Jaunākais izdevums

Rīgas rajona tiesa sākusi skatīt tabakas izstrādājumu vairumtirgotājs "Pro Vape" prasību par 5000 eiro morālā kaitējuma piedziņu saistībā ar reputāciju aizskarošu, nepatiesu ziņu izplatīšanu, 12.oktobrī vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Prasība pret Rīgas Austrumu slimnīcas plaušu ārstu Alvilu Kramu vērsta par sabiedrisko mediju portāla "Rus.lsm.lv" sižetu. Tajā žurnālists Daniils Smirnovs atklāja, ka, tirgojot aromatizētās bezdūmu e-cigaretes, netiek ievēroti visi tirgošanas nosacījumi.

Tirgotāji reportāžā skaidroja, ka reklāmas plakātu nejauši apskatei izstūmusi apkopēja. Sižetā intervēts ārsts Krams. Viņš uzsvēra, ka pārkāpumus redz pats un ka elektroniskās cigaretes ir bīstamas, un smēķēšana var izraisīt priekšlaicīgu nāvi.

"Toksiskas vielas tirgotājs iesūdz tiesā ārstu, kurš publiski ir aicinājis tirgotājus un valsts institūcijas ievērot likumu! Tas ir bīstams signāls visai medicīnas nozarei un sabiedrībai, ka ārstam mēģina aizliegt izteikt viedokli un brīdināt sabiedrību. Tas ir unikāls tiesas process visas Eiropas Savienības kontekstā," apgalvoja Krams.

Vairumtirgotāja juridiskais pārstāvis, jurists Mārtiņš Dambergs uzsvēra, ka sižetā pārāk bieži redzams un piesaukts tieši "Salt" zīmols, lai gan elektroniskās cigaretes tirgo daudzi. Viņš norādīja, ka sabiedrībā elektroniskās cigaretes mēdz saukt par saltiem, bet "Salt" ir tikai viens no zīmoliem.

"Mēs gribam, lai šīs atšķirības tiek respektētas. Šī prasība nav par to, vai smēķēt ir labi vai slikti, vai elektroniskās cigaretes ir labākas vai sliktākas, bet tieši par to, ka profesoram ar lielāku rūpību publiskajā telpā jāizvēlas izteikumi, kā viņš raksturo apsvērumus vai faktus," skaidroja Dambergs.

Medijs vai žurnālists, kurš veidoja sižetu un izvēlējās, kurus videokadrus iemontēt sižetā, tiesā nav iesūdzēts. Tikai ārsts, kurš intervēts.

Savas reputācijas aizskārumu vairumtirgotājs novērtējis 5000 eiro apmērā. Šie aprēķini gan nav balstīti apgrozījuma kritumā, bet novērtējot sasniegto auditoriju un profesora atpazīstamību. Tā tiesā pamatoja jurists.

LETA jau rakstīja, ka Rīgas pilsētas tiesa 6.septembrī aizliegusi elektronisko cigarešu tirgotājam SIA "Ecodumas" uz laiku Latvijas teritorijā importēt, eksportēt, uzglābāt reklamēt, izplatīt, piegādāt, pārdot, piedāvāt pārdošanai, nodot lietošanā par maksu vai bez maksas elektroniskās cigaretes ar vārdisko apzīmējumu "Salt Bar", liecina tiesas lēmums.

Tiesvedību ierosinājis SIA "Pro Vape" par pagaidu aizsardzības līdzekļu noteikšanu pirms prasības celšanas pret "Ecodumas". Pieteikumā "Pro Vape" norādījis, ka "Ecodumas" pārkāpj izņēmuma tiesības uz preču zīmi un komercapzīmējumu, kas ietver sevī vārdisko apzīmējumu "Salt" kā dominējošu elementu. Par termiņu prasības celšanai tiesā "Pro Vape" noteikts 5.oktobris.

Līdztekus izplatīšanas aizliegumam, tiesa apķīlājusi "Ecodumas" rīcībā Latvijas teritorijā esošās elektroniskās cigaretes, to iepakojumus un reklāmas materiālus ar vārdisko apzīmēju "Salt Bar".

