Jaunākais izdevums

Sācis savu karjeru kā sportists, turpinājis kā komjaunatnes līderis, iekšlietu sistēmas darbinieks un politiķis, nu jau vairākus gadus kādreizējais iekšlietu ministrs Ziedonis Čevers ir pievērsies vienīgi uzņēmējdarbībai. Turklāt ārpus Latvijas, jo šeit viņu valsts līmenī ne pārāk mīlot.

Arī pats pret šeit notiekošajiem procesiem Čevers savos izteikumos nav īpaši saudzīgs – uzņēmēji ir pusdepresīvā stāvoklī, lats ticis nepareizi novērtēts, analītiķi, kas nav spējīgi domāt, bet mūsu ceļi… Tie ved uz nekurieni.

picturegallery.b08dded6-a358-4959-9c38-918eb7ab2d63

Kādu jūs redzat pašreizējo politekonomisko situāciju Latvijā?

Tā ir pietiekami smaga, runājot gan par politiku, gan par ekonomiku. Faktiski šī ir ceturtā reize Latvijas neatkarības pastāvēšanas vēsturē, kad mēs saskaramies ar krīzi. Pirmā bija deviņdesmito gadu sākumā, otrā – 1995. gadā, kad norisinājās banku krīze, trešā – 1998. gadā, saistībā ar notikumiem Krievijā, ceturtā – esošā, kas ir un vēl būs lielākā no visām.

Vieni šobrīd apgalvo, ka pie pašreizējās situācijas vainojama esot teju negaidītā globālā ekonomiskā krīze, otri – ka iepriekšējos gados nemākulīgi saimniekojusi Latvijas valdība. Cik lielā mērā, jūsuprāt, varēja prognozēt to, kas notiek pašreiz?

Tā patiešām ir globāla krīze, kas agri vai vēlu būtu notikusi, un ļoti daudzi pasaules ekonomisti to ir prognozējuši ar precizitāti līdz pat mēnesim. Stimulējot ekonomikas attīstību, aizmirstot par ražošanas sfēru, liels uzsvars tika likts uz tā sauktajām biržu spekulācijām, kur, palielinoties relatīvai naudas masai, nebija radīta pievienotā vērtība, un šis burbulis plīsa. Tas varēja notikt pirms diviem gadiem, vai arī pat pirms Irākas kara. Taču tas notika tagad – šā gada septembrī ASV, kur tas arī bija uzaudzēts. Tikai naivajiem, no analīzes attāliem cilvēkiem neradās jautājumi par to, vai šī krīze skars arī Latviju. Vai tad kāds varēja iedomāties, ka Eiropas finansisti nestrādā ar vēlmi nopelnīt ātro naudu, dolārus? Protams, viņi to darīja. Varbūt daudzos gadījumos tas nenotika «pa tiešo», bet gan caur ofšorkompānijām. Automātiski bija skaidrs, ka milzīgās finansiālās problēmas pārvietosies no Amerikas uz visu pasauli kā cunami vilnis. Un te rodas nākamais jautājums – vai tad Latvija nevarēja to prognozēt?!

Tiek lēsts, ka pašreiz tieši Latvija ir vienā no vissliktākajām situācijām…

Ir jāmēģina atrast saknes tam, kāpēc tā ir noticis. Mums bija viena no visstraujākajiem ekonomiskas kāpumiem, kas bija saistīts ar kokmateriālu, celtniecības, nekustamo īpašumu jomu utt. Jau sākot no neatkarības gadiem, cilvēkos tika ieaudzināta viena tēze – mēs būsim pakalpojumu sniedzēji. Šī tēze ir tik ļoti sadūmojusi prātus visiem – gan jauniešiem, gan pensionāriem, ka aizmirsta tiek viena būtiska pamatlieta – ja valsts neko neražo, tiek stimulēts straujš importa pieaugums. Šiem apstākļiem tika pakārtota visa Latvijas ekonomika, politika, partiju programmas – veidot Latviju kā pakalpojumu sniedzējvalsti. Turklāt faktiski visi tie līdzekļi, ko Latvijas valsts ieguva dažādu objektu privatizācijas ceļā, tika novirzīti nevis attīstībai, bet apēšanai.

Paejot zināmam laika sprīdim, apsīka diskusijas par latu. Nē, ne jau par lata stabilitāti, bet gan par latu kā naudas vērtību. Šis jautājums bija aktuāls 1995. gadā, it īpaši pēc banku krīzes. Ļoti daudzi runāja, ka lats nav pietiekami pareizi novērtēts, ka tā vērtība ir stipri vien paaugstināta pret tā laika vērtībām. Pēc ieiešanas Eiropas Savienībā (ES) mēs, ceļojot pa pasauli vai mēģinot izprast dažādus ekonomiskos procesus, redzējām, ka lata vērtība nav tāda, kā mēs paši to slavinam, sakot, ka mums ir stingra un pat «cieta nauda». Šī nauda ir laba tam, lai stimulētu ārzemju preču piegādātājus, taču tā nekādā gadījumā nestimulē vietējo ražošanu, līdz ar to zaudējot starpvalstu konkurencē. Tikai nedomājiet, ka tagad, krīzes apstākļos, es aģitēju latu devalvēt – nē! Devalvācija būtu noziedzīga pret Latvijas iedzīvotāju, kurš ir veidojis savus uzkrājumus, slēdzis līgumus par savu īpašumu pirkšanu. Uzdevums numur viens parlamentam ir noturēt stabilu latu. Devalvācijas veikšana ir nokavēta – jau pirms pieciem sešiem gadiem to vajadzēja pieskaņot pareizajam kursam, taču daudziem bija gūti oponēt Latvijas Bankas teorētiķiem, speciālistiem.

Ir jārunā par vēl kādu problēmu – faktiski visus neatkarības gadus mūsu uzņēmēji ir cīnījušies kā vienpatņi. Valsts viņiem nekad nav palīdzējusi, uzskatot, ka viņiem pašiem jābūt spējīgiem konkurēt. Viņiem tika teikts – mūciet visi no Austrumu tirgus uz iekarojiet Rietumu tirgu. Uzņēmēji tā arī izdarīja, bet izrādās, ka Rietumos viņus neviens negaida. Izrādās, ka Latvijas valsts tur nevienu mūsējo nelobē. Nākamā kļūda tika pieļauta, neattīstot mazos un vidējos uzņēmējus – viņiem tika noteikti dažādi slogi. Pat tad, kad stājāmies ES, mēs parādījām savu politisko netālredzību, parakstot iestāšanās līgumu bez kaut kādiem pārejas momentiem, kas aizsargātu mūsu uzņēmējus. Mēs tur vienkārši ielīdām iekšā.

