Smiltsērkšķi ir eksportspējīgs produkts un iezīmē nopietnu lauksaimniecības nišu, raksta laikraksts Diena.
Laikraksts izpētījis viena konkrēta smiltsērkšķu audzētāja - Tukuma rajona Tumes — Piču pieredzi. Tumes — Pičās Paparinsku ģimene audzē smiltsērkšķus vairākos hektāros. No 20 Latvijas smiltsērkšķu audzētājiem Līvija un Pēteris Paparinski vienīgie audzē bioloģiski sertificētas ogas. Pēcāk, pārtapušas ievārījumā un marmelādē, tās nonāk dažādos tirgos.
Latvijas pircējus šobrīg gan ierobežo zemā pirktspēja, tomēr perspektīvu Paparinski saredz gan savai ražošanas līnijai, gan lielākai saldētavai, lai gan patlaban krīzes dēļ iesaluši paši plāni no mājražotājiem kļūt par ražotājiem. Latvijā smiltsērkšķus audzē ap 20 saimniecībās, lielākie tirgus spēlētāji audzēšanu sāka 2001.gadā. Apstādīti ap 220 ha (lietuviešiem ap 30 ha, igauņiem ap 500 ha), gadā ievāc 50— 60 tonnu ogu. Eksportē ap 40%, galvenokārt uz Zviedriju. 99,9% ogu izmanto pārtikā, pārējo — kosmētikā, medicīnā.