Nodokļi

Gandrīz 20% iedzīvotāju nezina, vai ir jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācijas

BNS, 27.02.2012

Jaunākais izdevums

Gandrīz 20% Latvijas iedzīvotāju nezina, vai viņiem ir jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācijas, pirmdien žurnālistiem sacīja pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Viņš pastāstīja, ka SKDS un Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) kopīgi veiktajā pētījumā secināts, ka gandrīz 20% iedzīvotāju nezina, vai atbilstoši Sākumdeklarēšanās likuma normām viņiem ir jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācija vai nav, turklāt, ja tomēr izrādītos, ka tā ir jāiesniedz, tikai 9% zinātu, ko un kā darīt.

Lai noskaidrotu, vai mantiskā stāvokļa deklarācija ir jāiesniedz Dienas Bizness piedāvā aizpildīt testu, kā arī iepazīties ar juristu skaidrojumiem.

«Redzam, ka gados jaunākie ir tie, kas nezināja, kas un kā viņiem jādara, un, attiecīgi pieaugot vecumam, šo iedzīvotāju īpatsvars samazinās. Tāpat samazinās to īpatsvars, kas domā, ka viņiem būs jāiesniedz deklarācija, un palielinās to īpatsvars, kas domā, ka viņiem nebūs jāiesniedz,» teica Kaktiņš.

Tāpat viņš vērsa uzmanību uz to – lai arī no visiem aptaujātajiem iedzīvotājiem vairāk nekā 60% pašiem vai ģimenei pieder zeme vai kāds cits nekustamais īpašums, gandrīz pusei ir nenokārtotas finansiālās saistības, bet piektdaļai ir hipotekārais kredīts, tikai 16% ir pārliecināti, ka viņiem ir jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācija.

Pētījumā arī noskaidrots, ka no tiem iedzīvotājiem, kuri uzskata, ka viņiem nav jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācija, 62% īpašumā ir zeme vai kāds cits nekustamais īpašums, 42% ir nenokārtotas finansiālās saistības, 12% ir hipotekārais kredīts, savukārt 4% pieder vērtspapīri. Atbildot uz jautājumiem par gadījumiem, kuros Latvijas rezidentiem būtu jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācija, pareizas atbildes sniegusi tikai puse aptaujāto, savukārt pārējie atbildējuši nepareizi vai arī nav spējuši sniegt konkrētu atbildi.

Pētījums veikts internetā 2012.gada februārī, un tajā aptaujāti 1005 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Jau ziņots, ka Saeima 1.decembrī pieņēma jauno Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu, kas liek deklarēt mantisko stāvokli visām fiziskām personām, kuru rocība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas jeb 10 tūkstošus latu.

Saskaņā ar jauno likumu mantiskā stāvokļa deklarācija būs jāiesniedz Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem un visām fiziskām personām, kurām izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja. Mantiskais stāvoklis jādeklarē par īpašumiem, kas ir personas rīcībā 2011.gada 31.decembrī pulksten 24.

Mantiskais stāvoklis būs jādeklarē, ja persona Latvijā ir iegādājusies nekustamo īpašumu, kura iegādes vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu un uz kuru nav nostiprinātas īpašumtiesības, kā arī īpašumu ārvalstīs. Būs jādeklarē arī skaidras naudas uzkrājumi, iegādātās kapitāla daļas Latvijā un ārzemēs, parāda vērtspapīri, aizdevumi, parādsaistības un citi īpašumi, kuru vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu. Nebūs jādeklarē īpašumi, kas jau ir reģistrēti valsts reģistros.

Deklarācija VID būs jāiesniedz vienu reizi – no 2012.gada 1.marta līdz 1.jūnijam, un to varēs iesniegt personīgi, elektroniski, izmantojot VID deklarēšanās sistēmu, vai sūtīt pa pastu ierakstītā vēstulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

«Nulles» deklarācijas iesnieguši 60 358 cilvēki

LETA, 29.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras dienas pirms fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas termiņa beigām deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesnieguši jau 60 358 cilvēki un iedzīvotāju aktivitāte turpina pieaugt, informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Tuvojoties mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas termiņa beigām - 1.jūnijam -, ik dienas tiek sasniegti jauni iesniegto deklarāciju skaita rekordi.

VID norāda, ka jau iepriekš tika prognozējis, ka, tuvojoties deklarācijas iesniegšanas termiņa beigām, arvien vairāk pieaugs iedzīvotāju aktivitāte, iesniedzot mantiskā stāvokļa deklarācijas.

Tā pagājušajā nedēļā sasniegts jauns rekords vienā dienā iesniegto deklarāciju skaita ziņā - piektdien, 25.maijā, tika iesniegtas 4304 mantiskā stāvokļa deklarācijas.

