Citas ziņas

Tautas skaitītāji stiepšot divus datorus

Lelde Petrāne, 25.03.2011

Jaunākais izdevums

Iedzīvotāju negaidītā aktivitāte, reģistrējoties tautas skaitīšanai internetā, likusi mainīt tautas skaitītāju skaitu, pienākumu apjomu un, iespējams, arī atalgojumu, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Iepriekš prognozēts, ka internetā saskaitīsies tikai 10 procenti, taču internetā reģistrējās 650 000 iedzīvotāju, kas ir gandrīz 30 procenti.

«Man tā arī pajautāja, vai tiešām es gribu strādāt par tautas skaitītāju, jo Rīgā saskaitījušies ļoti daudz cilvēku. Tagad sanāk, ka ne visos iecirkņos ir tik daudz adrešu, cik sākumā bija plānots, uz kurām mums jāiet. Laikam jau visiem nebūtu ko darīt. Tāpēc arī samaksa mainītos, iespējams, vajadzētu apvienot divus iecirkņus. Es par varēm neraujos, tāpēc atteicos no šā darba. Turklāt nedēļā vajadzētu apstaigāt 50 adreses, un vēlams arī tajās visās aizpildīt anketas, lai sanāktu vismaz kaut cik saprātīga samaksa. Tas ir daudz. Tie cilvēki, kuri bija domājuši, ka varēs apvienot tautas skaitīšanu ar savu pamatdarbu, drīz vien saprata, ka nevarēs vis,» stāstījusi kāda rīdziniece, kas bija nolēmusi kļūt par tautas skaitītāju, apmeklējusi kursus, bet pie pienākumu pildīšanas tā arī netika. Kopā ar viņu šādi izlēmuši vēl daži cilvēki, ar kuriem kopā sieviete mācījās. Sākotnēji viņi tika informēti, ka divos mēnešos varētu nopelnīt apmēram 500 latu.

«Mēs ar piespiešanu nesamazinām [tautas skaitītāju skaitu],» Neatkarīgajai sacījusi kompānijas GfK Custom Research Baltic (GfK) vadītāja Iluta Skrūzkalne, «bet cilvēkiem ļaujam atteikties, ja ir mazs adrešu skaits.» Uz jautājumu, vai tautas skaitītājam tagad vajadzēs apstaigāt nevis vienu, bet divus iecirkņus, līdzi nesot divus datorus, viņa atbild: «Jā, tā būs, būs arī divi līgumi!»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatējis pārkāpumus saistībā ar SIA "Rīgas Ūdens" ūdens patēriņa skaitītājiem.

PTAC 2019.gadā, pamatojoties uz saņemtajām sūdzībām no SIA "Rīgas ūdens" klientiem, uzsāka ūdens patēriņa skaitītāju māju ievados izņemšanu ārpuskārtas verificēšanai. Laika posmā no 2019.gada 31.oktobra līdz 2020.gada 3.martam tika veiktas 28 skaitītāju pārbaudes, no kuriem par neatbilstošiem metroloģiskajām prasībām atzīti 23 skaitītāji jeb 82%.

Skaitītāji tika izņemti uz ārpuskārtas verificēšanu dažāda tipa mājās, piemēram, vienģimeņu māja, vairāku stāvu daudzīvokļu māja, uzņēmuma telpas, veikals, ražošanas uzņēmums, kā arī dažādos Rīgas mikrorajonos - Pļavniekos, Imantā, Zolitūdē, Torņakalnā, Purvciemā, Āgenskalnā un Centra rajonā.

Pēc skaitītāju noņemšanas no mājas ievada konstatēts, ka skaitītāji ir piesārņoti ar dažādiem netīrumiem un to iekšpusē konstatēti nosēdumi, taču filtrs pirms skaitītājiem nevienā gadījumā nav uzstādīts. Ārpuskārtas verificēšanas rezultātā par neatbilstošiem metroloģiskajām prasībām tika atzīta lielākā daļa no pārbaudītajiem skaitītājiem, līdz ar to secināms, ka netīrumi un nosēdumi ietekmē skaitītāju metroloģiskos parametrus. Izvērtējot ārpuskārtas verificēšanas rezultātus, PTAC secinājis, ka metroloģiskajām prasībām neatbilstošie skaitītāji nenodrošina uzticamus ūdens patēriņa mērījumus, turklāt tas, visticamāk, attiecas ne tikai uz pārbaudītajiem skaitītājiem, bet arī citiem Rīgas teritorijā esošajiem skaitītājiem, jo tos ietekmē ūdens kvalitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saskaitīti jau 1,8 miljoni iedzīvotāji

Elīna Pankovska, 17.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pēdējām aplēsēm tautas skaitīšanā ir apkopota informācija par 1,8 miljoniem Latvijas iedzīvotāju, ieskaitot tos, kas jau ir «saskaitījušies» internetā, raidījumā 900 sekundes norādīja Centrālās statistikas pārvaldes vadītāja Aija Žīgure.

