Citas ziņas

Zatlers tiekas tikai ar protestētāju pārstāvjiem

Sandra Dieziņa, 24.03.2011

Jaunākais izdevums

Valsts prezidents Valdis Zatlers ceturtdien Rīgas pilī ticies ar 24.marta protesta akcijas organizatoru izvirzītajiem pārstāvjiem.

Valsts Prezidenta kancelejas Preses dienests informē, ka V. Zatlers ticies arī ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāju Pēteri Krīgeru, kā arī saņēmis akcijas dalībnieku rezolūciju.

Noslēdzoties tikšanās reizei, Valsts prezidents informēja, ka iesniegtā rezolūcija tiks pārrunāta ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, ekonomikas ministru Arti Kamparu un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju. Iesniegto rezolūciju Valsts prezidents nosūtīs arī tiesībsargam un Valsts kontrolei, pēdējai lūdzot izvērtēt elektroenerģijas tarifu celšanas metodiku un procedūras, kā arī tarifu izvērtēšanas sistēmās lietderīguma pamatojamību.

Jau vēstīts, ka V. Zatlers pie protesta akcijas rīkotājiem neiznāca. Akcija tika rīkota, iebilstot pret Latvenergo paaugstinātajiem tarifiem, kas stāsies spēkā 1. aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Vasarā notiks Baltijas lauksaimnieku protesti

Ritvars Bīders, 23.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstu lauksaimnieku metodes cīņā par labvēlīgākiem nosacījumiem Eiropas maksājumu saņemšanā pamazām kļūs aizvien agresīvākas, un jau vasarā gaidāms Baltijas valstu lauksaimnieku protests Briselē, turklāt, iespējams, ka protesti notiks arī Rīgā, Viļņā un Tallinā.

«Ap saulgriežiem būs lielākas publiskas aktivitātes,» LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Zemnieku Saeimas valdes locekle Maira Dzelzkalēja, piebilstot, ka tās būs «tās agresīvākās metodes».

«Tie būs redzami un sabiedrību un medijus piesaistoši protesti,» norāda Dzelzkalēja. Atbildot uz jautājumu, kur šie protesti varētu notikt, viņa sacīja, ka patlaban vēl pilnīga vienošanās nav panākta, taču Briselē šie protesti noteikti notikšot. «Par to, vai būs līdzīgs pasākums Tallinā, Rīgā un Viļņā, mēs vēl tuvākos mēnešus runāsim,» tā viņa.

Dzelzkalēja arī norādīja, ka Latvijas lauksaimnieku protestu metodes, ja prasības netiks uzklausītas, pamazām varētu kļūt agresīvākas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņu virsrakstos dominē pandēmija, nemieri un valstu sāncensība. Vienlaikus ekonomikas turpina vērties vaļā un varas institūcijas ziņo par gigantiskiem ekonomikas stimuliem.

Kopš zemākajiem punktiem plusā jau 40%

Pasaules lielākajos akciju tirgos šonedēļ turpinājās cenu pieaugums, ko joprojām noteica prieks par valdību un centrālo banku stimuliem, ekonomiku tālāku atvēršanos un pieņēmumi, ka pandēmijas lielākā "bezcerība" jau ir aiz muguras. Kopš maija sākuma ASV Standard & Poor's 500 indeksa vērtība tādējādi palēkusies jau vairāk nekā par 7%. Savukārt kopš marta zemākajiem punktiem šis kāpums ir jau 40% apmērā. Tas ASV akcijām vēsturiski ir bijis labākais sniegums 50 tirdzniecības sesiju periodā. Rezultātā minētais ASV akciju indekss ir vien nepilnus 8% zem saviem februāra otrās puses rekordiem. Savukārt kopš šā gada sākuma tā cena sarukusi par 3,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz Turcijas premjera Radžepa Tajipa Erdogana brīdinājumiem, protesti un sadursmes ar likumsargiem Stambulā turpinājušās. Varasiestādēm izdevies no protestētājiem atkarot Taksima laukumu, kurā bija izveidojies gandrīz divu nedēļu ilgo nemieru epicentrs.

Cīņā ar protestētājiem naktī no otrdienas uz trešdienu Turcijas policija izmantojusi asaru gāzi, gumijas lodes un ūdensmetējus, uz ko demonstranti atbildējuši ar akmeņiem un petardēm. Lai izgaiņātu protestētājus, Turcijas likumsargi rīkojušies īpaši nežēlīgi, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Turcijas premjers T. Erdogans aizstāvējis policijas rīcību, sakot, ka sākotnējos vides aizstāvju protestus ļaunprātīgi izmanto cilvēki, kas grib nodarīt kaitējumu valstij. «Tiem, kuri demonstrācijās piedalās ar godīgiem nolūkiem, es sūtu savu mīlestību un aicinu pamest [protestu] vietas. Taču tiem, kuri vēlas turpināt sadursmes, es saku, ka tam ir pienākušas beigas. Mūsu pacietība ir beigusies,» sacīja Turcijas premjers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Rīgā notiks mežsaimniecības un lauksaimniecības nozares protesti, kurā vairāk nekā 700 cilvēku plāno paust nostāju pret nozaru īpašumā esošās zemes ierobežojumiem bez adekvātiem kompensēšanas mehānismiem, ja zeme tiek nodota dabas aizsardzībai.

Paredzēts, ka plkst.10 Doma laukumā notiks pulcēšanās protesta gājienam, kuru organizēs biedrība "Zemnieku saeima", plkst.11 pievienojoties Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) un Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) organizētajam mītiņam pie Ministru kabineta.

Plānots, ka protesta akcijā pie Ministru kabineta varētu piedalīties aptuveni 400 meža nozares pārstāvju.

Protesta mērķis ir vērst uzmanību uz ilgstoši ignorētajām problēmām, kas skar Latvijas mežu īpašniekus un meža nozarē strādājošos.

LMĪB pārstāvji norāda, ka nozare saskaras ar netaisnīgu attieksmi gan Latvijas, gan Eiropas līmenī. Tostarp viens no sāpīgākajiem jautājumiem ir par kompensācijām mežu īpašniekiem, kuru meža zemes tiek nodotas dabas aizsardzībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pabīdot citviet Eiropā nolemto datumu par pāris dienām vēlāk uz latviešu protestētājiem vēsturiski nozīmīgo 13. datumu, Rīgā nedēļa tika ievadīta ar prasību neratificēt nesen Tokijā parakstīto Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu. Par līgumu atbildīgais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts jau teicis, ka ratifikācija ir apturēta līdz pilnīgai visu tā konsekvenču noskaidrošanai.

Protesti pret starptautisko ACTA nolīgumu, kas blakus citam tajā atrunātajam varētu radīt arī pamatīgus informācijas apmaiņas ierobežojumus un pastiprinātu uzraudzību internetā kā arī kriminalizēt līdz šim administratīvajai atbildībai piekritīgus pārkāpumus, daudziem Eiropas politiķiem ne vien likuši mainīt tā paredzēto vieglo «iziešanu cauri», bet arī atzīt sava politiskā darba brāķi. Saucot to par nolaidību un savas pilsoniskās pārliecības pārkāpšanu, visskaidrāk to izdarījusi Slovēnijas vēstniece Japānā. Citi vadoši politiķi Eiropas pēc plašajiem protestiem vairs nevēlas strēbt karstu un viens pēc otra paziņo par negatīvu attieksmi pret nolīgumu, ko iepriekš gribēja pasniegt tikai kā formalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grib pelnīt, kā preču zīmi reģistrējot Occupy Wall St.

Lelde Petrāne, 27.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds amerikāņu pāris iesniedzis pieteikumu, lai reģistrētu vārdus «Occupy Wall St.» kā preču zīmi, ziņo CNBC.

Atsaucoties uz potenciālu Occupy Wall Street kļūt par globālu zīmolu, kāds pāris no Longailendas vēlas kā preču zīmi reģistrēt vārdus, kas raksturo protestus Ņujorkas finanšu rajonā. Kā vēstīs, ar līdzīgiem saukļiem, kuros vienmēr tiek izmantots vārds «Occupy», bet mainās vietas nosaukums, protesti izplatījušies ne vien citviet ASV, bet arī citās pasaules valstīs.

Pieteikumā, kas iesniegts ASV patentu un preču zīmju birojā (USPTO), Roberts un Diāne Mareski kā preču zīmi vēlas reģistrēt tieši frāzi «Occupy Wall St.» tā, lai viņi to varētu izmantot uz dažādām precēm, ieskaitot bamperu uzlīmes, kreklus, pludmales somas, apavus, lietussargus un citas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Francijas premjers paziņo par degvielas nodokļa celšanas atlikšanu

Lelde Petrāne, 04.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas premjerministrs Eduārs Filips paziņojis par degvielas nodokļa celšanas atlikšanu uz sešiem mēnešiem, lai pieliktu punktu tā sauktajiem «dzelteno vestu» protestiem valstī, ziņo BBC.

Premjerministrs norādījis, ka nepieciešamas pienācīgas debates ar visām iesaistītajām pusēm. Degvielas nodokļa paaugstināšana Francijā bija plānota 1. janvārī.

Protesti pret to sākās pirms divām nedēļām, un kopš to sākuma bojā gājuši jau trīs cilvēki.

Vardarbīgie protesti, kuru pirmsākumi meklējami sociālajos tīklos, skāruši lielākās Francijas pilsētas, radot ievērojamus postījumus, tai skaitā kultūras mantojumam. Protesti nu jau atspoguļo daudz plašāku neapmierinātību ar valsts valdības darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas opozīcijas pārstāvji parlamentā vēlas rīkot balsojumu par izmaiņām konstitūcijā, lai mazinātu prezidenta Viktora Janukoviča ietekmi valstī, vēsta BBC.

Opozicionāri jau vairākkārt ir brīdinājuši – ja balsojums nenotiks, masu protesti valstī turpināsies. Protesti tiek plānoti pie parlamenta ēkas Ukrainas galvaspilsētā Kijevā.

Līdz ar plānoto balsojumu opozīcijas pārstāvji vēlas atgriezties pie 2004. gada konstitūcijas.

Tikmēr Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs pauda, ka Maskava sniegs Ukrainai jaunu aizdevumu divu miljardu ASV dolāru apjomā šonedēļ. Divi miljardi ASV dolāru Ukrainai solīti jau janvāra beigās. Jāatgādina, ka Kijeva no Maskavas jau ir saņēmusi palīdzību trīs miljardu ASV dolāru apjomā, kas ir neliela daļa no solītajiem 15 miljardiem ASV dolāru. Šo summu Kremlis solīja aizdot ukraiņiem decembra beigās, laikā, kad Ukrainas un Krievijas līderi parakstīja savstarpējas vienošanās, radot saasinājumu protestos. Patlaban nojaušams, ka Kremlis iesaldēs finanšu palīdzības sniegšanu līdz brīdim, kad Ukrainā tiks izveidota Maskavai pieņemama valdība. Iepriekšējais premjers Mikola Azarovs atkāpās no amata pagājušajā mēnesī, protestu karstumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Zirnekļcilvēka iesauku pazīstamais franču alpīnists Alēns Robērs piektdien uzkāpis Honkongas debesskrāpī un izvietojis tur transparentu, mudinot uz mieru protestu pārņemtajā pilsētā.

Plakātā redzama sarokošanās, kā arī Honkongas un Ķīnas karogi.

Honkongā vairākus mēnešus turpinās valdības oponentu protesti, kas bieži pāraug sadursmēs ar policiju.

57 gadus vecais francūzis, kurš kļuvis slavens ar kāpšanu debesskrāpjos, sacīja, ka viņa jaunākā akcija ir «uzstājīgs aicinājums uz mieru». «Iespējams, ar to, ko es daru, es varu mazināt temperatūru vai varbūt izraisīt smaidu. Jebkurā gadījumā, tāda ir mana cerība,» paziņojumā medijiem apliecināja Robērs.

Vēstījums, uzkāpjot 68 stāvus augstajā debesskrāpī «Cheung Kong Center», bijis «uzstājīgs aicinājums uz mieru un konsultācijām starp Honkongas tautu un tās valdību».

Robēra akcija tīmeklī izsaukusi dažādu reakciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien visā Serbijā jau trešo dienu pēc kārtas ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, lai protestētu pret valdības lēmumu atjaunot koronavīrusa pandēmijas dēļ ieviestos ierobežojumus.

Tomēr, atšķirībā no divām iepriekšējām dienām, ceturtdien protesta akcijas visumā bija miermīlīgas.

Belgradā tika sarīkota sēdošā demonstrācija pie parlamenta.

Demonstrācijas notika arī abās pārējās Serbijas lielākajās pilsētās - Novisadā un Nišā.

Belgradā neliela grupa labējo ekstrēmistu vairākkārt mēģināja izraisīt sadursmes ar policiju, taču pārējie protestētāji viņus patrieca.

Demonstrācijas, kas otrdienas vakarā Belgradā sākās kā protesti pret valdības ieceri atjaunot Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, trešdien jau izvērtās vispārējos protestos pret Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču.

Par vienu no izplatītākajiem kļuvis protestētāju sauklis: "Vučičs ir bīstamāks par Covid!"

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas opozīcijas rīkotā protesta akcija «miljonu maršs» noslēgusies ar simtiem cilvēku arestu. Aizturēti tikuši arī pazīstami opozīcijas līderi - Aleksejs Navaļnijs, Sergejs Udaļcovs un Boriss Ņemcovs.

Svētdien notikušajā protesta akcijā kopumā aizturēti 436 cilvēki, vēsta Newsru. Krievijas policija norāda, ka daļa aizturēto centušies sarīkot provokācijas. Kopumā «miljonu maršā» piedalījušies aptuveni 20 tūkstoši cilvēku, informē pasākuma organizatori. Tomēr Krievijas varasiestādes pasākuma dalībnieku skaitu lēš astoņu tūkstošu apmērā.

Pasākuma laikā izcēlās arī sadursmes starp demonstrantiem un policiju. Pēc sadursmēm mediķu palīdzību meklējuši 20 policisti un 17 demonstranti.

Db.lv jau vēstīja, ka martā Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarēja Vladimirs Putins, kurš ieguva aptuveni 64% vēlētāju atbalstu. Otrajā vietā palika komunistu līderis Genādijs Zjuganovs ar 17,28% balsu, trešajā - miljardieris Mihails Prohorovs ar 7,22%, ceturtajā - populists Vladimirs Žirinovskis ar 7,08%, bet pēdējais - partijas Taisnīgā Krievija līderis Sergejs Mironovs ar 3,73% balsu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Apple pēc Ķīnas brīdinājuma izņem Honkongas protestētāju izmantotu lietotni

LETA--DPA, 10.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju firma «Apple» pēc Ķīnas brīdinājuma izņēmusi no sava veikala lietotni «HKMap.Live», kas ļāva protestētājiem Honkongā izsekot policijas pārvietošanos.

Kā paziņoja «Apple», «lietotne tikusi izmantota veidos, kas apdraud tiesībsargājošās iestādes un iedzīvotājus Honkongā».

Lietotnei «HKMap.Live» bija svarīga loma, ļaujot protestētājiem izvairīties no policistiem, kas pēdējās nedēļās arvien lielākā skaitā tiek izvietoti Honkongā protestu apspiešanai.

«Apple» lietotni izņēma pēc Ķīnas valsts medija apsūdzībām, ka tā «acīmredzami palīdz grautiņu dalībniekiem».

«Neviens nevēlas ievilkt «Apple» ieilgušajos nemieros Honkongā. Taču cilvēkiem ir pamats domāt, ka «Apple» jauc biznesu ar politiku un pat nelikumīgām darbībām,» vēsta Ķīnas Komunistiskās partijas oficiālais laikraksts «People's Daily».

««Apple» ir jāpadomā par sava nesaprātīgā un bezatbildīgā lēmuma sekām,» norāda avīze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Novatours: Turcijā situācija ir stabila, tūristiem nav pamata uztraukties

Dienas Bizness, 05.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balstoties uz izskanējušo informāciju par notiekošo Turcijā, tūrisma aģentūra Novatours norāda, ka situācija valsts tūristu apmešanās vietās ir droša un šobrīd nerada draudus ceļotājiem.

«Esošā situācija tiek nepamatoti pārspīlēta un saasināta no mediju puses,» teikts Novatours paziņojumā presei.

«Protestu akcija nerada nekādus draudus Latvijas tūristiem. Protesti sākās kā publiska atbalsta akcija, atsaucoties uz notikumiem Stambulā. Daži provokatīvi jaunieši mēģināja uzsākt protesta akciju pret policiju, kura tūlītēji reaģēja, šo akciju apturot. Protestētāju darbība ir notikusi attālākos rajons, radot nelielas nekārtības. Tie nav kvalificējami kā protesti, kas nestu apdraudējumu tūristiem,» apgalvo Novatours direktors Latvijā Leonīds Močenovs.

Jau ziņots, ka, neskatoties uz premjerministra vietnieka atvainošanos, Turcijā sadursmes nemiernieku un likumsargu starpā turpinājušās arī naktī uz trešdienu.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Jaunā kārtība – lai kaza paēdusi un vilks dzīvs

Didzis Meļķis, DB starptautisko ziņu redaktors, 08.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsoniskajai aktivitātei starptautisko tirdzniecības līgumu slēgšanā ir vērā ņemama loma, tāpēc medijiem un lobijiem jārīkojas pēc principa, ka jāsit, kamēr vēl maziņš

Savulaik cigāru dūmu ietītos kuluāros risinātās sarunas aizvien izteiktāk kļūst par sabiedriskās politikas izpausmēm, un tā ir arī ar daudzpusējiem starptautiskajiem tirdzniecības līgumiem. Antiglobālistu, sociālistu, anarhistu un dažnedažādu industriju interešu grupu protesti nepamet ziņu izlaidumus un laikrakstu slejas, un šķiet, ka viss ir pa vecam – suņi rej, bet lielo zēnu darījumu karavāna iet tālāk, tomēr gluži tik vienkārši vairs nav.

Tā ļauj domāt arī Transatlantiskā tirdzniecības un investīciju partnerības līguma (TTIP) tapšanas līdzšinējā gaita. It kā viss ir pa vecam – augstākās amatpersonas, apspriedušās, «ar ko vajag», pamatīgā slepenībā ik pa laikam uz kādu nedēļu ienirst gaiteņos un kabinetos Vašingtonā un Briselē, un pēc tam tautas priekšstāvji ar pieņemtajiem lēmumiem var iepazīties istabās bez logiem, kad pie sarga ir atstāti mobilie telefoni. Tomēr ievērojiet atšķirību – iepazīstas jau, pēc tam par to visu tiek runāts kaut vai šai komentārā, un arī slepenības gaisotnē no vienas puses skeptiķu un dažādu interešu grupu protesti un visplašākā spektra bažas un viedokļi no otras puses tomēr top skaidri zināmi tiem, kas ir pie sarunu galdiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešo termiņu Krievijas prezidenta amatā sācis V. Putins. Pirmdien notikušās svinīgas ceremonijas laikā V. Putins nodeva zvērestu un tādējādi aizsāka savu darbību prezidenta amatā.

Premjera amatam V. Putins izvirzīja līdzšinējo Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu. V. Putins jau bija Krievijas prezidents no 2000. līdz 2008. gadam. Pirms V. Putina inaugurācijas norisnājās apjomīga protesta demonstrācija, kā arī izraisījās sadursmes starp policiju un protestētājiem.

Db.lv jau vēstīja, ka martā Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarēja Vladimirs Putins, kurš ieguva aptuveni 64% vēlētāju atbalstu. Otrajā vietā palika komunistu līderis Genādijs Zjuganovs ar 17,28% balsu, trešajā - miljardieris Mihails Prohorovs ar 7,22%, ceturtajā - populists Vladimirs Žirinovskis ar 7,08%, bet pēdējais - partijas Taisnīgā Krievija līderis Sergejs Mironovs ar 3,73% balsu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts nolēmis pagaidām nevirzīt Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma (ACTA) ratifikāciju Saeimā. «Kamēr es negūšu pārliecību, ka diskusijas ir notikušas [..] ka visas puses ir uzklausītas, ir bijušas iespējas visiem izteikties, es nevirzīšu ACTA ratifikāciju, un to pašu aicināšu darīt arī valdību,» tā D. Pavļuts.

Šāds lēmums pieņemts saistībā ar noskaņojumu atsevišķās sabiedrības grupās, kā arī ņemot vērā vairāku ekspertu izteiktās raizes par ACTA piemērošanu Latvijā. Pēc parakstītā nolīguma saņemšanas Latvijai nav jāsteidz ACTA ratifikācija Saeimā, sacīja D. Pavļuts. Ministrs arī solīja plašu dialogu par ACTA.

Ratifikācijas piebremzēšana tiek skaidrota tikai ar komunikācijas trūkumiem un radušies mītiem un bažām. «ACTA nerada nedz Latvijai, nedz ES kādas jaunas juridiskas saistības,» apliecināja D. Pavļuts.

Sabiedrības informēšanai jau tuvākajā laikā Ekonomikas ministrija organizēs diskusiju internetā, piesaistot citas nozaru ministrijas tiek gatavots detalizēts ACTA pantu skaidrojums, kā arī Ekonomikas ministrijas mājaslapā izveidota sadaļa, kurā pieejama informācija par ACTA nolīgumu. Tāpat ministrs aicinās Tiesībsargu sniegt atzinumu par ACTA nolīgumu, kā arī citas iesaistītās ministrijas, kuru kompetenču jomā ir ACTA, sniegt detalizētu skaidrojumu un analīzi par ACTA iespējamo ietekmi uz Latvijas likumdošanas regulējumu, intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību, autortiesību regulējumu, cilvēktiesībām un pamatbrīvībām, kā arī interneta sniegto iespēju lietošanu. Tikai pēc šo atzinumu saņemšanas, plašas analīzes un skaidrojošām diskusijām ar sabiedrību, tiks lemts par ACTA ratifikācijas procesa turpmāko virzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksi krītas, valdot bažām par tirdzniecības karu; naftas cenas sarūk

LETA--AFP, 13.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi trešdien kritās, turpinoties bažām par ASV-Ķīnas tirdzniecības karu, savukārt Āzijas biržās kritumu veicināja arī plašie protesti Honkongā.

Āzijas tirgi ievadīja kritumu sēriju pēc divas dienas ilguša kāpuma, un Honkongas biržas indekss samazinājās par 1,7%, kamēr Honkongas centru paralizēja protesti pret valdību un vēlāk izcēlās sadursmes starp policiju un demonstrantiem.

Āzijas kritumam sekoja Eiropas biržu indeksu samazināšanās, un pēc tam saruka arī Volstrītas indeksi.

«Tirgus ir nobažījies par ASV ekonomikas izaugsmi, globālo izaugsmi, un tarifu jautājumu,» sacīja «Prudential Financial» galvenā tirgus stratēģe Kvinsija Krosbija.

Investoriem arī bija mazāk cerību, ka Federālā rezervju sistēma (FRS) drīz samazinātu procentlikmes, pēc tam, kad ASV atlika muitas tarifu noteikšanu Meksikas preču importam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas ekonomika ceturksnī no jūlija līdz septembrim sarukusi, jo situācija pasaules ekonomikā un pret Japānu vērstie protesti Ķīnā negatīvi ietekmējuši valsts eksportu, vēsta BBC.

Iekšzemes kopprodukts (IKP), salīdzinot ar atbilstošo periodu iepriekšējā gadā, sarucis par 3,5%. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem trim mēnešiem ekonomikā reģistrēts kritums par 0,9%.

Vājie dati, iespējams, radīs spiedienu uz valsts valdību palielināt ekonomikas stimulēšanas pasākumus, lai veicinātu izaugsmi.

Japānas ekonomika, pasaulē trešā lielākā, cenšas atgūties pēc pagājušā gada zemestrīces un cunami, kas valstī radīja plašus postījumus. Tomēr šos centienus apgrūtina vairāku faktoru kopums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Protestiem Turcijā turpinoties jau vairāk nekā desmit dienas, valsts premjerministrs Radžeps Tajips Erdogans brīdinājis, ka viņa pacietībai ir robežas un nosaucis demonstrantus par laupītājiem.

Svētdien uzrunājot savus atbalstītājus galvaspilsētā Ankarā, Turcijas premjers norādīja, ka ielūkojoties vārdnīcā, redzams cik patiesi apzīmējums laupītāji atbilst notiekošajam, vēsta BBC. «Tie, kuri dedzina un iznīcina tiek saukti par laupītājiem vai vandaļiem. Tie, kuri to atbalsta, daudz neatšķiras. Mēs esam bijuši pacietīgi, mēs joprojām esam pacietīgi. Tomēr tam ir robežas,» sacījis Turcijas premjers, vienlaikus aicinot savus atbalstītājus arī rīkot demonstrācijas.

Tikmēr Turcijas galvaspilsētā Ankarā nedēļas nogalē turpinājās sadursmes starp likumsargiem un protestētājiem pret valdību. Nekārtības izcēlušās arī Turcijas dienvidu pilsētā Adanā, kur ielu cīņās iesaistījušies T. Erdogana atbalstītāji un protestētāji. Savukārt Taksima laukumā Stambulā, kas kļuvis par neoficiālu protestu centru, nedēļas nogalē notikušas līdz šim lielākās demonstrācijas, kurās pulcējušies tūkstošiem cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Eiropu pāršalc ACTA protestētāju vilnis

Gunta Kursiša, 13.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Protestējot pret Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA), protesta akcijās Eiropas pilsētās pulcējas arvien vairāk cilvēku. Līdz šim ACTA ir parakstījusi 31 valsts, taču vairākas valstis, tostarp Latvija, pēc sabiedrības nopēluma ir aizkavējušas nolīguma ratifikāciju.

Db.lv jau vēstīja, ka protests pret ACTA notika pirmdien 13. februārī pie Ministru kabineta, kura laikā tika aizturēts protestētājs Anonymous maskā. Protesti pret ACTA sākās 26. janvārī – dienā, kad Tokijā Eiropas valstu vēstnieki parakstīja nolīgumu. Demonstrācijās Polijā ACTA protestētāji, paužot sašutumu par nolīgumu, aizdedzināja Eiropas Savienības karogu, ACTA likusi no amata atkāpties Eiropas Parlamenta amatpersonai, kas nodēvēja nolīguma sagatavošanu par «maskarādi». Par ACTA parakstīšanu jau ir atvainojusies Slovēnijas vēstniece, savukārt Latvijas ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts nolēmis pagaidām nevirzīt ACTA ratifikāciju Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Libāna neilgi pēc izsludināšanas atcēlusi ierosinājumu ieviest nodevu par saziņas lietotņu, piemēram, «WhatsApp», izmantošanu.

Sākotnējam paziņojumam par nodevas ieviešanu sekoja protesti visā valstī, kuros tika pieprasīta premjera un citu «korumpēto politiķu» atkāpšanās un aicināts sākt «revolūciju».

Libānas telekomunikāciju ministrs Mohameds Čukairs vēlāk paziņoja, ka 0,2 ASV dolāru (0,18 eiro) nodeva dienā par populārās lietotnes izmantošanu tomēr netiks piemērota, vēsta vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Ministrs norādīja, ka lēmuma atcelšanu pieprasījis Libānas premjers Saads Hariri.

Iepriekš ceturtdien Libānas informācijas ministrs Džamals al Džarrahs pēc valdības sēdes sacīja, ka no nākamā gada 1.janvāra par «WhatsApp» lietošanu tiks noteikta nodeva 0,2 ASV dolāri dienā vai seši dolāri mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bijušais prezidents: Ukrainai draud pilsoņu karš

Gunta Kursiša, 29.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukraina atrodas uz pilsoņu kara sliekšņa, brīdinājis pirmais Ukrainas prezidents pēc valsts neatkarības atjaunošanas Leonīds Kravčuks, ziņo BBC.

L. Kravčuks bija Ukrainas prezidents laikā no 1991. līdz 1994. gadam, un šodien viņš atklāja debates parlamentā par aizturēto protestētāju amnestiju, aicinot visus «rīkoties ar vislielāko atbildības sajūtu».

Jau ziņots, ka pašreizējais Ukrainas prezidents piekrita protestētāju amnestijai, ja pārējie aktīvisti pārtrauks protestus un pametīs administrācijas ēkas. Šo ierosinājumu opozīcija noraidīja. Tāpat protestētāji prasa, prezidenta V. Janukoviča atkāpšanos.

«Tā ir revolūcija. Tā ir dramatiska situācija, kurā mums ir jārīkojas ar vislielāko atbildību,» parlamentā pauda L. Kravčuks. «Mums ir jāsamazina konfrontācija starp abām pusēm un jāpieņem plāns, lai atrisinātu konfliktu. Mums ir jāstrādā, kopā, lai konfrontāciju atrisinātu soli pa solim,» viņš pauda savā uzrunā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas policija iebrukusi Stambulas Taksima laukumā, kas kļuvis par valsti pārņēmušo protestu neoficiālo centru. Starp protestētājiem un policiju izcēlušās sadursmes. Likumsargi izmantojuši ūdens lielgabalus, asaru gāzi un gumijas lodes, lai izgaiņātu protestētājus, kas savukārt atbildējuši ar akmeņiem un degbumbām.

Varasiestādes norāda, ka to mērķis ir no laukuma aizvākt plakātus un atkritumus, nevis likvidēt protestētāju nometi, kas laukumā eksistējusi jau gandrīz divas nedēļas, kopš valsti pārņēmušo nemieru sākuma.

Kārtējās sadursmes naktī no pirmdienas uz otrdienu notikušas Turcijas galvaspilsētā Ankarā, kur simtiem demonstrantu iesaistījās ielu cīņas ar policiju.

Tikmēr Turcijas premjers Radžeps Tajips Erdogans pavēstījis, ka gatavs tikties ar atsevišķiem protestu organizatoriem, lai «uzklausītu viņu domas».

«Premjerministrs ielūdza atsevišķu grupu pārstāvju – ar dažiem no tiem viņš tiksies trešdien, bet ar citiem – nākamajās dienās. Viņiem tiks izskaidroti fakti un premjers uzklausīs viņu domas,» sacījis T. Erdogana vietnieks Bulents Arinčs. Viņš tomēr uzsvēra, ka nelegālas demonstrācijas vairs netiks paciestas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa amerikāņu ir neapmierināti ar Volstrītu (Ņujorkas finanšu rajons), bet viņiem arī ir neskaidras jūtas pret Okupē Volstrītu (Occupy Wall Street) kustību, atsaucoties uz jaunu, CNN/ORC veiktu aptauju, ziņo CNBC.

Liels skaits aptaujāto uzskata, ka Voltrītas baņķieri un brokeri ir «apķērīgi», «mantkārīgi» un «pārāk daudz naudas saņemoši». Turklāt 65 procenti uzskata, ka viņi ir «negodīgi», un vien 24 procenti uzskata viņus par tādiem, kas domā par pārējiem.

Taču, lai gan vairākums aptaujāto skeptiski raugās uz Volstrītu, tikai 32 procentiem no viņiem ir labvēlīga attieksme pret Okupē Volstrītu protestētājiem, bet 29 procentiem šī attieksme ir nelabvēlīga.

Neskatoties uz Okupē Volstrītu izplešanos visā valstī un to, ka šie protesti tiek plaši atspoguļoti ne vien ASV, bet arī citviet pasaulē, 26 procenti aptaujāto par šo kustību neko nav dzirdējuši. 13 procenti ir atzinuši, ka dzirdējuši par kustību, bet viņiem šajā jautājumā nav viedokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni četru tūkstoši Bulgārijas iedzīvotāju aizvadītās nedēļas nogalē valsts galvaspilsētā Sofijā pulcējās, lai protestētu pret korupciju un prasītu valdības atkāpšanos, vēsta pasaules mediji.

Protestus organizēja studenti un pasniedzēji no aptuveni desmit Bulgārijas universitātēm. Protestētāju plakāti un saukļi pauda: «Nost ar mafiju», «Mēs paliekam, jūs emigrējiet».

Jau vēstīts, ka jūlija beigās protestētāji Bulgārijā bloķējuši parlamenta ēku, iesprostojot tajā vairāk nekā simts deputātu, ministru un žurnālistu. Pēc astoņām stundām policijai izdevies atbrīvot iesprostotos. 40 dienu ilgi protesti vasarā izcēlās pēc tam, kad valdība lēma par mediju magnāta Deļana Pejevska iecelšanu nacionālā drošības dienesta priekšnieka amatā. Demonstranti uzskatīja to par piemēru privāto interešu ietekmei uz valsts institūcijām. Lai gan Bulgārijas parlaments vēlāk atcēla lēmumu par D. Pejevska iecelšanu amatā, protesti pārauga vardarbīgās sadursmēs. Protestētāji arī toreiz prasīja valdības atkāpšanos un iebilda pret centieniem grozīt valsts budžetu.

Komentāri

Pievienot komentāru