Jaunākais izdevums

Būvniecības nozare aizvadītajos gados piedzīvojusi ļoti lielus satricinājumus, kā rezultātā tirgū mazinājies arī darījumu skaits, atzīmē Andris Božē, SIA YIT LATVIJA valdes loceklis.

Liela daļa attīstītāju būvniecības izmaksu pieaugumu iekļāva gala produkta cenā, kā ietekmē trīs gadu laikā dzīvokļu cenas palielinājās par aptuveni 30%, teic A.Božē, piebilstot, ka šis cipars pilnībā atbilst būvmateriālu un būvdarbu cenu pieaugumam. Šobrīd mēs klusībā ceram, ka šis process ir apstājies - EURIBOR ir sasniedzis savu maksimumu un nākamajā gadā dzīvokļu pieejamība atkal varētu uzlaboties, taču neviens par to nav 100% pārliecināts, norāda A.Božē. Tāpat viņš uzsver, ka, neraugoties uz izaicinājumiem, YIT LATVIJA turpina attīstīt gan jaunus dzīvojamo namu projektus, gan mērķtiecīgi raugās īres dzīvojamo namu virzienā.

Kā nekustamo īpašumu sektors, jūsuprāt, ticis galā ar pēdējos gados piedzīvotajiem izaicinājumiem?

2020. gadā pasauli kājām gaisā apgrieza pandēmija, kas ļoti būtiski ietekmēja nekustamo īpašumu nozari. Principā no 2020. gada pavasara līdz rudenim liela daļa pircēju atlika darījumus, jo tirgus situācija bija ļoti neskaidra. Atsevišķi eksperti pat prognozēja, ka piedzīvosim līdzīgu krīzi kā 2008. gadā, taču tas nenotika, un pieprasījums pēc pāris mēnešiem atgriezās pirmspandēmijas līmenī. Tajā pašā laikā būtiski mainījās cilvēku vēlmes un vajadzības - pircēji vairāk sāka interesēties par lauku īpašumu iegādi, bet dzīvokļu īpašnieki apsvēra iespējas iegādāties plašākus apartamentus, lai vienu istabu varētu atvēlēt ofisa vajadzībām. Principā tirgus bija atjaunojies, un 2021. gada beigās, kā arī 2022. gada sākumā situācija izskatījās ļoti cerīga. Mēs visi gan ļoti labi zinām, kādu šoku pasaule piedzīvoja 2022. gada februārī, kad Krievija iebruka Ukrainā. Šis notikums tirgu atkal apgrieza kājām gaisā, jo būvniecības materiālu cenas piedzīvoja vēl nebijušu pieaugumu. Kad šķita, ka pasaule ir pielāgojusies jaunajai realitātei un energoresursu cenas tuvākajā laikā atgriezīsies normālā līmenī, nāca nākamais satricinājums - milzīgā inflācija un Eiropas Centrālās bankas ofensīva celt procentu likmes burtiski katru mēnesi. Šobrīd mēs klusībā ceram, ka šis process ir apstājies - EURIBOR ir sasniedzis savu maksimumu un nākamajā gadā cenas varētu samazināties. Tajā pašā laikā nevienam par to nav 100% pārliecības, jo mēs jau esam pieraduši, ka pēc viena izaicinājuma uzreiz nāk nākamais.

Kā šajā laikā veicās YIT LATVIJA?

Pagājušais gads finansiāli mums bija ļoti veiksmīgs. YIT LATVIJA apgrozījums 2022. gadā sasniedza 39 miljonus eiro, arī peļņas rādītāji bija ļoti labi. Tajā pašā laikā ir jāsaprot, ka šos rezultātus mums izdevās sasniegt, pateicoties darījumiem, kas tika veikti 2021. gadā un 2022. gada sākumā jeb laikā, kad situācija tirgū vēl bija salīdzinoši stabila. Līdz ar to mēs nevaram teikt, ka šie rezultāti ataino šī brīža situāciju. Protams, arī mums daži no pēdējiem gadiem nav bijuši tādi, kā vēlētos, tāpat kā citiem nekustamā īpašuma nozares spēlētājiem. Arī 2023. gads kopumā turpināja būt izaicinājumiem bagāts. Jebkurā gadījumā mēs skaidri redzam, ka nekustamo īpašumu tirgus ir ļoti mainījies, un ar to jārēķinās arī attīstītājiem.

Jūs minējāt, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā būtiski pieauga būvniecības izmaksas. Cik mājas būvniecība izmaksāja pirms pieciem gadiem, bet cik tagad?

Labs indikators, pēc kā mērīt būvniecības izmaksas, ir tērauda stiegras, kas tiek izmantotas faktiski visu ēku karkasos. Piemēram, pirms pieciem, sešiem gadiem šīs stiegras biržā vidēji maksāja 450 dolārus tonnā. 2019. gadā šī cena savukārt pieauga līdz 800-850 dolāriem par tonnu, bet vēl ievērojamāks lēciens tika piedzīvots pēc kara sākuma. Tas nepārsteidza, jo lielākā daļa no šiem materiāliem tika importēti no Ukrainas, Krievijas un Baltkrievijas, kas ar šīm tērauda stiegrām apgādāja praktiski visu Baltijas reģionu. Tā kā pēc kara sākuma iepirkt materiālus no Krievijas un Baltkrievijas tika aizliegts, mums nācās tos importēt no Turcijas, Spānijas un citām valstīm. Tirgus pilnībā mainījās, kā ietekmē tērauda stiegru cenas vienā brīdī sasniedza pat 1600 dolārus par tonnu. Tas bija tāds līmenis, kad daudzi attīstītāji pat sāka domāt par būvniecības apturēšanu, jo cenas bija pilnīgi neprognozējamas. Otra lieta - nebija arī pārliecības, ka šie materiāli vispār tiks piegādāti. Šobrīd gan būvmateriālu cenas pamazām atgriežas normālā līmenī, jo tirgus un loģistikas ķēdes ir spējušas pārorientēties un pielāgoties jaunajai realitātei.

Cik lielā mērā šis izmaksu pieaugums ietekmēja jūsu biznesa rezultātus?

Protams, ietekmi jutām, jo bija projekti, kur mēs ar ārējiem pasūtītājiem bijām noslēguši tā saucamos fiksētās cenas līgumus, kā ietekmē cenas vienkārši nevarējām mainīt. Ja runājam tieši par dzīvokļu tirgu, jāatzīmē, ka liela daļa attīstītāju šo cenu pieaugumu iekļāva gala produkta cenā, kā rezultātā mēs redzam, ka trīs gadu laikā dzīvokļu cenas ir palielinājušās par aptuveni 30%. Principā šis cipars atbilst arī būvniecības izmaksu pieaugumam.

Neticami, bet noslēgumam pamazām tuvojas arī 2023. gads. Kas ir bijuši nozīmīgākie projekti, kurus šogad esat īstenojuši?

Visvairāk vēlētos izcelt mūsu projektus īres tirgum. Zināms, ka nesen stājās spēkā grozījumi Īres likumā, kā ietekmē šobrīd mūsu valstī pastāvošā likumdošana šajā sektorā ir progresīvākā Baltijā un varbūt pat Centrāleiropā. Jaunā kārtība atrisina vairākus jautājumus, tajā skaitā būtiski mazina riskus potenciālajiem investoriem veikt ieguldījumus jaunu īres namu būvniecībā. Piemēram, mēs šogad sadarbībā ar Vienna Insurance Group esam uzbūvējuši divus īres namus ar 250 dzīvokļiem. Šie projekti jau veiksmīgi nodoti īres tirgum. Tāpat esam pabeiguši ceturto ēku Silvas namu projektā, kur šobrīd rezervēti 25% dzīvokļu, un uzsākta arī piektā nama būvniecība, savukārt būvniecības stadijā vēl mums ir nams Liepājas ielā. Tāpat būvniecības stadijā ir arī Mārpagalmu 1. kārta Āgenskalnā un tikko uzsākta 2.kārta. Papildus tam norisinās ēku būvniecība Kaivas kvartālā, kas atrodas Rīgas Dreiliņos, robežojoties ar Mežciemu. To veidos piecas sešstāvu ēkas, kopumā iegādei piedāvājot 360 dzīvokļus. Reaģējot uz patērētāju pieprasījumu un tirgus specifiku, viens no būtiskākajiem jaunā Kaivas kvartāla kompleksa celtniecības aspektiem būs nodrošināt A klases energoefektivitāti, rekuperācijas sistēmu, kā arī saules paneļus koplietošanas vajadzībām. Šo risinājumu iekļaušana būtiski atvieglos mājokļu īpašnieku komunālos maksājumus, īpaši ziemas mēnešos. Kopumā, kopš darbojamies Latvijā, esam īstenojuši vairāk nekā 15 daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku projektus 11 dažādās Rīgas apkaimēs, kas nozīmē vairākus tūkstošus pabeigtu dzīvokļu.

