Citas ziņas

Tautsaimnieki saņem Atzinības krusta IV šķiru

Māris Ķirsons, 03.05.2011

Jaunākais izdevums

Par nopelniem Latvijas valsts labā Atzinības krusta IV šķiru no Valsts Prezidenta Valda zatlera saņema vairāki metālapstrādes, lauksaimniecības un būvniecības nozares pārstāvji, liecina Ordeņa kapituala paziņojums.

Atzinības krusta IV šķiru saņēma ilggadējais Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs un direktors Vilnis Rantiņš, metāla tirdzniecības un metālapstrādes a/s Severstaļlat valdes priekšsēdētājs un ģenerāldirektors Andrejs Aleksejevs, lauksaimnieks, Rundāles novada zemnieku saimniecības Sējas īpašnieks Āris Burkāns un ilggadais būvniecības speciālists Jānis Lancers.

Atzinības krusts (Croix de la reconnaissance) ir 1938. gadā Latvijas Republikā izveidots apbalvojums par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes, sporta un izglītības darbā. Kopš 2004. gada Atzinības krustam ir piecas šķiras, lielā un mazā sevišķās pakāpes goda zīme un triju pakāpju goda zīmes.

Titulatūra: pirmā šķira — lielkrusta komandieris, otrā šķira — lielvirsnieks, trešā šķira — komandieris, ceturtā šķira — virsnieks un piektā šķira — kavalieris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ordeņu kapituls nolēmis piešķirt Atzinības krustu DB karikatūristam Agrim Liepiņam

Lelde Petrāne, 23.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ordeņu kapituls nolēmis piešķirt Atzinības krustu māksliniekam, laikraksta Dienas Bizness karikatūristam, rakstniekam un publicistam Agrim Liepiņam. Tādējādi viņš kļuvis par ordeņa kavalieri.

A. Liepiņam par nopelniem Latvijas valsts labā tiek piešķirts V šķiras Atzinības krusts.

Šāds lēmums pieņemts 14. aprīlī.

Atzinības krusts (Croix de la reconnaissance) Latvijas Republikā nodibināts 1938.gadā par piemiņu Kurzemes un Zemgales hercogistes slavas laikiem un atjaunots ar Valsts apbalvojumu likumu 2004.gadā. Atzinības krusta devīze ir «Pour les honnêtes gens» (Godaprāta ļaudīm), liecina informācija president.lv.

Ar Atzinības krustu apbalvo par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes, sporta un izglītības darbā. Par nopelniem uzskatāma uzticīga un uzcītīga kalpošana valsts vai pašvaldības dienestā, priekšzīmīga un godīga darba izpilde, ikviena sabiedriska kalpošana, tautas gara, pašdarbības un saimniecisko spēku attīstīšana. Ar Atzinības krustu un tā goda zīmi var apbalvot fiziskās personas, arī ārvalstu fiziskās personas. Atzinības krustam ir piecas šķiras un triju pakāpju goda zīmes. Ar ordeņa pirmo šķiru apbalvotais tiek iecelts par ordeņa lielkrusta komandieri, ar ordeņa otro šķiru apbalvotais — par ordeņa lielvirsnieku, ar ordeņa trešo šķiru apbalvotais — par ordeņa komandieri, ar ordeņa ceturto šķiru apbalvotais — par ordeņa virsnieku, ar ordeņa piekto šķiru apbalvotais — par ordeņa kavalieri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Latraps dibinātājs saņem Atzinības krustu

Sandra Dieziņa, 02.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienā valsts apbalvojums Atzinības krusts tiks pasniegts lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības Latraps ģenerāldirektoram Edgaram Ružam.

Atzinības krustu piešķir «par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes, sporta un izglītības darbā», informē Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija. Asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons lepojas ar kolēģa sasniegumiem un pauž gandarījumu, ka «sūrais darbs, ko Edgars ir veicis, soli pa solim veidojot kooperāciju Latvijā, tiek novērtēts arī no valsts augstāko amatpersonu puses, tas dod spēku un iedvesmu turpināt iesākto». Viņš uzskata, ka E. Ruža ir bijis viens no svarīgākajiem kooperācijas attīstības stūrakmeņiem Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas valsts apbalvojumus izgatavos Lietuvas valsts monētu kaltuve

LETA, 23.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas monētu kaltuve Lietuvos monetu kalykla ir noslēgusi 350 tūkstošu eiro vērtu līgumu uz četriem gadiem ar Latvijas proves biroju un Latvijas Valsts prezidenta kanceleju par Latvijas valsts apbalvojumu izgatavošanu.

Lietuvos monetu kalykla informēja, ka saskaņā ar līgumu izgatavos trīs dažādus Latvijas apbalvojumus - Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu.