Viņa arī atzīmēja, ka tautas skaitīšana patlaban noritot saskaņā ar grafiku un galvenais datu vākšanas veids – tautas skaitītājs – darbosies līdz 31.maijam. Tās dienas vakarā būs pēdējais laiks, kad tautas skaitītājs varēs ierasties pie iedzīvotājiem.

Tomēr ir arī tādi cilvēki, kuri atteikušies sniegt atbildes un nevēlas būt pieskaitīti, Pēc pārvaldes aplēsēm tādi varētu būt aptuveni 20 tūkstoši. Tautas skaitītāji gan mēģinot šādus cilvēkus pārliecināt un aicina uz sadarbību. Tomēr kopumā cilvēki esot atsaucīgi.

Lai gan tautas skaitīšana beigsies maija beigās, ir pieņemts lēmums pagarināt «saskaitīšanās» iespēju internetā. A.Žigure atzīmē, ka CSP ir lūgusi Tautas skaitīšanas komisijai pagarināt internetskaitīšanu līdz desmit dienām. Šāds lēmums pieņemts analizējot esoši situāciju un arī praksi citās valstīs. Kā arī tas ir orientēts uz tiem iedzīvotājiem, kas kādu objektīvu iemeslu dēļ nav saskaitīti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirmajās dienās tautas skaitītāji saskaitījuši 90 tūkstošus iedzīvotāju

Elīna Pankovska, 23.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas skaitīšanas otrā posma pirmajās dienās tautas skaitītāji visā Latvijā saskaitījuši vairāk nekā 90 tūkst. iedzīvotāju.

Centrālā Statistikas pārvalde (CSP) prognozē, ka nākamajās nedēļās tautas skaitītāju darba intensitāte pieaugs. Tautas skaitīšanas otrais posms ilgs līdz 31.maijam. Tā laikā tautas skaitītājiem jāapmeklē vairāk nekā 870 tūkst. mājokļu. Savukārt pirmajā posmā internetā saskaitījās vairāk nekā 650 tūkst. cilvēku.

Tautas skaitīšana Latvijā tiek veikta ANO vispārīgās pasaules valstu iedzīvotāju skaitīšanas ietvaros un tiek organizēta saskaņā ar Tautas skaitīšanas likumu.

CSP Sociālās statistikas departamenta direktora vietnieks Pēteris Veģis norāda: «Tautas skaitīšanā ir svarīgi iegūt datus par pēc iespējas vairāk iedzīvotājiem. Tāpēc būs situācijas, kad tautas skaitītāja uzdevums ir apmeklēt mājsaimniecību arī klātienē, lai saskaitītu kādu ģimenes locekli, par kuru elektroniski nav sniegti dati, vai arī lūgt atkārtoti sniegt informāciju tos iedzīvotājus, kas acīmredzami kļūdaini aizpildījuši anketas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tautas skaitīšanā aptaujāts vairāk nekā viens miljons iedzīvotāju

Elīna Pankovska, 28.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas skaitītāji ir aizpildījuši skaitīšanas anketas par vairāk nekā vienu miljonu iedzīvotāju. Tas veido 65% no tautas skaitītāju darba uzdevumos iekļauto personu kopskaita, informē Centrālās statistikas pārvaldes preses sekretārs Aldis Brokāns.

Vairāk nekā 70% no plānotā darba apjoma ir paveikuši tautas skaitītāji, kuri strādā 28 no 37 reģionālajiem tautas skaitīšanas vadīšanas un koordinācijas centriem (RVKC). To vidū ir Aizkraukles, Balvu, Gulbenes, Krāslavas un Preiļu RVKC. Savukārt Rīgā salīdzinoši vairāk paveikuši tautas skaitītāji, kuri strādā Vidzemes un Zemgales tautas skaitīšanas vadīšanas un koordinācijas centru vadībā.