Kā aģentūrai LETA skaidroja "Pro Vape" biroja vadītāja Līga Zolberga, pārkāpjot preču zīmes tiesības, lietuviešu uzņēmums "Ecodumas" ražoja identisku preci "Pro Vape" ražotajai, kā arī to pārdeva zem viņiem piederošās preču zīmes.

Saskaņā ar viņas pausto, izpildot tiesas spriedumu, "Ecodumas" veikalos tika izņemta prece vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā. Pieaicinot tiesu izpildītājus un Valsts policijas darbiniekus, preces izņemšana notikusi 25 no 27 uzņēmuma veikaliem Rīgā, Liepājā, Valmierā un citās Latvijas pilsētās, kā arī muitas akcizēto preču noliktavā.

"Ecodumas" izpilddirektors Valērijs Rižovs aģentūrai LETA sacīja, ka, viņaprāt, kompānija tiek negodīgi nomelnota un "Pro Vape", izplatot informāciju par tiesas lēmumu, cenšas sargāt savu reputāciju.

Arī aģentūra LETA par tiesas piemēroto pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu uzzināja no "Pro Vape".

Rižovs uzsvēra, ka, piemērojot pagaidu aizsardzības pasākumus preču zīmju lietās, ir būtiski izvērtēt pierādījumus, kas pamato iespējamo prasītāja tiesību aizskārumu. Viņaprāt, šajā gadījumā tiesa nav adekvāti izvērtējusi pierādījumus un faktiskos apstākļus.

Rižovs arī minēja, ka saskaņā ar Lietuvas Republikas Viļņas rajona tiesas 2023.gada 31.augusta spriedumu, reaģējot uz "Pro vape" lūgumu piemērot pagaidu aizsardzības pasākumus civillietā, kas saistīta ar "Salt Bar" preču zīmi, Lietuvas tiesa lūgumu noraidīja. "Šis lēmums tika pamatots ar to, ka pieprasītos pagaidu aizsardzības pasākumus nevar uzskatīt par samērīgiem un rentabliem, un tie nepamatoti ierobežotu atbildētāja intereses," sacīja izpilddirektors.

Turklāt, kā uzsvēra Rižovs, attiecībā uz daudzajiem zīmoliem e-cigarešu kategorijā, kas ietver vārdu "Salt", no Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja oficiālās tīmekļa vietnes izriet, ka termins "Salt" šajā kategorijā ir ļoti izplatīts, un tajā ir vairāk nekā 400 dažādu reģistrāciju.

"Tas galvenokārt tāpēc, ka e-cigarešu šķidrums bieži satur nikotīna sāli kā vienu no tā sastāvdaļām. Turklāt pašas elektroniskās cigaretes forma ir vispārēja, to izmanto dažādi ražotāji, un tā nav patentēta," komentēja Rižovs, piebilstot, ka "Pro vape" neradīja elektronisko cigarešu formu.

Kā vienu no iemesliem tiesvedībai Rižovs minēja "Ecodumas" lēmumu neiesaistīties sadarbībā ar "Pro vape" vai veidot kādas attiecības elektronisko cigarešu tirdzniecības nozarē. Viņaprāt, "Pro vape" apgalvojumi nav balstīti uz objektīviem argumentiem un nodarījuši kaitējumu "Ecodumas" reputācijai.

Rižovs pauda, ka "Ecodumas" apsver iespēju vērsties tiesā ar prasību par "Pro vape" rīcības rezultātā radušos zaudējumu atlīdzināšanu.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja oficiālajā vietnē publiskoto informāciju, "Salt Bar" preču zīme "Pro Vape" pieder kopš 2022.gada 15.decembra. Preču zīmes īpašumtiesības uzņēmuma ir līdz 2032.gada 26.augustam.

Patlaban notiek preču zīmes anulēšanas izskatīšana.

