Citas ziņas

ZAP nepieļaus zvērinātu advokātu pakļaušanu valsts amatpersonas statusam

Dienas Bizness, 09.09.2015

Jaunākais izdevums

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (ZAP) izmantos Eiropas un starptautisko advokātu organizāciju palīdzību, lai risinātu jautājumu saistībā ar valsts amatpersonas statusa noteikšanu zvērinātiem advokātiem, kas praktizē maksātnespējas jomā Latvijā, informē ZAP.

Savukārt, Saeimai neuzklausot ZAP un tās ārvalstu kolēģu iebildumus, kas pamatojas uz starptautiski akceptētām tiesību normām un principiem, ZAP turpinās meklēt ceļus šā jautājuma risināšanai starptautiskā līmenī, neizslēdzot iespēju vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

ZAP nolēmusi vērsties Eiropas Advokatūru un juristu biedrību padomē, kas apvieno visu Eiropas Savienības valstu, Norvēģijas, Lihtenšteinas, Islandes un Šveices profesionālās organizācijas, lai lūgtu padomes viedokli par Latvijā plānotajām pārmaiņām zvērinātu advokātu statusa regulējumā.

Ceturtdien, 2015.gada 10.septembrī, Saeimā plānots lemt par grozījumiem likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, kas paredz, ka no 2016.gada 1.janvāra zvērinātam advokātam, kas praktizē kā maksātnespējas procesa administrators, valsts amatpersonas deklarācijā būs jādeklarē ne tikai tā informācija, kas saistīta ar maksātnespējas procesa administratora pienākumu veikšanu, bet jānorāda arī visa informācija par personām, kuras pie advokāta vērsušās pēc juridiskās palīdzības un aizsardzības.

«Saeimai neatbalstot Latvijas Zvērinātu advokātu padomes aicinājumu, mēs neatkāpsimies, bet turpināsim meklēt ceļus starptautiskā līmenī, kā nepieļaut zvērinātu advokātu pakļaušanu valsts amatpersonas statusam. Iesaistot starptautiskās advokātu profesionālās organizācijas, neizslēdzam iespēju vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo advokāta konfidencialitātes garantēšana primāri ir saistīta ar klienta interešu nodrošināšanu, tātad viņa cilvēktiesību ievērošanu,» uzsver ZAP priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska.

Ziemeļvalstu-Baltijas valstu advokatūru vadītāju konference jau 2015.gada 4.septembrī pieņēma rezolūciju, kurā uzsvērts, ka personas, kura veic advokāta profesionālo darbību, pielīdzināšana valsts amatpersonai ir rupjš starptautisko cilvēktiesību, konstitucionālo tiesību un Eiropas Savienības advokāta profesijas pamatprincipu hartas pārkāpums, jo valsts amatpersonas statuss saskaņā ar likumu uzliek par pienākumu advokātam pildīt un ievērot valstiskus pienākumus, kuri nav savienojami ar advokāta profesijas neatkarību un konfidencialitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

ZAP norāda uz brāķi, ieviešot valsts amatpersonas statusu maksātnespējas administratoriem

Dienas Bizness, 14.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot šābrīža situāciju saistībā ar valsts amatpersonas statusa noteikšanu un ieviešanu maksātnespējas procesa administratoriem no 2015.gada 1.jūlija, Zvērinātu advokātu padome (ZAP) secina, ka minētā tiesību norma ir nesagatavota un tās ieviešanai nav pieņemti ne vajadzīgie grozījumi likumā, ne arī izstrādāti grozījumi saistītajos Ministru kabineta noteikumos, teikts ZAP paziņojumā medijiem.

Pret minētās normas spēkā stāšanos iebilst arī Finanšu ministrija un Valsts ieņēmumu dienests. Šajā situācijā Zvērinātu advokātu padome uzskata, ka Tieslietu ministrijas rīcība ir bezatbildīga, izliekoties neredzam kārtējo juridisko brāķi un mēģinot uzspiest šādas normas ieviešanu nereālā termiņā, norāda ZAP.

«Zvērinātu advokātu padomi izbrīna Tieslietu ministrijas bezatbildīgā rīcība, aicinot Saeimas deputātus lemt par tiesību normas spēkā stāšanos 1.jūlijā, kaut gan vēl šobrīd tās ieviešanai nav nedz pieņemti atbilstoši grozījumi likumā Par interešu konflikta novēršanu amatpersonu darbībā, nedz izstrādāti un valdībā apstiprināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos par kārtību, kādā aizpildāmas, iesniedzamas, reģistrējamas un glabājamas valsts amatpersonu deklarācijas un aizpildāmi un iesniedzami valsts amatpersonu saraksti,» norāda ZAP loceklis Andris Rukmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorānu tīkla «Vairāk saules» pastarpināto īpašnieku AS «VVS Holding» padomes loceklis un zvērināts advokāts Jānis Ešenvalds uzskata, ka «Vairāk saules» lietā pārkāpta viņa advokāta imunitāte.

Ešenvalds aģentūru LETA informēja, ka ir vērsies pie procesa virzītāja «Vairāk saules» lietā saistībā ar viņa mobilā telefona, iespējams, pretlikumīgo izņemšanu kratīšanas laikā. Viņš norādīja, ka Kriminālprocesa 122.pants paredz advokāta imunitāti, tostarp, liedzot izņemt viņa sakaru līdzekļus.

Jurists skaidroja, ka atbilstoši likuma normām viņam atbildi no procesa virzītāja vajadzēja saņemt trīs dienu laikā, taču atbilde neesot saņemta, tādēļ viņš plāno vērsties prokuratūrā ar sūdzību. Ešenvalds pieļāva, ka lietā viņam piemērots liecinieka statuss. Izņemot mobilo telefonu, citi sakaru līdzekļi viņam neesot izņemti.

Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs aģentūrai LETA pastāstīja, ka ZAP pagājušajā nedēļā saņemts Ešenvalda iesniegums, kurā aprakstīta situācija lietā. Rīt, 19.jūnijā, ir paredzēta ZAP sēdē, kurā tiks izskatīts šis iesniegums un balsots par vēstules nosūtīšanu Valsts policijai (VP) ar lūgumu pievērst uzmanību advokātu imunitātes jautājumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: No pavāres par īpašnieci

Žanete Hāka, 05.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Saulkrastu restorāns Saltwater atrodas «tālākajā galā» – Zvejniekciemā, kur tūristu skaits nav tik liels kā centrā, tā saimniecei Dagnijai Bižānei darba netrūkst.

Pavāra profesijā Dagnija Bižāne strādā jau 24. gadu. Sākotnēji kopā ar draudzeni devušās uz Vecrīgu darba meklējumos. «Bijām plānojušas pieteikties par trauku mazgātājām, taču Melnajos mūkos mūs pieņēma darbā par pavārēm. Tolaik šefpavārs bija Rolands Veide, kurš laikam manī saskatīja potenciālu, un tā arī sāku savu pavāra karjeru – sākotnēji strādāju par pavāra palīgu, bet mācījos un lēnām profesionāli augu,» viņa iezīmē karjeras sākumu. 2005. gadā darba līkloči aizveduši uz jaundibināto Lilastes restorānu Medzābaki, kur sākumā strādājusi par pavāri, vēlāk kļuvusi par šefpavāri. Drīz vien sākusies krīze un strādāt kļuvis grūti, līdz viņa nolēmusi iet savu ceļu – piedāvājusi banketu galdu klāšanu, un galu galā kopā ar draugiem iegādājusies krodziņu Zandarts Valmieras šosejas malā. Pēc kāda laika ceļi ar partneri šķīrušies un viņa pieteikusies darbā par pavāri Saulkrastu kafejnīcā Zap Lounge, kas iepriekš atradās Saltwater vietā. Tomēr īpašnieki nolēmuši darbu pārtraukt un kafejnīca nonākusi D. Bižānes īpašumā – sākot biznesu, viņa secinājusi, ka viegli nebūs un darba būs daudz, taču gaidāmās grūtības nav biedējušas. «Šādā mazā vietā pašam ir jābūt saimniekam, citādi nav iespējams strādāt. Tagad Saltwater strādā četri viesmīļi, trīs palīgi un seši pavāri. Strādāt sanāk bez brīvdienām, cīnāmies arī ziemā,» viņa atzīst. Tajā pašā laikā viņas pieredze liecina, ka nav nepieciešami lieli līdzekļi, lai sāktu darbu. «Pati šeit atnācu ar 600 eiro, man nebija liela finansējuma, lai uzsāktu darbu, taču viss izdevās – visu darījām paši. Nebija pat naudas, lai iegādātos galdus, tādēļ atradām vadu ruļļus, nolakojām tos, atradām paletes, ko sastutējām, – visus galdus un letes izgatavojām pašas. Vajag vien vēlēties, un tad arī viss izdosies, jābūt vien ļoti lielam gribasspēkam. Esmu cilvēks, kurš baidās no kredītiem. Šīs vietas izveidei tos neņēmu, līdz ar to nav tik liels spiediens un stress – labāk lēnām augu, nevis ņemu aizņēmumu, jo nav zināms, kas notiks rītdien,» saka D. Bižāne.

Komentāri

Pievienot komentāru