Citas ziņas

Veido parādu piedziņas sistēmu valsts mērogā

Elīna Pankovska, 27.09.2010

Jaunākais izdevums

Tiek veidota informācijas sistēma, kas nodrošinās efektīvāku parādu piedziņu valsts labā, neļaujot valsts parādniekiem izvairīties no parādu nomaksas.

Sistēma tiek veidota Eiropas Reģionālās attīstības fonda programmas «Infrastruktūra un pakalpojumi» apakšaktivitātes «Informācijas sistēmu un elektronisko pakalpojumu attīstība» projekta ietvaros.

Optimizācija notiks balstoties uz centralizēti pieejamu informāciju par parādniekiem, jo informācija no nozīmīgākajiem valsts reģistriem, kas satur personas datus un informāciju par iedzīvotāju statusu, viņu sociālajām iemaksām un izmaksām un mantisko stāvokli tiks automātiski apkopota vienotā sistēmā.

Projekta ietvaros Valsts informācijas sistēmu savietotājā (VISS) tiks savienotas valsts iestāžu datu bāzes: Tiesu administrācijas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Valsts zemes dienesta, Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras, Lauksaimniecības datu centra un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, kā arī sadarbības partneris ir CSDD.

Projekta ietvaros kopumā tiks īstenota trīs e-pakalpojumu izveide. Lai nodrošinātu e-pakalpojumu attīstību valstiskā līmenī informācijas sistēmas izstrādes ietvaros tiks nodrošināta tās integrācija VISS vidē, nodrošinot e-pakalpojumu pieejamību publikāciju portālā www.latvija.lv.

Projekts tika uzsākts pagājušā gada jūnija beigās ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējumu. Projekta īstenošanas termiņš ir divi gadi, līdz ar to e-pakalpojumi sāks darboties 2011.gada vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēks kļūst par parādnieku jau aizdevuma saņemšanas brīdī, taču problēma rodas tad, kad aizņēmējs nevar vai atsakās nokārtot parādsaistības ar aizdevējiem, tostarp ar finanšu vai kredīta devēja uzņēmumiem. Protams, katrs aizņēmējs ir atšķirīgs, tomēr, kā uzsver parādu atgūšanas uzņēmuma SIA Legal Balance izpilddirektore Olga Pripodobna, ir konkrētas likumsakarības, kas ļauj tos kategorizēt un atrast efektīvāko veidu, kā atgūt parādu.

“Balstoties uz parādu atgūšanas teoriju un praksi, var izdalīt piecus galvenos parādnieku veidus – īslaicīgie, solītāji, klusie, ļaunprātīgie un izmisīgie parādnieki. Iepazīstot šo grupu atšķirīgās iezīmes, ir vieglāk sazināties ar parādniekiem un palīdzēt viņiem veikt parāda atmaksu,” stāsta Olga Pripodobna.

Īslaicīgie parādnieki, pēc Olgas Pripodobnas domām, ir tie, kuri uz laiku ir nonākuši finansiālās grūtībās, kas radušās darbavietas maiņas vai atvaļinājuma dēļ. Šie aizņēmēji ir labvēlīgi, ar viņiem ir iespējams panākt vienošanos, piemēram, pielāgojot ikmēneša maksājuma datumu tā, lai tas sakristu ar parādnieka ikmēneša saņemtiem ienākumiem un parādnieks nekavētu maksājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu piedzinēji datubāzēs par parādnieku kredītvēsturi varēs iekļaut datus par parādiem bez tiesas sprieduma.

Jaunais Parāda atgūšanas likums paredz, ka personas parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs varēs veidot parādnieku kredītvēstures datubāzi, iekļaujot tajā noteiktu informāciju par parādnieku, ja tam nebūs iebildumu par parāda esību vai tā apmēru. Informācija datubāzē būs pieejama arī tad, ja parādnieks būs izteicis kādus iebildumus, bet tiesa vai šķīrējtiesa parādu tomēr būs atzinusi par pamatotu.

Saeimas Juridiskās komisijas atbalstītie priekšlikumi Parāda atgūšanas likumam pirms otrā lasījuma paredz, ka informācija par parādnieku būs pieejama arī tad, ja parādnieks būs izteicis iebildumus par parādu, bet parāda piedzinējs būs rakstiski pamatojis parādu un izsniedzis dokumentu kopijas, kas to pamato (ja strīds par parāda esību vai apmēru vēl nebūs izskatīts tiesā vai šķīrējtiesā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Visbiežāk cilvēki nevar atdot parādu, jo nav darba

Ieva Mārtiņa, 16.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visbiežāk kā iemeslu saistību nekārtošanai parādnieki min to, ka viņiem nav darba un ienākumu, kā arī tas, ka ierobežotie līdzekļi liedz nokārtot parādsaistības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Vismazāko nosodījumu izpelnās nodokļu un nodevu nemaksātāji

Lelde Petrāne, 15.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji visnegatīvāk vērtē parādniekus, kuri labprātīgi nemaksā uzturlīdzekļus saviem bērniem, bet vismazāko nosodījumu izpelnās nodokļu un nodevu nemaksātāji, liecina pētījumu centra SKDS un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes maijā veiktā iedzīvotāju aptauja.

Ļoti negatīvi vai drīzāk negatīvi uzturlīdzekļu parādniekus vērtē 76% iedzīvotāju, kas ir nenozīmīgs samazinājums par 1% salīdzinājumā ar 2018. gadu, kad uzturlīdzekļu parādniekus nosodīja 77% iedzīvotāju. Lielāks nosodījums pret uzturlīdzekļu nemaksātājiem ir sieviešu vidū, kā arī starp iedzīvotājiem ar augstāko izglītību – 79%.

Savukārt attiecībā uz nodokļu un nodevu, piemēram, nekustamā īpašuma nodokļa, nemaksāšanu pašvaldībai iedzīvotāju attieksme salīdzinoši biežāk ir neitrāla vai pat pozitīva. Kopumā nodokļu un nodevu nemaksāšanu negatīvi vērtē tikai 54% aptaujāto iedzīvotāju, kas ir par 2% vairāk nekā pērn. Savukārt gandrīz katrs trešais aptaujātais jeb 29% iedzīvotāju pret nodokļu parādniekiem pauž neitrālu attieksmi. Salīdzinoši mazāks nosodījums pret nodokļu un nodevu parādniekiem ir novērojams starp Latgalē un Rīgā dzīvojošajiem cilvēkiem ar zemiem ienākumiem, kā arī ģimenēs, kurās sarunvaloda ir krievu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID sistēmas kļūdas dēļ parādnieku sarakstā nonākuši arī tie, kuriem parādu nav

Zane Atlāce - Bistere, 12.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Patlaban tiek veikts pēdējais aprēķins, lai pārliecinātos, ka visas kļūdas patiešām ir novērstas.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) operatīvi konstatējis kļūdas nodokļu aprēķinos Nodokļu informācijas sistēmā jeb NIS, tāpēc VID Publiskojamo datu bāzes sadaļa Nodokļu parādnieki tika īslaicīgi slēgta, informē VID pārstāve Aļona Zandere.

Tas bija vajadzīgs, lai novērstu nekorektas informācijas publicēšanu un pieejamību lietotājiem. Dažos gadījumos tika konstatēts, ka sistēma parādnieku sarakstā atlasa arī tādus nodokļu maksātājus, kuriem parādu nav.

Lai arī šādu gadījumu ir maz, tiek pārskatīta pilnīgi visa informācija. Šodien datu bāzes sadaļas Nodokļu parādnieki darbība ir atjaunota, taču nodokļu parādu aprēķins par 2018.gada 7.janvāri vēl nav pieejams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Eiropas attīstītajās valstīs atslēgu nolikšana nenotiek; Latvija var kļūt par izņēmumu

Māris Ķirsons, 02.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolikto atslēgu princips mājokļa kreditēšanā pastāv atsevišķos ASV štatos, bet Eiropā Latvija var kļūt par izņēmumu

Par to liecina jurista Rolanda Neilanda pētījums. DB jau rakstījis, ka Saeimas atbildīgās komisijas deputāti ir sagatavojuši parlamentam izskatīšanai galīgajā lasījumā grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz: pārdodot ķīlu – mājokli, parādnieks tiek atbrīvots no atlikušo saistību kārtošanas pret hipotekārā kredīta izsniedzēju. Diskutējot par fizisku personu maksātnespēju, bieži ticis minēts, ka Latvijā nolikto atslēgu princips tiek pārņemts no ASV. «Tas neatbilst patiesībai, jo tikai daļā no ASV štatiem pastāv šis princips – Aiovā, Aļaskā, Arizonā, Kalifornijā, Minesotā, Montānā, Oregonā, Vašingtonā, Viskonsinā, Ziemeļkarolīnā, Ziemeļdakotā,» pētījuma rezultātus skaidro jurists R. Neilands. Turklāt ASV štatos, kur šis princips pastāv, parādniekam nav jākļūst maksātnespējīgam, lai viņu atbrīvotu no saistībām. «Pietiek ar īpašuma piespiedu pārdošanu vai ar tā atdošanu kreditoram. Turklāt lielākajā daļā štatu (28) īpašuma pārdošana piedziņas ietvaros notiek bez tiesas starpniecības,» tā uz jautājumu, ar ko atšķiras Latvijas parlamentāriešu gatavotie grozījumi no ASV eksistējošās kārtības, atbild R. Neilands. «Parādniekiem, kas vēlēsies izmantot šo jaunievedumu Latvijā, būs jāpasludina maksātnespēja, un pēc mantas pārdošanas viņi tiks atbrīvoti no saistībām pret banku, taču ne pret citiem kreditoriem,» brīdina R. Neilands.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Fizisko personu maksātnespējas procesu skaits, atšķirībā no juridiskām personām, neplok.

Lai arī kopējais ierosināto maksātnespējas procesu skaits samazinās, tomēr fizisko personu maksātnespējas procesu skaits, atšķirībā no juridiskām personām, neplok, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

To rāda SIA Lursoft pētījums. Pērn ierosināti 2116 maksātnespējas procesi jeb par 6,74% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt TAP skaits audzis par 3,49%, bet ĀTAP gada laikā pat dubultojies. Dati rāda, ka arī pērn lielāko daļu no visiem procesiem veidojušas fizisko personu maksātnespējas lietas.

Ja iepriekš maksātnespējas procesu izmantoja parādnieki ar vienu vai pat vairākiem hipotekārajiem kredītiem, tad šobrīd parādnieks maksātnespēju izmanto, lai dzēstu tā saukto ātro kredītu saistības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš sākusies pieteikšanās nodokļu atbalsta pasākumam, Valsts ieņēmumu dienestā (VID) saņemti jau 3 342 pieteikumi. Uz šī gada 19.oktobri pieņemti 1 181 lēmums par nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu par kopējo summu 7 062 601,45, informē VID.

INFOGRAFIKA: Nodokļu parādnieki var pieteikties atbalsta pasākumam

Nodokļu atbalsta pasākumam šobrīd pieteikušās 1 474 fiziskās un 1 868 juridiskās personas. Lēmums piemērot nodokļu atbalsta pasākumu ir pieņemts 695 fiziskām personām par kopējo summu 1 147 469,12 eiro un 486 juridiskajām personām par kopējo summu – 5 915 132,33. Kopējā summā ietilpst gan pamatparāds, gan nokavējuma un soda nauda.

VID atgādina, ka ikviens, kam izveidojies nodokļu parāds, līdz 2018. gada 2. janvārim var Valsts ieņēmumu dienestā pieteikties nodokļu atbalsta pasākumam. Tā ievaros, samaksājot nodokļu pamatparādu, tiek dzēstas nokavējuma un soda naudas. Atbalsta pasākumam var pieteikties gan privātpersonas, gan komersanti, aizpildot īpaši tam paredzētu iesniegumu. Nodokļu atbalsta pasākums attiecas uz visiem nodokļu veidiem, izņemot nekustamā īpašuma nodokli un solidaritātes nodokli, neatkarīgi no tā, par cik senu laika posmu nodokļu parāds izveidojies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikrakstā Dienas bizness

Pelēkie konkursi

Ekonomiskā situācijas ietekmē daļa uzņēmēju Latvijā ir iemācījušies jaunu arodu, kad sakrājot parādu nastu uzņēmums tiek novests līdz maksātnespējai, bet pēc tam uzņēmēja bizness pārdzimst no pelniem jaunā ampluā, un turpina piedalīties valsts un pašvaldību iepirkumos.

Tādējādi šādi uzņēmēji – viendienīši ne tikai izvairās no nodokļu nemaksāšanas un var piedāvāt zemākas cenas, bet neuzņemas atbildību par iepriekš realizētajiem projektiem. DB aptaujātie uzņēmēji un eksperti atzīst, ka šāda aina ir novērojama vairākas nozarēs, kas ir raksturīgi tieši mazajiem un nelieliem iepirkumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publisko iepirkumu pretendentu rindas kļūs retākas, jo tajās vairs nevarēs atrasties nodokļu parādnieki un tie, kuri maksā zemas algas , piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Aptaujātie uzņēmēji jaunievedumus vērtē pozitīvi, tomēr pieļauj, ka tajos būs nepieciešamas korekcijas.

80% algas kritērijs

Izmaiņas paredz, ka pasūtītājiem no 1. augusta ir jāizvērtē, vai piedāvājums nav nepamatoti lēts – vai pretendenta vai apakšuzņēmēju darba ņēmēju vidējā stundas tarifa likme kaut vienā no profesiju grupām pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējā gada laikā līdz piedāvājuma iesniegšanas dienai nav mazāka par 80% no darba ņēmēju vidējās stundas tarifa likmes attiecīgajā profesiju grupā valstī minētajā periodā. Par to, ka šajā jomā varētu būt probēmas, DB jau rakstīja 25.05.2015., jo dati iepriekš rādīja, ka vidēji 69% no iepirkumu uzvarētājiem darba ņēmēju vidējā stundas tarifa likme vismaz vienā no profesiju grupām nesasniedz 80% no darba ņēmēju vidējās stundas tarifa likmes attiecīgajā profesiju grupā valstī 2014. gada jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Parādi pret mazajiem un vidējiem uzņēmumiem Lielbritānijā sasniedz visu laiku rekordu

Dienas Bizness, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijā parādsaistības pret mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) patlaban ir 33,6 miljardu sterliņu mārciņu apmērā, kas ir augstākais rādītājs, kopš laika, kad šādus datus sāka apkopot. Lielākie parādnieki MVU ir lielās kompānijas, raksta BBC.

Jauns veikto maksājumu pētījums, ko veica uzņēmums Bacs, liecina, ka gada laikā parādu apmērs pret MVU palielinājies par 10%. Vidēji katram MVU nav samaksāti 39 tūkstoši mārciņu, un tekošie maksājumi šiem uzņēmumiem parasti aizkavējas par līdz pat diviem mēnešiem.

Kopumā ar kavētiem maksājumiem saskaras aptuveni puse no Lielbritānijas 861 tūkstoša MVU.

Kā norāda Bacs mārketinga speciālists Maiks Hatčinsons (Mike Hutchinson), tad lielākā problēma šādā situācijā, kad maksājumi MVU tiek kavēti aizvien biežāk, ir tā, ka šī uzņēmumu grupa nevar droši plānot savas darbības uz priekšu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: ST spriedums mazina uzturlīdzekļu piedziņas efektivitāti

Dace Indāne Zvērināta advokāte advokātu birojā Tark Grunte Sutkiene LLM, sertificēta personas datu aizsardzības speciāliste Pieaicinātā persona Satversmes tiesas izskatītajā lietā Nr. 2015-18-01, 22.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa 2016.gada 16.jūnijā atzina, ka norma par uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošanu Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijas mājaslapā neatbilst Satversmei, un Saeimai līdz 2017.gada februārim šī norma ir jāgroza.

Satversmes tiesa norāda, ka pašu parādnieku pamattiesību ierobežojums, publicējot viņu datus, ir atbilstošs Satversmei, taču norma nesamērīgi ierobežo parādnieku bērnu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Ko paredz norma par uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošanu un par ko tika ierosināta lieta?

Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 5.1 pants paredz, ka Fonda administrācijas mājaslapā publisko ziņas par vecāku, kurš nepilda tiesas nolēmumā vai notariālajā aktā noteikto pienākumu maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmērā. Publicēts tiek parādnieka vārds, uzvārds, personas koda otrā daļa un dzimšanas gads. Šie dati tiek publicēti tikai tad, ja:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā sāk biedēt ar apkures ierobežojumiem

Vēsma Lēvalde, 24.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tradicionāli, tuvojoties apkures sezonai, siltumapgādes uzņēmums Liepājas enerģija draud nepieslēgt apkuri ēkām, kurās ir augsts parādu līmenis.

Kopējais liepājnieku parāds par apkuri ir aptuveni 700 tūkstoši latu, no kuriem problemātiskie parādnieki ir aptuveni viena trešā daļa. Viņi brīdināti par siltumenerģijas padeves atslēgšanu. Uzņēmums norāda, ka parādu apjoms, salīdzinot ar pagājušās apkures sezonas beigām, ir samazinājies. Tomēr joprojām vairāku ēku parādi ir desmitiem tūkstoši latu. Lielākie parādnieki ir trīs kooperatīvi - Kaija 2, kas apsaimnieko divas ēkas (parāds 47,59 tūkst. Ls), Liepājas zvejnieks ( 8648 lati), un SIA Kurzemes namzinis (7982 Ls). Šo namu iedzīvotāji jau nesaņem karsto ūdeni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūlija sākumā nodokļu parādnieku kopējais parāda apjoms sasniedza 583,25 milj.eiro, tostarp 59 uzņēmumiem nodokļu parāda apjoms pārsniedza miljonu eiro, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Analizējot gan nodokļu parāda apjomu, gan arī parādnieku skaitu, redzams, ka dinamikai pēdējo deviņu mēnešu periodā bijusi mainīga tendence. Martā nodokļu parādnieku skaits sarucis, bet visaugstākais punkts pēdējo deviņu mēnešu periodā sasniegts maijā, kad reģistrēti nepilni 39 tūkstoši uzņēmumu ar nodokļu parādu, kas pārsniedz 150 eiro. Nākamajā mēnesī nodokļu parādnieku skaits sarucis, savukārt jūlijā atkal līknē iezīmējies kāpums.

Līdzīgi ir arī ar nodokļu parāda kopējo summu, kuras dinamika sasaucas ar nodokļu parādnieku kopējā skaita izmaiņām. Jūlija sākumā Latvijā bija reģistrēti 36,4 tūkstoši uzņēmumu ar nodokļu parādu, kas lielāks par 150 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Satversmes tiesas spriedums var radīt bīstamu precedentu

Dace Indāne, Zvērināta advokāte Tark Grunte Sutkiene LLM, sertificēta personas datu aizsardzības speciāliste Pieaicinātā persona Satversmes tiesas izskatītajā lietā Nr. 2015-18-01, 21.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa 2016.gada 16.jūnijā atzina, ka norma par uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošanu Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijas mājaslapā neatbilst Satversmei, un Saeimai līdz 2017.gada februārim šī norma ir jāgroza.

Satversmes tiesa norāda, ka pašu parādnieku pamattiesību ierobežojums, publicējot viņu datus, ir atbilstošs Satversmei, taču norma nesamērīgi ierobežo parādnieku bērnu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Ko paredz norma par uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošanu un par ko tika ierosināta lieta?

Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 5.1 pants paredz, ka Fonda administrācijas mājaslapā publisko ziņas par vecāku, kurš nepilda tiesas nolēmumā vai notariālajā aktā noteikto pienākumu maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmērā. Publicēts tiek parādnieka vārds, uzvārds, personas koda otrā daļa un dzimšanas gads. Šie dati tiek publicēti tikai tad, ja:

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Bankas sistēmās apstrādāti maksājumi 140,3 miljardu eiro apmērā

Žanete Hāka, 16.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013. gadā Latvijas Banka nodrošināja triju maksājumu sistēmu – Latvijas Bankas starpbanku automatizētās maksājumu sistēmas (SAMS sistēma), Latvijas Bankas elektroniskās klīringa sistēmas (EKS sistēmas) un TARGET2-Latvija sistēmas – darbību, informē centrālā banka.

SAMS sistēma ir reālā laika norēķinu sistēma, kas apstrādāja liela apjoma un steidzamus klientu maksājumus latos, EKS sistēma ir neto norēķinu sistēma, kas apstrādāja nelielus klientu maksājumus latos un eiro, bet TARGET2-Latvija sistēma ir Eiropas reālā laika norēķinu sistēmas TARGET2 komponentsistēma, kas apstrādāja liela apjoma un steidzamus klientu maksājumus eiro. Ar Latvijas pievienošanos Ekonomikas un monetārajai savienībai 2014. gada 1. janvārī Latvijas Banka pārtrauca SAMS sistēmas darbību un nodrošināja EKS sistēmā vienīgi SEPA kredīta pārvedumu eiro apstrādi.

2013. gadā SAMS sistēmā un EKS sistēmā norēķinos latos kopā apstrādāti 33,9 miljonus maksājumu 138 miljardu latu apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID dators cilvēku saskatīt nespēj

Jānis Goldbergs, speciāli Dienai, 12.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID EDS vienotā konta datorsistēma spēj uzrēķināt kavējumus par samaksātiem nodokļiem.

Divu juristu, zvērināta advokāta un zvērināta advokāta palīga, labprātīgi veikti nodokļu avansa maksājumi Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par 2020. gadu noveduši pie kavējumu naudas aprēķina, kā viņi apgalvo, par jau nomaksātiem nodokļiem. Abi iesnieguši prasības tiesā, un, iespējams, ka šīs prāvas kļūs par paraugprāvām un spēs mainīt VID līdzšinējo praksi nokavējuma naudas aprēķinā, jo faktiski juristi strīdas par datorsistēmas lēmumiem, kuru pareizību VID ierēdņi tagad centīsies pamatot tiesai.

Zvērināta advokāta stāsts

Visi zvērināti advokāti un zvērinātu advokātu palīgi ir pašnodarbinātas personas – šādu nodokļu maksātāja statusu advokātiem nosaka likums. Stāsta ievads ir pirmā pandēmijas gada izmaiņas nodokļu nomaksas kārtībā. Līdz 2020. gadam visiem pašnodarbinātajiem no VID puses tiek aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājums, kas obligāti jāmaksā avansā par katru nākamo taksācijas gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Publisko iepirkumu sistēma dzīvo nemitīgās pārmaiņās

Māris Ķirsons, 25.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publisko iepirkumu sistēmā gaidāma revīzija, jo Latvijai būs jāpārņem jaunās ES direktīvas prasības, pērn aizsāktais pārmaiņu vilnis neatslābs ne šogad, ne arī nākamgad

Dienas Biznesa sadarbībā ar ZAB Kļaviņš Ellex rīkotajā publisko iepirkumu konferencē atzina Iepirkumu uzraudzības biroja un Valsts ieņēmumu dienesta vadītājas, kā arī publisko iepirkumu eksperti. Publiskie iepirkumi ir, bija un būs iekārojams kumoss, vēl jo vairāk, ja daudzās jomās tam tiek piemērots dzīvības eliksīra apzīmējums. Tieši tāpēc nav pārsteigums, ka cīņa par to, kurš tad tiks pie šī spēcinošā avota, bieži vien ir nežēlīga – strīdi, pārsūdzības, tiesvedības.