CSP jau informēja, ka tautas skaitītāju darbu kavē nepilnības dzīvojamo māju adrešu sistēmā. Skaitītāji informē, ka, veicot savu darbu, viņiem nākas apmeklēt mājokļus, kuros iekārtoti veikali, frizētavas, biroji, bet administratīvajos reģistros šie mājokļi vēl joprojām ir kā dzīvojamā fonda daļa. Mainīti ielu nosaukumi un māju numerācija, bet administratīvajos reģistros šīs izmaiņas nav veiktas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimas atlaišanas procesa juridiskā analīze

Valsts prezidenta juridiskā padomniece Dr.iur Inese Lībiņa-Egner, 30.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1. Valsts prezidenta rīkojums par Saeimas atlaišanu

1) Satversmes 48.pants nosaka, ka Valsts Prezidentam ir tiesība ierosināt Saeimas atlaišanu. Pēc tam izdarāma tautas nobalsošana. Satversmē nav noteikti termiņa ierobežojumi Valsts prezidenta tiesībām saistībā ar tuvojošamies Valsts prezidenta, Saeimas vai citām vēlēšanām. Valsts prezidents ir pilntiesīgs, t.i., viņam ir visas Satversmē noteiktās kompetences, līdz savu pilnvaru termiņa pēdējai dienai. Amata pildīšanas termiņa beigu tuvums neietekmē viņa kompetences apjomu.

2) Valsts prezidents pieņem lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu nevis patstāvīgu lēmumu atlaist Saeimu. Lēmumu par Saeimas atlaišanu pieņem tauta tautas nobalsošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saskaitīti vairāk nekā 780 tūkstoši iedzīvotāju

Elīna Pankovska, 14.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada 12.aprīlim tautas skaitītāji aizpildījuši anketas par vairāk nekā 780 tūkst. iedzīvotāju, kas ir 51% no tautas skaitītāju darba uzdevumos iekļauto personu kopskaita, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotā informācija.

Vairāk nekā 60% no plānotā darba apjoma ir paveikuši tautas skaitītāji, kuri strādā 20 no 37 reģionālos tautas skaitīšanas vadīšanas un koordinācijas centros (RVKC). To vidū ir Aizkraukles, Alūksnes, Balvu, Preiļu un Saldus RVKC. Savukārt Rīgā salīdzinoši vairāk paveikuši tautas skaitītāji, kuri strādā Zemgales, Vidzemes un Ziemeļu/Centra tautas skaitīšanas vadīšanas un koordinācijas centru vadībā.

CSP jau ziņoja, ka uzsāktas arī iegūto datu kvalitātes pārbaudes. Tautas skaitīšanas kvalitātes kontrolieri var iedzīvotājiem zvanīt uz norādītajiem kontakttālruņa numuriem, vai sūtīt e-pasta vēstules.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Ūdens skaitītāji nebūs jāiegādājas dzīvokļa īpašniekam

Žanete Hāka, 17.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja dzīvokļu īpašnieki vai pārvaldnieks pieņems lēmumu par vienotu atsevišķajos dzīvokļos uzstādīto ūdens skaitītāju nomaiņu dzīvojamā mājā, ūdens skaitītāju iegāde turpmāk nebūs katra atsevišķā dzīvokļa īpašnieka pienākums un līdz ar to šie skaitītāji arī nebūs katra īpašnieka atsevišķais īpašums.

Paredzēts, ka tos iegādāsies no maksājumiem dzīvojamās mājas pārvaldīšanai, iekļaujot attiecīgu maksājuma pozīciju tāmē, un šie skaitītāji atbilstoši Dzīvokļu īpašuma likumam būs visu dzīvokļu īpašnieku kopīpašums. Šāda kārtība tiks piemērota, pakāpeniski nomainot visus dzīvojamās mājas dzīvokļos esošos skaitītājus tad, kad tiem pienācis verificēšanas termiņš (ūdens patēriņa skaitītāju verificēšanas periodiskums ir četri gadi).

Lai nodrošinātu vienotu ūdens patēriņa uzskaiti mājā un līdz ar to norēķinus par pakalpojumiem, ņemot vērā to patēriņu, Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi un Ministru kabinets otrdien apstiprināja grozījumus kārtībā, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taivānas ražotājs ASUS ar klēpjdatoru sēriju ExpertBook īsā laikā iekarojis korporatīvo klientu segmentu Latvijā un turpina paplašināt savu biznesa klientu loku.

Neraugoties uz to, ka Latvijā ir daudz ražotāju, kas strādā ar korporatīvajiem klientiem un konkurence šajā segmentā ir ļoti sīva, ASUS veiksmīgi izdevies ienākt šajā tirgū, pierādot sevi kā uzticamu un kvalitatīvu partneri, atzīmē Jānis Šmits, SIA Biroja Tehnikas Eksperts valdes priekšsēdētājs. ASUS ExpertBook sērijas klēpjdatorus izmantojam gan savām vajadzībām, gan tos pārdodam arī uzņēmuma klientiem - citiem komersantiem, stāsta J.Šmits, piebilstot, ka galvenās šo datoru priekšrocības ir premium garantijas serviss un pieejamā cena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krājbankas naudas skaitītājus pārdod virs izsoles sākumcenas

Žanete Hāka, 26.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar notikušajā maksātnespējīgās AS Latvijas Krājbanka izsolē tika pārdoti monētu un banknošu skaitītāji, informēja bankas maksātnespējas administrators KPMG Baltics.