Vidēji dienā pagājušajā nedēļā tika iesniegtas 3723 deklarācijas, kas ir divas reizes vairāk nekā nedēļu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

VID saņēmis vairāk kā 70 tūkstošus mantiskā stāvokļa deklarāciju

Dienas Bizness, 31.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā uz 2012.gada 30.maiju iesniegtas 75 432 fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina iedzīvotājus, kuriem jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācija, vēl šodien un rīt iesniegt mantiskā stāvokļa deklarācijas ne tikai personīgi VID klientu apkalpošanas centros, bet arī, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, sūtot pa pastu vai ar drošu elektronisko parakstu parakstītu deklarāciju sūtot uz e-pasta adresi [email protected]. Sūtot mantiskā stāvokļa deklarācijas pa pastu, galvenais nosacījums, lai pasta zīmogs būs datēts ar 2012.gada 1.jūniju.

VID norāda,, ka, kā jau iepriekš tika prognozēts, tuvojoties deklarācijas iesniegšanas termiņa beigām, arvien vairāk pieaug iedzīvotāju aktivitāte, iesniedzot mantiskā stāvokļa deklarācijas. Jauns rekords vienā dienā iesniegto deklarāciju skaita ziņā sasniegts otrdien, 29.maijā, kad tika iesniegtas 6608 mantiskā stāvokļa deklarācijas. Vidēji dienā tiek iesniegtas vairāk kā 6000 deklarācijas. Kopumā uz 2012.gada 30.maiju iesniegtas 75 432 mantiskā stāvokļa deklarācijas, tai skaitā 26 personas iesniegtajās mantiskā stāvokļa deklarācijās norādījušas iepriekš nedeklarētus ienākumus kopumā 660 516,28 latu apmērā, par kuriem aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis 99 217,49 lati (deklarācijā norādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

Iesniegti jau vairāk nekā 10 tūkstoši nulles deklarāciju

Zanda Zablovska, 16.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada 15. aprīlim Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtas jau 10 358 mantiskā stāvokļa deklarācijas, no kurām 2810 deklarācijas iesniegtas no 2. aprīļa līdz 15. aprīlim. Vislielākā iedzīvotāju interese ir par aizdevumu un aizņēmumu darījumu atspoguļošanu.

Tāpat iedzīvotāji interesējušies par skaidras naudas uzkrājumu norādīšanu deklarācijās un vispārīga rakstura jautājumiem, informē VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Iedzīvotāju kopējā aktivitāte un interese par mantiskā stāvokļa deklarēšanu esot nedaudz pieaugusi. No 2012. gada 2. aprīļa līdz 13. aprīlim iedzīvotājiem sniegtas 2110 konsultācijas par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, elektroniski nosūtītas atbildes uz 83 iedzīvotāju jautājumiem, kas saistīti ar mantiskā stāvokļa deklarēšanu, kā arī sniegtas atbildes uz teju vienu tūkstoti (909) iedzīvotāju jautājumiem, kas saņemti, zvanot uz VID informatīvo tālruni 1898.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

Iesniegtas 4 415 nulles deklarācijas

Dienas Bizness, 21.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 2012.gada 19.martam Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtas 4 415 mantiskā stāvokļa deklarācijas, no kurām 1 290 iesniegtas pagājušajā nedēļā.

Iesniedzot mantiskā stāvokļa deklarāciju, visbiežāk iedzīvotāji interesējušies par aizdevumu un aizņēmumu darījumu deklarēšanu, skaidras naudas uzkrājumu deklarēšanu, kā arī par vispārīga rakstura jautājumiem.

Ņemot vērā iedzīvotāju uzdotos neskaidros jautājumus par aizdevumu un aizņēmumu norādīšanu mantiskā stāvokļa deklarācijā, VID atgādina, ka fiziskām personām ir pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju, ja tām ir neatmaksāti aizņēmumi (kredīti) vai citas parādsaistības, kuru kopējās summas neatmaksātā daļa 2011. gada 31. decembra pulksten 24:00 pārsniedza 10 000 latus vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā atbilstoši Latvijas Bankas noteiktajam valūtas kursam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

Nulles deklarācijās līdz šim uzrādīti nedeklarētie ienākumi 1,75 miljonu latu apmērā

Dienas Bizness, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā uz šā gada 15. jūniju Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir reģistrējis 127 782 fizisko personu mantiskā stāvokļa jeb nulles deklarācijas.

Tajā skaitā 61 persona iesniegtajās deklarācijās ir uzrādījusi līdz šim nedeklarētos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus 1,75 miljonu latu apmērā, no kuriem aprēķinātais valsts budžetā maksājamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 262,9 tūkst. latu (deklarācijā norādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā). Maksājumi par iepriekš nedeklarētiem ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamiem ienākumiem uz 14.jūniju ir veikti 257,7 tūkst. latu apmērā.

VID atgādina, ka minētais mantiskā stāvokļa deklarāciju skaits var pieaugt, jo, ņemot vērā pēdējās nedēļās iesniegto lielo mantiskā stāvokļa deklarāciju skaitu (pat vairāk kā 6 000 deklarāciju dienā), vēl nav reģistrētas visas VID saņemtās mantiskā stāvokļa deklarācijas, kā arī tiek gaidītas pa pastu sūtītās mantiskā stāvokļa deklarācijas (sūtot deklarācijas pa pastu, galvenais nosacījums, lai pasta zīmogs būs datēts ar 2012.gada 1.jūniju).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

VID līdz šim reģistrējis 118 tūkstošus nulles deklarāciju

Dienas Bizness, 12.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā uz šā gada 11. jūniju (Valsts ieņēmumu dienests) VID ir reģistrējis 118 029 fizisko personu mantiskā stāvokļa jeb nulles deklarācijas, kas saņemtas līdz 2012. gada 1. jūnijam ieskaitot.

To skaitā 50 personas iesniegtajās deklarācijās ir uzrādījušas līdz šim nedeklarētos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus 1 348 777,09 latu apmērā, no kuriem aprēķinātais valsts budžetā maksājamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 202 456,61 lati (deklarācijā norādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā).

VID uzsver, ka minētais mantiskā stāvokļa deklarāciju skaits var pieaugt, jo, ņemot vērā pēdējās nedēļās iesniegto lielo mantiskā stāvokļa deklarāciju skaitu (pat vairāk kā 6000 deklarāciju dienā), vēl nav reģistrētas visas VID saņemtās mantiskā stāvokļa deklarācijas, kā arī tiek gaidītas pa pastu sūtītās mantiskā stāvokļa deklarācijas (sūtot deklarācijas pa pastu, galvenais nosacījums, lai pasta zīmogs būs datēts ar 2012.gada 1.jūniju).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

VID saņēmis 111 695 nulles deklarācijas

Dienas Bizness, 08.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā uz šā gad 7. jūniju Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir reģistrējis 111 695 fizisko personu mantiskā stāvokļa jeb nulles deklarācijas, kas saņemtas līdz 2012.gada 1.jūnijam ieskaitot.

To skaitā 45 personas iesniegtajās deklarācijās ir uzrādījušas līdz šim nedeklarētos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus 1,247 miljonu latu apmērā, no kuriem aprēķinātais valsts budžetā maksājamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 187 tūkst. latu (deklarācijā norādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā).

VID vēršs uzmanību, ka minētais mantiskā stāvokļa deklarāciju skaits var pieaugt, jo, ņemot vērā pēdējās nedēļās iesniegto lielo mantiskā stāvokļa deklarāciju skaitu (pat vairāk kā 6 000 deklarāciju dienā), vēl nav reģistrētas visas VID saņemtās mantiskā stāvokļa deklarācijas, kā arī tiek gaidītas pa pastu sūtītās mantiskā stāvokļa deklarācijas (sūtot deklarācijas pa pastu, galvenais nosacījums, lai pasta zīmogs būs datēts ar 2012.gada 1.jūniju).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kopumā reģistrēts vairāk nekā 91 tūkstotis nulles deklarāciju

Gunta Kursiša, 04.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz pirmdienai Valsts ieņēmumu dienests (VID) reģistrējis 91 415 fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas, tostarp arī 35 personu deklarācijas, kurās uzrādīti līdz šim nedeklarēti ienākumi vairāk nekā 938 tūkst. Ls apmērā, informē VID.

Nulles deklarāciju iesniegšanas termiņš bija 1. jūnijs.

Kopumā no iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem aprēķināts valsts budžetā maksājamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) gandrīz 141 tūkst. Ls apmērā, no kuriem šobrīd valsts budžetā ir iemaksāti vairāk nekā 125 tūkst. Ls. Deklarācijā norādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā.

VID pārstāvji norāda, ka mantiskā stāvokļa deklarāciju skaits var pieaugt. Ņemot vērā, ka pēdējās nedāļās vienā dienā iesniegtais mantiskā stāvokļa deklarāciju skaits dažkārt pārsniedza sešus tūkstošus, vēl nav reģistrētas visas VID saņemtās mantiskā stāvokļa deklarācijas, tāpat arī tiek gaidītas pa pastu sūtītās mantiskā stāvokļa deklarācijas - sūtot deklarācijas pa pastu, galvenais nosacījums, lai pasta zīmogs būs datēts ar 2012. gada 1. jūniju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

Pēdējo dienu var iesniegt nulles deklarācijas

LETA, 01.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pēdējo dienu iedzīvotāji Valsts ieņēmumu dienestā (VID) var iesniegt mantiskā stāvokļa jeb tā dēvētās nulles deklarācijas.