«Publisko iepirkumu pasūtītāju un arī pretendentu dzīvi sarežģī nemitīgas izmaiņas normatīvajos aktos, un arī nākamais gads nebūs izņēmums, jo Latvijai būs jāpārņem jaunās ES direktīvas prasības, tāpēc būs jauni iepirkumu likumi,» uzsvēra Iepirkumu uzraudzības biroja direktore Dace Gaile. Viņa atzina, ka pašlaik darba grupā notiek darbs pie šāda likumprojekta izstrādes. «Nākamajā gadā publisko iepirkumu jomā būs būtiskas izmaiņas, taču jaunievedumi būs arī šogad, un dažas jaunās direktīvas normas parlamentārieši ar grozījumiem normatīvos vēlas iedarbināt jau šogad,» uzsvēra D. Gaile. Proti, no šā gada 1. augusta publiskajos iepirkumos nevarēs piedalīties tie, kuriem nodokļu parāds būs lielāks par 150 eiro. Lai arī nodokļu parādnieki nevarēs startēt iepirkumos, tomēr jāņem vērā, ka nosacījums neattieksies uz tiem, kuriem VID pagarinājis nodokļu samaksas termiņu, un tie nebūs atrodami arī nodokļu parādnieku sarakstā. D. Gaile atgādināja, ka no šā gada 1. augusta elektronisko iepirkumu sistēmā paši pretendenti varēs veikt pārbaudi, vai uz viņiem neattiecas izslēgšanas nosacījumi. «Pērn tika ieviests tā dēvētais zaļais publiskais iepirkums, turklāt kopš pērnā gada nogales iepircēji var nepiemērot likuma normas pārtikas produktu iepirkumiem līdz 42 000 eiro, ja piegādātāja izvēlē tiek ņemti vērā vides kritēriji,» uz nemitīgo jauninājumu maratonu norāda D. Gaile. Lai arī bija jautājums par vietējo uzņēmēju (nodokļu maksātāju) priekšrocībām, tomēr normatīvajos aktos nekādu īpašu priekšrocību vietējiem ražotājiem neesot un tādus iestrādāt arī neesot iespējams, jo to liedzot ES nosacījumi. Tomēr visu normatīvos aprakstīt nevarot un tos ar saturu piepilda paši pasūtītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kaislības ap saules paneļiem – kā neapdedzināties?

Ivars Zariņš, enerģētikas eksperts, 23.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visi vēl atceras OIK afēru. Mēs joprojām turpinām to apmaksāt. Bet izskatās, ka kādam kārojās kaut ko tādu atkal atkārtot. Un kāpēc gan ne – ja ir aitas, tad vienmēr uzradīsies arī cirpēji.

Šoreiz var sanākt pat divu veidu aitas – tās kuras nopirks saules paneļus, un tās kuras tos nenopirks! Kā nenokļūt cērpamo aitu barā? Lai cik tas neskanētu dīvaini, tad visvairāk kritizētie pasākumi(ierobežojumi) ir vērsti tieši uz to, lai šis cērpamo aitu bars sanāktu pēc iespējas mazāks, lai cērpamajām aitām paliktu vairāk vilnas. Tas, protams, neapmierina cirpējus – tāpēc publiskajā telpā tiek tiražēts daudz izdomājumu un puspatiesības.

Par svarīgāko, lai jūsu izvēle nepieviltu

Ir ļoti svarīgi, lai saules paneļiem paredzētā atbalsta sistēma būtu skaidri saprotama, taisnīga un ilgtspējīga - lai cilvēki, paļaujoties uz šo atbalsta sistēmu, netaptu piemānīti: vai nu tāpēc, ka nav sapratuši pareizi šo atbalsta sistēmu, vai arī ir pārrēķinājušies - paļaujoties uz to, kas vēlāk tiek izmainīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Pārtraukums vairāku VID informācijas sistēmu darbībā

Lelde Petrāne, 15.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācijas sistēmu modernizācijas pasākumus, uz laiku nav pieejama Akcīzes preču pārvietošanas un kontroles sistēma (EMCS) un Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS). Iespējami traucējumi arī informācijas pieprasīšanai Publiskojamo datu bāzes sadaļās Speciālas atļaujas (licences) un izziņas darbībām ar akcīzes precēm un Nodokļu parādnieki. Pārslēgšanās uz saistītajām informācijas sistēmām EMDAS, MKD no EDS darbojas.

Saistībā ar EMCS nepieejamību nepieciešamības gadījumā VID lūdz lietot atkāpšanās procedūru saskaņā ar sniegtajiem norādījumiem VID mājaslapā.

Ņemot vērā šā brīža EDS un citu VID informācijas sistēmu nepieejamību, visas tās deklarācijas un dokumenti, kuru iesniegšanas termiņš ir šodiena, 15.12.2016., nodokļu maksātāji varēs iesniegt tiklīdz VID informatīvo sistēmu darbība tiks atjaunota. Atbildība par termiņa kavēšanu netiks piemērota.

Tāpat VID informē, ka tehnisku iemeslu dēļ VID publiskojamo datu bāzē nevar tikt aktualizēta informācija par 14.12.2016. publicētajiem lēmumiem, tajā skaitā par PVN maksātāju reģistrāciju un izslēgšanu no PVN maksātāju reģistra. Ja nepieciešams par to pārliecināties, 14.12.2016. lēmumi pieejami VID mājaslapā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā būtu, ja būtu? Būvju nestspējas stāvokļa kontroles sistēma

Miks Stūrītis, www.citrus.lv, 02.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir tik daudzas lietas, kuras, balstoties uz pasaules veiksmīgo pieredzi, esam ieviesuši mūsu ikdienā un padarījuši par neaizstājamām. Esam bijuši arī pionieri un pasaulei prezentējuši savus atklājumus medicīnā un pierādījuši savu talantu inovatīvu tehnoloģiju radīšanā. Taču ir vismaz viena pasaulē jau zināmu laiku aktuāla lieta, kurai neesam spējuši izsekot līdzi un ieviest to mūsu ikdienā.

Structural health monitoring (SHM) – sistēma, kuru Latvijā zina retais. Burtiski tulkojot, tā būtu ēku veselības monitoringa sistēma, taču, pēc tās pamatuzdevuma, precīzāk to būtu saukt par būvju nestspējas stāvokļa kontroles sistēmu.

Attīstītajās valstīs vienkārši šīs sistēmas aizmetņi atrodami jau 20. gadsimta piecdesmitajos gados. Diemžēl Latvijā šī sistēma ir sveša, tai skaitā arī profesionāļu vidē par šo sistēmu retais zina, runā un vēl retāk pielieto. Tāpēc zināmas vien dažas ēkas, kurās tā ir uzstādīta. Mēs ļoti labi pārzinām citas sistēmas – videonovērošanu, signalizāciju utt., taču par SHM informācijas ir maz. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, arīdzan mācību procesā būvniecības jomā šī tēma nav populāra un tai pieskaras tikai garāmejot. Bet, paskatoties uz pasaules pieredzi, redzam, ka šajā nozarē ir veikti ļoti daudzi pētījumi un sarakstīti neskaitāmi zinātniski darbi. Globāli šī tēma ir ļoti aktuāla, jo patlaban būves kļūst arvien lielākas un sarežģītākas, savukārt materiāli – arvien, sauksim lietas īstajos vārdos, lētāki. Jo viss pamatu pamatos taču griežas ap līdzekļu ekonomiju. Līdz ar to nav šaubu, ka ir ļoti svarīgi mums pašiem sekot līdzi tam, kas notiek mūsu ēkās, nevis tikai akli uzticēties konstruktoru un arhitektu aprēķiniem. Veids, kā to izdarīt – uzstādot ēkās SHM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Kā tikt 
vaļā no 
kredīta?

Ieva Mārtiņa, 06.08.2013

Sagatavošanās.
Uzņēmuma īpašnieki problēmsituācijā domā, ko darīt ar bankas kredītu jeb kā to neatdot vai atdot pēc iespējas mazāk. Tiek piesaistīti konsultatni - tie parasti ir pieredzējuši bijušie administratori, kuri nodrošina sava veida «servisu». Īpašnieki neizprot juridiskās shēmas, un konsultants uzņemas «lietu sakārtošanu» par attiecīgu samaksu, no kuras daļu saņem uzreiz, bet otru daļu pēc tam. Šādi konsultanti nepaliek zaudētājos. Ar viņa gādību tiek radīts fiktīvs kreditors ar mērķi ATAP, TAP, MN procesos kontrolēt balsojumus, ielikt/ieteikt administratoru. Parasti fiktīvie kreditori tiek radīti par summām, kas veidos virs 50% no kredītsaistībām. Piemēram, ja P parādā bankai 10 milj. un kopējās kredītsaistības bija 12 milj., tad kreditori tiek radīti par vismaz 12,5 milj.

Zīmējumi: Rudīte Spakovska

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmantojot plaisas tiesu sistēmā, miljonu parādnieki «uzmet» kreditorus. Šāda augsta riska biznesa videi raksturīga shēma ir pamatā vairākām daudzmiljonu lietām Latvijā, tostarp tā izgaismojās apjomīgos un sarežģītos kredītu piedziņas gadījumos, liecina DB apkopotā informācija.

Kāda ir Latvijā starp parādniekiem viena no populārākajām izmantotajām pamata shēmām kredītu neatdošanai, iespējams uzzināt aplūkojot galeriju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būtu nepieciešami grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas pašlaik paredz, ka VID drīkst nepiedzīt parādus, kas ir mazāki par 15 eiro, kas mūsdienās ir ļoti maza summa, intervijā aģentūrai LETA sacīja jaunā VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Viņa atzina, ka VID pat nepietiek darba roku to visu izdarīt, un iestāde mērķē uz lielākiem parādiem. "Lai nebūtu tā, ka kāds skrupulozs uzraugs var mums uz to norādīt, tad sāksim ar to, ka arī likumā pasakām, ka šim slieksnim ir jābūt lielākam. Taču lielie parādnieki noteikti ir primārie, ar ko mēs strādājam," sacīja Šmite-Roķe.

Attiecībā uz mazo biznesu Šmite-Roķe skaidroja, ka, ja VID iziet no ēkas Talejas ielā un iet pie kāda, tas noteikti nav viens mazs pārkāpums konkrētā brīdī. Tikai tad, ja uzņēmumam sakrājas daudz mazu pārkāpumu vai divi trīs lieli pārkāpumi, tas ir, izveidojas būtiski riski, tikai tad viņš nonāk VID uzraugu redzeslokā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā popularitāti ieguvusi shēma, kā, izmantojot plaisas tiesu sistēmā, miljonu parādnieki «uzmet» kreditorus. Šāda augsta riska biznesa videi raksturīga shēma ir pamatā vairākām daudzmiljonu lietām Latvijā, tostarp tā izgaismojās apjomīgos un sarežģītos kredītu piedziņas gadījumos, liecina DB apkopotā informācija.

Caur tiesām iziet krāpnieciskās shēmas, kuras ar grūtībās nonākušu uzņēmumu īpašnieku akceptu realizē vairāki bijušie un esošie administratoru grupējumi (t.sk. tautā saukti Mārupes kolhozs, lidotāji). Pieredzējuši baņķieri pat riskē pieļaut: šobrīd vairākas pazīmes liecina, ka izvairīšanās no kreditoriem ar krāpnieciskām metodēm var tikt pielietota arī šobrīd smagās finanšu grūtībās nonākušā Liepājas metalurga gadījumā.

Par shēmas esamību un «veiksmīgu» realizāciju, iespējams, liecina vismaz divi skaļi, pēc attiecīgajās tiesvedībās ierauto baņķieru teiktā, triviāli un ar nekaunību apveltīti procesi: maksātnespējīgās SIA Delfīns partneri strīds ar Revertu par 26,1 milj. Ls aizdevuma atgūšanu un Tērbatas biznesa centra (TBC) strīds ar Swedbank par 10 milj. eiro atgūšanu. Divi trīs lieli kredīti ar krāpnieciskām to neatdošanas pazīmēm esot arī SEB bankai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Pretendējot uz iepirkumiem, nodokļu parādi nedrīkstēs būt jau konkursa izsludināšanas dienā

Žanete Hāka, 19.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējiem, kuri pretendē uz valsts iepirkumiem, turpmāk būs jābūt nomaksātiem visiem nodokļiem, paredz trešdien Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lēmums, konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstot grozījumus Publisko iepirkumu likumā.

Likumprojekta autori norāda, ka likuma grozījumi nepieciešami, lai veicinātu regulāru nodokļu nomaksu, izskaužot gadījumus, kad nodokļu parādi tiek nomaksāti tikai pēc uzvaras valsts vai pašvaldību iepirkumos. Patlaban likums paredz, ka valsts iestādes nodokļu nomaksu pārbauda tikai uzņēmējam, kurš uzvarējis iepirkuma konkursā.

Valsts un pašvaldību iestādes, pārbaudot visus pretendentus jau iepirkuma sākuma brīdī, izslēgtu no dalības tālākajā konkursā nodokļu nemaksātājus.

Pašreizējā likuma redakcija pieļauj, ka pretendents nodokļus nomaksā tikai tad, ja tiek pasludināts par iepirkuma uzvarētāju. Ja visi uzņēmēji zinātu, ka tiks izslēgti no iepirkuma konkursa par nenomaksātiem nodokļiem, tā būtu motivācija godprātīgi maksāt nodokļus, skaidroja komisijas deputāts un viens no grozījumu iniciatoriem Klāvs Olšteins.

Komentāri

Pievienot komentāru