Naudas skaitītāji pārdoti virs sākumcenas, kas bija 3190 lati, tomēr precīzu summu, par kādu skaitītāji nosolīti, administrators vēl neatklāj. Darījums būs oficiāli noticis, kad tiks pārskaitīta nauda.

Jāpiebilst, ka izsolē tika piedāvāti 27 naudas skaitītāji. Pagājušās nedēļas noslēgumā notikušās maksātnespējīgās AS Latvijas

Db.lv jau rakstīja, ka Krājbankas īpašumu izsolēs pagājušās nedēļas beigās iegūti nepilni 1,3 miljoni latu. Izsolot bankas īpašumus, kopumā iegūti 182,5 tūkstoši latu, savukārt bankas meitaskompāniju īpašumu izsolēs, pārdodot īpašumus, saņemts 1,1 miljons latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti tam, ka jau kopš šī gada 13.septembra VID vienotajā datubāzē ir reģistrēts taksometru skaitītājs Microtax-06, kuru atbilstības pārbaudes institūcija ir atzinusi par atbilstošu normatīvā regulējuma prasībām, komersantu aktivitāte to reģistrēšanā ir ļoti zema, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Minētā norma, kas nosaka, ka atbilstības pārbaudes ir jāveic visiem elektronisko ierīču un iekārtu modeļiem, tika pieņemta jau 2015.gada 15.decembrī un stājās spēkā 2016.gada 1.jūlijā. Šajā laikā ir notikušas regulāras VID ekspertu tikšanās gan ar nozares pārstāvjiem, gan apkalpojošajiem dienestiem un atbilstības institūcijām, lai informētu par aktualitātēm elektronisko ierīču un iekārtu jomā, kā arī skaidrotu jauno iekārtu ieviešanas procesu.

Saskaņā ar skaitītāja modeļa “Microtax 06 apkalpojošā dienesta sniegto informāciju, uzstādīšanai šobrīd ir pieejami jau 500 jaunie skaitītāji, tomēr taksometru skaitītāju lietotāju aktivitāte ir ļoti zema - no šī gada 13.septembra līdz 30.septembrim VID datubāzē bija piereģistrēti tikai 15 skaitītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiek apšaubīts, vai noteiktajā laikā ir iespējams nomainīt un verificēt taksometru skaitītājus; nav arī pārliecības, ka jaunie skaitītāji spēs samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru nozarē, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Centieni sakārtot taksometru nozari notiek jau gadiem. Pēdējā laikā tiek sperti atsevišķi soļi un veikti grozījumi normatīvajā regulējumā, kas viesīs diezgan lielas izmaiņas šajā nozarē. Jomas pārstāvji to uztver ar dalītām jūtām. Šobrīd ir uzvirmojušas kaislības ap taksometru skaitītājiem. Proti, nozares uzņēmumi šā gada septembra vidū saņēma vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās aicināti 20 darba dienu laikā veikt programmatūras atjauninājumus (jauniem skaitītājiem) vai pilnīgu skaitītāju nomaiņu taksometros. To, ka atbilstības pārbaudes ir jāveic visiem elektronisko ierīču un iekārtu modeļiem, tai skaitā arī taksometru skaitītājiem, paredz Ministru kabineta (MK) noteikumi, un šī norma stājās spēkā jau pagājušā gada jūlijā. Tikai šā gada septembrī VID vienotajā datubāzē tika reģistrēts taksometru skaitītājs Microtax-06, kuru atbilstības pārbaudes institūcija ir atzinusi par atbilstošu normatīvā regulējuma prasībām. Līdz ar to līdz tam nebija zināms, pret kādiem skaitītājiem un programmatūras atjauninājumiem drīkst nomainīt vecos skaitītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmuma Sadales tīkls (ST) klienti arvien biežāk izvērtē elektroenerģijas pieslēgumu jaudas

Divu gadu laikā uzņēmums saņēmis apmēram 60 tūkstošus pieteikumu pieslēguma jaudas samazināšanai, savukārt vairāk nekā 20 tūkstošu objektu īpašnieki informējuši ST, ka viņu īpašumiem elektroenerģijas piegāde vairs nav nepieciešama vispār, intervijā DB norāda ST valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons, kurš šajā amatā iecelts šā gada aprīlī. Viņš stāsta, ka viena no nākamo gadu galvenajām uzņēmuma prioritātēm saistīta ar ST efektivitātes plāna īstenošanu, un atzīst, ka šogad ST plāno apgrozījuma un peļņas pieaugumu.

Fragments no intervijas, kas publicēta 25. jūnija laikrakstā Dienas Bizness:

Kā esat iejuties jaunajā amatā – kādi bijuši pirmie paveiktie darbi?

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Kampars: Tautas skaitīšanā iegūtie personu dati ir drošībā

Andra Briekmane, 10.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Esmu iepazinies ar dienesta pārbaudes komisijas veikto tautas skaitīšanas elektroniskās sistēmas izstrādes procesa analīzi un rīkošos atbilstoši komisijas ierosinājumam – uzsākt disciplinārlietu pret tām Centrālās statistikas pārvaldes amatpersonām, kuras bija tieši atbildīgas par visu risku adekvātu novērtēšanu un novēršanu,» norāda ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars saņēmis ziņojumu par Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP) veikto dienesta pārbaudi, kas tika ierosināta pēc informācijas par to, ka trešajām personām ir iespējams piekļūt elektroniski aizpildītajām tautas skaitīšanas anketām, ziņo Ekonomikas ministrija.

Komisija ziņojumā norāda, ka tautas skaitīšanas elektroniskās sistēmas plānošana un izstrāde sākta jau 2008.gadā, savukārt šī gada sākumā sistēmai ir bijis drošības audits, kur norādītas sistēmas nepilnības. Norādīts, ka personas kodu un pases datu izmantošana tautas skaitīšanas elektroniskajās anketās varēja tikt izmantota, tomēr, ieviešot šādu autorizācijas veidu, CSP bija nepieciešams veikt papildus drošības pasākumus, piemēram, ieviest papildus paroles vai citus risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://admin.db.lv/db-upload/ck/images/1261123.jpg

Par to šodien Saeimas Pieprasījumu komisijas deputātus informēja Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vadītāja Aija Žīgure.

Statistikas pārvaldes vadītāja arī norādīja, ka uzticību neraisa arī vairākas norādītās adreses, jo iedzīvotāji esot deklarējušies arī klubos, ēdnīcās, birojos, pat transformatoru būdiņās.

Žīgure norādīja, ka gadījumos, kad internetā sniegtās ziņas rada šaubas par to patiesumu, tautas skaitītāji ieradīsies pie šiem cilvēkiem, lai precizētu aizpildītās anketas. «Nevar taču matemātiski summēt vienalga ko,» sacīja CSP vadītāja.

Žīgure atzina, ka nesaprotamu iemeslu dēļ daļa iedzīvotāju jūtas iebiedēta un nevēlas, lai viņu mājokļus apmeklē skaitītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludinās tautas nobalsošanu par Satversmes grozījumu pieņemšanu

Lelde Petrāne, 02.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt, 3.janvārī, notiks Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēde, kurā paredzēts izsludināt tautas nobalsošanu par likumprojekta Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē pieņemšanu.

Tautas nobalsošana šajā jautājumā jāizsludina, jo Saeima 22.decembrī noraidīja vairāk nekā vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšanā atbalstītos grozījumus Satversmē, kas paredz mainīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104. pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu.

Lemjot par tautas nobalsošanas dienu, CVK ir jāievēro likums Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu, kas paredz, ka tautas nobalsošana par vēlētāju rosinātu Satversmes grozījumu projektu sarīkojama ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc tā noraidīšanas Saeimā. Tautas nobalsošana sarīkojama sestdienā. Lai tautas nobalsošanu varētu nodrošināt arī ārvalstīs, CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars rosinās par tautas nobalsošanas dienu noteikt vēlāko iespējamo datumu – 18.februāri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Sadales tīkls" 2022. – 2031. gadā turpinās sadales sistēmas rekonstrukciju un modernizāciju atbilstoši nozares attīstības tendencēm un sabiedrības pieprasījumam.

Plānots attīstīt inovatīvu tehnisko risinājumu izmantošanu tīkla atjaunošanā un strādāt pie plaša viedā tīkla attīstības. Aktivitātes apkopotas "Sadales tīkla" elektroenerģijas sadales sistēmas attīstības plānā 2022.-2031. gadam, kas iesniegts izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK).

Galvenais uzņēmuma mērķis arī turpmāk būs celt elektroapgādes kvalitāti un drošumu. Lai to paveiktu, turpmākajā desmitgadē plānots nodrošināt izolēta elektrotīkla īpatsvaru 75% apmērā, tostarp zemsprieguma elektrotīklu attīstīt 100% izolētā izpildījumā.