Uzņēmēji, saprotot, ka valsts viņu labā nedarīs neko, sāka cīnīties paši, kā vien spēja. Tie nedaudzie ražotāji, kas mums ir, līdz šim brīdim tā arī nav spējuši uzaudzēt nekādus taukus. Šobrīd politiķi ļoti cer uz jaunajiem uzņēmējiem, kuri būtu gatavi turpināt šo cīņu, taču visus neatkarības gadus mūsu valstī lielākie bubuļi, ar ko biedē bērnus, ir milicis, bandīts, politiķis un uzņēmējs. Visi, kas bija uzņēmēji, automātiski tika ielikti tādā kā zagļu kategorijā.

Visi uzņēmēji biezie?

Jā, biezo kategorijā. Palasot, piemēram, Delfi komentārus, rodas sajūta, ka vienīgais, kuram nedrīkst piederēt nauda, ir Latvijas uzņēmējs vārdā Bērziņš, Liepiņš vai Sudrabiņš. Viņš pēc savas būtības nedrīkst būt bagāts, jo viņš ir vietējais. Šī psiholoģija ir slimīga. Rezultātā tā nu ir sanācis, ka mūsu uzņēmēji visus šos gadus ir atradušies pusdepresīvā stāvoklī, jo visu laiku uz viņiem varēja mest ar akmeni tiešā un pārnestā nozīmē tikai tāpēc, ka viņi daudz strādā, ka riskē ar savu mantu.

Tajā pašā laikā mēs veidojām lielu ierēdņu slāni, pat ārprātīgi palielinot viņiem darba samaksu, salīdzinot ar citām jomām. Mēs esam pirmajā vietā ES ierēdņu skaita ziņā uz iedzīvotāju daudzumu. Es to būtu gatavs akceptēt, ja vien viņi būtu piedalījušies mūsu valsts tautsaimniecības attīstības prognozēšanā, mūsu interešu lobēšanā, ja viņi būtu paredzējuši ekonomikas stratēģiskās izmaiņas. Taču mēs tikai nesen uzzinājām, ka mūsu izglītības sistēma nekam neder, jo tie speciālisti, ko mēs lielā daudzumā mācām, tautsaimniecībai nav vajadzīgi.

Pirms gada savukārt mēs bijām stipri pārsteigti, ka mums ir dārgākais piens Eiropā. Tam par godu pat notika īpaša sanāksme pie premjera, kurā piedalījās Ekonomikas, Finanšu un Zemkopības ministrijas speciālisti, kas tā arī neatrada atbildi uz jautājumu, kāpēc mums tas piens ir dārgākais. Ar tādiem ierēdņiem mēs nonāksim absolūti dziļā purvā. Un vēl – laikā, kad visa pasaule jau uztraucās par notiekošo finanšu jomā un ekonomikā, premjeri un prezidenti braukāja viens pie otra, meklēja risinājumus, kā izvairīties no finanšu un ekonomikas kolapsa, mūsu valstī par to neviens nerunāja, jo problēmas taču esot ļoti tālu – aiz okeāna. Attieksme bija vienkārša – kāpēc mums būtu jāuztraucas par to, kas notiek kaut kur Vācijā vai Francijā, jo te taču ir pilnīga miera osta. Mums ar tur notiekošajiem procesiem neesot nekāda sakara. Mūsu ierēdņi to vien dara, kā paļaujas uz pāris mēnešus novecojušiem datiem, ko dod Statistikas pārvalde.

Kā tādās situācijās rīkojas vienkāršs uzņēmējs, kuru ir skārušas ekonomiskās problēmas, kad viņam aptrūkstas nauda? Viņš mēģina apturēt savas firmas darbību, atbrīvoties no strādājošajiem, atsakoties pat no noslēgtajiem līgumiem, jo viņš ļoti labi saprot – par padarīto darbu viņš neko nesaņems, jo naudas plūsmas faktiski nav. Šādās situācijās cilvēki naudu sāk uzkrāt. Turklāt pat ļoti gudri un talantīgi cilvēki naudu sāk glabāt vienkārši burkā. Tā ir problēma, ar kuru šobrīd saskaras bagāti un nabagi cilvēki, policisti un bandīti, prokurori un tiesneši – nav skaidrās naudas. Vienam ir jāuztur uzņēmuma darbinieki, otram – divdesmit miesassargi, trešajam – ģimene, bet naudas nepietiek. Nedod Dievs, ja to nemeklēs bankā. Tas viss var novest pie zādzību un laupīšanu skaita palielināšanās mūsu valstī.

Tā ir perspektīva, kas mūs vēl sagaida?

Īstenībā mēs pat dūmus vēl neesam sajutuši. Taču arī par šo problēmu neviens nerunā.

Tajā pašā laikā ir nolemts samazināt policistu skaitu...

Mēs varētu to darīt, ja atlikušajiem maksātu lielāku algu, un tad mēs varētu prasīt, lai viņi strādā 24 stundas diennaktī, kā to dara mūsu premjers. Viņi to nedarīs patriotisku jūtu dēļ – to viņi jau darīja 1991. gadā un visus šos gadus, kaut kam ticēdami. Es nesaku, ka nevajag ticēt – valstij šādās reizēs ir jāpalīdz, bet par to ir jāsamaksā. Tiem cilvēkiem arī tomēr ir jāuztur savas sievas, bērni, mātes.

Ir skaidrs, ka viss ir absolūti negatīvi. Bet kā tad vajadzētu rīkoties šajā brīdī?

Vajadzētu paklausīties analītiķus, lai saprastu, ko runā ārzemju uzņēmēji, ar kādām problēmām viņi saskaras, kā vienu vai otru palīdzību no valsts prasa lielražotāji, koncerni pasaulē. Ja atceramies, šeit strādājošās komercbankas vērsās pie valdības un Latvijas Bankas ar lūgumu samazināt tām obligāto rezervju līmeni, lai dotu iespēju parādīties lielākam «dzīvās» naudas apjomam, lai paceltu likviditāti. Saprotu, ka tas ir ļoti sarežģīts jautājums: visa pasaule to darīja ļoti ātri, mēs – ar pusotra mēneša nokavēšanos. Var jau būt, ka tam ir objektīvi iemesli, kurus es nezinu, bet, ticiet man, es analizēju Latvijā notiekošos procesus apmēram pēdējos piecus gadus un arvien vairāk nonāku pie secinājuma, ka viņiem vajadzīgās analīzes nav bijis. Protams, var jau būt, ka šāda analīze ir, bet ar uzrakstu slepeni. Man gan šķiet, ka te vairāk var runāt par dumjumu un bezatbildību.

No politiķu vai konkrētu amatpersonu puses?

Es runāju par pilnīgi visām amatpersonām, kas ir atbildīgas par šo jautājumu lemšanu. Mēs ar jums domājam, ka viņi par mums domā. Bet patiesībā mums vajadzētu pajautāt, kāpēc mums šķiet, ka viņi par mums domā. Visas viņu darbības liecina, ka viņi par mums nav domājuši līdz šim. Savukārt tad, kad viņi sāka domāt, bija jau par vēlu.

Domāt par sevi vai arī kādu citu?

Es nevaru spriest, par ko viņi domā. Pat negribu minēt to. Mani uztrauc, ka mūsu amatpersonas nestrādā ar mūsu valsts tautsaimniecības un ekonomikas attīstības arhitektūru. Bez vīzijām nav nākotnes. Tas ir kā virzīties uz mērķi caur brikšņiem ar aizsietām acīm.

Mēs visi esam sapratuši, ka pastāv naudas aizdevumu problēma. Visi, izņemot valdību, jo tā brīnās. Turklāt pats dīvainākais ir tas, ka valdība brīnās kopā ar FKTK. Bet vēl traģiskāk ir, ka brīnās arī Latvijas Banka – kā nevar atrast naudu?! Mēs varētu saprast, ka nauda ir vienkārši jāatrod, ja būtu sākusies neliela reģionāla krīzīte kaut kur Latgalē vai Kurzemē vienai baņķelei no Bauru pagasta. Tad valdība varētu pakasīt pakausi un pateikt – nauda būs, ja mēs tevi pārņemsim. Taču naudas nav, jo krīze nav tikai Bauru pagastā – tā ir visur. Naudas nav arī tiem, kas līdz šim to ir aizdevuši attiecīgajai baņķelei. Savukārt valstij, pārņemot šo baņķeli, izrādās, ar 51% akciju ir par maz, lai gan vēl 34% nemaz nav balss tiesību. Es, tāpat kā daudzi citi, noticēju, ka valsts banku pārņems un ar to viss būs kārtībā. Taču izrādījās, ka divas nedēļas pēc bankas pārņemšanas vēl vispār nekas nav pārņemts, ka valstij nepieder pat minētais 51% akciju.

Kas tad, jūsuprāt, notika šo divu nedēļu laikā?

Es nezinu. Ir skaidrs tikai tas, ka pusotra mēneša laikā netika darīts nekas, lai situāciju stabilizētu. Pats traģiskākais ir tas, ka runa ir ne tikai par vienu baņķeli no Bauru pagasta, bet gan par visu banku sistēmu, kas trīcēja un drebēja visu to laiku, kamēr Latvijas valdība mēģināja atrast izeju. Visa mūsu banku sistēma ir ļoti sasaistīta. Visa mūsu valsts finanšu sistēma ir atkarīga no banku darbības. Tajā ir ļoti daudz nerezidentu, un izskatās, ka to ir aizmirsusi gan FKTK, gan Latvijas Banka. Ja mēs vienai baņķelei ierobežojam darbību, tad tas ir sitiens pa nerezidentiem. Tiek parādīts, kāds signāls tiek dots pārējiem nerezidentiem, kam nauda ir citās bankās. Ja bija vēlme panākt, lai nauda neaizplūst no bankas, tad, ziniet, to parasti dara ar pozitīvām metodēm, nevis sitot ar bomi pa galvu. Tāpat cilvēkam nevar uzdot jautājumus, sitot ar bomi pa mēli vai, vēl trakāk, stumdot iekšā kamerās. Tādās situācijās ir jārunā, jāpārliecina, jāpieņem adekvāti lēmumi. Nezinu, ar ko tas viss beigsies vienai bankai, bet man ir ļoti skumīgi, ka mēs neesam sapratuši – attiecīgā banka tādā stadijā, kādā tā ir šodien, nemaksā tik, cik tā maksāja vēl pirms pusotra mēneša. Man šķiet, ka pat aklajam Drošības policijā vai FKTK ir redzams, ka pašreizējās valsts aktivitātes šajā jomā rada pretējo efektu. Nervozitāte un stress ir iedzīts.

Tātad, jūsuprāt, šo baņķeli no Bauru pagasta glābt neizdosies?

Ja būs tāda lēkāšana, kā to dara mūsu finanšu darboņi, tas viss var beigties traģikomiski. Turklāt ne tikai mums, bet arī mūsu mazbērniem. Mēs jau esam pieraduši, ka daudzas problēmas risina uz mūsu maciņu rēķina, bet trakākais ir tas, ka tagad to var sākt darīt ar mūsu mazbērnu maciņiem. Nedod Dievs, ja netiks saprasts, ka banku sistēma nav bodīte, kur pārdod plastmasas dakšiņas, bet gan visas mūsu valsts ekonomikas asinsrite. Tāpat ceru, ka visa tā bankas pārņemšana nebūs bijusi ieplānota ar joku jau pašā sākumā. Pretējā gadījumā te būtu darbs mūsu drošības dienestu darbiniekiem, jo būtu skaidrs – kāds nav pildījis savus pienākumus. Es tagad runāju ne tikai par bankas vadītājiem, bet arī par ierēdņiem, kas pusotru mēnesi kaut ko ne tā ir stāstījuši valdības vadītājam un sabiedrībai.

Apzināti vai neapzināti?

Te atkal runa ir par to, kā veidojas mūsu ierēdņu konglomerāts, kurš pat sevi apkalpot nespēj. Tas man atgādina ļoti vecu cilvēku, kurš pat uz labierīcībām nevar aiziet bez citu palīdzības. Tāda ir mūsu analītiķu kopa, kas bez Ivara Godmaņa sitiena ar dūri pa galdu nespēj loģiski padomāt. Es stipri šaubos, vai kāds bankā strādājošais apzināti darītu kaut ko, lai tā nogrimtu.

Pietiekoši augstu stāvoši banku eksperti ir izvirzījuši jautājumu, vai šo jūsu piesaukto banku no Bauru pagasta valstij vispār vajadzēja sākt glābt...

Man nav skaidrs, kāpēc savu skatījumu par mūsu banku sistēmu, par latu sniedz kaut kādi eksperti no aizjūras, no Skandināvijas. Viņi pat runā nevis par savām problēmām, bet gan par Latviju kā Skandināvijas iekšējo tirgu. Varbūt viņiem vairāk vajadzētu domāt par savām bankām? Viņi ir tādi paši ierēdņi, kādi Latvijas valstī jau daudz ir redzēti, tikai ar vienu atšķirību – viņiem ir paveicies dabūt labāk apmaksātu darbu. Dod Dievs visām bankām šo laiku izturēt, jo pašreizējās krīzes apstākļos visi sēž vienā laivā. Interesanti, ka pēdējā laikā uz dažādām pārraidēm no banku puses populāri ir sūtīt nebūt ne pirmās personas – lai vēlāk varētu pateikt, ka viņš nemaz nav bijis kompetents par attiecīgo tēmu runāt, ka viņam tādu pilnvaru nemaz nebija. Interesanta ir arī sagadīšanās, ka cilvēks, kurš ilgus gadus vadīja FKTK, tagad ir labā amatā bankā Zviedrijā. Mūsu valstī šādas sakritības ir visai bieži.

Un tomēr – kāda tad, jūsuprāt, ir izeja no esošās situācijas?

Pirmām kārtām vajadzētu domāt ne tikai par naudas dabūšanu, bet arī par ticības atgūšanu sabiedrībā, un to var izdarīt tikai ar praktiskiem soļiem. Ir būtiski, lai cilvēki saprastu, ka saimnieki šajā zemē ir Latvijas valdība, Latvijas Banka, FKTK, ka tas, ko viņi ir pateikuši, ir kā marmorā iecirsts. Nevajag vairāk tautu tracināt – tas jau ir izdarīts.

Varbūt novēloti, bet valdība šobrīd dara diezgan daudz lietas labā. Es, šķiet, arī saprotu, kāpēc mūsu valstsvīri tik ļoti streso. Ne tikai tāpēc, ka tuvojas Jaunais gads. Ir atsevišķi zemūdens akmeņi, ko perfekti saprot valdības vadītājs un finanšu ministrs. Taču es negribu jaukties pietiekami sarežģītā sfērā, kas skar finanšu sistēmas stabilitāti Latvijas valstī. Ļoti ceru, ka Latvijas valstij izdosies dabūt aizņēmumu – ne tikai tāpēc, lai stabilizētu finanšu sistēmu, bet lai dotu vismaz cerību stariņu, ka mūsu banku sistēma atdzīvosies un mēs visi neizputēsim. Mani uztrauc tas, ka savulaik visus tracināja ziņas par pārsimts tūkstošiem latu, tagad nevienu neuztrauc miljonu dalīšana, bet, kad runa sākas par miljardiem, visi izturas tā, ir kā runa būtu par tūkstoša aizņemšanos no kaimiņa.

Acīmredzot runa ir par iedzīvotāju prātiem neaptveramām summām...

Es vairāk domāju par to, kā šī nauda tiks atdota, jo kurš atdos, tas tāpat jau ir skaidrs – mēs ar jums. Uzskatu, ka šajā situācijā vajadzētu apturēt Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu, bet gadījumā, ja kāds daudz bļaustīsies šajā sakarā, paskatīties, ar ko vispār nodarbojas aģentūra Jaunie trīs brāļi, kādi ir tās noslēgtie līgumi ar visādiem ārzemju ekspertiem. Tāpat vajadzētu tikt skaidrībā, kāpēc bibliotēkas būvniecības līgumā ir iekļauts punkts par sankcijām darbu pārtraukšanas gadījumā. Par to visu kādam vajadzētu atbildēt. Es neesmu no tiem, kas uzskata, ka bibliotēku nevajadzētu celt. Tomēr situācijā, kad ir iestājusies absolūtā tumsa, to gaismu no Gaismas pils neredzēs pat Pārdaugavā – tā būs tikpat tālu kā Polārzvaigzne debesīs.

Šobrīd naudu vajadzētu patērēt sociālās spriedzes noņemšanai, lai palīdzētu tiem cilvēkiem, kuri ir paņēmuši kredītus sava vienīgā dzīvokļa vai mājiņas iegādei. Vajag palīdzēt darbspējīgiem un līdz šim visus rēķinus kārtīgi maksājušajiem cilvēkiem, kuriem šodien ir radušās īslaicīgas finansiālās problēmas. Tāpat jādomā, kā risināt bezdarba problēmu, it īpaši ņemot vērā, ka tūlīt atgriezīsies slavenie uz Īriju un Angliju aizbraukušie tautieši. Varbūt arī ir pienācis pēdējais laiks padomāt par normālu tranzīta ceļu izveidošanu, taču nav jēgas būvēt piecu joslu ceļu katrā virzienā no Rīgas uz Siguldu. Tas ir tāpat kā būvēt ceļu uz kaimiņvalsti, zinot, ka tur nekad nebūs robežpunkta. Naudu vajag iedot zinātniekiem, ieguldīt inovācijās, lai tiktu attīstīts tas, ar ko mēs varam konkurēt.

Visu jūsu minēto un vēl daudzu citu iemeslu dēļ ļoti negatīva sabiedrības attieksme šobrīd ir pret valdību, pret vadošajām partijām. Kādu jūs redzat politisko spektru, politisko eliti pēc nākamās Saeimas vēlēšanām?

Politiķus Latvijā nekad nav mīlējuši. Savukārt pašreizējā situācijā visām Saeimas partijām vajadzētu apvienot spēkus un pārstāt «ēsties» savā starpā, lai viņi paši drīz nekļūtu par bezdarbniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Čevers: Nevajag baidīties no bagātiem cilvēkiem - viņi maksā nodokļus un rada darbavietas

LETA, 15.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nevajag baidīties no bagātiem cilvēkiem - viņi maksā nodokļus un rada darbavietas. Tāpat nevajadzētu baidīties nedz no Rietumu, nedz no Krievijas investoriem, uzsver ekspolitiķis un bijušais iekšlietu ministrs Ziedonis Čevers.

Čevers savulaik ir bijis partijas Saimnieks un Brīvības partijas līderis. Pēdējos 15 gadus neesot aktīvi darbojies politikā, tikai konsultējis atsevišķas partijas. Piemēram, palīdzējis nākt pie varas Rīgas domē sociāldemokrātam Gundaram Bojāram un nosēdinājis pie viena galda Saskaņas centru un Tēvzemei un brīvībai/LNNK.

«Zināt, man žēl tās nācijas, kura redz savu perspektīvu, ka tai nav savu «oligarhu», nav savu bagātu cilvēku,» saka Čevers. Tādas tautas, pēc Čevera domām, maļas pa pagātni, nevar sevi atrast. Tieši to pašu dara arī politiķi, kas pazaudējuši darbības pamatvirzienus. Tas viss atgādina kustību meža biezoknī bez kompasa, kad ejam pa vienu un to pašu ceļu, tad atgriežamies un neko jaunu neieraugām. Tā arī ar «oligarhiem». Čevers vēlētu latviešiem izvirzīt sev mērķi - visiem kļūt bagātiem, lai šos līdzekļus varētu ieguldīt valsts attīstībā, savu bērnu izglītošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cenšoties ierobežot Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa izplatību, nāksies kontrolēti iznīcināt mežacūkas, pretējā gadījumā vīruss iznīcinās to populāciju, līdzi paņemot arī cūkkopību un gaļas pārstrādes nozari, atzīst Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Jautāts, kad varētu izdoties ierobežot mēra izplatību, Balodis sacīja, ka viss atkarīgs no tā, kā PVD inficētajā zonā tiks galā ar mežacūku populāciju.

«Jautājums par medībām noteikti būs jāizskata, ja slimība izrādīsies endēmiska, proti, izplatīsies mežacūku populācijā. Lai to nepieļautu, populācijai jābūt mazai, turklāt nevis dažu mēnešu, bet gan gadu garumā. Pretējā gadījumā mežacūkas dabiskā veidā iznīcinās mēra vīruss, «paraujot» līdzi vairākas nozares, sākot ar cūkkopību, dzīvnieku kautuvēm, barības ražošanu un beidzot ar gaļas pārstrādi. Tad sekas nav prognozējamas,» sacīja Balodis.

Viņš arī norādīja, ka mežacūkas nedrīkstēs šaut intensīvi, jo tad tās panikā migrēs uz pārējiem mežiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirgotāji gaida oficiālu PVD rīkojumu par Lietuvas cūkgaļas produkcijas importa liegumu; izņemti atsevišķi produkti

Nozare.lv, 24.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc paziņojuma saņemšanas par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu vienā no lielākajām fermām Lietuvā un tam sekojošo Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīkojumu par svaigās gaļas importa aizliegumu, kaimiņvalsts svaigās cūkgaļas tirgošana tirdzniecības vietās Latvijā tiek pārtraukta, tikmēr pārējā cūkgaļas produkcija tiks tirgota līdz tālākiem PVD rīkojumiem, biznesa portālam Nozare.lv atzina aptaujātie tirgotāji.

Lai gan oficiāls rīkojums no Lietuvas vēl nav saņemts, ievestās svaigās cūkgaļas izņemšana no tirdzniecības vietām šodien ir sākta, kā arī tiek pārbaudīti gaļas piegādātāji, sacīja SIA Maxima Latvija Zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Gulbe.

Prevencijas nolūkos visā Latvijā esam sākuši no Lietuvas ievestās svaigās cūkgaļas izņemšanu no tirdzniecības. Tā kā PVD rīkojums apturēt cūkgaļas importu izdots, balstoties uz telefona sarunu ar Lietuvas Pārtikas un veterināro dienestu, un nav oficiāls, esam sagatavojuši svaigās gaļas iepircēju sarakstu no Lietuvas, ar kuriem Maxima Latvija apturēs svaigās cūkgaļas un tās produkcijas iepirkumu, līdz ko būs saņemts oficiāls apstiprinājums no Lietuvas PVD, sacīja Gulbe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Āfrikas cūku mēri pirmo reizi konstatē Pušas un Taurenes pagastos

LETA, 28.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 55 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, turklāt sērga pirmoreiz skārusi Pušas un Taurenes pagastus, liecina PVD informācija.

Rēzeknes novada Pušas pagastā ĀCM konstatēts sešām meža cūkām un arī Vecpiebalgas novada Taurenes pagastā vīruss atklāts sešām meža cūkām.

ĀCM meža cūku populācijā šajā nedēļā konstatēts arī 15 meža cūkām Dundagas novada Dundagas pagastā, pa trim meža cūkām Dobeles novada Dobeles pagastā un Tukuma novada Lestenes pagastā. Tāpat ĀCM konstatēts arī divām meža cūkām Madonas novada Aronas pagastā, Tukuma novada Degoles pagastā.

ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts arī pa vienai meža cūkai Baltinavas novada Baltinavas pagastā, Ērgļu novada Sausnējas pagastā, Limbažu novada Limbažu pagastā, Lubānas novada Indrānu pagastā, Ludzas novada Pureņu pagastā, Madonas novada Liezēres pagastā, Pārgaujas novada Raiskuma pagastā, Rēzeknes novada Mākoņkalna, Freimaņu, Kantinieku un Audriņu pagastos, kā arī Ropažu novada Ropažu pagastā, Salacgrīvas novada Liepupes pagastā, Tukuma novada Džūkstes pagastā, Talsu novada Laucienes, Valdgales un Laidzes pagastos, kā arī Ventspils novada Ances pagastā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā diennaktī Latvijā izcēlušies 195 pērnās zāles ugunsgrēki, kas ir šogad lielākais kūlas dedzināšanas rekords šogad.

Savukārt nedēļas nogalē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 191 izsaukumu uz kūlas ugunsgrēku, liecina VUGD informācija.

Lielākie kūlas ugunsgrēki brīvdienās dzēsti:

  • Ludzas novada Pildas pagastā – 40 hektāri;
  • Salaspils novada Salaspils pagastā – 15 hektāri;
  • Ludzas novada Brigu pagastā, Dobelē Lauku ielas galā, Daugavpilī Aiviekstes ielā – 10 hektāri;
  • Daugavpils novada Kalkūnes pagastā, Auces novada Lielauces pagastā – 9 hektāri;
  • Inčukalna novada Inčukalna pagastā, Ludzas novada Briģu pagastā – 8 hektāri;
  • Tukuma novada Jaunsātu pagastā, Ciblas novada Līdumnieku pagastā, Daugavpilī Gulbju ielā – 5 hektāri;
  • Daugavpils novada Tabores pagastā, Riebiņu novada Silajāņu pagastā, Kārsavas novadā, Daugavpils novada Demenes pagastā, Gulbenes novada Stradu pagastā, Limbažu novada Viļķenes pagastā – 4 hektāri;
  • Daugavpils novada Lauceses pagastā, Daugavpilī Kandavas ielā, Madonā Rūpniecības ielā, Alsungā Skolas ielā, Dobeles novada Bikstu pagastā, Mālpils novadā – 3 hektāri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pagājušajā nedēļā - no 21. līdz 25.augustam - konstatējuši 19 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, liecina PVD informācija.

ĀCM meža cūku populācijā pagājušajā nedēļā konstatēts trijām meža cūkām Viesītes novada Elkšņu pagastā, kā arī pa divām meža cūkām Alūksnes novada Mārkalnes pagastā, Madonas novada Bērzaunes pagastā un Tukuma novada Džūkstes pagastā.

Tāpat ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts arī pa vienai meža cūkai Cesvaines novada Cesvaines pagastā, Gulbenes novada Līgo pagastā, Jelgavas novada Glūdas pagastā, Kārsavas novada Mežvidu pagastā, Kokneses novada Bebru pagastā, Ogres novada Taurupes pagastā, Priekuļu novada Priekuļu pagastā, Sējas novada Sējas pagastā, Talsu novada Ārlavas pagastā un Vecpiebalgas novada Taurenes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 929 meža cūkām 73 novadu 196 pagastos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

PVD Āfrikas cūku mēri atklāj vēl trīs jaunos pagastos Latgalē

BNS, 20.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pēdējo dienu laikā ir atklāts vēl deviņām meža cūkām Latgalē un Vidzemē, tostarp Krāslavas novada Kaplavas pagastā, Daugavpils novada Naujenes pagastā un Daugavpils novada Vaboles pagastā, kur ĀCM iepriekš nebija konstatēts, aģentūrai BNS pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

2015.gadā jauni ĀCM gadījumi meža cūkām konstatēti trīs jaunos pagastos - vienai nomedītajai meža cūkai Krāslavas novada Kaplavas pagastā, trijām nomedītajām [meža cūkām] Daugavpils novada Naujenes pagastā un vienai nomedītajai [meža cūkai] Daugavpils novada Vaboles pagastā, sacīja Joffe, piebilstot, ka jauni novadi, kuros konstatēta saslimšana ar ĀCM, nav nākuši klāt.

Informācija PVD mājaslapā liecina, ka PVD līdz šā gada 16.janvārim ir konstatējis vēl deviņus jaunus ĀCM saslimšanas gadījumus meža cūkām, tostarp četrām cūkām Daugavpils novada Naujenes pagastā. Tāpat ĀCM ir atklāts Daugavpils novada Vaboles pagastā, Krāslavas novada Kaplavas pagastā, Naukšēnu novada Ķoņu pagastā, Burtnieku novada Rencēnu pagastā un Burtnieku novada Valmieras pagastā - katrā pa vienai slimai meža cūkai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Āfrikas cūku mēri pirmo reizi konstatē Vecsaules, Dobeles, Staburaga un Maltas pagastos

LETA, 21.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 27 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, turklāt sērga pirmoreiz skārusi Vecsaules, Dobeles, Staburaga un Maltas pagastus, kuros konstatēts pa vienai beigtai meža cūkai, liecina PVD informācija.

ĀCM meža cūku populācijā šajā nedēļā konstatēts arī septiņām meža cūkām Tukuma novada Degoles pagastā, kā arī pa divām meža cūkām Preiļu novada Pelēču pagastā, Tukuma novada Džūkstes pagastā un Talsu novada Valdgales pagastā.

Tāpat ĀCM šajā nedēļā konstatēts pa vienai meža cūkai Babītes novada Salas pagastā, Dagdas novada Ķepovas pagastā, Ērgļu novada Jumurdas pagastā, Iecavas novada Iecavas pagastā, Limbažu novada Limbažu pagastā, Ludzas novada Pildas pagastā, Pārgaujas novada Straupes pagastā, Priekuļu novada Liepas pagastā, Ropažu novada Ropažu pagastā un Vecumnieku novada Skaistkalnes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 733 meža cūkām 70 novadu 168 pagastos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 25 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, turklāt sērga pirmoreiz skārusi Bauskas novadu, liecina PVD informācija.

Bauskas novada Vecsaules pagastā konstatēta viena no ĀCM nobeigusies cūka. Tāpat ĀCM pirmo reizi konstatēts arī Lībagu pagastā (Talsu novadā), kur konstatēta viena no ĀCM nobeigusies meža cūka.

ĀCM meža cūku populācijā šajā nedēļā konstatēts arī piecām cūkām Tukuma novada Degoles pagastā, četrām meža cūkām Talsu novada Īves pagastā, kā arī divām meža cūkām Limbažu novada Viļķenes pagastā.

Tāpat ĀCM konstatēts arī pa vienai meža cūkai Balvu novada Lazdulejas pagastā, Beverīnas novada Brenguļu pagastā, Daugavpils novada Vaboles pagastā, Dobeles novada Jaunbērzes pagastā, Gulbenes novada Druvienas pagastā, Limbažu novada Limbažu pagastā, Pārgaujas novada Raiskuma pagastā, Priekuļu novada Priekuļu un Liepas pagastos, Salacgrīvas novada Salacgrīvas pagastā, Talsu novada Laucienes un Ārlavas pagastos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ķekavas pagasta pašvaldības darbā konstatētas vairākas nepilnības

Andris Krūms, Ķekavas pagasta pagaidu administrācijas vadītājs, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāra padomnieks, 02.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pabeigts darbs pie situācijas apzināšanas Ķekavas pagasta pašvaldībā pēc tam, kad, konstatējot nelikumības apstiprinot teritorijas plānojumu, tika atlaists iepriekšējais deputātu sastāvs.

Ķekavas pagasta pagaidu administrācija pētot iepriekšējās pagasta padomes lēmumus, konstatēja, ka novārtā tika atstāti būtiski pagasta attīstības jautājumi. Piemērām, bērnudārza rindā ir pierakstīti 650 bērni, bet netika pieņemts neviens lēmums, kas būtu orientēts uz problēmas risinājumu. Arī jaunas skolas būvniecības iecere apstājās pie projekta izstrādes. Zīmīgi, ka šo sabiedriski nozīmīgo objektu realizācijai nebija sakārtoti arī teritorijas plānošanas dokumenti. Arī pagasta administrācijas kapacitāte un procedūras vairs nespēja apkalpot arvien pieaugušo Ķekavas iedzīvotāju skaitu. Iespējams minētāis ir saistīts ar to, ka 11 deputāti pārstāvēja 10 vēlēšanu sarakstus, un līdz ar to nespējā koordinēti strādāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizliegums paplašināt dāņu cūku fermas neatbilst Satversmei

Vēsma Lēvalde, Db, 13.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa ir pieņēmusi spriedumu lietā par Lažas pagasta padomes teritorijas plānojumu 2007.–2019.gadam, kurā ietverts aizliegums paplašināt dāņu uzņēmējiem piederošās cūku fermas. Spriedums nav lebvēlīgs pagasta iedzīvotājiem, pašvaldībai un vietējiem uzņēmējiem, kuri iebilda pret fermu paplašināšanu.

Satversmes tiesas spriedums vēstī: "Satversmes 105.pants citastarp noteic, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu un īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu."

Lieta tika ierosināta pēc SIA Nygaard International pieteikuma. Pieteikuma iesniedzēja vēlas Lažas pagastā paplašināt ar cūku audzēšanu saistītu komercdarbību, taču to liedzot Lažas pagasta teritorijas plānojuma normas (apstrīdētās normas), kas noteic, ka netiek atļauta esošo lopkopības fermu paplašināšana un/vai jaunu lopkopības fermu būvniecība, kā arī nosaka maksimāli pieļaujamo mājdzīvnieku skaitu uz konkrētā apbūves gabala platību: uz 20 cnt cūku kopejās dzīvmasas – 1 ha.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - PNB Bankas klientiem garantētās atlīdzības sāks izmaksāt 22.augustā

Žanete Hāka, 17.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību AS «PNB Banka» klientiem, sākot ar 22. augustu, uzticot garantēto atlīdzību izmaksu veikt AS «Citadele banka».

Tādējādi garantēto atlīdzību izmaksas AS «PNB Banka» klientiem tiks uzsāktas piektajā darbadienā kopš noguldījumu nepieejamības iestāšanās, kuru FKTK konstatēja ar 15.augusta lēmumu.

Saskaņā ar likumu garantētajai atlīdzībai ir jābūt pieejamai bankas klientiem, sākot ar astoto darbdienu pēc dienas, kad konstatēta noguldījumu nepieejamība. Katram AS «PNB Banka» klientam tiks izmaksāta garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro. Garantēto atlīdzību izmaksai AS «PNB Banka» klientiem ir nepieciešami aptuveni 279 miljoni eiro.

Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF), un šim mērķim nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta. 99,2% AS «PNB Banka» klientu garantētās atlīdzības veidā saņems savus noguldījumus pilnībā. No tiem 95% ir iekšzemes klientu, savukārt tikai 4,2% - ārvalstu klientu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Idejas rodas viena pēc otras

Rūta Cinīte, 19.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā 10 gadu dzīvošanas ārpus Latvijas, kandavnieki Daina Toka un Ziedonis Pētersons atgriezušies pie Abavas krastiem

Daina prombūtnē bijusi kopumā 15 gadus, pamatā Norvēģijā, tostarp 10 gadus Bergenā, nedaudz padzīvojusi arī Kanādā. Ziedonis – 11 gadus.

Abi atgriezušies uz dzīvi Latvijā un ar nosaukumu Kurzemes Laivinieks viņi pirmo sezonu Kandavā piedāvā ūdens sporta inventāra nomu un tā tirdzniecību. Pievērsušies arī dārzeņu, ogu un stādu audzēšanai, viņi plāno veidot amatniecības un kūku cepšanas meistarklases. Abu galvas ir pilnas idejām, kuras būtībā pašas rodas viena pēc otras. Viņi grib darīt vēl un vēl, bet diemžēl neredz pietiekamu atbalstu no pašvaldības un daļēji arī vietējo puses. Nesen gan mainījies pašvaldības deputātu sastāvs, kas vieš cerīgāku skatu uz sadarbību un ideju realizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apgāds Dienas grāmata izdevis Māras Zālītes interviju grāmatu ar rakstnieku Imantu Ziedoni To mēs nezinām. Sarunas ar Imantu Ziedoni.

Grāmata tapusi no ieceres 2000. gadā, kad abi dzejnieki dažādās Rīgas kafejnīcās risināja sarunas par dzīvi, kultūru, literatūru. Īpaši izceļams ne tikai pilnīgais, pārbagātais sarunu saturs, bet arī šīs «interviju» grāmatas apbrīnojami precīzā un grodā iekšējā saspēle, kāda pa spēkam tikai autoram, kas ir dzejnieks un dramaturgs vienā.

«Manām sarunām ar Imantu Ziedoni nav ne sākuma, ne beigu,» raksta M. Zālīte. «Esam sarunājušies vairāk nekā trīsdesmit gadu. Šeit lasāms tikai fragments īsā laika nogrieznī. Tā ir 2000. gada pirmā puse. Mēs arī agrāk šad un tad mēdzām iegriezties kafejnīcās un runāt par… Te nu būs redzams, par ko tie dzejnieki runā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pašvaldība izvirza nosacījumus cūku kompleksa būvniecības iecerei

Daiga Ozola, Db, 27.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežāres pagasta padome lēmusi par papildus nosacījumu izstrādi dāņu kompānijai SIA CMC Ozoli, kura iecerējusi būvēt cūkkopības kompleksu pagastā.

Mežāres pagasta padome uzņēmumam uzdevusi pie ietekmes uz vidi novērtējuma noslēguma ziņojuma izstrādāt papildus detalizētu pielikumu, kuru jāapstiprina Vides pārraudzības valsts birojam, Db atklāja Mežāres pagasta padomes priekšsēdētāja Kornēlija Brūniņa. Nosacījumi paredz, ka kompleksa būvniecība var notikt tikai vienā zemes gabalā, nevis divos, kā pašreiz plānots. Savukārt mēslojumam jātiek pārstrādātam substrātos, un tam ir jābūt pamata pārstrādes veidam, nevis alternatīvai, kā tas norādīts pašreiz. Tāpat zemes gabalā, kurā plānota būvniecība, jāveic detālplānojums. „Ja šie nosacījumi tiks izpildīti, pašvaldība vēlreiz skatīs būvniecības ieceri,” norādīja K.Brūniņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

ĀCM šonedēļ pirmo reizi konstatēts Ķekavas novadā, kā arī Babītes un Ugāles pagastos

LETA, 08.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 20 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušos mežacūku, tajā skaitā ĀCM pirmo reizi konstatēts Ķekavas novadā, kā arī Babītes un Ugāles pagastos, liecina PVD informācija.

ĀCM pirmo reizi konstatēts vienai beigtai meža cūkai Ķekavas novada Ķekavas pagastā, kā arī pa vienai beigtai meža cūkai Babītes un Ugāles pagastos.

Tāpat ĀCM meža cūku populācijā šajā nedēļā konstatēts arī sešām meža cūkām Vecpiebalgas novada Taurenes pagastā, pa divām meža cūkām Tukuma novada Irlavas pagastā un Madonas novada Liezēres pagastā, kā arī pa vienai beigtai meža cūkai Alūksnes novada Mārkalnes un Ziemeru pagastos, Dobeles novada Dobeles pagastā, Jaunpiebalgas novada Jaunpiebalgas pagastā, Limbažu novada Limbažu pagastā, Madonas novada Bērzaunes pagastā un Rēzeknes novada Lūznavas pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 976 meža cūkām 75 novadu 202 pagastos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zalāns atstādina 10 pašvaldību vadītājus

Sandra Dieziņa, Db, 14.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns parakstījis rīkojumus par 10 pašvaldību vadītāju atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas.

Pašvaldību vadītajus no amata ministrs atstādinājis par Teritorijas plānošanas likuma ilglaicīgu nepildīšanu, noteiktajā termiņā nenodrošinot teritorijas plānojumu izstrādi, informē ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.Lēmums par pašvaldību vadītāju atstādināšanu pieņemts, lai nodrošinātu pašvaldību turpmāku tiesisku darbību, informē D. Kārkliņa.

Kā teikts ministra rīkojumos, turpinot vadīt pašvaldību darbu, atstādinātie pašvaldību priekšsēdētāji var apdraudēt pašvaldības darbības tiesiskumu un iedzīvotāju likumīgo tiesību un interešu tiesisku realizēšanu, it īpaši teritorijas plānošanas un būvniecības jomā.

Teritorijas plānošanas likumā noteikts, ka vietējo pašvaldību teritorijas plānojumiem bija jābūt izstrādātiem un apstiprinātiem līdz 2007.gada 31.decembrim. Minētajām desmit pašvaldībām joprojām teritorijas plānojuma galīgā redakcija nav iesniegta atzinuma saņemšanai plānošanas reģionā un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noslēdzas sabiedriskā apspriešana cūkkopības kompleksa izbūvei Kuldīgas rajona Gudenieku pagastā

Vēsma Lēvalde, Db, 16.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

16. oktobrī noslēdzas sabiedriskā apspriešana SIA LatAgro iesniegtajai būvniecības iecerei, kas paredz 24 000 cūku kompleksa būvniecību ar iespēju perspektīvā uzstādīt biogāzes ražotni. Pagasta padomē Db informēja, ka līdz pusdienas laikam saņemtas ap 30 iedzīvotāju atsauksmju anketas, savukārt Suitu novada atdzimšanas biedrības aktīvisti Db informēja, ka savāktas ap 100 iedzīvotāju atsauksmju anketas.

"Mazajai iedzīvotāju aktivitātei sabiedriskajā apsriešanā par iemeslu ir absolūts informācijas vakuums," norādīja kāda pagasta iedzīvotāja. Pagasta padomē informācijas par būvniecības ieceri neesot ne iekštelpās, ne ēkas ārpusē. Tādas neesot nedz pagasta avīzē, nedz mājaslapā. Sludinājums bijis tikai laikrakstā Kurzemnieks, ko daudzi pagasta iedzīvotāji nepasūta.

SIA LatAgro ir Lietuvas kapitāla uzņēmums, liecina Lursoft dati. SIA LatAgro valdes loceklis saskaņā ar Lursoft datiem ir Baltsersens Klauss (Baltsersen Claus). Projektu plānots realizēt sadarbībā ar Dānijas kapitāla uzņēmumu, vienu no lielākajiem zemes īpašniekiem Latvijā un vienu no lielākajiem ES atbalsta saņēmējiem SIA Artis JP, Db informēja projekta pieteikuma iesniedzējs Aivars Kaimiņš. Projekta vajadzībām plānots nomāt no Artis JP vairāk nekā 2 000 ha zemes. Arī Lietuvas uzņēmums pilnībā piederot dāņiem, sacīja A. Kaimiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Gulbenes novadā būvēs vairākus ražošanas objektus

Dienas Bizness, 19.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gulbenes novada būuvalde izsniegusi plānošanas un arhitektūras uzdevumus vairākām ražošanas objektu būvniecības iecerēm, vēsta reģionālais medijs Dzirkstele.

Mēbeļu ražotāja SIA Avoti SWF Lizuma pagastā plāno būvēt gultu ražošanas cehu, SIA Site Nature parks Litenes pagastā vēlas izveidot mājas apstākļos ražotu produktu pirmsapstrādes cehu, vēsta medijs.

Tikmēr Druvienas pagasta SIA Dzirnavkalns J plāno būvēt kokapstrādes darbnīcu, kā arī atpūtas kompleksu un naktsmītņu namu. SIA LatGran Daukstu pagastā plāno celt koksnes granulu ražošanas cehu.

Savukārt Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas Vidzemes agroekonomiski kooperatīvā sabiedrība Beļavas pagastā grasās ierīkot graudu pirmapstrādes kompleksa gāzes apgādi, noskaidrojis medijs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikdienā lietojam apzīmējumus: banku sektors, Lielais četrinieks, ārvalstu un vietējās bankas, banku filiāles. Piemēram, Rietumu Bankas vadība sociālajos tīklos min terminu Lielais piecinieks, bet Signet Bank un citas nereti retorikā izmanto apzīmējumu vietējās bankas.

Vai lietotie termini ir pašizdomāti, un kāds ir to pamats, uz šiem jautājumiem Dienas Bizness mēģināja rast atbildes, konsultējoties ar Latvijas Bankas speciālistiem.

Šādi jautājumi radās, lasot, piemēram, Rietumu Bankas ierakstus sociālajos tīklos Facebook un LinkedIn, kur bankas valdes priekšsēdētāja Jeļena Buraja lieto apzīmējumu Lielais piecinieks. “Esmu gandarīta, ka Rietumu Banka pārstāv Latvijas kapitālu banku lielajā pieciniekā, turklāt ar būtisku atrāvienu no citiem tirgus dalībniekiem,” tā Jeļena Buraja pauda pērn, 8. decembrī, soctīkla Facebook Rietumu Bankas vietnē. Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kā arī jau pieminētā Jeļena Buraja plaši lieto vārdu salikumu vietējās bankas arī intervijās, tostarp Dienas Biznesā publicētajās. Līdztekus seko, ka tā sauktais Lielais četrinieks ir ārzemju kapitāla bankas, tomēr vai izteikumi ir precīzi un pamatoti ilgtermiņā – tas ir jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Izsludināts iepirkums Elejas sporta halles un baseina celtniecībai

Zane Atlāce - Bistere, 03.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas novada pašvaldība šonedēļ izsludinājusi iepirkuma konkursu Elejas sporta halles un baseina celtniecībai, informē novada pašvaldībā.

Piedāvājuma iesniegšanas termiņš noteikts 28. augusts. Ja iepirkuma procedūra noritēs veiksmīgi, pašvaldība vērsīsies Finanšu ministrijas pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomē ar lūgumu piešķirt aizņēmumu sporta kompleksa būvniecībai, to paredzot realizēt 3 gadu periodā - lielākie būvniecības darbi notiktu 2019.gadā, savukārt 2020. gadā būvdarbi varētu noslēgties.

SIA «DG Baltic» izstrādātais būvprojekts paredz, ka Elejas sporta halles un baseina celtniecība notiks trīs kārtās. Projekta pirmajā kārtā paredzēta baseina un administrācijas korpusa būvniecība, katlu mājas novietošana, esošās garāžas ēkas pārbūve, dīzeļdegvielas ģeneratora nojumes izveidošana un pazemes ugunsdzēsības rezervuāru būvniecība. Tāpat plānots izbūvēt arī maģistrālos inženiertīklus - siltumtrasi, ūdensapgādi un kanalizāciju, ārējo elektroapgādi un lietus kanalizācijas sistēmu. Savukārt projekta otrajā kārtā plānots būvēt sporta halli, bet trešajā kārtā veikt iekšpagalma teritorijas labiekārtošanu, bruģa seguma ieklāšanu un atpūtas zonas izveidi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji ceļoties ūdens līmenim Ogres upē, pasliktinājusies situācija plūdu riska teritorijā Ogresgala pagastā - pie dārzkopības sabiedrības Ogre applūdušas mājas divās šīs teritorijas ielās jeb līnijās, informē Ogres novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs.

Virs šīm līnijām ūdens pagaidām nekāpj, un, kā informē Ogres novada Pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis, glābēju palīdzība cilvēkiem pagaidām nav bijusi nepieciešama. Lielākā daļa applūdušo māju esot neapdzīvotas.

Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Viktorija Šembele, patlaban applūdušas ir aptuveni 40 mājiņas Upes ielā, turklāt ūdens līmenis turpina celties.

Glābēji kopā ar Valsts policijas un vietējās pašvaldības policijas darbiniekiem apseko applūdušās teritorijas un veic pārrunas ar iedzīvotājiem, piedāvājot viņiem iespēju evakuēties. Pagaidām gan no applūdušajām dārza mājiņām VUGD darbinieki nevienu cilvēku nav evakuējuši.

Komentāri

Pievienot komentāru