situācijai, saistīts ar degvielas sadārdzinājumu un nepietiekamu darbaspēka pieejamību.

Augusta mēnesī bija novērojams cenas kritums skujkoku zāģbaļķiem, pašās mēneša beigās piedzīvojot kāpumu, kā rezultātā vidējai skujkoku cenai pat paaugstinoties par gandrīz 4 % vidēji priedes un par 6 % egles zāģbaļķim. Mēreni turpina kāpt malkas un granulu izejmateriālu cenas.

Šobrīd ir novērojams koksnes un īpaši granulu iztrūkums Eiropā. Pagaidām nav gaidāms, ka koksnes cenas varētu atgriezties pirmskara perioda līmenī, kad tā bija zemāka, liecina “E-silva” ekspertu prognozes. Koksnes cenas kritums augustā saistīts ar uzkrājumiem, kas izveidoti noliktavās, gatavojoties tam, ka jūlijā tika pārtraukts Krievijas meža produkcijas eksports uz Eiropu. Šobrīd ir stājušās spēkā Eiropas Savienības sankcijas, kas ierobežo koksnes izstrādājumu piegādi no Krievijas un Baltkrievijas. Veidotie uzkrājumi noliktavās palēnām sāk tukšoties. Tomēr ne tik ātri kā gaidīts, ņemot vērā straujo inflāciju un kreditēšanas procentu likmju kāpumu, kas veicina sabiedrības kavēšanos uzsākt jaunus būvniecības projektus.

Komentāri

Pievienot komentāru