Ik gadu uzņēmums plāno atjaunot vidēji 1700 kilometrus elektrolīniju, vienlaikus pārskatot un optimizējot kopējo elektrotīkla pārklājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Valsts ieņēmumu dienests (VID) šobrīd veic aktīvas darbības, lai sakārtotu taksometru pakalpojumu nozari un sekmētu ātrāku jaunajām prasībām atbilstošu taksometru skaitītāju nomaiņu, joprojām lielākā daļa taksometru skaitītāju nav nomainīti pret jaunajām prasībām atbilstošiem.

VID datu bāzē ir kopumā reģistrēti aptuveni 2,3 tūkst. taksometru skaitītāji, no kuriem uz šā gada decembra beigām atbilstoši jaunajām prasībām reģistrēts - 561 taksometru skaitītājs, DB uzzināja VID. Tā pārstāve Evita Teice-Mamaja norāda, ka VID 10 dienu laikā taksometru pakalpojumu sniedzējiem ir nosūtījis 212 vēstules par informācijas sniegšanu saistībā ar uzstādītā taksometra skaitītāja lietošanu un nomaiņu. Ja taksometra skaitītāja lietotājs neatsaucās VID uzaicinājumam un neveic skaitītāja nomaiņu, VID uzsāk administratīvo lietvedību.

«No saņemtajām atbildēm ir secināms, ka vairāki komersanti jau savu darbību ir pārtraukuši, bet taksometra skaitītājs nav noņemts no uzskaites. Lai sakārtotu taksometru pakalpojumu sniedzēju nozari un lietotāji taksometros uzstādītu un lietotu tikai skaitītājus, kuri ir saņēmuši atbilstības apliecinājumu un ir reģistrēti, VID ir uzsācis sadarbību ar Rīgas domes Satiksmes departamentu un vairākām pašvaldībām,» norāda E. Teice-Mamaja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākusies pieteikšanās uz Eiropas naudu viedajiem enerģētikas risinājumiem, Latvenergo un Eesti Energia šai naudai nepiesakās, šodien raksta Dienas bizness.

Lai nodrošinātu to, ka līdz 2020. gadam vismaz 80% no Eiropas Savienības mājsaimniecībām ir uzstādīti viedie elektroenerģijas skaitītāji, kas ļauj patērētājiem ne tikai sekot līdzi savam ik brīža elektrības patēriņam, bet arī aktuālajai elektrības cenai, Eiropas Komisija izsludinājusi pieteikšanos uz 80 miljoniem eiro, kas paredzēti dažādiem viedajiem enerģētikas risinājumiem pilsētās. Šī nauda paredzēta ne tikai modernajiem skaitītājiem, bet arī, piemēram, viedajiem tīkliem, kas ir priekšnosacījums tam, lai viedie skaitītāji vispār varētu pilnvērtīgi darboties, t.i. tiešsaistē tiktu pārraidītas ne tikai cenas un patēriņa informācija, bet patērētājs attālināti varētu ieslēgt vai izslēgt dažādas savas elektroiekārtas vai programmēt tās darbībai konkrētās stundās, kad elektrība ir vislētākā. Jau līdz šim Eiropas Savienības ietvaros tikuši īstenoti vairāk nekā 300 viedo enerģētikas tehnoloģiju projekti, kuros veikto investīciju apjoms sasniedzis 5,5 miljardus eiro, turklāt pie viedajiem tīkliem strādā arī ārpus ES esošas valstis kā Norvēģija, Šveice un pat Baltkrievija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnisko ekspertu kopējs darbs ļauj veidot efektīvāku, mūsdienīgāku un ekonomiski izdevīgāku elektrotīklu

To intervijā DB saka a/s Sadales tīkls valdes loceklis, tehniskais direktors Raimonds Skrebs, piebilstot, ka tas ir ļoti svarīgi elektrodrošības uzlabošanai un elektroapgādes kvalitātei.

Kā uzņēmumā nonācāt līdz idejai izveidot tehnisko ekspertu kopu?

Mūsdienās, kad ļoti strauji attīstās tehnoloģijas un iekārtas, to izvēle un ilgtspējas novērtēšana ir ārkārtīgi svarīgs jautājums. Tāpēc 2012.gadā uzdevām sev jautājumu, kā šādos brīvā tirgus apstākļos ar tik ļoti piesātinātām dažādām tehnoloģijām, iekārtām un atšķirīgiem piedāvājumiem dzīvot tālāk? Jāņem arī vērā fakts, ka tirgus dalībnieki ir ar tik dažādiem mērķiem, proti, daļa ir godprātīgi ilgtermiņa spēlētāji, daļa ir ar īstermiņa mērķiem «nopirkt/pārdot», bet mēs sapratām, ka Latvijā neesam tik bagāti, lai kļūdītos. Pirmkārt, mēs nevaram atļauties elektrotīklā uzstādīt tehnoloģijas, kuras vēlāk izrādās nederīgas. Neesam tik bagāti, lai pirktu lētas preces, kas vēlāk ekspluatācijā var uzņēmumam izrādīties dārgas. Otrkārt, mūsu uzstādījums ir, ka tam, ko mēs pērkam, ir jākalpo četrdesmit, piecdesmit gadu. Mēs esam to stingri definējuši. Mūsu izbūvētajām vai rekonstruētajām elektroietaisēm ir jākalpo nākamajām paaudzēm, tāpēc ir svarīgi, lai visas iekārtas un elektrotīkla elementi būtu kvalitatīvi. Nonācām pie secinājuma, ka uzņēmumā ir jādibina tehnisko ekspertu kopa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Divu nedēļu laikā saskaitīti vairāk nekā 360 tūkstoši iedzīvotāju