2011.gada 15.decembrī stājās spēkā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, kas paredz, ka mantiskā stāvokļa deklarācija noteiktām iedzīvotāju kategorijām jāiesniedz VID no 1.marta līdz 1.jūnijam. Tajā jānorāda ziņas par personas mantisko stāvokli 2011.gada 31.decembra plkst.24.

Līdz šim VID saņēmis vairāk nekā 82 000 mantiskā stāvokļa deklarāciju.

Iepriekš VID prognozēja, ka sākumdeklarēšana skars plašu iedzīvotāju loku, piemēram, cilvēkus, kuru uzkrājumi un parādi ir lielāki par 10 000 latu, tādejādi provizoriskais cilvēku skaits, kurus varētu skart sākumdeklarēšanās, ir ap 70 000.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Iesniegti teju 130 tūkstoši nulles deklarāciju

Dienas Bizness, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz šā gada 27. jūniju Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir reģistrējis 129 633 fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas.

Tajā skaitā uz 2012.gada 27.jūniju 75 personas iesniegtajās deklarācijās ir uzrādījušas līdz šim nedeklarētos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus 2,27 miljonu latu apmērā, no kuriem aprēķinātais valsts budžetā maksājamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 340,9 tūkst. latu (deklarācijā norādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā). Maksājumi par iepriekš nedeklarētiem ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamiem ienākumiem uz 2012.gada 26.jūniju ir veikti 309,6 tūkst. apmērā.

VID atgādina, ka minētais mantiskā stāvokļa deklarāciju skaits var pieaugt, jo, ņemot vērā pēdējās nedēļās iesniegto lielo mantiskā stāvokļa deklarāciju skaitu, vēl nav reģistrētas visas VID saņemtās mantiskā stāvokļa deklarācijas, kā arī tiek saņemtas pa pastu sūtītās mantiskā stāvokļa deklarācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

Iedzīvotāji nesteidzas ar nulles deklarāciju iesniegšanu

Elīna Pankovska, 01.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā šodien mantiskā stāvokļa deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesnieguši 216 cilvēki, savukārt gada ienākumu deklarācijas iesnieguši 5311 cilvēki. Vislielākā iedzīvotāju aktivitāte ir bijusi Rīgā, liecina VID apkopotā informācija.

Kopumā Rīgas un tās rajona klientu apkalpošanas centros iesniegtas 124 mantiskā stāvokļa deklarācijas. Vislielākā aktivitāte bijusi Rīgas Latgales priekšpilsētas klientu apkalpošanas centrā, kur iesniegtas 32 deklarācijas, bet vismazākā - Jūrmalas klientu apkalpošanas centrā.

Kurzemē iesniegtas 30 mantiskā stāvokļa deklarācijas, Zemgalē – 27, Vidzemeē – 23, bet vismazāk Latgalē, kur iesniegtas tikai 12 deklarācijas. Neviena mantiskā stāvokļa deklarācija nav iesniegta Krāslavas, Alūksnes, Valkas un Dobeles klientu apkalpošanas centros.

Līdz šim iedzīvotāju interese par nulles deklarācijām bijusi mērena, un janvārī iesniegtas 56 deklarācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Mērena interese par mantiskā stāvokļa deklarēšanu

Jānis Rancāns, 26.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 2012. gada 23. martam Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtas 5756 mantiskā stāvokļa deklarācijas, no kurām 1639 iesniegtas pagājušajā nedēļā. Vērtējot iedzīvotāju kopējo aktivitāti un interesi par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, VID atzīmē, ka tā joprojām ir mērena.

Pagājušās nedēļas laikā, no 2012.gada 19.marta līdz 23. martam, iedzīvotājiem sniegtas 1158 konsultācijas par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, elektroniski nosūtītas atbildes uz 70 iedzīvotāju jautājumiem, kas saistīti ar mantiskā stāvokļa deklarēšanu, kā arī sniegtas atbildes uz 468 iedzīvotāju jautājumiem, kas saņemti, zvanot uz VID informatīvo tālruni, informē dienests.

VID norāda, ka iedzīvotāji bieži interesējušies par aizdevumu un aizņēmumu darījumu, kā arī skaidras naudas uzkrājumu deklarēšanu un vispārīga rakstura jautājumiem.

Lai nodrošinātu iedzīvotājiem lielāku informācijas pieejamību, VID martā seminārus par Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma piemērošanu klientu apkalpošanas centros organizēs arī pulksten 17.00 un vēlāk. Informācija par VID bezmaksas semināriem pieejama dienesta interneta vietnē sadaļā «Semināri nodokļu maksātājiem».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu mēnešu laikā kopš manstiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas sākuma Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtas 19 108 mantiskā stāvokļa deklarācijas. Tuvojoties deklarācijas iesniegšanas termiņa beigām, pieaug iedzīvotāju aktivitāte - pagājušajā nedēļā sasniegts jauns vienā dienā iesniegto deklarāciju skaita rekords, tāpat pieaudzis VID sniegto konsultāciju skaits.

Aizvadītajā nedēļā, 3. maijā, sasniegts jauns dienā iesniegto deklarāciju skaita rekords – 897 deklarācijas, informē VID.

Septiņās no iesniegtajām mantiskā stāvokļa deklarācijām personas norādījušas iepriekš nedeklarētus ienākumus kopumā 332 358,38 latu apmērā. Par deklarācijā uzrādītajiem iepriekšnedeklarētajiem ienākumiem aprēķināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa - 49 853,76 lati (šiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā). Aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis līdz šim ir samaksāts 25 163,16 latu apmērā, pavēstījis VID.

Savukārt, ja persona ir galvotājs citai personai, kuras nesegtais parādsaistību apmērs 2011. gada 31. decembrī plkst. 24:00 pārsniedz 10 tūkst. latu, bet aizņēmuma saņēmējs pilda saistības, tad galvotājam aizņēmēja parādsaistības deklarācijā nav jāuzrāda. Ja galvotājs vēlas, tad mantiskā stāvokļa deklarācijas 15. sadaļā «Papildu informācija, kas, pēc personas ieskatiem, ļauj gūt pilnīgu priekšstatu par tās mantisko stāvokli un deklarētajiem darījumiem» var uzrādīt informāciju par to, ka ir galvotājs kādai personai, kuras parādsaistību apmērs pārsniedz 10 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

Līdz nulles deklarācijas iesniegšanas termiņam 9 dienas; iepriekš nedeklarētie ienākumi veido 577 tūkst. Ls

Gunta Kursiša, 24.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā līdz šīs nedēļas otrdienai, 22. maijam, iesniegtas 42 235 fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas. Tuvojoties mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas termiņa beigām - 1. jūnijam, ik dienas tiek sasniegti jauni iesniegto deklarāciju skaita rekordi, informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

«Pagājušajā nedēļā sasniegts jauns rekords vienā dienā iesniegto deklarāciju skaita ziņā - otrdien, 22. maijā, tika iesniegtas 3287 mantiskā stāvokļa deklarācijas. Vidēji dienā pagājušajā nedēļā tika iesniegtas 1827 deklarācijas, kas ir divas reizes vairāk nekā nedēļu iepriekš,» norāda VID pārstāvji.

Kopumā līdz 22. maijam 20 personas iesniegtajās mantiskā stāvokļa deklarācijās norādījušas iepriekš nedeklarētus ienākumus kopumā 577 644,33 latu apmērā, par kuriem aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis 86 637,65 lati (deklarācijā norādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā), ziņo VID pārstāvji. Viņi norāda, ka aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis samaksāts valsts budžetā 44 608,16 latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Iesniegtas jau pirmās «nulles deklarācijas»

Elīna Pankovska, 26.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmu dienests saņēmis jau pirmās desmit fizisku personu mantiskā stāvokļa deklarācijas. Jāmin gan, ka mantiskā stāvokļa deklarācijas ir jāiesniedz no 2012.gada 1.marta līdz 2012.gada 1. jūnijam.

Tomēr VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Dace Pelēkā VID rīkotajā preses konferencē norādīja, ka dienests pieņems arī tās deklarācijas, kas tiks iesniegtas vēlāk. D. Pelēka arī piebilda, ka jau saņemtajās deklarācijās norādītas personu kredītsaistības, un deklarāciju aizpildīšana neesot radījusi iedzīvotājiem grūtības.

Viņa arī skaidroja, ka par Mantiskā stāvokļa deklarācijas neiesniegšanu vai apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu deklarācijā persona var tikt saukta pie administratīvās vai kriminālatbildības.

DB jau šā gada janvārī rakstīja, ka Latvijā lielākoties cilvēki visu dara pēdējā brīdī, arī konkursos piesakās termiņu beigās, un sākumdeklarēšanā prognozējama šī pati tendence. Savukārt sākumdeklarēšanās mantiskā stāvokļa deklarācijas veidlapa gada sākumā jau izraisīja paniku iedzīvotājos, jo, to pētot, cilvēki sapratuši, ka būs jāuzrāda gan īpašumi, gan uzkrājumi, kas ir vismaz tūkstoš latu vērti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem un ārzemniekiem ar uzturēšanās atļauju, kuriem pieder naudas uzkrājumi, kapitāldaļas, finanšu instrumenti vai citi aktīvi vai arī parādsaistības vairāk nekā desmit tūkstošu latu vērtībā būs jāiesniedz Mantiskā stāvokļa deklarācija.

To nosaka trešdien, 14. decembrī, Valsts prezidenta izsludinātā un Saeimas pieņemtā tā dēvētā «nulles deklarācija» jeb Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums.

Likums paredz, ka mantiskā stāvokļa deklarācija jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā lakā no nākamā gada 1. marta līdz 1. jūnijam, un mantiskā stāvokļa deklarācijā jānorāda ziņas pēc stāvokļa 2011. gada 31. decembrī pulksten 24. Triju mēnešu laikā pēc mantiskā stāvokļa deklarācijas iesniegšanas pastāvēs iespēja precizēt ziņas, iesniedzot VID jaunu deklarāciju.

Jau vēstīts, ka diskusijas par «nulles deklarāciju» Latvijā norit kopš deviņdesmito gadu sākuma. Aplēsts, ka fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumā noteiktajiem kritērijiem, no kuriem izriet pienākums deklarēt savu mantisko stāvokli, varētu atbilst aptuveni 70 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

Kopš gada sākuma VID saņēmis 939 nulles deklarācijas

LETA, 02.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš gada sākuma Valsts ieņēmumu dienests (VID) saņēmis 939 mantiskā stāvokļa deklarācijas jeb tā dēvēto nulles deklarācijas.

Lai gan likumā paredzētais deklarāciju iesniegšanas termiņš ir 1.marts, cilvēki aktīvi deklarācijas iesnieguši jau no gada sākuma.

Vakar - pirmajā dienā - Valsts ieņēmumu dienests saņēmis 216 mantiskā stāvokļa deklarāciju jeb tā dēvēto nulles deklarāciju. Savukārt šodienas iedzīvotāju aktivitāte vēl tiekot apkopota un būšot zināma nākamnedēļ.

Paaugstināta cilvēku aktivitāte vakar bija novērojama visos VID klientu apkalpošanas centros, bet tas esot saistīts arī ar to, ka sākusies iesniegšana gada ienākumu deklarācijām un deklarācijām attaisnotajiem izdevumiem.

1.martā sākās termiņš mantiskā stāvokļa deklarāciju jeb tā dēvēto nulles deklarāciju iesniegšanai Valsts ieņēmumu dienestā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

Interese par nulles deklarācijām mērena

Zanda Zablovska, 27.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim iedzīvotāju interese par nulles deklarācijām, kuras oficiāli var sākt iesniegt no šā gada 1. marta, bijusi mērena, un janvārī iesniegtas 56 deklarācijas.

VID Sabiedrisko attiecību daļā DB informēja, ka, ņemot vērā jautājumu un zvanu skaitu, ko saņem VID, iedzīvotāju interesi par mantiskā stāvokļa deklarācijām var raksturot kā mērenu. No 2011. gada 15. decembra, kad stājās spēkā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, līdz 2012. gada 20. februārim VID Informatīvais tālrunis 1898 ir sniedzis 8460 konsultācijas par jauno likumu un deklarāciju iesniegšanu, bet klientu apkalpošanas centros sniegtas 4075 konsultācijas: 2634 - mutiski un 1441 - telefoniski.

Lai arī mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas termiņš sākas 1. martā, tās jau tiek iesniegtas un VID klientu apkalpošanas centri deklarācijas pieņem, piebilda VID. Šā gada janvārī iesniegtas 56 deklarācijas, savukārt dati par februāri vēl nav pieejami. «Pašlaik deklarāciju apstrādes process vēl nav uzsākts, pieņemot deklarācijas, tiek veikta to vizuālā pārbaude – vai deklarācijas iesniedzējs ir norādījis visus obligāti norādāmos datus, vai tā ir parakstīta u.c.,» norādīja VID. Kā pašlaik biežāk konstatēto kļūdu VID pārstāvji minēja to, ka deklarācijas tiek nosūtītas pa e-pastu un nav parakstītas ar drošu elektronisko parakstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Ganāmpulks, ko izmanto saimnieciskās darbības veikšanā, nulles deklarācijā nav jānorāda

Lelde Petrāne, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka mantiskā stāvokļa deklarācijā nav jānorāda īpašumā esošs govju, jaunlopu vai savvaļas dzīvnieku ganāmpulks, kas ir nošķirts saimnieciskās darbības veikšanai un tiek izmantots saimnieciskajā darbībā.

VID informē, ka mantiskā stāvokļa deklarācijā, proti, deklarācijas 8.punktā Īpašums (lieta vai lietu kopība), kas nav minēts deklarācijas citos punktos, ja to vērtība pēc personas ieskatiem pārsniedz 10 000 latu, personām, kuras ir saimnieciskās darbības veicēji (zemnieku saimniecību īpašnieki, individuālie komersanti) vai SIA īpašnieki, kuri nodarbojas ar govju un jaunlopu ganāmpulku vai savvaļas dzīvnieku audzēšanu, mantiskā stāvokļa deklarācijā nav jānorāda informācija par ganāmpulkiem, kas ir nošķirti saimnieciskās darbības veikšanai un tiek izmantoti saimnieciskajā darbībā.

VID informē, ka mantiskā stāvokļa deklarācijas 8.punktā Īpašums (lieta vai lietu kopība), kas nav minēts deklarācijas citos punktos ir jānorāda tāds īpašums, kuru veido:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

40 dienu līdz mantiskā stāvokļa deklarēšanās finišam iesniegta tikai 12 651 deklarācija, kas ir ap 12% no kopskaita, kuriem tāda būtu jāiesniedz; briest reklāmas kampaņa

Precīzs cilvēku skaits, kuriem šāda mantiskā stāvokļa de- klarācija būtu jāiesniedz, nav zināms, tomēr, pieņemot attiecīgo likumprojektu Saeimā, tika minēts skaitlis 70 000, bet vēlāk parādījās ziņas, ka, pēc Kredītreģstra datiem, 120 000 fizisko personu parādsaistības pārsniedz 10 000 Ls - slieksni, kad obligāti jāpilda mantiskā stāvokļa deklarācija. Jārēķinās, ka šo cilvēku vidū varētu būt arī valsts amatpersonas - ap 50 000 -, kuriem attiecīgā informācija jau bija jāiesniedz savās deklarācijās. Tāpēc VID gan negaidot 200 000 mantiskā stāvokļa deklarāciju.

To, ka mantiskā stāvokļa de-klarāciju iesniedzēju skaits pieaug, atzīst arī VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Dace Pelēkā, jo martā vidēji tika saņemtas ap 250 deklarāciju ik dienu, kamēr tagad - jau teju 460 deklarāciju. Viņa arī pieļāva, ka cilvēki joprojām domā un joprojām šī jautājuma kārtošanu atliek uz vēlāku laiku. Arī BDO Zelmenis&Liberte partnere Vita Liberte atzīst, ka ir cilvēki, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nogaida ar deklarācijas iesniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

FM: Pēc divdesmit gadu centieniem ir īstenots pasākums – sākumdeklarēšana

Lelde Petrāne, 08.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gada 1. jūnijā beidzās fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas termiņš. Finanšu ministrija (FM) pateicas visiem cilvēkiem par sapratni un atbalstu sākumdeklarēšanas ieviešanā. Tas esot «nozīmīgs solis godīgākas un tiesiskākas sabiedrības veidošanā Latvijā».

2011. gada nogalē Saeima pieņēma Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu jeb tā saucamo sākumdeklarēšanas likumu, kas paredzēja personām:

• pienākumu no 2012. gada 1. marta līdz 1. jūnijam deklarēt mantisko stāvokli;

• pienākumu ieskaitīt skaidras naudas uzkrājumu daļu, kas pārsniedz deklarēšanas slieksni, kontā kredītiestādē uz 1. jūnija nakti;

• iespēju deklarēt iepriekš nedeklarētos ienākumus.

Šobrīd Valsts ieņēmumu dienests (VID) turpina saņemt pa pastu pēdējās dienās aizpildītās un nosūtītās deklarācijas. Tāpat turpinās darbs pie deklarāciju apstrādes un informācijas ievadīšanas, pirmie pilnie analītiskie rezultāti sagaidāmi vasaras otrajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nulles deklarācija steidzina nostiprināt īpašuma tiesības

Ingrīda Drazdovska, 28.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nulles deklarācijas ieviešana nodrošina zemesgrāmatu nodaļām gada nogalē spraigu darbu cēlienu.

Db.lv jau ziņoja, ka decembrī ir pieņemts Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums (t.s. nulles deklarācija). Tas paredz, ka mantiskā stāvokļa deklarācija jāiesniedz VID lakā no 2012. gada 1. marta līdz 1. jūnijam, un mantiskā stāvokļa deklarācijā jānorāda ziņas par stāvokli 2011. gada 31. decembrī.

Mantiskā stāvokļa deklarācija ir jāiesniedz arī personai, kas ieguvusi īpašumā nekustamo īpašumu, kuru iegādes vērtība (ne kadastrālā vērtība) pārsniedz 10 tūkstošus latu, un tiesības nav nostiprinātas zemesgrāmatā. Šī iemesla dēļ jeb lai nebūtu jāiesniedz deklarācija, zemesgrāmatu nodaļas šajās dienās saņem īpaši daudz nostiprinājuma lūgumu, db.lv informēja Tieslietu ministrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID: iedzīvotāji deklarē arī gleznas, dārglietas un monētu kolekcijas

Elīna Pankovska, 08.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas kopumā iesnieguši 131,99 tūkst. personu, no kurām 122 personas, izmantojot likumā dotās tiesības, deklarēja iepriekš nedeklarētus ienākumus kopumā 4,66 milj. Ls apmērā, informē VID.

Viņiem tika aprēķināts arī maksājamais iedzīvotāju ienākuma nodoklis 15% apmērā jeb 702,05 tūkst. Ls. Šā gada 1.martā no šīs summas samaksāti 686,46 tūkst. Ls.

Cilvēki deklarācijās ir norādījuši gan savus īpašumus Krievijā, Bulgārijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Lietuvā un citās valstīs, gan arī deklarējuši ne tikai vieglos transportlīdzekļus vai motociklus, bet arī jahtas, laivas, sniega un ūdens motociklus. Tāpat virkne iedzīvotāju deklarācijās kā vērtīgas lietas vai lietu kopību deklarējuši gleznas, dārglietas un monētu kolekcijas.

Kopumā 4 058 personas norādījušas, ka viņām ir cits īpašums (lietas vai lietu kopība) Latvijā vai ārvalstīs, kas nebija minēta deklarācijas sadaļās un kuru kopējā iegādes vērtība ir 736,56 milj. LS. 1338 personas norādījušas, ka viņiem pieder gleznas, 665 personas – dārglietas un 305 – minētu kolekcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas iedzīvotāji var sākt iesniegt gada ienākumu deklarācijas par 2022.gadu, informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Pirmajās 30 minūtēs tika iesniegti teju 9000 deklarāciju, pirmajā stundā Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) iesniegto gada ienākumu deklarāciju skaits sasniedza 15 992, plkst.7 bija iesniegtas 80 205 deklarācijas, bet plkst.8 - 99 572 deklarācijas.

"Šobrīd iesniegto deklarāciju skaits pārsniedzis jau 100 000," atzīmēja VID pārstāvji, norādot, ka deklarāciju iesniegšana EDS rit raiti, tikai pašās pirmajās stundās lielās iedzīvotāju intereses dēļ sistēma brīžiem darbojās lēnāk, nekā ierasts.

Iedzīvotāji, kuriem deklarācija ir jāiesniedz obligāti, var to izdarīt trīs mēnešu laikā - līdz 1.jūnijam, bet brīvprātīgi, attaisnoto izdevumu atgūšanai, to var darīt trīs gadu garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID bez maksas informēs par nulles deklarāciju pēc darba laika un brīvdienās

Gunta Kursiša, 04.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada aprīlī Valsts Ieņēmumu dienests (VID) organizēs seminārus par Fizisko personu mantiskā stāvokļa un deklarēto ienākumu deklarēšanas likuma jeb nulles deklarācijas piemērošanu. Bezmaksas semināri notiks VID klientu apkalpošanas centros visā Latvijā arī pēc pulksten 17.00 un brīvdienās, paziņojuši VID pārstāvji.

Šiem semināriem iepriekš jāpiesakās pa telefonu, telefonu numuri, kā arī klientu apkalpošanas centri, kuros notiks semināri, atrodami VID mājas lapā, sadaļā «Semināri nodokļu maksātājiem».

Kopš mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas termiņa sākuma – šā gada 1. marta – līdz šā gada 3. aprīlim VID tika iesniegtas 8256 mantiskā stāvokļa deklarācijas, 1792 no tām – pagājušās nedēļas laikā.

Mantiskā stāvokļa deklarāciju līdz 2012. gada 1. jūnijam iespējams iesniegt personīgi vai nosūtīt pa pastu ikvienam VID klientu apkalpošanas centram, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu nosūtīt uz e-pasta adresi [email protected] vai iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, atgādina VID. Savukārt jautājumu un neskaidrību gadījumā iedzīvotāji var zvanīt uz VID Informatīvo tālruni 1898.

Komentāri

Pievienot komentāru