Citas ziņas

Ūdens pārbaude Mārupītes apkārtnē būs bez maksas

Paula Prauliņa, 07.07.2011

Jaunākais izdevums

Piesārņotajā Mārupītes apkārtnē Rīgas administratīvajā teritorijā iedzīvotāji varēs veikt aku un urbumu ūdens paraugu vienu analīzi bez maksas – izdevumi tiks segti no Rīgas domes rezerves fonda un SIA Rīgas ūdens līdzekļiem. Šādu priekšlikumu šodien atbalstīja Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks iepriekš uzdeva izvērtēt palīdzības iespējas piesārņojuma skartās apkārtnes iedzīvotājiem, kuru mājsaimniecības nav pieslēgtas centralizētajai ūdensapgādes sistēmai. Analīzes tiks veiktas mēneša garumā, lai varētu kontrolēt iespējamo gruntsūdeņu piesārņojumu. Turklāt uzņēmuma interneta vietnē tiks publicēta informācija par jau veikto analīžu rezultātiem.

Rīgas ūdens laboratorijā līdz 6.07.2011. ir pārbaudīti trīs ūdens paraugi, nevienā no tiem piesārņojums nav konstatēts.

Db jau rakstīja, ka pēc ugunsgrēka biroja ēku kompleksa Baltais vējš angārā Mārupītē nokļuvušas bīstamas vielas. Ugunsgrēks izcēlās noliktavā ar sadzīves ķīmiju – mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta: Mārupītē iet bojā zivis, ķīmiķiem vēl nav izdevies noskaidrot kādas vielas nonākušas upē

LETA, 04.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārupītē piesārņojuma dēļ iet bojā zivis. Vairākas zivis ir jau nobeigušās, bet pamatīga izmēra līdaka cenšas tikt krastā, lai izbēgtu no piesārņotās upes, savukārt apkārt esošie cilvēki izsaka pieņēmumu, ka tas ir tikai sākumus, redzams LTV Ziņu dienesta filmētajā materiālā.

Tikmēr Nacionālo bruņoto spēku (NBS) ķīmiķiem pagaidām nav izdevies noteikt, kādas vielas ir nonākušas Mārupes novadgrāvjos un vēlāk arī Mārupītē, šorīt LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Intars Zitāns.

Vielu ir daudz - gan sārmainas, gan skābas, tās cita citu neitralizē, kopā sajaucies daudz dažādu ķīmisku savienojumu, skaidroja Zitāns.

Specializētais uzņēmums Eko osta turpina sūknēt piesārņotos ūdeņus, ko nogādā uz savām noliktavām. Vakar kopumā izsūknēti 350 kubikmetri netīro ūdeņu.

Viņš prognozēja, ka piesārņojums Mārupes novadgrāvjos un Mārupītē varētu saglabāties vismaz divas nedēļas. Piesārņojums sasniedz arī gruntsūdeņus, taču tas nenotiek tik strauji, turklāt gruntsūdeņu līmenī notiek piesārņojuma pašattīrīšanās. «Nekādi citi ķīmiski līdzekļi vides un piesārņoto ūdeņu attīrīšanai neder,» piebilda Zitāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

JIP - Mārupīte sper soli drive-in kino biznesā

Lelde Petrāne, 21.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzsākot jauno sezonu un piemērojoties Covid-19 uzliesmojuma radītajai situācijai valstī, atpūtas pasākumu vieta "JIP - Mārupīte" spers soli tā sauktajā drive-in biznesā, piedāvājot filmu skatīšanos un arī koncertu klausīšanos no automašīnām.

Interesentiem "JIP - Mārupīte" teritorijā tiks norādītas auto novietošanas vietas, no automašīnām pasākuma laikā ārā kāpt nedrīkstēs.

"Vēlamies saglabāt jau ierasto "Saulrieta koncertu" tradīciju, rīkojot pasākumus katru trešdienu, taču šogad, pieņemot jaunus izaicinājumus un ieminot taciņu drive-in kino biznesā, izbaudīt atmosfēru un saulrietus aktīvās atpūtas parkā "JIP Mārupīte" piedāvāsim arī piektdienās visas vasaras garumā," biznesa portālam db.lv stāstīja "JIP - Mārupīte" pārstāvis Jānis Vecvagars.

Pamata biļete divām personām maksās 18 eiro, savukārt par papildu biļeti transportlīdzeklī pieaugušajam maksa noteikta 9 eiro. ""Saulrieta koncerti" un drive-in nav tikai kino – tā ir aizbēgšana no satiksmes un trokšņiem, cilvēki var baudīt atmosfēru, saulrietu, dzīvo mūziku, īpaši izvēlētu filmu. "Saulrieta koncerti" un drive-in kino ir kā viena vakara minifestivāls. "Sajūtas" ir vārds, kas raksturo mūsu piedāvāto notikumu kopumu," plānoto raksturo J. Vecvagars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piesārņojuma pieplūde Mārupītē šobrīd ir novērsta

Gunta Kursiša, 04.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piesārņojuma pieplūde Mārupītē ir novērsta, un upītē ir izveidota dambju sistēma, kas aiztur piesārņotā ūdens noplūdi tālāk, Db.lv pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks Mareks Silovs.

Šobrīd Mārupītē plūst vizuāli tīrs ūdens, norādījuši aculiecinieki, tomēr, lai gan piesārņojuma pieplūde upītē ir novērsta, iespējams, ka bīstamās vielas ir pieķērušās pie koku saknēm, tādēļ par piesārņojuma novēršanu vēl būtu pāragri runāt, Db.lv norādīja M. Silovs. Piesārņotās vielas šobrīd atrodas tvertnēs un pēc tam tiks utilizētas.

Paralēli VUGD visu nakti strādāja SIA Eko Ostas tehnika, kas atsūknēja piesārņoto ūdeni.

«Piesārņotajā ūdenī atrodas garš ķīmisko vielu saraksts, jo nelaimes gadījums noticis sadzīves ķīmijas noliktavā. Ūdenī atrodas dažādi sārmi, skābes, spirti un ēteriskās eļļas,» stāstīja M. Silovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Māras dīķa apkārtnes rekonstrukcijai nepieciešami 165 tūkstošo latu

Elīna Pankovska, 22.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja akceptējuso priekšlikumu pabeigt Māras dīķa apkārtnes rekonstrukciju, savukārt nepieciešamie līdzekļi tiks lūgti šā gada pilsētas budžeta grozījumos. Lai varētu pilnībā pabeigt Māras dīķa apkārtnes rekonstrukciju, nepieciešami 165 tūkst. Ls.

Māras dīķa apkārtnes rekonstrukcija tika uzsākta 2009.gada septembrī. Tobrīd pieejamo finanšu līdzekļu ietvaros tika nodrošināta būvlaukuma sagatavošana un zemes darbi, kā arī Māras dīķa krastu nostiprinājumu izbūve 400 m garumā, informē Rīgas dome.

Projekta ietvaros jāturpina apstādījumu, ceļu un laukumu, kā arī teritorijas labiekārtošanas darbi. Jāpabeidz arī Māras dīķa krastu nostiprināšana zonā gar O.Vācieša ielu. Projektā paredzēta lapu koku un krūmu stādīšana, augošo koku sakopšana, zāliena ierīkošana, soliņu, atkritumu urnu un velosipēdu novietņu uzstādīšana, kā arī bruģakmens seguma zem soliņiem un grants seguma celiņa izbūve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltais vējš ir bijis apdrošināts

Gunta Kursiša, 04.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju komplekss Baltais vējš ir bijis apdrošināts, Db.lv stāstīja ēkas īpašnieces, SIA Retex Būve, pārstāve Mārīte Straume, tomēr versijas par notikušā ugunsgrēka iemesliem un aizdomas par ļaunprātīgu dedzināšanu ēkas īpašnieki pagaidām nesniedz.

«Vēlamies vispirms sagaidīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un policijas atzinumu. Šobrīd savu viedokli nevēlamies sniegt, lai netraucētu izmeklēšanas gaitu,» Db.lv stāstīja M. Straume.

SIA Retex Būve pārstāve norādīja, ka ēka ir bijusi apdrošināta, bet pagaidām vēl tikai tiek aplēsts zaudējumu apjoms.

Noliktavu, kurās glabājās ķīmiskās vielas, nomnieki ir SIA Ecolab, ķīmisko vielu un ķīmisko šķiedru, gumijas un plastmasas izstrādājumu ražotāja un vairumtirgotāja, un SIA VitalMedica, farmaceitisko izstrādājumu, smaržu un kosmētikas, mājsaimniecības preču un ķīmisko vielu vairumtirgotāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc ķīmiskā piesārņojuma izzušanas Māras dīķī ielaidīs zivis

Lelde Petrāne, 18.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Māras dīķī ceturtdien tiks ielaisti 500 vienvasaras karpu un 500 līņu mazuļi.

Db.lv jau rakstīja, ka pērn 3. jūlijā notika ugunsgrēks SIA Baltais vējš ķīmisko vielu angārā Mārupē, K.Ulmaņa gatvē 119, kā rezultātā Mārupītē un Māras dīķī nonāca ķīmiskais piesārņojums, kas izraisīja zivju bojāeju. Patlaban ūdens esot attīrījies, un ir piemērots zivīm. Māras dīķa kopējā platība ir 5 ha, un tajā dabīgi notiek zivju populācijas atjaunošanās, tomēr speciālisti rekomendēja ielaist arī zivju mazuļus. Viņi arī atzina, ka vispiemērotākās būtu vienvasaras karpas un līņi, jo līdaku daudzums Mārupītē un Māras dīķī pēc to ķīmiskās piesārņošanas ir samazinājies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar ķīmiskajām vielām piesārņotais ūdens no Mārupītes nokļuvis Daugavā, šorīt LNT raidījumā 900 sekundes pavēstīja Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Taču, pēc speciālistu sacītā, briesmas iedzīvotājiem nebūšot, jo ķīmisko vielu koncentrācija neesot liela.

Ameriks uzdevis pārbaudīt visas tās ēkas (noliktavas), kuras atrodas netālu no ūdens tilpnēm un kurās atrodas bīstamas ķīmiskas vielas.

Ameriks arī informēja, ka videi nodarītie zaudējumi sasniedz vismaz 100 000 latu, taču precīza summa vēl nav aprēķināta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piesārņotajā teritorijā pie Mārupītes ūdens būs pieejams no brīvkrāniem

Lelde Petrāne, 05.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rīgas ūdens speciālisti Mārupītes apkārtnē brīvkrānus uzstādīs Pampāļu un Codes ielu krustojumā, kā arī Ojāra Vācieša un Kantora ielu krustojumā, liecina medijiem sniegtā informācija.

Saskaņā ar Rīgas domes sniegto informāciju brīvkrānu montāžas darbi tiks uzsākti tuvāko stundu laikā.

Paredzams, ka brīvkrāni varētu sākt darboties šodien vēlu vakarā. Pēc brīvkrānu uzstādīšanas tiks pārtraukta ūdensāpgade ar autocisternām Kantora un Lutriņu, kā arī Brūkleņu un Sējas ielu krustojumā.

Rīgas dome norāda, ka ūdeni no brīvkrāna var droši dzert un izmantot pārtikas pagatavošanā.

Db.lv jau rakstīja, ka pēc ugunsgrēka biroja ēku kompleksā Baltais vējš Mārupītē nokļuva bīstamas vielas. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantoto ūdeni ieplūda lietus kolektorā, pēc tam grāvī un Mārupītē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mārupes novada mērs: ap piesārņojumu Mārupītē sacelta pārāk liela ažiotāža

BNS, 06.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ap piesārņojumu Mārupītē un tās novadgrāvjos sacelta pārāk liela ažiotāža, uzskata Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.

«Ažiotāža ir sacelta pārāk liela – nav šis apdraudējums tik liels. Bija arī lietus ūdens, kas atšķaidīja šos mazgāšanas līdzekļus, tā kā šī koncentrācija ir spēcīgi samazinājusies,» viņš sacīja intervijā LNT raidījumam 900 sekundes.

Komentējot Rīgas vicemēra Andra Amerika izteikumus, ka šī katastrofa Rīgai varētu izmaksāt ap 100 tūkstošiem latu, Bojārs norādīja, ka «pie lielas ažiotāžas var pateikt arī, ka būs jāmaksā 500 tūkstoši vai miljons».

Mārupes novada pašvaldības vadītājs gan neminēja precīzus aprēķinus, cik domei šī avārija izmaksās, tomēr uzsvēra, ka attīrīšanas darbos ļoti aktīvi iesaistījies uzņēmums, no kura pēc ugunsgrēka nolūda ķīmiskās vielas, un tas apmaksā piesārņotā ūdens savākšanu no grāvjiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas domes deputāts Gavars nespēj atrast brīvkrānu

LETA, 08.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes opozīcijas deputāts Valdis Gavars (V) domes frakciju bloka Vienotība vārdā šodien izplatījis paziņojumu presei, ka Mārupītes apkaimes iedzīvotājiem trūkst dzeramā ūdens, jo viens no SIA Rīgas ūdens brīvkrāniem nemaz neesot uzstādīts.

«Rīgas domes frakciju bloka Vienotība deputāti saņēmuši Mārupītes apkārtnes iedzīvotāju sūdzības par dzeramā ūdens trūkumu, jo Rīgas pašvaldības uzņēmums Rīgas ūdens solītais nodrošināt iedzīvotājus ar dzeramo ūdeni, uzstādot brīvkrānus, izrādījies tikai solījums - jau divas dienas brīvkrāns Vācieša un Kantora ielas krustojumā nav pieejams,» teikts Gavara paziņojumā.

Gavars pats personīgi esot pārliecinājies, ka viens no diviem brīvkrāniem, ko solīja Rīgas dome, tiešām nav uzstādīts. Par konstatēto faktu Gavars esot informējis arī Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāju Vjačeslavu Stepaņenko (LPP/LC), taču aktīva rīcība nesekoja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kompleksā Baltais vējš pēc ugunsgrēka savāktas 133,5 tonnas ķīmisko atkritumu

LETA, 26.07.2011

Tiek nojaukta noliktavas ēka biroju un noliktavu kompleksā "Baltais vējš", kas cietusi postošajā ugunsgrēkā, un kurā glabāja profesionālo sadzīves ķīmiju.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS BAO ir nodevusi Valsts vides dienestam (VVD) kopsavilkumu par savāktajiem bīstamajiem atkritumiem noliktavu un biroja telpu kompleksā Baltais vējš.

Pēc ugunsgrēka noliktavas teritorijā savāktas 133,5 tonnas dažāda veida bīstamo vielu un 150 kubikmetri ķīmiskām vielām piesārņotu būvgružu.

Kā aģentūra LETA uzzināja bīstamo atkritumu apsaimniekošanas kompānijā BAO, kopš 7.jūlija uzņēmuma darbinieki aktīvi strādāja pie bīstamo ķīmisko atkritumu savākšanas noliktavas teritorijā. Pēc tam atkritumi tika nogādāti utilizācijai Olainē, nodrošinot to, lai ķīmiskās vielas no avārijas teritorijas nenonāktu tālāk atklātā vidē.

Kā norādīja BAO valdes priekšsēdētājs Māris Kalniņš, uzņēmums turpinās avārijas vietas tālāku uzraudzību, tomēr jau patlaban varot droši apgalvot, ka piesārņojums vidē ir novērsts un tas nerada bīstamas sekas cilvēkiem un videi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārupes centrā viss ir kompakti un viegli sasniedzams, līdzās novada domes ēkai Daugavas ielā savu biznesa vietu atradis kupls skaits uzņēmumu. Vienīgā bēda – tur visas nomājamās platības jau ir aizņemtas , piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pavisam nesen savu sapni par restorāna izveidi Mārupē īstenojis Niko Siciliano, kurš uz dzīvi Latvijā pārcēlies pirms 14 gadiem. Aptuveni desmit gadus viņam piederēja itāļu restorāns Rīgas centrā, bet pirms pusgada viņš atvēra nelielu restorānu Trattoria da Niko Mārupes centrā. Ieejot nelielajā restorāniņā, ausis priecē itāļu melodijas un pats īpašnieks rosīgi saimnieko – apkalpo viesus, steidz uz tāfeles uzrakstīt konkrētās dienas piedāvājumu un pavārei jautā, vai latviešu valodas gramatika viņa rakstītajā ir ievērota korekti. Niko pats arī gatavo viesiem maltītes. «Mārupē dzīvoju sešus gadus. Jau ilgi gribēju atvērt restorānu šeit un beidzot tas izdevās, jo pirms gada centrā tika uzbūvēta jauna ēka, līdz ar to radās iespēja dabūt telpas. Man bija apnicis ik rītu un vakaru pavadīt laiku sastrēgumos, braucot uz savu restorānu Rīgā. Sievai un bērniem varēju vien pateikt «labrīt» un «ar labu nakti». Tagad mājas ir tuvu darbam un varu pavadīt vairāk laika ar ģimeni,» stāsta Niko. Pagaidām viņam ir grūti novērtēt, kā restorānam veiksies ar finansiālo pusi, jo vēl priekšā ir pavasara un vasaras mēneši, kurus Niko ar nepacietību gaidot, jo iecerējis pie restorāna izvietot galdiņus. «Saule, labs itāļu vīns un maltīte. Burvīgi! Arī šobrīd par apmeklētāju trūkumu sūdzēties nevaru. Telpa ir maza un bieži gadās, ka visi galdiņi ir aizņemti. Rīgā itāļu restorānu ir daudz, bet šeit vismaz pagaidām esmu vienīgais. Man patīk eksperimentēt ar garšu. Pie manis ceptus kartupeļus nevar dabūt, bet picu, pastu un citus itāļu ēdienus gatavoju ar lielāko prieku. Kulinārija ir mana biznesa forma,» smej Niko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Daugavas stadiona kanalizācijas izbūves laikā bojā gājis strādnieks

LETA, 03.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavas stadiona kanalizācijas izbūves laikā bojā gājis strādnieks, apstiprināja SIA «Rīgas ūdens» pārstāvis Artūrs Mucenieks.

Viņš norādīja, ka bojā gājušais nav «Rīgas ūdens» darbinieks, tādēļ sīkāku informāciju par negadījuma apstākļiem sniegt nevarēja. Remontdarbus veica SIA «Mārupīte-RR.»

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša sacīja, ka mediķi tika izsaukti uz negadījuma vietu, bet, ierodoties notikuma vietā, cilvēks jau bija miris.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Palkavniece apliecināja, ka vakar ap plkst.23 saņemts izsaukums uz Deglava ielu, kur pazemes komunikāciju šahtā bija iekritis cilvēks. Glābēji cietušo izcēla un nodeva mediķiem.

Valsts policijas preses pārstāve Elīna Sprudzāne apstiprināja, ka policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret personas veselību. Kriminālprocess sākts par faktu un policija skaidro notikušā apstākļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Neiesaka Mārupītes apkārtnes iedzīvotājiem ēst dārzos izaudzētās veltes

BNS, 05.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības inspekcija (VI) neiesaka Mārupītes apkaimes iedzīvotājiem uzturā lietot piemājas dārzos izaudzētos dārzeņus un citas veltes, informē inspekcija.

«Inspekcija nerekomendē to darīt,» portālam BNS sacīja VI pārstāve Vera Zajeca.

Ūdens pārbaužu rezultāti būšot zināmi trešdien, kad arī sekos turpmākas rekomendācijas, tostarp saistībā ar mazdārziņos izaudzēto.

Savukārt Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) uzskata, ka nav pamata bažām par dārzeņu kaitīgumu, ja dārzs nav laistīts ar piesārņoto ūdeni.

«Ja nav lietojuši piesārņoto ūdeni laistīšanai, nevajadzētu būt problēmām,» teica PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavackis. Viņaprāt, problēmu nebūšot arī rudenī ar kartupeļiem, kam pašlaik ir ziedēšanas laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Personīgā transporta satiksmei Augusta Deglava pārvads tiks atklāts otrdienas vakarā, aptuveni ap plkst. 20 - 21, informē Rīgas domes Satiksmes departamenta komunikācijas speciāliste Una Ahuna-Ozola.

Līdz ta uz pārvada nodrošināta tikai sabiedriskā transporta kustība.

Jau vēstīts, ka naktī uz otrdienu, 3. aprīli, notikusi ūdensvada avārija Augusta Deglava ielā, krustojumā pie Augšielas. Šīs avārijas dēļ rīta pusē braukšana pāri tiltam bija atļauta tikai sabiedriskajam transportam, informē Rīgas ūdens.

Saistībā ar stadiona «Daugava» rekonstrukciju pēc Rīgas domes Satiksmes departamenta pasūtījuma Augusta Deglava ielā tiek veikti kanalizācijas vada izbūves darbi, kuru laikā tika bojāts ūdensvads. Ģenerāluzņēmējs – a/s «Ceļu pārvalde», darbus veica SIA «Mārupīte-RR».

No pulksten 1 pārtraukta ūdens padeve vairākiem objektiem Augusta Deglava ielas posmā no Pērnavas ielas līdz Vagonu ielai un Pērnavas ielas posmā no Vārnu ielas līdz Vagonu ielai, kā arī Augšielā un Stadiona ielā. Ūdensvada avārija lokalizēta, notiek tās likvidācijas darbi.

Komentāri

Pievienot komentāru