Jānis Rancāns, 30.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 29. martam tautas skaitītāji visā Latvijā jau saskaitījuši vairāk nekā 360 tūkstošus iedzīvotāju un SIA GFK Custom Research Baltic (GFK Baltic), Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) uzdevumā ir uzsākusi iegūto datu kvalitātes pārbaudi.

GFK Baltic iegūto datu kvalitātes pārbaudi ir uzsākusi kopš šī gada 24.marta, un atbilstoši CSP norādījumiem aptaujā iedzīvotājus, kuri iekļauti datu kvalitātes pārbaudes izlasē. Aptaujāšana tiek veikta ar e-pasta vai telefona starpniecību.

Katras telefonsarunas sākumā GFK Baltic informēs iedzīvotāju, ka konkrētā mājsaimniecība ir iekļuvusi datu kvalitātes pārbaudes izlasē. GFK Baltic noskaidros, vai pie šā mājokļa iedzīvotājiem ir bijis tautas skaitītājs, vai arī mājsaimniecības locekļi paši ir devušies aizpildīt tautas skaitīšanas anketu CSP Informācijas centrā Rīgā vai kādā no reģionālajiem koordinēšanas un vadīšanas centriem. GFK Baltic uzdos arī vairākus kvalitātes pārbaudes jautājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tautas skaitīšana internetā iespējama vien ar eparaksta un internetbankas starpniecību

Elīna Pankovska; Dace Preisa, 02.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datu valsts inspekcija ir noteikusi pagaidu aizliegumu datu apstrādei Centrālas statistikas pārvaldes (CSB) vietnē www.Tautasskaitisana.lv līdz brīdim, kad personu ievadītie dati būs drošībā. Tāpēc šobrīd CSB piedāvā autorizēties tikai ar e-paraksta vai banku identifikatoriem.

CSP uzsver, ka šie ir droši identifikatori iedzīvotāju personības noteikšanā un nav pieejami nepiederošām personām, kā tas varētu būt ar personas pasu datiem. Līdz papildu risinājumu izstrādei, atbilstoši Datu valsts inspekcijas norādījumiem, nebūs iespējams aizpildīt elektroniski anketas, izmantojot personas kodu un pasu datus.

Jau vēstīrs, ka Datu valsts inspekcija brīdina, ka citas personas identifikatoru – personas datu, izmantošana, lai aizpildītu tautas skaitīšanas anketu internetā, bez pašas personas piekrišanas, ir administratīvi vai pat krimināli sodāma rīcība.

Datu valsts inspekcija, konstatējusi, ka informāciju, kura, aizpildot tautas skaitīšanas ir sniegta CSB, pēc tam ir iespējams skatīt, labot vai precizēt, Vietnē ievadot personas, kura informāciju CSB sniedza, personas kodu un pases numuru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tautas skaitītāji: 5% reģistrēto mājokļu adrešu dabā neeksistē

BNS, 08.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija, kas īsteno tautas skaitīšanas otro posmu, secinājusi, ka dabā neeksistē 5% reģistrēto mājokļu adrešu vai tajās nav dzīvojamo telpu.

«Mums tika iesniegti 870 000 adrešu, kuras arī visas apsekojām. Apmēram pieci procenti no tautas skaitītājiem iesniegtajām adresēm bija nekvalitatīvas, jo tādas dabā nevarēja atrast vai adresē nebija dzīvojamo telpu,» aģentūrai BNS pastāstīja kompānijas GfK Custom Research Baltic direktore Iluta Skrūzkalne.

Lai arī iedzīvotāju aktivitāte, pieskaitot sevi internetā, bija liela, viņi nereti bija aizmirsuši pieskaitīt arī mājokli, un elektroniski tika saskaitīti tikai 13% mājokļu. Līdz ar to lielākā daļa mājokļu tautas skaitītājiem tomēr bija jāapmeklē klātienē. Šā iemesla dēļ kompānijai arī nebūs finanšu ietaupījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Darba datori uzņēmumiem grūtāk sasniedzami

Jānis Vēvers, 18.06.2020

Dalies ar šo rakstu

Publicitātes foto

Attālinātā darba uzplaukumā uzņēmumi saprot, ka paši nespēj apkopt darbinieku datorus, un tas rada pieprasījumu pēc ārpakalpojumu sniedzējiem.

Koronavīrusa pandēmija īsā laikā ienesa nozīmīgas korekcijas neskaitāmās nozarēs, arī informācijas tehnoloģiju un datortehnikas apkalpošanā. Pēc skarbas mācības saņemšanas uzņēmumi ir sapratuši, ka ar šo biznesa pastāvēšanai kritiski svarīgo jautājumu nedrīkst jokoties, un tagad tiecas nodot rūpes par datorsistēmām ārpakalpojuma sniedzēju rokās.

Marta vidus uzņēmumu vadītājiem un par digitālajiem risinājumiem atbildīgajiem cilvēkiem ilgi paliks atmiņā. Dažās dienās nācās atrisināt problēmas, kam nepietika apņēmības, laika un resursu gadiem ilgi, turklāt nemitīgi saskaroties ar aizvien jauniem izaicinājumiem. Runa ir par drošas digitālās vides izveidošanu uzņēmumā, kam darbinieki varētu pieslēgties arī no ārpuses un efektīvi strādāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Capital sācis tirgot Gaujas ar Windows 8, par lētāko prasot 319 Ls

Gunta Kursiša, 31.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš pagājušās nedēļas beigām veikals Capital pārdod savus ražotos Gauja un Neo datorus, kas aprīkoti ar Microsoft jaunāko operētājsistēmu Windows 8. Lētākais Latvijā ražotais galda dators Neo, kas aprīkots ar Windows 8, maksā 227 Ls, bet lētākais portatīvais Gauja dators ar Windows 8 sistēmu ir 14 collu modelis, ko tirgo par 319 Ls.

Pašlaik ar Windows 8 operētājsistēmu ir aprīkoti «ejošākie» Captial portatīvie datori - 14 collu Gauja E14 W8 un 15 collu Gauja G2 WIN8, kā arī galda dators Neo M PLUS.

Kopumā tiek tirgoti septiņi zīmola Gauja datoru modeļi. Kā norādīja A. Litaunieks, ar Windows 8 pašlaik aprīkotais «ejošākais» Gauja modelis G2 WIN8 maksā 389 Ls, savukārt Neo mājas dators M PLUS – 289 Ls. Gauja G2 WIN8 piezīmjdators aprīkots ar Intel® Core® i3-2350 procesoru, tā operatīvā atmiņa ir četri gigabaiti (GB), disks – 500 GB, 1,3 megapikseļu (MP) web kamera. Neo M PLUS WIN8 galda dators darbojas ar Intel® Core® i3 3.3GHz procesoru, tam ir četru GB atmiņa un 500 GB disks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Tautas bumba ar lokiem un bultām

Anda Asere, 11.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Raimonds Čivkulis tirgū piedāvā jaunu izklaides veidu – Tautas bultu, kas ir tautas bumbai līdzīga spēle ar lokiem un bultām

Tautas bulta ir sporta un izklaides spēle ar lokiem un bultām, tiesa gan, bultas ir bez asa uzgaļa. «Šis ir tautas bumbas un loka šaušanas apvienojums,» saka Raimonds Čivkulis, Tautas bultas radītājs. Pirms idejas par Tautas bultu Raimonds bija spēlējis peintbolu, tomēr vairāk par «kariņu» viņam patīk tieši šaušana ar loku. Līdzīgi kā peintbolā, arī Tautas bultā ir dažādas stratēģijas un spēļu veidi. «Ir dueļi, klasiskā, Bada spēļu variants, kad skrien pēc ieročiem, cietokšņa ieņemšana u.tml.,» saka Raimonds. Viņš atzīst, ka šaušana ar loku ir nedaudz sarežģītāka nekā šaudīšanās peintbolā. «Cita tehnika, grūtāka notēmēšana. Šāviens nav atkarīgs no spēka, bet gan no loka, un tie visiem ir vienādi. Cik atvelc, tik tā bulta lido,» saka Raimonds. Viņš piebilst, ka bulta lido lēnāk nekā peintbola šāviens – peintbola bumbiņa lido ar ātrumu 80 līdz 90 m/s, bet bulta – 20 līdz 25 m/s. Līdz ar to, ja Tautas bultas spēlētājs laikus pamana, ka bulta lido, var paspēt no tās izvairīties. Ideju par šādu izklaidi viņš pasmēlies video no Austrālijas.

Komentāri

Pievienot komentāru