Tāpat "Salt Bar" preču zīmei Intelektuālā īpašuma birojā pieteicies Vācijas uzņēmums "Julius Manthey und Rene Bakos GbR". Preču zīmes pieteikumu birojs saņēma 30.janvārī un pret to saņemts viens iebildums no "Pro Vape".

Saskaņā ar pieejamo informāciju, iebildums vēl nav izskatīts.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Pro Vape" pagājušajā gadā strādāja ar 76,285 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 93,1% vairāk nekā 2021.gadā, vienlaikus kompānijas peļņa saruka par 38,9% un bija 6,452 miljoni eiro.

Kompānija reģistrēta 2016.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. "Pro Vape" īpašnieki ir Mārtiņš Jamonts (75%) un Edžus Picka (25%). Picka un Jamnots ir īpašnieki arī tabakas izstrādājumu vairumtirgotājam SIA "Nord Snus".

Savukārt "Ecodumas" 2021.gadā strādāja ar 719 944 eiro apgrozījumu, kas ir vairākkārtējs kritums, savukārt kompānijas peļņa 2021.gadā pieauga 3,1 reizi - līdz 3,119 miljoniem eiro. Finanšu informācija par 2022.gadu vēl nav publiskota.

"Ecodumas" reģistrēts 2015.gadā, un tā pamatkapitāls ir 3000 eiro. Kompānijas īpašnieki vienlīdzīgās daļās ir Lietuvas valsts piederīgie Edvins Izokaitis un Vidūns Gaudzevičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pakāpeniski paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem, kā arī atsevišķiem naftas produktiem, kurus izmanto speciālajās ekonomiskajās zonās (SEZ) un brīvostās.

To paredz grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", kas iekļauti 2024.gada budžeta likumprojektu pakotnē.

Kā aģentūra LETA informēja Finanšu ministrijā, no 2024.gada 1.marta par cigarešu paciņu (20 cigaretēm) cena varētu pieaugt par 0,49 eiro, par 40 gramiem smēķējamās tabakas cena varētu pieaugt par 0,67 eiro un par cigāriem/cigarillām (10 gabali) cena varētu pieaugt par 0,46 eiro.

Tāpat par karsējamās tabakas paciņu (20 gabaliem) cena varētu pieaugt par 0,21 eiro, par e-šķidruma iepakojuma vienību divi mililitri ("Salt") cena varētu pieaugt par 0,10 eiro, savukārt par iepakojuma vienību 10 mililitri cena varētu pieaugt par 0,48 eiro. Par nikotīna spilventiņiem iepakojuma 14 gramu vienību cena varētu pieaugt par 0,30 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem.

Kā aģentūra LETA informēja Finanšu ministrijā, no 1.marta par cigarešu paciņu (20 cigaretēm) cena varētu pieaugt par 0,49 eiro, par 40 gramiem smēķējamās tabakas cena varētu pieaugt par 0,67 eiro un par cigāriem/cigarillām (10 gabali) cena varētu pieaugt par 0,46 eiro.

Tāpat par karsējamās tabakas paciņu (20 gabaliem) cena varētu pieaugt par 0,21 eiro, par e-šķidruma iepakojuma vienību divi mililitri ("Salt") cena varētu pieaugt par 0,10 eiro, savukārt par iepakojuma vienību 10 mililitri cena varētu pieaugt par 0,48 eiro. Par nikotīna spilventiņiem iepakojuma 14 gramu vienību cena varētu pieaugt par 0,30 eiro.

Savukārt par alkoholiskajiem dzērieniem par vien litru stiprā alkoholiskā dzēriena (degvīns, brendijs u.tml. ar spirta saturu 40%) cena varētu pieaugt par 0,67 eiro, sidra ar alkohola saturu līdz 6% cena varētu pieaugt par 0,07 eiro, vīna vai raudzētā dzēriena virs 6% cena varētu pieaugt par 0,13 eiro un starpproduktu (vermuti) līdz 15% cena varētu pieaugt par 0,13 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru