Franču vīndari šogad ievākuši mazāko ražu 60 gadu laikā, jo pavasara sals sabojājis ražu vairākos bordo vīna reģionos, savukārt vasaras vētra veicinājusi šampanieša vīnogu straujāku bojāšanos, raksta Bloomberg.

Rezultātā vīna apjoms sarucis par 19%, kas ir ekvivalents aptuveni 4,9 miljardiem pudeļu, liecina Francijas Lauksaimniecības ministrijas aplēses. Tas ir straujākais kritums kopš vismaz 1957.gada, kad sals pavasarī iznīcināja asnus. Ministrija skaidro, ka ražošanas apjomu kritumu lielākoties ietekmēja pavasara sals, savukārt sausums dienvidaustrumu reģionos situāciju nepadarīja labāku.

Francija un Itālija parasti sacenšas par pasaules lielākā vīna ražotāja titulu, līdz ar to laikapstākļi ir nozīmīgs faktors. Arī Itālijas vīna laukus ir skāris sals, sausums un karstais laiks, taču tiek prognozēts, ka apjomi pārspēs Francijas. Itālijas vīna ražošanas asociācijas prognozes liecina, ka šogad tiks saražoti 47,2 miljoni hektolitru, salīdzinot ar 36,9 miljoniem hektolitru Francijā.

Starp smagāk skartajiem vīnogu iegūšanas reģioniem bija tieši reģions, kur tiek ražots bordo vīns, un šī vīna ražošanas apjomi sarukuši par 39%, liecina ministrijas aprēķini.

Vīns ir vērtīgākais Francijas lauksaimniecības produkts, un pērn tā ražošanas apjomu vērtība sasniedza 11,5 miljardus eiro. Šī ir arī valsts būtiskākā lauksaimniecības eksporta prece, vērtībai pērn sasniedzot 8,25 miljardus eiro.

Vīnogu vākšanas procesu Francijā iespējams aplūkot galerijā augstāk! 

Ekonomika

Finanses

Mazais bizness

Tehnoloģijas

Dzīvesstils

Karikatūra