Triju Zvaigžņu ordenis ir augstākais apbalvojums Latvijā, kas tiek pasniegts par nopelniem valsts labā. Viestura ordenis tiek pasniegts par sasniegumiem militārajā jomā, par sasniegumiem valsts drošības saglabāšanā un stiprināšanā un par valsts robežas aizsardzību. Savukārt Atzinības krusts tiek pasniegts par lieliem sasniegumiem kultūrā, sportā, politikā vai izglītībā.

Šos apbalvojumus par sasniegumiem Latvijas labā ir saņēmuši arī vairāki Lietuvas pilsoņi. Bijušais Lietuvas prezidents Valds Adamkus 2001.gadā saņēma Triju Zvaigžņu ordeņa Pirmo šķiru ar ķēdi, bet 1996.gadā bijušais Lietuvas prezidents Aļģirds Brazausks saņēma Triju Zvaigžņu ordeņa Lielo krustu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima otrajā galīgajā lasījumā kā steidzamu pieņēmusi likumu par Džona Martina Tallija (John Martin Tully) atzīšanu par Latvijas pilsoni, informē Saeimas preses dienests.

Dž.M.Tallijs dzimis ASV un kopš 1995.gada uzturas Latvijā, kur saņēmis pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Dž.M.Tallijs ir izveidojis vienu no lielākajiem Latvijas telekomunikāciju iekārtu un aprīkojuma ražošanas uzņēmumiem SIA "Mikrotīkls", kas savu produkciju eksportē uz daudzām pasaules valstīm.

Līdztekus pamatdarbībai uzņēmums aktīvi iesaistās labdarībā, veicot ziedojumus Bērnu slimnīcas fondam un vairākām Latvijas izglītības iestādēm. Dž.M.Tallijs sniedzis atbalstu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas nodaļai, kā arī izveidojis Bērnu onkoloģijas fondu, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori - Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Prezentē grāmatu Tautsaimnieks par Jāni Lanceru

Uldis Andersons, 29.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Latvijas Būvinženieru savienībā (LBS) tiek prezentēta tikko iznākusī grāmata Tautsaimnieks, tās galvenais varonis ir būvinženieris un LBS biedrs Jānis Lancers. Grāmatas autore ir Lana Jūra, mākslinieks – Māris Ozoliņš.

Būvniecībā Jānis Lancers ir neapstrīdama autoritāte un cienīts profesionālis, kā arī īsts nozares patriots. Tādējādi arī grāmata, lai arī sākotnēji plānota kā būvinženiera Jāņa Lancera dzīves un pieredzes stāsts, pēc viņa paša iniciatīvas tomēr ir tapusi kā vēstījums par Latvijas tautsaimniecību, jo īpaši būvniecības nozari laikmeta griezumā. Jānis Lancers būvniecības nozarei veltījis vairāk nekā 50 savas dzīves gadu, viņš ir bijis viens no Latvijas Būvnieku asociācijas dibinātājiem, kā arī pirmais tās prezidents. J. Lancers ir izgājis visus būvnieka karjeras posmus – no meistara līdz pat Ministru padomes priekšsēdētāja vietniekam un Valsts celtniecības komitejas priekšsēdētāja amatam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts SIA "Latvijas Proves biroja" izsludinātajā iepirkumā tiesības par 300 000 eiro izgatavot Latvijas valsts apbalvojumus sarunu procedūrā ieguvis Lietuvas uzņēmums "Alpera", liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) interneta vietnē publicētā informācija.

Pēc elektronisko iepirkumu sistēmā "www.eis.gov.lv" atrodamās informācijas, līgums ar Lietuvas uzņēmumu noslēgts uz četriem gadiem un piedāvātā līgumcena ir 300 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Noslēgtajā līgumā norādīts, ka uzņēmumam "Alpera" būs jāizgatavo Latvijas valsts apbalvojumi - Triju Zvaigžņu ordenis, Viestura ordenis un Atzinības krusts. "Alpera" saskaņā ar Valsts apbalvojumu likumā esošajiem Latvijas valsts apbalvojumu zīmējumiem, Valsts prezidenta kancelejas apstiprinātiem etaloniem un tehnisko specifikāciju, izmantojot apbalvojumu presformu komplektu, izgatavos un nodos pasūtītājam apbalvojumu komplektus.

Pēc "Alpera" interneta vietnē atrodamās informācijas, uzņēmums izveidots 1997.gadā. Tas izgatavo dažāda veida produktus, kas veidoti no dzeltenā metāla, vara, misiņa, melhiora, sudraba, zelta un bronzas. Uzņēmumā strādā profesionāļi, kuriem ir piecu līdz 30 gadu pieredze. Tie ir gan juvelieri, gravieri, gan dizaineri, skulptori un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru