Jaunākais izdevums

Islāma pasaulē turpinās vardarbīgie protesti, kurus izraisījusi skandalozā ASV uzņemtā filma Musulmaņu šķīstums (Innocence of Muslims), kurā izsmiets pravietis Muhameds.

Vairāki simti afgāņu studentu iesaistījās sadursmēs ar drošības spēkiem Kunduzas provincē Afganistānas ziemeļos, tāpat jauni protesti notikuši Pakistānā un citās valstīs.

Tikmēr Ēģiptes varasiestādes izdevušas starptautisko aresta orderi skandalozo filmas autoru aizturēšanai. Aicinājums arestēt filmas autorus iesniegts arī ASV pārstāvniecībai minētajā valstī. Gadījumā, ja filmas autori tiks arestēti un izdoti Ēģiptei, tos var sagaidīt nāvessods.

Filma Musulmaņu šķīstums islāma pasaulē aizsāka nemieru un demonstrāciju virkni. 11. septembrī protestētāji iebruka ASV vēstniecībā Lībijā, kur tika nogalināts ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss.

Protestētāju sadursmes ar drošības spēkiem notikušas arī citās musulmaņu valstīs, kā arī valstīs, kurās dzīvo ievērojams daudzums islāma piekritēju.

Savukārt Francijas satīriskais nedēļas žurnāls Charlie Hebdo pavēstījis, ka izdos vairākas musulmaņu pravieša Muhameda karikatūras. To nedarīt aicinājuši vairāki politiķi un reliģiskie līderi, brīdinot, ka karikatūru izdošana vēl vairāk nokaitēs saspīlēto situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: No kurjerpārvadājumiem pievēršas ēdiena piegādei

Anda Asere, 23.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zeew, kas iepriekš nodarbojās ar mazu paciņu kurjerpārvadājumiem, tagad pievēršas ēdiena piegādei; kā biznesa atšķirības zīmi uzņēmums izvēlas bezmaksas pakalpojumu.

Biznesu SIA Zeew sāka ar ideju palīdzēt ar piegādēm ziedu veikaliem un citiem mazajiem uzņēmumiem, kļūstot par šo kompāniju kurjerpartneri. «Esam fokusējušies uz ēdiena piegādi, jo šajā jomā ir lielāks pieprasījums un šajā biznesā ir arvien pieaugoši apjomi,» saka Muhameds Gaits (Mohamed Ghaith), SIA Zeew dibinātājs. Viņš uzsver, ka no citiem tirgus spēlētājiem atšķiras ar bezmaksas piegādi. «Vienīgie Rīgā piedāvājam bezmaksas piegādi – cilvēks maksā tikai par ēdienu. Sapratām, ka mums ir jāatšķiras no konkurentiem. Redzējām, ka klientiem viena no svarīgākajām lietām ir tieši piegāde. Ja viņiem tas ir tik svarīgi, izlēmām piedāvāt piegādi bez maksas,» uzsver Muhameds. Pakalpojums darbojas līdz pat 11 km attālumā no restorāna, kas nozīmē, ka uzņēmums pārklāj teju visu Rīgu, pat Babīti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināts - FIB izjauc plānu «uzlaist gaisā» Ņujorkas Federālo rezervju banku; apcietinātais - bankas vadītāja dēls

Lelde Petrāne, 18.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas amatpersonas novērsušas mēģinājumu uzspridzināt Federālo rezervju bankas ēku, ziņoja euronews.com. Saskaņā ar jaunāko informāciju aizdomās turētais ir kādas Bangladešas bankas vadītāja dēls.

(Papildināts viss teksts.)

Slepenas operācijas laikā FIB aģenti arestējuši vīrieti, kurš bija iecerējis detonēt no attāluma vadāmu apjomīgu spridzekli, kas ievietots automašīnā ārpus ēkas.

Aizdomās turētais, 21 gadu vecais Kuazi Muhameds Rezvanuls Ahsans Nafis no Bangladešas, jau kādu laiku ticis stingri uzraudzīts. Tagad viņš apsūdzēts mēģinājumā izmantot masu iznīcināšanas ieroci un mēģinājumā sniegt materiālu atbalstu teroristu organizācijai al Qaeda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irānas glābšanas un palīdzības dienestu darbinieki ir gatavi doties uz Ņujorku, lai palīdzētu ar viesuļvētras Sendija seku likvidēšanu, pavēstījis Irānas Sarkanais Pusmēness.

«Mēs esam gatavi palīdzēt cietušajiem ASV iedzīvotājiem,» sacīja Irānas Sarkanā Pusmēness vadītājs Mahmuds Mozafars (Mahmud Mazaffar), uzsverot, ka organizācijas darbinieki ir gatavi doties uz ASV jebkurā brīdī, gadījumā ja šāda palīdzība būs vajadzīga.

ASV varasiestādes Irānas piedāvājumu pagaidām nav komentējušas.

ASV laikraksts The New York Times vēsta, ka Irānas Sarkanais Pusmēness ir ļoti pieredzējis palīdzības sniegšanā, jo Irānu bieži vien piemeklē plūdi un zemestrīces. Tomēr organizācija ir arī cieši saistīta ar Irānas valdību. ASV varasiestādes uzskata, ka atsevišķi Sarkanā Pusmēness darbinieki, palīdzot ar dabas katastrofu seku likvidāciju ārvalstīs, nereti nodarbojas ar spiegošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Saūda Arābijas troņa dārgums - Saudi Aramco - biržā

Jānis Šķupelis, 09.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rekordi paliek rekordi - decembra pirmajā daļā pasaule sagaidīja lielāko sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (Initial public offering jeb IPO) vēsturē.

Par vietējās Rijādas biržas iespēju izmantošanu izšķīrās Saūda Arābijas naftas milzis Saudi Aramco. Tam ar šī procesa palīdzību izdevās piesaistīt līdzekļus gandrīz 26 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir vairāk nekā līdzšinējais 2014. gada Alibaba rekords. Pēc šī IPO Saudi Aramco vērtība ir noteikta 1,7 triljonu ASV dolāru apmērā. Tādējādi tā ir kļuvusi par pašu vērtīgāko publisko kotēto biržas kompāniju pasaulē. Vēl ir tikai divas citas publiskas akciju kompānijas, kuru vērtība pārsniedz viena triljona ASV dolāru barjeru - Apple (1,18 triljoni ASV dolāri) un Microsoft (1,14 triljoni ASV dolāri). Katrā ziņā nu vērtīgākais pasaules uzņēmums tiks tirgots Rijādā nevis Ņujorkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Saūda Arābijā par 500 miljardiem dolāru būvēs jaunu megapilsētu

Žanete Hāka, 24.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābijas kroņprincis Muhameds bin Salmans paziņojis par plāniem veidot jaunu pilsētu – NEOM, Sarkanās jūras krastā, kas ir viņa nākamais projekts, kā pārveidot savu karalisti, samazinoties iegūstamajiem resursiem, raksta Bloomberg.

Viņš uzsvēris, ka pilsēta būs neatkarīga no pašreizējās valdības, un tās attīstīšanas laikā notiks konsultācijas ar investoriem un uzņēmējiem. Projektam vairāk nekā 500 miljardus dolāru piešķirs Saūda Arābija valdība, valdības fonds un vietējie, kā arī starptautiskie investori.

Princis Muhameds patlaban cenšas sagatavot Saūda Arābiju pēcnaftas laikmetam. Iepriekš viņš paziņojis par plāniem pārdot daļu naftas gigantā Saudi Aramco un izveidot pasaulē lielāko fondu, kā arī pārtraucis dažus sociālos ierobežojumus, piemēram, ilgo aizliegumu sievietēm vadīt automašīnu.

«NEOM tiks būvēts zaļajā teritorijā, un tā būs nošķirta no citām vietām, kas simtiem gadu ir attīstītas un būvētas,» viņš uzsvēris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Turcijas tiesa pieprasa Facebook bloķēt pravieti Muhamedu aizskarošas lapas

LETA--AFP, 26.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas tiesa pieprasījusi sociālajam tīklam Facebook bloķēt lapas, kurās apvainots pravietis Muhameds, pretējā gadījumā draudot slēgt visu tīklu uz nenoteiktu laiku, pirmdien ziņo Turcijas mediji.

Turcijas prokuratūra pievērsās sociālajiem medijiem pēc islāmistu uzbrukuma Francijas satīriskā žurnāla Charlie Hebdo redakcijai 7.janvārī.

Tiesa svētdien paziņoja, ka slēgs Facebook Turcijā, ja tas neievēros tiesas rīkojumu, ziņoja aģentūra Anatolia.

Pirmajam numuram, kas iznāca pēc Charlie Hebdo redakcijā notikušā slaktiņa, uz vāka redzams Muhameds, kas tur plāksnīti ar uzrakstu «Je suis Charlie» («Esmu Šarlī»).

Riskējot ar musulmaņu sašutumu, izvilkumus no šī numura pārpublicēja arī ietekmīgais turku laikraksts Cumhuriyet, kas tādējādi vēlējās izrādīt solidaritāti islāmistu slepkavu upuriem un paust atbalstu vārda brīvībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptieša Muhameda Gaita (Mohamed Ghaith) jaunuzņēmums Zeew Latvijā pārbauda vienas stundas piegādes koncepciju un mērķē uz plašāku biznesu citos tirgos, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Zeew ir aplikācija, ar kuras palīdzību kaut ko aizsūtīt vai saņemt. «Ja es gribu aizsūtīt paciņu, to var izdarīt līdzīgi, kā tas notiek, izsaucot taksometru mobilajā lietotnē, vienīgi šajā gadījumā neizsauc taksometru, bet gan kurjeru. Sūtītājs ievada saņēmēja informāciju, apmaksas veidu un lietu nosūta. Sūtītājs var sekot līdzi sūtījumam un, kad paciņa ir saņemta, īsziņā saņem informāciju. Paciņas saņēmējs iegūst PIN kodu, kas jāuzrāda vadītājam, lai saņemtu sūtījumu. Piegāde iespējama visu diennakti, jo sadarbojamies ar taksometru vadītājiem,» stāsta Muhameds Gaits (Mohamed Ghaith), SIA Zeew līdzīpašnieks.

Zeew ir pakalpojums gan privātpersonām, gan uzņēmumiem. Ir arī biznesa piedāvājums kompānijām ar lieliem sūtījumu apjomiem, piemēram, internetveikaliem. To var izmantot arī mazi veikali, lai nosūtītu pārdoto klientiem, piemēram, tie varētu būt ziedu veikali, aptiekas, kosmētikas tirgotāji. Lielāko potenciālu Muhameds redz e-komercijā. Piemēram, pasūtot klēpjdatoru no kāda internetveikala, nereti preci jāgaida divas vai trīs dienas. Viņš uzskata, ka tad, ja piedāvātu piegādi stundas laikā, daudziem internetveikaliem palielinātos pārdošanas apjoms, jo īpaši tiem, kam nav sava piegādes nodrošinātāja. Viņš piebilst, ka katrs sūtījums tiek apdrošināts līdz 500 eiro un komanda strādā pie tā, lai palielinātu šo summu līdz 5000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Viena vieta uz brieža vēl brīva

Rūta Kesnere, DB žurnāliste, 20.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Tajā pašā laikā sava taisnība ir arī zināmajam teicienam – if you pay peanuts, you get monkeys (ja jūs maksājat ar zemesriekstiem, jūs saņemat mērkaķus).

Darba tirgus ir pārkarsis, ir izteikts strādājošo trūkums, turklāt būtu jādomā arī par zemākas kvalifikācijas strādnieku piesaisti no ārvalstīm. Tā ir daudzu nozaru uzņēmēju uzstājīgi atkārtotā mantra. Tikmēr Nacionālā apvienība kopkorī ar arodbiedrībām sauc, ka mazkvalificēta darbaspēka ievešana ir tabu tēma un jādomā par pašmāju darbinieku pilnīgāku iesaisti darba tirgū. Jo galu galā mēslu tīrīšana tomēr ir vietējo prerogatīva.

Arodbiedrības un viens otrs banku eksperts norāda, ka trūkst nevis darbinieku vispār, bet tādu, kas gatavi strādāt par piedāvāto atalgojumu. Savukārt Fiskālās disciplīnas padome teic, ka faktiskais bezdarbs ir zem dabiskā bezdarba līmeņa, kas nozīmē, ka pieejamie resursi ir teju pilnībā izmantoti. Tam steidz nepiekrist Nodarbinātības valsts aģentūra, kas atgādina, ka janvārī bez darba bija 65 tūkstoši iedzīvotāju darbspējas vecumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ēģipte krīzi steidz risināt ar paātrinātām vēlēšanām; Musulmaņu brālība gatavojas demonstrācijām otrdien

Gunta Kursiša, 09.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sekojot asiņainām demonstrācijām, kurās nogalināts 51 cilvēks, Ēģipte paziņojusi par vēlēšanu rīkošanu. Tikmēr partija Musulmaņu brālība, kurai piederīgs arī militārā apvērsumā gāztais prezidents Muhameds Mursi, aicina tās atbalstītājus arī otrdien pulcēties ielās, ziņo Reuters.

Izjūtot spiedienu ātrāk atjaunot demokrātiju, Ēģiptes pašreizējā pagaidu valdība ar Adli Mansuru (Adli Mansour) vadībā paziņojusi par vēlēšanu rīkošanu ātrāk nekā tās tika paredzētas. Parlamenta vēlēšanas gaidāmas pēc sešiem mēnešiem, un tām sekos arī prezidenta vēlēšanas.

Otrdienas rītā Kairas ielas bijušas mierīgas, tomēr vēlāk atkal gaidāmas gāztā prezidenta atbalstītāju protesta akcijas, ziņo Reuters.

Jau ziņots, ka Ēģiptē kopš prezidenta M. Mursi gāšanas plosās nemieri, un, saskaņā ar aculiecinieku pausto, armija uzbrukusi demonstrētājiem. «Tie izsmidzināja uz mums asaru gāzi, gumijas lodes – visu. Tad viņi izmantoja īstas lodes,» stāstīja Abdelazizs Abdels Šakua (Abdelaziz Abdel Shakua), 30 gadus vecs protestētājs, kurš pēc demonstrācijām ievainots kājā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naftas cena pieaug, valdot runām par potenciālu ražošanas apjomu ierobežošanu

Žanete Hāka, 16.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cena turpina pieaugt, tirgus dalībniekiem gaidot, ka ražotāji rīkosies, lai ierobežotu lielo melnā zelta pārpalikumu tirgū, raksta MarketWatch.

Patlaban investori ir pārliecināti, ka lielākie naftas tirgus dalībnieki spēs vienoties par naftas izlaides apjomu ierobežošanu, ņemot vērā Krievijas enerģētikas ministra izteikumus, taču vēl nav skaidrības par Saūda Arābijas pārstāvju rīcību, kas varētu ietekmēt, cik tālu naftas cenu pieaugums varētu turpināties.

Otrdien ASV vieglās jēlnaftas WTI cena pieauga par 0,48% līdz 45,96 dolāriem par barelu, bet Ziemeļjūras naftas Brent cena pakāpās par 0,43% līdz 48,56 dolāriem par barelu.

Naftas Eksportētājvalstu organizācijas prezidents Muhameds bin Saleh al-Sada augusta sākumā izteicās, ka kartelis varētu neformāli tikties nākamā mēneša beigās, lai diskutētu par variantiem, kā stabilizēt tirgu. Otrdien Saūda Arābijas enerģētikas ministrs izteica vēlmi piedalīties šajās sarunās, kas, pēc atsevišķu analītiķu domām, varētu novest pie pakta, kurā valstis vienojas par izlaides apjomu iesaldēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

50 000 eiro Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā iemaksājušajiem trešo valstu uzņēmējiem netiek izsniegtas vai pat tiek anulētas termiņuzturēšanās atļaujas; šo kompāniju Latvijas līdzīpašnieki neizpratnē par šādiem lēmumiem, piektdien, 6.jūlijā raksta laikraksts Dienas Bizness.

«Tā ir paradoksāla situācija, kad turīgiem trešo valstu uzņēmējiem, kuri jau ir ieguldījuši 50 000 eiro Latvijā reģistrēta uzņēmuma pamatkapitālā un samaksājuši vēl 10 000 eiro valsts budžetā par termiņuzturēšanās atļauju (TUA), pēc gada atņem šo atļauju,» par biznesa partneru lokā pieredzēto situāciju stāsta uzņēmējs Viesturs Koziols. Viņš norāda, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) 2018.gada aprīlī un maijā atteikusi un arī anulējusi TUA vairākiem Pakistānas un Irānas uzņēmējiem, jo viņu vietā naudas pārskaitījumu uz pilnvarojuma pamata veikusi kāda cita ar investoru saistīta persona.

«Dīvaini un pārsteidzoši, ka pērn 50 000 eiro ieguldījums plus 10 000 eiro iemaksa valsts budžetā par TUA bija pamats atļaujas izsniegšanai, neatkarīgi no tā, kas ir bijis reālais maksātājs, bet šogad tiek prasīts, lai maksātājs būtu pats investors,» tā V. Koziols. Viņu pārsteidzis fakts, ka šajā laikā nav mainījušās normatīvo aktu prasības trešo valstu investoriem, kuri līdz ar ieguldījumu vēlas iegūt TUA. «Tas nozīmē, ka vienas iestādes — Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes - darbinieki Imigrācijas likuma un attiecīgo Ministru kabineta noteikumu normas interpretē citādi, nekā iepriekš,» radušās situācijas iemelsu pieļauj V. Koziols. Viņš uzsver, ka par šādu paradoksālu situāciju ir informēts arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltic International Bank SE akciju emisijas rezultātā piesaistījusi pamatkapitālam 12 miljonus eiro, tādējādi uzsākot sadarbību ar trīs jauniem akcionāriem, lai attīstītos ne tikai vietējā, bet arī Eiropas Savienības un globālajā tirgū.

Jaunie akcionāri ir Tomass Šaeitti no Šveices, Adels Al Širavi un Šeihs Hamads bin Khalifa bin Muhameds Al Nahians no Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Banka piesaistīja jaunos akcionārus, emitējot bankas akcijas, kas ļāva palielināt bankas kapitālu par 12 miljoniem eiro. Visas emitētās jaunās akcijas ir apmaksātas. Pēc emisijas reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā jauns Bankas apmaksātais akciju kapitāls sastādīs vairāk nekā 48 miljonus eiro. Pašlaik notiek palielinātā kapitāla iekļaušana Bankas normatīvos.

Turpmāk plānots turpināt strādāt pie pakalpojumu attīstības gan Latvijā, gan klientiem Eiropas Savienībā. Palielinātais kapitāls ir rīks attīstībai jaunajos tirgos un nepieciešamības gadījumā tiks piesaistīts papildus kapitāls, lai banka kļūtu par nozīmīgu starptautisko tirgu dalībnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kataras valsts energokompānija Qatar Petroleum International iegādājusies 25% no Grieķijas elektrostacijas Heron II, tādējādi aizsākot investīciju programmu ārvalstu enerģētikas kompānijās, pavēstījis valsts enerģētikas ministrs Muhameds Salehs Al Sada.

Ar Grieķiju noslēgtā darījuma vērtība aplēsta 58 miljonu ASV dolāru apmērā. Paredzēts, ka Katara nākamo gadu laikā veiks investīcijas dažādos ārvalstu enerģētikas projektos. Kataras ekspansiju ārvalstu enerģētikas sektorā paredzēts veikt ar pirms diviem mēnešiem nodibināta fonda Nebras Power, kura rīcībā ir viens miljards ASV dolāru liels kapitāls, palīdzību. Fonds dibināts ar mērķi veikt investīcijas enerģētikas, ūdens atsāļošanas un apkures projektos ārvalstīs.

Katara šobrīd ir lielākais sašķidrinātās dabasgāzes piegādātājs Eiropai, tādējādi plāns investēt reģiona enerģētikas nozarē, ļaus valstij gūt papildus ienākumus, norāda Bloomberg.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

OPEC: Lai apmierinātu pieprasījumu naftas industrijai būs nepieciešami 10 triljoni dolāru

Žanete Hāka, 18.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules naftas industrijai nākamo 20 gadu laikā būs nepieciešamas astronomiskas investīcijas, savādāk tiks apdraudēta tās spēja apmierināt nākotnes naftas pieprasījumu, otrdien brīdinājusi Naftas Eksportētājvalstu organizācija (OPEC).

Tās ģenerālsekretārs Muhameds Barkindo uzsvēris, ka nesenais sabrukums naftas tirgū ir ievērojami iedragājis investīciju apjomu, galvenokārt, izpētes un ražošanas sektorā, tādējādi apdraudot gan ražotājus, gan patērētājus.

«Tas ietekmē mūs visus. Saskaņā ar mūsu pasaules naftas tirgus pārskatu, ko oficiāli publicēs nākamajā mēnesī, mēs prognozējam, ka līdz 2040.gadam industrijai būs nepieciešamas investīcijas 10 triljonu dolāru apmērā, lai uzturētu ražošanas apjomus un līdz ar to arī – piedāvājumu,» viņš uzsvēris.

Naftas cenu kritums kopš 2014.gada vasaras ir ievērojami bremzējis naudas ieplūdi šajā nozarē, gan ražošanas ziņā, gan jaunu naftas ieguves lauku meklēšanas ziņā. Pērn investīcijas saruka par 26% un tiek prognozēts, ka šajā gadā tās turpinās samazināties par 22%, un kritums gaidāms arī nākamgad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ar AAE investora atbalstu būvējamajam futbola stadionam apsver vietu Lucavsalā un Ziepniekkalnā

LETA, 29.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) investora atbalstu potenciāli būvējamajam futbola stadionam tiek apsvērta vieta Lucavsalā un Ziepniekkalnā, Rīgā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atklāja Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Vadims Ļašenko.

Viņš pastāstīja, ka līdz šim LFF izdarīja savu mājasdarbu un Latvijā satikās ar AAE uzņēmēju Muhamedu Ali Alabaru, viņam demonstrējot vietas, kur potenciāli varētu atrasties jaunais nacionālais futbola stadions. To varētu būvēt kaut kur Ziepniekkalna centrā vai Lucavsalā. Tāpat netiek atmesta doma par iespēju minētajam mērķim pārbūvēt Skonto stadionu.

Ļašenko skaidroja, ka LFF ir jāizstrādā priekšlikuma koncepcija, savukārt AAE investors došot ziņu, kā viņš redz projekta attīstību un vietu stadionam. Ali Alabars esot pozitīvi noskaņots, un viņam ir svarīgi rast veiksmīgu biznesa modeli, lai izšķirtos par finansējuma ieguldīšanu stadiona būvniecībā Latvijā. "Tur jābūt kustībai, ne tikai futbolam, bet arī, piemēram, koncertiem," norādīja LFF prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi anulējis pretrunīgi vērtēto dekrētu, kas ievērojami paplašināja viņa pilnvaras un izsauca plašus protestus. M. Mursi arī licis armijai būt gatavai nodrošināt kārtību un aizsargāt valsts institūcijas, tādējādi raisot bažas par militāras pārvaldes atgriešanos Ēģiptē, vēsta BBC.

Tomēr prezidents arī pavēstījis, ka 15. decembrī paredzētais referendums par jauno valsts konstitūciju, pret kuru iebilst Ēģiptes opozīcija, notiks kā plānots. Opozīcija solījusi turpināt protesta akcijas. Par atbalsta akciju organizēšanu pavēstījuši arī valsts islāmistu organizāciju pārstāvji.

Demonstrācijas Ēģiptē atsākās, kad novembrī M. Mursi pieņēma dekrētu, kas ievērojami paplašināja viņa pilnvaras.

Eksperti šādu soli vērtēja kā Ēģiptes atgriešanos pie autoritārisma. Starp dekrēta pretiniekiem un atbalstītājiem Ēģiptē izcēlās sadursmes, kurās gāja bojā un ievainojumus guva vairāki cilvēki.

Patlaban nav zināms, vai opozīcija izlems referendumu boikotēt. Opozīcija uzskata, ka konstitūcijas projekta izstrādāšanā dominējošā loma bijusi M. Mursi islāmistu sabiedrotajiem, tas nepārstāv visus Ēģiptes iedzīvotājus un novedīs pie lielākas sabiedrības noslāņošanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiālais bojāgājušo skaits sadursmēs Ēģiptē sasniedzis 525 cilvēkus, tikmēr gāztā prezidenta Muhameda Morsi atbalstītāji ceturtdien iecerējuši galvaspilsētā Kairā rīkot protesta gājienu.

Trešdien Kairā un citās Ēģiptes pilsētās izcēlās sadursmes starp likumsargiem un gāzā prezidenta atbalstītājiem. Sadursmēs abas puses esot pielietojušas kaujas munīciju. Ēģiptes pagaidu valdība paziņojusi, ka sadursmēs bojā gājuši 525 cilvēki, bet 3,5 tūkstoši guvuši ievainojumus. Organizācija Musulmaņu Brālība, kuras pārstāvis ir gāztais prezidents, tikmēr aprēķinājusi, ka demonstrantu izklīdināšanas laikā varētu būt bojā gājuši pat trīs tūkstoši cilvēku.

Lielākā daļa cietušo un bojā gājušo ir Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, kur policija ieņēma divas protestētāju nometnes. Pēc sadursmēm lielā daļā Ēģiptes ieviesta komandantstunda. Protestējot pret demonstrantu vardarbīgu apspiešanu atkāpies arī Ēģiptes pagaidu valdības viceprezidents Muhameds el Baradei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Losandželosā svētdien (pirmdien pēc Latvijas laika) notika ASV Kinoakadēmijas balvu Oskars pasniegšanas ceremonija, kurā labus panākumus guva mūzikls La la Land, kas ieguva sešus Oskarus, bet par labāko filmu tika atzīta Moonlight (Mēnessgaisma).

Vispirms balvu pasniegšanas ceremonijā tika paziņots, ka balvu labākās filmas kategorijā ieguvusi La La Land, bet pēc tam kļūda tika labota un par šīs balvas laureāti tika pasludināta Moonlight.

Balvas pasniedzēji aktieri Vorens Bītijs un Feja Danaveja acīmredzot paņēma nepareizo aploksni, kā rezultātā La la Land producents Džordans Horvics uz skatuves tika pārtraukts pateicības runas vidū un viņam nācās atdot balvu Moonlight režisoram Berijam Dženkinsam.

Dženkinss sacīja, ka kaut ko tādu nebūtu varējis pat nosapņot.

La La Land režisors Deimians Šazels tika atzīts par labāko režisoru, bet galvenās lomas tēlotāja Emma Stouna - par labāko aktrisi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas kompānija Saudi Aramco plāno pārdot aptuveni 1,5% no kopējā akciju skaita, atklājis uzņēmums.

Kopumā uzņēmumam ir 200 miljardi akciju.

Akcijas cena tiek plānota diapazonā no 30 un 32 reāliem (8-8,53 dolāriem) katra. Tādējādi uzņēmuma kopējā vērtība sasniedz 6-6,4 triljonus reālu (1,6-1,7 triljonus ASV dolāru), padarot par pasaules vērtīgāko uzņēmumu, pārspējot tehnoloģiju uzņēmumu Apple.

Kroņprincis Muhameds bin Salmans cerēja, ka Saudi Aramco vērtība sasniegs 2 triljonus dolāru, taču zemās naftas cenas, klimata krīze un ģeopolitiskais risks ir palielinājis pesimismu starptautisko investoru vidū.

Tiek ziņots, ka līdz 0,5% no kompānijas akcijām tiks piedāvātas privātajiem investoriem, savukārt pārējā daļa - institucionālajiem investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bēgot no drūmuma Ziemeļeiropā un meklējot siltus viļņus ziemā, sērfotāji plūst uz zvejnieku ciemu Marokas Atlantijas Okeāna piekrastē, vēsta AFP.

Pateicoties vējam, viļņi pie Taghazout ciema sasniedz četrus līdz piecus metrus un parasti ir vismaz 300 metrus gari, padarot to par labāko sērfošanas vietu valstī.

Marokas pirmais sērfošanas festivāls, kas Taghazout norisinājās decembra beigās, īpaši vilinājis eiropiešus, kuri novērtējuši mēreno temperatūru - jūrā vidēji 19 grādi pēc Celsija, un starptautisko lidostu tuvumā esošajā Agadirā.

«Sērfotāji ieradās no visas pasaules, bet galvenokārt no Eiropas,» stāstījis Muhameds, kurš ciemā remontē vējdēļus. «Decembrī apstākļi ir ideāli: ziemas viļņi un saule,» viņš stāstījis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ieskats pasaulē lielākajā, 20 miljardus vērtajā iepirkšanās centrā

Lelde Petrāne, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tas varētu šķist dīvaini, bet viens no visapmeklētākajiem tūrisma objektiem uz planētas ir iepirkšanās centrs. The Dubai Mall, kas atrodas Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, piesaista 75 miljonus apmeklētāju gadā, vēsta CNN.

Protams, The Dubai Mall nav parasts iepirkšanās centrs. Atklājot 2008. gadā un vērtējot pēc kopējās platības, tas atzīts par pasaulē lielāko un ir lielāks nekā 50 futbola laukumi.

Iepirkšanās centrā izvietoti 1200 veikali, slidotava, akvārijs, pasaulē lielākā apavu tirdzniecības vieta, 14 tūkstošiem automašīnu domātas stāvvietas un Boeing 737 lidojuma simulators. Visa kompleksa būvniecība izmaksājusi 20 miljardus ASV dolāru.

«Tā ir pilsēta pilsētā,» atzīst Muhameds Alabars, Emaar - projekta attīstītāja - priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jamaikas sprinta zvaigzne Useins Bolts svētdien noliedza iespēju atgriezties sacensībās un sacīja, ka viņam bija skumji, taču satraucoši atvadīties no vieglatlētikas. Sportists gan uzsvēra, ka neveiksmīgais pasaules čempionāts Londonā nemainīs viņa iepriekšējos sasniegumus.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 100 metru sprintā Bolts bija spiests samierināties ar bronzu, kamēr par pasaules čempionu kļuva viens no viņa niknākajiem konkurentiem, amerikānis Džastins Getlins. Savukārt savā pēdējā startā sprinteris augšstilba muskuļa krampju dēļ veica tikai nepilnu pusi no pēdējā posma 4x100 metru stafetē, nokrītot uz skrejceļa un paliekot bez rezultāta.

«Katru reizi 100 metros esmu centies demonstrēt savu labāko sniegumu un sniegt labu šovu. Esmu bēdīgs aiziet šādi,» sacīja 30 gadus vecais Bolts. «Taču nedomāju, ka viens čempionāts mainīs manis iepriekš paveikto.»

Pasaules Vieglatlētikas federācijas (IAAF) prezidents Sebastjans Ko ir salīdzinājis Boltu ar bokseri Muhamedu Ali ne tikai sportisko sasniegumu, bet arī harizmas un personības dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Gāztais Ēģiptes līderis atrodas uz nāves gultas pēc 30 gadu valdīšanas

Jānis Rancāns, 20.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāztais Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks pārcietis trieku un ir tuvu nāvei. H. Mubaraks pārvests uz armijas hospitāli un ticis pieslēgts mākslīgās elpināšanas iekārtai, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Iepriekš atklātībā parādījās ziņas, ka H. Mubarakam ir iestājusies klīniskā nāve, taču to noliedza Ēģiptes valdošā militārā padome. Līdz šim izskanējušas daudzas vēstis par bijušā Ēģiptes prezidena slikto veselības stāvokli.

Naktī no otrdienas uz trešdienu pie Mādi (Maadi) militārā hospitāļa, kur tiek ārstēts Ēģiptes bijušais prezidents, pulcējās gan H. Mubaraka pretinieki, gan arī viņa atbalstītāji.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā gadā Ēģiptē notika demonstrācijas, kas bija vērstas pret pastāvošo iekārtu. Protestu laikā tika gāzts ilggadējais valsts līderis H. Mubaraks.

Jūnija sākumā viņš tika atīzts par vainīgu centienos vardarbīgi apspiest demonstrācijas, kas izraisīja daudzu protestētāju nāvi. H. Mubarakam tika piespriests mūža ieslodzījums cietumā. Gāztajam Ēģiptes līderim ir 84 gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parīzes leģendārās Ritz viesnīcas atjaunošanas laikā atrasta glezna, kas patlaban tiek uzskatīta par 17. gadsimta mākslinieka Čārlza Le Bruna darbu, vēsta thelocal.fr. Nevienam neesot bijusi nojauta, ka darbs atrodas šajā vietā.

Tagad gleznu izsolīšot Christie's izsoļu namā. Tiek prognozēts, ka iegūtā summa sasniegs 500 tūkstošus eiro. Tā tikšot novirzīta fondam, kuru izveidojis viesnīcas īpašnieks Muhameds Al Fajeds, pieminot savu mūžībā aizgājušo dēlu Dodi, princeses Diānas draugu.

Saskaņā ar ekspertu aplēsēm eļļas glezna ir Le Bruna (1619-1690) darbs, kas tapis vēl pirms viņš kļuva par karaļa Luija XIV oficiālo mākslinieku.

Ēkas, kurā atrodas viesnīca, pirmsākumi meklējami 1705. gadā, un sākotnēji tā bija Francijas augstmaņu ģimenes māja. Tā kļuva par Ritz pēc tam, kad 1898. gadā to iegādājās Šveices viesnīcnieks Cezars Rics.

Komentāri

Pievienot komentāru