Jūs jau minējāt, ka pēdējā laikā strauji pieaugušas arī banku procentu likmes hipotekārajiem kredītiem. Kā šis aspekts ietekmē jūsu biznesu?

Taisnība, EURIBOR pieaudzis milzīgā ātrumā, un tas būtiski ietekmē arī hipotekāro kredītu saņēmējus - gan jau esošos, gan potenciālos. Šī iemesla dēļ dzīvokļu darījumu skaits ir krities, jo kredīta mēneša maksājums ir daudz augstāks nekā iepriekš un cilvēki vairs to nevar atļauties. Tāpat novērojam, ka cilvēki arvien retāk izvēlas dzīvokļus iegādāties, kamēr nami ir būvniecības stadijā. Šobrīd tirgū jau ir pietiekami plaša jaunu, pabeigtu dzīvokļu izvēle, tāpēc cilvēki nesteidzas rezervēt īpašumus – viņi ir piesardzīgāki savos lēmumos, izvērtējot visus apstākļus. Procentu likmes un arī cenas kopumā ir augstas, tāpēc liela daļa potenciālo pircēju izlemj nogaidīt. Turklāt kredīti Latvijā un Baltijā kopumā izmaksā ievērojami vairāk nekā, piemēram, Skandināvijā. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs - Baltijā ir izveidojusies liela atkarība no skandināvu bankām, kas diktē noteikumus kreditēšanas tirgū, un likmes ir krietni augstākas. Tas ietekmē ne tikai kredīta ņēmējus, bet arī nekustamo īpašumu attīstītājus.

Pēdējos gados daudz runāts arī par digitalizāciju, kas pandēmijas laikā piedzīvoja savu uzvaras gājienu. Kādas ir digitalizācijas iespējas būvniecībā?

Šobrīd faktiski visus līgumus slēdzam elektroniski, un šo iespēju novērtē gan mūsu klienti, gan grāmatveži. Piemēram, iepriekš katram dzīvokļa darījumam bija klātienē jāpiesaista notārs, jāvienojas par visiem ērtu tikšanās laiku, kas, protams, ne vienmēr bija vienkārši. Pašlaik lielākā daļa darījumu notiek digitāli, un tas ir ļoti ērti. Ja savukārt runājam par pašu būvniecības procesu, tad jāatzīmē, ka šobrīd darbu aktīvi uzsākusi tā saucamā būvniecības informācijas sistēma, kur apkopota visu projektu dokumentācija. Vairs nav vajadzības ķīpām stiept dokumentus uz būvvaldi, un process ir daudz vienkāršāks. Ar to gan digitalizācija būvniecībā neaprobežojas. Savos projektos esam aktīvi sākuši lietot tādas sistēmas kā BIM un Dalux. Principā šīs sistēmas ļauj jau pirms būvniecības uzsākšanas izķert dažādas neprecizitātes un vēlāk - sekot līdzi paveiktajam. Tāpat plaši izmantojam arī QR kodus. Atnākot uz jebkuru būvobjektu, iespējams noskenēt QR kodu un saņemt informāciju - kā nams izskatīsies, kur atradīsies caurules, kādi materiāli tiks izmantoti un citas nianses. Jāpiemin arī fakts, ka mūsu BIM projekti tika labi novērtēti Latvijas Gada Būve skatēs - gan Kaivas ielas projekts, gan Liepājas ielas projekts saņēma augstu atzinību.

Nesen publiskajā telpā skaļi tika apspriests jautājums par karstā ūdens piegādi jaunajos daudzdzīvokļu projektos. Kādas ir galvenās problēmas, kas šobrīd pastāv?

Galvenā problēma šajā gadījumā ir - kur likt ūdens skaitītājus? Līdz šim maksimāli esam mēģinājuši skaitītājus nest ārā no dzīvokļiem, tādā veidā klientiem sniedzot veselu virkni priekšrocību. Pirmkārt, pašiem klientiem nav katru mēnesi jāpiefiksē skaitītāju rādījumi un kādam par to jāziņo. Otrkārt, klientiem nav jādomā par skaitītāju verificēšanu - apsaimniekotājs šim jautājumam seko līdzi un vajadzīgajā laikā skaitītājus nomaina, jo pašiem cilvēkiem šis process reizēm var būt apgrūtinošs. Viena lieta ir tas, ka jāseko šim nomaiņas datumam līdzi, bet otra - klientam fiziski jāielaiž santehniķis savā dzīvoklī, ja skaitītājs atrodas tur, nevis, piemēram, koridorā. Piedevām gadījumos, ja skaitītāji netiek nolasīti vienlaicīgi vai netiek nolasīti vispār, veidojas liela nebilance starp lielo komercskaitītāju ēkas ievadā un mazo dzīvokļu skaitītāju summu pa visu ēku. Tas rada lielus koplietošanas ūdens patēriņus dzīvokļu īpašnieku rēķinos, kas neapmierina cilvēkus. Tajā pašā laikā, neskatoties uz kvalificētu speciālistu piesaisti, kas izstrādā dažādus risinājumus, lai ūdens padeve būtu efektīva, skaitītāju pārvietošana uz koplietošanas telpām ir paildzinājusi karstā ūdens gaidīšanas laiku. Respektīvi - dzīvoklī karstais ūdens vairs nenonāk pāris sekunžu, bet gan 10-20 sekunžu laikā. Tas, protams, rada zināmas neērtības, taču šobrīd tirgū jau ienāk jaunas tehnoloģijas - jauni skaitītāji ar ārējām nolasīšanas iespējām, tāpēc tuvākajā laikā šīs problēmas būs iespējams atrisināt. Tāpat vēl viens būtisks aspekts, par ko būtu jādomā arī pašiem dzīvokļu īpašniekiem, ir, piemēram, virtuves iekārtu kvalitatīva uzstādīšana un to iekārtu pieslēgšana pie inženierkomunikācijām, kas vienmēr ir jāveic kvalificētiem speciālistiem, jo arī tas var ietekmēt karstā ūdens padevi.

Kādi kopumā ir YIT LATVIJA nākotnes plāni?

Primāri mēs plānojam turpināt attīstīties daudzdzīvokļu namu segmentā, iesaistoties gan jaunu īres namu būvniecībā, gan būvējot dzīvokļus pārdošanai. Strādāsim gan jau pie esošajiem projektiem, gan arī uzsāksim vairākus jaunus. Nākamajā gadā plānojam pabeigt Silvas namu 5.ēku, veiksmīgi uz priekšu virzās arī projekts Mārpagalmi, kā arī daudzdzīvokļu namu projektēšana Brāļu Kaudzīšu ielā. Vēl divus projektus esam iecerējuši uzsākt Zolitūdē, bet vienu - Rāmavā. Izskatīšanas stadijā ir arī viens projekts Purvciemā. Tāpat vēlamies īstenot kopīgus projektus arī ar čehu investīciju fondu, kas ir gatavs ienākt Baltijas tirgū, kā arī nostiprināt sadarbību ar Latvijas pašvaldībām. Zināms, ka dzīvojamais fonds Latvijā ir milzīga problēma. Lai tiktu pie pašvaldību sociālajiem dzīvokļiem vai īpašumu īrētu no pašvaldības, jāgaida ļoti garās rindās. Mēs vēlētos iesaistīties šīs problēmas risināšanā. Piemēram, pašvaldība varētu no savas puses piešķirt mums zemes gabalu, bet mēs tajā - uzbūvēt namu, kurā atsevišķi dzīvokļi būtu pieejami pašvaldības vajadzībām. Faktiski pašvaldībai šajā darījumā nebūtu nekādu risku, tāpēc domājam, ka tās varētu būt ieinteresētas ar mums sadarboties. Šāds modelis ir paredzēts arī jaunajā Rīgas Mājokļu politikā, kuras izstrāde tuvojas nobeigumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānija un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA "YIT Latvija" pabeidzis apjomīgākos būvdarbus pirmajai ēkai šogad janvārī sāktajam dzīvojamo namu kompleksam "Kaivas kvartāls", informē uzņēmumā.

Namu kompleksa būvniecībā plānotās investīcijas uzņēmums neizpauž.

"Kaivas kvartālu", kas atrodas Rīgas Dreiliņos, robežojoties ar Mežciemu, veidos piecas sešstāvu ēkas, kopumā iegādei piedāvājot 360 dzīvokļu. Paredzēts, ka pirmā no kompleksa ēkām ekspluatācijā tiks nodota nākamā gada vasarā.

Kompleksā būs gan divu un trīs, gan četru istabu komforta klases dzīvokļi, kuru platība būs no 44 līdz 85,5 kvadrātmetriem. Visi dzīvokļi būs pieejami ar pilno apdari, kā arī izbūvētiem balkoniem.

"Atzīmējot spāru svētkus, esam soli tuvāk projekta realizācijai, iezīmējot nākamo projekta attīstības posmu. Šajā projektā liela daļa dzīvokļu plānojumu ir iepriekš pārbaudīti un ieguvuši atzinību no citiem līdzīgi realizētiem projektiem, tāpēc paredzam, ka interese par dzīvokļiem arvien pieaugs. Kaivas kvartāls ir īpašs ar to, ka Rīgas Dreiliņi un tā tuvējā apkaime, kā arī robeža ar Ropažu novadu, pēdējos gados piedzīvojusi strauju attīstību. Blakus esošais tirdzniecības centrs SĀGA un IKEA veikals atvieglo iepirkšanos, savukārt tuvējā apkārtne ir piemērota aktīvai atpūtai. Tieši tāpēc iedzīvotāji šo apkaimi atzīst kā piemērotu nekustamā īpašuma iegādei un dzīvošanai. Turklāt esošā un topošā infrastruktūra ērti un ātri nodrošina iespēju nokļūt ārpus Rīgas, kas lielai daļai iedzīvotāju kļūst arvien svarīgāk. Līdz ar celtniecības darbu pabeigšanu, saskaņā ar pilsētas norādījumiem un saņemtajiem tehniskajiem noteikumiem, tiks pārcelta un labiekārtota sabiedriskā transporta pieturvieta, kas atradīsies tieši pie mūsu ēku kompleksa," komentē SIA YIT LATVIJA valdes loceklis Andris Božē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānija un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA "YIT LATVIJA" (YIT) ekspluatācijā nodevis "Mārpagalmi" 1.kārtas projektu, kas atrodas vienā no Rīgas pieprasītākajām apkaimēm – Āgenskalnā, Zemaišu ielā.

Jaunajā piecu stāvu projektā kopskaitā ir 101 dzīvoklis un šobrīd pārdoti un rezervēti ir gandrīz 70% no tiem.

"Mārpagalmi" 1.kārtas projektā ir daudzveidīga standarta un komforta klases dzīvokļu izvēle, sākot no nelieliem studio tipa dzīvokļiem līdz plašiem 4 istabu dzīvokļiem platībā no 30.1 m2 līdz 87.2 m2.

SIA „YIT LATVIJA“ valdes loceklis Andris Božē norāda, ka pieprasījums pēc nekustamā īpašuma iegādes "Mārpagalmos" raksturojams kā stabils: “Pagājušā gada rudenī tika uzsākta dzīvokļu rezervācija un šobrīd iegādei pieejami vairs tikai 30% no tiem. Ņemot vērā šī brīža tendences nekustamo īpašumu tirgū, kad pircēju vidū dominē zināma piesardzība, ko ietekmē hipotekāro kredītu sadārdzināšanās, dzīvokļu rezervācijas rādītāji aizvien ir ļoti augsti. Jāatzīst, ka šis ir bijis ļoti gaidīts projekts, ko galvenokārt diktē topošā kvartāla atrašanās vieta. Pēdējo gadu laikā Āgenskalnā ir bijusi iespēja iegādāties mājokli, taču tie pamatā ir bijuši nelieli jaunie projekti vai senāku ēku renovācijas ar ierobežotu piedāvājumu. Raksturojot pircēju profilu, viņu vidū ir gan apkaimes ilggadējie iedzīvotāji, gan jaunpienācēji, kuriem ir svarīgi iesakņoties vēsturiskajā Rīgas teritorijā, netālu no pilsētas centra. Tāpat novērojam, ka jaunie medicīnas nozares profesionāļi, domājot par mājokļa iegādi, aizvien biežāk lūkojas Āgenskalna virzienā.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānija un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA "YIT LATVIJA" (YIT) ekspluatācijā nodevis pirmā standarta klases projekta "Silvas nami" ceturto ēku, kas atrodas Dzelzavas ielā, Purvciemā, blakus Biķernieku mežam.

Dzīvojamajā ēkā kopskaitā ir 67 dzīvokļi, piedāvājot iegādei gan 2 un 3, gan 4 istabu dzīvokļus.

Ceturtās ēkas dzīvokļu platība ir sākot no 41 m2 līdz 73 m2, un tie ir pieejami ar pilno apdari. Šobrīd rezervēti jau 25% dzīvokļu.

SIA "YIT LATVIJA" valdes loceklis Andris Božē norāda, ka "Silvas nami" dzīvojamo ēku komplekss ar četrām ēkām ir pirmais YIT standarta klases būvprojekts. Ar šo projektu ir izdevies panākt, ka dzīvokļi no jauna attīstītajos projektos ir vēl pieejamāki.

Turpina A.Božē: "Jau sākotnēji projekts "Silvas nami" tika izstrādāts ar mērķi, lai samazinātu kopējo dzīvokļa cenu pircējam. Tātad, plānojot kompaktus un funkcionālus dzīvokļus, kā arī saglabājot Somijai raksturīgos mājokļu standartus, veicinājām jauna mājokļa pieejamību plašākam iedzīvotāju lokam. Vienlaikus ēkas, tajā skaitā nule kā nodotā māja ir plānota un izbūvēta, ievērojot augstākos energoefektivitātes standartus. Mūsu pieredze rāda, ka tieši dzīvokļa ekonomiski optimāla uzturēšana ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, kas šobrīd virza nekustamo īpašumu tirgu. "Silvas nami" pirmo ēku iedzīvotāji apliecina, ka energoefektivitāte aizvadītajā ziemā, kad tas bija īpaši aktuāli, pozitīvi atspoguļojusies ikmēneša komunālajos rēķinos. Piemēram, 2 istabu un 3 istabu dzīvokļiem vidējās izmaksas ziemas mēnešos bija attiecīgi aptuveni 140 un 240 eiro."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānija un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA "YIT LATVIJA" atzīmējis spāru svētkus daudzdzīvokļu namā “Grafīts”, kas tiek būvēts Rīgā, Bieriņos, Liepājas ielā.

Paredzēts, ka ēka tiks nodota ekspluatācijā 2024.gada rudens/ziemas sezonā, taču dzīvokļi jau ir pieejami rezervācijai.

Daudzdzīvokļu namā “Grafīts” būs pieejami 2 līdz 4 istabu dzīvokļi, ar platību 43,2 līdz 84,4 m2, kā arī katram dzīvoklim tiks izbūvēts balkons, kas ļaus izbaudīt zaļo apkārtni. Dzīvokļi iegādei ir pieejami ar pilnu un pabeigtu apdari. Šajā projektā dzīvokļu apdarē izmantotas divas apdares materiālu kolekcijas, veidojot vienotu stilistiku gan ēkas fasādēs, gan turpinot “Grafīta” tematiku iekštelpās.

Noteiktiem 3 istabu dzīvokļiem būs izveidota arī papildus palīgtelpa, ko varēs izmantot gan lietu uzglabāšanai, gan kā saimniecības telpu. Katram dzīvoklim būs izbūvēta rekuperācijas sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īres dzīvokļu namā Rīgas centrā BTA un YIT Latvija investē 25 miljonus eiro

Zane Atlāce-Bistere, 04.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas īres dzīvokļu piedāvājumu papildinājis jauns nams Tērbatas ielā ar 176 dzīvokļiem, kas paredzēti tikai un vienīgi izīrēšanai. Projektu īstenojis nekustamā īpašuma attīstītājs «YIT Latvija» un apdrošināšanas akciju sabiedrība «BTA Baltic Insurance Company» (BTA), par pārvaldnieku izvēlēts «Lumi Capital».

Projektā investēti 25 miljoni eiro, un tajā ir 1-3 istabu dzīvokļi ar kopējo platību no 50 līdz 65 kvadrātmetriem. Dzīvokļi tiek piedāvāti ar iebūvētu virtuvi un skapjiem. To īres cenas, atkarībā no platības, svārstās no aptuveni 600 līdz vairāk nekā 1000 eiro mēnesī plus apsaimniekošanas un komunālie maksājumi. Par papildus samaksu pieejama arī pazemes stāvvieta, kā arī slēgta velonovietne.

Projekts ir īpašs ar pagalmā esošo dižozolu - tā kopšanai ierīkota īpaša laistīšanas sistēma. Ēkas pirmajā stāvā paredzētas komerctelpas.

Purvciemā atklāts pirmais īres dzīvojamais nams 

BTA un YIT kopā ar Lumi Mājas veido pirmo projektu Latvijā –...

«Latvijai raksturīgs dzīvokļus iegādāties īpašumā, un īres tirgus ir diezgan neattīstīts, liela daļa atrodas pelēkā zonā. Šeit ir ļoti maz institucionālu attīstītāju. Jāsaka, ka šis tirgus būtisku pavērsienu ir piedzīvojis tieši pēdējo gadu laikā,» uzskata «YIT Latvija» valdes loceklis Andris Božē.

Viņaprāt, īres dzīvokļiem Rīgā ir labas perspektīvas – īres dzīvokļu popularitāte augs. To veicina arī augstās starpbanku aizdevumu likmes, kas sadārdzinājusi hipotekārā kredīta maksājumus. Tādēļ daļa potenciālo dzīvokļu pircēju šobrīd dod priekšroku mājokļa īrēšanai.

Par īres dzīvokļu mērķauditoriju A.Božē uzskata cilvēkus ar stabiliem ienākumiem, gados jaunākus, kuri vēl nav izšķīrušies, kur tieši viņi grib dzīvot. Iespējams, šobrīd viņiem ir darbs centrā, labs birojs, tādēļ īrnieki vēlas dzīvot pēc iespējas tuvāk darbavietai. Daļa potenciālo klientu varētu būt tie, kuri šobrīd vēl nevēlas sevi apgrūtināt ar īpašuma tiesībām.

Energoefektīvās ēkas tapšanā, ieguldījumus veicis arī apdrošināšanas sabiedrība BTA. Tās valdes priekšsēdētājs Volfgangs Štokmaiers saredz jaunas investīciju iespējas: «BTA ir aizraujoša pieredze piedalīties šāda veida investīciju projektā, trīs Baltijas valstu galvaspilsētās vienlaicīgi. Šodien mums ir skaidrs, lai gan BTA darbojas finanšu sektorā, ir lietderīgi domāt plašāk un atrast perspektīvākās jomas, kurās izmantot kapitālu. Rīgas projekts ir īpaši interesants, jo tas ir jauninājums nekustamā īpašuma īres tirgū, tā mērķis ir apmierināt strauji augošās vajadzības pēc mājokļa. Mēs ticam īres segmenta attīstībai un cenšamies nodrošināt augstas kvalitātes dzīvokļus. Gaidām šī projekta progresu un nozares attīstību, kā arī turpinām sniegt savu ieguldījumu.»

Ēkas būvniecība tika uzsākta 2020.gadā un ekspluatācijā tā nodota šā gada pavasarī.

Neskaitot ēku Tērbatas ielā 72, BTA pieder vēl 3 dzīvokļu ēkas Rīgas centrā. Tās iegādātas 2020. gadā. Pieprasījums pēc īres dzīvokļiem jaunajos namos ir augsts – faktiski visi dzīvokļi vienmēr ir izīrēti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“BTA Baltic Insurance Company” (BTA) sevi attīsta un pierāda dažādās jomās, tāpēc Baltijas nekustamo īpašumu foruma “BRELF Awards 2023” ietvaros, BTA un YIT tika pasniegta balva nominācijā “Gada projekts”. Balva pasniegta par jauno īres namu Rīgā, Tērbatas ielā 72.

BRELF Awards 2023 mērķis ir atzīmēt nekustamo īpašumu projektus, attīstītājus, investorus un iniciatīvas, kas pēdējā gada laikā ir devušas visvērtīgāko ietekmi uz nekustamo īpašumu tirgu Latvijā. BTA lepojas, ka tieši šis projekts ir saņēmis balvu, jo šis īres nams ir savā veidā unikāls. Tas ir uzbūvēts pašā galvaspilsētas centrā, tomēr nav atrauts no dabas, jo īres nama pagalmu rotā simtgadīgs ozols un ir plaša zaļā zona. Jaunā īres nama iemītnieki noteikti novērtēs arī bērnu spēļu laukumu, plašo velosipēdu novietni un elektroauto uzlādes vietas. Projektu realizējis nekustamā īpašuma attīstītājs «YIT LATVIJA» un BTA, un par pārvaldnieku izvēlēts “Lumi Capital”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #44

DB, 31.10.2023

Dalies ar šo rakstu

Inflācijas ietekmē vēlme būvēt sāk atdzist, publiskā sektora investīciju plāni neskaidri, bet projektētāji un būvnieki šajā situācijā ir sava veida ķīlnieki. Situācija būvniecības nozarē ir un būs atkarīga no publiskā pasūtījuma, kas vēsturiski veido lielāko daļu nozares pasūtījuma apjomus. Ar lielu nepacietību un interesi nozarē tiek gaidīts 2024. gada valsts budžeta projekts un tajā paredzētie kapitālieguldījumi, kuros ir nepieciešama publisko ēku un infrastruktūras būvniecība.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta lielākās būvniecības nevalstiskās organizācijas Latvijas Būvuzņēmēju apvienības vadītājs Gints Miķelsons.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 31.oktobra numurā lasi:

Statistika

Ražotāju cenas nepriecē

Nekustamais īpašums

Izaicinājumi nekustamo īpašumu tirgū turpināsies. Andris Božē, SIA YIT LATVIJA valdes loceklis

Tēma

Pašvaldību izdevumi vairāk atbilst valdības prioritātēm, salīdzinot ar valdības tēriņiem

Aktuāli

Ārstu, policistu un skolotāju dzīves līmenis rūk

Finansējums

Aug peļņa, aug riski, top drošības jostas

Nekustamais īpašums

Vasarnīcu ciemats mūsdienīgās vēsmās

Pasaules ekonomika

Komentāri

Pievienot komentāru